Totaal aantal pageviews

donderdag 6 oktober 2011

ER VALT SOMS ECHT WAT TE LEREN…..

Op mijn laatste blog kreeg ik de reactie, dat veel mensen vinden dat Wilders ook wel iets goeds heeft gedaan; het is niet allemaal foute boel. En dat ontken ik maar niet fanatiek, al was er ook ooit elders iemand de werkeloosheid verminderde, de Volkswagen introduceerde en de autowegen aanlegde. Maar toch woog dat niet op tegen de enorme narigheid die er ook bij zat.
Ja, Wilders “leek een stem te geven aan het geplaagde volk”… Toch is dat wat lastig te geloven als je weet dat Fortuyn die stem echt en voor het eerst gaf aan de geplaagde en bang geworden Nederlanders. En hij deed dat wel, zonder een deel van het volk (de moslims) af te vallen als “mensen met een achterlijk geloof”. Fortuyn droogde die arrogante Melkert van de PvdA van toen, ook af op TV en dat werd toen hoog tijd. Hij kwam op voor een echt probleem wat onder de tafel was gestopt…. Ik vind dus dat Wilders met dié erfenis op de loop ging, en enge dingen mee deed en vind ook dat hij zeker niks nieuws verzon of iets oploste… Hij bleef in wat populisme steken en deed weinig meer dan stemmen pakken op erg gemakkelijke wijze. Echte volksverlakkerij van een puur soort denk ik, en met spijt. Dus heb ik  zware bedenkingen tegen “die z.g. verdienste van Wilders en zijn PVV”.

(fotobron NU.NL)
Dat werd bij mij nog wat erger, toen ik bij Pauw en Witteman Nasrdin Char zag, de acteur van Marokkaanse komaf, die een Gouden Kalf won voor zijn acteursprestatie en die op bewogen wijze zijn dank uitsprak. En ook zijn diepe afkeer van wat Verhagen en Wilders eigenlijk veroorzaakten in “zijn Marokkaanse groep”. Waar hij jongeren hoorde zeggen: “Ach wij zijn toch maar die kakkerlakken in de Nederlandse maatschappij”.  Zijn woorden en emoties lieten zien hoe zwaar deze mensen, die in Nederland zijn geboren en opgeleid (!), gewond zijn door die “onder-de-gordel behandeling” vooral vanuit de PVV en de stille gedogers. (zie: http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment) Ik schaamde me, dubbel dus, omdat ik uit het Limburgse stam waar zowel Verhagen als Wilders werden geboren… en waar ook zo veel PVV-stemmen vandaan komen.  Ieder fatsoenlijk Nederlander die deze acteur op TV zag, zijn ouders in de zaal en zijn vrienden om hem heen, moet zich even diep hebben geschaamd als ik. Want wij Nederlanders zijn van origine best fatsoenlijke mensen toch?
Tenminste als die kijkers zich ook het geschrift  “De Lof der Zotheid” herinnerden. Hét humanistische geschrift van ene Erasmus uit Rotterdam, dat  een geweldige invloed had op de ontwikkelingen in Europa, enkele eeuwen geleden. Deze erudiet verwoordde vanuit Rotjeknor een gedachte van menselijke tolerantie en begrip die nu door de PVV en ene Wilders (en supergedoger Verhagen) met voeten wordt getreden; wat door teveel mensen wordt “goed gepraat”. Met achterlating van te veel verdriet en pijngevoelens en ook, van te veel ressentiment bij de gekwetsten. Kijk maar naar België als u wilt begrijpen hoe lang ressentiment tussen bevolkingsgroepen hun sporen, generaties lang, kunnen trekken, tot in het diep treurige toe…

Zouden we nu ook nog moeten wachten op de dag dat Wilders of een van zijn clubgenoten, ook nog de “achterlijke moslims” de schuld gaan geven van de grote crisis? Terwijl het nou net hijzelf was die ook Europa frontaal aanpakte en de verneukte Grieken en daarmee het aanstormende onheil gewoon ook nog een beetje meer kans van slagen gaf?  Teveel Nederlanders beseffen nog niet welk een grote schade in vele hoofden is aangericht en dat  dit ons nog lang zal blijven plagen!

Daar zit mijn grote verdriet over mijn vaderland en mijn regio. Het elementaire fatsoen, gewoon respect voor anderen en het uiten van kritiek naar hen die echt ergens iets verkeerd doen (maar niet naar een machteloze toch al kwetsbare groep) om die nog eens een extra trap geven, dat miste en mis ik, te vaak. Dus dát goedpraten lukt mij niet: voor het zaaien van “afkeer en tegenstellingen” past het m.i. niet om “begrip te tonen”. En tegelijk volkomen onbegrip tonen voor de werkelijkheid van mensen die hun hele leven moesten omgooien.


Hier in Marseille hebben we: 65.000 joden (50 synagogen), 80.000 christelijke Armeniërs met hun vele godshuizen, 80.000 Comorianen (Fransen staatsburgers, moslims met hun duizenden moskeetjes!) , 200.000 mensen uit de Maghreb (ook al moslims met honderden moskeeën (en uit een land dat 50 jaar geleden nog deels een Frans departement was!), mogelijk ook nog 100.000 West-Afrikanen (veelal christenen, die hier katholieke kerken bezoeken, komende uit het Frans koloniale West-Afrika van weleer) en dan nog  honderd duizenden ex-Italiaanse immigranten en, jawel hoor, ook honderdduizenden Fransen uit vele Franse windstreken met veel minder zon. Natuurlijk dan ook nog die paar Noord-Europeanen hier, zoals ik….en vaak zonder gekerk.
Hier durft alleen een Le Pen, en enkel via het ultra-rechtse Toulon of Nice iets naars te zeggen “à la Wilders” en wordt dan prompt veroordeeld voor “haat zaaien”.  Hier laat iedereen het wel uit zijn hoofd een hele volksgroep te beledigen, al doet dat nu in de verkiezingsstrijd wel Mr. Guant, de minister van BiZa van Sarkozy. En daarna biedt hij wel bliksemsnel zijn excuses aan “omdat hij wat teveel eenzijdige info had gekregen”. Wat echt ook op het randje lopen is…
Hier spelen we eigenlijk een beetje de VS na met zijn enorme mensenmix en nog steeds doorlopende immigratie…op volle toeren zelfs!

Nee, hier moet je met dat halve dozijn “grotere minderheidsgroepen” het samen echt kunnen vinden want anders breekt echt de pleuris uit. Daarom ook hier geen duizenden auto’s in de fik met de feestdagen (8000 in heel Frankrijk, vooral in de Parijse suburbs de laatste keer)..
Hier haalt geen locale politicus het in zijn bolle kop om een club te kakken te zetten en diep te beledigen. Nee hier is dat niet zo easy omdat de luisteraars… bijna allemaal zelf ook immigranten zijn of waren! En dan snap je kennelijk beter hoe pijnlijk het is en hoe link om mensen “apart te zetten met plaatjes te beplakken” en ze dus zeer onhumanistisch te behandelen.

Dat men dat in het land van Erasmus totaal niet meer snappen kan (of wil) , daarover maak ik me steeds ongeruster. Want wie (flink stom), veel  wind zaait krijgt er erg forse storm voor terug… En helaas duurt die storm vaak twee generaties langer dan de wind ooit waaide.

Dat dit in Nederland niet meer wordt gesnapt door ruim een derde van de bevolking, daarover zou het land echt wakker moeten liggen. Dat is eigenlijk een gevaarlijkere crisis dan die financieel-economische van nu, die overigens met het uur erger wordt.

Nasrdin Char had het dus dáár over: over menselijkheid = humanisme, en verrekte netjes ook! Hij lijkt veel beter opgevoed dan sommige autochtonen met hun PVV-geblaas. Dus kan ik enkel nog blij zijn met deze echt geïntegreerde afstammeling van immigranten, een moslim ook nog, die zo’n prestatie levert en die dan zo netjes attent maakt op zijn pijn en die van zijn diep beledigde groep.

Zolang er uit PVV-kring geen net woord komt over dit soort bewijzen van fatsoen, niet over de doden die vallen om een democratischer land te krijgen in de Maghreb en het MO,  zeg ik u: pas op met die goedkope volksoplichters en kijk naar wat ze oplosten. NIETS namelijk. In tegendeel ze maakten de problemen gewoon nog ERGER: met de immigranten en ook met … Europa! Dat heeft die PVV en haar gedogers dus als echte prestatie geleverd! Nou ik wens ze er proficiat ermee! En schaam me intussen rot over het uiterst negatieve imago van mijn land hier… Ik voel nu ook goed, wat die Nashdrin en zijn groep voelen in Nederland… Dat is niet best hoor!

Maar,
hoe dan ook,  de indian summer deed ons allen sterk bijbruinen (zelfs ook Geert zag ik!) en dus verdient ook iedereen, al langer bruin of nog wat bleekjes, een flinke dot extra zon.

Goed weertje dus maar weer voor u, gij nette mensen van goede wil, wát u ook maar moge stemmen!

Leon de Marseille, begin okt. 2011

3 opmerkingen:

 1. Leers noemt migratie verrijking voor samenleving
  Laatst gewijzigd: 07-10-11 11:14


  DEN HAAG - ''Migratie is een verrijking voor onze samenleving.'' Dat zegt CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vrijdag in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

  Leers stelt dat een samenleving die migratie tegen wil gaan ''op de verkeerde weg'' is. Hij wil migratie de komende jaren ''uit de negatieve sfeer halen en het positieve beeld onderstrepen''.

  Hij betreurt het dat migratie door de politieke en maatschappelijke discussie van de afgelopen jaren in een kwaad daglicht is komen te staan.

  (komt van Nu.nl)

  Gr. Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verscheurde man, die Leers. Dit zeggen en naar de pijpen van Geertje dansen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zie ook het filmpje op deze link: http://www.parool.nl/parool/nl/38/MEDIA/article/detail/2956147/2011/10/07/Van-Kooten-en-de-Bie-terug-op-televisie.dhtml#.To7x-m_LCIA.twitter
  (de hele link kopiëren en plakken in uw browser)

  BeantwoordenVerwijderen