Totaal aantal pageviews

maandag 19 februari 2018

HITLER EN HIMLER. HAATTEN MARSEILLE!


DE DOOD VAN DE OEROUDE WIJK VAN MARSEILLE




JANUARI 1943:
   DAVERENDE EXPLOSIES IN MARSEILLE



HET ZWARTE WERD OPGEBLAZEN



Die explosies knalden 70 jaar geleden en werden in januari 2018 uitgebreid, ter plekke herdacht. Ook naast ons apparte-mentengebouw Le Trianum: waar een vrouwen-tehuis staat, dat in 1943 diende om gedeporteerden "op doorreis te huisvesten". Zie de marmeren plaque tegen de muur...


Het boek " Marseille" (850 pagina'sdik: Duchêne & Contrucci, Fayard) is een ware sensatie. Zelfs zij die niets met Marseille hebben kun je bekeren met dit gedetaileerde relaas van de stad, die door haar functie en ligging, een waanzinnige geschiedenis opliep. Ze was (te) goed bereikbaar voor alle goeds en ... zeer veel narigheid. Hoeveel dat was, wordt na 100 pagina's al duidelijk: elke week was er wel een gewelddadig incident.. Ik neem dit boek als bron voor het vervolg, ook voor die verschrikkelijke maand januari 1943 en voor wat daar aan vooraf ging.   

DUITSERS EN COLLABO'S


Als "inswinger" enkele citaten uit de tijd van WOII alhier.
Lucien Rebate (Marseille) schreef op 30 augustus 1941:
 "Ik weet dat Marseille ook een charmante en redelijk denkende elite heeft en echte patriotten. Ze zijn trouw en vlijtig. Maar er is ook "die rest die dat niet zoekt". Dat bastaardvolkje, die gladde vulgairen, de vrucht van god weet welke onzuivere en barokke kruisingen, deze mix van dwazen, Armeniërs, Maltezen en Smyrnioten, in de enige hoek van Frankrijk waar de decadentie van ons ras al een feit is. Daar woont dat proletariaat van domme negers, oude roeiers en blauwe 'saloppes'. Van pokdalige zwervers en  dandy-achtige vetlappen met geoliede haar... (!)".
En ene Louis Gillet volgde in 1942 (Marseillaanse krant), hij 
schreef over een nieuw stadsplan. Dat het (door de duitsers) opgeblazen stadsdeel moest invullen. Citaat:
"Op de heuvel van de Accoules (= kerk) tussen het Stadhuis en de Major (=kathedraal) gist een obscuur Suburre (soort Sodom en Gomorra), een der meest obscure gaten,
 waarin het schuim van de zee samenstroomde.

De trieste glorie van Marseille, vol schemerige verrotting, waarin je, -zonder het zelf te hebben gezien-, weet hoe het er uitziet. Met zijn corruptie van top tot teen, in een rode hel, een in decompositie, waar TBC
ravages aanricht, een rijk van de dood
Zie de buurten van vroegere patri-ciërs, -door hen verlaten voor het canaille-, vol miserie en schande, waarvan bijna niemand nog weet hoe dit te doen verdwijnen en het gezuiverd te doen herleven... ".


Let wel, dit schreven franse marseillanen, die met de duitse bezetter collaboreerden, over deze stad van bijna 2600 jaar. "C'est le ton qui fait la musique"! Nu verder over dat 
vreselijke concert van explosies in 1943. Waarin de haat en de moordlust doorklonken..
HIMMLER SS
Himmler schreef even voor die vernietiging aan SS-Brigade Führer Karl Albrecht von Oberg (Gestapochef van Frankrijk en persoonlijk vertegen-woordiger van hem) over "het probleem Marseille". 
"Ik wens het volgende om tot een duidelijke en radicale oplossing te komen van "het probleem Marseille". En ik eis:
1.De arrestatie van het overgrote deel van de criminele massa en hun vertrek naar de concentratiekampen, bij voorkeur in Duitsland. Ik denk hierbij aan ca 100.000 personen (!, toen 15% van de bevolking).  
2. De destructie van die criminele wijk, zonder dat er duitse levens vallen bij de aanval op zijn ondergrondse gangen en grotten (die niet bestonden!). Deze onderaardse stad moet vernietigd worden met explosieven die niemand zullen sparen.
3.De franse politie en reservisten moeten het meeste werk doen. Die varkensstal Marseille en heel Frankrijk moeten snappen, dat wij rekenen op hun grote dankbaarheid hiervoor. 

De architect Beaudoin maakte een plan, met veel moderne gebouwen en brede avenue's. Dat werd in Signal (naziblad) in april 1943 gepubliceerd onder: "Toekomstvisie" en dat voldeed geheel aan de topnazi-wensen..

Hitler gaf zelf het startsein waaraan razzia's in het centrum vooraf gingen: onder de verantwoordelijkheid van de franse politie.
RAZZIA, RAFLE 
JODEN TELLING...


De eerste acte was op 22 januari 1943: om 22.30 uur begon-nen de razzia's en.. ontplofte er een bom van het verzet. In een tram vol duitse soldaten en de duitse woede was enorm. In de nacht die volgde sloten 10.000 gendarmes en 100 inspecteurs in burger (uit heel Frankrijk !) de wijk af en de duitsers bleven met 5000 man op afstand. Er werden 6000 mensen aangehouden, 100 bars en café's definitief gesloten en de behandeling van de joden werd apart gepland. Van de 780 joden die naar Sobibor en Auschwitz gingen, kwam niemand terug.
Op 24 januari wordt de wijk hermetisch afgesloten in de vroege ochtend. Auto's met luidsprekers rijden rond en vragen de bewoners rustig te blijven: want het gaat slechts om "tijdelijke evacuatie". Men moet bagage voor 48 uur meenemen, het huis afsluiten en alles zal worden vergoed. Een grote stoet inwoners vertrekt door een haag van politie en mensen uit andere wijken, die kwamen kijken. 27.000 worden weggevoerd in gevorderde trams, naar een kazerne. Daar worden er in 48 uur nog eens 1500 uitgevist, de rest mag terug naar de stad. Zij vinden hun huizen leeg geroofd, mogen enkele zaken meenemen en krijgen 48 uur om definitief te verhuizen.

DUITSERS KIJKEN TOE
OOK DE TRANSBORDEUR..


Op 1 februari: de laatste acte, het opblazen van de wijk. 1500 woningen op 14 hectare en het duurt 17 dagen. De stad is zo vol stof, dat de blauwe lucht verdekt blijft. Men vond er: 18 geweren en 8 kleine bommen en een dozijn varkens en wat koeien. En... 700 prostitués in hun krotten..

DE ZWARTE MARKT 

Zo verdween deze stokoude wijk (deel van Le Panier, Vieux Port). Aan de gebouwen die er na WOII kwamen kun je nog exact zien waar het gebeurde en een simpel bordje herinnert er aan.. Dit drama maakte een enorme indruk en de getoonde haat bleek ook opmaat van de shoa, die een 6 maanden eerder (1 juli 1942, mijn geboortedag) was begonnen..

Natuurlijk was aan dit alles het nodige, -ook qua reputatie-, vooraf gegaan. Marseille werd zeer welvarend door de koloniën en de handel op het oosten. De "grande guerre,  WOI" maakte daaraan abrupt een einde: de stad viel in een diep gat. Vele vertrokken, -de rijken als eerste-, armoede en miserie sloegen toe. Natuurlijk leefde de bestaande onderwereld ook op, gedreven door de zwarte markt en een zwak stadsbestuur.
MARSEILLE --- CHICAGO


Men sprak al snel van  "het franse Chicago", aangevoerd door het duo Paul-Venture Carbone en Francois-Lydro Spirito en later ook "vriend" Simon Sabiani.  Die:  "de grootste corsicaanse stad buiten Corsica"  beheerste.


ZE HADDEN DE STAD JAREN IN HANDEN
De verkiezingen ,-5 keer van 1928-1933-, werden
bloedig, politici en kiezers waren omgekocht, zelfs justitie werd dubieus. Kranten kwamen in verkeerde handen, de fraude bloeide en de stad werd een financieel debakel.   
In 1934 worden op de Canebière koning Alexander van Joegoslavië en de franse minister van Buiza vermoord, door een fanate Kroaat.

AANSLAG OP ROI ALEXANDER
Het was ook de tijd van 
de opkomende Hitler en Mussolini, die samenwerking zochten. Mede daarom raakte Marseille, de 
"zuidelijke hoofdstad", zo breed in de belang-stelling. Links en rechts gingen de straat op om te vechten: 12 februari 2 doden en 50 gewonden en de politieke verhoudingen werden totaal verziekt. Grote stakingen volgden: in 1936 demonstreren er tienduizenden. Dan begint de spaanse burgeroorlog waarbij Marseille voor de republikeinen kiest: tegen Franco. Er worden uit de haven wapens naar Spanje verscheept. 

NOUVELLES GALERIES BRANDT... 70 DODEN


 Dan komt de beruchte brand in het warenhuis (1937)  Nouvelles Galeries en een groot hotel: 73 doden. De  brandweer had zijn spullen niet op orde en dus wordt in 1939 de stad onder toezicht van Parijs geplaatst. De burgemeesterspositie werd ook opgeheven.

FOUTJES BIJ DE BRANDWEER.. DAARNA CURATELE
Als Hitler Frankrijk aanvalt, is dat nog zo en het blijft tot na WOII. Deze potpourri kleurde de negatieve reputatie van de stad nog eens extra in.

Voor hen die snappen willen waardoor de reputatie van de stad nú pas,-75 jaar later-, nog bepaald wordt, geeft dit een aardige verklaring. En U weet: een slechte reputatie heb je snel en die blijft lang en een goede verwerven is langdurig monniken-werk. Maar, eerlijk is eerlijk, die reputatie maakt de stad ook nu nog "spannend" en toeristisch aantrekkelijk.

DAT SCHUIFT LEKKER EN.. 
EN NOG EEN..


En ze verdient regelmatig geld aan de vergoeding om er misdaadfilms te draaien: Made in Marseille is een pré! Op vandaag is het een nogal rustige stad: met minder drugsmaffia-doden dan Amsterdam, wat zakkenrollers en  pas een terreuraanslag in 2017.

TERREUR OP SINT CHARLES (2017), TWEE MEISJES VERLOREN HUN LEVEN

Dus, kom rustig kijken naar dit bejaarde Sodom en Gomorra en lunch dan in de Vieux Port op de Quai Du Port. Waar u op een terrasje in de zon kunt vertoeven, zittend vóór de gebouwen die in de plaats kwamen van de wijk die Hitler in 1943 deed slopen.  


OVER DE REPUTATIE...

DE (linkse) MAIRE DEFERRE (30 jaar!) EN PRES. MITTERAND
China mikt nu echt op Marseille: als "entree van de EU", voor zijn nieuwe zijde-route. Er kwam, -tussen Aix en Marseille-, al een importcentrum voor textiel met dozijnen chinese importeurs (MIF). In de havens kwam in 2017 20 miljoen ton aan, ook omdat CMA-CMG (3e zee-vervoerder ter wereld) hier zijn hoofdkantoor heeft. Er komt nog meer importacti-viteit uit China: goed voor honderden banen. Peking heeft geen enkele zorg over "onze reputatie", integendeel. En Marseille heeft al vele kleuren dus waarom ook niet een beetje geel er bij? Want niemand ziet China nu nog als "het gele gevaar"! Ook al zo'n versleten reputatie! 
Daar net las ik dat WIKO (de marseillaanse smartphone-fabrikant, nr.2 in Frankrijk!), door Tinno (China) is over genomen. Dus hebben wij nu chinese smartphones en schamen ons er niet voor!

Maar ai: de (fiscale) politie deed (jan. 2018), een inval in het gemeentehuis van Marseille. Om 15 uur lang bewijs in beslag te nemen, over: een week buitenwettelijke vakantie voor elke ambtenaar, gerommel met de werktijd en fraude met betaalde "overwerk-tijd".. Sommige beweren dat de burgervader en zijn directeur personeel (en ook de bobo's van de vakbond FO) er alles van wisten en.. het toelieten. Dat is voorbij en dit incident geeft een andere, wat moderne
 kleur aan de marseillaanse "maffia van vandaag"..
Maar ja welke stad in de EU is nu zonder maffioso? Het proces Holleder toont hoe diep het zat en zit.. En die vele kleuren Hell's Angels zijn ook niet uit te roeien.

Leon de Marsilho, 19 februari 2018

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten