Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 november 2014

DE PLUSSEN WINNEN HET VAN DE MINNEN!

    DE BALANS VALT BEST MEE!   SO, DON'T WORRY.  

NIHILISME OF OPTIMISME...?

WIJZE WOORDEN...

DÉ OPLOSSING!





 Soms bekruipt je dat onbestemde gevoel en je zoekt in je hoofd waar het vandaan zou kunnen komen… En dan trekt er zo’n reeks van laatst gelezen of gehoorde gebeurtenissen aan je geest voorbij…  En je zoekt naarstig naar de “plussers”.. Wat om de donder niet meevalt op vandaag. Al weet je als je “dicht bij huis en jezelf” blijft er heel veel aan goeds is! Je gezondheid bijvoorbeeld, je naasten die het nog goed gaat, de zon en de blauwe luchten, de Mare Nostrum die blinkt en je “pression” in de Vieux Port. Maar die “big worry-list” zoals men die in de New York Times noemt, hangt ergens in je beeld rond en geeft dat waarschuwende tikje..

Dus ga je er toch maar over denken om beter te begrijpen en om te zien of er ook andere kanten aan zitten. Of wat er uit kan worden geleerd voor de betere toekomst. Iedereen gaat op zijn wijze met “worries” om. De een wil ze niet horen of zien, de ander net wel om ze beter te kunnen inschatten en nog andere die zoveel eigen ellende hebben dat ze daar volop genoeg aan hebben.

Het leven is een tranendal zei men vroeger. Het paradijs ná de dood, dát zou ons perfect gelukkig maken… Maar zelfs dat begrip “paradijs” is nu al weer belast door de radicale van IS.

PARADISE EXISTS:  BUT IS A BIG YOURNEY

PRAGMATISCH IS OK!

OOK EEN MANIER VAN DENKEN...


Dus moeten we gewoon verder leven en maar geloven dat het allemaal komt door… die verdomde erfzonde”?
Maar nee, we moeten gewoon onze blik wijzigen, op andere dingen gaan letten, naar het mooie van de natuur om ons heen kijken en voor elk naar event ook meteen op een positief event focusseren. Evenwicht zoeken dus én eenzijdigheid zonder perspectief mijden..

Moeilijk of net niet? Lees verder, want in deze blog wordt langs deze lijn echt een poging gedaan..
VEEL VOLK , VEEL WENSEN..
 Aan het einde was er niet meer aan te ontkomen: de gelukkigste mens op aarde bleek ik eigenlijk gewoon zelf te zijn. En ik bleek er om me heen best veel te kennen ook nog. Dat krijg je nou als je eens wat “eerlijker” gaat inventariseren en tellen. En als dat geen geluk is dan weet ik het ook niet meer. Halleluja dus!

  
TRY IT YOURSELF!


 ----  DE PLUSSEN EN DE MINNEN..
Lees ze in deze blog en de eindstand  werd: 6-5…. dus PLUSSEN wonnen!
- Die belachelijke klimaatmars in New York
+ De natuur is zelf high-tech
- Geopolitieke interventies, etc.
+ Ik voel me prima maar…
- De ware oorzaken van het fundamentalisme
+ Het gaat best goed, in sommige sectoren van Frankrijk
+ We zamelen weer in voor Gaza
- Die linke microben, bacteriën en virussen
+ De happy landen waar we weinig van horen
- DE koude oorlog is een beetje terug
+ De grote positieve uitsmijter

-----  DIE BELACHELIJKE KLIMAATMARS IN NY

Hij was natuurlijk goed bedoeld, deze mars. Die door hun VN-bijeenkomst door deelnemers in de straten van NY, onder grote persbelangstelling, werd gelopen. Maar welk een drama werd die conferentie zelf daarna! Ook politici waren er en ze stonden eigenlijk allemaal voor paal.. Vele bekenden openlijk dat ze steeds minder greep hadden op de gang van zaken wereldwijd.. En eigenlijk had er ook nauwelijks een serieus debat plaats in NY.

IN DE STRATEN VAN NEW YORK


OPTIMIST: HIJ MOET WEL...
Hoor de nieuwe indiase premier Narenda Modi, die zei: “Vraag ons niet de groei af te wijzen en vraag ons ook niet arm te blijven, opdat “jullie” kunnen doorgaan met vervuilen”!

Niets werd er besloten…. Echt waar. En dat lijkt ook zo te gaan in Parijs in 2015. Met meer  dan 10 partijen aan tafel komt er geen enkel serieus besluit uit..  Er was zelfs geen enkel compromis mogelijk! Enkel iets vaags als “vermindering van de vervuiling met 30% voor 2050”…  Waarvan iedereen weet dat het gewoon niet kan.
ACTIVIST IN ACTIE
ZON EN WIND SAMEN?
OOK EEN VISIE?
 Dus wat doet deze hele conferentie er nog toe? Elk land moet dus maar wat proberen: met nieuwe, betere technologie? En welke foute krachten moeten worden tegengewerkt? En waar  is vooral mentaliteitsverandering nodig? Ook: hoe respecteren we de erfenis aan hen die na ons komen..  Dus stop die marsen en zet de camera’s nou maar uit… Want de wereldbevolking gaat naar 9 miljard en miljarden mensen méér dan vroeger willen nu ook op “ons leefniveau” genieten…. Neem het ze eens kwalijk! Dus “westerlingen” maak geen banale fouten en zoek niet “elders” naar waar “men het niet goed doet”… Wees stil en besef wie er voorop liep en tracht in bescheidenheid zelf iets te minderen… Een beetje minder toename in vervuiling is het enige wat haalbaar is…
Wanneer zeggen die VN-ers dat nou eens gewoon hardop? En stoppen met dat valse, onzinnige “bedrog” van vele “onnozelen” die worden misleid. Aan deze “vervuiling van de geesten” moet nu snel een einde komen. Moedigen voorop… 
Zo verzuchtte de franse filosoof-econoom Attali, die er geheel moedeloos van was geworden….


+++++ MAAR ZIE TOCH ONZE WONDERLIJKE NATUUR

Die zich al zo vaak zelf redde zonder menselijke bemoeienis en waarin wij nu dagelijks nieuwe wonderen ontdekken. Want de natuur is eigenlijk zelf zeer “hig-tech”!

Een zandworm heeft een soort hemoglobine dat 50 keer meer zuurstof kan opnemen dan dat bij de mens.  Dat zou men kunnen gebruiken om het bloedtekort aan te vullen.. De mossel heeft eiwitten die ze gebruikt om zich vast te hechten en dat zeer goed. Beter dan wat de mens ooit uitvond! Die kan tegen zeewater en UV-straling en is niet vervuilend. De belofte voor leger en ruimtevaart. En de schelp van sommige zeedieren is zo sterk dat hij kan dienen als huid voor tanks! 
ADEMBENEMEND: MOOI EN ZO SLIM!
Stel u voor dat de mens alle boeken intussen zou hebben verbrand en dat we nu bedachten dat we ons hele weten waren kwijtgeraakt!

DE NATUUR ONS RESERVOIR AAN SLIMHEID!
De biomimetiek is nu de wetenschap die ons leert wat de natuur allemaal heeft: die fantastische bibliotheek die we nauwelijks zagen eerder en bijna verbrandden hier en daar.. De natuur is een ecosysteem dat werkt op wereldschaal. Het behield de mangrove in Z-Azië waardoor de tsunami minder schade aanrichtte.. Dus de biodiversiteit bewaren is een goede zaak. De biomimetique dat is ook groei maar dan de betere versie. Airbus heeft al een biomimetische afdeling waar ze vonden dat verticale tips aan vleugeleinden maken de turbulenties vermindert.. Dat ontdekte men bij de vleugels van… adelaars. 
NATUURLIJKE VLEUGELS
BESTIALE HELI
WIE VLIEGT HET BESTE?

HIJ LOOPT OP ELKE ONDERGROND...

BIOTECH IS EEN WONDER
TGV-BIRDIE.. FAMILIE!




 De huid van de haai is ook een echt anti-turbulentie oppervlak: wat de athleet Michael Phelps, die het speedo noemde, niet mocht dragen bij de OS in Peking in 2008!  Airbus ontwerpt met die kennis nu anti-turbulentie-oppervlakken voor de A350. Een grote sprong vooruit..


De grondstoffen worden schaarser maar onze kennis niet: in tegendeel! De natuur kan ons (weer) redden geloven steeds meer mensen.  En niemand wilde toch Google X-Labs vernietigen toen dat 15 jaar geleden startte met zijn uiterst gedurfde research? Dus op naar die natuur die al bijna 4 miljard jaar aan de allerbeste R&D doet…

  

----- GEOPOLITIEK: LINKE INTERVENTIES, VERNEDERINGEN EN ONACHTZAAMHEID..

De laatste nare herinneringen zijn nog sterk: die bedenkelijke inval in Irak (zonder VN-besluit!) vooral. Ook die aanpak van Kadaffi, die ook al tot een enorme chaos in Libië leidde. En toch begint het weer opnieuw: weer dat interveniëren of nu dat “isolationisme” dus het je terug trekking achter de eigen muren?

Denk ook terug aan wat eerder de vreselijke gevolgen waren van “dat blind vernederen van landen en volken”. Zoals met Duitsland in 1918 in Versailles gebeurde: een WOII volgde er op…

DE FOUTE BOEL VAN VERSAILLES 1918
WELK EEN VERGISSING!









Zie ook de weigering om Turkije in de EU toe te laten in 1995: en het land draaide de islamitische kant op… Saddam werd in 2003 “opgeruimd” en zijn leger werd zwaar vernederd, nu bestaat dat leger, zeker na Maliki nauwelijks nog.. Daarom heeft dat IS-kalifaat daar nu bijna vrij spel..
GEOPOLITIEKE POKERGAMES








Zie ook die supervernedering van Hamas door dat gigantische geweld van Israël. We weten intussen dat wij en zij er niets mee opschoten! En moeten nu 5 miljard op tafel leggen voor de vierde keer… om Gaza te herbouwen.

4 KEER KAPOT GAZA!
En ondanks alles toch dat vernederen van Poetin en Rusland door het westen. Dat trachten hen te isoleren in de wereld. Wat Bush c.s. begonnen en waar de EU achteraan sjokte… En wat die Poetin razend maakte en hem zo’n machtige positie verschafte toen hij “terug sloeg”! In Georgië en nu in de Krim en Oost-Oekraïne… Zowel Polen als Frankrijk gaan daarin nu eigenlijk weer echt te ver, vinden vele. Alles weer zoals ook in jaren 20 van de vorige eeuw! 

SOMMIGE WISTEN HET METEEN..
 De meeste conflicten waren, tot voor kort, die in de arabisch-islamitische landen. Met die spanningen in islamlanden die tot in elk westers land ook voelbaar zijn.. Vele worden bang en zien geen redding meer voor dat uitbreidende terrorisme van Nigeria tot in Irak en Syrië , en Pakistan… Het werd een dubbel-snijdend mes: gedonder in moslimlanden en ook in westerse landen en “tegelijk”! De wrijving tussen openheid, vrije meningsuiting en de angst over aanvallen op onze veiligheid zijn er weer.


NIETS LIJKT TE ZIJN VERANDERD..
Het werd politiek een zeer complexe boel en idem in de publieke opinie. Ook de VS van Obama lijkt totaal in de war te zijn geraakt: net weg uit Irak en nu alweer bombarderen bij Bagdad! In 2003 moest niet worden ingegrepen (weten we nu),  maar nu moet het echt wél! De EU wordt ook geroepen tot krachtsvertoon, ook al heeft het nauwelijks nog de middelen daar voor..  En niemand denkt nu nog dat het blijft bij “even wat bombarderen”.
DAT ZEI JAPAN TOEN AL...

VERRASSING!







Nee, de verassingen zullen weer volop ons deel worden. En denk dus maar niet, als vroeger dus, dat we “dat even militair zullen oplossen”. Dat is echt voorbij!  Niet ingrijpen leidt snel tot een enorme chaos; dat weten we anderzijds ook..  Dus moeten we nu opnieuw goed nadenken over “grenzen en principes” en ook over “wat-ná-die-interventies”!

GELIJK HAD DEZE KRANT!
VERKEERDE VRIENDEN EN GEWOONTEN










Vedrine de franse oud-minister van Buiza zei het: “We gaan afgrijselijke momenten van onmacht meemaken en ook gebeurtenissen die ons echt zullen vernederen…”.

En Attali de franse wijze zegt ferm: “Het doorgaan met vernederen zal leiden tot WOIII… Hoor de krasse taal in Moskou en Washington nu. Er zijn al weer mensen die in deze linke boel vooral voordelen zien. Ook voor het stoppen van de economische crisis. Immers: wapens nodig bij de vleet, wederopbouw (zie GAZA met 6 miljard dollar..). Ook horen we al weer “schulden recht praten” met “oorlogstaal”.

Maar pas op met die VS, die “ver weg” zijn van deze nieuwe oorlogshaarden en die nu ook “olie-onafhankelijk werden”. Linke boel dus maar het westen laat zich toch meeslepen.
Dus moeten we het nu meer zelf doen met de Arabieren, de turken en de russen. Zoals we ook deden na 1945 met Duitsland. Weer samenwerken, helpen, praten en samen projecten oppakken. Zeker ook met de russen, die kraken onder de economische boycots en die we eerder moeten helpen met hun strijd tegen de radicale islam in de Kaukasus.
BUSH DEED DAT OOK, MAAR...
Frankrijk zegt Attali zou daarin het voorbeeld moeten geven en het voortouw moeten nemen in een geopolitiek van respect, ook al zou dat nu echt ook pijn doen en het land verder isoleren.
De persconferentie enkele dagen na Attali’s geschrijf leverde helaas verre van dat op: Hollande schaarde zich eerder dieper in het havikse kamp. Om de interne zwakte van Parijs te verhullen ging hij een beetje op de toer van de militaire opperbevelhebber…

(een compilatie van artikelen en berichten van overal en uit L’Express, Le Monde)



++++ IK VOEL ME PRIMA, MAAR ZIE TOCH ONZE TOEKOMST SOMBER IN!

Dat is steeds weer de conclusie uit opinie-onderzoeken in nogal wat landen! Individuen gaat het vaak prima, hun directe omgeving ook maar als ze “verder” kijken zien ze op landelijk en wereldnivo enkel kommer en kwel. Merkwaardig dus: happy micro-systems en bad functioning macro systems.. Een chaotisch en ontredderd geheel bestaande uit niet weinig gelukkige en easy-going onderdelen… Dat is allereerst een zeer gelukkige ontdekking! En vervolgens is het een nogal complex raadsel…

MONEY MEANS SATISFACTION?
WAT BRUSSEL NIET LUKT...



HO HO HO!
DIT IS WAT MEN VERGEET...


  Zijn wij mensen “op de vierkante meter” beter in staat gelukkig te zijn dan in grotere groepen? Zijn we eigenlijk nog steeds holbewoners die buiten enkel behoeven om te kunnen overleven? Maar er verder liever niets mee te maken willen hebben omdat “het” zo moeilijk te snappen is en laat staan “te sturen is”? Is het dat? Of is het simpel zo dat je algemeen leed nauwelijks voelt omdat het tot je komt via media en omdat je vreest dat die “incompentente politici” er toch niets aan kunnen doen… En dat maakt pas echt pessimistisch..

 
THATS MODERN TALKING!


  
OLD AND HAPPY EXIST!


---- DE WARE OORZAKEN VAN HET HUIDIGE FUNDAMENTALISME

Elie Barnavi, ex-ambassadeur van Israël in Frankrijk, schreef een indringend boek over burgeroorlogen en etnische en religieuze oorlogen. We zien ze nu overal…




Hij zegt: “Een godsdienstoorlog is vaak ook een burgeroorlog en elke burgeroorlog lijkt ook op een religieuze oorlog”. Die vroegere europese oorlogen werden uiteindelijk rationeel “opgelost” door compromissen. Maar die “oorlog voor God” heeft niets rationeels, want die is immers “heilig”.

De burgeroorlog lijkt vaak “een soort van schoonmaak van het sociale stelsel”. Ze is dan ook zeer heftig, omdat ze als doel heeft “het elimineren van een etnische groep”. Als dus niet “een derde ingrijpt”, gaat het door tot het einde. En dat is genocide, totale uitroeiing…
 Daarom is Barnavi ook zo voor ingrijpen in het MO:  zonder dat komt er nooit een einde aan, weet hij. De oorlog Israël-Palestijnen, kreeg via Hamas (=deel van de moslimbroederschap) zijn echte religieuze dimensie. En een deel van de Israëlische zijde werd ook gegrepen door een soort van “messiaanse politiek”. Ook IS wil, -via een wereldwijde burgeroorlog-, tot een “wereldkalifaat” komen…

Israël lijkt ooit te zijn begonnen met een burgeroorlog en gaat nu ook naar “een soort religieuze oorlog”. Haar cyclus is het omgekeerde van die in Europa: die begon met religieuze oorlogen en eindigde met burgeroorlogen..

Hij zegt: “De gevaarlijkste zijn zij, die niet in menselijk ingrijpen geloven, maar volhouden dat God de boze partij ten einde zal straffen. Wat leidt tot een compleet nihilisme..  De joden werden vaak vermoord, omdat ze nooit soldaten waren maar landbouwers. Maar ook zonder eigen land. (red. joden mochten heel lang in de vreemde geen grondeigenaren zijn..)..

Dat begrepen de vaders van het zionisme maar al te goed. Zo werden de joden weer verknoopt met Israël: met hun vroegere verleden en land en dus ook als oorlogsvoerende..

Nu zit Israël in tussen twee “internationale stromingen”. Enerzijds die van de radicale islam en anderzijds het europese humanisme. Een best lastige toestand.

Europa kwam uiteindelijk los van zijn vele religieuze oorlogen. De tweede helft van de 16e eeuw was daar ook zeer bloedig. Lang dachten we daarom dat die religieuze oorlogen ook vooral sociale en economische wortels hadden.. Dus dat die religie slechts een voorwendsel was.. Maar IS laat weer zien dat ze de jezedi’s en de christenen niet vermoordde om economische redenen. Dat is volkomen irrationeel dus. Daarom is er ook niet met ze te praten: men moet als het ware in hun hoofden kruipen om het te snappen. Wat zeer moeilijk is geworden voor europeanen..

Ook Huntington had dus ongelijk met zijn “clashes van beschavingen”. Het verschijnsel loopt namelijk dwars door die scheidsgrenzen heen. Niet alle moslims zijn immers radicalo’s! De Arabische wereld is in een crisis met zichzelf verzeild en komt mede daardoor niet tot de moderniteit. Die radicalen gaan dus “terug naar een glorieus oorlogsverleden”, dat fors gemythologiseerd wordt. 

De Gaza-oorlog was ook al de vierde. En elke keer begint Israël die oorlog weer zonder exit-strategie... De oorlog is ook zeer asymmetrisch: Israël is militair oppermachtig.

In dit soort van oorlog is het voor de zwakke voldoende om te hebben overleefd: dan al lijkt hij te hebben gewonnen.. Met een paar raketten wordt Hamas dus echt toch de kampioen!
De enige optie was dus: Hamas uit te roeien, huis voor huis in Gaza. Maar dat is bijna niet mogelijk. Je kunt dus wel Nazi-Duitsland overwinnen, maar niet Hamas!

Israël weet zeer goed dat er enkel een politieke oplossing bestaat… Maar de regering in Tel Aviv kan zeggen: we doen het best goed. Geen intifada’s meer, geen aanslagen meer… Het is zo toch veel beter?
Hebben die Hamasraketten daaraan nu twijfel gezaaid? Nee: de totale situatie is voor Israël beter dan ooit! Want er komt nu zeker geen nieuwe coalitie tegen Israël tot stand: Irak en Syrië bestaan nauwelijks meer en Egypte wil nu zeker niks doen. De diplomatieke situatie is dan ook excellent. De monarchieën van de Golf en Jordanië, alle gematigde soennieten, zijn zelf nu zeer ongerust over die radicale moslims! Sissi heeft in Gaza dan ook zelf die tunnels opgeblazen en Hamas mede geïsoleerd…!

(Zie ook: “Tien theses over de oorlog” van Elie Barnavi, Flammarion sept. 2014).


++++ HET GAAT BEST GOED IN SOMMIGE  SEKTOREN VAN FRANKRIJK

In de media is het wat Frankrijk aangaat “kommer en kwel”, niets schijnt er meer te zijn aan positiefs. Maar bekijk het eens van wat dichterbij! Het toerisme bloeit: het is het grootste toeristenland mondiaal met 85 miljoen (+2%).. En er kwam 64 miljard in de lade! Zo’n 100 miljoen halen lijkt ook goed mogelijk…

ALLES IS ER!
GOED VOOR 10% BBP!



De luchtvaartindustrie geeft werk aan 300.000 mensen. Doet 43 miljard waarvan ¾ als export. Naast Airbus zijn er 4500 toeleveranciers en de portefeuille van het bedrijf zit vol orders! Frankrijk is nr. 5 wereldwijd en ook groot exporteur op de wereld. En dat geeft werk aan 500.000 personen met een omzet van 161 miljard..

KEIGOED DÉ CONCURRENT VOOR DE VS
De franse luxe-industrie met zijn 11 grote internationale bedrijven; 15% van de wereldomvang. Oreal, Kering en LVMH doen het uitstekend.


LUXE-INDUSTRIE: BAAS WOONT IN BRUSSEL







De spelindustrie is een veelbelovende nieuwe tak met nu al 10.000 personen aan het werk en 3 miljard omzet en stevige groei. Ook zijn E-commercie loopt goed met nu al 13 miljard (+10%). E-bay en Amazon zijn de grote maar ook Showroom en CDiscount tellen mee..

THE COMPETITION

En de auto-industrie kwam eindelijk weer wat in de lift ook wat de productie binnen Frankrijk betreft: er kwamen er 100.000 bij tot nu 1,88 miljoen auto’s per jaar.. En aan de herleving van de bouw wordt nu hard gewerkt.. Dus het is ook hier niet enkel “kommer en kwel”… 

En wat dacht u van dat culturele aanbod? Zie de nieuwe Picasso-expo in dat mooie gebouw in Parijs en dat prachtige nieuwe museum van LMVH (zie ook hierboven) bij het Bois de Boulogne, dat architect Ghery ontwierp.

HIJ IS ZELF VERBAASD!
UIT ZIJN GIGANTISCHE WERK..









En ook die fraaie expo Hokusai over Japanse kunst...  Frankrijk kan nog eeuwen vooruit op zijn cultuurgoed dat de hele wereld (behalve IS) kan bevallen.  

ONGELOFELIJK GEBOUW BIJ HET BOIS..
 
HET PAST ZE:LFS IN HET GROEN
 

JAPAN IS OOK HIER IN..


















----- IS-STRIJDERS SHOWING UP ON FACE-BOOK

Franse jongeren die strijden in Raqqa voor IS, showen hun leven als krijgers op het internet. Op Facebook zetten ze directe verslagen en met actiefoto’s. Ze vechten er ook hun onderlinge vete’s uit, dus die tussen de diverse rebellen fracties binnen IS! Maar ook oude vete’s tussen parijse jongeren die nu moorden in Syrië! Oorlog zonder grenzen…


BORN IN THE UK!
ALLE TEGEN FRANCO!



IK WERK VOOR ALLAH!

Gaat het hierbij om ideologische ruzies? Welnee, het is de voortzetting van de oude bendestrijd in de banlieu’s in Parijs! Er zijn intussen ook parijse IS-bloggers dus die nog niet in Syrië meedoen en dit alles toont ons hoe gek het eigenlijk is geworden. Het Internet is de showplace van ieders leven, de zich vervelende huismoeder, de sexverslaafde, de djihadist, de pedofiel, de pater en de non en de politicus, etc. Zonder grenzen zowel in fysiek als sociaal en ook in moreel en mentaal opzicht. Eigenlijk de logische invulling van onze nieuwe wereld: het werelddorp 2014… Hoe gevaarlijk ook: want het ronselen heeft hier flink profijt van. Dus nu maar Facebook of bloggen verbieden?

WALGELIJK IN GODS NAME?
AL EENS EERDER GEHOORD..


Welnee, vraag je eerst af hoe het zover kwam, realiseer je hoe erg (of ánders?) het is geworden en denk dan over wat aanpakken en met welke maatregelen. Waarbij helaas blijkt dat het al vele jaren wortel schoot, zich breed vertakte en zo onderdeel werd van de nieuwe werkelijkheid… Dat bestrijden gaat even duren of is zinloos! Al zovele duizenden doden lang 

DÉ GROTE BOOSDOENER?
In de spaanse revolutie was er al die Internationale Brigade. Ze vocht tegen fascistische Franco. Nu is het omgekeerd: de jongeren gaan vechten tegen ons en mét de fascisten, zoals ook de SS-regimenten uit andere landen dan Duitsland al deden.. En zie het franse Legion Étrangère.


NIET FRANS MAAR VOOR FRANKRIJK..
ALLE TEGEN FRANCO!











Dus enkel de middelen veranderden en niet de wereld of de mensen. En de andere kant is dat wij alle zelf kunnen zien hoe het zich afspeelt. Wir haben alles immer gewusst, dat wordt het kenmerk van onze dagen.. En die wreedheid nu tonen? Wel er zijn niet weinig culturen die nu nog (wij leerden het een eeuw of zo geleden af…) publiek terechtstellen. Want het recht wordt toch gesproken “in naam van het volk”? Dan moet je de rechtspleging ook niet verhullen.. Want het afschrikwekkende van de straf moet het volk worden getoond… Doe eens een klein rondje in het museum van de Inquisitie in Carcassonne en u begrijpt wat ik bedoel. Dat was óók een godsdienstoorlog een ware djihad= heilige oorlog… Het was en is van alle tijden en nu is het internet ons internationale venster dat uitkijkt op wat we maar willen…


++++ WE ZAMELEN WEER IN, OOK VOOR GAZA

Gaza werd platgeschoten en dat kostte miljarden en dus moeten er nu 6 miljard op tafel daarbíj,  om Gaza nu weer leefbaar te maken voor het gekraakte volk. Het is hier al de vierde keer… Hoevele donorconferenties hadden we al: voor rampen als in Haiti, voor virusepidemieën, hongersnoden, genocides, burgeroorlogen, djihads en machtsoorlogen à la Oekraïne… Het is onze dure plicht… En de Marshallhulp was wel het meest enorme voorbeeld ooit. Immers: het volk is het meestal niet in de breedte schuld, het kan morgen ook ons gebeuren en… er valt ook wel wat mee te verdienen! Want niet zelden geven we “in natura” wat eigenlijk pure export betekent. Omzet en werk dus…. Wederopbouw is groei…

GAZA 2014......
DE GAZA-DONOREN... 6 MILJARD?

 Oorlog is vernieuwing en opruimen van “remmende factoren tot aan verkeerde mensen toe.

TOP-SPONSORS!



Het transport, de hulpverleners, de medicijnmannen en –vrouwen het is allemaal betaald uit iemands belastingen.. En komt dus ook deels als salaris etc. weer terug in de kringloop. Dus rampen en oorlogen zijn niet op de eerste plaats economische rampen. Duitsland en Japan waren snel ná WO II de grote nieuwe naties… En dat was gewoon: donorgeld en “de schouders er onder zonder ruzie” in het land dat was verwoest. Eigenlijk ook genezing van een politieke kanker die vroeg om “uitsnijding”. Nog even en u betaalt mee aan de IS-donorconferentie en die voor Syrië.. 






----- MICROBEN, BACTERIEËN EN VIRUSSEN LUISTEREN NAAR EVOLUTIEWETTEN!

Dat is wat we steeds opnieuw ontdekken: elke levend wezen in de natuur evolueert want elk van hen wil overleven.. En als de “vijanden” evolueren dan moet de aangevallene ook echt  meedoen..


SLUIPEND EN DE HALVE STAD STIERF.



Maar wij mensen maken ook medicamenten en geven die aan mens en dier. Meestal om te genezen, maar ook nogal eens uit preventieve overwegingen. Bijvoorbeeld aan beesten die wij opeten wat dus economische objecten zijn… Die daarom vooral niet ziek moeten worden, want dan wordt hun consumptie verboden… Dus kregen vele opgehokte en andere dieren veel antibiotica…  Tot de overheid dat verbood:  omdat wij dan via vlees eten ook meer antibiotica binnenkregen. En dus zo de evolutie van bacteriën c.s. versnelden… Er ontstond zo een soort van rare wedstrijd… aangevuurd door de mens die er echter ook slachtoffer van werd. Maar gelukkig hebben wij die farmaceutische industrie, die ons mooie dingen levert om te overleven… Maar ai, soms blijkt ook dat bacteriën resistent werden tegen onze mooie medicamenten en dus dat ons verweer nul werd..

OOK AL OORLOG...
EVEN BIJLEZEN..











Nou is ook daar intussen iets vervelends aan de hand. Als medicamenten na x jaar niet meer met patent zijn beschermd, gaan opkomende landen ze massaal namaken. Zie bv India…  Daardoor wordt het produceren ervan elders niet meer rendabel en dus keert zich onze  farma-industrie er zich van af..  Ook de R&D op deze gebieden versloft dan en dan wordt het dubbel spannend… Immers dan blijkt na een tijdje dat “onze industriële defensie” het nauwelijks nog goed doet… Terwijl die bacteriën gewoon door evolueren. Dus pas op: onze defensie verzwakt niet alleen door lagere militaire defensiebudgetten maar ook door het verwaarlozen van R&D voor onze medische afweer!

DONT TOUCH...
VRESELIJK AFSCHEID





DWANG MET VUURWAPENS...


Opnieuw zo’n kwestie waar tegenover elkaar komen te staan, “het liberale vrije spel der economische krachten” en “de plichten van de overheid om haar burgers te beschermen”!

MYSTERIEZE VIJAND
MOOI MAAR ZO GEVAARLIJK










Maar welke overheid kan die internationale concerns nog wat “voorschrijven”? Daar moet je de WHO al bijhalen en dan via de VN iets afdwingen. Tot in de VN-Veiligheidsraad zoals nu moet in verband met die dreigende ebola-epidemie..


+++++  DE HAPPY LANDEN WAAR WE WEINIG VAN HOREN..

Van zo’n 70 landen horen we maar weinig. Ze liggen niet in een conflictzone en hun gaat het economisch gewoon al jaren, beetje bij beetje, beter. Minder armoede en honger, langer leven en minder ongeletterdheid ook. Ze zijn geen actief onderdeel van een groep landen, mengen zich niet in de zaken van andere landen en mijden de conflicten. Naast de straatarmen die nog achter blijven en die vanwege wrede dictaturen in de ellende blijven steken. Van hen horen we vanuit het asielzoekersgebeuren. Denk aan Eritra, Somalië, Enkele in Latijns Amerika zoals Cuba, Suriname, Nicaragua, etc.

EN NOG EENS!

HAPPY TOPPERS!



Zij zijn veelal







LIVE IS BEAUTYFULL!
relatief klein, met beperkte economische macht, en dus enkele miljoenen tot enkele tientallen miljoenen per land, qua inwoners. Samen ca 70 x 25 miljoen= 1750 miljoen dus bijna zo’n 2 miljard..

De happy few? De verstandige? Die de dans ontspringen vanwege “stom geluk”, te weinig interessante grondstoffen en zeker geen bedreiging voor andere. Waarbij we weten dat wat de helft van de afrikaanse landen betreft het weinig betekenende landen zouden zijn als er maar geen olie en/of gas zat.. Of uranium of ander schaars spul..

ITS ME!
Ja, JA,  DON'T BELIERF IT!












Ze zouden eigenlijk reclame moeten maken met hun mooie veilige haven in de woelige wereld… Om die rijke te lokken die hun wat te bieden hebben… In ruil voor rust, vrede en “goedkoop leven”.. Het wordt dus tijd om de Group of the Happy Few op te richten en een begin te maken met immigrantenwerving. Want dat zou ook best eens die dure oudjes met die vele zorg kunnen wegtrekken uit die “bezuinigingslanden”.

SAMEN HAPPY IS MOOI!

Het enige wat goed zou moeten worden geregeld is: goede gezondheidszorg én snelle repatriëring in geval van speciale situaties… Eigenlijk zit hier een “echt mondiaal gat in de markt” en dus ga ik me er maar eens echt mee bemoeien. Want er zijn al mooie voorbeelden hier en daar..   




----- DE KOUDE OORLOG IS WEER TERUG..

Het uur der waarheid is aangebroken: voor Europa, Rusland en zeker voor Oekraïne..  Het nieuwe Russische imperialisme toont zich nu weer en blijkt retour te zijn. Nadat de EU en de VS niet wilden inzien dat rommelen in Oost-Europa Moskou zou verontrusten… en men naïef veel te ver ging in het aanpappen met de vroegere Sovjetsatellieten…Eerst die oorlog in Georgië met de russen (en zo: weg Abkhazië en Z-Ossetië), daarna pikte Poetin vlotjes de Krim in en toen ging hij door met Oost-Oekraïne. Dat zich via een revolutie tot het westen keerde… Tot groot genoegen van de VS en de EU.. Maar tot diepe verontwaardiging en ongerustheid van Poetin.. Hij blijkt nu een uiterst slimme schaker en groot tacticus te zijn geworden. Die ook niks bang is… En “ons zeer goed kent”, inclusief onze zwakheden.



KOPSTUKKEN UIT MOSKOU

Een lepe ex-KGB-er is vol aan zet in Moskou, omringd met generaals en geheime dienst-bobo’s.. De (nog) voorlopige president Porosjenko zag zijn kans en poogde de afscheidende krachten van russische oorsprong te beteugelen. Maar Poetin had intussen al het halve leger aan de grens staan. “Om te oefenen” dus en vandaar stuurde onherkenbare mannen met geweren om die rebellen wat te helpen..  Tot die Porosjenko begon te winnen, -ook met westerse hulp-, greep Moskou fors in. Zo bleek er na een weekje of twee dat dit leger van Kiev vrij weinig voorstelde..  Dus ging Poetin ook aan het werk om een gebied rond de Zee van Azov te bemachtigen, waarvoor hij de stad Mariopol nodig had: immers zo krijg je ook een verbinding met de Krim… Leuk opstapje naar een volgende ronde: Transnistrië en de baltische landen… , vooral Letland. Maar het verweer van de EU, de VS en via de Nato was bepaald niet indrukwekkend. Grote verdeeldheid daar… Het bekende liedje..

HET HUISDIER VAN POETIN?
Die snelle Nato-interventiemacht en die nieuwe bases van de Nato in de baltische landen is niet niks maar toch wel wat weinig. Denkt Poetin. Obama raakte ook in de war: hij wilde het zwaartepunt naar de Pacific verleggen en toen… kwam daar Poetin in Oost-Europa die hem dwars zat en nu ook nog IS in het MO (waar Poetin ook flink meemixt zie Assad in Syrië). Weinig defensie-inspanning in de EU en tegelijk ook daar MO en O-Europa.. Dus ging het vooral met economische sancties die stapsgewijs werden opgevoerd naarmate Poetin niet deed wat hij beloofde..  De echte hulp aan Oekraïne is er dus ook nauwelijks: de Nato kan daar niet direct iets doen.. Dus vreesden we dat P. op korte termijn zou winnen… Al heeft  Rusland op lange termijn nauwelijks de middelen door te drukken. Want daarvoor zijn drie dingen nodig: geld, geld en nog eens geld..  Ook al is Moskou gas-en olieboer het draait daar volledig op en dat is link. Zeker nu de olieprijs zakt, wat ook “bevorderd kan worden”. Bijvoorbeeld door die goedkope schali-olie uit de VS-export: die toeneemt… De VS en Rusland zijn ook nog olie-concurrenten! Verder vlucht nu alle kapitaal uit Rusland en zakt de roebel weg… Plus die sancties nog en dat gaat nu intern economische problemen geven met name in de betere middenklasse in Rusland. Waar zijn grote aanhang (80% is VOOR NU!) en machtsbasis zit. Maar na dat nare vliegtuigincident en die koppige niet te beslissen strijd,-mede door verdeeldheid bij de rebellen-, bleek dat P. zijn zin niet simpel kon krijgen… En hij besloot vooralsnog de zaak even “te laten”: tot na de verkiezingen in Oekraïne.. De onrust was gezaaid en er waren “beloften gedaan”voor grotere autonomie in het gebied dat hij Nova Russia noemde…

POETINS DROOM?



VOOR LENINS IDEAAL..









Poetin wekte echter ook de VS en de EU en dus de Nato: en hoe! Dus hij riep forse tegenkrachten op… Linke soep dus, zeker met een drieste imperiumbouwer aan het stuur.


Het Russische drama voltrekt zich verder: Na het verliezen van de eerste Koude Oorlog en het uiteen vallen van het Sovjetrijk  komt nu het economische isolement en breekt ook de groei af…  Deze tweede gaat hij dus ook verliezen maar eerst komen er nog vervelende tijden. Slachtoffer: Rusland en de russen… En ook Poetin at the end..

Het westen kreeg daarentegen een revitalisatie-injectie van formaat… Maar ook dat is nog niet allemaal op rij.. En dat arme Oekraïne zit met een grote kater, een half-kapot land en een ingestorte economie.. Zachtjes laat nu iedereen het “kibbelgebied” wat links liggen…
RUSLAND IS BEREGROOT!

Weer eens een stuk buitenlandse politiek ook van een EU wat absoluut naïef genoemd moet worden en ook onverantwoordelijk vanuit de belangen van Kiev gezien. Of houden we er een interessante economische partner aan over? Want dit land is geen kleintje… niet voor Poetin en niet voor Brussel..




++++ NU DE GROTE POSITIEVE UITSMIJTER..

Dat is at the end niet echt moeilijk, besefte ik, bij de laatste zinnen… Want ik kijk dan gewoon naar mijzelf en mijn omgeving… Met een flink deel van het leven al achter ons, niet al te veel zwaar ongelukkige die wij/ons kennen, met een nog goede gezondheid, wereldwijd gezien een toppensioen ook (al werd het wat gesloopt recent), omringd met veel comfort en modern amusement, veel vrijheid van woord en denken, niet echt bedreigd met oorlog of rampen…  Kortom die best bestaande groep van de happy few waartoe je ca 20% van de “westerse bevolking” (dus van ca 1 miljard mensen VS + Europa samen) kunt rekenen. Plus een deel van China, India, Brazilië etc. intussen… En zeker ook de rijkere Arabische landen… Wel dit bonte gezelschap komt op ca ruim 1 miljard… Zo’n kleine 15% van de mensjes op de aardkloot… Waar iedereen jaloers op is en waarvan wordt gedacht dat zij vooralsnog “de laatste der mohikanen” zullen blijken te zijn…

NIET TE SNAPPEN... DAAROM GING HET TOCH FOUT.















Nou, ik snap het nu veel beter: wat hebben “wij en de onzen” een enorm geluk gehad!








MAAR,

die “kleine” Curiosity met zijn zes wielen van 900 kilo, reisde in twee jaar op Mars liefst 9544 km! Een ware topprestatie, al zijn nu wel de wielen erg kapot. Alles was met de rover getest, maar er blijken op Mars nogal wat scherpe stenen te liggen. En daar bij herhaling over heen rijden met enkele honderden kilo’s druk blijkt teveel te zijn. Maar ja,  alles over Mars weten tevoren staat natuurlijks haaks op een expeditie er heen! De ingenieurs deden honderden proeven met de dubbelganger van de rover om te snappen hoe die banden zo konden worden beschadigd… De rover gaat nu naar zijn echte eindplek: de berg Sharp van 5500 meters hoog en de rover gaat dus flink klimmen met die kapotte banden… Op weg erheen begint het analyse werk al in de “Pahrump hills” aan de voet van Sharp. En dan moeten eindelijk die gehydrateerde rotsen ontdekt gaan worden: het echte  piece de resistance! Want zo ja dan was Mars een plek waarop alle condities om leven te herbergen aanwezig waren…

LONELY CURIOSITY..


A SUPERCAR!
Bijschrift toevoegen












Dus nu wordt er zeer opgepast op de te nemen route naar boven om de zes wielen te sparen… En de eerste indruk is dat het terrein wel eens vlakker zou kunnen zijn.

Dus gaan we alle, en ook de zon, meemaken dat Curiosiy op Sharp zal gaan aankomen. Alpinisme op Mars by NASA…

REISJE OP MARS
Veel mensen zien des wereld’s ellende en vragen zich af of je hier miljarden moet insteken. Een oude vraag: elke wetenschappelijke job kost geld en niemand weet tevoren of het de moeite waard was. Zuiver wetenschappelijk onderzoek is bij de meeste instellingen “een stelpost” en bleek meestal iets heel onverwachts op te leveren… Iets totaal nieuws vaak ook, dat de mensheid echt verder bracht. En de veelheid aan vindingen uit de ruimtevaart schijnt enorm te zijn: in de technologie vooral. Zoals ook de wereldoorlogen en de militaire research dé bron was voor technische vooruitgang. De logistieke basiskennis kwam uit WOII waar men een enorme logistieke operatie moest klaren om Hitler echt te verslaan. Napoleon weet hoe belangrijk dat is… hij kon het niet in Rusland…


BOVEN CURISITY
MOTHER'S WATCHING










Israël is ook niet voor niets hét high-tech land op het gebied van drone’s en andere spionage en security-technologie. Obama gebruikt die dagelijks om van allerlei “gespuis” weg te knallen op grote afstand van Capitol Hill en the White House. Israël overleeft enkel door zijn technologische overwicht: daar komt ook alle zelfvertrouwen daar vandaan..

Dus mede ook daarom Nasa, Curiosity en cyberwarplays… Bereidt u zich nu maar voor op bijna dagelijks nieuws van Mars en mogelijk ook op zeer interessant nieuws over onze herkomst gevonden in hat heelal.

Dat leidt lekker af van alle stomme en gemene dingen die de mensen uithalen en is dus goede stof om te filosoferen op uw zonne-plekje.

We wensen u weer veel warme stralen ook al nadert de winter met rasse schreden…


Leon de Marseille, 8 november 2014   

2 opmerkingen:

  1. Vanaf "Maar .. " inspireert wel heel erg om straks naar de zg "landing" van het Rosetta Spaceship te gaan kijken !
    Zou wel eens een harde landing kunnen worden.
    Zou toch zonde zijn na een reis van > 10 jaar .
    Ach ja, we hebben wel es veel meer geld zien verdampen,
    ... en nog wel voor veel "mindere" doeleinden . Tóch ?
    Frits

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je zeer, ook zo'n dikke plus inderdaad!
    Een topprestatie met technologie van.... 10 jaar geleden! Zie mijn wekelijkse ... MAAR, de zon etc... die steeds over ruimtevaart gaan al 10 jaar op mijn blog! Ook over Rosetta..
    Ach Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO) kostte ook honderden miljoenen, het Nat. Lab van Philips gaf ook miljoenen uit aan "vrije R&D" . Op de wereld wordt in dit soort vrije onderzoek miljarden uitgegeven. Einstein ontdekte alles in "vrij onderzoek"..
    Dus wat wij daar ECHT aan gehad hebben is niet meer te becijferen! Het meeste waty we echt aan basics uitvonden.... daar werd HELEMAAL NIET naar gezocht! Veel is "toeval al ronddenkend etc.".... Dus maak je geen zorgen over die kleine promilletjes van het wereld-BBP!
    En de pret over wat er in Space gebeurt is... onbetaalbaar!
    Dus van mij mag het MEER worden..
    Hoera en bravo!

    Leon
    Ik ga nu gauw naar de foto's van Rosetta kijken: hij staat OP ZIJN POTEN op die ijsklomp!

    ,,, bbr T2

    BeantwoordenVerwijderen