Totaal aantal pageviews

zondag 23 oktober 2011

DE KRUISRAKETTEN VAN WALL-STREET

Bron: Nieuwslog.nl
Het klinkt nogal oorlogszuchtig, maar we zijn dan ook aangekomen in het tijdperk van: “Occupy Wall-street, etc.” En dan verbaast je niks meer écht.
De titel komt,-verrassend genoeg-, van een directeur van een Franse megabank en hij doelde op de (Amerikaanse) ratingoffices. Over hun rol was hij, net als vele anderen, niet echt te spreken. Zeker niet nu daar werd gezegd dat de AAA-rating van La France ”in studie” was…. Parijs riep meteen zenuwachtig dat er desnoods nieuwe bezuinigingen zouden komen om dat te voorkómen… Want Sarkozy en co hebben nu, 6 maanden voor de verkiezingen, bepaald geen zin in een AA- en de daarbij behorende extra-rente. Met dus een extra-tekort in de staatskas en dat ook nog midden in de giga-discussie over de verhoging van het Europese steunfonds en over de komende herkapitalisaties van banken.
Gelukkig werd hij ook vader van een gezonde dochter: zijn vijfde kind. Het leven gaat ook bij hem thuis ook “gewoon” door… net als voor de andere staatslieden.
Nou is het wel wat érg simpel om die grote drie in de VS nu wéér de zwarte Piet te geven, net zoals drie jaar geleden. Toen zagen ze immers niks kwaads in die subprimes en ook geen wolkje aan de lucht bij Lehmann Brothers… Nee, nu gaat het primair om die enorme schuldenlasten van staten die tientallen jaren op de pof leefden en die nu, bij het terugvallen van de groei, uiterst zwak er bij komen te staan. Dat hebben Fitch en Co echt niet gedáán! Je kunt ze nu hoogstens wat “bevooroordeeldheid” verwijten of mogelijk te gróte voorzichtigheid. Helaas: alle grote kapitaalverschaffers en ook de kapitaalzoekers, varen al jaren bij hún oordeel, blijven dat doen én betalen daar graag voor.

Bron: Nieuwslog.nl
We zien weer een enorme Europese worsteling, aangevoerd door Duitsland en Frankrijk, om orde te scheppen in het Europese huis. Dat zo ellendig werd verwaarloosd door beide landen; eigenlijk al sinds decennia. Duitsland dat internationaal (geo)politiek,-ook al was/is het een giga-exportland-, vaker “niet thuis” gaf. Terwijl de Fransen nou net (en met veel plezier), rondsprongen in het vacuüm dat Berlijn liet. Zowel  in de EU als ook in de wereldpolitiek. Erger nog, Duitsland zag diverse buien al lang geleden hangen en Schröder de socialist, bezuinigde al heel vroeg fors en deed veel voor méér en betere export. Maar maakte zo het gat tussen “noord en zuid in de EU” ook fors groter…. De economische verschillen in de EU werden nog sterker geaccentueerd en bepaald niet “meer geharmoniseerd. Voor dit alles komt er nu een forse rekening en dat voor alle Europeanen.
Sarkozy en Merkel beseften,-eigenlijk pas enkele dagen geleden-, dat het nu echt menens was. Geschrokken beloofden ze nieuwe voorstellen voor het Europa van morgen. Ook voor inbreng in de G20 in Nice.. Iedereen was nogal verbaasd, maar ze gingen er fors tegen aan.. Zou het alsnog lukken? De EU-top werd een waar drama en nam (weer) veel tijd.. . De buitenwereld keek weer bezorgd en verbaasd toe.
Krijgt “het met leningen beladen westen”  straks ook nog de schuld van de volgende wereldwijde recessie “à la 1929”?

We weten het nu allemaal weer goed: als je een muntunie schept en niet de bijpassende mechanismen van economische en budgettaire coördinatie en discipline regelt; én je hebt daarnaast erg diverse landen in je club, dan gaat het geheel onevenwichtig worden met steeds grotere verschillen. Deze weeffout in de Europese constructie breekt ons nu  fors op… Helaas net nú, terwijl ook nog vele populisten de afhankelijkheid van Brussel zouden willen verminderen… Wie legt “het volk” nou uit dat dit snél toch nodig is? Wel , geen enkele oppositie heeft daartoe nog het vereiste prestige.

De “algemene” politieke sfeer staat dus haaks op de noodzaak tot intensere afstemming binnen het Europese huis: erger kun je het niet treffen. Want elk wezenlijk voorstel moet  door 17 (of 27!)  worden goedgekeurd…  We zagen hoe zoiets kan lopen in Tsjechië en ook in Duitsland. Een drama vol besluiteloosheid,super-traag en zeer chaotisch. Zo gaat het helaas nog steeds, in een periode waarin nou net de neuzen één kant uit zouden moeten wijzen… Strategisch gezien is er dus sprake van een forse dubbelfout.

Hoe konden zulke grote politici en hun knappe experts dit essentiële punt “over het hoofd zien”? Wel, dat is helaas geen wonder: iedereen wist immers van het Griekse bedrog en ….liet het gewoon gebeuren. Ook 10 jaar geleden al en toen óók Duitsland dus! Het optimisme, de naïviteit, de politieke pret en de grote belangen hadden toen weer eens de overhand boven het “gezonde boeren verstand” gekregen.

Dit is niet de eerste fout van dit type in de historie: want politieke euforie en optimisme waren wel vaker de oorzaak van struisvogelgedrag en ordinair wegkijken… Door politici, bestuurders maar ook door parlementen. En dat maken we nu eigenlijk wéér mee… Beter gezegd: we zien nou wéér waartoe dit leiden kan en worden  op ongenadige wijze nu ook zelf slachtoffers.

De politieke gevolgen van dit alles zullen immens zijn, dat is zeker. Immers, de herrie en de onrust zullen rechtevenredig gaan verlopen met de intensiteit van de crisis… En Occupy Wall-street zal in de richting gaan van Occupy La Bastille, Occupy Parthenon, en nog vele Europese en Amerikaanse pleinen. En Beijing zal toezien,-samen met de andere BRIICS-landen en ook de revolutionaire arabieren-, en ze zullen zich afvragen: hoe gaan die westerlingen nu zélf om met die grote sociale onrust, dat verzet, die armoede en die ellende? Gaan wij hun nu het goede, democratische voorbeeld geven? Wel, dat valt nog te bezien!

Maar,
sinds de uitvinding van het geld waren er vele zegeningen en ook veel kwaad. En sedert de uitvinding van het krediet en de rente (nu nog verboden door de islam en vroeger ook door de Kerk van Rome!) kunnen bedrijven beter werken en nemen sommige mensen veel te veel schulden op hun nek. Zie de Amerikanen met hun dozijnen creditcards.. Ik zal in december in Las Vegas weer eens getuige zijn van duizenden gokkende Amerikanen, maar ook van de hoge WW in Californië (12%!) Én zal daar ook de tenten met de daklozen zien staan.
Het oude lesje moet dus opnieuw worden geleerd: bóven je stand leven vereist een voortdurende groei en kan niet echt tegen wat forsere krimp… Dáárom is er dus nu forse paniek bij banken, bij regeringen en (helaas) ook pret bij speculanten (die altijd al geld verdienden aan de domheid of de onwetendheid van anderen). Laten we ons nu ook niet laten wijsmaken dat de ratingoffices de boosdoeners zijn of gewoon Wall-street. Nee, we leefden veel te hoog bóven onze stand en dachten onkwetsbaar te zijn geworden. En iederéén wist en weet dat het niet klopte. Mea culpa dus, uithuilen en (wéér) opnieuw beginnen.

Wat allemaal natuurlijk veel beter en leuker loopt, met mooi weertje erbij. Wel, daarvan is genoeg te vinden áchter die zwarte wolken. Wolken die moeten worden verjaagd:  hier door de mistral en in Brussel of Frankfort, door wijs geworden politici. Binnenkort, op G20 in Nice, zal Sarkozy ook voor schitterend weertje gaan zorgen. Want dat is het minste wat híj nu nog  kan doen…
   

Leon de Marseille, zondag 23 oktober 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten