Totaal aantal pageviews

zondag 18 september 2011

HET VERDRIET VAN EEN OUDE GLOBETROTTER EN “EUROPEËN DE COEUR”

Mogelijk ben ik er één van die aloude stam der Mohikanen, omdat ik nog steeds heilig geloof in het “must” van een federatief Europa. Immers, waarom zou een groep Europeanen van ca 450 miljoen zielen en zo’n 27 landen niet kunnen samenleven in een federatief verband, “à la VS” ( met hun 350 miljoen in méér dan 50 staten) of à la  Bundesrepublik, (de “Bund”= een federatie van ca 80 miljoen inwoners met een tiental Länder”)? Of, zoals die Zwitsers met hun sterke autonome kantons, ook in een federatief verband, met zijn referenda voor vitale kwesties?  Je kunt aan deze drie voorbeelden toch zien dat er veel vrijheid en “eigenheid” kan blijven bestaan onder een goed ingerichte federatieve paraplu? En het gaat bij alle drie ook over een groep “Europeanen van afkomst”, met een “injectie” van 10-25% aan immigranten, die je nu ook al lang in veel Europese landen ziet.
Dus waarom, in godsnaam, kan zoiets niet redelijkerwijs ook worden gekozen als een verband voor de landen van de EU van morgen? Zijn we zo’n eigenheimers dat we ons door een paar blinde populisten die goedkoop willen scoren, laten weerhouden? Met verhaaltjes, die maar deels waar zijn en die eigenlijk totaal niet essentieel zijn voor de toekomst van ons en onze nazaten? .
Grote verschillen tussen de landen? Jazeker, zie de huidige economisch-financiële crisis… Maar wat dacht u van een failliet Californië binnen de VS en ook andere noodlijdende staten daar? En van de beruchte “ossies” in de Bundesrepublik?  En van de feitelijk grote verschillen in opvattingen en wetgeving: over de doodstraf, euthanasie, religie etc. in de VS? Wat is daar nou dan zo lastig en nieuw aan?
Waarom is dat doorslikken van wat “klompen en molentjes politiek” en het koningshuis eigenlijk onmogelijk voor velen?  In een export-land, dat ca ¾ van zijn BNP in het buitenland moet waar maken?  Dat dus liefst 75% van zijn , erg hoge welvaart, draagt? Zoiets als het “Californië van de EU” waar de helft van het VS-BNP vandaan kwam, kort geleden nog.

Waarom begrijpen wij én die kletsende parlementariërs dat nu niet, nou het er echt gáát om onze waarden en normen (met als basis onze poen en onze economie!) vast te houden
”tegenover” reuzen als China en India met ruim boven de 1 miljard inwoners? Die intussen met iedereen handel drijven op de wereld. En die echt niet van plan zijn zich door wat mini-staatjes  met hun pipo-opvattingen de wet te laten voorschrijven!
Voeg hier nog aan toe de Russen, de Brazilianen, de Zuid-Afrikanen en je hebt die BRICS te pakken, die ons,-de EU (!)-, nu uit de financiële moerassen moeten hijsen met hún poen. Nu al dus, nog vóór we er echt om vroegen, gaan ze er volgende week over vergaderen tijdens hún “zomer-Davos bijeenkomst”. Berlusconi was ook al aan de babbel met Peking ; en de Grieken en Portugezen deden dat vóór hem al. En moesten hun havens en vliegvelden  “inleveren” natuurlijk! China kondigde ook al aan, dat “zijn hulp” , uiteraard  wel verandering van “standpunten” vereisen zou…

Is dat nu wat wij willen, en ook zij die zo hard roepen dat ze hún waarden willen behouden? Wel dan ga je met die blonde Geert in de frontlinie wel erg gauw een niks meer voorstellend klompenlandje worden! Die noemde de Miljoenennota nog even “een eurofiel stuk”, die grapjas!
Toch is dat eigenlijk “gewoon aan het gebeuren”, onder de domme opzweperij van een club die 20% vertegenwoordigt (wel de grootste politieke club intussen, dat klopt!) en veel broekschijterij van hen die politiek willen worden “gedoogd”.. Zijn we daar nú echt aangekomen, na goed 50 jaar Europa-gedoe?      

In de internationale pers lazen we over “de middelmatigheid van de toppolitici” die een economische crisis schiepen en die nu niet krijgen opgelost. Net nu investeerders en financiële operators om vertrouwen en bestuurlijke duidelijkheid vragen. En zonder stuur nu dol worden en van links naar rechts schuiven met die grote kapitalen, die voor een groot deel ook ónze centen zijn. Namelijk ook van ónze eigen pensioenfondsen, verzekeraars en ónze banken! En die ook gewoon worden gemanipuleerd door speculatieve golven, veroorzaakt door gewetenloze geldwolven. Dan moet het toch niemand verbazen dat ook ondernemers en consumenten even “pauzeren en erg onzeker maar gaan afwachten”? Waardoor die stagnatie en de werkeloosheid ook gewoon  voortduren? Dit zien we nu zowel in het tanende Europa maar ook in de ideologisch verstarde VS met zijn dogmatische poppenkast.
In Polen kwam , vorige week, de EU (wéér) niks verder en Geithner (VS), die er weer was, ging gedesillusioneerd naar Obama terug. Nadat hij, ook even zei die transactietax voor  financiële moves niet te accepteren… Bondgenoten werden géén lotgenoten, helaas.

Ook lazen we over “de nieuwe islamitische lente”, die we nu echt zien in diverse Arabische landen. Omdat de islam, hún religie nu, in deze verscheurde landen, ná halve eeuwen van verdelende dictaturen, nou net dat gezámenlijke geloof, dus hún enige bindmiddel is geworden. Dat het hen nu mogelijk moet maken  eindelijk boven die vermolmde stammen- en etnische structuren uit te stijgen, die de moordende dictatoren,-met forse steun van het oliegeile westen-, een halve eeuw in stand hielden. Bijna niemand in het verwarde westen ziet duidelijk genoeg dat aanzienlijke groepen  jonge revolutionairen, de democratie (ja, de ónze!) omhelzen om eindelijk van die verstikkende dictaturen te worden verlost en die het mogelijk moet maken om ook vrij te zijn en te kunnen werken aan een nieuwe toekomst op een moderne wijze, die ze bij ons in het westen zagen en die hun biologeerde. Iemand zei: “Ze willen graag ónze democratische structuren en aanpak, maar echt niet onze “verworden mentaliteit”…

Gaan we dus zó verder om met onze dure vrijheid, onze welvaart en laten zo onze landen , verzuipend in de schulden, achter voor onze nazaten in het belang van een paar verdwaalde politieke nietsnutten en wat enge pietepeuterige belangetjes?

Wel dat kan natuurlijk niet waar zijn en dat móet, tot elke prijs, worden voorkomen. Wat wij met onze immense resources, ervaring en historie, kennis en achtergrond, natuurlijk ook echt kúnnen tegen gaan. Het is te gek voor woorden om dat niet meer te geloven en mismoedig bij de pakken te gaan neerzitten. Dus moeten we ons mentaal in een bocht gooien, goed proberen te beseffen wat er nú speelt, en met het oude elan (ja, voor mijn part met dat van de VOC!), maar beter nog met dat van ná WO II, overeind komen om dát wat “om de hoek ons lijkt op te wachten”, niet te laten gebeuren!  Immers: It’s the mentality, stupid!

En terwijl we ons daar op voorbereiden, wens ik ons allen natuurlijk weer mooi weertje!

Leon de Marseille, half sept. 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten