Totaal aantal pageviews

vrijdag 8 maart 2019

MARSEILLE, IN DE VROEGTE EN ... DE WERELD

 


DE KLEUREN OP DE AFRIKAANSE MARKT
 Als je ouder wordt hoef je minder slaap, althans dat is bij mij zo. Dus loop ik vaak vroeg in de stad als de meesten nog slapen.
  Dan zie je een realiteit die vele mensen niet kennen, want er sommige slapen gewoon op straat. Daarvoor zijn veel redenen en vooral de vele "daklozen = SDF's" die er in onze zuidelijke, warmere, stad zijn. Hier is het naar verhouding "beter" slapen, als de mistral niet blaast. En denk niet dat dit in Cannes of Nice anders is.
 
OCCASSION-KLEDING, OOK VOOR SDF'S: 
  De mensen die Afrika verlieten om van "onze honingpot mee te snoepen" vormen een grote groep onder deze slapers. En het worden er steeds meer: vele komen uit het grote "mensenreservoir Libië" waar ze worden uitgebuit. Om de oversteek te maken en om daar op hun beurt te wachten. Hun aantal groeit gestaag, ook al zijn de kansen in Frankrijk ook niet echt ruim.

  La France kent een werkeloosheid van 9%, iets meer dan het gemiddelde van 8% over 50 jaar. De EU kent een daling van haar bevolking en in het noorden zijn er veel vacatures die niet meer worden vervuld. Duitsland kent er 2 miljoen en Nederland ruim 1 miljoen. Duitsland moet jaarlijks zeker 300.000 gaten vullen door de sterke vergrijzing en het sterft wat af. Schattingen tonen : 10 miljoen minder bewoners in 2040 (-12%).
  Dus is de "immigrantenstroom' iets positiefs, al zien dat vele in de EU heel anders. Duitsland lukt het maar mondjesmaat om "illegalen uit te zetten". De politie heeft er geen zin in, want de landen van herkomst werken zelden mee om "hun mensen terug te nemen". Want daar is geen werk en men is er graag wat kwijt aan het rijke westen.

DE AFRIKAANSE MARKT IN MARSEILLE

  In de VS is het niet anders: Trump doet verwoede pogingen om Mexicanen buiten te houden en hij vecht om "zijn hoge muur" en zet steeds meer soldaten in om ze tegen te houden. Want de autochtonen zien angstig het aantal latino's toenemen, die groeien de anglo-saksen boven het hoofd. Februari 2019: 76.000 illegalen naar de VS
  Het westen wil de "eigen identiteit niet verliezen" en acht die in-reizende een groot gevaar. Het is opmerkelijk dat de demografische logica niet werkt: want een ontgroend en vergrijzend land heeft geen rooskleurige toekomst!
  De oude westerlingen zijn niet te overtuigen van de noodzaak van immigranten. Trump werd er populair mee en Merkel's positie verzwakte door haar ruimhartige immigratiebeleid. Ze werd politiek gedwongen af te remmen. "Korte termijn politiek" wint het van de langere termijnvisie.
   De EU heeft ca 0,5 miljard mensen en... dat zakt. Samen met VS + Canada + Latijns Amerika komt "the west" op ca 1 miljard. Maar Afrika gaat van 1,2 naar 2,5 miljard, China doet 1,2 en India ook.  Wereldtotaal nu 7,5 miljard en we gaan (half 21e eeuw) richting 9 à 10 miljard. De EU dat is 28 van de ruim 200 landen (15%) maar slechts 5% van de wereldbevolking. Qua BNP zal de EU richting +10% uitkomen. Conclusie: het westen krimpt snel in getal en betekenis!

   We zien hier een verschijnsel waar andere, oude beschavingen mee worstelden. Het gigantische romeinse rijk ging aan "aanvallen van buiten" en krimp ten onder. Dit maakt op de huidige machthebbers in Rome, -zie de racistische Santini en zijn politieke companen-, echt geen indruk. Die lopen mee met andere rumoerige domoren zoals Victor Oran van Hongarije.
             
 

ZO VERGING HET DE ROMEINEN MET HUN WERELDRIJK (rond begin jaartelling)


   We zijn getuige van tekenen van een ondergang van westerse beschavingen. Maar de gigantische demografische explosie in Afrika, waar 70% van de bevolking jong is, zal het westen (tegen zijn zin in) redden. Enkel een snellere economische ontwikkeling in Afrika kan wat remmen. Demografen voorspellen dat de Magrheb straks een deel wordt van de EU (zoals vroeger rond de Mare Nostrum).
   Daarom gaat Merkel regelmatig praten met Afrikaanse landen en politici, om in Afrika jobs te scheppen door investeringshulp. Maar de mensen van de duitse AfD-partij, net als in Nederland de PVV van Wilders, -eigenlijk popu-partijen in alle westerse landen-, willen de immigrantenstroom niet.


DUITSE KRANTEN OVER AfD EN IMMIGRANTEN
                         
   Het westen is "zijn boerenverstand kwijtgeraakt", zit verstrikt in angsten , xenofobe opvattingen en krijgt een rationele politiek niet verkocht. De welvaartsgroei kalft al af in Duitsland en straks komt er een europese welvaartskrimp.
   De populisten winnen, terwijl denkende mensen weten dat zij geen problemen oplossen. En ook niet als straks onze koopkracht zal gaan dalen! .
  Dus besef dat "Wir haben Ess nicht gewusst", -wat straks ongetwijfeld weer te horen zal zijn-,  niet deugt en zeker niets oplost.

  We gaan tijden met veel wrijving en spanning tegemoet. Maar "gelukkig" is de demografische druk uit Afrika te immens, om al grote fouten te blijven maken. Afrika gaat ons redden al is het tegen de "meug" in. Dus kom kijken in Marseille, waar de kleur van de mensen al aardig aan het veranderen is dat is prima om wat te wennen.

Leon de Marsilho, maart 2019.

op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten