Totaal aantal pageviews

zondag 23 november 2014

DE NIEUWE REUZEN VAN DE WERELD





DE MACHTIGEN VAN OVERMORGEN

Afrika is een continent vol landen en India is "gewoon één land". Ze zijn beide te vinden in de befaamde BRICS: de club van de aankomende groten der aarde. Afrika staat daar nu enkel nog in via het land Zuid-Afrika, in afwachting van andere afrikaanse landen.. Zoals Nigeria. 
BRIC(S) IM- EN EXPORT

China en India,-zijn ook nog directe buren zijn en dus ook ruzie maken over land (Kasjmir)-, dat is samen nu ca 2,6 miljard mensen. Afrika is door veel Azië van India gescheiden.. Binnenkort worden Afrika en India samen meer dan 1/3 van de héle mensheid. Net als nu India en China samen.
   
THE BRICS-BOSSES...
Over enkele tientallen jaren zal China vergrijsd zijn en in bevolking terug lopen: de een-kind policy is daar debet aan en vervolgens ook de toenemende welvaart. Dus India wordt dan onbetwist de grootste, maar enkel in inwoners. Want economisch blijft de VS nog lang de dikste en China heeft nog even een voorsprong op India. Pas op met Afrika, dat natuurlijk zo’n 50-tal landen groot is en dat nu snel naar de 2 miljard inwoners gaat (+1 miljard in 40 jaar..)  De S van BRICS is overigens van South-Africa.. China heeft nu al nauwe economische relaties met Afrika: hun grote leverancier van grondstoffen en ook van vruchtbaar akkerland. Terwijl China infrastructuur en vele andere industriële produkten teruglevert zoals ook brommers, scooters/motoren en in toenemende omvang ook auto’s… De tandem China-Afrika wordt een grote concurrent van veel andere landen. Waaronder ook de VS en de EU..
 
HET BBP VAN DE BRICS
In termen van groei kun je zeggen dat het trio Afrika (met name Nigeria en Z-Afrika)--China--India de kampioensclub wordt… Dus daar zit de nieuwe motor van de wereldeconomie op termijn… Daarom in één blog Afrika + India, zeker ook de laatste met zijn nieuwe hindoe-president, nu een modernere koers lijkt te gaan volgen.
Overigens zijn voldoende opleiding en investeringen voorwaarde voor economisch succes... En met stijgende welvaart en opleiding volgt na de bevolkings-explosie ook een beheerste groei en daarna stabilisatie. Want dat brengt een geboortecijfer altijd terug naar "gewone proporties" en dat betekent 2.2 kids/vrouw. Zie de voorbeelden: Maleisië, Indonesië, Tunesië en Iran. Maar we moeten dus eerst nog 60 miljoen kids ook op school krijgen en 75 miljoen jongeren onder de 25 jaar van werk voorzien.. Experts zeggen dat dit moet kunnen gezien de ervaringen van de laatste 50 jaar. Dus: exit Malthus met zijn pessimisme..

 
 

AFRIKA: ZEKER HET SUCCES VAN MORGEN!

(met dank aan Frederik Bayle voor het lenen van interessant tekst die ik vond in een editie van zijn Provençaals Dagboek. En die hij me gaarne “leende”! Dank beste F. )
   
BEAUTIFULL AFRICA


DE AFRIKAANSE VLAG













 

Afrika heeft een reputatie- en imago-probleem

 

Afrika heeft bij vele mensen een nogal negatieve reputatie en ook al wat langer. Nu weer omdat zo’n Ebola-virus rondwaart, met zijn duizenden doden. En dat verontrust nu de hele wereld.. Natuurlijk ook die onophoudelijke rassen- ,stammen- en religieuze oorlogen met de daarbij horende moordpartijen in Soedan, Somalië, Libië, Mali, Nigeria...  Die zijn nog dagelijks media-vullend…  Maar er bestaat ook tegelijk een heel ander gezicht van Afrika, dat continent dat bijna 50 landen herbergt en nu al ruim twee keer de bevolking van de VS. De wereld telt nu al 1,8 miljard jongere (10-24 jaar); dat waren er 781 miljoen in 1950.. Daaraan draagt Afrika het leeuwendeel bij: van de zes snelst groeiende landen liggen er liefst 5 in Afrika! Nigeria zal over 25 jaar .. even groot zijn als de hele VS! 
 
DE LANDEN VAN AFRIKA
 

Afrika probeert alles tegen dat ebola-virus

De zuid-Saharalanden vochten en vechten met succes tegen de propagatie van het virus. Zo kunnen ze ook de economische schade beperken. Maar dat lukt de drie: Sierra Leone, Liberia en Guinée nog niet…

AFRIKAANSE BOOM: EEN ECHTE
Veel franse bedrijven in Guinée zien de ramp zich voltrekken en moesten soms ook hun activiteiten indammen. Zoals in Conakry waar de havenuitbreiding werd stil gelegd. De wereldbank ziet ook het BBP van Guinée met 2 punten zakken en de bedrijven daar zakken ook al op de beurzen. In 2014 zal West-Afrika aan BBP zo ca 4,8 miljard verliezen en als de aanval niet beter lukt voor 2015 wordt dat dan iets van 25,2 miljard! Krijgt men het wel onder controle, dan kan dat op 1,6 terug vallen..  De drie verliezen in 2014 359 miljoen en in 2015 kan dat naar 815 miljoen oplopen.. De tot voor kort zeer hoge groei daar (+9%) zou wel eens geheel kunnen instorten; ook voor wat langer..

Maar de andere West-Afrikaanse landen, die ook best wat toerisme zien wegvallen, zoals  vooral Ghana, zouden het ergste kunnen voorkomen. Nigeria voerde zeer strikte maatregelen in en idem Senegal en dat had succes: ebola is daar op de rem gezet!
 
Het IMF volgt alles en voorspelt voor 2014 nog +5% in de sub-Sahara-regio. Ook de bedrijven daar zien dat zo. Maar dan moet alles meevallen rond ebola..

Recent kreeg men ook, naast vele miljoenen van Internet-bobo’s, high-trch hulp aangeboden. IBM geeft rekentijd om de vele data diep te kunnen analyseren en zo beter te kunnen sturen, Frankrijk geeft een snelle methode om besmetting te ontdekken, LG uit China geeft enkele hondreden I-Phones en een texaans bedrijf schonk een cleaningrobot, die snel en grondig met UV-straling, een ruimte septisch schoon krijgt… Hoe dan ook: voorbeeldig gedrag en ook slim. Want de middenstandsgroei in Afrika wordt gigantisch: zeer interessante markt dus..  

Die eeuwige chefs in Afrika

 

Comapaoré uit Burkina Fasso moest na 27 jaren presidentschap het vege lijf met hulp van Frankrijk. En daarna kwam er een hoop herrie waarin de militairen meemixten. Deze eindigde vooralsnog in een militaire tussenpaus die zorgt voor nieuwe verkiezingen over 1 jaar… Maar de rust is nog niet weergekeerd. Een nieuwe afrikaanse revolutie?
 
NET WEGGESTUURD.. na 27 JAAR

De lijst van soortgelijke “eeuwige leiders” is best indrukwekkend. Paul Biya uit Kameroen zit er al sinds 1975, Mbasogo is al de baas sinds 1979 na een staatsgreep en ook in Angola bleef Dos Santos in 1979 ook zitten; ook na een staatsgreep. En wie kent niet de hoogbejaarde Mugabe van Zimbabwe die er al is sinds 1980..  Ook Oeganda en Swaziland (met een koning) hebben dezelfde heersers sinds 1986. En in 2012 verloor Wade de verkiezingen na drie keer te zijn gekozen.. 
 
AL LANG GOING STRONG!
Afrika is in een aantal landen nogal uit fase met de rest van de wereld en deze satrapen zijn wel “stabilisatoren” maar tegelijk ook vaak “remmers van de vooruitgang”. En we zagen en zien ook vaak hun zwakte tegenover die religieuze conflicten: Zie Mali eerder en nu ook Nigeria. In Azië zien we ook nog wel restanten van dit verschijnsel..

Vaak zijn deze oudjes op zeer goede voet met “het westen” en ze hielpen ook niet zelden met bevrijdingen van westers gijzelaars. Die band maakt ze mogelijk nu ook kwetsbaarder nu de jeugd zich verder ontwikkelt en ook via internet die revolten ziet in die Arabische landen.
 
OOK EEN HABITUÉ!
Dus iedereen is gewaarschuwd: er gaat nog meer komen dat ook leiden kan tot grote veranderingen inde oude relaties “westen en Afrika”..
 
 
 
 
 
 
 
DE OUDTSTE: BOVEN 90 JAAR
Dus naast die explosieve groei en die grote dynamiek, die opkomende middenklasse en haar koopkracht, moeten de economen ook wat meer letten op deze “revolutionaire risico’s” in dit grote continent met bijna 50 landen..

 

 

 Afrika dat is minstens veel groei!


KENT U DEZE MILJOENENSTAD?
De groei in de wereld als geheel is nu: 3,4% en zakkend.. Terwijl de eurozone het zelfs moet doen met 1,1% en minder, en de opkomers=BRICS naar +4,6% lonken. Behalve Rusland wat nu diep in de deflatie duikt… Zie nu Afrika met 5,3% in 2014, 5,5% in 2015 en 6% daarna.. En Subsahara zelfs: +6%! Zes van de tien snelst groeiende landen zijn te vinden in Afrika: Nigeria, Ethiopië en Angola zijn drie toppers. Met hoge groei, Inflatie ca 6,5%, en begrotingstekort 3,9%(!). Kom daar maar eens om elders... Ook met 50 miljard aan directe buitenlandse investeringen in 2013.  

AFRIKA IS WAKKER!
DEMOGRAFIE AFRIKA




WELVAART IN AFRIKA..
Het BBP van Nigeria groeide (zegt IMF) van 2008 tot 2014 jaarlijks met 7%. Hetzelfde geldt voor Liberia, Kongo, Tanzania, Ghana en Mozambique. En Sierra Leone, -voor ebola-, zelfs met meer dan 9% jaarlijks. Ethiopië ook bijna 10%. Zuid Afrika “maar” 2,2% en Egypte, -na zijn dubbele revolutie-, ook “maar” met 3.6%. Het continent heeft verder ook een overvloed aan olie, goud, koper, platina, zink en diamanten.

Ethiopië, dat wij kennen van de vroegere hongersnood, en het exporteert nu voor 60 miljoen dollar aan fruit en groente. En zelfs, -via Nederlandse bedrijven-, 160 miljoen dollar aan bloemen.

 

Afrika is straatarm naast ook meer rijke mensen..


ROMEINS GELD V. AFRIKA
Een arbeider daar verdient daar 90 dollarcent per uur… Het GDP per capita van Zuid Afrika is slechts $ 8000,-,  maar staat daarmee wel op de 5de plaats in de rij van rijkste landen. Numero uno is Equatoriaal Guinee met $ 23.500,- per inwoner.

 
AFRIKA'S RIJKEN
Maar gemiddeld verdient 48% van alle Afrikanen niet meer of zelfs minder dan $1,25 per dag. En 60% van de bevolking is jonger dan 24 jaar. Oeganda kent zelfs 80% jeugdwerkeloosheid. Maar Nigeria drinkt nu ook al, -na Frankrijk-, de meeste champagne! Van de nu 170 miljoen inwoners in dat land, leven er 112 miljoen nog in grote armoede.

In 2005 berekende men dat er toen 555 miljoen mensen in heel Afrika in armoede leefden. Maar in 2008 spendeerden de Afrikanen toch ook 35% meer aan goederen en services dan India, dat eveneens 1,2 miljard inwoners telt.

 

Afrika dat is weinig infrastructuur maar ook veel land-bouwgrond


Wist u dat  45% van alle in de wereld ongecultiveerde landbouwgrond in Afrika ligt?  Om precies te zijn 200 miljoen hectare. Daar komen nu vooral de Chinezen op af. Maar zij zijn ook geïnteresseerd in megaprojecten waarvoor Westerse bedrijven geen geld (over) hebben, zoals wegen, havens en luchthavens.
 
DE VRACHTBUS..
En daarmee zijn niet alleen de Afrikanen geholpen: maar ook de Westerse investeerders, zoals IBM, Philips, Heineken, Procter & Gamble, Unilever en Wal-Mart. Om er maar een paar te noemen. Opkomend Afrika is echt dé grote kans voor Europa. Door zijn vitaliteit, en zijn ambitie. Het kan de flauwte en het inzakken van de oude naties tegengaan. Maar dat ligt zeker ook aan de zienswijze van de grijze europeanen… Die snel van mentaliteit moeten veranderen.. 
 
ZELFS GEEN PAARD OF EZEL
 
 
   

Instabiliteit gemixed met dynamiek en Aufschwung


Ja: er zijn daar dus nog grote instabiliteiten: dat terrorisme in Nigeria (en tot in Soamiië via die beruchte terreurboog), die rotoorlogen in Kongo en Libië en ook Centraal Afrika.  Sinds 1990 meer dan 500 conflicten en vele vluchtelingen en “verplaatsten”.  Ook het continent met de epidemieën: van aids tot het Ebola-virus..  Maar het heeft ook toppers van mondialisering zoals Zuid-Afrika en ook Nigeria (nu al 170 miljoen inwoners!). Ondanks die grote interne onrust van Boko Haram. Het zal in 2050 in inwoners de gelijke zijn van de … VS met 400 miljoen inwoners. En dan ook een groei laten zien van 8,5%, wat meer is dan China nu!
 
ANTIEK UIT AFRIKA
 
 

 Afrika barst snel uit zijn voegen


Afrika staat voor zijn economische gloriejaren en neemt het stokje over van de aziatische tijgers van 2e helft 20e eeuw. Demografie nu: 1 miljard inwoners; 2,4 miljard in 2050 en 4,2 in 2100!  
 
WAT KLEINE AFRIKAANTJES...
Dus dan: meer dan 4x de EU plus de VS!  De urbanisatie verliep van 19% naar nu 39% (sinds 1960) en zal in 2040 boven de 50% komen. Nu zijn er al 52 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. In 1950 geen ene! Lagos heeft er nu 17 miljoen en Kinshasa 10 miljoen… Al 77% van de kids gaan hier naar school: in 1990 waren er dat 52%. Forse diversificatie ook in de industrie vertrekkend uit een compleet agrarisch continent. En al 20 landen van de 54 zijn nu democratieën; in 1990 waren het er 4.
 
ZO GING DE MISSIONERING
Zijn groei komt helemaal van interne consumptie, mede door de verminderde armoede (van 50% terug nu naar 31%) en een middenklasse die nu al 350 miljoen groot is. Het is ook nr. 2 op de wereld voor Telecom: in 2016 meer dan 1 miljard terminals! Verder stikt het in vruchtbare gronden, grondstoffen en energiebronnen (van Hydro tot zon).  Naast een grote landbouwsector ook een sterk groeiende industrie-sector en ook een mooi groeiende toeristische sector. Dat kan die milieudrama’s in China en India mogelijk voorkomen.

 
ANTIEK AFRIKA




En pas op: het is niet de staat die trekt maar de privé-sector. Daar komt 90% van het werk vandaan, twee-derde van de investeringen en 70% van de activiteit. Frankrijk doet daar “maar” 37%! Jaarlijks komen er nu al 400.000 bedrijven bij. “Dank zij” zijn kleine financiële sector kwam het niet in de zeepbellen terecht en de superschulden! Sinds 200 zijn de plek in de mondialisering en de export met een factor 4 gestegen. Veelal richting opkomende landen als China (nr. 1 nu) maar ook India en Brazilië..

 

 

 

  

Afrika naast het “Oude Continent”

 
 De sprong van Afrika is even goed mogelijk als het voorkomen van verval van het oude continent. Dat hangt af van een viertal zaken:

SLAVEN EXPORT VAN AFRIKA
1.Afrika heeft het om het arbeidsreservoir voor het vergrijzende continent te worden. Het heeft binnenkort wel 1,5 miljard werkers. Maar een goede integratie is voorwaarde ook met de nu nog grote aantallen ww-ers met betere opleidingen in Europa.

2.Investeringen in de infra-structuren is vereist om verder te kunnen groeien. De omvang van de electra-aansluitingen en toegangen tot wegen is nu niet hoger dan 43%. En de helft woont nog in gebrekkige huizen.
WATER IS ER OOK..

 
3.Er moet nog meer locale integratie komen. Zoals de SACD rond Z-Afrika en de Comm. Van West-Afrikaanse staten nu. Ook op juridisch en monetair gebied moet er meer komen dan het Ohada van nu. Ten behoeve van commerciële conflicten en vrijhandelszones. Dus moet er een Bank of Africa komen en een soort van Afrikaans IMF. 4.Het geheel moet stabieler worden en er moet worden gestreden tegen de plagen van corruptie en onveiligheid. Zo’n 19 staten zijn hier “fragiel”.. waar met name de terroristen van profiteren.
WO II IN AFRIKA: ROMMEL
Een halve eeuw na de onafhankelijkheid  komt er een economische revolutie in dit continent.  Men ontsnapt nu aan de armoede-val door groei in economie en bevolking… En zijn nogal optimistische bevolking blijft van groot belang. Er is ook een nieuwe generatie leiders en ondernemers ook van groot belang.
 

 
 

EMIGRANTEN GEEN EXPORT..
OP NAAR... SPANJE!

 
 
 
 
 

 

 

 

 

OP LAMPEDUSA
VERTROKKEN UIT LIBIË

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MODER EN KIND OP WEG....

 

  

Afrika gaat ook anders op de voorpagina’s


MOSLIM MIGRATIES
China nu de VS ingehaald en het prachtige Zuid Afrika werd als S, door Brazilië, Rusland, India en China in de BRICS gemeenschap opgenomen. Terwijl het nu slechts een kwart van de economie van de kleinste partner, Rusland, vertegenwoordigd. Maar wel de entree vormt naar dit enorme continent.

Afrika blijft nog een tijd ook een wereld van hype en horror stories: Ghana heeft een inflatie van 10%; de mobile is in Afrika gewoongoed geworden; de infrastructuur ontbreekt; dictator Zemawi deed veel voor de levensstandaard en gezondheid in Ethiopië, maar zijn veiligheidsdienst moord en verkracht; Afrika heeft de snelst groeiende middenklasse in de wereld. En ga zo maar door. Wat Afrika nu nodig heeft is opleiding, educatie in vooral Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM). Want aan kennis ontbreekt het en daar wachten investeerders op. Wie weet.   

DIAMONDS FROM AFRIKA
 

Let dus op Afrika en lach er niet meer mee.


Afrika is dus ook : in 2035 2,4 miljard inwoners, het dubbele van nu… En, al in 2014 wordt er  volgens de African Development Bank voor meer dan $84 miljard geïnvesteerd. Hallo dus!  

400 MILJOEN MOBIELTJES
MOET DUS ANDERS...

 
 
BIG AFRICAN TOWN
MARKET IN COLOR
 

IN DE BUURT..

SUPER MOOI AFRIKA


 

 


MAAR INDIA HERVORMT NU OOK! 
 
DE SIMPELE VLAG

 
 
 
 
 
 


India is in het nieuws: na die Nobelprijs voor de Vrede ook de overname van Peugeot Scooters door Mahindra. Deze groep internationaliseert zeer snel en de nieuwe president Modi stimuleert dat in dit giga-land met al 1,25 miljard inwoners. De oude Congresspartij is de bal kwijt: onder hun zakte de groei van 9 naar minder dan 4%, ging de inflatie naar 10%, het begrotingsgat naar 7% en de staatsschuld naar 66% vh BBP. De roepie kelderde ook nog.. 
 
DE VELE PROVINCIES


THE INDIAN EMPIRE

 Het BBP per inwoner bleef hier steken op 1500 dollar: China doet al 6500! Hun investeringen bleven op 22% BBP steken en het gebrek aan infrastructuur werd zeer nijpend en remmend. Overregulering, te foute belastingen, enorme corruptie die het land zeker 4 à 12 miljard dollar kost.. India staat op plek 186 van de 189 als het om corruptie gaat. En met justitie zit het ook niet erg goed.. De politiek bleef te latent bij dit alles.. .

HUN RUIMTEVAART..
Modi en zijn bankbaas Rajan zetten de zaak op de kop met een ware shocktherapie en een forse aanpak van de ongelijkheid. Eerst een staatshervorming waarbij de eerste minister weer echt de baas van de ministers werd.. en de plicht alle besluiten te publiceren… En een checksysteem om de aanwezigheid van alle ambtenaren vast te stellen: biometrisch en electronisch! Ook werd de supermachtige Plancommissie afgeschaft en er werd geliberaliseerd. De campagne “Made in India” zet het zelf verbeteren van de infrastructuur op plek 1 en men wees 100 intelligente steden aan.. die industrie en export sterk moeten oppakken. Toen privatisering voor 6 miljard en uitgaven vermindering en het begrotingsgat ging terug naar 4,1% (Fr. 4,3% nu). Met name privatisering in de energiesector bij: Coal India, ONGC-gas en Hydro-electrische NHPC… En, eindelijk, het ontmantelen van het kastensysteem… 
 
IS OOK INDIA'S!
DE KLEINE TATA

TYPISCH UIT INDIA!
 
 
 
En het Modi-effect trad op met een groei boven 5%,  ww minder dan 4%, inflatie onder de 6,5% en een sprong op de beurs van Bombay van 25%! Op het moment dat China wat wegzakt staat India er prima bij en ook die remming in Rusland en Brazilië doen de energieprijs dalen en andere primaries..  Goed dit alles voor een groei naar 8% na 6% in 2015.  Nu moet hij de hoge kindersterfte aanpakken: 31 per 1000 hier! En de strijd tegen armoede en ongelijkheid ook waar 363 miljoen mensen onder lijden. En de vrouwenrechten: zo’n 300 miljoen van hen worden mishandeld..  Ook het analfabetisme dat nu 29% is bij de < 25 jaar moet omlaag. En de investeringen omhoog zeker in de infrastructuur en daarvoor is ook buitenlandse steun te verwachten.   
PRACHT VAN EEN TEMPEL
FLATGEBOUW?
 

TEMPEL OF PALEIS
  De machtige Premier is weer terug sinds Neroe en Indira Ghandi… Dus er zijn vele voorwaarden nu vervuld, maar er moet worden opgepast voor protectionisme. Het Accoord van Bali werd geblokkeerd… En het hypernationalisme ligt ook op de loer.
 
 
MODI DE HINDOE
GHANDI EN NEROE

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Laatste hindernis: Modi, de man van de staat Gujerat, is vooral de kampioen van de hindoes, zeker als hervormer. Nu moet hij echter de premier van alle indiërs worden!

MILITAIRE FOLKLORE
Hij is van de ultra-nationalisten van de partij RSS  die hamert op de indische identiteit. Ooit werd door hen Gandhi vermoord in 1948.. de naam van de politieke tak is BJP nu. Hij was dé grote hervormer van Gujerat waar de groei 10% werd… Hij is de man van de meritocratie en nationalistisch en… vrijgezel. En selfmade ui een groot arm gezin. Het duurde lang voor hij zijn weg vond en reisde ook veel. Hij wil dat zijn land de hindoewaarden vooraan plaatst en geen vriend van de grote groep moslims in dit land. Hij organiseerde de grote anti-moslimdemo in Kasjmir in 1991.  
 
DE PARTIJ DIE WON (v. MODI)

DE VERLIEZERS..

 
 
 
 
 
Hij staat bekend als zeer machtswellustig.. Hij was zegt men verantwoordelijk voor de represaille op de moslims na een brand in een trein, die door hen zou zijn gesticht.  Duizenden doden volgden in een soort van progrom in Godra in 2002. Maar Justitie sprak hem vrij van schuld daaraan.  Toch heet hij voor vele nog: “de koopman van de dood”. Hij is hét symbool van het grote succes van de staat Gujerat.. Waar ook Tata vandaan komt en ook Bollywood bloeide. De man is uiterst charismatisch en zeer op luxe gesteld en noemt zichzelf “weinig religieus”. Maar ook zeer agressief en machtbewust waardoor niet weinige bang zijn voor de persvrijheid. In zijn entourage bevinden zich enkele zeer  geweldadige en weinig democratische figuren. Zoals ene Amit Shah de president nu van zijn partij BJP..  
 
GROOT SUCCES
GEEN TOEVAL

Vooralsnog roept hij voortdurend: “India eerst…”! 
India en andere krijgen langzaam door waar het haar leider, Modi, om te doen is: een Hindoe Groot-India. En dat heeft op zich weinig met democratie te maken. Ook niks met Mahatma Gandhi,  achter wiens denkbeelden Modi zich wat verschuilt. Maar wel meer met oorlog tegen Pakistan.
Maar waar klagen we over? De economie groeit daar weer met 5% en voor 2015 zelfs met 6%. De werkloosheid blijft beperkt tot 3,4%. De inflatie is al terug gebracht van 10% tot 6,5% en de Beurs van Bombay boekte 25% winst… (met dank aan F. Bayle)
Dus hoe dan ook: let goed op het nieuwe India!
 
 
KUNST
  
MISSIONARISSEN

OER-OUD!
CHRISTENEN EN MOSLIMS..

 
 
DE TROTS VAN EEN HINDOE!
 
 
  

Maar, 

ga eens kijken in de woestijn van Atacama in Chili zo’n 11.000 km hier vandaan en daar op 2600 meter hoogte. Daar staat het trotse Europese Observatorium, kortweg ESO genaamd. Daar staan 4 van die “verrekijkers” van 8 meter diameter en zo’n 30 meter hoog, die samen de VLT (= Very Large Telescope)  vormen een van de krachtigste ter wereld. Een nachtje hier turen in het zwerk, als de zon hier haar rust neemt, kost u 50.000 euro! Maar dan ziet u ook echt wat!  
 
ESO CHILI

 Ja, ze lijken nog van het aloude optische type, al kunnen ze ook andere golflengten zien: infrarood, ultraviolet etc. . Al leggen ze het nu natuurlijk een beetje af tegen die radio-telescopen met hun giga-computers. Maar gooi de 3 computers per telescoop, wat eigenlijk spectografen zijn, niet weg met hun krachtige decomposities van het ontvangen licht…  Zo kun je onder meer de afstand meten tot een galaxie ver weg… Deze ESO die nu 15 jaar oud is heeft ook zijn wapenfeiten.  In 2002 werd hier dat grote zwarte gat ontdekt in het centrum van onze galaxie en hier werd in 2004 de eerste planeet op foto gezet die om een andere ster draait dan onze zon…  Hier werden de oudste sterren ontdekt met meer dan 13 miljard jaartjes op de teller. Er komt van hier tegenwoordig een publicatie per dag…  Het controlecentrum ligt 200 meter lager dan de telescopen van waaruit deze worden bewogen. Er werken 20 mensen die hun precies richten rekening houdend met wind, temperatuur, vochtigheid en bewolking.. Andere bekijken de via glasvezelkabel ontvangen beelden en controleren ze op kwaliteit alvorens ze netjes op te bergen. Hier kun je de echte pro’s horen met hun enthousiaste verhalen over hun werk wat ook alles van doen heeft nu met het vinden van gegevens over de oorsprong van het heelal. Waarvoor hier voor de 20 miljoen die alles kostte, elke opname bestaat uit 4000 aparte foto’s om 3D kwaliteit te krijgen. Hier wordt de mooiste cartografie van het heelal gemaakt. Hier werd in 20 jaar meer vooruitgang in het vak gemaakt dan in 20 eeuwen kon… En ook hier zijn de exoplaneten waarvan de eerste in 1995 werd gevonden hét onderwerp. En niemand twijfelt hier er aan dat ergens op deze miljarden exo’s, -waarvan wij er pas 200 kennen-, leven zal zijn. Daarvan maakt men nu ook een complete cartografie. 
 
**** HOTEL VAN ESO
 
Maar ook het verblijf in het fraaie hotel 4* met zijn koepel en tropische tuin is niet te versmaden. Hier is het ook veel mooier dan in de eerste andere hotels van een stad die 120 kilometer ver weg ligt…  Het landschap blijkt zeer op dat van Mars te lijken vandaar de naam “balkon op Mars” van dit hotel.  

HET ESO COMPLEX
 
Daarom werd hier ook de Bond-film Quantum of Solace gedraaid.. Helaas het is voor gewoon publiek gesloten hier, maar alle moois kunnen we op vandaag via de nieuwe media zelf zien.

 
HEELAL...
ZWART GAT?


ZONNE-GRAPJE









Ook al kunnen wij er niet heen, en zal de zon niet weten wat ze daar zo hoog gelegen eigenlijk ziet, uw eigen plekje in de zon is niet te versmaden.

Ga er heen en denk na over wat deze blog bij u opriep.. Over dat kleine stukje tijd waarin onze religies ontstonden. Die ons zoveel brachten aan moois en moeilijks… Maar dit alles is slechts een rimpeltje in het bestaan van die kosmos…

 Wij wensen u weer veel mooi weertje toe waar u ook verblijft!

 
Leon de Marseille, 22 november 2014.

 



 
 

3 opmerkingen:

  1. Pakistan, daar hoefde ik al nooit naar toe. Nu is ook India afgevallen.
    Egypte en Rusland bezocht ik al: 1 cq 2x. Dat is nu verder wel klaar.
    Afrika zal me niet zien. Ook Japan niet.
    Europa zag ik grotendeels. Roemenie hoeft niet. Idem Albanië. Wel nog Griekenland & IJsland .

    Ik ben dol op China. Was er al 5 x . Wanneer ga ik weer ???
    Eind maart naar Florence, o.l.v. onze jongste dochter : heerlijk !
    Ook (Zuid-) Frankrijk & de Bourgogne trekken nog steeds.
    Zie ook uit naar treinreizen door de Alpen van Zwitserland en Noorwegen !!
    Er gaat niks boven Europa ! Tóch ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag anoniem!
      Dank voor je reactie een mooi stukje echte nostalgie die hoort bij hetgeen zich nu afspeelt. Maar dat moet niet zo zijn voor alle want enkel nostalgie is "suicidaire" dat kunnen we onze (klein)kinderen niet aandoen. Nee we moeten met trompet en fanfares ONZE mooie cultuur waar de hele wereld jaloers op is aanprijzen en showen. En dat kan tegenwoordig nog alleen met respect voor die andere nog OUDERE culturen die nu onze klanten worden. En mede onze welvaart moeten verzekeren...
      Dus er gaat heel veel NAAST Europa zou ik zeggen en de mensheid moet in totaliteit worden gerespecteerd. Omdat wij Europa er straks nog maar 1/20 voorstellen... En als we niet wat opschudden economisch nog minder dan 2% worden... Dat is een te foute positie voor een grote cultuur als de onze!
      Dus mouwen op, Wilders hup naar Israël en Sjeng oan de geng! YES WE CAN...

      Groet uit een waaierig Marseille

      Leon Speetjens
      .

      Verwijderen
    2. Ach ja, als je [ met je 70 jr ] vaststelt dat je al op bijna alle continenten bent geweest, dan word je wat selectiever bij de keuze van je vacantiebestemmingen ...

      Ik respecteer alle beschavingen ! Ook culturen ? Bijna allemaal !
      Maar niet als ze mensen nèt zo gemakkelijk de keel doorsnijden als een kip ... (onder het aanroepen van de naam van God ..)

      Verwijderen