Totaal aantal pageviews

dinsdag 9 augustus 2011

DE POT VERWIJT DE KETEL.. …DAT HIJ “POTVERTEERDE”…

Ik zweer u, met deze titel beoog ik niets racistisch; ik liet het woord “zwart” ook weg want deze keer wordt  Obama  “in-geblogt”.  Dit “spreekwoord” past bij de waarschuwing die Obama ,(de dag ná zijn 50e verjaar dag), liet horen. Hij sprak over: “de extreem onzekere economische toestand in Europa”….  Een beroerd gelukte afleidingsmanoeuvre voor de eigen ellende… Want enkele  uurtjes later kregen de VS,  van de “vrienden” Standard and Poor’s,  het kredietmerkje AA+ opgeplakt!  Foetsie dus die TRIPLE A  (AAA);  het werd , boem, “CRIPPLE A … (AA+)”.  De glorieuze VS raakten onder Obama’s  regiem, -na bijna 100 jaar (!)- , hun fraaie AAA kwijt. Collega Moody’s had , met moeite, die AAA eerder niet gekort; al uitte men wel “twijfels voor de langere termijn”.. En Dagong uit China gaf de VS al jaren geleden “maar” AA+…
Hiermee was het helaas niet voorbij, integendeel. Beijing kon er wel op hebben zitten  wachten: enkele uurtjes na die AA+,  kreeg Obama ze, van  “those bloody commies”, stevig er van langs. Ze noemden de VS  “kortzichtige schuldenmakers” en eisten  “onmiddellijk een internationaal toezicht op de dollar”! Dit volgde na twee dagen van tuimelende beurzen, een slinkende olieprijs (en  een exploderende goudprijs)! De Franse CAC 40 bleef 12 dagen (!) op rij zakken: du jamais vu!  De veiligste obligaties ter wereld, de Amerikaanse, die vaak als onderpand dienden bij internationale  deals, verloren hun glans. En dat groene biljet moet, zegt China, “voor een andere wereldvaluta worden omgeruild”…
En ik dacht: “We  zitten in een goed gemaakte,  spannende,  geopolitieke fictie-film!”
   
Dat geruzie van China is natuurlijk goed te snappen, als je weet dat China propvol dollars zit en ook zo’n 30% van de (“vreemde) VS-staatsschuld bezit. Daar staat die Obama nou  met zijn (niet onterechte) gedram dat de yuan ondergewaardeerd was… Wel, dat gaat nou  snel goed komen, belief me.
Onze Baroso roept om nog meer noodfonds, Trichet koopt nu wel zuidelijk staatspapier in (tegen de regels?) en  Sarkozy belt met iedereen en roept de G7 bij elkaar.. Die vlotjes verbaal reageerde… Maar toen “lid” Japan zei, dat er voor hen (met hun 220% schuld) “de VS nog steeds AAA was”, bleken de “markten” dat heel anders te zien. De beurzen gingen wereldwijd gigantisch onderuit… Zapatero, premier van een afglijdend schuldland, wilde enkel  nog weg en vervroegde de verkiezingen, Berlusconi werd nu ook tot super-bezuinigingen gedwongen en ..  de VS en China maakten openlijk fors herrie over “geld en valuta” en over “wie het allemaal schuld was”. De enige denkbare arbiter, de EU,  zat zelf dom te kijken, zelf op zwart zaad. En nogal wat leden wilden zelfs de eigen valutaclub laten ontploffen…en dus ook weglopen. Niemand zei iets toen Obama, très forcé, de VS een onveranderd AAA-land noemde…

Grote twijfels dus bij allen: krijgen die republi-ultra’s  met hun Teaparty-allures, nou toch gelijk? Is Obama ook een “versleten Keynes-adept”, die bij gebrek aan beter de geldpers maar weer een beetje bij leent? Hoort hij ook bij die “potverterende Zuid-Europeanen”, met hun twijfelachtige economische mentaliteit? Hebben zowel de Chinezen als de … Duitsers, - “toevallig” beide exportkanonnen en dikke handelspartners-, nu toch gelijk gekregen?  Vindt China de VS terecht “kortzichtig en onverantwoordelijk” en had Merkel gelijk toen ze veel ergere dingen over die Grieken en andere “zongebruinde Zuid-Europeanen” riep?

Op de beurzen verdampte in enkele dagen voor honderden miljarden en beleggers namen, depressief, “hun” verliezen. En onze pensioenfondsen melden zich weer bedroefd bij de DNB-toezichthouders met “onderdekkingen”. De Nederlandse PME (ooit dé grote pensioen geld-bak van de Metaal- en Electrobranche, die richting Azië verdween), is één van mijn pensioenboeren:  ze zakten van schamele 98%  naar zorgelijke 93% dekkingsgraad… Mijn tweede pensioenboer, ook van mij, het vroeger zo rijke ABP, zit fors te rommelen en zakte ook wéér onder de minimumdekking van 105%... Een paar  Nederlandse (!) pensioenfondsen gingen al gewoon failliet, zoals u weet of, mogelijk, al zelf ondervond.

Hoe moet dat met die valuta in godsnaam? De dollar onder internationaal toezicht terwijl de G20 zoekt naar de nieuwe wereldmunt? Terwijl die arme euro op de tocht staat, omdat hij bij een schizofrene eurozone hoort, die er openlijk “splijterig” bij staat? Die Chinezen zouden tegen die anti-Europeanen nu ook kunnen zeggen, dat ze “erg kortzichtig”  waren; om niet te zeggen: “erg stom”. Want de euro als “wereldvaluta (of een element er van) ”, dat  is  “ nu vakkundig en vlotjes” onmogelijk gemaakt. Door potverteerders (wij zelf dus en 40 jaartjes lang!), een hoop dolle speculanten en een Europese roedel van haatdragende populisten met oogkleppen, op die dachten dat de islam ons zou gaan vloeren! Oh, welk een tragische vergissingen!   

We kijken allemaal met schrik en verbijstering toe:  nog nooit was een crisis zo dicht bij onze eigen portemonnee , die, -en dat snappen we nou héél goed- , ná je 65e wordt gevuld met centjes, die belegd waren in aandelen, obligaties en ander moois… Laat  nou net dáár nu de klad in komen!  De Amerikaanse gepensioneerde  weten dat overig al veel langer..…
Wij zijn gewoon gijzelaars van die bling-bling zakenbankwereld, die liever niet echt in “ons investeren”, maar al te graag zijn miljarden verdient met financieel stuntwerk en wat vuur spuwen. Wat ze dan ook nog “ God’s own work” durven noemen, bij Goldmann Sachs!   
Aan de andere kant nemen de Chinezen ons, via de VS en haar groene lappen, nu ook in gijzeling. En wij, de Europese Unie, lijken niet meer dan een kakelend kabouterclubje.      

Een ander spreekwoord doet het ook wel: “Twee honden vechten om één been en de derde… wilde er wel mee heen lopen… (maar bleek intussen kreupel…)”.  Allen,  die Brussel een foute uitvinding vonden, die geen politiek-economische unie wilden (ja, ook Nederland en Frankrijk ooit!) en die al onze aandacht en energie opeisten, voor immigranten met hoofddoekjes en wat gekleurde tasjesrovers, verkwanselden intussen de eigen toekomst en die voor hun nazaten.  Nog even wat van hun “prestaties” :
-Mijn cijfer voor “partij”strategie”, voor de PVV, en ook CDA en VVD:  8+  (vind ik dus  AAA)
-Mijn cijfer voor “overlevingsstrategie voor het vaderland”: 2-  (dus hoogstens C - -). Proficiat beste mensen; dat hebben we effe goed voor elkaar gebokst, tijdens wel 40 jaren van begrotingstekorten…en enkel zeggen “dat zien we morgen wel weer…”.

Vanmorgen liep ik op geen drie meter van die groep van 150 roms, die al drie dagen onder grote bomen en plastic zeiltjes, “kamperen” bij de Porte d’Aix. Zij weten  niets van “onze crisis”. Deze Europeanen (!) leven, zonder het te beseffen, al hun hele leven in een permanente crisis. En overleven het gewoon , ook al doet het pijn aan je ogen en je hart als je die pure ellende ziet. En slecht ruiken doet het ook. Laten we ook maar niet denken aan die hongerende kindertjes in Oost-Afrika, waar ze nooit een begrotingstekort hadden, omdat er helemaal niks te begroten viel…
Ach, dat crisisgevoel in mij trekt verrekte snel weg , als ik even “opstijg” en om me heen kijk.. In het besef, dat op zijn minst de helft van onze medemensen niks te makken heeft of zelfs ooit had. Natuurlijk: ze  zijn dat toch gewoon zelf schuld?!

Ach….. het komt met ons best wel weer goed, we vinden er wel weer wat op, met of zonder euro en met of zonder dollars. En de yuan is toch ook niet zo’n erg lelijke naam? De beurzen dat is niet de “echte economie” dat weten we wel… Maar die flapperende beurskoers knabbelt wel hevig aan de waarde van de ondernemingen en dat maakt dan die banken, die hun geld moeten lenen, toch wel erg nerveus…

Eigenlijk weet iedereen best wat er ècht mis is: geen mens, bankdirecteur, belegger, politicus of groenteboer heeft namelijk nog echt vertrouwen in de economie van mórgen… Dat is de kern van het probleem en daar doen die statements en preken van die (eerder herrie makende) politici,-die nu allemaal best ongelukkig kijken-, niets meer tegen. Vóór het vertrouwen weer terug keert, zullen we echt nog dieper moeten gaan… tot alleen “nieuw vertrouwen” kan overblijven.
Natuurlijk heb ik, terwijl wij westerlingen in de DD (Dubbele Dip) wegzakken, ook een duidelijk lichtpuntje voor U! Wedden dat China deze toestand aangrijpen zal om enkele “ongebalanceerdheden” van de Pekingse policies aan te gaan pakken? Ze zullen de yuan bijtrekken (nu ca 0,15 $) en ook meer gaan “hangen” aan de interne consumptie (dus de export wat dimmen…,dat gaat nu vanzelf).

We waren er allemaal bij én .. we keken er allemaal naar. En wie weet, leren we er nú echt wat van! Uit de ultrarechtse kringen hoorden we niet in Nederland, niet in Frankrijk etc.,  geen woord over wat ons nu overkomt… Ach, wisten zij veel; want dáár waren ze nou echt niet mee bezig.
Voor de korte termijn geldt, nog éven, gewoon het oude motto: “Redde wie zich redden kan…”  en u snapt heel goed wat ik ermee bedoel. Maar daarna zal het echt héél anders moeten.

Vol  berusting en in afwachting van wat komen gaat, wens ik ons allen dus gewoon mooi weertje!

Leon de Marseille, aug. 2011.

4 opmerkingen:

  1. Sinds 1989 is er een nationale schuldenteller billboard in New York die dagelijks heeft bijgehouden hoe groot de Amerikaanse schuld is geworden. In die tijd was de staatsschuld nog onder $3 biljoen maar groeide. In 2008 was de US staatsschuld boven de $10 biljoen. Had Standard & Poor’s die hoge schuld niet eerder gezien of was die schuld nog niet groot genoeg? Ze geven toe dat er er een politieke factor in het spel is en aangezien het Congres niet vóór het verstrijken van de deadline konden instemmen met een plan of een nieuw schuldplafond, denken ze niet dat er verder enige overeenkomst kan worden bereikt en verlaagden daarom de rating van de US.

    http://video.standardandpoors.com/?video=mXYnxHS2HZ2htRDHKhksjWs8mD

    Waarom zagen ze niet op tijd dat er een president was die biljoenen dollars uitgaf aan een oorlog en een zoektocht naar Sadam Hussain die niks met 911 te maken had. En dat was een erfenis van zijn vader wat leidde tot die $10 biljoen schuld en die sindsdien dagelijks groeit? Mischien had S&P toen de VS een plezier gedaan met de AA+ status om ze waker te schudden dat spending moet een keer ophouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onder vorige presidenten was het verhogen van het schuldenplafond gewoon een hamerstuk. Onbegrijpelijk dat dit al zolang als oplossing werd en wordt gezien. Zo zijn de VS in een heiloos diepe schuldenput verzeild geraakt. Of ze daar ooit nog uitkomen? Stel je eens voor dat je als gewone huisvader zo zou handelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inspirerende reacties die me tot meedoen aanzetten. Tja de ratingburo's doen nu pas wat omdat... ze nu vrezen dat de amerikaanse politiek (met haar diepe tegenstellingen en gebrek aan een goede meerderheid) zijn schulden niet meer zak kunnen terugbetalen... De afgelopen periode bleken ook nog eens daarenboven dat alle oude trucs niet werkten om de economie op stoom te brengen... Dat zelfde geldt nu ook voor... de EU is te vrezen: het vertrouwen is gekild dus!
    Het chines buro Dagong had de VS al jaren lager dan AAA gezet... Waaraan ook is te zien dat absolute objectiviteit niet bestond en bestaat..
    En Theo zegt het ook: wij de burgers zelf kozen die politici-potverteerders... Dus waarom deden wij dat dan? Wij konden toch ook tellen etc. ?
    Dus ik bedoel: we waren er allemaal bij en deden wat TE onnozel of te easy. En dat is nu ook bij ONS over..
    Grot,

    Leon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Naar aanleiding van de reactie van Leon had ik via chatten met zoomingmamma de volgende dialoog



    theo: Heb je de reactie van Leon gezien?
    zoomingmamma: ik ben er de hele dag over aan het denken
    want
    hij en jij hebben gelijk: de burgers kiezen
    MAAR
    ze kiezen voor wat de kandidaat ZEGT om gekozen te worden niet voor wat hij DOET
    theo: exact! En hij DOET iets anders….
    We krijgen elke keer een regering waar we NIET voor gekozen hebben
    zoomingmamma: ja dus wat Leon schrijft is niet helemaal waar....
    er zou een manier moeten zijn om kandidaten te kunnen afrekenen voor wat ze beloven
    we hebben ze wel gekozen maar als ze gewonnen hebben doen ze iets anders
    theo: mee eens! De enige kans daarvoor zijn de volgende verkiezingen. En dan herhaalt zich de geschiedenis!
    Sent at 1:50 PM on Friday

    BeantwoordenVerwijderen