Totaal aantal pageviews

donderdag 25 augustus 2011

MOETEN POPULISTISCHE POLITICI BIJLES KRIJGEN?


Er zijn politici die alles doen “om te kunnen blijven regeren”. En er zijn er ook, die “best veel willen doen om het land optimaal te dienen”. Dit onderscheid lijkt in ons huidig tijdgewricht cruciaal te zijn geworden. Populistische politici (soort A) willen, punt één, aan het stuur blijven, zij zélf  en hun partij. Anderen (ik noem ze maar soort B) leggen het accent primair bij de vraag “wat er voor een goede toekomst van het land het beste”. Waarbij ze  natuurlijk zichzelf en hun partij ook niet geheel uitvlakken. Wat ook best mag, zolang de prioriteit maar prioriteit bij “het land en ons aller welzijn” ligt..
Ben je van soort A dan moet je primair “de volkswil” goed aan voelen en die gehaaid exploiteren” , ben je van soort B dan moet je “primair de positie en de belangen nu en morgen van je land scherp zien en de burgers de problemen kunnen uitleggen”. U snapt zonder nadere toelichting dat de kennis, het inzicht en de vaardigheid dat nodig is, erg verschilt bij deze soorten van “politiek bedrijven”. Zo, nu weet u, hoe ik op de wat wonderlijke titel kwam!

Ik moet meteen opmerken dat “soort A” natuurlijk enkel kan gedijen bij de gratie van genoeg “simpele” kiezers en ook geholpen moet worden, door steeds onnozeler opererende media met  hun “licht verteerbare pretpakketten”. Die de vooroordelen bevestigen, de blik lekker nauw laten en weinig “uitleggen”. De  bedrukte,-lees bange-, burgers, die hún wereld op de kop zien gaan en niet meer begrijpen, worden “kunstmatig” gerustgesteld, krijgen simpele non-problemen voorgeschoteld en krijgen nauwelijks uitleg. Natuurlijk is er niks tegen leuke ontspanning, maar media horen de kijker ook wat anders te bieden en een politicus is natuurlijk ook geen circusfiguur. Terug nu naar de politici.  

Bij het kijken naar politici van “soort A”, (nu ook te vinden in “respectabele oude” partijen als het CDA), is de essentiële vraag:  “Zeggen ze de burgers niet wat ze (wel) goed weten” óf
“Weten ze echt niet wat ze zeggen, c.q. weten ze zelf óók niet hoe de wereld in elkaar zit”?  Als gewoon, hard werkende burger valt het echt niet mee, snel te zien  welke van de twee je bij de kop hebt…. Terwijl dat essentieel is voor je oordeel en dus ook voor “op wát en op wíe” je stemt! Dit probleem werd vroeger in het katholieke zuiden wel eens, spottend, gevat in een gezegde : “Hou jij ze braaf,-dat zei de politicus tegen de pastoor-, dan hou ik ze wel “dom” (= onwetend).

U wilt dat ik míjn vermoedens en beweringen wat beter uitleg? Oké, dan gaan we met wat voorbeelden aan de gang. Daarbij moet u zélf even op rij zetten welke problemen de politici van “soort A “ u nu dagelijks voorschotelen, als “dé grote ellende” van het vaderland. Dan zal ik helpen met een  lijstje van problemen te geven, waarover “soort A” het liever NIET heeft.  Omdat die complex zijn en hun niet goed uitkomen als “politiek menu voor hun volk”. Overigens is het lijstje van “soort A-problemen” kort, en gauw gemaakt. Daarin staan:  immigranten en islam, dat verspillende Europa, die verfoeilijke linkse kerk en nog wat hoofddoekjes, burka’s en stoute Marokkaantjes. Simpel en goed gebracht en ook vlotjes te snappen. Boodschap: als je voor immigranten de deur dicht doet en stoute ex-immigranten er uit gooit, Brussel gewoon links laat liggen en “eruit stapt”, die linkse kerk gewoon sloopt, wat belasting op hoofddoekjes heft en een boete bij burka’s en de gevangenissen wat groter maakt en straffen verhoogt,… dan is het dik voor elkaar en gaat het in het land weer als gesmeerd…  Verdorie, nou heb ik, ongewild, toch “uw lijstje” gemaakt. Sorry!

Nou is het echt míjn beurt dus:
Daar is dan allereerst die erg foute demografie (onze bevolkingssamenstelling) . We vergrijzen en ontgroenen enorm sterk: dat is razend duur, haalt de swing uit onze bevolking en de dynamiek uit onze economie. Zie Japan en Duitsland met gigantische problemen… die ze niet krijgen opgelost ondanks…vele pogingen (Nederland heeft hetzelfde geboortecijfer als Duitsland). Immigratie, goed “gekozen en slim aangepakt” is,  al vele eeuwen , dé enige en uitstekende oplossing daarvoor. Nederland was er zelf altijd een voorbeeld van. En de VS ,en andere landen, doen dit ook al honderden jaren, met succes en zonder complexen. Helaas is dit een niks populair onderwerp bij populisten, integendeel!
Dat we dus economisch tegen de muur gaan knallen is niet de zorg van de polpo’s (politieke populisten). Hoorde u die polpo’s in Nederland eigenlijk over de Arabische revoluties, die immense omwenteling bij die “achterlijke” moslims? Dat zou deze bezorgde islamvrezers toch echt moeten bespreken toch? Nee, daarover is het in hun kring, doodstil… 

En dan hebben we  Europa, de euro en de EU en de rest:  “Brussel en de rest van de wereld”, kort gezegd én ons internationale aanzien, ons imago.  Dat Europa snel slinkt qua bevolking en onze directe buren (Afrika en het MO) gigantisch groeien (X 2 in 2050; Nigeria wordt ná China en India het gróótste land op de wereld, groter dan de VS!), dat Europa economisch naar verhouding áchteruitholt (dus ook in geopolitieke positie), dat onze defensie omvalt in een tijd dat onze veiligheid ( nee, echt niet vanwege de islam!) van groot belang is en dat Nederland in Brussel en steeds meer andere landen (zie de buitenlandse pers over ons, zie onze echt belabberde reputatie) als “eigenwijs en anti-Europees” te boek staat en zich steeds meer isoleert.. dát interesseert de PVV en haar gedogers  maar heel weinig.

En wat horen we van die populisten over de industriepolitiek voor morgen ( de basis voor onze groei = welvaart)? Wat is hún visie op onderwijs, onze innovatieve en research capaciteit voor morgen? Weet u het , hoort u er ooit iets zinnigs over uit het popo-kamp?

Nee, beste mensen, we lijken op weg te zijn naar afzakken tot een muf landje, vol bejaarden- en verzorgingstehuizen zonder personeel (geen jeugd, geen immigranten), met de reputatie van een achterblijvend, afzijdig, steeds ouderwetser minilandje. De chinezen van Europa (Nederland leeft van de export!) zijn keuterboeren op klompen geworden en men ziet ons nu  voor raar en onnozel aan.
Daarheen voeren ons PVV en consorten onder groeiende push van blonde Geert, die bijna de grootste partij heeft (= nu gelijk met de VVD, bijna op plek één!) en die dus echt onze nieuwe premier gaat worden. Geert is goed op weg naar het spelen van de  “sterkste man”, en nog net niet “de sterke man”… Die ons zal blijven vóórgaan in zijn  heldhaftige “Don Quichot-achtige strijd” tegen Korans, hoofddoekjes burka’s en djellaba’s op onze straten!

De PvdA, D66 c.s., de dragers van de linkse, intello kerk, zijn machteloos geworden. Wie Job Cohen bezig ziet en de D66 voorman, wordt echt moedeloos. Ze hebben geen schijn van kans meer. In het CDA probeert men nu wanhopig de club te vernieuwen en de fractie-voorzitter Burma roept moedig op, (prijs die man!), tot een andere houding tegenover Brussel , de EU en de grote wereld…

Dit alles bedoelde ik dus onder mijn titel  over die “bijlessen…”  Die gaan over hoe je een land op de kaart houdt en zijn welvaart, veiligheid en gezondheid beschermt. Ze moeten met een stevige cursus beginnen, met een weekje aardrijkskunde (om te beseffen dat Nederland ca 4% is van de EU en 0,00 % van de wereldbevolking), gevolgd door een paar lessen over moderne globale economie, handel en industriepolitiek (en het belang van innovatie, high-tech , kennis en research capaciteit)  en dan afsluiten met een paar dagen politieke ethiek, de grondidee van een democratie en… de grenzen van de volksverlakkerij. Één lesje over de VOC mag van mij ook nog wel bij.

Intussen denken die van soort B na: óf die afgrijselijke domheid van de huidige populistische weg in de politiek nou vooral komt door onwetendheid, onervarenheid en onnozelheid, óf mogelijk komt door weldoordachte leepheid. Dus, via goedkoop gebral de meerderheid veroveren in het land en dan daarmee doen wat je eerder lekker achter je kiezen hield… Als het duidelijker wordt, zijn we aardig op weg naar 2020 denk ik. Want dan zijn onze échte problemen een stuk groter geworden en dan gaan de PVV c.s. die dus voor ons oplossen?

Als u dat gelooft , of erger nog als u dat echt wílt, dan wens ik uw (klein)kinderen veel sterkte met het Nederland van morgen, na het vertrek van Mark als topmanager bij de Spoorwegen of de HTM.

Maar onverstoorbaar als steeds, wens ik u vooral veel mooi weertje!

Leon de Marseille, aug. 2011

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat de lezersschare relatief zo klein is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees de wijze lessen in de weergave .... en stemt me tot nadenken ...

    Ga vooral door .... en dank voor jullie inspanningen !

    BeantwoordenVerwijderen