Totaal aantal pageviews

zaterdag 23 juni 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE BEETJE VAN ALLES

*Hier de baas van Fitch Rating, de Fransman Ladreit de la Charrière, mecenas met een foundation, die ook veel in de franse variété-industrie investeert. Hij is ook werkzaam in nogal wat Raden van Toezicht:
 -“We kunnen Frankrijk niet herindustrialiseren zonder de ondernemersgeest weer op te wekken, die er nu erg verzwakt is”
-“Verrijking is het legitieme kenmerk van een maatschappij die er in slaagt welvaart te scheppen”.
-“De ratingbureaus verscherpen echt de crisis niet, maar doen gewoon hun werk. Ze zijn de radiologen van de business”.

*De statistiek der “honderd Europese ultra-rijken”:
Duitsland heeft er 28; Rusland volgt met 26; Frankrijk dan met 9; Zwitserland vervolgens ook met 9 en Italië sluit de rij met 7… Niemand vergeten?

Er bestaan eigenlijk geen goede en slechte (voeding)producten. Wat telt is de hoeveelheid en de frequentie waarmee producten worden geconsumeerd. Een geruststellende mededeling?

*De Europese Commissie telde wereldwijd  123 protectionistische maatregelen in de laatste 8 maanden ondanks de afspraken op de G20 in Cannes.

*“Mevrouw Aubry schaadt de eenheid van links en wil alles laten bij het oude: een schreeuwtje af en toe van radicaal links, een klein woordje voor de groenen en de echte radicalen moeten de mond houden. Maar die tijd is voorbij” (Zegt de echte links-radicaal Melenchon van Front de Gauche).

*Het aandeel van de 50-plussers in de bevolking was in 1970 nog 23% en in 2030 zal dat 40% zijn.
*”De grieken zijn de klos en ook de Spanjaarden. Wat nu met de Italianen en de Portugezen? En daarna zijn wij, de Fransen, aan de beurt”. (Zei Marine Le Pen in het kader van angst kweken).

*Het aantal kilometers gereden in auto’s daalt nu : 1100 km minder gem. en je komt nu op 12.690 km/jaar… De kosten voor de auto stegen voor benzine-auto’s met 4% en met 2,5% voor diesels. En het aantal mensen dat dagelijks auto rijdt daalde van 76% naar nu 72%... Een auto-km kost gem. 36 cent en een km in openbaar vervoer kost 9 cent ; een toenemend verschil ook. Slechts 3,3% van het budget gaat naar de aankoop van een auto: dat was in 2001 nog 4,4%. Het eigen autobezit is voor steeds minder mensen een must. Ik kan hier in Marseille aan de overkant, een elektrische Renault huren per uur: de Renault Zoë of de Citroën C Zero kosten me dan 10 euro per uur… volgeladen met stroom voor 100 km stadsreis… Voor een halve dag is dat 35 euro en een hele dag 50 euro….Een weekje 250 euro…  Met een volle batterij doe je 100 km in de stad. En een onbeperkt aantal kilometers rijden is inbegrepen…! Bijladen kost 3,5 uur aan het gewone stopcontact…

*De “regimes speciaux” (dat zijn de “gouden pensioenen o.m. bij EDF en Banque de France) kosten liefst 6,6 miljard, want dat zijn er 500.000 in Frankrijk! ‘’Egalité? Fraternité? Nee, vooral Liberté, denken vele…má liberté dus!


DE PRIVILEGES VAN DE DEPUTÉS
Als deputé dien je het vaderland en vooral “je kiezers” en dat mag wat kosten! Een vergelijking van de Assemblée Nationale met de Bundestag en de Chambre des Communes moest er dan ook ooit van komen, nu de nieuwe president de salarissen van zichzelf en de ministers met 30% verlaagde…
Een deputé (er zijn er 577 in de Assemblee)  krijgt zelf 5514 euro/maand basis plus een huisvestings-vergoeding van 165 euro plus een alg. toeslag van 1420 euro wat neerkomt op ca 7100 euro per maand. Niet overdreven dus maar… 6412 euro’s representatiekosten komen er nog bij, die onbelast blijven…  Daarnaast krijgt elkeen een vergoeding voor “persoonlijke assistentie” wat meestal een familielid van de deputé  gaat doen en daarvoor komt nog eens 9100 euro op tafel. Zo kom je toch aan 16.000 euro per maand waarvan 6412 dus onbelast zijn…
Even een budgetvergelijking in miljoenen:
            Ch.commun      Bundest.         Assemb.
Pers.k.            103            114                  170
-loon                  73              70                  126
-soc.l                 24              45                    44
Ambt.            1903          1329                1351
(onderst.)       

U moet hierbij ook weten dat eten buiten de deur en reizen, (behalve taxi) gedeclareerd kunnen worden… En ook andere zaken onder de post: IFRM (=indemnité de frais de mandat mensuel), worden vergoed.Waaronder van alles valt tot kerstkado’s, reiskosten familie, uit eten met “politici” etc. toe. Dat wordt dus aan het fatsoen van de deputé over gelaten…
Zoals in Engeland waar dat twee jaar geleden tot een groot schandaal leidde! Daar had een afgevaardigde de kosten van een jachthut ook maar gedeclareerd en er was nog erger dan dat…. Volgens onderzoek ontvangt een Franse afgevaardigde per jaar aan vrije vergoedingen: 162.000 euro per jaar… veel meer dan de duitse collega (140.000) en de britse 106.000. Én elke afgevaardigde krijgt ook nog een potje om locale giften te doen: restauratie van de dorpskerk bijvoorbeeld…  De afgevaardigden van de regerende partij krijgen daartoe ca 150.000 à 300.000 en die van de oppositie 30 à 50,000 euro.
En u zag in het lijstje hierboven dat de ondersteuning in ambtenaren in de Assemblee ook 77% hoger was dan die in de Bundestag. Deze helpers krijgen ook ca 75% meer salaris dan collega’s elders in de publieke dienst… Daar en boven kunnen zij buitengewone kosten declareren zoals extra-reisgeld bij extra-vergaderingen…
En de pensioenbijdrage voor deputés is ook nog uiterst riant nl. 47% van de pensioensom per jaar aan bijdrage…  Mede bedoeld om de tijd te betalen dat een deputé een baan zoekt na zijn tijd in de volksvertegenwoordiging… : wij in Nederland noemen dat wachtgeld.
Verder krijgt de Assemblee nog een algemene toelage en ook de opbrengst van hun publicaties. Dat kwam in 2010 neer op 302 miljoen euro!!! Dit heet dan ook de “Cagnotte” de “poet” in het argot (=plat, bargoens) dus.
Tenslotte nog even de kenmerken van deze afgevaardigden, die samen in 2010 de lieve somma van 539 miljoen kostten:
-9 zijn er ouder dan 60 jaren en één jonger dan 40 jaar.
-44% komt uit de openbare dienst, 28% uit de privé-sector en 28% waren zelfstandige.

Tja, deze uitkomsten waren te verwachten en daarbij komt dat het echt controleren van deze club, gezien vanuit de scheiding van de machten, een hele hijs is en erg discreet moet gebeuren… Het heeft dus best wel zin om zich in te spannen om deputé te worden, duidelijk zat.

EIGEN AUTO IN MARSEILLE?
Tja u begrijpt mogelijk al dat wij hier geen eigen auto meer houden: tegen metro, tram en bus kan hier niemand op: 420 euro/jaar voor een combi-abonnement en dat komt neer op 35 euro per maand. Per dag zit ik al gauw 3 à 4 ritten in een openbaar vervoermiddel en dat zou los betaald per dag ca 5 euro zijn… Dus 150 euro per maand. Moet ik ver dan is er hier voor de deur: de shuttle naar het vliegveld en Ryanair, de Eurolinesbus naar Luik, de TGV naar Brussel etc.  en alle regionale openbaar vervoer. Én ook nog wel vijf autoverhuurders nu dus ook al elektrische auto’s… Tja wat moet ik nou hier nog met een eigen auto?

KAHN ZIET EEN CATASTROFE
Ene JF Kahn, de hoofdredacteur van het blad Marianne, schreef een pamfletterig boekje dat heet: ”De catastrofe van 6 mei 2012”.
Hij was de felste anti-Sarkozy-journalist die ik ken, maar nu is zelfs HIJ doodsbang voor wat nu links NIET gaat doen… Namelijk écht hervormen. Voor 5 euro kunt u meerillen.

LE GUERRE DES ROSES…
Zo noemde een krant het gedoe van de PS-dames dat uitbrak rond de kandidatuur van Segolene Royal in het district rond La Rochelle waarmee zij een zetel in de Assemblee wilde halen. Ja zelfs de post van President van die Assemblee wilden binnen slepen zoals ze openlijk zij… Die was haar ongetwijfeld ook beloofd als… ze verkozen zou worden. Want dat is voorwaarde zelfs voor de ministers c.s. in de nieuwe regering van Hollande…
Wat gebeurde er nu? Wel, de compagne van Hollande Madame Trierweiler twitterde een boodschap van steun aan de tegenkandidaat (ook PS!) van Royal in La Rochelle… Zij kent die mijnheer en wilde hem bemoedigen… Dat kwam in de publiciteit op de dag dat Mevr. Aubry (partijvoorzitter PS) en Mevr. Duflot (groenenminister) per trein arriveerden in La Rochelle om Segolene te steunen bij haar verkiezingsstrijd. En tot grote verbijstering van vele liet president Hollande ook aan de pers weten dat ook hij Segolene ondersteunde …
Dat sloeg in als een bommetje en was voer voor dagen in de pers en bij de politieke tegenstanders. Bij de UMP werd het “een psychodrame” genoemd en zelfs “een aflevering van Dallas”… Wat nog pikanter werd toen zij verloor en dus niet meer in de Assemblee zi nu…. Een schok in de PS: deze dame was nog presidentskandidaat in 2007! Zij sprak bitter van “politiek verraad” maar dat vond dus 62% van de kiezers net niet!
De “normale president” (zo noemt Hollande zichzelf) heeft kennelijk een “niet-normale vriendin” wat nu een niet geringe imagoschade veroorzaakte. En dat ook nog tússen ronde 1 en 2 van de verkiezingen ín!
Hoe het zat en zit tussen die vriendin en de ex van Hollande was geen geheim maar nu werd duidelijker hoe diep dat zat. Mevr. Tierweiler blijft overigens journaliste bij de Paris Match en zal daar enkele bijdragen per maand over “cultuur” schrijven en dus niet meer schrijven over politieke zaken, haar beroep. Maar Twitter dat is niet de Paris Match… dat is nu iedereen duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten