Totaal aantal pageviews

zaterdag 6 januari 2018

ISLAM; VREDIG OF RADICAAL EN NU IN CRISIS?


 DE ISLAM: VREDIG, RADICAAL
                                           OF IN CRISIS?
 
EUROPESE KOLONIEËN EN ISLAMLANDEN
                                                                  
VOORAF:
(JONGE) SAOUDI'S WILLEN EEN ANDERE ISLAM.
Laatste nieuws: onrust in sjiietisch Iran (vooral jongere; 22 doden + 500 gevangen). Hun schietschijven: opperste geestelijke leider (Khameini) en economische stagnatie; Rohani ligt minder onder vuur. .
Ook de 70% jongeren in Saoudi-Arabië (SA) willen verandering! En dat de 32-jarige koningszoon, -handig en zeer politiek-, een soort "islam-(r)evolutie" aandurft, verrast velen. De jeugd is opgetogen en de conservatieven bleven kalm, "MBS" zet politieke tegenstanders klem en pakt dé vitale posten. Zijn modernisering pleziert de gematigden, schoffeert de gelovigen niet echt en.. hij vergeet "het buitenland" niet. Foeterend vecht hij tegen Iran, met steun van Trump, Al-Sissi (+ Israël!), pakt "stout Qatar" aan en trotseert Erdogan en Poetin. Drie eeuwen ná Al-Wahab (van de "zuivere islam), 85 jaar na start koningschap van saoudi's, is het oliefeestje voorbij. De financiën slinken en de werkeloosheid stijgt +13%. Deze prins beheert ook dé heilige islam-moskeeën (soenni's én sjiieten), is erfgenaam van het wahabisme en wil zijn familie drijvend houden. 
Wezenlijke signalen van verandering in het MO, waar onrust
en geweld nooit ver weg zijn. Maar: de wahabitische wortels blijven; de beweging past zich lenig aan en overleefde al vaak. Win/Gallup onderzoek toont: 5% atheïsten in SA, 200.000 in UK (en 80% verzwijgt het) en in Frankrijk staan 2 in-treders tegenover 3 uittreders. In 50% van de moslim-landen betekent uittreden: de doodstraf (waarover niets in de Koran staat).Geopolitieke bobo's kijken overal toe: ze weten dat "westerse scheiding van kerk en staat" in SA niet aanstaande is. Maar checken wel "de waarde van hun saou-dische relaties". De (re)volutie van MBS reikt over de grens en alles is aanleiding om kennis van islam (landen) wat op te frissen. Weet, ook dat naast 3 monotheïstische religies (sinds ca 2000 jaar), dozijnen polytheïstische bestaan. Die er als eerste  waren en die bijna alle bleven. En: oorlogen over/om religies bestonden vóór "de grote drie" nauwelijks.           

Thema's en aspecten:
Djihad en terrorisme.
-OVER HET TERRORISME VAN NU
-DE DJIHAD VERANDERT OOK
-WIE ZIJN DE DJIHADI`S?
-DE SALAFISTEN VAN FRANKRIJK
-DE SALAFISTEN VAN TUNESIË
-DE DJIHAD HEEFT EEN ECHTE HANDLEIDING
Islam emancipatie: door moslims en andere
-ZIJN ER FEMINISTISCHE BURKADRAAGSTERS?
-DE MOSLIMS KOMEN ZELF TE VOORSCHIJN


       Het moment om dit aan te snijden is best pikant, zie hoe
 (vredige?) boeddhisten in Miramar omgaan met de moslim-minderheid! Dit land, -met maar 1% katholieken-, gaat zwaar tekeer tegen een (ooit geïmporteerde) groep, met een minderheidsgeloof. Hun aanwezigheid hier was een engels (koloniaal) idee. De paus op bezoek moest veel voorzichtig "manoeuvreren" in dit boedhistische land. 
In de EU discussiëren vrouwelijke imams met vrouwelijke rabbi's. In beide religies kan/mag de vrouw (religieus gezien!) ook voorgaan, zoals bij protestanten en anglikanen. In de RK Kerk mag dat niet. En mogen priesters niet huwen.. Wie zijn er dus "achterlijk en/of religieus gewelddadig"? Een puzzle , waarin Rome negatief opvalt, zeker wat "vrouwen" betreft..
    
Europa ging, -vooral na 1500 (Columbus vond Amerika)-, over de wereld, als een waar koloniaal roofdier. Het kwam zover dat 70% van de wereld europees koloniaal gebied werd! We deden onze best om onze cultuur en onze religies te slijten, aan de (veelal) gekleurde medemensen daar. Waarbij we nauwelijks wisten welke religies of cultuur zij hadden. De VOC was dé grote slaventransporteur, die arabieren voor ons “vingen in Afrika”.
SLAVENMIGRATIES  AFRIKA---AMERIKA'S
NEDERLANDSE KOLONIE


"Wij VOC-ers" kochten zwarten in Ghana (Afrika) van de arabieren en verkochten ze in de amerika's. Ook onze kolonie Indonesië werd gekerstend: het was toen al het grootste islamland ter wereld. Op scholen hoorden we van missionarissen en we verzamelde alu-folie voor de “arme zwartjes zo ver weg”. Nu, 70 jaar later, zijn we (terecht) boos over IS, dat christenen vermoordt en over de agressieve islam in het MO, Afrika en in Europa. Wilders denkt zeker niet zoals ik, als hij het heeft over : een islam die koloniseert” en “ons islamiseert”. En wie durfde “christenen in die eeuwen achterlijk te noemen..”? Dat was toen ook levensgevaarlijk..

1/3 CHRISTEN, 1/4 MOSLIM EN 1/5 HINDOE/BOEDDHIST

       En zie: twee ándere kalifaten in wording? Op het moment dat IS verliest? Ja, u leest het goed..

HIER WAS MOHAMED VROEG "IN"
BURGEROORLOG IN 2015: MET EEN ISLAMFRACTIE  



Begin 2017 was de aanslag op Mindenao, waar IS profi-teerde van veel narigheid in die streek. Ze willen op Bansamoro (moslimeiland) een nieuw kalifaat en nu zijn er 700 radicalen in Labi (200.000 inwoners). De Philippijnen zijn in meerderheid katholiek, al sinds de 14e eeuw en lang vóór de (spaanse katholieke) bezetters) waren hier moslims. De aanslagplegers spraken arabisch en engels, niet de lokale taal. Er is een oorlogje in de jungle gaande, waarin al 100 soldaten stierven. En al 360.000 mensen vluchtten (zoveel als uit Miramar, dat op 300 km ligt). De overheid is zwak en kan hulp aan 15.000 mensen niet realiseren: ondanks druk van Duterte. IS biedt de jongeren geld om mee te vechten: waar komt dat vandaan? Via Western Union, uit de Golf? Geld is in dit straatarme land zeer welkom en dus zie je hier moslims (en zelfs katholieken!) deelnemen. De bisschoppen zijn ongerust en praten met de vredige lokale imams. Moslims voelen zich hier niet geliefd, zoals in Myanmar, en IS vond zo hier snel een weg.

     In NY kilde een moslim 9 fietsers, wat de schijnwerper op zijn herkomstland Oezbekistan zette. Dat ooit een symbool was: van Duizend en een Nacht!
OEZBEKISTAN BEROEMDE ISLAMCULTUUR
MOSKEE VAN SAMERKAND



Tijdens het kalifaat daar, van And Al Malik (646-705) die Mohameds idee omarmde.  Al Kwarizmi vond er de algebra uit (al-jabr heette zijn boek) en de imam Boukhari was een bekend Hadith schrijver. Tamerlan zette er een groot rijk neer en de stad Samarkand werd prachtig: monumenten en moskeeën van grote stijl. Maar dat alles is werd anders.. De russen brachten er atheïsme en russische cultuur: tot 1991. Dan wordt het zelfstandig en onderdrukt religies: de autoritaire leider (1989-2016) Islam Karimov zet dat voort. Dan is er al de MIO (Moslimbeweging), vooral in de vallei van Fergana, waarover met Kirgizistan en Taddhikistan ruzie is. Er zitten duizenden islamisten in het gevang: religie is minimaal toegestaan. In 2005 kwam er sociale onrust door armoede en volgde er een bloedbad voor honderden radicale moslims.  Nadat MIO aanslagen pleegde en de Koranwet propageerde, moest de beweging naar Afghanistan vluchten (waar de taliban hielpen). Daar kwam men IS tegen en vandaar gingen er 500 à 1500  (van de 10.000 niet-arabische moslims), naar het kalifaat van IS in het MO. 
OEZBEKISTAN EN BUREN.. 


 Er waren al 2,5 miljoen ouzbeken uit arremoede naar Rusland gegaan en duizenden naar Turkije en de VS.  Vele daarvan werden “on line radicaal”.  Zo kwam er ook die aanslag in Istanboel (nachtclub) en die op de metro van St. Petersburg. En ook die met de auto in Stockholm. Oezbekistan bood de VS meteen hulp aan na de klap in NY en staat niet op de terreurlijst. Tackent bood in 2001 de amerikanen een basis aan (tbv hun operaties in Afghanistan) en ook UK en Duitsland kregen er faciliteiten. IS slaagt ook hier er in om alleslechte, voor hun gunstige, factoren te benutten..

Dus ja, in Europa is nog geen kalifaat zichtbaar, Erdogan is nog geen kalief maar in oost-Europa en zuid-Azië zijn kalifaten in ontwikkeling.
MOSLIM'S VAN DE WERELD: VERENIGT U
Ook nieuwe landen voor aanslagen en IS-terroristen in onze gelederen. En wanneer vertrekken europese jonge moslims naar Oezbekisten?

 

    Al-Baghdadi verraste echt niet iedereen met zijn kalifaat waarmee hij appelleerde aan de historie. Zeker toen hij dat in in Cham (legendarische gebied tussen Raqqa en Mossoul) begon.
HISTORISCHE VLAG OPGEPAKT DOOR IS
Hij wist dit te exploiteren, ook omdat hij uit de lijn van opvolgers van de profeet stamt. Het kalifaat van de Omeyaden was een eerste (632-661), gevolgd door een in Damascus (661-750) en daarna kwam dat van Bagdad (van de Abassiden, 750-1258). Dat weer werd gevolgd door het “egyptische” (van 1261-1517) en het laatste was dat van Istanboel (door de ottomanen, 1517-1924)! En nu dus een in Mossoul: waar het westen met zijn bondgenoten tegen vechten en dat nu opgeruimd lijkt...
 
ISLAM IS VOORAL AFRIKA
Al-Baghdadi (noemt zich Ibrahim) koos dag één van de ramadan (islamitische jaar 1435) uit om op de kansel in Mossoul zijn kalifaat wereldwijd te proclameren. Wat herinnert aan het meest glorieuze, het oudste en het meest “zuivere”. En het vond weerklank van Afrika en Azië tot in Afghanistan en Pakistan. Hij wilde zijn expansionisme etaleren, wat vele geopolitieke gevolgen had. Het betekende zowel het einde van de Natie-staat in moslimlanden als het retour van het panislamisme. Na een eeuw met arabisch nationalisme.

    De westerse landen, die worstelen met hun vroegere koloniën, werden geconfronteerd met een monster vol nationalisme en islamisme.. Moslims leefden weer (sinds Mohammed’s dood in 632) onder een kalief, naast de wereldse heersers en koningen in vele landen. Een symbool voor de “oumma” de brede moslimgemeenschap. Het panislamisme streed al sinds einde 19e eeuw voor eenheid van alle moslimgemeenschappen en het verenigen van deze in  een groot gebied onder de geestelijke leiding van een kalief. De historie hiervan is in het westen nauwelijks bekend: die is weggemoffeld en gemaskeerd door die islamnaties. En toen kwam Ibrahim er mee op de proppen in Cham en dit verklaart het succes wat we zagen..

   Kalifaat betekent gewoon “opvolging”:  dus delegatie van de macht in de geest van de overleden profeet, met respect voor de traditie (de sunna). De eerste na de dood van Mohammed werd Abou Bakr, uitgeroepen door alle volgelingen. Maar Ali (neef van Mohammed), die door hem zou zijn aangewezen werd er niet bij gevraagd. En zo werd het eerste grote schisma een feit..
Het kalifaat wordt in de Koran genoemd (twee verzen, o.m. 2:28-30): “Ik zal een kalief op de aarde zenden” en het tweede zegt: “We hebben je als kalief naar de aarde gezonden en als arbiter voor de mensen. Vanuit de waarheid en volg niet de passies want dat verwijdert je van de weg van God”. En dus noemde Ibrahim (juni 2014) zijn gebied “de staat van het kalifaat” en verbond zo  theologische met het ideologische en historische. Hij koos ook de naam Dabiq voor het magazine , wat herinnert aan de eindstrijd tussen moslims en ongelovigen: op een plek dicht bij Aleppo. Dat werd het bouwwerk om IS te legitimeren en met symboliek te vullen.
   De zwarte vlag is die van de kalief van Bagdad, waar de gouden eeuw van het kalifaat was (750-1258). Al-Baghdadi pretendeert af te stammen van de kleinzoon van de profeet wat theologisch vereist is.

    Het benadrukken van een wrede sharia met die middel-eeuwse steniging, amputatie en onthoofding werd een manier om interne eenheid te smeden. Alles berust op een letterlijke lezing van de Koran en strikt volgen van alles uit de eerste eeuwen van de islam. Het zuiverste op alle punten dus..  Zoals ooit in het land van Cham: kernprovincie van het abassidische kalifaat (dat het huidige MO omvatte, Syriè en Irak en ook Libanon, Jordaniè en Palestina). Zo wordt dat tot het land van de herrijzenis en het gezegende land. Daar zijn vele tombes van de profeten van de drie mono-religies en van de compagnons van Mohamed. Wat veel prestige aan IS geeft.. (Mede naar het boek Le retour du califat van Mathieu Guidere)


    De onafhankelijke en zeer gematigde imam van Bordeaux legt uit dat de `ene islam` een mythe is en dat zijn geloof een tolerant en humanistisch geloof is.
DE VREDIGE IMAM VAN BORDEAUX
Er is in de islam geen sprake van een centrale autoriteit en `een waarheid`. Wie dat zeggen zijn ideologen die terug willen naar een fictie uit de historie. De islam zegt dat er maar EEN God is maar ook dat elke gelovige apart zijn God moet vinden. De hadith is een verzameling van de `gewoonten` van de profeet geìnspireerd door zijn geloof in God. `Ik ben wat mijn schepper van me denkt en hij is vrij om te bedenken wat hij daar invult`. Deze tekst wijst dus vooral de gelovige op zijn interpretatieplicht.

De Koran is door God (via Gabriël) aan Mohammed gedicteerd, de hadith en de sunna zijn de belangrijkste tradities. Die moeten steeds opnieuw geìnterpreteerd worden door de rede te gebruiken en zo alles coherent te houden. Hier en daar een vers pakken gaat niet:  ook niet in andere religies.
DE HADITH OVER "SCHULD" 
MOSLIM TRADITIES




    De Koran is voorstander van diversiteit , acht die essentieel voor de mens en wat die gelooft. Diverse verzen laten de wil van God zien om geen enkel geloof af te dwingen.
CHARIA: VEELVOUDIG ISLAMITISCH RECHT 
 Er staat in verzen ook:  `Als god dat zou hebben gewild had hij een grote gelijke gemeenschap geschapen`. En: "Iemand die de boodschap van god via Mohamed niet kent, is daarvoor niet zelf verantwoordelijk".

Toch is er die `dhimma`,-dat aparte statuut voor de niet-moslims-, dat ook IS invoerde. Dat komt uit de tijd dat rijken werden veroverd en vele niet wilden geloven en zich bekeren. Die moesten een extra/belasting betalen.. `Want de moslim gaf zijn bloed in de strijd en hij die niet vechten wilde moest bijdragen`. Het was een maatregel die in die tijd paste en die later als onaantastbaar werd neergezet. Ten onrechte..

    Korantekst kan geweldig klinken net zoals de teksten uit de bijbel. Zie het evangelie van Mattheus: “Jezus kwam niet om u de vrede te brengen maar vooral het zwaard… “ (10/34). En zie Augustinus met zijn `rechtvaardige, heilige oorlog`. Dat had ook met hún tijd van doen. De fameuze hadith die zegt: “Doodt hen die het geloof verlaten`, komt uit de politiek moeilijke begintijd van de islam. Toen verraad en opstand in het leger dreigden en mensen van kamp dreigden te wisselen. Nu is die onzinnig..

    De djihad was van oorsprong de persoonlijk innerlijke strijd van elke gelovige en dus moreel en geestelijk van karakter. Maar in de betekenis van een echte oorlog,  wordt die geoogd om die defensief te laten zijn en ethisch verantwoord te voeren.
5 PIJLERS, GEEN 10 GEBODEN... 


 Sourate 9 uit de Koran lijkt de minst geweldadige: “Als een verbondene om hulp vraagt, geef hem die dan in de geest van de wil van God. Breng hem naar een veilige plek, want zij zijn de niet-wetenden”.

     Die heilige oorlog mocht overigens, zowel bij soennis als bij sjiieten, gevoerd worden op legitieme wijze. Wat wil zeggen: door een Staat , wat bij IS niet klopt. Het is een mercenaire organisatie zonder eigen gebied.  Deelname aan het scheppen van een geopolitieke chaos is niet toegestaan.
Niet alles van de profeet moet klakkeloos worden gevolgd. Mohamed had ook zijn sterkten en zwakten en is een model waar het zijn deugden betreft. We kennen zijn gedrag via de hadith’s die niet alle authentiek zijn en dus ook niet absoluut en universeel zijn.  Zijn model is dus geen mal..

   Wat de sharia betreft: in de Koran zijn er 150 verzen "normatief", van de 6236 in totaal. De hadiths kennen ca 500 normatieve teksten: op een totaal van 700.000! Het is dus eigenlijk een verzameling van een rechtsgeschiedenis van jaren.

    Eigenlijk zijn enkel de 5 pijlers normatief:  de gellofsbelijdenis,  gebed 5 keer daags, het aalmoes (zakat), het vasten tijdens de ramadan en de pelgrimstocht naar Mekka. De rest zijn gedragsregels voor persoonlijk gebruik, uit recht en ethiek geboren, die elkeen zelf moet interpreteren.
5 GEBODEN VOOR ELKE MOSLIM
Er bestaat niets dat de moslimvrouw dwingt een hoofddoek te dragen. Die hoofddoek was ooit een uiting van zedigheid. Dat nu een als een cultus opvoeren is merkwaardig. Niets uit het geloof verbiedt een moslim om een gewone burger van zijn land te zijn met zijn regels en wetten. En daarnaast zijn geloof op persoonlijke wijze te beleven. (mede naar Tareq Oubrou, imam Bordeaux).

 
    De azhariten zijn verlichte islamgeleerden, hun leider sjeik Al-Taeb bezocht de Bataclan na de schietpartij. Zijn voorgelezen brief landde in de bloemenzee en hij verklaarde dat het gebeurde niets met de islam van doen had. Hij bezocht de paus en Hollande en acht zich “wereldwijd legitiem om te spreken”. Maar zegt ook: in de Islam bestaat geen monopolie van de waarheid.
ISLAM-UNIVERSITEIT 1000 JAAR OUD (net als Montpellier)
De Al-Azhar universiteit in Caïro is 1000 jaar oud en bewoont een gebouw uit de 12e eeuw (gebouwd door Saladin). Binnen staat een toren van 15 etages met er boven op een klein paleis, waar het fatwa-centrum is waarin Al-Taeb huist. Hier woont dé intellectuele en religieuze referentie van de islam.
DE AZARITEN EN DE KORAN
AL-TAYB UIT CAIRO



Hier is ook hèt opleidingscentrum voor imams (met beurzen) en men bood Frankrijk aan zijn imamopleiding te organiseren. Hier kwam geen terrorist vandaan.. Al-Tayeb studeerde aan de Sorbonne en is bekend om zijn liberale houding, vooral waar het gaat om de positie van de vrouw. Hij was groot-mufti van Egypte en werd dé criticus van IS. In de Pentagonzaal op de 7e etage staan zes zuilen met daarop zes klokken. Elk wijst op een bureau dat staat voor een of twee talen: van duits tot chinees en swahili. Er zijn 4 TV-schermen waarop de actualiteit draait, maar vele kijken op hun PC`s. De vrouwen hier zijn gesluierd, ook die van de franse groep (ca 10 personen). Een van hen preekt dagelijks tegen IS en zijn leer. Men benadrukt de persoonlijke relatie met Allah en zegt dat de islam geen monopolie van de waarheid kent. Het soennisme heeft ook geen clerus, zoals de sjiieten. Dus de Koran en de Sunna kunnen gemakkelijk worden geïnstrumentaliseerd, zoals IS doet. Mohamed Abdou geeft een hadith als voorbeeld, waarvan IS de tekst verdraaide. Zij maakten van: “bestrijden van ongelovigen” namelijk: “dat je hun moet doden”. Hier studeren men uit de hele wereld: van Indonesië tot China. Er werd een en ander veranderd sinds Sissi regeert: de politiek is nu niet ver meer. Na zijn aantreden is Sissi hier de baas en moet ook zijn politiek worden “gezegend”. Nasser benoemde ook de Groot-imam: Al-Tayeb werd door Moubarak benoemd. Hij steunde tijdelijk de revolutie, maar was ook te zien met Sissi op het Tahirplein, na het oppakken van Morsi. De uni is nu  besmet met salafistische ideeën uit Saoudi Arabië. Hier is ook politie en er waren meetings om Morsi te steunen. Honderden studenten werden gearresteerd: 130 weggestuurd. Kritische medewerkers zeggen dat de uni zijn vrijheid kwijt raakte, niet meer kosmopolitisch is en politiek bedrijft. Sinds 50 jaar zijn hier salafisten van de moslimbroederschap actiever geworden. Nu zijn de vrouwen gesluierd en de meerderheid is man en steeds meer met baard. Onder Sadat vertrokken  een aantal medewerkers naar Saoudi-Arabië: ze kwamen wahabitisch gekleurd terug. Zij waren weer op de letterlijke teksten gericht nadat Sadat, de Moslimbroederschap en de salafisten samen bracht (70-er jaren). Hier mocht men niet in de politiek, maar moest zich bemoeien met economie, sociale zaken en vakbonden. En zo kwam het wahabitisme op. Die zijn niet officieel aanwezig maar doen zich vaker gelden. De groot-imam is geen conservatief: maar moet buigen voor de politieke krachten. Hier kan de transformatie niet beginnen: men is “opgesloten” en nieuwe dingen zijn er niet meer. Ook Copernicus en Darwin zijn verdwenen en ga je tegen de conservatieven in, dan krijg je problemen. Een prof vloog er uit omdat hij zei dat het instituut een rol speelt in de radicalisering van jongeren. Hij staat nu op dodenlijsten, omdat hij een ketter zou zijn. Hij is Sayyed al Qimmi, prof in theologie… 
 
    Nu maar “in het diepe”: ook Protestanten en katholieken hebben “hun orthodoxe takken”. Als de islam, waar het wahabitisme de grote is. Naast de oude splijting “soennieten en sjiieten” natuurlijk!
RELIGIE DAT IS STRIJD EN SPLIJTING
VELE ORTHODOXEN



De islam ontstond 7 eeuwen na JC en men kende het vroege christendom in Palestina en ook in het zand rond Mekka en Medina. De bijbel was zeer bekend: dat zien we in de Koran, waar over “het boek” wordt geschreven en JC (als profeet) en ook zijn ouders voorkomen. 
Daaraan moet u denken als nu de belangrijkste zonden in de Koran volgen. Daar zegt de profeet: Gij zult:  geen andere god dan Allah aanbidden; niet doden, niet aan hekserij doen. Geen gebed overslaan; liefdadigheid betrachten; de ramadan beoefenen; naar Mekka gaan;  ouders gehoorzamen; familiebanden intact houden; geen mensen van dezelfde sexe begeren; geen interest nemen of geven en niet de rijkdom van wezen stelen. Ook: Allah`s naam niet ijdel gebruiken; de strijd voor Allah niet ontlopen; en ook: geef de keizer wat des K’s is. En: niet arrogant zijn of opscheppen; niet liegen; geen alcohol drinken of a-producten gebruiken en niet gokken. Niet lasterlijk over vrouwen spreken; niet stelen of onterecht heffen; geen valse eed zweren; uw medemens niet onderdrukken en niet de hand aan uzelf slaan. Ook: niet onwaarheid spreken; recht spreken conform islamwet; niet omkopen of laten omkopen. En: geen travestie. Maar dus ook: niets over sluiers etc. (!), je moet je enkel “decent kleden”.
DE ORTHODOXE:  EEN SOORT "BIJBELBELT"


Zonder volledig juist te zijn, zeg ik: dat komt mij (met een katholieke opvoeding) zeer bekend voor.
DE CHRISTENEN EN HUN DIVISIES
Dit kon je goed als “christelijke zonden” opbiechten, vroeger!

 





    De orthodoxe en radicale islam baart veel opzien, vooral door zijn uitwassen. Dat nodigt extra uit tot vergelijking. Geïmmigreerde moslims nemen hun geloof vaak ook als houvast: wat integratie belemmeren kan. Begrijpen van de westerse cultuur is moeilijk en gaat langzaam. Een franse journalist sprak over: “de grote sexuele misère in de arabisch-islamitische wereld”, met betrekking tot lichaam en seksueel verlangen, en… een storm barste los. De tendens om de sexueel geweld met racistische saus te overgieten en als diep cultureel verschil te bestempelen was er volop.

Waarbij ook “Keulen” werd ingezet: terwijl het vooral om een sociaal verschil was. “Dit toont dat rond de islam lastige zaken spelen”, zegt de denker Abdelwahhab Meddeb. En waarschuwt zijn geloofsgenoten voor ontsporing en problemen als je de ogen opent voor beter begrip van de verschillen.
  
    Voor de seksuele revolutie bestonden (ook in het westen) vele taboe`s, waarin kerk en geloof een remmende rol speelden. Het keulse incident deed de kwestie van sex en islam opkomen. DE islam stond weer als “monolithisch blok te kijk”. Terwijl het hier vele landen en geloofsvarianten betreft: ook wat betreft de sexuele vrijheid. 
DE ISLAM IS NIET ZO PREUTS?


    In Tunesie is polygamie in 1957 verboden, in Marokko moet de vrouw instemmen bij echtscheiding. In noord-oost Tunesie is sex voor het huwelijk geen probleem, in het noord-westen heerst een taboe. De jeugd trouwt later vanwege de crisis en “arrangeert zich” met het patriarchale. In de natuur in de auto gebeurt van alles en soms raken meisjes zwanger. Penetratie is de rode lijn: het hymen herstellen gebeurt nog steeds in islamland.


MOEILIJK IN ELKE RELIGIE
En homofilie? Een hadith zegt: ziet u sodomie, doodt dan beide. Sourate 26  (Koran, vers 165/166) luidt: Doet u het met de mannen? En laat u de vrouwen staan, dan bent u een transgresseur.
Mohamed Hocine Bekheira (EPHE) zegt: Homo zijn is ernstig fout en in de islam en men maakt weinig verschil tussen pedofilie en homosex (wat lang geleden wel zo was). Hoe je homo`s moet doden? Zie La Voie de musulman (Abou Bakr al-Djazairi): de compagnons van de profeet kenden meerdere manieren: met vuur, zweepslagen of door ze van hoog naar beneden te gooien en ze dan te stenigen. Een zware straf en iemand die zoofilie bedrijft krijgt minder, hij wordt enkel geblameerd. In Egypte ( Moubarak) werden homo`s opgesloten. In Irak en Syrië worden ze vermoord. Sex onder vrouwen is fout, maar wordt niet zwaar bestraft, want ze is minder strijdig  met de macho-viriliteit.


    En de technologie helpt: in winkelcentra wordt via bluetooth en smartphone over sex gecommuniceerd. Ook via internetsites als Imarabic.com. En via Facebook, Twitter en Youtube kan van alles. Dat sex-internet drijft de sexuele frustratie van mannen op en voorlichting ie er niet.  Ook niet via de “gewone kanalen”, als onderwijs, cultuur/media of via het geloof en daartegen komen moslimvrouwen op. Zoals Joumana Haddad (Jasad , Libanon) en Ech-Chenna die een vereniging bestuurt van ongehuwde moeders in Marokko. Op de Place Tahir (de opstand in Egypte), werden vrouwen meegenomen om ze op maagdelijkheid te testen. Beheersing van het vrouwenlichaam is een obsessie bij fundamen-talisten. Zie het boek van Mona Elthahawy: Hoofddoeken en Hymen.  Vrouwen die zich naakt toonden op internet werden een schandaal: de actrice in Much Loved (prostitutie in Marokko) moest vluchten, na een pak slaag in Casablanca. De letterlijke uitleg van Koranteksten helpt niet en de charia die sex voor het huwelijk verbiedt, ook niet. Sourate IV ( de vrouwen), zegt dat de man die zijn vrouw van overspel verdenkt, ook over het eigen gedrag moet nadenken (vers 34).
ABDELAZIZ AMSTERDAM
MILITANTE MOSLIM



    Zowel de moslimclerus als de machthebbers zien weinig  belang om iets aan de stille sexualiteit te veranderen. Met zijn scherpe scheidslijn, tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen, onderwijzers en kinderen en bestuur en volk. Bevrijding van het lichamelijk lukt nooit zonder minder restricties vanuit de islam. Sexuele vrijheid: vrije partnerkeuze, wel of geen kinderen etc. worden gezet, tegenover die in het buitenland. Die zouden leiden tot verkeerde (westerse) gewoonten: homosexualiteit, vrije liefde, prostitutie en porno etc. En dat zou de islam op een hellend vlak brengen.
NATUURLIJK IN .... AMSTERDAM!

 
      Verandering hier gaat niet met een revolutie,  maar moet via evolutie waaraan vele deel hebben. Enkel zo kunnen geloof en verlangen verzoend worden. (interview Nadia El Bouga sexuologe in Fr. )   

Abdelaziz Aouragh in Amsterdam opende de eerste erotische site: die hij “halal” noemt.
Die heet El Asira en wil wereldwijd sexuele relaties verbeteren. Hij maakte het bericht dat er in Mekka een halal sexshop zou komen: wat veel publiciteit gaf. Hij verkoopt erotische producten via de site.
Zie ook wat “Google Trends” ons leert. “Video sex gay” scoort het hoogst in Vietnam, Indonesië. Algerije en Marokko staan komen direct erna. Gebruikte zoekwoorden zijn: “egyptisch, arabisch en lesbisch”. De autoriteiten kijken er langs. Pakistan, Maleisië en Nigeria scoren hoog op zoekwoorden “porno en gratis porno”. Hoger dan Europa. Idem in Egypte, Turkije, Algerije en Marokko, dat ook hoger scoort dan Frankrijk. Ook de vraag naar gratis sites XVideos en YouPorn, met het label “islamitisch” is hoog. De autoriteiten in die landen vragen providers deze te blokkeren. Dat lukte in Maleisie, Turkije en de Emiraten en in China en Rusland.  Maar de techniek staat voor niets: Egypte scoort 1,4% van het bezoek op de porno site XHamster. Me zoekt pornovideo`s  via “turks  of egyptisch”. In de AE is dat “arabisch, indisch of japans”.
Dorcel de franse pornofirma bedient 57 landen: weinig in de moslimlanden. Maar de vervalste DVD`s zijn overal in Libanon, Syrie en Jordanie clandestien te koop. De autoriteiten staan dat oogluikend toe. De animateur van de uitzending “De charia en het leven’ (Youssef al-Qaradawi) decreteerde daar dat orale sex binnen het huwelijk geen probleem was. Canal + maakte in 1997 een fout bij een retransmissie.  Op Arabsat zond men per ongeluk 30 minuten een portugese sexfilm  uit.. Wat een diplomatieke rel met Frankrijk en Saoudi-Arabië werd en dat koste Canal+ zijn licentie in de Golf. Waar Aljazeera sterk van profiteert: het werd wereldwijd bekend.

DJIHAD IS EIGENLIJK: PERSOONLIJK (GELOOFS) GEVECHT

 Leon de Marsilho, 6 januari 2018

* data over wereldbevolking en religies 





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten