Totaal aantal pageviews

zaterdag 18 mei 2019

ROOD, WIT EN BLAUW

De Franse en de Nederlandse vlag hebben rood, wit en blauw als kleuren. Waarschijnlijk geen toeval, de historie weet waarom. Nederlanders  kennen daarnaast het koninklijke oranje, dat gek genoeg frans van afkomst is. Want: Willem van Orange, werd vermoord door de katholieke Balthazar Gerards, omdat hij protestant was.
   Op vandaag lijkt Frankrijk vooral de kleur geel te hebben geadopteerd, zeker in de weekends.  Maar sommige gele hesjes zwaaien tegelijk verwoed met die Franse vlag. Geel lijkt nu dé kleur te zijn geworden van het Franse sociale protest.
   De gelen lijken vooral uit te zijn op meer "pouvoir d'achat (= koopkracht) en soms op invoering van een "burger-referendum (hier RIC geheten)".  Onder die gelen zien we vaak het vuurrood van de Franse vakbond CGT en de ultra-linkse Melenchon  heeft iets met rood én geel. Kortom het werd hier een kleurige, maar ook wat verwarde boel.
De fransen lijken op zoek naar "iets nieuws", waarbij ene Marine Le Pen zich alleen (maar stevig!), lijkt te weren tegen dat vele rood. Ze is goed voor 25% van de stemmen en zit Macron dicht op de hielen!
We moeten geduldig afwachten waarheen dit kleurengevecht ons leiden zal. Andere tijden lijken zich te manifesteren en we hopen maar dat die beter zullen zijn..

Leon de Marsilho, mei 2019
-die geboren werd in het Nederlandse zuiden-, waar het "bronsgroen eikenhout" historisch ook  belangrijk, was en bleef.

2 opmerkingen:

  1. W.v.O werd vermoord om dezelfde reden waarom zo vele andere kopstukken van revoluties zijn vermoord .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. W.v.O werd vermoord om dezelfde reden waarom zo vele andere kopstukken van revoluties zijn vermoord .

    BeantwoordenVerwijderen