Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 november 2014

LEES EN BEGRIJP DE PUZZLE VAN HET MIDDEN-OOSTEN!


  TOCH GEEN "EINDE VAN DE GESCHIEDENIS"?


BOMDREUN: DAGELIJKS BEELD IN HET MIDDEN-OOSTEN
 
 In de jaren negentig schreef men graag over “Het einde van de geschiedenis”. Want het leek alsof de nieuwe wereld voor altijd zo zou blijven; er was immers een soort van "eindstadium" bereikt. Echte veranderingen werden niet meer gezien, er was “een eindstadium bereikt”. De liberale democratie had het gewonnen van alle andere ideeën, nadat die Berlijnse Muur door blije mensenhanden was gesloopt.. En nu, maar 25 jaar later, lijkt niets minder waar te zijn.  
 
BLIJ EN GROTE GEVOLGEN..
De “botsing der beschavingen” van Huntington is weer actueel, vooralsnog ziet het meer uit als “een botsing van religies”. Poetin, Erdogan en IS zijn allemaal anders, maar ze vinden alle drie dat “hun ideaal voor de samenleving” superieur is aan dat van ons. Het westen is voor hen vooral zwak, moreel decadent en ten dode opgeschreven. Die “westerse verworvenheden” lijken minder aantrekkelijk gevonden te worden door andere dan wij lang dachten.
 
LEES DIT BOEK!
BOUW VAN DE MUUR..

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
De conflicten van nu gaan niet primair over “welvaart, economische rijkdom en levensstandaard”, maar over “waarden, idealen en levensvisies”! 

En nu wordt “het oude Europa en de VS” gesommeerd om hun idealen ferm te verdedigen. Naar buiten maar ook “naar binnen”…  Wij worden gesommeerd tot een intellectueel weerwoord… 

Wie had dat nou gedacht? Wel denk aan Balkenende die ooit kwaad op TV riep: “Normen en waarden…”! En later ook nog: “VOC-mentaliteit”! Hij leek toen vaag al te voelen wat wij nu keihard ervaren..

In de blog vindt u enkele illustraties, aan de hand van  actuele thema’s en gebeurtenissen...     

 
De inhoud: 

Die jonge djihadi’s zijn zelfmoordenaars

Terroristen: de angst is hun fatale wapen

Foute aanpak van de Arabische regiems

Syrië en Irak: luchtsteun is niet genoeg

Turkije maakt veel fouten

Besluit: En wat nu?  
 
REGIO VOL VECHTERS..


 
DIE JONGE DJHIHADI’S ZIJN ZELFMOOR-DENAARS

Egypte, Syrië en Irak waren de promotoren van het panarabisme en twee van hen bestaan politiek gezien, de facto, eigenlijk niet meer. Terwijl Egypte zich opnieuw op zichzelf terug trekt en ook geen blijvertje lijkt te zijn. Zo blijven Saoudi-Arabië en Iran als dé vechtersbazen over. En: Iran is niet arabisch..
 
HARAKIRI:  MET EEN DODE..
Die vele elkaar nu bestrijdende groepen moslims zijn een product van een mislukt verleden. Na die Arabische revoluties lukte het ook de Moslim-Broederschap nergens een islamitische staat te vestigen: zie Tunesië en Egypte. De salafisten vielen in twee groepen uiteen: de vreedzame en de geweldsadepten. De laatste lijken op de leninisten en Trotzki in Rusland: hij wilde nog “de wereldheerschappij”, die andere niet meer ambieerden.

Al-Qaida blijkt nu ook uitgepraat: het is zijn power kwijt en tracht in de Magrheb en Jemen vergeefs nog wat te bereiken. Zelfs samen met die eigenlijk vreedzame touaregs. Maar Al-Baghdadi zag, in dit vacuüm, nu wel zijn radicale kans.

IS is zo gezien eigenlijk “het legitieme kind van Saddam en Ben Laden”. Beide soennieten die de oumma (= wereldgemeenschap van moslims) wilden. IS wil nu een staat in Irak en Syrië om daarna de grenzen wereldwijd te verleggen. Het huidige kalifaat is dus slechts een begin. Denk aan dat oude kalifaat, dat liep van Marokko tot Iran. Dat is de volgende stap.. Men wil met de hele wereld strijden en begint met die foute lokale machtigen en met een basisstaat. Iets wat Bin Laden nooit zocht..

Al Baghdadi zegt: “Onze djihad? Dat is New York”. En strijdt met zowel locale moslims als (locale en westelijke) christenen.. Nu het een gebied inpikte werd het ook tot een locale actor.
 
