Totaal aantal pageviews

vrijdag 19 september 2014

IS DE DOOD GEWOON EEN LANGE DROOM..?


THE ROAD LEADS WHERE?
 
 
RUST OF EEUWIG GELUK?
 
 
Rijk is mooi en.. gemakkelijk. Al valt op dat de nieuwe rijken erg hard werkten; vaak tot op hoge leeftijd. Zie de schatrijke Amerikaan Buffet van nu al 85! Hun rijkdom kwam niet van niets doen… Behalve dan die enkeling die alles erfde. Rijkdom is geen garantie voor levensgeluk, maar armoede geeft vaak een ellendig leven…  
PUUR VERLANGEN

Ghandi en die griekse filosoof Socrates in die ton, -die met een lampje mensen zocht-, zagen dat weer anders. Zie ook Bill Gates die miljoenen besteed in Afrika om behoeftige te helpen: zo zal hij eeuwig voortleven, in de herinnering van de mensheid!

GESNAPT!
Rijk zijn betekent alles kunnen kopen: maar bij “eigen geluk” stopt dat en zeker bij “de eigen dood”! Nu zijn er (nieuwe) rijken in deze high-tech tijden, die geloven dat je “de dood” kunt omzeilen… En daar doen ze dan ook alles voor.

Zit het geheim in het simpelweg geloven in “een voortleven na de dood”, in een paradijs?
Dus in het gaan koesteren van een droom, om de lelijke dood weg te denken en te verslaan? Of hem zo een nog vriendelijker aanzicht te geven?
WEERZIEN MET HITTEKE?
 
De dood wordt vaak voorgesteld als eeuwig rusten, zacht slapen en wie weet, ook mooi dromen. En toch ooit weer ontwaken uit die mooie dromen…

Zo kom je op de verbinding van dood en dromen.
Moeten we gewoon af van ideeën over een oppermacht van het type “God”? En heel anders omgaan met “leven en dood”? Onze waarheid vinden in het transcedente. Zoals in de idee van de mens als element, van die wonderlijke, complexe en eeuwige natuur? Of de idee van een reïncarnatie?  
 
 
NOG BETER TOCH?
 Wat is er te vinden aan troostende visies? En hoeveel onzin is er omheen gedra-peerd?
In elk geval zijn er de nodige die vermogens spenderen aan het uitstellen of ontwijken van de dood. Dat begint nu zelfs op te vallen: de hightech als laatste wapen tegen de dood?
Ziehier wat daarover rondgaat..

 




Zij dromen alle van “een eeuwig leven”.

Rijke mensen konden altijd bijna alles voor elkaar krijgen. Maar het lukte niemand om de dood te overwinnen. Eeuwenlang zoeken we het eeuwig leven: met loodsoepen slurpen (dat deden chinese keizers), gemalen testikels van chimpansees eten (recept van een dokter Voronoff na WOI) of het afslikken van andere occulte zaken, gebrouwen door alchemisten.
 
DIE IS ER BIJ..
 Langzaam kwamen ook serieuzere medici er achter waarom mensen dood gingen. Vroeger was dat al jong: meestal vóór de 50 al. Toen vaak aan een oorzaak die nu niet meer bestaat; althans niet in de “geciviliseerde wereld”.  
Want het lichaam is, -zonder al dat medische gedoe-, voor-bestemd om na te hebben gezorgd voor de eigen repro-ductie, snel het veld te ruimen. Puur omdat de levensduur van de onderdelen (vooralsnog) op is: zo rond de 45 jaar! Daarna treden er steeds meer slijtageverschijnselen op. Die op vandaag met massa’s medici, medicamenten, preparaten en sporttoestellen worden “gerepareerd”. Zelfs door het vervangen via kunstmatige reservedelen of organen weggenomen uit verongelukte mensen…

In die toer van vervangen, lijkt nu weer opnieuw iets te zitten. Door je met de cellen te bemoeien. Lees over het allerlaatste wat dichtbij lijkt te zijn: de autoregeneratie…. Maar dan wel “op turbo-manier”..


 
Autoregeneratie via geprepareerde stamcellen.

Recent lazen we over een echte medische nouvelle: “Autoregeneratie via stamcellen”. En het lijkt echt te gaan werken!
 
ALS HERBOREN, MAN!
De Belgische "start-up" Cardio3Sciences, kreeg het al bijna voor elkaar: mensen genezen van hartfalen. Via injectie van geprepareerde cellen. Neem cellen uit het beenmerg, “programmeer ze” en injecteer de nu goed werkende cellen in het hart van patiënten. Die een hart-infarct hadden of om andere redenen aan hartfalen leden. De belgen mogen nu, van de Amerikaanse FDA en de europese autoriteiten, 500 patienten (250 amerikaanse en 250 europese) gaan behandelen. Onder toezicht. De truc is daarbij: de voorbehandeling van die stamcellen “met een magische onderdompeling" in een soort van "soep”. Deze “jus van cellen”, waarin ook die cellen zitten die bij het embryo zorgden voor het ontstaan van been en spieren, verandert via onderdompeling de stam-cellen in de juiste gewenste cellen. Die je kunt injecteren als veranderde stamcellen in het zieke hart. Ze helpen om de ingeslapen cellen bij het hartinfarct, weer te regenereren. Zo wordt dus een “autoregeneratie” opgewekt.  

ZIT IN UW AOW!
 Dat is zinvol bij 1,2 miljoen (franse) hartpatiënten, waarvan er 250.000 aan hartfalen lijden. En er komen jaarlijks 12.000 nieuwe bij. 

Alles berust op natuurlijke regeneratie-processen van cellen. Die voortdurend plaats vinden in alle mensen. De cellen in uw opperhuid vernieuwen zich alle elke 40 à 50 dagen, levercellen groeien ook in een week bij. Na een operatie waarbij een grot stuk van de lever werd weg genomen vanwege kanker, groeit deze vaak vanzelf weer aan. De studie van dit soort processen in de natuur, -denk aan de staartgroei bij een salamander die deze verloor-, bleek ook zeer nuttig te zijn.  
 
 Die magische soep of jus was vooral het werk van de Mayo kliniek in Rochester. Waar vele miljardairs worden behandeld. En dat nu al bijna 150 jaar! Hier werken 60.000 mensen met een budget van 8 miljard dollar. Zij werkten samen met de belgen om die befaamde “cellen-jus” te ontwikkelen. En nu geloven er vele medische experts dat deze “autogeneratieve geneeskunde” een enorme toekomst heeft. Dat dit het inplanten van organen van andere mensen in zieken zal gaan vervangen. Je herstart dus in het zieke orgaan de regeneratie en geneest het zo.
 
FOR THE VERY RICH!

 
 
 
 
 
 
Binnenkort zullen veel patiënten van een hartinfarct zo niet meer aan hun hartfalen lijden. De pompwerking van het hart kan nu al snel met 25% worden verbeterd.. Weer een weggetje naar het eeuwige leven van de mens? Prachtig toch?

Maar ja , wie zal het betalen? Wel: gewoon al die andere mensen die ook eeuwig willen leven. Aangevuld met de nieuw-geboren vervangers voor hen die bij rampen, oorlogen en moorden etc. omkwamen. 

 

Nieuwe rijken die niet dood willen

Nu zijn het de “nieuwe gazzionaires” (=olie-gas miljardairs), die nieuwe pogingen wagen om zo lang mogelijk op aarde te blijven. Dimitry Itskov is 33 jaar en olie-miljardair en hij weet zeker dat in 2045  de mens onsterfelijk worden zal. Dan is hij.. 64 jaar. Zijn oplossing is de meest originele! Want hij ziet dan “ons geweten onze geest” doorleven in een kunstmatig lichaam, in een soort van robot dus. Dus de oude Dimitri leeft later gerobotiseerd door en zijn geest en persoonlijkheid blijft voor eeuwig bij ons..
 
ECHTE OPTIMISTEN

 Op het Global Future Congress in 2013 bracht hij in NY in alle serieusheid dat nieuws in een volle zaal… Peter Thiel van Paypal financiert ook “anti-aging”, net zoals de brit Aubry David Nicholas Jasper de Grey (de naam klinkt al naar eeuwig leven). Hij weet zeker dat de eerste mens die ouder dan 1000 jaar wordt, nu al is geboren. En hij zegt: “Mensen die denken dat ze ooit doodgaan, raken gedemotiveerd”!
 
JASPER DE GREY

De maleise miljardair KT Lim investeert in het bedrijf van Craig Venter, de pionier van de genenmanipulatie, de zg. sequencing. “Human longevity” in Londen startte al op om ons onsterfelijkheid te gaan bieden. Larru Ellison de CEO van Oracle gaf a in 1997 430 miljoen aan de Ellison Medical Foundation, die zich richt op onderzoek naar langer leven… Hij werd ongeduldig want het tempo bij de medici is niet dat van de high-tech industrie en hij verminderde zijn bijdragen.. De woordvoerder van BayBio (Travis Blaschek-Miller) uit San Francisco zei toen hij dat hoorde: “Een medicament ontwikkelen wat zoiets kan kost bijna 1 miljard en dat duurt minstens 12 jaar”… Maar ook hij is een gelovige.
 
ETERNITY ROADMAP
ME AND MY ROBOT!



 

HIJ HEEFT NOG WAT TIJD...
Larry Page en Serge Brin (Google) werden al voorzichtiger en spreken nu over “langere termijnen” die nodig zijn. Zij startten Calico op, dat wordt geleid door de beroemde Art Levison van Genentech, waarover men nogal geheimzinnig doet…. David Brailer van Health Evolution Partners, een investeringsbedrijf uit San Francisco zegt van Levinson: “Hij ontwikkelde en lanceerde in zeer hoog tempo medicijnen, sneller dan wie dan ook…”. En tempo is bij al deze heren essentieel: want de klok tikt verder. De combinatie van gentechnologie, informatietech en “de gepersonaliseerde gezond-heidszorg” daar moet de nieuwigheid van komen. Dat zegt de wijze David Brailer: “Als we kanker kunnen genezen winnen we al drie jaar”, waarmee hij bepaald kalmerende woorden spreekt. Nu is er ook de prijs die “Breaktrough Prize in Life Sciences” heet en die op 3 miljoen staat. Wordt gefinancierd door Zuckerberg, Page en Brin…

AN APPLE A DAY....
JUST DO IT?

 

 

LIFE IS JUST A CASINO
 
Dan zijn er ook nog de asceten de atleten van de levenswijze. Zie Albinio Diniz uit Brazilië, -ook al zo rijk-, die zegt: “Ik ben aan mezelf verplicht te geloven dat ik eeuwig blijven zal”. Deze oud-coureur wil niet dat zijn kleinkids hem grootvader noemen (hij is 77). Hij is een fanate voedingsgoeroe, die toch nog wel eens een steak verorbert. Meestal na een van zijn 2-urige oefensessies elke dag…
En dan David Murdoch van Dole Food: die wil zeker 125 jaar worden door zijn speciale planten te eten in gigantische hoeveelheden . Wat hem zijn research-investering North Carolina Research leerde. De koepel van hun gebouw is beschilderd met giga-groenten en in hun midden vliegt een grote adelaar.
ALLES IS GEZONDHEID DAAR.......
 
 
 
BDE KOEPEL BIJ DOLE

 
 

Niet weinig van deze zonderlingen kenden “vroege doden” in hun leven. Moeders, vaders en kids die vroeg en onverwacht stierven..  Larry Page lijdt aan chronische ontstekingen  van de schildklier en heeft genetische aanleg voor Parkinson. Zijn moeder lijdt er ook aan. David Brailer zegt: “Slechts een klein percentage van de mensheid wil eeuwig leven. Maar langer leven in goede gezondheid willen we toch allen”? Een leuke plaat bij dit verhaal is die foto van Aubrey de Gray, de magere man  met zijn enorme baard en snor. Die leeft op de zak van Peter Thiel van Paypal. Hij gaat in geen geval dood aan honger of dorst de komende jaren…


JUST PUSH THE BUTTON!
HE DIDN'T MAKE IT..


 


Dromen en eeuwig leven.

 
BV DE DROOM
Vooralsnog moeten we het nog doen met wat er over dromen…. Mogelijk zit in dromen ook veel wijsheid over het begrijpen en bestrijden van de dood. Als u dromen van andere wil zien, ga dan naar Onironaute: en schaam u nooit meer over wat u droomde! De wetenschappers van ons Big Data tijdperk verzamelen ook driftig onze dromen. Santa Cruz university heeft al een “dreambank” met zo’n 22.000 dromen en die van Montreal heeft er al 10.000 dromen, van erotische soort. Ze worden bewerkt met gehaaide programma’s om er “echte wijsheid” uit te vissen…
 
GO FOR IT!

Twee technologische vernieuwingen in de neurosciences en in de technologie die IRMF heet (die hersenzones laat zien die actief zijn) plus de electro-encephalographie (die nu echt stroompjes in de hersens naar sterkte meet) geven veel inzichten. Freud zou er jaloers op zijn…
 
 
MY LAST DREAM
Dromen dienen twee doelen: allereerst wordt in de droom een gebeurtenis “verteerd” om er nuttige ervaring van te maken voor ons gedrag in de toekomst. Maar dromen zijn er ook om te “anticiperen ja zelfs om te oefenen” voor wat ons wacht. Dat zie je in de zogenaamde paradoxale slaap, waarbij het lichaam doodstil blijft en de hersens op topspeed draaien. Dat is pas echt hard werken, diep in de nacht. En mede daarom spelen ze ook een rol overdag.

De “stille periode” duurt maximaal 20 minuten, tijdens de cyclus van totaal 90 minuten, waarin onze ervaringen worden geconsolideerd. Er zijn gegevens bekend van mensen die op rij-examen moesten: en die “oefenden in hun slaap”. Wat echt hielp bij het foutloos uitvoeren van hun rij-acties. Ook sterke emoties worden in “dromen” ontdaan van hun scherpste kanten. Waardoor de herinnering daaraan minder pijnlijk wordt. 
 
WASN'T SO BAD!

 
SMILING DROPS

 
De meeste dromen gaan niet over zaken die al zijn gebeurd. Wel vaak over gebeurtenissen die nog in de agenda staan: huwelijkse ceremonies, rij-examens en ook verhuizingen… Ze dienen om ons te “trainen voor de komende werkelijkheid”.
 
NEEM DIT TER HARTE!
Van top-sporters is bekend dat ze veel beter presteerden als ze hun loop mentaal bij herhaling “vooroefenden”. Ook de piloten van de stuntpatrouilles van lucht-machten trainen hun stuurknuppelmoves zo, die moeten namelijk hun moves feilloos van buiten kennen bij die akelig scherpe manoeuvres in vliegformatie…

In Lyon woont een artiest en uitvinder: die een “droommachine”maakte. U ligt op uw rug in een soort van ligstoel die ronddraait om een as aan uw voeteneinde. U sluit uw ogen, u hoort vreemde geluiden en u raakt zo volledig los van de omgeving… En u gaat op pad in uw verbeelding. De artiest maakt daarna zijn muziek… Met enig geluk krijgt ook U daarna  goede, lucide ideeën.. En zo kunt u dus een fortuin bij elkaar “dromen”.

Parkinson patiënten worden in het Ziekenhuis La Pitié-Salpetrière in Parijs in hun slaap gevolgd. Omdat zij niet in die “paradoxale fase” komen waarin de motoriek is afgeschakeld, In tegendeel: zij maken alle bewegingen fysiek tijdens hun dromen met gebaren en woorden met hun ogen dicht… Men neemt hun nachten op video op en deze uren film worden door experts met hoge belangstelling bekeken en geanalyseerd. En men ziet complete gefingeerde vechtpartijen, het op de vlucht slaan voor wilde honden etc. .. De patient lijkt dan vaak op een goeie mime-speler. 
 
ZIT WAT IN!
 Men heeft bij experimenten patiënten ontdekt, die men daarna “lucide dromers” noemde. Zij ontwaakten tijdens een droom en vielen dan weer in slaap… waardoor het verloop van de droom wijzigde. Dus: door hun eigen toedoen… En men weet nu dat je dit ca 10% van de mensen met enige moeite zelfs kunt aanleren!
 
WEER ZO'N MOOIE!

Er bestaat al een forum dat “attrappe-songes” heet in Frankrijk: met al 2500 leden. Zij leren elkaar hoe je dromen kunt oproepen, en die dus kunt “kiezen”… Die wijsheid wordt nu serieus gebruikt om mensen met vreselijke nachtmerries te helpen. Dat heet al Imagery Rehearsal Therapy (= IRT). Waarbij de patient wakker en wel de nachtmerrie kiest en “beleeft”: maar er ook een happy end aan breit… Zo kun je de hersens leren deze versie “over te nemen”, waardoor het afschuwelijke aspect verdwijnt bij de echte nachtmerrie. Een specialist in Lyon doet dat ook al via de telefoon, met hen die dat wensen.. En zo worden nu ook al slaapwandelaars geholpen.
 






A DREAM IS GOING ON

ALS ALLES KAN....




 
 Ook Freud vergiste zich hier en daar deerlijk met zijn dromen-uitleg. Veel dromen gaan namelijk helemaal niet over het al beleefde verleden, maar over het “geagendeerde van morgen”! In de Talmud staat: “Een droom die niet echt is geïnterpreteerd is als een brief die niet echt is gelezen”… De psychiater Tobie Nathan die Freud herschrijft, waarschuwt mensen dat ze zeer voorzichtig moeten zijn bij het vertellen van hun dromen. Die worden te vaak meteen en direct in realiteiten omgezet en dat is superlink.. Zelfs orinoloog Freud vergistte zich compleet, dus voorzichtig zijn is geboden.
 
THUIS BIJ FREUD
Natuurlijk bestaat er ook al een “dromenuitleg-business” die u per mail (en na betaling) helpt en er is er een die u een maand lang daarmee helpt. Voor het lieve sommetje van 200 euro/maand. Dat helpt u nu wel even uit uw dromen niet? In die businees stikt het natuurlijk van de weardo’s en de criminelen die graag veel verder gaan dan uw dromen duiden..
 
KIJK UIT!
 
  


Wat kan uw blogger met dit alles?

Als je al met diverse mensen aan hun levenseinde uitvoerig kon spreken over hun idee van de dood, maakt je dat voorzichtig over je idee van jouw eigen dood. Omdat je leerde dat wat je er nu over denkt, sterk kan veranderen als het jouw beurt is… Pas in het aanzicht van dat laatste afscheid, zul je echt weten wat je idee over een “morgen of niet” werkelijk inhoudt. Ondanks het feit dat je vele visies tot je nam en je er ook ontdekte die goed lijken te passen
.

VOLG SPINOZA
VOORBEELD..
 
 
Neem de visie van Spinoza, die het grote oppermachtige (dat er ook voor hem was), niet zag in een allerhoogste man met een baard. Ver weg, die niemand ooit zag… Hij zag zichzelf als een verbonden onderdeel met de natuur om hem heen. Die natuur waarvan hij een groot bewonderaar was. En hij bedacht, dat je er gewoon een deel bent en blijft, ook als je lichaam “het aardse bewegen” opgeeft. Dat je dus eigenlijk “thuis blijft” en goed moet inzien dat je nú al daar bent, waar je na het definitief sluiten van je ogen “heen zult gaan…”.  Ook dat je een nuttig onderdeel bent van dat immense, prachtige geheel wat de natuur is…
 
REALIST MET EEN DROOM...
Die je ondanks soms duizenden uren van studie en nadenken nog steeds niet helemaal begrijpt. Zoals ook je soortgenoten om je heen, die je ook zonder verandering moeten blijven boeien en verwonderen. Levenslang studeren en nadenken, trachten je wereld beter te begrijpen, daarin zit volgens Spinoza het geheim van “een zachte dood”.

Dat hij toen leefde in een sterk religieuze wereld, die niet accepteerde dat je twijfelde aan het bestaan van “hun” almachtige God, -wat hem vele extra problemen opleverde-, deerde hem dan ook niet echt. Al dwong hem dat in zijn geschriften toch voortdurend over “God” te spreken, terwijl hij “de Natuur bedoelde”. Hij werd verdacht van godslastering en uit de (Portugees) joodse gemeenschap in Amsterdam gegooid en moest daar met afschuwelijke een fatwa vertrekken. Daarna moest hij zeer voorzichtig worden met zijn publicaties, die goede vrienden dan ook ná zijn dood deden verschijnen..

KENDE HIJ BANKIERS?
 
EEN FAN:  EINSTEIN!



Zijn idee herleeft nu weer sterk, zoals bij ene Jonathan Israël van Princeton-University. Die schreef over “ De radicale Verlichting, de filosofie van Spinoza en de geboorte van de moderniteit”. Hij heeft het over “ een marginaal gemaakt mens”, die insubordinatie durfde zaaien… En die ferm, maar wel “bedekt”, een groep intellectuelen bemoedigde, die ook op de drempel stonden van hun atheïsme en het afzweren van “Troon en Altaar” (zoals Israël dat zo treffend uitdrukt).
 
NOG EEN FAN!
Spinoza pleitte ook voor het loskoppelen van moraal en politiek enerzijds en theologie en religie anderzijds. En kwam tot het beschrijven van een humanistische manier van denken, die de basis werd van de moderne republiek, met zijn gelijkheidsidee en die scheiding van Kerk en Staat. Spinoza was de echte modernist, avant la lettre, en wordt nu weer zeer actueel. In een tijd van dat nieuwe kalifaat in het MO en al dat die integrisme in de wereld van de islam en elders... Want het geloven in een oppermachtige kan snel leiden tot versmelting van die idee.. met de opperste staatsmacht. Terwijl die idee van “de ene almachtige god” nu net een uitvinding was van “koningen en keizers”: om hun positie te versterken in nieuw gevormde naties. Ze vervingen die chaotische veelgoden-wereld door een met dé ene oppergod én die ene wereldse leider.. Ze deden zo al die andere kleinere goden, verdampen. Eén God én één Koning: dat werd het…

 
LEES HET!
 U begrijpt, dat mijn idee over hoe de betere wereld er uit moet zien, over hoe de mensen met elkaar zouden moeten omgaan (een humanistische opvatting) én de voorstelling van “leven en dood”, door Spinoza in één lijn kwamen te liggen. Door het denkwerk van Erasmus en Spinoza, dat nu weer naar boven komt. Let wel: beide waren niet blind voor het menselijke falen. Wat ze zelfs vaak als object namen om hun denken te vormen. En hun dagelijkse omgang met die mensen, -“the good and the bad ones”-, was hun beleven van die “natuur”. Zo kwamen ze tot begrip van en steeds meer bewondering voor “hun natuur”. Voor zichzelf en de anderen..  

VAN EEN GELOVIGE.....
Vele ontdekken in deze tijd van high-tech, van alles veranderen of zelfs het scheppen van het menselijke leven ook naast die fantastische nieuwe heelalkennis, hoe deze niet-religieuze concepten een brug kunnen vormen. Tussen dat wat we nog niet begrijpen en dat wat we al weten.

Daarbij kan dromen zeker helpen. Want denken en dromen zijn sterk familie van elkaar. Spinoza oefende zijn sterven met denken en dromen, over zijn dagelijkse bestaan. Hij droomde als het ware een leven, waarin de overgang naar de dood nauwelijks meer voelbaar was. Nog slechts een klein stapje, naast de vele andere al eerder gedane stapjes. Het laatste stapje als een droom naar het voortleven zonder je lichaam nog te voelen. Maar toch te blijven opgenomen in die wondere wereld die “natuur” heet.
 
OP DE MONT VENTOUX
PINE WOODS CALIFORNIA

ON THE RIVER IN FRANCE
SPRING SPECIAL
 
 Daarvoor hoef je niet in het groen te wonen. Spinoza woonde ook steden, tussen de mensen. Hij zag ze als een important deel van “de natuur”. De mens was voor hem daar een zeer belangrijk en wonderlijk element van.

Hij stierf jong en vredig als in een droom. Die een natuurlijke was naar een nauwelijks veranderd verder leven in dezelfde geweldige natuur.   
 
DICHTBIJ DE HEMELEN
 
 
Ik wilde u nergens toe bekeren maar gewoon laten weten wat deze tijden samen met een voortschrijdende leef-tijd en het vele wat ik las (en ook herkauwde door het vele schrijven daarover), met me deed. Ook als ik over de dood denk. Ook weet ik dat het vele bezig houdt… En dat er meestal pas over wordt gesproken op het moment van de naderende fysieke dood. Wat eigenlijk zeer onmenselijk is…

Dus: al die mensen die op de meest waanzinnige wijze trachten de dood te ontlopen zijn eigenlijk gewoon en op hun manier bezig met die dood. Hun obsessie is dus hun vormgeving aan die droom van een onmerkbare overgang…
EENS!!
KLOPT!
 

 
EN NOG EENS....



MAAR,

Onze zon wordt gelukkig niet zo vaak boos, de erupties zijn er wel best vaak maar meestal is sterkte van de straling die er vrij komt niet meer dan “enkele micro-sieverts”. 
 
EXPLOSIES OP DE ZON
 Dat weten we onder meer via Nasa met zijn vier zonnebewaking-satellieten.. die Iris, Stereo I en II heten en SDO. Maar op 9 mei 2014 en 11 juni werd het toch wat spannend, maar de geproduceerde straling ging langs de aarde… Elke 11 of 12 jaar gaat het even heftig er aan toe en dan wordt die zonnebol weer rustig.  Maar een of twee keer per eeuw gaat ze echt te keer! In 1859 schakelde de plofs zelfs even het aardmagnetische veld uit. Wat reeksen storingen van grote omvang in het toenmalige telegraafverkeer opleverde! Eb Canada 5 miljoen mensen voor 9 uur in het donker zette. Nu, met GPS, mobiele telefoon, Internet, satellieten is er natuurlijk heel wat anders te vrezen bij zo’n dikke Bang. Nu zullen er honderden miljarden mensen flink gestoord worden: vooral in Antarctica (Zuidpool) en Noord-Canada (Noordpool)  wat de twee “gaten “ zijn in het ons beschermende magnetische veld… 
 
 
DE ZON IS EEN HETE GASBOL
Een zonneplof dat betekent miljarden tonnen plasma die de ruimte worden ingeslingerd.  Elke massa heeft zijn eigen magnetisch veld bij zich… op zijn reis door de ruimte. Lichtere ploffen zijn die waarbij electromagnetische straling ontstaat van golflengte in het radiobereik tot gammastraling. Of de aarde krijgt een bui electronen en protonen toegestuurd die onze bescherming (het aardmagn. veld) raken… Bij al deze acties is het uitkijken ook voor ruimtewandelaars! Maar ook vliegtuigen en eletriciteitsnetten op aarde en satellieten (ook die van GPS) moeten dan oppassen.
 
 
EEN ZONNE-SPIEDER
In 1989 kostte zo’n klapper Canada 2 miljard dollar vanwege schade aan zijn hoogspanningsleidingnet! Daarna moesten er extra-beveiligingen getroffen worden. En veel satellieten raken uit orbit en moeten na zo’n stormpje even een raket starten om zich te herpositioneren. Ook moeten dan vliegtuigen routes aanpassen want vliegend personeel krijgt ook al zonder exrtra’s jaarlijks 2,3 miljoen micro-sieveerts te verdragen.

We weten nu dat zo’n klapper als in 1859 voor 200 miljard schade zou aanrichten. Dat zijn ca 20 orkanen à Katrina. Maar voorlopig wordt het op de zon zelfs wat rustiger. Tot over 3 miljard jaren. Dan zou een mega-eruptie de hele aarde kunnen verbranden. Maar de kans is groter dat de mens dat voor die tijd zelf heeft gedaan…
 

Ga dus gerust naar uw zonnige plekje u meer bewust van die kleine humeurtjes van de koperen ploert… Zoals ene Stijn Streuvels de zon noemde..
 
We wensen u weer veel zon toe waar u ook maar heen bent gegaan.

 

Leon de Marseille,  20 september 2014.

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten