Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 maart 2019

ZO BLIJVEN 75-PLUSSERS OOK "BIJ DE TIJD"..

 
  Wie wil niet wat blijven snappen van zijn wereld, ook als je er al +75 jaar in leeft?
De vraag is "hoe doe je dat" en ziehier hoe ik dat doe. Natuurlijk besef ik dat alles ten einde loopt op een dag: maar dat kan morgen zijn of over 10 jaar. Dus is "gewoon doorfietsen" nu het beste leef-devies. Let's go..




 
   Allereerst: ik verhuisde 9 jaar geleden van de Mont Ventoux naar Marseille omdat deze plek een prima spiegel is van wat er aankomt van het nieuwe Europa! Hier blijft je wakker (zie de plaatjes) en zeker nieuwsgierig, maar er is nog meer nodig......


  Zoals het lezen van dat fantastische boek van Idriss Aberkane, "Het tijdperk van de kennis" en dat bleek een ware  openbaring! Deze  grote
 erudiet met veel overzicht schreef 600 pagina's die iedereen moet lezen. Want Idriss verbindt voortdurend gisteren met vandaag en neemt je zo mee "en route" naar morgen. Als dit u wat veel moeite kost, dan moet u oppassen!
 Lees elke dag een tiental bladzijden en meer als u wat aan zijn schrijfstijl bent gewend! Dat is advies nr. 1..
  Lees op het internet en kijk TV en volg allereerst de brede actualiteit, kies voor de "onrust" en dan zit u prima als u ook franse (nieuws)-TV kijkt. Zie de toeren van de franse gele hesjes, de vele acties die Macron onderneemt en volg wat zijn ministers zeggen met name ene Castaner van Biza. En de gelen willen nog niet stoppen al lijkt het wat te verflauwen..
  Kijk ook nederlandse TV: al is dat u in Frankrijk verboden! Check: surf op uw PC naar bijvoorbeeld NPO1 en u krijgt te zien "dat dit verboden is" vanwege reclamerechten! Gelukkig zijn er avonturiers die "hier een markt zien" en ook wij vonden een "service" die nederlandse TV levert. Als je hun internetbox koopt (100 euro) en een abonnement van 1 euro per dag vooruit betaalt, kijkt u toch nederlandse TV. Ook wij moeten in de illegaliteit mee-mixen om "wat ex-vaderlandse beelden te kunnen zien". De EU zou zich voor dit verbod moeten schamen, want het gaat over "reclame-rechten"..

Het plaatje dat ik HIER wilde plakken over "Nederlandse TV kijken in de EU buiten Nederland" werd door de server geweigerd! Zelfs plaatjes over dit crazy onderwerp zijn nu al besmet! Is dit de nieuwe "open EU"? Is er nieuwe commercieel getinte censuur in opmars?


  Kijk zondags naar Buitenhof en pik diverse nederlandse actualiteitsprogramma's uit. En beleef hoe Nederland zijn best doet om in de wereld te blijven volgen. Het verschil met La France knalt er dan ook nog meer uit..
  Natuurlijk zijn de contacten met het oude vaderland important. Een goede vriend knipt voor mij wekelijks een set artikelen (merci Toon) en stuurt ze via mail. En we praten daarover ook wat "heen en weer", ook een prima manier!
  Blog regelmatig zelf wat op het internet: ik doe dat al tientallen jaren en publiceer het internet-krantje "le Provencal". Zie www.le-provencal.nl en u kunt meesurfen en zo ook mijn blog lezen. Stuur me uw mailtje en ik stuur u dan wekelijks "uw wekmailtje".


Dit is "de mijne niet",hem niet maar een voorganger van lang geleden!

   Ga in een appartementengebouw wonen in het stadscentrum Marseille of elders en zorg voor veel contacten om u heen. Vooral met jongere buren met kinderen, want zij tonen u de hele dag de nieuwe wereld die groeit.. Zo zien we in detail hoe de wereld en de mensen veranderen en het gaat sneller dan vele (levend in de rust van het platteland) denken..
  Reis regelmatig wat, wij gaan af en toe naar Nederland en België. Dat houdt contacten daar levend en toont hoe een welvarend land, -dat goed meedraait-,  dat realiseert. Natuurlijk komen er hier ook Nederlanders op bezoek.. en dan show ik ze Marseille. En de reacties zijn divers...


  Sommigen valt op dat "onze stad" niet brandschoon is, al wordt beweerd dat de sub-burbs van Parijs Marseille hierbij ruim verslaan.  Andere raken geboeid door de moeilijk plaatsbare melange die tegelijk zo ontspannen oogt. Zij die de Parijse onzin over "gevaarlijk Marseille" nog in herinnering hebben van rond 1930 (toen de maffia hier regeerde en zelfs met succes aanpapte met het (nogal corrupte)bestuur). Weet ook dat ene Hitler deze stad zag als de meest verdorven stad van Europa vooral omdat ze bepaald niet "arisch oogde"! Na deze historische schets van deze opmerkelijke stad, -die nu al wat oogt hoe Europa er uit zal zien in 2040-, is dus in elk geval het nader bekijken waard... Want Marseille spiegelt de toekomst van de EU.. 

Leon de Marsilho, maart 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten