Totaal aantal pageviews

donderdag 5 december 2013

FRANSEN VERAFSCHUWEN RIJKDOM!



De laatste enquête-cijfers over “rijk in Frankrijk” toonden:
-bij meer dan 6000 euro inkomen maandelijks ben je hier rijk!
-en ook bij meer dan 1 miljoen aan bezit..
Het zijn recent bijgestelde cijfers, dus “alle”nieuws” is meegenomen. 
Verdere verkregen info is: 
-13% is jaloers op  en 24% wantrouwt de rijken
-maar 22% vindt ze sympathiek, bewondert ze en 29% respecteert ze
-68% zegt “neutraal” te staan ten opzichte van rijken..
Waarom zit er in de Franse cultuur die afkeer naar “rijkdom en weelde” zo ingebakken? De experts wijzen dan meteen op de katholieke achtergrond van “deze oudste dochter van de Kerk van Rome”. En, vreemd genoeg, komt daar dan nog bovenop de uitgebreide links-communistische traditie van dit land, vooral na WOII. We moeten dan voornamelijk denken, - net als in Italië en ook Spanje-, aan de duizenden kleine boeren. En de vele arme arbeiders in de steden; dus aan zij die moesten zweten voor de grootgrondbezitters en de fabrieksbazen. En natuurlijk ook aan de enorme weelde van de koningen waarvan er een moest afrekenen met zijn hoofd onder de guillotine!
Deze diepe tegenstelling zie je nu ook nog in links-rechts in de Franse politiek. Hollande deed dat recent nog met zijn “afkeer van de rijken”. Dat was eigenlijk niets anders dan de woorden van Mitterand uit 1981 herhalen. En Sarkozy liep ook daarom zo fors tegen de lamp met zijn bling-bling gedrag.
Toch was er een soort van stille ommekeer in begin 80-er jaren toen links en de grote industrie elkaar zeer vaak over de vloer in het Elysée ontmoetten. Ook kwamen er toen diverse schandaaltjes voor in zowel
socialistische als rechtse kringen. Maar het item bleef toch min of meer iets in de taboesfeer. Er staat nog steeds een soort psychologische barrière rond dit onderwerp en de recente kwestie rond ex-minister Cahuzac plus de maatregelen daarna, maakten dat eigenlijk weer allemaal wakker…  Dat openbaar maken van de “patrimoines” trok het geheel ook nog in de sfeer van een zeker “voyeurisme en jaloezie” waardoor het nu allemaal nog complexer werd.

Dus blijft dat “stiekem doen met en over geld” , nu nog in de politieke kring bestaan en het doet ook steeds op nieuw die stiekeme lobby's “ondersneeuwen” en ook die schandaaltjes weer wegpoetsen. Hollande wilde weer “normale politici” maar de affaire Cahuzac (die een groot debacle werd), lijkt nu ook weer het fenomeen van de “arme politicus op te gaan roepen”. De echte volksvertegenwoordiger dus waar Melenchon nu graag opnieuw het imago van wil koesteren. Maar volksvertegenwoordigers waren echter in Frankrijk zelden “volkse simpele zielen” dus het zal wel een fictie blijven.
Toch geloven de  Fransen geloven er graag in… Terwijl de kern van de PS eigenlijk naar rechts afslaat, naar wat meer sociaalliberaal (zie vooral Manuel Valls en Le Foll), en ook afstand neemt van zijn links-radicale tak (vooral minister Taubira), bij het vinden van een oplossing voor de crisis en het opbouwen van een nieuwe toekomst. Het echte volk radicaliseert en kijkt graag naar Marine Le Pen en Melenchon. Terwijl de PS neigt enigszins naar samenwerken met het “midden van Bayrou en Borloo”, die een pact sloten. 
Dat lijkt vooralsnog de koers die Hollande gaat en die later dit jaar, ook samenhangend met de links-rechtse regeringsvorming in Duitsland dus, zou kunnen worden vervolgd met een ombouw van het hele kabinet. Naar minder personen en met nog nauwelijks echte linksen? De PS-meerderheid in de Assemblée, zonder radicaler links en de Verts, is nu al terug gevallen naar ca 3 zetels… En de interne spanningen in de PS lopen nog op. Capitaine
Hollande krijgt er weinig greep op en in deze positie moet hij nu het pensioenbeleid weer drastisch gaan hervormen. Een lichtpuntje is echter de volkomen verwarring aan de rechterzijde bij de oppositie dus. De enige die zijn vlag ziet wapperen en wiens aanhang groeit is radicaal rechts van het FN. Je kunt dus echt spreken van een brede crisis in de Franse politiek en dat in het licht van een mogelijke herverkiezing van Merkel, wat dus ook in Berlijn een nederlaag voor links betekenen zal. De crisis verbreedt zich dus naar meer politieke constellaties en op meerdere plekken in de EU. Ook het politieke denken moet dus breed op de schop…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten