Totaal aantal pageviews

vrijdag 29 juni 2012

ALLEDAAGS UIT MARSEILLE EN DE MIDI


HIJ KOMT: DE GROTE MOSKEE VAN MARSEILLE!
De burgervader legde al in 2010 de eerste steen voor de giga-moskee in het 16e arrondissement van Marseille… En daarna werd de bouwvergunning ingetrokken en… nu weer toegekend in hoger beroep. Omwonenden protesteerden en remden en kregen nu dus, at the end, ongelijk.  De 250.000 moslims hier zijn weer eens blij met dit bericht want ze moeten nu “kerken” in 63 zaaltjes en twee kleine provisorische moskeeën in de stad… En dus vaker ook op straat, omdat er gewoon geen plaats genoeg is binnen. Maar nu dus de centen nog voor de bouw: het geheel, het is een compleet religieus/cultureel centrum namelijk, moet 22 miljoen euro gaan kosten. En er is nu 250.000 euro in kas…. Maar Koeweit, de Saoedi’s en de Maghreb-landen hebben zich garant gesteld voor 25% dus voor 5,5 miljoen…. Daarmee kan dus nu wel worden begonnen maar de minaret staat er nog lang niet. Men berekende dat hij ooit 150 gelovigen per dag zal trekken met op vrijdag een top van1000 à 1500 en op jaarbasis dus  10.000 à 14.000 bezoekers in totaal (dus 4 à 5% van de hele moslimpopulatie…!).
Zoals dat bij alle religies gaat is er ook hier een felle broederstrijd… ook al zijn de moslims hier voornamelijk soennieten. Maar ook binnen die groep vind je een scala van gematigden, van soefi’s tot aan felle orthodoxen… En dat werkt vertragend op de verering van Allah! Marseille ziet dit al jaren en het is ook zo in bijvoorbeeld Keulen in Duitsland… Geloof gemengd met politiek, dat is een kenmerk van de moslimgemeenschap en dat is al eeuwen brisant..
Ik moet bij dit onderwerp steeds denken aan de gigantische en prachtige groene Moskee van Casablanca gelegen aan de Atlantische Oceaan… De koning van Marokko schoot het geld voor en het Franse bedrijf Bouygues bouwde deze moskee. Dus als de moskee in Marseille er staat ga ik op bezoek en trek ook mijn schoenen uit bij het binnengaan. Of ik me ook, in de voorruimten,  ga wassen weet in nog niet.. Want pas op: de hygiëne is een essentieel punt bij moslims en zeker bij moskeebezoek..

DE FO WIL BOTER BIJ DE VIS
De FO is de grote vakbond van het gemeente personeel waaronder ook de schoonmakers van de stad en omgeving. En dus wordt er nu onderhandeld over “een schone stad in de zomertijd”  conform een uitgebreid plan vol extra maatregelen. Dat kan zegt FO maar wel mét tegenprestatie en dat is hier “une prime” (=een premie)! Pingping dus…  Maar dan wel op basis van “eerst poetsen naar tevredenheid en dán pas betalen…”.  De verantwoordelijke directeur van de MPM (samenwerkingsorgaan van Marseille plus randgemeenten) moet nu gaan onderhandelen…  Hij zette de toon al: Er waren inderdaad enkele verbeteringen te bespeuren maar… het was nog niet goed genoeg!
Het plan moet in september ingaan want de zomer begint bij FO ná de vakanties! Natuurlijk! 

TRAMBOTSING, ECHT WAAR!
Normaal kan dat niet: twee trams die op elkaar knallen maar het zit ‘m altijd in de “uitzonderingen”. Deze keer was er een tram op de rails die werd uitgetest… En dat is dus gelukt! Hij knalde op de gewone tram die de test niet doorstond : hij schoot uit de rails en 5 mensen werden gewond, gelukkig lichtjes. En de wattman (zo heet ie hier!) vloog ook van zijn zeteltje af. De hele dag geen tramverkeer omdat je zo’n ding van 43 ton niet effe terug zet in de rails… Dus zit u er ooit in: hou u goed vast en… hoop dat er niks wordt getest bij RTM. Die nu twee trams in reparatie hebben die… juist, en straks moeten die twee ook weer worden getest! Dus opgepast.

WEER EEN VONDST IN ARENC
In januari ontdekte de aannemer van grote gebouwen in Arenc (NW-Marseille)  al de fundamenten van een middeleeuws lazaret voor quarantaine doeleinden en nu vond men er vlak bij een zestal Griekse graftombes.  Met menselijke resten en voorwerpen er in. De kerkhoven in oud-Marseille lagen altijd buiten de bewoonde gedeelten en dat betekent dus buiten Le Panier, die de bakermat is van de stad. Hier vestigden zich mensen uit Phocea (nu Turkse stad) als handelaren en zij waren etnisch gezien vooral Grieks.  De eigenaar van de gebouwen laat uiteraard elk onderzoek toe, dat is ook de wet hier, en wil ook graag de opgraving deels tentoonstellen IN het nieuwe gebouw. De vondst is verrassend omdat niet eerder Griekse elementen aan deze kant van de stad werden gevonden en dus nu blijkt dat de historie (wat betreft de eerste periode ca 2600 jaar v. Chr.)  mogelijk wat moet worden herzien.
Marseille blijft een spannende stad en elke keer als hier de schoppen diep in de grond gaan vindt men vele verrassingen in deze oudste stad van Frankrijk… Dat MUCEM, het nieuwe museum over de beschavingen rond de Mediterrannee komt zo nog propvol te staan met mooie oudheidkundige spullen. Het is nu in zijn laatste fase en gaat op 1 jan. 2013 open… Dat komt dus erg goed uit.

GROTE MAN VOL PASTIS: DOWN
Bij de zuidelijke entree van Saint Charles ligt een Quickfood balie en daar loop ik langs naar binnen. Er is iets aan de hand want de oranje bewakingsdienst zet de resto-ingang af. Dichter bijgekomen zie ik een team van de SAMU  driftig in de weer is met een uitgevloerde grote man : men tracht hem “bij” te krijgen. De zeer geschrokken baliebediende, Afrikaanse man, legt het luid hoorbaar uit: de grote man kwam, wat slingerend binnen, en nam plaats op de barkruk en bestelde een panini. En toen plotseling viel hij van de kruk en bleef uitgestrekt liggen…. Zo luidt zijn verhaal naar een lid van het Samu-team. Terwijl ik passeer bemerk ik dat de luide tikken op de wang die de lange, forse vijftiger kreeg, effect hebben gehad. Hij gaat op zijn knieën en ik weet dat hij zijn teveel genoten pastisjes niet nog duurder zal hoeven te betalen. Big town rumble, het hoort erbij dus.

GAATJE IN OUD DAK
Gaatjes in daken, dat zijn in Z-Europa  geen zware zaken. Maar betreft het ‘t dak  van de hoofdhal van het grote station Saint Charles, waar tienduizenden per dag onder vertoeven, dan ligt het toch iets anders. Zou je denken…. De laatste hoosbui einde april 2012 bleek dat weer eens; het “kleine gaatje” in het zeer oude dak van de hal van einde 18e eeuw,  stond er een plas van 50 m2 vlak vóór de roltrappen van de toegang tot de perrons. Met netjes een bordje erbij waarop stond: Attention, Sol mouillé (Pas op natte vloer) wat moet worden begrepen als: het is hier spekglad. Want de bouwer van de hal onder zo’n fraai dak, kon er onmogelijk van uitgaan dat het hier zou doorregenen…. Dus koos men geen antislip tegelwerk. En dus moet er bij forsere buien (redelijk zeldzaam hier) zo’n rood-wit geblokt lint om die plas heen worden gespannen. Want uitglijden met een koffer dat is echt link. Zeker voor personen op leeftijd met kalkerosie die hier in getale voorbij komen.
Maar wij zien deze taferelen nu al enkele jaren…. En bij mijn weten vielen er weinig slachtoffers tot nu toe. Daarom is er nog steeds dat “gaatje” dus. Óf kunnen ze het in dit oeroude dak niet echt vinden? Wat in dit droge land met beperkte ervaring op gebied van “étanchéité” (waterdichtheid) niet zo verbazingwekkend is…. Ik hou u op de hoogte: het is bij het binnenkomen van de hoofdhal via de roltrappen, zo’n 25 meter vóór U een beetje links… Sterkte bij het lopen en dus pas op bij het omhoog kijken naar de grote infoschermen ….

DE NIEUWE LOOK VAN ONZE “QUAIS”
Op “Les Quais d’Arenc”  speelt zich de grootste stedelijke renovatieoperatie af van Europa en dat kost in totaal 7 miljard eurootjes. Daarmee worden de oude havengebieden die praktisch leeg lagen, totaal opgeknapt met kantoren, hotels, appartementsgebouwen, winkelcentra en dat alles met inzet van een zeer fraaie architectuur. Na Zaha Hadid die de bestaande CMA-CMG bedrijfstoren neerzette komt nu Jean Nouvel aan de beurt met La Marseillaise, een blauw/rode/witte  kantorentoren die doen denken aan zee, lucht en de rode daken hier. Er komen ook twee hangende tuinen in… en hij wordt 135 meter hoog. Wat verder gaat Jean-Baptiste Pietri zijn woontoren laten neer zetten: dat zal de eerste zijn sinds 35 jaar in Frankrijk! Het worden drie grote dozen en het geheel heet ”H99” (H van habitat en 99 omdat ie 99 meter hoog wordt…). De (dure) appartementen “gaan dóór het gebouw heen” en hebben dus twee fraaie terrassen met veel mooi zicht…  En er is ***** resto-service in het gebouw.  Niet ver daar naast het hotel Horizon geheten dat een luxe toren wordt van 135 meter hoog van Roland Carta en dan komt er ook nog Balthazar te staan met maar 8 etages voor bureaus en winkels. De omgebouwde silo die wel SILO bleef heten en waarin nu twee theaters al draaien naast de nodige kantoorruimte maakt het geheel compleet.
Wordt Marseille een beetje Manhattan?  Nou als je er nog bijzet het nu bijna afgebouwde museum MUCEM (Rudy Ricciotti) met ernaast het culturele centrum CEREM van staal en beton (met een overhang van 45 meter) dan is het bijna opgenoemd. De nu bijna gereed zijnde Boulevard du Littoral die dit alles verbindt met nog een nieuw museum over de Provence, dat naast de neo-byzantijnse kathedraal… Le Grand Major geheten (1870), komt te liggen maken het voor mij echt af! Een aanzienlijk deel is in 2013 al te bewonderen als de stad de Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn… (als Europa dan nog bestaat…grapje). En  de rest komt er áls er geen financiers “psjjt” doen vóór die tijd. Komt dat dus (gauw) zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten