Totaal aantal pageviews

maandag 8 mei 2017

MACRON WON DE EERSTE VELDSLAG!

DE BESCHEIDEN MAAR GEMOTIVEERDE OVERWINNAAR 2017

LOUVRE: CULTUUR + MITTERAND

 

GELUKKIG WON MACRON VELDSLAG “ÉÉN”!

VERLIEZERS  OF DE TOEKOMST? 
DE JEUGD EN DE TOEKOMST!

 
 
 

 
Zondag 7 mei 2017: voelde voor vele fransen als een apoca-lyptische dag. Maar Marseille was “plein soleil en azur”, al leken mijn mede-passagiers op de Ratenau op de rade van Marseille, wat bedrukt. Weinige onder hen kenden (gelukkig?) het alarmschrift van de economen Prof. Enderlin (Du) en Jean Pisani-Ferry (adviseur Macron). Waarin stond: “Het einde van de euro, zal binnen 48 uur ná winst van Marine Le Pen, volgen”. Door euro-bankruns in zuide-lijke EU-landen, die zouden moeten devalueren. Snel euro’s opnemen en/of over maken naar noordelijke banken, zou de zuidelijke banken ontwrichten. Wat een eurobank-crisis oproepen zou, die niet te keren was als in 2008 (bij de VS subprime-crisis). Franse overheidsbetalingen (van miljoenen overheidssalarissen en facturen) zouden onmogelijk worden. Omdat marktpartijen aflossing van aflopende leningen eisen én… niet verder wilen lenen. A la Argentinië dus. En ook als: in het geredde Griekenland. Waar EU-garanties dit konden voorkomen.   

 De media verwachten die lagere opkomst van 75% (-6% tov 2012)én ook de “bijna 10% blanc + nul-stemmers”.
Puur wanhopig protest, dat de uitslag niet verandert.
Na Poetin’s capriolen, Brexit en Trump werd nu nog een klap vermeden. Nadat zaterdag (in UK) ook Labour, Ukip en liberalen lokaal waren weg-gevaagd. Tory-May had goed gegokt. En nadat ook op zaterdag een massa-hack was gepleegd op de sites en E-mails van Macron’s “En Marche”. Die begon bij VS-ultra-rechts, werd opgepept vanuit Rusland en daarna vertienvoudigd door europese “alt-rights”. Macron zond in paniek alle aanhang op pad, om een hogere opkomst te forceren. Iedereen verwachtte deze internet-aanval, net als bij de Clinton-campagne. En weer verklaarde Poetin zich onschuldig.
 
MACRON won duidelijk: 66 tegen 34%. Waarvan helaas 40% geen aanhang is: maar puur anti-Le Pen. Het FN pakte 11 miljoen stemmen op 41 miljoen: 27%! De laatste poll gaf: 63 % en 37% (na: 24 en 21% in ronde 1). Over hulp aan Macron tégen Le Pen” (door linkse en rechtse verliezers), bestond lang onzekerheid. 
Om 20.00 uur brak de spanning: veel blijdschap en ook zorg. Door  
de details achter de cijfers: die een diep gespleten land tonen.. 
DIAGONALE SPLIJTING VAN LA FRANCE
Frankrijk is politiek gezien diagonaal in tweeën gesleten. Liberaal blauw + beetje socialistisch rood ónder “de lijn Calvados—Gard” en reactionair grijs + puntje liberaal blauw (in de alpen!) daar bóven. Macron en Melenchon wonnen de grote steden: Parijs 35% (Macron) en 27% (Melenchon); Marseille 25/24%; Lyon 30/23%. Toulouse, Nice, Nantes, Straatsburg, Montpellier, Bordeaux en Lille:  “idem”.  Macron trekt: leidinggevenden (33%), hoger-opgeleiden (30%) en 27% van een sterk ontwikkelend beroepen. Ook 32% van de hoger verdienende (+3000 euro) en 28% van de mensen v. 25-34 jaar. Melenchon doet: 37% van de arbeiders, 30% van de laag-opgeleide, 30% van “zakkende beroe-pen”, 32% van “de minder dan 1250 euro/mnd” en 29% van de 35-49 jarigen.  En alle andere: beknelden, ww-ers en zij die zich onveilig voelen, stemden Le Pen. Macron pakt de regio’s die traditioneel “europees zijn”: Ile de France, westen en Rhone-Alpes. Het “oude europese” Elzas-Lotharingen stemde nu FN. En volgde  het zuiden, het oosten en het midden. 

 Piketty (auteur van Capital) schreef het economische programma van Hamon: Martine Aubry was blij. Maar Hamon ging ten onder met < 7%! Piketty de “kundige ongelijkheids-econoom” voelde dat lezers winnen lastiger is dan kiezers trekken. Ondanks vakmatige roem, vele bestede uren en optreden naast Aubry ging de PS-kandidaat van “le futur desirable” zwaar onderuit en kilde de PS. Melenchon won met gemak: door charisma en redenaarskunst. Die zijn ernstig gesleten inzichten en ondersteuning van mislukte rode leiders, verhulden. Zelfs dat kon hij aan 20% (!) der fransen verkopen. Hij sprak de nostalgische rode broeders aan, maar verloor van zwarte Marine en de modernist Macron. Het einde van het obsolete franse socialisme is gekomen. Marine werd geen president maar kwam op plek 1, dank zij haar verbijsterende anti-europesche, nationalistische en sociaal-economische programma (van 144 punten, wat leek op dat van Wilders)!

Een op twee fransen bleek ”vóór uit de EU stappen”, tegen de mondialisering, vrijhandel en voor protectionisme. De afgang van Fillon toont, dat ook wat rechtse weinig zien in schuldenafbouw, aanpassingen van het franse sociale model en 
niet massaal gingen voor het liberale!
Gelukkig won nu Macron: met zijn affectie voor Europa, een geleidelijke uitgavenvermindering, handhaving van openheid/ mondialisering en mijden van protectionisme. Hij deed het wat kalmpjes aan: maar in de goede richting en niet te radicaal. Iemand die nooit werd verkozen en 4 jaar meedraait won. Wat sommige verontrust over de te beperkte mate van inzicht van fransen in de ernst van hun situatie.

 Macron ligt prima in Duitsland: Le Pen en Melenchon waren er onmogelijk. M. bezocht twee keer kopstukken van duitse politiek en wetenschap. En ook de middenpartijen: rood, christen-democraten en liberalen. Hij, die daar eerst ook “zeepbel” heette, werd nu door Bild Zeitung geprezen. Vanwege zijn: europese trouw, steun aan het 3% principe en zijn instemming met het “Europa van de twee snelheden”. Ook om zijn bewondering van (moedige) Merkel in het vluchtelingen-vraagstuk. Schulz (SPD-chef), Schaubele (Fin.), Steinmaier (nieuwe president) en Sigmar Gabriel (Buiza) en J. Fischer zien hem zitten.  Die Zeit schreef: Duitsland moet Macron steunen. Berlijn was doodsbang voor een Frankrijk onder Le Pen c.s. .

 Zonder fundamentele aanpassingen gaat de EU het, na alle EU-verkiezingen, niet halen.
Flexibiliteit, stijgende salarissen en productiviteit zijn nodig. Wat slecht past bij grieken, span-jaarden, italianen en zelfs een deel der fransen. Er resten maar twee opties: uit de euro stappen of de zone snel en diep her-vormen. Zei ook P. Krugman (VS-top-econoom) recent, luid toegejuicht door.. Le Pen!
Uitstappen, wat Le Pen en Melenchon willen, is voor Frankrijk  dodelijk. Spaarders en investeerders zullen vertrekken, om devaluatie te mijden. De franse regering gaat kapitaalbeweging afremmen en bankopnames. Ook zal de leningsrente stijgen, die nu laag is door Duitsland en Eurozone.
De financiele markten zien een overgang op eigen valuta als “defaut”: en zullen enkele jaren niets meer lenen. Waardoor ambte-naren en (bijv.) medicamenten-import niet meer kunnen worden betaald. Zie 
Argentinië al 15 jaar en nu Venezuela.

Dus kan Macron, na de duitse verkiezingen van september, enkel mee-hervormen in de eurozone. En meedoen aan europese investeringen en projecten. Wat niet “effe snel geregeld” is, zei magazine Le Point, denkend aan de franse parlementsverkiezingen. Die vandaag al beginnen.

De franse econoom, filosoof Jacques Attali dacht aan Frankrijk (en de wereld) over 5 jaar: als Macron zijn termijn beëindigt. Hij noemde, realistisch en hoopvol, twee kernproblemen.
a.Drastische verandering van alle werk. Nieuwe technologie zal 50% van de taken (=niet de jobs!) veranderen of doen verdwijnen. Iedereen moeten blijven leren om te werken en vaak aanpassen. Zelfstandiger en creatiever werken is vereist: ook zelf werk scheppen. Wachten op wat men aanbiedt, zal nog weinigen helpen.
b.De wereld zal veel instabieler worden dan in de laatste 50 jaar. Klimaatverandering zal ,-zeker in Afrika-, problemen geven. Dat zal, -naast de groeiende populatie en de achterblijvende economie-, vele naar Europa doen trekken. In het MO zullen oorlogen voortduren en in de Chinese Zee en in Oost-Europa zal het niet rustig zijn. Het terrorisme zal harder toeslaan, door gebruik van nieuwe methoden: simpel en zeer dodelijk.
c.De EU moet kiezen om een forse financieel-economische crisis te vermijden. De zuidzijde, -Italië voorop-, zal om veel hulp vragen. Waarbij die aan Griekenland nu, weinig voorstelt. Terwijl de VS niet gaan helpen.

Verschillen in inkomen gaan toenemen, ook in Frankrijk. In een deloyale, niet-solidaire maatschappij met veel cynisme. Elk van ons zal moeilijke keuzes moeten maken voor zichzelf en zijn nazaten. En: ook zijn residentiekeuze moeten heroverwegen (!).
In deze harde, onzekere  en competitieve wereld zullen cultuur empathie, en altruïsme schaars zijn. Ons afsluiten van de wereld en van de anderen zal niet helpen. We zijn onderling sterk afhankelijk geworden en dat versterkt verder. 

Frankrijk staat op grote achterstand: zie ook de verkiezing. Veel moet anders om armoede en werkeloosheid te verminderen. Dat is de job van Macron voor 5 jaar. Van hem en zijn regering(en) zal veel afhangen. En: het ziet er beter uit dan met Le Pen. Aldus de hoopvolle, wat geforceerde Attali, over wat komt. Hij zag dit al jaren en schreef er veel over. Pas nu weten vele echt wat hij bedoelde.

De franse parlementscampagne voor half juni a.s. start meteen overmorgen. Binnen alle huidige partijen, -PS, LR en FN-, wordt het zwaar weer. Afrekeningen en ex- of implosies. De vermoeide fransen zullen verbijsterd toezien.. 
Binnen één week richt Le Pen een nieuwe extreem-rechtse partij op, waar mínstens FN en "France Debout" in zitten. Goed voor 40% der stemmen: de gróótste! Maar zónder 40% van de van de 577 zetels: door het districtenstelsel. 
ZETELS ASSEMBLEE EN KIESDISTRICTEN
Macron doet dat ook en meteen: een partij rond "En Marche" met kop-
stukken uit huidig midden, rechts en links. Melenchon verzamelt oud- en extreem-links. En de 4e, de rechtse partij (met de LR resten) zal er ook komen. Hier moeten nog zeker
 5 splinters bijgeteld worden. 
Frankrijk lijkt (met >10 fracties) straks op Nederland en andere EU-landen. Maar: Le Maire (ex-LR) zag nu al prima kansen op aansluiting op Macron's programma!
In een totaal ander bestel vormt Macron (na juni) zijn eerste franse coalitieregering, ter goedkeuring door het vernieuwde parlement! Een ware parlementaire revolutie.
Gelijktijdig lopen juni-verkiezingen in het UK. May nam een “lokaal” voorschot: Labour en Ukip kraakten. In Polen groeit verzet tegen de (religieuze) verrechtsing. Duitsland volgt in september, met kiezen van parlement en Kanzler; Merkel contra Schulz. Dan start de Brexit-afscheidsrel écht: de partijen hebben zich al ingegraven.
In Zuid-Europa broeit een financiëel-politieke crisis. Italiaanse banken kraken en Griekenland blijft een dik risico.
Op de achtergrond: spanningen in het MO, de Chinese Zee en een worstelende Trump.  Die
 (internationale) verdragen afschiet, prutst aan zijn Mex-muur en ruziet met zijn buren.

 


Over 5 jaren moet ook Macron, -na hervormingen, ombuigingen, onrust en aanslagen-, afrekenen. Dan komt voor Frankrijk het echte, onontkoombare uur van de waarheid, in een totaal ander politiek krachtenveld. Onvermijdelijk, maar vooral ook hoopvol. En wie weet: ook goed voor de EU, van dan… 27 landen?


 

HET POLITIEK VERKLEURDE FRANKRIJK 


“Allons enfants de la France”, op naar een “brave new world”, waarin een sterke EU zal worden gemist door vele op de wereld.
Vandaag 8 mei, leggen Hollande en Macron, hand in hand, kransen bij de oorlogsmonumenten. En morgen met Larcher (senaats-voorzitter) ook, bij het monument tegen de slavernij. Symbolischer dan dit, kan het eigenlijk niet...    

EMMANUEL MACRON EEN NIEUWE JEANNE D'ARC?
 

Leon de Marseille, 8 mei 2017.

 

-------------------------------------------------------------

 INFOBLOKKEN BIJ DE BLOG: MACRON WON VELDSLAG ÉÉN!

 

VERDWENEN NACHTMERRIE
LA FRANCE NA RONDE 1

Frankrijk werd diagonaal in tweeën gedeeld in ronde 1: liberaal blauw + beetje socia-listisch rood ónder de diagonale lijn “Calvados—Gard” en reactionair grijs met een puntje liberaal blauw (in de alpen!) boven deze lijn. En Macron en Melenchon wonnen in de grote steden: Parijs 35% Macron en 27% Melenchon;  Marseille 25 resp. 24%; Lyon 30 resp. 23%; Toulouse 29 en 27; Nice 31 en 25; Nantes 31 en 25; Straatsburg 28 en 24; Montpellier 32 en 25%; Bordeaux 31 en 23 en Lille 30 en 25%.

Macron trok de leidinggevenden (33%), de hoger opgeleiden (30% bac +3), 27% met beroep dat sterk ontwikkelt,  32% van de hoger verdienenden (+ 3000 euro) en 28% van de mensen 25-34 jaar. Melechon: 37% van de arbeiders,  30% van de laag-opgeleide, 30% van hen met een zakkend beroep, 32% van hen met minder dan 1250 en 29% van de 35-49 jarigen.

De ww-ers, zij die zich onveilig voelen (rtegio met veel geweld), stemmen vaak Le Pen. Macron correlleert best met de regio die traditioneel “europees zijn”: Ile de France, het westen en Rhone-Alpes. Maar de “oude europese” Elzas-Lotharingen stemde vooral FN. Net zoals het zuiden en midden. 

En Macron ligt nu zeer goed in Duitsland waar Le Pen en Melenchon  niets goeds kunnen doen. Hij was er twee keer en bezocht alle kopstukken uit politiek en ook wetenschap. Van diverse middenpartijen daar; rood, christendemocratisch en liberaal. Hij die eerst “zeepbel” heette werd nu door Bild Zeitung geprezen. Daar noemt men zijn land vaak “Krankreich”..  Zijn europese hang werd zeer op prijs gesteld, zijn trouw aan het 3% principe ook en zijn instemming met het “Europa van de twee snelheden”. En ook zijn bewondering voor de moedige Merkel minstens in het vluchtelingenvraagstuk wordt geapprecieerd. Zowel Schulz (SPD-leider) als Schaubele (Fin.), Steinmaier (nieuwe president) als Sigmar Gabriel (Buiza) als zelfs Joschka Fischer  zien hem zitten.

Die Zeit schreef: Duitsland moet Macron steunen”. Vooral ook omdat men hier bang is voor een Frankrijk onder ene Le Pen..

 

HOE MET DAT MET DIE EUROZONE?

Zonder fundamentele aanpassingen gaat de huidige het niet halen. Daarvoor zijn flexibiliteit, stijgende salarissen en productiviteit nodig. Wat niets past bij de grieken, spanjaarden, italianen en zelfs de fransen..  Dus zijn er twee opties uit de euro stappen of de zone snel en diep hervormen. Zei ook Krugman (VS) recent en hij werd toegejuicht door.. Le Pen! Duitsland, Nederland en Oostenrijk doen het lekker in die eurozone.

Er uit stappen is voor Frankrijk ingrijpend. 1.Spaarders en investeerders zullen vertrekken: om devaluatie te vermijden.  De franse regering zal kapitaalbeweging beperken en bankopname. Niks leuks dus en nogal provocerend ook..

2.De rente zal stijgen omdat ze nu laag zijn door Duitsland en de Eurozone.

3.De financ. Markten zullen de overgang op andere valuta zien als “defaut” en enkele jaren niets meer lenen. En hoe moet je dan ambtenaren en medicamentenimport betalen?

Dus moet Parijs dat niet doen maar mee-hervormen in die eurozone.  Meedoen an grote europese investeringen en projecten.  Zoals in onderwijs. En men moet stoppen met bezuinigen in landen met te grote schulden zoals in Griekenland. Dat is nu nog niet “even snel geregeld” zei Nicolas Bouzou in Le Point.

 

PIKETTY GING TEN ONDER MET HAMON.

P. schreef het hele economische programma van Hamon tot grote vreugde van  Martine Aubry. Maar Hamon ging in ronde 1 ten onder met nog geen 7%..  Piketty de vakkundige ongelijkheidseconoom krreg door dat lezers krijgen veel lastiger is dan kiezers trekken. Ondanks zijn vakmatige roem, zijn vele uren tijdsbesteding en zijn optreden met Aubry ging de kandidaat van “le futur desirable” onderuit. En kilde ook de PS.

Melenchon won met gemak: door zijn charisma en zijn grote redenaarskunst. Die toelieten dat hij zijn volledig versleten inzichten en ondersteuningen van mislukte rode leiders aan 20% der fransen kon verkopen. Hij sprak de nostalgische rode broeders aan ook uit de PS maar verloor ook van Marine Le Pen en modernist Macron. Het einde van het obsolete franse socialisme kwam keihard in zicht.. Marine won eigenlijk de tweede plek voor ronde 2, dank zij haar kromme economische programma van 144 punten! Een op de twee fransen is nu voor “uit Europa stappen”, zijn tegen de mondialisering, vrijhandel en voor protectie.

De afgang van Fillon toont dat vele rechtsen ook niets zien in die schuldenafbouw en grote aanpassingen aan het franse sociale model. En tekent ook niet massaal vor het meer liberale!

Zo won Macron met zijn liefde voor Europa, geleidelijke uitgavenvermindering en handhaving van mondialisering en mijden van protectionisme. Hij deed het kalmpjes aan maar in de goede richting en zeker niet zo radicaal.

Maar er is ook aangetoond dat iemand die nog nooit werd verkozen, die 4 jaar meedeed in de equipe Valls onder Hollande, het lijkt te gaan winnen. Wat toch ook vele verontrust wat de beperkte mate van inzicht over de situatie van La France nu.

 

FRANKRIJK EN DE WERELD OVER 5 JAAR

Attali dacht na over hoe Frankrijk en de wereld er uit zien over 5 jaar als de nieuwe president zijn termijn er op heeft zitten. En hij deed dat met luciditeit en realisme en vervuld van hoop.

En begon met de twee zaken die het belangrijkst zullen zijn..

1.De drastische verandering van alle werk. De nieuwe technologie zal 50% van de taken (dus niet de jobs!) doen veranderen of verdwijnen. Iedereen zal veel moeten leren om te blijven werken en zich vaker moeten aanpassen. Men zal veel zelfstandiger, creatiever moeten zijn om ook zelf zijn werk te scheppen. Wachten op wat men aanbiedt zal er weinig zijn..

2.De wereld zal veel instabieler worden dan die 50 jaren was. Klimaatverandering zal , zeker in Afrika, veel problemen geven.  En dat zal met de groeiende populaties en achterblijvende economie vele naar Europa doen trekken.  In het MO zullen de oorlogen voortduren en ook in de Chinese Zee en in Oost-Europa zal het verre van rustig zijn. Het terrorisme zal nog harder toeslaan door gebruik van nieuwe methoden die simpel zijn en toch dodelijk.

3.De EU zal echt moeten kiezen om niet in een stevige financieel-economische crisis te verzeilen.  Aan de zuidzijde: Italië voorop dat een hulp zal vragen waarbij Griekenland niets voorstelt.  En de VS zal ons niet helpen zoals eerder..

De verschillen in inkomen zullen nog meer toenemen ook in Frankrijk. In een deloyale niet-solidaire maatschappij met veel cynisme.  Elk van ons zal moeilijke keuzes moeten maken voor zichzelf en zijn nazaten.  En ook zijn residentiekeuze moeten heroverwegen..

In deze harde, onzekere  en competitieve wereld zullen cultuur emphatie, en altruïsme schaars worden. En ons afsluiten van de wereld en van de anderen zal niets helpen omdat we steeds meer onderling afhankelijk worden.

Frankrijk zit met achterstand dat ook de verkiezingen toonden. Er moet veel veranderen om armoede en werkeloosheid te verminderen of te beheersen. Dat is de job van de nieuwe president voor 5 jaren. Van hem en zijn regering(en) gaat veel afhangen. Ziet dat er niet goed uit… of toch wel? Aldus een hoopvolle, geforceerde Attali, over wat ons wacht. Hij zag deze trend al jaren en beschreef die. Nu weten vele wat hij bedoelde.
 
Leon de Marseille, 8 mei 2017.

1 opmerking:

 1. Juist Theo dat is het zeker en het was op het randje.
  Het zou fraai zijn als nu Frankrijk een echte aanzet zou geven bij het opkrabbelen van eigen land EN Europa!
  Wie had dat durven dromen, want dit lijkt ietsjes op een "legale staatsgreep"!
  Dus vooruit met de geit!
  groet en dank

  Leon

  BeantwoordenVerwijderen