ZELFS IN HONGARIJE!
Dit is wat het westen nog onvoldoende begrijpt: wat we nu zien is slechts een eerste etappe… Dus gaat IS beginnen met “Bagdad inpikken”. Wat Iran overigens nooit zal toestaan. Het wil ook Assad verslaan én de koning van Jordanië en ook nog even de koerden, de turken, Israël en Egypte omduwen. Wel:  als dat geen ambitie is!

Het westen denkt ten onrechte niet vanuit dit ideologische kader, wat sterk lijkt op dat van de internationale communisten van weleer. Toch moet je nu denken aan een aanval op de westerse beschaving: dat moet nog beter doordringen. Het is dus echt niet “het zoveelste regionale conflict”!

De jeugd lijdt internationaal onder een algemeen nihilisme. En raakte ook gefascineerd door de dood. Deze verloren kids van de mondialisering gaan gefrustreerd en gemarginaliseerd op zoek naar manieren om boven te komen. En ze kiezen ook voor geweld, wat IS hun volop biedt.
 
DU: BANGE TIJDEN 50 JAAR GELEDEN..
IT: DE SPAGETTI-RAF


 Dit is de geniale zet van Al-Baghdadi: hij gaf deze “zoekende helden” een thuis. Vandaar hun heldhaftige video’s op internet, dat zoeken naar heldendom en martelaar willen worden. Denk maar aan die secte van Columbine (Colorado, 1999) met die scholieren en denk ook aan die Breivnik in Noorwegen.

LONE WOLF KILLER...
Daarom zijn er ook die westerse bekeerlingen tot de islam: dat geeft weer zin aan hun leven. Natuurlijk is het niet echt die islam: ze zoeken primair zelfverwerkelijking. Want de echte islamist gelooft in een toekomst en in meer rechtvaardigheid. Terwijl de djhihadi geen ander leven op aarde wil, want hij wil naar het paradijs. Zij zijn echte zelfmoordenaars en geen utopisten!

Al-Baghdadi manipuleert hun: net als ooit Pol Pot in Cambodja dat deed. Ook hij was zo’n zo’n messias: met Apocalyps en revolutie. En: dood aan deze wereld om plaats te maken voor die betere, nieuwe… Iets wat eerder van de 20e eeuw is dan uit de Middeleeuwen!
IRAANSE KILLERBOYS
 

Dus moet Al-Bagdadi ontmaskerd worden. Hij zoekt helemaal geen zuivere islam, hij wil iets heel anders, deze Pol Pot II. We moeten dus snel dat religieuze van hem afpakken en hem neer zetten als een gewone, regionale bandiet..

Dat Al-Qaida en Al-Baghdadi samen gaan is niet waarschijnlijk. Veel aanhangers van Al-Qaida willen nu naar IS, omdat het hun primaire vijand het westen echt aanpakt. Dus Zawahiri van Al-Qaida staat voor een dilemma. En wil zeker niet de minister van Binnenlandse Zaken van Al-Baghdadi worden. Dus is zijn enige redding weer zélf wat aanvallen in het westen te realiseren… 
 
DE KALIEF HIMSELF!
UIT A'DAM OF PARIJS?

 
 
 

 
 
 
 
 
 
Dus westerse landen: Al-Qaida gaat ons dus nu aanpakken en niet die Al-Baghdadi van IS... 
VAN ALLE TIJDEN..

  
 
DE NIEUWE TERRORISTEN: ANGST IS HUN FATALE WAPEN

Met wrede beelden en dreigende teksten wordt de hele mensheid nu angst aangejaagd, via de snelle en overvloedige media. Het afstandelijke en genuanceerde sterft hierdoor een snelle dood: de emotie en de hysterie zijn troef.
POL POT MEGA-KILLER

 
De terroristen zoeken naar een maximale psychologische impact, die veel verder gaat dan die fysieke rottigheid die men ons nu openlijk toont.. Ontregeling en opinie-beïnvloeding: dat wordt vooral nagestreefd. Men wil zo een nieuw soort “collectieve angst” scheppen en aan ons, vredige burgers, een nieuwe vorm van conflict opdringen.
 
 
Een paar keer dachten sommige, -omdat hun generatie dat nog weet-, aan dat
“straatgeweld” van de nazi’s van Hitler. En aan het glasgerinkel van die Kristallnacht, de marcherende bruine hordes in de duitse steden, die massameetings in Neurenberg en aan die hysterische speeches van Adolf H. en Jozef Goebbels… Dat is voor de jongere mensen al (te?) lang geleden. Enkel die Sebrenica-beelden, waarbij die mannen in “die bussen des doods stappen”, zouden de huidige generatie in herinnering kunnen roepen.
 
BOMMEN UIT OPA'S TIJDEN
METRO PARIJS 25 jaar geleden

 
 








Een parijzenaar denkt nu terug aan die “bommenangst” uit 1985, 1986 en 1995 en die ploffen in winkels en in de RER. Toen door algerijnse terroristen.. Met een paar dozijn doden en honderden gewonden.
 
 
SPANJE: 25 jaar geleden

DEZE MISLUKTE...

 
 







En die onthoofdingen? Wel in Frankrijk werd de laatste uitgevoerd in 1981.. natuurlijk met de guillotine. In vroegere oorlogen werden soldaten ook met messen en bajonetten gekild: denk aan Napoleon’s tijden. Die guillotine-inzet werd niet meer publiek getoond: dat hoofd afsnijden met het mes, showen die terroristen nu natuurlijk net wel.. Want men wil ons mooie wereldbeeld vernielen met hun wrede propaganda.

Het corsicaanse en dat andere nationale politieke extremisme van weleer, zoals de RAF en de Rode Brigades, waren we net vergeten..   
 
JONG EN LEVENSGEVAARLIJK

Aan het recente geweld op sociaal en economisch gebied worden nu ook nieuwe angsten toegevoegd. Staats- en religieus fanatisme door mysterieuze groepen, dat ook voortbouwt op dat vreselijke trauma van 9/11.  

De gevaren zijn nu niet echt groter, maar men wil ons dat wel onder druk doen geloven. En dat is hét eigenlijke gevaar voor nu.. Daarbij gaat IS veel verder dan Al-Qaida; het vertrapt onze “codes” via de sociale media en het filmt ook met bewegende camera’s.. Zoals dat in die clips wordt gedaan. Ook worden de religieuze gezangen van de islam door hen gebruikt. In navolging van die westerse rappers. Want dat zijn de enige toegestane muziekjes in de strenge islam. Zo krijgt die rap ook een religieuze legitimering..

IS zet ook vele personen in op Facebook en Twitter, en niet enkel sites, zoals Al-Qaida deed.. Er bestaat ook een Twitter Account dat Islamic State of Cat heet waarop glimlachende katten te zien zijn: de z.g. lolcats.. Immers, de Profeet was een kattenliefhebber en de personen tonen zich dus ook met hun katten.

Marketing van de bovenste plank, technieken à la Goebbels! Vroeger werden ingenieurs ingezet om die kapings-operaties uit te voeren. Nu zijn het “de afgewezen moslims uit het westen”, die een nieuw perspectief vonden en hun “eigen weg naar het paradijs”..  
 
HITLER'S VOLKSMENNER
 

Er wordt systematisch chaos gezaaid onder moslims en niet-moslims, en buiten en in het westen..

Als Obama spreekt over “een lange oorlog tegen IS” dan moet u de volgende keer hier aan denken. Dit zijn vergiftigde geesten en gedachten, die je niet elimineert met bommen en drones. En zelfs ook niet even mét “wat boots on the ground”…
 
ANGST EN DENKEN AAN GISTEREN

EFFE OEFENEN?

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Stelt u zich maar in op een lange ideologische strijd. Gekoppeld aan de wreedheid van de Middeleeuwen… Dat zal nog het meeste bloed doen gaan vloeien en niet die paar messen van die djihadi’s….   

IK HOORDE DIE NIET VAN HEM?

 


 
DE FOUTE AANPAK VAN DE ARABISCHE REGIEMS

Parijs deed al langer geleden niet onduidelijk: men zag daar meteen het grote gevaar van dat internationale terrorisme. En ondernam ook actie in Noord-Afrika. En men deed veel om de andere EU-landen wakkerder te maken.. Door uit te leggen dat het “een grote zelfde strijd” is: zowel die in Afrika als in het MO. Ook dat het niet enkel “daar” een probleem wordt,  maar ook “bij ons in eigen huis”!  
 
OOK ZO'N LASTIGE CLUB
ZIJ KRIJGEN NU VEEL WERK..
 


ZIET ER OOK INDRUKWEKKEND UIT...
 Parijs wees er ook op dat de VS iets heel fout deed in 2003 in Irak en dat ondanks de forse  waarschuwingen van Chirac. En nu moet het er ook zelf gaan vechten.. Parijs wijst terecht ook vaker op de smeulende situatie in Algerije.. En op het onvermogen van de Arabische regiems, om hun eigen regio te beschermen tegen deze mix van banditisme en religieus fanatisme.. Nadat ze zelf een uiterst link en ongelukkig spel speelden, om Assad in Syrië te verzwakken. En waarvoor ze nu zelf een zware factuur opliepen….

Daarom haalt nu het westen de kastanjes daar uit het vuur. Want de bijdrage in militaire power en middelen van Jordanië, de saoudi’s, Qatar, de Emiraten en Bahrein is vooralsnog niet echt indrukwekkend. Algerije blijft ook weer achter; het lukt hen maar niet om de terroristen ook van het platteland te verjagen, nadat hun dat wel lukte voor de steden.

Dat alles speelt Aqmi ook in de kaart en ook die groepen die zich daar nu met IS liëren. Algiers moet dus zeker ook in dat te zwak optredende rijtje worden gezet..

GEVAARLIJKER NU DAN IS!

Geopolitiek moet ook wat worden geleerd: de Arabische wereld is nu pas bij les 2 aangekomen. Al zag ze aan de gemaakte westelijke fouten, -te beginnen bij Bush en zoon,  maar ook bij Obama-,  hoe het dus niet moet…

 
 
 
 
 
SYRIË EN IRAK: DIE LUCHTSTEUN IS ECHT NIET GENOEG

IS is nu volop in actie naast die vele andere djihadi’s.. Maar er is ook het regiem van Assad! Die maakt al 1300 dagen oorlog met meer dan 230.000 doden en 9,5 miljoen inwoners zijn ook gevlucht: een derde van de bevolking. IS kilde tot nu toe iets van een paar duizend mensen:  Assad deed er zelf wel 125.000!
 
HOOG EN DROOG..
Wat IS doet is vreselijk, maar wat te zeggen van vaten met explosieven, martelen en gifgas? De syrische oppositie is positief over de Amerikaanse luchtsteun en ook over die steun aan de 5000 rebellen, waar ook Saoudi-Arabië aan mee doet. De VS gaf de rebellen zelfs antitankraketten..  Maar enkele van hen zijn boos: zoals over dat aanpakken van Front-Al-Nosra… Wat toch ook tegen Assad vecht en niet gesteund wordt.. (want gelieerd aan Al-Qaida). 

IS houdt stoer vol dat “die vreemdelingen (= het westen) moeten worden gedood”. En vergeet even dat de saoudi’s en andere Arabieren ook meevechten tegen hun. En Assad roept ook dagelijks dat ”hij nu al jaren tegen dezelfde terroristen vecht”!
  

DE SUPERLINKE ZANDBAK..
JUST DROP IT...


 
 

 
 
 
 Het is een uiterst complex gedoe geworden. En: waar wil “men” nou eigenlijk heen?

In Irak wil de VS het regiem eerst weer power geven zodat het weer evenwichtiger in elkaar steekt, maar dat kan met Syrië natuurlijk niet. Assad is aan het winnen en wil met niemand zijn macht delen; en zeker niet met de oppositie. Die luchtsteun maakt het IS moeilijker, dat is zeker. Maar die zal niets gaan veranderen aan de toestand in Syrië.. 
 
IS BLITZKRIEG...
 
Als je naar die grote MO-fik van nu kijkt, besef je dat die “vrij recente neo-koloniale grenzen” eigenlijk geheel in het geding zijn. Dit gebied is een ware religieuze-etnische lappendeken van een top-complexiteit. De “nieuwere geforceerde naties” waarin vele “vijanden en tegenstanders” werden samengeperst, verliezen nu hun positie en aantrekkingskracht… Die oude enorme verbrokkeling komt onderhuids terug. Zie ook die herlevende koerdische idealen…
Het toont keihard aan dat er dus eerst een eindvisie moet komen. Waar willen “de partijen” nou eigenlijk heen? Niet naar zo’n kalifaat natuurlijk; maar naar wat dan wel?

Hoe ziet een “beter en vrediger MO” er eigenlijk uit? Wie doen daar in mee en in welke hoedanigheid? Dat gaat heel wat verder dan “Assad opruimen”…
 
 
KEBANI SYRIË: 5e WEEK 

 
Zolang er weer geen strategie is, die breed wordt gedragen, zal het met en zonder “boots on the ground” zeker niet gaan lukken. Helaas: wij zitten er dik aan vast: historisch, -via Israël-, door de benodigde olie en dat gas én door die laatste christenen daar…
 
 
VS NU: 3000 ADVISEURS..
ZIJ BOMBARDEERT.. NAMENS ONS.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
En ook vanwege onze historische schuld daar als ex-kolonialen…  Helaas: vluchten kan niet meer..

KOERDISCH OF AMERIKAANS?



TURKIJE MAAKT VELE FOUTEN.

ERDOGAN: VERWARDE AMATEUR?

TURKSE MINISTER BUIZA
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kobani werd het aandachtspunt voor de koerdische weerstand tegen IS. Want als het valt heeft IS een ononderbroken lijn van 200 km in Noord-Syrië, langs de turkse grens. Na die uiterst dubieuze manoeuvres van de Golflanden om tegen Assad te machineren door de radicale groepen te steunen en ook in openlijke ruzie te geraken met de russen over Syrië en vervolgens ook nog met Oekraïne, staat het westen er nu eigenlijk nogal bekaaid en geïsoleerd bij.. 
 
THE RED  BLOOD SPOT
LUKT HEEL SLECHT NU!

 
 
 

 
 
 
 
 
Zij moeten nu het spel spelen en met alle risico’s van dien.. Ook bouwen op de turken die ook Nato-lid zijn! Wat Obama ook al probeerde: het is met Ankara niks geworden. Ook dit toont het complexe en riskante spel van Erdogan. Maar ook dat onvoldoende inzicht en die gammele strategische planning van de kant van de VS. Die veroordeeld lijkt tot het “achter brandjes aanrennen..”. De coalitie bombardeert nu bij Kobani, terwijl de turkse tanks werkeloos aan de grens staan.. Ook al gaf het turkse parlement Erdogan het groene licht om binnen te vallen daar..  Na veel druk mochten er koerden uit Irak via Turkije Kohani gaan versterken..

KOBANI: TURKSE TANKS WACHTEN OP.... WAT?


 
Dit alles toont scherp die twijfelachtige positie van Turkije en ook die linke bemoeienis van het westen met het huidige MO. Erdogan wil koste wat het kost die Assad down krijgen. En liet dus, in stilte, van alles via zijn land naar de radicale groepen gaan: manschappen, wapens en andere duistere zaken..
 
 
KOBANI: 500 DODEN PER WEEK?

 
 
 
 Maar de koerden van Syrië zijn een bedreiging voor Turkije: zeker als zij tegen IS zouden winnen. Dan worden ze dubbelop tot een machtsbasis en ook voor de koerden binnen Turkije. Dus voor de PKK, die al sinds 1984 met Ankara oorlog voert. En ai: zo’n 20% van de turken zijn… koerden! Tenslotte ligt er dicht bij Kobani dat graf van Suleiman Shah: de grootvader van Osman, de grote figuur van de ottomanen.
 
NATO-LID DAT IN DE EU WIL

 Natuurlijk kon het westen nu niet gewoon wat blijven toezien. Maar de wijze waarop men zeker in Turkije, met het westen nu “een loopje nam”, is op zijn mist verontrustend..

Intussen steekt Erdogan niet echt een hand uit naar die koerden in Kohani en laat zo 3 miljoen syrische koerden zwaar in de steek.. Hij toont hiermee dat hij internationaal te onvolwassen is met zijn vele angsten en complexen.

Wat hij economisch klaarspeelde is indrukwekkend maar op geopolitiek gebied is hij een “dom dwergje”. De armeense kwestie regelde hij ook al zo miniem en nu doet hij iets soortgelijks met de koerden. Een bergvolk dat liefst een derde van zijn turkse bevolking is. En dat hij “een bedreiging acht voor zijn land”: omdat ze naar een groot Koerdistan streven. Zo schoffeert hij ze dus allemaal: die koerden in Turkije, Syrië, Iran en Irak.. 
 
KOERDISCHE HELD..
BEETJE VERWARREND NIET?

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Dat zie je Iran echt niet doen, dat Assad in het zadel wist te houden. En zo ook vele syrische sjiieten en alouieten stevig wist te plezieren. En ze zo ook aan zich verplichtte..

Erdogan ziet kennelijk ook niet de parallellen die hij oproept met dat ottomaanse gedrag einde 19e eeuw. Toen kilden de moslim-seïden 200.000 armeniërs en doodden deze christenen en verbranden hun kerken. In 1915 leidde dat tot 1,2 miljoen doden en daarna waren ook de christelijke grieken aan de beurt. Met nog eens 250.000 doden.

Hij heeft helaas niets de grandeur van Duitsland, dat zijn shoa nooit ontkende en er niet in bleef steken zoals Turkije nu wel doet. Zelfs door het opsluiten en verjagen van intello’s en journalisten, die het armeense probleem wel openlijk willen doen behandelen.
 
PKK: DIE ANDERE KOERDEN..
 
NED. NATO-HULP AAN TURKIJE..

 
 

 
 
 
 
 
Daarbij lijkt E. ook een nazi-achtige groep als IS, te blijven steunen met zijn linke dubbele spel. Want dat IS heeft alles van die SS en die Einsatzgruppen, -van ene Hitler-,  en van die etnisch-religieuze zuiveringen die zij als hun opdracht zagen.

En die nu in de kiem moeten worden gesmoord, om het er bij betrekken van Libanon, Jordanië, Tunesië en zelfs Maleisië met alle middelen te voorkomen..

 

WAT NU MET DEZE GREEP UIT DAT COMPLEXE MO?

Je zou het liefste niet meer willen kijken en niets ondernemen… Want nu iets doen wat goed uitpakt lijkt nauwelijks te bedenken. Opnieuw blijkt die enorme onderhuidse complexiteit et volop te zijn: er is niet echt wat veranderd. En dat voorvoelde “einde van de geschiedenis” is echte euforische nonsens. Het westen was, -vooral vanwege die noodzakelijke energieleveringen en dat Suez-kanaal-, nauw in alles betrokken. Als koloniale en later als dikke belanghebbende en bemoeial.. En die afhankelijk is nog niet voorbij..
 
 
DE MO-PUZZEL: ALLE PARTIJEN EN HUN RELATIES!

 
MO: DE +25  KEY-PLAYERS
 
VS DRONE DRIVEN REGION..
Alle eerder gemaakte fouten komen in het felle licht van een open geschiedenisboek te voorschijn. Wat we graag dicht zouden willen slaan nu… Maar wat ons niet gaat lukken. Vanwege onze “belangen”, ons grote verlangen naar “rust en vrede”, niet nóg meer problemen naast al die economische crisisproblemen… maar ook… vanwege onze morele betrokkenheid. Hoe ver weg lijken nu dat decennium waarin ene Bush en co, lichtvoetig en niets beseffend “nog wat democratie” wou verkopen aan een paar “achterlijke landen”…

Nu blijkt wie er echt achterlijk was en waardoor…  Blinde, arrogante, onwetendheid en egocentrisme deden “het westen” opnieuw fouten maken. En deze zijn én niet morgen “voorbij” en ook niet zonder veel bloedvergieten. Van vele niet enkel inwoners van het MO dus.. Zo schrijven nu wij “nieuwe geschiedenis” en dat wordt nog een dik boek..

 




MAAR,

Ook al is het nieuws nu vooral Rosetta en Philae op die ijskoude stinkende komeet, er waren meer spectaculaire missies . Ook Maven kwam bij Mars aan,
na 10 maanden reizen over 711 miljoen kilometers.
Op 21 september j.l. ging die “in orbit” boven Mars en dan hangt daar voor liefst 671 miljoen dollar in de ruimte! Om alles te meten van de hoge Mars-atmosfeer, de interactie Mars-zon en de zonnewinden..  Verder na bijna een halve eeuw van andere robots op de planeet. Nu moet Maven helpen opdat wij gaan snappen hoe deze kleine zus van de aarde zijn atmosfeer kwijtraakte en zo zijn leven verloor. Waardoor het daar woestijnachtig en koud werd… En we denken nu dat het zo al 4 miljard jaren daar zo is..
 
 
SPACE-TROTTER MAVEN
ARRIVÉ!


 
Weer wat stof tot filosoferen op uw bestraalde plekje..

Water blijkt mogelijk ouder te zijn dan de zon zelf! Uit een laatste model van het ontstaan van het zonnestelsel (gepubliceerd in Science) bleek dat er al heel wat water op aarde was voor de zon ontstond.. Aan het aandeel “zware H2” in de watermoleculen kun je zien hoe oud het water is en dus denkt men dat veel ervan komt van “interstellair ijs”. Dus was ook water een belangrijke bouwsteen van de planeten. En dus kunnen ook vele planeten water hebben… En waar water is, … kan leven gedijen. En daarnaar zoekt elke wetenschapper nu..
SIMPEL SPUL TOCH?
WONDER-WATER

 

 

 
 
 
 

 
Leon de Marseille, 15 november 2014

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten