Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 december 2013

DIE OPA’S EN OMA’S VAN OVER 35 JAAR… (deel II)Er blijft weer minder heel van onze huidige, “te kneuterige”, leefwijze. Veel gaat weer op de schop. De wereld wordt nog kleiner óf net groter? En sommigen leven op meerdere plekken. De grenzen tussen culturen vervagen maar tradities herleven. En worden intenser gekoesterd. Die wereldwijde “westers-achtige cultuur”, die vanaf 2000 overal doorbrak, leidt tot een nieuw soort “cosmopolitisme”. En niet enkel voor die easy bovenlaag van ca 30%. Wat eerst “rijk en arm” was werd tot wat je nu “Cosmo en Loco” kunt noemen. Het “maatschappelijk opklimmen” werd nog moeilijker. Maar  “terugvallen” blijkt snel te gaan...  
Nieuwe “helden” lijken wonderwel te slagen. Zij worden tot wereldwijde rolmodellen voor de meer ambitieuze jeugd. Maar hun levensduur is verdacht kort.
Gebrek aan kansen is er bepaald niet, daarover kan niemand klagen. Maar “bestendig aanhaken” werd niet eenvoudiger.  Nogal wat mensen zien we herhaaldelijk “hoog stijgen en dan weer diep vallen”.
Nu alles nog vluchtiger wordt blijken de kunsten weer ons mentale houvast te zijn. Dat is bewijs van onze evolutie. Besef dat het vaak voor ons  gebeurde en denk terug aan wat wij ooit ondernamen in onze jeugdige moed.
Kijk naar deze herhaling en concludeer dat, ondanks wat ons bedrukt, iets geruststellends zich afspeelt. De wereld eigenlijk draait gewoon door. En de zon beschijnt maar weinig dat écht nieuw is. En nu verder op naar 2050!    


SPORTEN EN FIT BLIJVEN
Wie dat wil en kan natuurlijk gewoon buiten lopen, fietsen, wandelen, zwemmen of tennissen. Maar het nieuwe is, dat u nu via COMLOOK regelmatig met uw coach en diëtist (en eventueel ook tegelijk met uw huisarts), sessies organiseert. Dan wordt online en zeer wetenschappelijk, met behulp van
al uw (medische) data, bezien wat er met “U gebeurt” en wat voor u het beste is. Op de gebieden van “bewegen, voeding en in- en ontspanning”. Zeer exact en specifiek op U toegespitst en vanuit diverse disciplines gezien.
Dat helpt natuurlijk niet weinig, dat continu gemonitord worden en die voortdurende bijregeling. U bent een zeer complex medische boek en atlas geworden. Zelden wisten U en enkele anderen meer over u (zelf). Observatie en feedback zijn gewoon onderdeel van uw
dag en het wordt intensiever bij het toenemen der jaren.
Want “gezond leven” staat als hoge culturele waarde te boek. Een “tokkie” is nu vooral iemand die daaraan niet mee doet. Er is een gigantische omslag bezig in de medische sector: van curatief naar preventief. Uw baas, uw personeel en uw kiezers (als u politicus bent), zijn zeer geïnteresseerd in uw “gezonde welzijn”. Uw verzekeraar is de meest nieuwsgierige en lokt u ook met grote kortingen in ruil voor  “een zorgvuldige levenswijze”. Zo bleef de gezondheidszorg van hoge kwaliteit en toch betaalbaar… En kon de duurte van de ouderdom effectiever worden bestreden.    
De medische beroepen veranderen grondig. Er komen meer breed opgeleide “huisartsen” naast relatief minder specialisten.  Medicatie is nu sterk grenzend aan voedingsaanpassing en heeft een hoge vlucht genomen. De oude apotheker is nu vooral een voedingsspecialist geworden. Stevig curatief ingrijpen werd veelal flink duurder. Omdat het veelal transplantaties betreft of het behandelen van zware ongevallen.    
In onze huizen is er de nodige “micro-sport” mogelijk. Met kleine apparaten om te trainen en ook om onszelf te masseren. Of met hulp van HELLEP natuurlijk.  Uiteraard kunt u ook alle gym etc. vinden op COMLOOK en dat alles thuis doen.
Ziek zijn is iets zeldzaams geworden en ziekteverzuim is iets van heel vroeger. Ook omdat vele thuis werken en de werktijden bijna geheel vrij zijn. Áls u ziek wordt, dan is het dus echt menens. Handicaps zijn er ook veel minder. Mede omdat ook prenatale zorg zeer goed is ontwikkeld. Preventief ingrijpen tijdens de (intensief gevolgde) zwangerschap is nu ook zeer gewoon. Borelingen zijn daarom veelal goed
gezond. Het klonen van organen en weefsels is dagelijkse routine en voor het klonen van de hele natuur draait men zijn hand nauwelijks om. De levensverwachting schiet verder omhoog: in twee of drie kalenderjaren wordt de gemiddelde levensverwachting weer één jaar hoger. Pensioenleeftijd schuift daarmee op… en we komen op lange werkzame levens én lange pensioenperioden. Maar nu beter betaalbaar omdat we langer kunnen sparen voor dat langere pensioen. Mijn persoonlijke  profiel is tot nú: 26 jaar opgroeien en leren/studeren (en ook werken!)-- 30 jaar stevig echt werken-- en nu al….. 20 jaren pensioen in de zon. Bijna, alsof je 100 jaar deelt door ongeveer drie…  

VEILIGHEID
COMLOOK en zijn onderdelen zijn zeer sterk beveiligd, alsmede het hele internet. Alle data zitten “in the cloud” die extreme veiligheidsgaranties waarmaakt. Identificatie van personen en rechtspersonen is zeer verscherpt met behulp van biometrie, cryptering en complexe identificatietechnieken. Overtredingen op identificatiegebied
worden ook zeer zwaar gestraft en er is veel politie op gezet voor preventie, opsporing en minder op repressie. De NSA-affaire van de jaren 2013 e.v. heeft veel gevolgen gehad: naïeve mensen zijn er nu nog maar weinig. Privacy is er natuurlijk wel minder omdat mensen een hoge veiligheid wensen. 
De fysieke, persoonlijke veiligheid is hoog: woningen zijn met veel techniek beveiligd. Camera’s met identificatiesystemen, en zeer speciale materialen voor ijzersterke toegangen met slimme toegangsprocedures. Bij speciale veiligheidsrisico’s, kunt u hightech safety robots huren, die een maximum aan veiligheid garanderen. Wapens en munitie moeten nu   identificaties dragen met ook GPS-chips. Ze zijn ook “op elkaar geënt” via aangebrachte chips; bij aankoop en onder politietoezicht. Wapengeweld kent nu zeer zware straffen en illegaal wapenbezit is een importante overtreding.  Wat Obama niet lukte kreeg de zevende president ná hem, president Xijau Nie Tik Hie (van Chinese komaf), eindelijk wel voor elkaar. Exit dus, wilde westen! 

ONZE HOBBIES EN DE KUNSTEN..
U kunt elke denkbare hobby die heeft te doen met “weten, spelen, scheppen” en van “intellectuele soort” nu gewoon thuis doen. Via COMLOOK en ook samen met anderen. Dat 3d-printen werd zeer sophisticated. Stel u voor: u kunt nu zelfs uw vakantiefoto’s toesturen in 3D-format aan uw vrienden. Die kunnen ze in reliëf uitprinten dus! U kunt ook “hoog complex pottenbakken” via COMLOOK en met een 3D-printstation. Dat nu 150 florijnen (100 euro) kost en nu ook werkt met een veelheid van ecologische materialen, die biologisch afbreekbaar zijn. Alles kunt u zelf (na)maken: gebruiksvoorwerpen, kunstzinnige dingen en reservedelen. Er is een macht aan programmatuur voor beschikbaar. Als u iets koopt wordt er niet enkel de handleiding bijgeleverd, maar ook de programma’s om gesleten of gebroken onderdelen te “printen”. En u repareert dus alles zelf; evt. met hulp van die handige buurman. Er zijn vele internationale “3D-clubs”, met adviseurs voor de onbeperkte mogelijkheden. Eigen scheppingen worden ook onderling uitgewisseld, geruild en zelfs verkocht! Steeds meer opa’s en oma’s worden nu dus al hobbyend ook rijker. Beeldende en
numerieke kunst kwamen ook op een ongekend niveau. Een idee van waar we heengaan kunt u nu al zien, in de prachtige digitale, -maar o zo poëtische-, fotokunst van die Bas Meeuws uit Eindhoven! Ga nú kijken op www.basmeeuws.com voor meer!
Huisklussen is ook echt een feest geworden. Omdat er voor de meeste apparaten/installaties (ook voor die men inbouwde), ook een storingsexpertise bestaat. Die veelal online wordt geleverd, via COMLOOK. Levensduur is dus geen probleem meer: technologische veroudering blijft echter wel bestaan!  Maar er zijn ook al “moderniseringssets” te krijgen om “oude” apparaten te “updaten”. Tegen een zacht prijsje en via uw COMLOOK thuis!
Tuinieren en planten in huis en er om heen, kan ook met weinig werk omdat er ingenieuze systemen zijn voor kunstmest en watervoorziening (gebaseerd op condens- en regenwater). En de planten zijn in hoge mate “zelfverzorgend” gemaakt . Een mooie tuin en fraaie planten vragen dus om weinig werk en HELLUP heeft natuurlijk ook een eigen “tuinier-apps”! Advies op tuingebied is er volop. Weer via COMLOOK natuurlijk en ook over uw uiterst exotische planten.

HET TALENPROBLEEM
In de EU stopte men eindelijk met die 27 talen (en met die twee locaties!). Engels, Duits en Frans werden de kerntalen in Brussel. De vertaaltechniek is sterk ontwikkeld: elke
gesproken en geschreven woord kan met technologie simultaan worden vertaald in hoorbaar woord en leesbare tekst. COMLOOK kan dat nu ook zeer goed.
Esperanto is er niet gekomen, helaas. Maar u kunt wel een simultaantolk via COMTALK on-line inschakelen. Ook kwam er de online gebarentaal en dito braillevertalingen.  Engels heeft het in de wereld veruit gewonnen, maar Chinees is een sterke tweede met Spaans… Aardig wat COSMO-people spreken en
verstaan/spreken deze talen redelijk. De technologische ontwikkeling deed zelfs de dialecten sterk herleven. Natuurlijk kunt u 90% van wat er ooit is geschreven en gesproken via Comlook op het Internet vinden én in vele talen. En ook nogal eens ook in grote dialecten. Zoals het (Nederlandse) Zuid-Limburgs en zelfs in het Kerkraads en het Maastrichts!

REIZEN EN VAKANTIES
Reizen doe je nu van punt naar punt en zeer georganiseerd. Meestal met gehuurd transport, eigen auto is nauwelijks nog
nuttig. Zeker nu vele niet meer dagelijks verder reizen moeten voor hun werk. Er is een abonnement op een E-huur-autopool. U kunt per uur huren en de E-auto wordt voor uw deur geleverd en ook weer opgehaald. Voor kleine (stads)ritjes een puike goedkope service. Een eigen garage is dus vaak ook niet meer vereist. Uiteraard kunt u ook een E-(of waterstof)-auto huren voor een verre reis, waarbij u op de autoweg niet meer zelf rijdt maar in een “gekoppelde
groep auto’s” over de baan schiet en met hoge snelheid. Terwijl u kijkt of wat leest of muziek luistert etc. . Die auto kunt u natuurlijk overal achterlaten. Retour brengen waar u hem huurde is voorbij. Natuurlijk reizen de meeste die lang tevoren konden plannen low-cost. Met snelle treinen en vliegtuigen, met bus- en cruiseboten en we huren taxi’s of e-auto’s voor de kleine eindjes. Let wel door de uitgebreide COMLOOK mogelijkheden is zeer veel mogelijk zonder dat u zich zelf
nog verplaatst! Spullen zelf halen is helemaal uit: alles wordt gebracht of u 3D-print het thuis of het wordt per mini-drone op uw terras neergezet. Natuurlijk enkel als werd geconstateerd dat u thuis bent. Maar er zijn ook huizen en appartementen met een “beschermde hoge afleverplek”. Thuis blijven hoeft dan ook niet… Transport blijft enkel over voor: ontspanning buiten, bezoeken aan vrienden/familie en af en toe ook voor “business”. Een weldaad dus voor het milieu!
In de wereld van 2050 reist,- via de COMLOOK-faciliteiten-, ook alles met u mee. U kunt alles wat u thuis doet ook elders op de wereld doen! Zelfs uw coach, diëtist, dokter etc. reizen met u mee. Ook uw muziek en uw bibliotheek en zelfs uw kunst kunt u elders op beeldschermen “ophangen” of “holografisch projecteren”.  Een zeer geruststellende gedachte!
Het aantal vakantiebestemmingen is bijna oneindig geworden (tot en met het heelal!), en u boekt ze van “deur tot
deur”. En geen gesleep met bagage dus. U wordt gehaald en gebracht. Veel ouderen houden samen op vele plekken in de wereld vakantie. Ook je familie kun je zien in verre oorden; dat werd ook zeer populair onder Cosmo’s. Reisjes in de ruimte zijn ook al gewoon, Marsreizen zijn er ook bijna, maar nog enkel voor de happy few. Als je het goed uitkient kun je door heel veel vakanties te nemen leven op een zeer goedkope manier. Omdat je met een redelijk goed
pensioen naar veel low-cost bestemmingen kunt gaan en dus low-cost leeft… Natuurlijk is huizenruil en huisverhuur ook sterker ontwikkeld.
En vergeet niet: u kunt “uw HELLEP” elders ook huren; ook  tijdens uw vakanties! Want men heeft daar ook robots en als u tijdig (via COMLOOK) de programmering van uw HELLEP doorgeeft, wacht er elders op de wereld een pseudo-HELLEP op U. HELLEP klonen is dus een grapje! Via COMLOOK en met die “HELLEP-truc”, voelt u zich eigenlijk uit en thuis tegelijk, waar u ook maar bent!
PS: natuurlijk kunt u ook zo reizen naar een droevige bestemming als iemand die u lief is wordt gecremeerd… Maar het is nu zeer gewoon dat u via COMLOOK ook thuis de hele plechtigheid kunt bijwonen. En zelfs tijdens die dienst met aanwezigen kunt communiceren… Want de “uitvaartondernemer” kan voor u de dienst “uitzenden” op COMLOOK en zo voor allen die deze elders willen bijwonen!
Maar ook op feestjes kunt u er “pseudo-bij-zijn”. Ook via COMLOOK en gewoon thuis. U bent op het feest gewoon zichtbaar op een COMLOOK-scherm! Enkel het drankje en het hapje, moet u thuis zelf verzorgen. Maar een speciale longdrink kunt u HELLEP laten mixen na contact met de feestrobot duizenden kilometers weg van uw locatie. Proost dus! 

BELASTINGEN
Er bestaat bijna overal een eenvoudig flattarief voor de inkomstenbelasting: vaak op twee niveaus. Juist: een hoog voor Cosmo’s en lager voor Locals een. En er is aanzienlijke compensatie voor het opvoeden van uw kinderen. Want de vergrijzing en de ontgroening zijn op hun top!
De winstbelasting voor ondernemingen is dé tweede
inkomensbron voor de staat en de BTW bleef de bekendste indirecte belasting. Daarnaast zijn er de locale belastingen die veel steviger zijn gaan meetellen. De centrale staat is kleiner en de steden werden de machtige en besturende units. Het takenpakket van gemeenten werd zo stevig uitgebreid. 
Natuurlijk verloopt de geboorteaangifte etc. , het contact met ambtenaren, de betalingen etc. via COMLOOK. Niemand hoeft op stap voor zijn administratieve en belastingzaken. Meestal is uw aanslag e.d. voorgeprint, want de fiscus kent uw bank, uw saldo’s en uw rente etc.. Dus het meeste hoeft u slechts te bevestigen… of te ontkennen!
Er is nu ook een felle jacht op belastingontduiking en daarvoor wordt ook zwaar gestraft. De discussie over gemeentelijke belastingen is zeer levendig want via COMLOOK is de betrokkenheid bij de locale gemeentepolitiek ook groter. Er zijn vele enquêtes en discussies en opinieonderzoeken en het getwitter etc. is ook niet van de lucht. Raadsleden zijn enorm veel bezig met hun achterbannen. En hebben ook vele forums met raadgevende aanhangers voor hun beleidsideeën!

VERZEKERINGEN 
De participatiemaatschappij is er nu volop. Zo sterk dat niemand dat begrip nog kent: het is echt dagelijkse kost geworden in de HELLEP++  maatschappij.
De ziektekostenverzekering is veruit uw zwaarste verzekeringslast. De gemeenten voeren de NHGZ (de Niet-Hellep Gebonden Zorg= de vroegere AWBZ en thuiszorg) helemaal uit. Én romen ook uw vermogen(swinst) flink af, voor ze tot subsidiëring overgaan. Bijvoorbeeld voor uw nieuwste HELLEP. Ook zijn er veel eigen risico’s en de ene gemeente is ook de andere  niet meer: er zijn grote verschillen. Er wordt veel gedaan aan efficiencyverhoging en ook concurrentieonderzoek in de sfeer van hulpmiddelen en huisaanpassingen. Het beroep op “het persoonlijke netwerk” is ook van groot belang. Daarbij is COMLOOK onder ouderen een zeer belangrijk hulpmiddel geworden en HELLEP’S onderling uitlenen komt ook al voor.
De volwassen “bestel- en we leveren economie”, het sterk ontwikkelde transportsysteem en ook de hoge huis-automatiseringsgraad maken veel vroegere thuiszorg overbodig. HELLEP is dé grote thuiszorgconcurrent geworden en dus geven gemeenten (als het echt móet) subsidie op de betere robot. Er zijn ook HELLEP-occasions, natuurlijk.
De manuele thuiszorg is er eigenlijk nog enkel voor speciale gevallen en precies op maat. U kunt ook instant- en kortdurende zorg krijgen. Maar steeds opnieuw komt eerst HELLEP op de proppen of een helpende vriend of familielid. COMLOOK zorgt ervoor dat eenzaamheid tijdig wordt “gekilld” omdat hij ook… alarm kan slaan!
De andere grote verzekeringspost zijn uw huis- en WA-verzekering. Uw huis is zeer elektronisch en vol
apparatuur van hoge waarde. Dus kan een lekje bij u in huis, of bij een bij u beginnende brand,  elders veel schade aanrichten.  Daardoor is de premie ook navenant hoog. Maar uw beveiligingsniveau is van groot belang voor de te betalen premies. Eigen risico’s zijn ook sterk in zwang en er zijn ook regelmatige expertises en diagnoses van risico’s. 
Reis- en autoverzekering zijn er nauwelijks nog: die zit vaak in de reis- en huurprijs besloten. 
Verder is uw premie sterk afhankelijk van uw veiligheidsvoorzieningen, ook voor inbraak en diefstal. De verzekering tegen elektronische criminaliteit en –schade is ook een belangrijke post. Ook hier zijn uw eigen veiligheidsvoorzieningen van groot belang.
Verzekeraars doen elk jaar ook een gratis huistest om uw risico’s te testen en u te adviseren. Ook is er sprake van een sterke bonusmalus component.
Als je naar het budget kijkt blijkt wonen all-in ruim een derde te zijn en verzekeren is daar niet ver vandaan: beide praktisch vaste budgetposten, samen dus 2/3 van het totale uitgavenpatroon. Van het derde deel moet u eten/drinken en “divers genieten” zien te betalen. Zelf bezuinigen is enkel echt mogelijk in dat “derde deel” , verdere “bezuinigingen zullen dus “van buitenaf moeten komen”. Dus vooral door vermindering van de “overheidsuitgaven”. Lastig in een periode dat de welvaartstijging stagneert… En regelrecht rampzalig voor de arme “Loco’s”….  

DE ENERGIEVOORZIENING
Uw buitenwanden en beglazingen zijn nu collectoren voor zonne-energie en dus warmte en elektriciteitsproducenten. Uiteraard is er aan minimaal verbruik alles gedaan en de (koude- en warmte)isolatie zijn perfect. Er is ook een
optimale terugwintechniek (warmte uit de ventilatielucht). Een en ander natuurlijk sterk afhankelijk van het klimaat in uw woonland/-plek.
Verlichting: dat is de laatste super-OLED-techniek, die zeer weinig elektra vraagt. Uiteraard alles in variabele kleuren en indirect en waar u het maar wil. Warmwater, verwarming/koeling en elektronica zijn uw grootste stroomverbruikers. Verwacht mag worden dat uw huis of appartementencomplex volledig zelfverzorgend is qua energie en waarschijnlijk ook in water (eigen afvalreiniging en regenwateropslag ondergronds). Op de daken zijn superzonnepanelen en er is zeer goede energieopslag via superbatterijen. Wat overdag te veel voor eigen gebruik wordt geproduceerd gaat in de batterijenunit óf naar een gebouw naast het uwe. En omgekeerd. U bent ook bijna enkel nog gebruiker van publiek transport;  dus op dat gebied heeft u geen directe energieverbruik meer.   
Bent u eigenaar van een appartement, dan zal de vereniging van eigenaren ook veel van doen krijgen met de energie- en de watervoorziening. Omdat men zelf producent is geworden en ook regenwater opvangt. Uiteraard zijn er drink- en kwaliteit-b watervoorzieningen én eigen waterzuiveringen.
Ook wat de afvalverwerking betreft, zeer waarschijnlijk…
door eigen superverbranding ter plekke. U bent nu zelf dus zo groen als u en uw medebewoners dat al zo lang wilden.
En dat is maar goed ook: de wereldenergiemarkt (voor die ruim 8 miljard wereldbewoners),  is uiterst chaotisch en complex geworden. Olie en gas zijn er echt nog voor zeker een halve eeuw, kolen zijn er zat en kernenergie werd weer een topper. De laatste onzekerheden voor kernfusie-energie zijn bijna verdwenen… De wereld staat op de drempel van dé oplossing! Want de grondstof daarvoor is er volop en overal… Exit: energie topic; al duurt de overgang nog 50 jaartjes of zo. En Groene partijen zijn er nog nauwelijks. 

OVERHEID, BESTUUR EN POLITIEK
De EU
De eurozone is in 2016 uiteen gevallen wat zeer veel problemen veroorzaakte. Maar de EU bleef grotendeels overeind. Duitsland en enkele buurlanden hebben voor 1920 een ECU-zone opgericht en  regelmatig waren (en zijn) er aanvragen van andere EU landen die willen toetreden. De criteria voor ECU-toetreding zijn echter zeer scherp en
bestaan zowel uit ethische als uit en sociaaleconomische en financiële  maatstaven. De crisis van de diverse democratieën, die ernstig toenam na het uiteenvallen van de eurozone,  is in veel EU-landen nu grotendeels overwonnen. Zuid-Europa is terug naar de eigen valuta en economisch nog steeds achter en heeft daarnaast grote demografische moeilijkheden.
Migratie
Duitsland moest jarenlang vele miljoenen “betere immigranten” uit Z-Europa halen om zijn industrie op peil te houden en trachtte met een zeer extreme politiek van bevolkingsgroei zijn bestaan te redden. Wat Japan niet lukte… En Nederland (met ruim 1,5 miljoen te weinig inwoners!), en ook andere (zeker de O-Europese) landen, kampen ook met stevige demografische problemen van vergrijzing en ontgroening.
U gelooft het mogelijk niet maar de druk op de immigratie uit Afrika en het MO, waar de bevolking zo ongeveer verdubbelde (!) is nog enorm toegenomen. Daar concurreert men nu serieus tegen HELLEP-robots in de zorg en de zeer eenvoudige handjobs.. Niemand herinnert zich nog echt wat er jaren geleden te doen was over “immigratiestops”. Echt ondenkbaar nu!
Bestuurlijk Nederland
Nederland bestaat nu uit een vijftal “deelgebieden” en het is lid van de ECU-zone. Er bestaat geen enkele gemeente meer onder de 100.000 inwoners door samenvoegingen en de steden zijn nogal oppermachtig. Het lijkt op de 17e eeuw wat dat betreft.
Het parlement is de enkel nog de vroegere tweede kamer en daar zijn nog honderd parlementariërs actief. Het is was onzeker of Willem Alexander nog zou worden opgevolgd door Amalia. En daarop besloten de Oranjes zich terug te trekken. Er werd geopteerd voor de gekozen president… 
Nadat er, op het toppunt, bijna 17 politieke partijen waren is het hele stelsel herzien. Vijftig leden van het parlement worden verkozen: de 10 toppers per “deelgebied = kiesdistrict”, komen direct in het parlement. De andere vijftig worden gekozen uit de gekozenen op de plekken 11 tot en met 20 van de verkiezingsuitslag van elk deelgebied.
Een Landsraad van 100 wijze mannen uit wetenschap, openbaar bestuur en industrie kiest hen. De wijzen van die Raad moeten aantoonbare verdienste hebben in hun sectoren. De eerste 50 directe gekozene mogen natuurlijk iemand die de Landsraad voorstelde, weigeren. Op basis van minstens 30 (van de totaal 50) tegenstemmers. Vrijgevallen plaatsen in die Landsraad (want na 10 jaar móet je opstappen), worden vervuld uit een kandidatenlijst, voorgesteld door de Raad. Maar hun voorstel moet in het parlement een meerderheid halen. Dit gemixte parlement van 50 direct gekozen “carrièrepolitici” en van 50 door de Raad voorgestelde (en gekozen uit de 600 mensen met de meeste stemmen ná  de eerste 50 directe), moet zorgen voor een betere balans van politieke, ideologische krachten versus kennis en intellectueel vermogen, vanuit vele maatschappelijke ervaringsvelden.
De steden zijn nog machtiger geworden. Ze voeren veel taken uit en zijn redelijk autonoom. Onder een globale coördinatie van de gekozen president, die ook de premier benoemt en die vervolgens een regering formeert. Deze regering moet door het parlement worden geaccepteerd. De ministeries zijn in aantal en omvang sterk verminderd. Het lijkt meer dan ooit op een opzet zoals die in Duitsland en de VS,  met hun federatieve modellen. Het lijkt ook wel wat op het “zeven provinciën model” uit de Gouden Eeuw... 
Er zijn nog steeds politieke partijen maar het accent ligt meer op “tijdelijke politieke groeperingen” die ook, naast de “vrije” personen, als kandidaten naar voren komen bij de verkiezingen. De actuele problematiek bepaalt deze “groeperingen” dus veel sterker dan een vaste ideologie.
Er wordt veel, via internet en dus “echt direct” gepeild door deze groeperingen en ook door de Kamerleden. Daarnaast zijn er Raadgevende referendums. Die de premier uitschrijft daar waar het gaat om vitale kwesties met een grote impact.
Zo lijkt een redelijke balans tussen “direct en indirect” te zijn gevonden. De politiek is nu  levendiger en ook dynamischer ondanks de grote vergrijzing. De immigratie was ook al weer ferm geëntameerd waarbij veel wordt geworven in de Zuid-Europa, Latijns Amerika. Maar ook uit Afrika, waar zeer veel is veranderd. Er zijn nog steeds vele pressiegroepen en lobby's actief en internet speelt ook daarin een grote rol.
De gemeenten functioneren ook onder een gekozen burgemeester en gemeenteraad. Ook daar is nu meer directe democratie te vinden. Ook door inzet van internet en door raadgevende referenda. Uiteraard is er veel van dit alles te volgen op ieders COMLOOK. Zeker de bijeenkomsten van de raad. Maar ook politieke bijeenkomsten/forums… waarin “wisselende politieke groeperingen” zeer actief zijn. De strijd om deze immense wijziging van de Grondwet, leidde na veel strubbelingen, het verdwijnen van de euro en het herintreden in de ECU-zone toch tot dit resultaat. De druk en de wang om te veranderen was enorm geworden. 

DE RECHTSPRAAK.
Rechtspraak is ook openbaar en dat via COMLOOK; iedereen kan rechtszaken volgen thuis. Personen in de rechterlijke macht worden zeer scherp gecontroleerd op onafhankelijkheid via openbaarmaking van hun bezit en verdiensten. Ze worden ook tijdelijk benoemd en enkel herbenoemd ná competentieanalyses en/of tests. Bij rechtszaken van grote betekenis voor de maatschappelijke orde worden er ook burgerleden in het rechtbanken benoemd. Het parlement heeft een sterk wrakingrecht. De kleine misdaad nam af… daaraan was de sterk veranderde demografie niet vreemd. De grote, economische misdaad bleef er volop en wat maffia echt is weet nu elke Nederlander uit eigen ervaring.

HET FLEXIBELE HUIS
De technologie raast verder en de gemiddelde leeftijd neemt toe. Dus u moet regelmatig meer technisch comfort en meer uitgebreide technische voorzieningen, én ook een slimmere HELLEP hebben. Want uw behoefte aan zorg verandert en de mogelijkheden gelukkig ook. Daarom is het moderne huis zeer modulair van opbouw en gemaakt op het uitwisselen van “standaard”-componenten. Daarin is ook een levendige eBay-handel ontstaan en veel van die componenten zijn ook geleased met kooprecht na enkele jaren. Want uw comfort en uw “woonkosten” zijn sterk afhankelijk geworden van de “sophistication” van uw huis en de ingebouwde techniek.
Stadswonen.
Een modern stadsappartement (ca 80% woont nu in stedelijk gebied!),  is eigenlijk een grote open ruimte, waarin u zeer simpel flexibele ruimte-indelingen kunt maken. Zelfs tijdelijke. Dus ook bij bezoek of bij wijziging van het aantal bewoners. Sterk isolerende maar toch dunne en lichte “wanden”, die via COMLOOK kunnen “moven” zijn er ook al. Uw woning heeft een soort van “machinekamer met ook een centraal magazijn”, waarmee bijna al het  huishoudelijk werk en ook alle opslag, automatisch plaats vindt.
Het tweede vaste woonelement is de Badkamer/ verzorgingsruimte. De keuken is eigenlijk enkel nog een oven/microwave en een algemeen loket en heeft enkele simpele uitklapbare werkbladen. Opslag en apparaten zijn ingebouwd in de “verborgen” voorraadruimte en machinekamer.
Boeken, CD’s en DVD’s zijn er ook niet meer: alles werd COMLOOK en “IN THE CLOUD”. Uw meubilair is ook allemaal verrijdbaar. U kunt samen met HELLEP elke dag uw huis herinrichten op alle evenementen/activiteiten.
Iets op de wanden aanbrengen kan overal en zonder dat u gaatjes boort etc. Er zijn ook geen kabels meer alles is draadloos en voeding gebeurt ook al draadloos. Zelfs verlichting is draadloos en zeer snel en easy te wijzigen. COMLOOK zelf idem want het heeft geen scherm maar werkt via projectie op de wand en de projectoren zijn ook snel “verplaatsbaar.
Uiteraard zijn er “de automatische schuifwanden” met hun zonneweringen (IN het glas!) en kunt u dus ook uw terrassen en veranda’s openen in de zomer. En weer “bij het huis trekken” in koudere perioden. Qua oppervlak is, als u in totaal uitgaat van ca 120 m2, zo’n 20 m2 machinekamer en opslag en de Badkamer/verzorgingsruimte is ook ca 20 m2. De 80 m2 die overblijft kan voor de helft tot “buitenruimte” worden omgetoverd en is voor de andere helft binnenruimte. Wat “wonen, slapen/rusten/ontspannen” moet zijn, kan u elk moment kiezen. Uiteraard is ook uw bed opklapbaar en verrijdbaar en die wanden waren dat ook al…
De architect heeft het eigenlijk “gemakkelijk” gekregen want het accent ligt enkel nog op bepalen van het “wat en waar” van de “vaste ruimtedelen”. Daarna volgt het indelen van die binnen en de (maximale) buitenruimte. De architect is dus vooral een techneut en “inrichter” geworden. En ook vooral een “binnenhuisarchitect”, met veel hightech kennis.
Verhuizen betekent dus ook dat u ook vaak alle techniek meeverhuist (of niet natuurlijk als u alles mee verkoopt). Uw technische “inrichting” is een groot deel van de huisprijs geworden. U koopt dus eigenlijk een leeg huis waarin enkel de plek van centrale machine- en opslagruimte zijn gefixeerd en die van de bad- en verzorgingskamer.
Kiezen betekent vooral dat, maar ook van de positie ten opzichte van de zon (en wind) en ook de gewenste omvang van “vaste binnendeel en het flexibele buitendeel”.
Eigen ervaringen
Als u, zoals ik, nu enkele jaren, voor het eerst woont in een stadsappartement na ruim 60 jaar in een apart woonhuis leert u veel over stadswonen! Op de zevende etage in het stadscentrum van Marseille op bijna 40 meter hoogte. Dus veel zicht op stad en ook de zee. En met 70 m2 “binnenruimte” plus ca 40 m2 “ terrassen, aan de twee buitenzijden. Het appartement is dus naar buiten open aan twee kanten en doorsnijdt dus het gebouw.  
Die worsteling van honderden m2 naar iets meer dan 100 m2, maakt een mens zeer wijs en handiger dan hij ooit was. Want het hoefde nooit eerder…Dit is de bron van mijn eerdere wijsheid hierboven en zit dus ook overvol met “stille woonwensen”.

EEN ONVOLLEDIGE SCHETS…
Heel veel is niet geraakt in deze schets. Je ontdekt zo nog eens hoe complex en geschakeerd nu al, -en zeker straks-, mensen leven. Aan het einde gekomen, dacht ik nog even na over enkele “nabranders”: rijp en groen door elkaar heen..

De valuta van (over)morgen.
Natuurlijk zijn er dan ook wereldvaluta zoals de VS-dollar en de Chinese Yuan. En die Noord-Europese ECU. Er zullen ook meerdere nieuwe valutazones zijn ontstaan, zoals die al aangekondigde van ca 2025 in Z-Oost-Afrika en waarom ook niet in Latijns Amerika?
Er zullen ook “locale”, rebellerende ”pseudo-valuta” zijn. Zoals nu sinds enkele jaren de numerieke valuta, die bitcoin werd gedoopt. Met zijn eigen internationale “bitcoinwereld”. U kunt nu al veel kopen en verkopen in dergelijke “bitcoin-achtige valuta”. Waarvan de koers van het begin “enkele dollars” nu al opzwiepte tot”bijna 1000 dollar”. Er zouden nu al 25 of zo nieuwe valuta van dit soort bestaan. 
Net als al jaren bij het Internet het geval is, bestaat er bij de bitcoin die op een “websitebank huist”, niet die ene “verantwoordelijke eigenaar en/of toezichthouder”. Zoals een Centrale Bank. Er kwamen honderden valuta van dit type, vaak voor een bepaalde (soms ook) wereldwijde sector. Voor: Onroerend Goed, Kunst, Antiek, hightech Auto’s/Vliegtuigen etc. Dus hoezo muntunies? Het geld rebelleerde zelfs en democratiseert tegen die “Libor- en de “subprime-bankboeven”. Het kon niet uitblijven, net als die vele kleine kerken. Zie de VS en zeker ook in Afrika! Weg van die “heiligen met teveel foutjes”. Zoals al eerder gebeurde in de tijd van de reformatie in Europa en in de islam bij het begin van zijn ontstaan. Er komen niet zozeer polytheïstische mozaïeken terug (zie bij de Grieken en de Romeinen), maar toch ook met vele varianten van die “ene god”... Een nieuw beeld van de religies en wereldwijd dus. Net zo als die grote lappendeken van de wereldwijde energievoorziening.
Enkele belangrijke aspecten van onze samenleving, die via monopolistische trekken bij vele (wereld)conflicten waren betrokken. Ze tonen nu steeds meer diafragma-achtige trekjes en verliezen daarmee ook hun kracht als maatschappelijke stempels…  
  
Het onderwijs
De crisis deed ook hier veel veranderen en ook de gewijzigde demografie. Het massaal doorstuderen nam af, het continu studeren werd gewoon. De totaal verlaten technische en exacte vakken kregen een nieuwe push: welvaart behouden werd hightech bedrijven en daarmee via export veel welvaart verdienen. Maar de maatschappij ging ook bestaan uit arme Loco’s en rijke Como’s. Sterk bepaald ook door slagen in hogere opleidingen en groot persoonlijk talent. Onderwijs ging van gericht zijn op de massa weer veel sterker naar het selecteren en gericht opleiden van talent. Excelleren kwam in: de grote Amerikaanse schatrijke Universiteiten van wereldnaam maakten duidelijk hoe het moest.
Natuurlijk veroorzaakten  de zeer snelle veranderingen grote fricties bij de “ onderwijzenden”. Die met hun te beperkte eigen opleiding niet bleken te kunnen blijven aangehaakt bij die totaal andere leerlingen, hun gedrag en hun eisen. Alle westerse landen maakten drama’s mee van meer en meer jongeren die niet meer konden lezen en schrijven. En die diplomaloos tot de minsten onder de “Loco’s” werden. De nieuwe slaven en “drop-out”s. 
Een recent nieuwsfeit ter illustratie: bij 90% van de leraren (de eind 50-ers) treden nu persoonlijke problemen op en die zijn reden voor vroeg vertrek. Dat is een van de maatschappelijke maat voor de “omvang en diepte van veranderingen”. De leraar moet ook helemaal om. En omdat het onderwijs zo los stond/staat van de “wereld in verandering”, al teveel jaren, leed in het westen overal het onderwijssysteem schipbreuk. Het moet daarom  helemaal “opnieuw” en nooit meer zo sterk worden losgekoppeld van het omgevende  veranderingsveld.  

Het (management) bloeit weer op
Als je vele jaren in het adviesvak werkte. Uitvoerend en ook in het managen ervan, in zowel industrie als in de en overheidssfeer, dan weet je dat de nieuwe tijd stikt van de kansen voor dit aloude vak. Dat goed gedijt in complexe situaties en tijdperken. Waarin specifieke kennis en opgestapelde ervaring naast het vermogen om wrijvingen weg te poetsen weer gouden tijden door zullen doormaken. Want de behoefte aan “gidsen met reflectie” neemt snel toe. Nadat ze werden uitgespuugd, -toen het een tijd lang vooral aankwam op “snel intuïtief handelen”-, komt de ingehuurde “goeroe” weer vol in beeld.
Dat inzicht maakt je wat weemoedig. Wetend dat ik, die ook een gouden adviseursperiode mocht meemaken, in 1996 de pet aan de olijfbomen hing. A new goldrush is coming up!


EPILOOG

-Vanwege de vergrijzing, de ontgroening en de daarbij horende problemen van de zorgkosten, moet iedereen heel lang “op zichzelf blijven wonen”. Dus hoog geautomatiseerd met wat “mantelzorg” in de buurt. Ook zo dat mobiliteit niet perse moet en bijna alles in huis kan gebeuren. Met buitenshuis ook een hoog geautomatiseerd transportsysteem, waar ook minder validen bij passen. En de hightech maakt het mogelijk dat bijna 100% van “thuis” meereizen kan… Tot de huisrobotdiensten toe..
-Medische verzorging is hoogst individueel geworden , precies op maat, sterk preventief en multidisciplinair. Veel advies en integratie van medische zorg, sport, voeding en ontspanning doen de mens lang en “gezonder” leven. Terwijl de kosten in de hand worden gehouden.
-De zorgkosten komen in de greep, zijn in hoge mate individueel en “verschuiven” deels naar de “kosten van de woon- etc. technologie”. De energiekosten zijn gelukkig ook heel laag geworden door hightech inzet, waardoor ook de vele apparatuur in huis toch betaalbaar blijft.
-Het budget is in hoge mate vast: een relatief hoog aandeel woonkosten + verzekeringskosten (ruim boven 60%).  Transport is in hoge mate verbonden met ontspanning en “sociaal contact” maar iemand die beperkt mobiel is kan enorm veel “thuis beleven”.
-Het Euro-experiment liep vast, de EU bleef overigens (met een veel beperkter Brussel) en er werd veel van geleerd. Enkele noordelijke landen startten een ECU-zone die zeer voorzichtig met meer “passende” landen wordt uitgebreid. Op Defensiegebied wordt nu beter onderling samengewerkt en ook in de buitenlandse politiek is er een betere samenwerking. Europa op termijn bleef gelukkig mogelijk na een zeer nare periode van financieel-economische ontvlechting.. De meeste EU-landen voerden weer de eigen munt in… Op reis is de bitcoin, de dollar en (in Azië) de yuan
erg gemakkelijk.   
-De bemoeienis met bestuur en politiek zal toenemen omdat de “burger zeer dichtbij kan blijven”en zo zijn “toezichthoudende rol” van essentieel belang in een democratie zeer intensief kan uitoefenen. De overheid kan kleiner en ook de politiek: centraal krimpt, het aantal bestuurlijke gremia ook (herindelingen) en lokaal wordt relatief meer important. De opinie van de burger speelt een veel grotere directere rol, de beroepspolitiek wordt beter gebalanceerd door meer invloed vanuit bedrijfsleven, wetenschap en bestuurservaring in de volksvertegenwoordiging. Op naar gematigd populisme dus…
-De dreiging van buiten wordt bepaald niet minder maar de beveiliging steeds beter door hightech inzet in huis en bij de overheid. De technologische wedstrijd crimineel-overheid-burger blijft van grote importantie.
-Een economisch en sociaal acceptabele balans kan enkel blijven, door óf meer “eigen” kinderen en/of veel langer werkende en (gezond) levende ouderen. Of door een aanvulling vanuit gerichte immigratie. De concurrentiestrijd om de “geschikte immigrant” zal flink oplaaien. Immigrant zijn wordt een prima positie voor goed opgeleide en flexibele jongeren uit Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.  

“We haven’t seen nothing yet” .


Maar,
de zon leerde zeer voorzichtig te zijn met profeten. Velen die passeerden, bleken valse te zijn of te zijn gedreven door motieven van wraak of straf. Tegen mensen die ontspoorden en die dansten rond gouden kalveren.
De muren van Jericho vielen, zoals profeet Joshua had voorspeld en profeet Noë zat tijdig, met alle schepselen, in zijn ark toen de grote regens begonnen. Hij strandde veilig op de berg Ararat en redde de schepping van de zondvloed. Zij die niet luisterden verdronken…
De rokerig profeterende dames van het Orakel van Delphi, bleken achteraf  stevig onder invloed te zijn geweest tijdens hun ge-orakel. De arme Copernicus en Galileo, die enkel hun bevindingen over de planeten wilden vertellen, werden door een ongelovige, geschrokken RK Kerk bijna gekielhaald.
Maar de futuristische visie van het genie Jules Verne, verbaast ons tot op vandaag. Alles van wat hij zag en optekende, is nu een deel van onze werkelijkheid. Dali kan dat van zijn fantastische schilderijen niet zeggen. Of moeten we even afwachten?
We kennen ook de poëtische, maar o zo complexe,
profetieën van Nostradamus uit Salon-de-Provence. Wat hij opschreef en uitsprak, werd vele malen gebruikt. Maar ook vaak door andere profeten misbruikt. Om daarmee hun voorspellingen kracht bij te zetten.
De Gaulle was een grote Franse, geopolitieke ziener van zijn tijd. Hij koos een opmerkelijke weg voor zijn land, met eigen atoomkracht. Alleen, los van de Navo-bondgenoten. Nu voorspelt José Bové uit het landelijke Larzac, onze ondergang. Tenzij we razendsnel over gaan op ideëel supergroen leven. Zijn stem verstikt echter in de voortrazende vervuiling.
Een Claude Allègre, geofysicus, staat daar lijnrecht tegenover. Hij is er van overtuigd, dat de technologie ons ook nu weer kan redden. We moeten het enkel willen en ook risico’s durven te nemen.
De laatste economische crises werd door ene Nourbini zeer exact voorspeld. Maar, in de grote feestelijke euforie, wilde niemand hem aanhoren. Daarna werd hij geprezen en viel stil.. Mensen als Gates, Jobs en Zuckerberg voorspellen niets, maar zetten hun zeer vernieuwende producten in de markt. Die uiterst succesvol blijken. Zijn ze de tovenaars van de “selffulfilling prophecy”? Of zien ze gewoon haarscherp waarmee wij te verleiden zijn? Of zien zij,- als een van de weinigen-, waarheen wíj willen gaan. Of waar wij in ons diepste wezen naar verlangen? Facebook, Youtube en Twitter vulden een communicatieleegte die een miljarden massa al langer voelde. Fake of toch essentieel?
Is die vasthoudende Verhofstad van het Europarlement “een dromende liberaal” of iemand die verwarde Europeanen wijst waarheen te gaan? Als hij ons bijna smeekt om toch die lastige, stekelige weg naar de echte politieke integratie in de EU te gaan? Terwijl stemmen om ons heen steeds luider roepen om er mee te stoppen.. 
Vooruitkijken en ontwikkelingen/trends,-vroeg en scherp-, ontwaren is niet gemakkelijk. Maar wel noodzakelijk:  want welk mens zoekt niet naar perspectief? Het is de motor achter  het  willen voortleven van mensen.
Uw blogger hoort nergens in deze rij thuis. Hij tracht, zoals anderen, breed en ver om zich heen te kijken. Om te zien waarheen de ontwikkelingen ons heen voeren. Als je ze “met elkaar kruist”, ontdek je toch een soort “totaal omvattende onderstroom”. Waarop alles voor even, -niet meer dan 30 à 40 jaren-, drijft. Slechts een ministapje van de menselijke geschiedenis.
Dit alles schokt die stokoude zon in het geheel niet. Ze ziet enkel een kleine, in het licht glinsterende, rimpel op de gestage stroom van de ontwikkeling van de natuur. Maar het dagelijkse leven van de generaties die wij meemaken, zal er in hoge mate door worden getekend.
Natuurlijk ging het hier maar om het kleine (on)geluk van onze groep. En echt niet om de grote, eeuwig lijkende Werdegang van onze soort. Dat is heel andere koek.

Zoek weer uw zonneplekje op en mijmer even. Over die aanstormende veranderingen in ons dagelijks leven. Verwonder u en geniet vooral. Van ons menselijke genie, dat bezig blijft om onze dagen aangenamer te maken. Plaats ze in de lange rij die u al meemaakte en wees dan gerust.

Veel mooi weertje voor u tijdens de winter die nu invalt. De zon zal opnieuw alle kansen waar nemen om het winterse landschap te betoveren. En de kortste dag is al weer bijna voorbij..

Geniet van de mooie feestdagen die ons wachten en stap moedig het jaar 2014 binnen.


28 december 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten