Totaal aantal pageviews

donderdag 27 september 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE



WEETJES

Elk uur leent Frankrijk 22 miljoen euro en betaalt 6 miljoen aan rente over staatsleningen.

Aantal toeristen in Frankrijk in 2011 was 81,4 miljoen! Daarvan was 83% Europeaan en 17% kwam vooral uit Brazilië, China en Rusland (de grote stijgers).

Meer dan 77% van de Franse internetgebruikers zitten ook op de sociale sites (Facebook etc.) Tweederde van hen zit daar dagelijks minstens een keer op…

In 2011 werd er voor bijna 4 miljard aan sociale fraude ontdekt in Frankrijk en men schat dat het in een jaar met 16% was gestegen…

Sinds 2008 werden er in de VS 18 autofabrieken gesloten en om de zaak weer rendabel te krijgen in Europa moeten er nu 12 sites dicht…

Het bezoek aan de bioscopen steeg in het 1e semester 2012 met 4,7% en het marktaandeel van de Franse films was bijna gelijk aan dat van de Amerikaanse: beide ca 44%!

Martine Aubry zei het ooit zelf: het voorgestelde “generatiecontract” van Hollande c.s. is duur ja zelfs erg duur. Ze weet het want ze deed het ooit zelf… Maar zei ze: “ het is wel prima voor de bedrijven”. En dat ziet niet iedereen zo natuurlijk.

Frankrijk telt 9311 notarissen waarvan er 6800 geassocieerd zijn in 3000 organisaties. 2900 van hen zijn vrouwen en de gemiddelde leeftijd van een notaris is 48 jaar. Activiteiten op OG-gebied zijn goed voor 53% van hun omzet; successies zijn goed voor 26% en leningen voor 14%. Wel 20 miljoen Fransen gaan er jaarlijks naar een notaris en dat levert 7 miljard euro omzet op. Het binnenkomen in een maatschap is zeer moeilijk: kinderen en vrienden gaan voor… De inertie is mede daardoor best groot te noemen. De druk op aanpassingen groeit echter ook  hier.



HET REGENT ADVIEZEN VOOR PRESIDENT HOLLANDE
Express publiceerde de opinies en adviezen van een vijftal economische kanonnen die, in meerderheid, erg ongerust zijn over de koers die Hollande en regering nu vaart… We vinden er rechts en links bij. En wat opvalt is de grote ongerustheid en schrik… Men ziet Frankrijk vooral in een snel neergaande spiraal en tracht ombuigadviezen te verzinnen. Het liegt er niet om wat er in te lezen is.
Ook staat er een relaas in van een observatie van alle door Hollande nu gemaakte internationale reizen en bezoeken. En dat is voor deze president die zeer weinig in het buitenland verkeerde en nauwelijks politici daar kent, een zeer zware rij van tochten en ontdekkingen. De wereld van de diplomatie met zijn streken en nukken is ook iets wat je niet in een zucht kunt leren. En nooit was het heil van Frankrijk méér afhankelijk van het boze buitenland.
François Hollande gaat er met moed tegen aan maar overtuigt nog niet echt: zijn populariteit schoot omlaag en nu zijn er zo’n 60% van de fransen over zijn aanpak in twijfel… Hij begon ook niet echt hoog zijn overwinning was in procenten ook nipt maar zijn populariteit daalt sneller dan bij welke president dan ook vóór hem, zeggen kenners. Het wordt dus spannend met die zware Europese bijeenkomsten voor de boeg…

HOLLANDE REIST NIET VEEL MEER MET DE TGV…..
Hij wilde het “normaler” doen en stapte in TGV’s en liet dat breed op TV zien. Maar hij ziet dat het niet lukt en nam het vliegtuig naar Rennes voor de Salon d’Agricole aldaar… Zijn ministers namen een ander vliegtuig… Even later vloog hij per heli naar Evian en met de Falcon 7X vloog hij naar Monti in Italië…  De tijd van de TGV en de auto (met wachten voor de stoplichten) is voorbij, lijkt het. De Sarko 1 het nieuwe vliegtuig diende twee keer als vervoermiddel en mogelijk ook bij een derde:  het bezoek aan de VN in New York… Abnormaal is dus normaler dan U denkt!

TOENEMENDE ARMOEDE IN FRANKRIJK
In Duitsland zijn er, dat weten nu meer en meer Europeanen, ca 20 miljoen mensen met een minimale levensstandaard: de nieuwe armen die de prijzen in de distributie laag houden met hun kleine baantjes en ook elders bijdragen aan goedkope export produceren. Natuurlijk bedoel ik nu het “dienstverlenend voetvolk in fabrieken en andere bedrijven”.
In Frankrijk trekt men nu in de regering ook aan de alarmbel, hier wat cijfers:
-50% van de Fransen zit onder een inkomensniveau van 19.270 euro per jaar (= 1610 euro/maand). Dat heet het mediane inkomen. Die groep groeide in een jaar met 0,5%.
-in 2010 leefden daarvan 8,6 miljoen mensen onder de drempel van 964 euro/maand (=11.500 euro/jr). De helft van deze groep heeft zelfs minder dan 781 euro (9400 euro/jr)!
-in die onderste groep zitten 20% van de jongeren. Ook zit in hun categorie fors de groei in deze groep.
Let wel dit is dus nú het geval terwijl nog bijna alle hervormingen à la HartzIV die Schröder na veel geprobeer toch omarmde, in Frankrijk nog niet zijn uitgevoerd. Sterkte dus voor Hollande en zijn crew en  gelukkig zijn zij socialisten. Want daarvan worden bezuinigingen eerder geaccepteerd… Zie ook onder socialist Kok in Nederland a long time ago, onder meer met de WAO.

FRANKRIJK HEEFT MOEITE MET ONDERNEMERS
Als je de VS als maatstaf gebruikt kun je zeggen dat de Fransen wel erg weinig op hebben met “de ondernemer”. De populariteit van een Gates is in La France ondenkbaar. De grote betekenis van ondernemers voor de welvaart is wel 70% der fransen niet scherp duidelijk. Dat ligt mede aan de houding die men op de scholen leert en dat bleek laatst weer eens uit een analyse van schoolboeken. Zo’n 12 bladzijden uit een schoolboek (van de totaal 400) gingen over ondernemen en de maatschappelijke functie er van… De staat is almachtig en de voortbrenger van alle goeds, lijkt het, in deze boeken. Over “te veel Staat” wordt zeker nergens gesproken al is er, (sinds 8 jaar) ook geen sprake meer van een lofzang op de planningseconomie. Die stond er voor kort dus nog wel positief in! Keynes wint het ook hier veruit van liberalisme  en bij het schrijven werd ook geen enkele ondernemer ingeschakeld! Het Economieboek (van uitgever Hachette) is dan ook geschreven door een politieke vriend van Melenchon… Het beeld dat het onderwijs van de ondernemers in de maatschappij geeft, is sterk ouderwets en niet meer passend. Dat speelt zeker mee in de opinies in dit land over industrie en ondernemers…

EEN TOFFE BUSINESS
Een miljoen klanten en een half miljoen dagelijkse gebruikers maar ook minstens 100.000 van hen worden jaarlijks ondervraagd door de politie.  En dat hele politiewerk kost zeker 300 miljoen per jaar. Als je er ook belasting op zou heffen zoals bij alcohol en sigaretten dan zou de staat zeker een miljard per jaar kunnen ophalen… En één verkooppunt brengt maandelijks zeker 50.000 euro op aan de “baas”. Een uitventer in de wijk verdient enkele tientallen euro’s als hij werkt van 18.00 uur tot ca 0.30 uur…  Dat zijn landelijke cijfers.
Er zijn in Marseille ca 25 cités en dan kun je de totale omzet voor de dealers per maand op zo’n slordige 1.250.000 euro schatten. En een trappenhuis in een appartementengebouw kun je ook kopen of bezetten. Koop doet mogelijk 100.000 euro eenmalig en bezetten betekent een oorlogje voeren. U begrijpt het gaat hier om de drugshandel in vooral hasjisch.
Steeds vaker zijn er nu “handelsoorlogen” die regelmatig worden uitgevochten met kalashnikovs; daarbij  vielen in 2012 al bijna 20 doden bij. Al twee keer werden ook personen geraakt die er niets mee van doen hadden; een keer ook een jongen van 12 jaar. Dat gebeurt allemaal vooral in het noordelijke deel van de stad, in het 15e en 16e arrondissement.
Toen kwam de dag dat een vrouwelijke burgemeester emotioneel opriep tot het inzetten van het leger… En dat bericht schudde heel Parijs ook wakker: ministers en zelfs de premier stormden zuidwaarts. Er was al langer meer aandacht geweest van de politie voor de toenemende onrust en macht van deze handel maar dat bleek niet voldoende. Dus nu spreekt men over ontwapening van de dealers, blokkeren van wijken voor handelaren, afknippen van de aanvoerroutes uit vooral Spanje…
Tja, het is een enorm probleem en dat Europa-wijd bestaat… Het onder controle krijgen is ook in Nederland al een halve eeuw aan de gang met de wietpas als laatste acte. In Frankrijk is het beleid enkel repressief, gedogen is er zeker niet bij. Nu maakt de grote geldgeile maffia zich dus meester van de zeer lucratieve softdrugshandel.
Voor je het weet wordt er over en weer met scherp geschoten tussen politie en maffia. Nu erft links dit akelige probleem en dat zal ook niet gaan meevallen. Overigens horen we hier regelmatig dat er ook veel hasj-consumptie is in het welvarende, zuiden van de stad… Maar daar wordt nooit geschoten daar wil men echt geen slagvelden. Wat op z’n minst opmerkelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten