Totaal aantal pageviews

donderdag 30 mei 2019

WIE IS DE ECHTE PROFEET? JESUS OF MOHAMMED?

De Grieken, Egyptenaren en de Romeinen hadden tientallen goden, die zich als mensen gedroegen. Toen kwamen mensen op het idee van "die ene, ware god" en er ontstond ruzie. Ook over WIE nou de enige, echte "beloofde Profeet" was: die joodse Jezus of die moslimse Mohammed! Dat Jezus er 600 jaar voor Mohammed was wordt gelukkig zelden ontkend..
  Maar bij de vraag wie de ECHTE beloofde profeet (zie de Bijbel en de Koran) was, blijkt de oudste niet zomaar de échte!
  Ik verdiepte me in het boekje: Mohammed in de Bijbel en Jezus in de Koran! Ik wist dat de uitgever, -La Ruche-, moslims van signatuur was..  Wat goed te merken was!
250 pagina's vol met uitspraken uit beide heilige boeken, die nogal complex zijn en niet uitblinken door exactheid of logica, trachtte ik door te worstelen. Het leek wel de voetbalbond: bijna na elk hoofdstuk was een andere de competitie-winnaar!
  Die monotheïsten zijn onmogelijke wezens: ze vinden dat er maar EEN god of profeet de echte kan zijn! Of Jezus zelf God was (of de zoon van God) maakt het allemaal nog lastiger. Dit soort geruzie zorgde er voor dat de helft of zo van de mensheid het met "die Profeet en/of die God" wel voor gezien houdt!
   Zo ontdekte ik weer eens, dat religie en ideologieën dé manier zijn om het steeds grondig ON-eens te blijven..
   Elke hoop dat mensen ooit ophouden met elkaar te overtuigen, heb ik voor goed opgegeven! Als we  de beide groepen trachten te tellen ,- onder het motto de grootste groep heeft het meeste gelijk-, komt daar helaas uit dat ze zowat even groot zijn. Van de 7 miljard mensen zijn ca 2,5 miljard  het ene of het andere en...  het aantal ongelovigen wint het (gelukkig?) ruim.  Ik ben daar eigenlijk best tevreden mee al lost het niet veel op.

U bent gewaarschuwd én we weet ook dat er niemand terugkwam uit die mooie paradijzen om ook ons uit de ellende te verlossen! Dat is voor mij het meest overtuigende, na lezen van die bergen "oude teksten", waarvan de meesten pas na eeuwen werden opgetekend. Want moslims beweren dat Mohammed door zijn god direct (via de aartsengel Gabriel), van de éne, ware God te horen kreeg. Want Mohammed  kon niet lezen of schrijven..

  Eerlijk gezegd ben ik blij dat niemand won. Zo houden we voor eeuwig de keus. Of moet je concluderen dat de mensen voor eeuwig met deze ruzie bezig zullen blijven?
 
  Een agnostische vriend, een journalist (en hoofdredacteur), stierf te jong: we waren aanwezig bij zowel zijn herdenkingsdienst in Limburg als in Amsterdam. Hij had op beide plekken gewerkt en ook vrienden gemaakt. Op de diensten voerden zowel een pastoor en een dominee het woord. Gelukkig maakten die het de achterblijvers niet echt moeilijk. En zo kwam het weer wat goed..

  Ik droom nog wel eens over journalist Hans, die ons huis in Nuth kocht. En die ons vaker opzocht in Mormoiron, waar we heen waren getrokken. Ik bereikte enige innerlijke vrede over deze, -voor sommige-,  heikele kwestie van: "Wat komt er na de dood?".

Adieu en Amen.

  Ik beloof U dat op mijn crematie hierover niet wordt gespeecht. Maar hoe kun je dat waterdicht regelen? Ik geef geen garantie: immers niemand regeert na zijn dood.

Leon de Marsilho, juni 2019.
 .

1 opmerking:

  1. J., M. & Bouda zijn evenwaardig.
    Ze zijn geen God .
    J. heeft mijn absolute voorkeur; omdat hij naasteniefde als hoogste gebod stelde. Idem Barmachtigheid. .. En wraak als zeer fout typeerde.
    Hij had het niet op priesters ...

    BeantwoordenVerwijderen