Totaal aantal pageviews

maandag 3 juli 2017

EUROPESE UNIE: "THE TIME IS NOW", ZEGT MACRON!


DE EU HERADEMT,
          MACRON IS PRESIDENT,
                           "THE TIME IS NOW"!




WAT SPELEN ZE? WEER DIE 9e VAN BEETHOVEN?


 
THEMA'S:
DE EU KRABBELT OP (Brexit,Trump,Macron), EUROPA  DE PROOI, GRIJS ZONDER GROEN, DUITSE OVERSCHOTTEN, IMMIGRATIES EN AFRIKA, ONS ALLER MEDITERRANE LOT EN EUROPA VAN DE TWEE SNELHEDEN..

 
VERANDERINGEN: IN PARIJS, UK, VS EN DE EU. KOMT MACRON PRECIES OP TIJD? 

Macron brengt hoop en optimisme. Barnier, dealt met UK in over Brexit, op stevige toon en Davis incasseert... De EU-trouw van Macron valt op: Trump, Poetin en Erdogan spitsen de oren. Over: klimaatverdrag, houding naar Moskou en de (wereld)handelspolitiek. De kloof Europa-VS+EU lijkt een feit: enkel het terrorisme verbindt nog. Op de EU-top bleek Merkel gereed voor discussie over "verdere integratie in de eurozone" en "Europa van de twee snelheden", dat Macron voorstaat. De blog gaat over de oplevende EU en haar grootste problemen. Die van nu en (over)morgen...   


Verdere integratie in de eurozone (economisch en fiscaal) was gesprekspunt op de top. Parijs en Berlijn samen: voorop. Grote belemmeringen voor "een echt Europa" moeten weg!  Een europese minister van financiën, met een gezamenlijk budget moet voor de eurozone.
De eerste EU-top met Macron toont: "het is kiezen of delen". Dé test voor het échte Europa is nu. Het wordt "kleur beken-nen en sorteren", met alle pijn die dat meebrengt.  
En: ook andere, grote problemen, wachten op actie. De ontwikkelingen om ons heen, jagen het tempo op.. Populisten opgelet: jullie test is aanstaande.. 


----Frankrijk "sociaal-economisch bijtrekken+ moderniseren" is urgent!    
EU NU MET PENSIOEN..?
DUITSE GOUDEN DUO 
Kandidaat Fillon (LR) zag voor La France een  aan-pak “à la linkse  Schröder/Hartz IV in zachtere versie”, omdat die Duitsland hoog optilde. Nadat het (nog in 2010!) fors achter liep bij Frankrijk. Toen was Berlijn "de zieke man van Europa": met hoge werkeloosheid en megatekorten. Nu zwemt men in miljarden-overschot-ten op begroting en handelsbalans. Hun geheim: maak eerst de ondernemingen gezond. Alleen die zorgen voor echte banen. En: voorkom  deprimerende werkeloosheid. Duitse werkgevers en vakbonden deden werktijdverkorting en salarisverlaging hand in hand gaan en schiepen ook de befaamde "1 euro/uur mini-jobs" (=arbeids-marktflexibiliteit).

Frankrijk kwam weinig verder: die "CICE van Hollande", 
was klein en laat. Parijs maakte nog méér staatschuld 
om echte hervormingen te mijden. Hollande liet een extra-gat gat van 8 miljard achter (tekort 2017: -3,2%)...
Fillons aanpak bleek té rigoureus. Men koos voor de zachte versie van "fenomeen Macron". Die daarna hoog tempo maakte. Nu zit er zijn tweede regering er al na de over-weldigende parlementsverkiezingen.Grote chaos en versplintering volt op links en rechts. Liefst 7 groepen in de Assemblee nu. Een "legale vreedzame staatsgreep" was 
er in een flits. 
Pikanterie: LR, FN en  PS trokken hun officiële partij-
programma's terug. Zonder ophef: stilletjes. Wat toonde hoe weinig serieus die waren opgesteld! LR spleet in twee fracties en de PS volgt, Valls werd LRM! Drie pro-LRM-fracties in de Assemblee zijn goed voor +50 zetels.       

UN VRAI MAL FRANCAIS DAT NOG VOORTHOLT
Is nu kans om
 de linke onbalans die de EU-stabiliteit bedreigt aan te pakken? En om de noordelijke over-schotten en zuidelijke megatekorten af te stemmen? Om zo de EU-motor soepe-ler en sneller te doen draaien? En: de conjunctuur verbetert ook nog, Macron krijgt wat rugwind!

Macron krijgt veel voor de kiezen in een diep gespleten land. Met zijn zo frisse, onervaren aanhang. De EU-kern zal helpen, om dreigende e sociaal-politieke onrust, al in de zomer, te counteren. EU-hulp móet: in 2022 wordt in Frankrijk weer afgerekend. Dan moeten de extremen nog minder kansen krijgen
De EU ziet een te mooie kans: ná Brexit, lauw politiek EU-klimaat, de nieuwe Koude Oorlog, breuk in het Atlantische verband, andere broeiende exits, een agressief/krakend en geïsoleerd Rusland en Turkije. En boven alles dat  snel toenemend terrorisme en die fors oplopende wilde immigrantenstromen. 
Dit, in een wereldorde waar die Trump, -die zich in de nesten werkt-, niks mee kan. En China (en India) gestaag verder
gaan met versterking van posities. Terwijl Poetin het geheel nog even (?) lijkt te willen blijven dirigeren..    
Het beeld is al anders. Brexit werd "geslikt", de "kleine EU" hervindt saamhorigheid en Macron trekt Frankrijk bij. De sfeer is positief en elk EU-land beraadt zich op de nieuwe
 verhoudingen. De "EU-rebellen in het oosten" moeten 
oppassen voor isolement. Want: "dat verguisde centrum Brussel" wint in aanzien en power.. 
Het tij keert. De korte termijn verbetert en de EU krabbelt op. Een goede stemming biedt de lange termijn nieuwe
 kansen. Te veel problemen wachtten te lang op aanpak!
 

---De verlammende en peperdure vergrijzing, wordt ook in Frankrijk voelbaar. Duitsland bestrijdt die al met immigranten: 1,2 miljoen kwamen er (+1,2% op de tanende 80 miljoen duitsers).

HET EUROPESE BEJAARDENTEHUIS
De grijzen werden dé belangrijke politieke factor: hun kiezers- macht groeit. En zij volgen vaak de popu-listische trends: in
Nederland PVV en 50+ met “steun” van de traditionele SP-socialisten. Zie jong GroenLinks zich weren, met zijn jeugd. Helaas buiten de    kabinetsformatie. Waar het met een conservatief CDA, een liberale VVD en een sociaal-liberaal D66 geen program kon maken. Twee keer was "immigratie de barrière".. Een teken van formaat!.

DE DROOM VAN MACRON
In Frankrijk winnen Macron, - en andere sociaal-liberale en middenkrachten-, het gevecht om modernisering. Hamon (typisch oud frans-links PS), met zijn depressieve “algemene basisinkomen” ging af: onder 7% aanhang! Zijn plan  betekende
 “gewoon opgeven”: het kostte de PS bijna de kop (van 49 naar 7%!).

 
Hightech en slimme organisatie moeten nu helpen, ook  om de massale vergrijzingskosten (medische en pensioenen) te beheersen. Ook om de groeiende grijze politieke macht + hun populisten mee te krijgen cq af te stoppen. En hun visies te moderniseren. 


ROBOTS OOK VOOR DE OUDJES 
WESTELIJKE GREY  POWER


Vergrijzing en ontgroening zijn HET grote probleem in de hele EU: geboortecijfers stokken overal dramatisch! Terwijl immigratie tot hét taboe werd en  eigenlijk harder nodig is dan ooit. Flink grijs Duitsland vecht moedig met die moeilijke integratie: die onvermijdelijk is. Omdat dit land er aan gaat, zonder immigranten! En Brexit is ook het gevolg van opgeklopte (?) immigranten-angst!
Berlijn kijkt met schrik naar Japan: met minder dan 1 kind per vrouw en 30% ongehuwden. Waar vrouwen niet werken "mogen" en mannen de 70 uur per week halen... Hier wil men altijd al "bijna nul immigranten", enkel wat "buitenlandse stagiairs voor drie jaar" en wat laag-opgeleide koreanen, chinezen en Maleisiërs. Voor tijdelijk opknappen van het vuile werk. Abe probeerde van alles maar ziet zijn land "wegkijkend afglijden". In zijn "zuivere" cultuur met grote eigenheid, een zich van buitenland afsluitende jeugd én nul integratieproblemen!  Maar: met een ter dood veroordeelde economie, waarin de welvaart nu voelbaar afneemt... Een land dat stilletjes tot uitsterven lijkt te hebben besloten. Geen enkele buitenlander krijgt hier een paspoort... men wil geen enkele vreemde impact. Een curieuze culturele tic, jazeker. Maar de EU gaat,- op andere wijze-, (nog) stilzwijgend dezelfde weg, behalve Duitsland. En: zie Trump's keuzes voor de VS..  Kijk even naar de onderstaande bevolkingsplaat!        
DE WERELD REGIO'S VAN 1800 tot 2050
Zie: de groeiende mensenmassa in Afrika en het MO; voor 2/3 moslims. Die steeds "verdachter" lijken, “te radicaal en niet-integreerbaar"ook.. Mensen “halen” in Oost-Europa lukt ook niet meer: ook daar geen jongeren en die uit Zuid-Europa zijn er al. Idem: Zuid-Amerika. De VS pikken 
mondjes-maat immigranten van overal en ongewild uit latijns Amerika. Canada probeert het: ook met syriërs..  Trump forceert de VS met “anti-latino druk”, gericht tegen Mexico. Maar eigenlijk tegen de latino’s uit het arme midden-amerika (die via Mexico komen!). We zien Brexit-May in het UK ook op de immigrantenrem trappen: Max. 100.000 per jaar en nu zelfs "strangers out"... Je weet niet wat je ziet!

BAAS BOVEN BAAS..
De “passende” mensen om de europese vergrijzing aan te pakken zijn dus “lastig te vinden”.. De wereld-groei naar +9,5 miljard, zit  in Afrika en het MO.. Ze is 
cultureel “ver verwijderd van onze “joods-christelijke beschaving”. Een waar drama…vóór en ín Europa.
Gelukkig komt er in juli een conferentie over "cooperatie tussen Afrika en de EU". Over meer investeringen, meer veiligheid en vooral meer wérk. Plus: afspraken om de vluchtende in de regio te verzorgen, de grenzen dicht te houden en geld daarvoor van de EU. Voortbouwend op het "Turkse begin" dat beperkt was maar wel hielp! Dit is de enige manier om de stroom enigszins te beheersen. Initiatief: Berlijn en Parijs samen. De eerste levert economische/ business support en de tweede militaire en diplomatieke steun. Samenwerking dus tussen alle betrokken partijen. Wat eigenlijk in de hele westerse wereld moet: Trump laat ons zien wat "het afgrijselijke alternatief" is. Het herstartte EU-duo is het eens! Er wordt tempo gemaakt: tot in de G20 toe. Want China, India, Turkije en Brazilië zijn "ervaren partners van en in Afrika"!


---Zie ook het probleem van die galopperende urbanisering. Die enorme trek van “de economie” naar de exploderende mega-steden en de leegloop (op weg naar 20%!) van het "platteland".
OUDJES EN TOERISTEN?
VEEL WIJSHEID..



TE WEINIG OMZET... 
DE LAATSTEN ...? 


Het platteland blijft verweesd achter en sterft af... Grote regionale onbalans dreigt: “jong, dat is de stad” en “oud, dat zijn wegkwijnende oude achterblijvers” in de campagne.

STEDEN EN PLATTELAND
Hele regio’s ver-dwijnen: ook in Nederland en in  Frankrijk. Ook Duitsland en Zuid-Europa weten ze er alles van en zelfs China overkomt het!
Macron heeft een zelfs een minister voor de "problematiek stad-platteland" benoemd: hij ziet het belang in van meer regionaal evenwicht! 

 REGIO ONTWIKKELING TOT 2030

Als je de 60-jarige EU zijn huidige prioriteiten (groei en veiligheid) hoort definiëren, -zoals recent in Rome-, besef je dat de echte problemen nog steeds niet expliciet worden benoemd. Wat verbijsterend is en zeer verontrustend! Politiek wegkijken nog, ook hier dus, nog steeds ook...


DE ANTI-EU?



Zie dit opmerkelijke citaat uit: EUROPA WORDT TOT PROOI  (L’Express, begin 2017):
“Het wordt in 2017 e.v. voor Europa: overleven tegenover “vijanden”, die weinig consideratie hebben en niet dienstbaar willen zijn aan andere. Europa moet snel zijn defensie oppeppen, anders krijgt het ernstige problemen..”.

BEGIN VAN HET EU-LEGER?
Dat is de ernstige boodschap van de franse humanist Attali 
Samen met de franse journalist Makarian onder-streept hij dat nog eens.





De EU is qua demografische problematiek niet alleen: zie die grote "zuid-zuid migraties”.
DE NIEUWE EUROPEANEN..KOMEN
DE PESSIMIST


Op vandaag zijn +70 miljoen mensen “constant onderweg zonder exacte bestemming”. Wereldwijd is de stroom: van ontwikkelingslanden à geindustrialiseerde landen 120 miljoen. En omgekeerd: maar 6,9 miljoen! De stroom “ontwikkelingslanden onderling” is :79,5 miljoen (geïndustr. landen onderling: 41 miljoen). En: echte asielzoekers zijn er "maar": 2,8 miljoen (dus 4%)!




MIGRATIES N-N , Z-Z etc. 
KOMEN EN GAAN.. GISTEREN



Pas op: de zuid-zuid stroom is 55% van de stroom zuid-noord!  Besef dat in het zuiden geen Frontex is en geen muren en schuttingen bestaan. Ceuta in Marokko (grens met Spanje) en de algerijns-tunesische grens zijn de uitzon-deringen. De eerste is er tegen vluchtelingen en de tweede tegen binnendringende djihadi’s uit Tunesië.. 

AFRIKA BLIJFT VOORAL THUIS! 
REGIONALE MIGRATIE-SALDI




 Veel migranten missen geld voor een noordreis en bezoeken dus de zuiderburen. Zie de Burkinezen in Ivoorkust: 1,5 miljoen. Dat land heeft (procentueel, met 23 milj. inw.) meer immigranten dan het UK heeft met zijn indiers. Duitsland idem: wat turken betreft, en de VS idem: met Mexicanen en mid-amerikanen! Malinezen gaan vnu aker naar Nigeria dan naar Europa: het is dichter bij huis. In Azië zien we 20 miljoen mensen uit Bangladesh die leven in India. Al al vrezen de hindoes hen en vindt Modi het maar niks: 4,5 miljard dollar stroomt al van India naar Bangladesh, en dat is veel geld!

DE MIGRATIE WERELD GISTEREN
De komende jaren zullen vele ook naar vergrijzende landen gaan, vanuit landen met hoge bevolkingscijfers. Ook vanuit Midden-Amerika naar de VS (ondanks Trump). In 2050 hebben China, India en Latijns Amerika ook een teruglopende bevolking. Enkel Subsahara Afrika explodeert: en zij zeker gaan Europa bezoeken. De Middel-landse Zee wordt zo "een brede Rio Grande".

Europa weet het: de stroom zal verdriedubbelen. Maar ze zullen uit Afrika ook naar het MO en Azië gaan: omdat Europa remt. Japan wil niemand en China en Z-Korea remmen ook: behalve jonge goedkope werkers. Dus de zuid-zuid migratie gaat sterker in de plus. Echt een probleem voor de VN, waar men ook liever zwijgt over het giga-fenomeen dat “de movende mensheid” heet. Toch is het aantal asielzoeker maar 2,8 miljoen: maar 5% van alle migraties.
 
Het europese lot is “mediter-raan”, stond in “Mes indepen-dances” (Actes Sud, Le point 9-2-2017). Want Afrika komt er echt aan..... De koning van Marokko werd (weer) lid van de Afrikaanse Unie. Zijn vader stapte daar 33 jaar geleden uit: na conflicten. Hij zei recent: “Marokko stopt de productie en de verkoop van burka’s”. Want hij wil “bijdragen aan een nieuw, opkomend afrikaanse leadership”. Algerije (weer verder met de zieke Bouteflika) sluit zich nog steeds af. Kampend met de lage olie+gas-prijs blijft het “archeo-socialistisch, autocratisch, onbeweeglijk en arm”. Tunesie zwoegt om de toeristen terug te halen, maar ziet duizenden djihadi’s uit Syrië/Irak komen. Het staat nogal alleen en is fragiel. Libië is een grote chaos terwijl daar nu de uitstroom naar Europa wordt bepaald. En geloof het of niet: uit dit super-olie-land komt elke dag meer olie op de markt! Tot grote ergernis van... OPEC c.s.!

Iemand schreef: “Vrijere, meer democratische arabische landen hebben te weinig vrienden. De salafisten/islamisten zijn hun vijanden en de djihadi’s doden hen. Dictatoren vervolgen hen en het volk begrijpt het nog nauwelijks. En het westen wil ze nu tot vrienden: “Om zich te beschermen tegen immigranten, radicalisme en foute regimes”. In Tunis en Rabat wordt dus ook ons lot bepaald: niet minder dan in Washington en Berlijn. Maar wie van het westen kijken naar dit zuiden? De meeste lijken daarvoor geheel blind.

 
---Toch blijven we alle kinderen van de Mare Nostrum, zei ooit de franse auteur Albert Camus.
WAT DENKEN ZE ERVAN?
De EU-top in Rome, waar men 60 jaren EU herdacht, durfde zo ver kijken ook niet aan. Die oude verwarde europe-anen zouden dat toch niet begrijpen! Het bleef dus "iets voor hun (achter)kleinkinderen". Want: weer dat gedram “uit Brussel”, dat mocht weer niet..…


"GRAPPIGE" FUTUROLOGIE










Na Brexit-aftrap komen er vier nieuwe EU-regeringen in 2017. Twee zijn er (bijna)..nu. Ze moeten alle veel gelijke problemen tackelen.
De Brexitperikelen verharden de confrontaties: zeker nu Berlijn en Parijs weer praten. Zie de schotse poging tot afscheiding uit het UK (!), om bij de EU te kunnen blijven. En de oplaaiende grensproblemen van Ierland en UK in Noord-Ierland. En zie May die vastloopt op steun van het ultra-conservatieve N-Ierse NUP!  
De problemen van nú en nog niet die van (over)morgen, 
eisen aandacht. Welke blijven (weer) de kluif voor de regerende van overmorgen?
Rome koos voor “niet te ver kijken, wat 60 jaar geleden wel gebeurde”  en toen met succes. De speeches in Rome stonden bol van: groei, veiligheid en defensie.. Omdat nu problemen  opduiken, die niemand al 30 jaar lang niet wilde zien.
Begin juli was er in Hamburg een Afrika-top en dat kwam door Merkel die dit punt op de G20 agenda zette. Regeringsleiders praatten daar over investeringen: meer dynamiek en meer veiligheid ook. Want de 21e eeuw is,- zeker voor Europa-, "dé eeuw van Afrika". Met zijn explosie van demografie en economie. Waar tot nu vooral China. India, Turkije en Brazilië van profiteerden. De conflicten in een 15 tal Afrikaanse landen (er zijn er 54) belemmeren ontwikkeling en ze veroorzaken ook 20 miljoen vluchtende van de 65 miljoen in totaal op de wereld. Waarvan er 3 miljoen als asielzoeker rondzwierven. Die migraties vereisen meer beheersing: geld etc. voor de opvang van hen in eigen regio  en ook grenscontrole in en door Afrika. Het nieuw opgestane koppel Berlijn-Parijs gaat daar mee voorop: Parijs doet diplomatie en militaire aspecten en Berlijn de economische en de businesskant. Afrika is nu wereldpolitiek dé opkomende reus en dé belangrijkste partner van de EU in deze eeuw!. Afrika is eindelijk echt ontdekt!

Enkele stukjes geschiedenis herhalen zich dus wél. Net als die eeuwige migraties, die ontstaan door ontembare technologie, de onevenwichtige welvaart en groei en de oncontroleerbare demografie.  Nu slijpen Merkel c.s. de messen voor de G20 top in Hamburg: EU als front samen met China + India frontaal tegenover VS, Rusland en Turkije? Hamburg wordt omgebouwd tot een "fort", hier mag geen bom ontploffen...
 
DE EU VAN DE SCHULDEN
DE HERSENDE VERWARRING..



Alors, chèrs amis europeens, à demain...



 

LEON DE MARSEILLE 2 JULI  2017 (nu 75 jaartjes op de teller)

 

VOLKSVERHUIZINGEN
LIJKT NU OP BESTUREN?





OPA VERTELT? 

---------------------------------------------------------------------------------

INFOBLOKKEN BIJ BLOG
        OVER EEN HERSTELLEND EUROPA.

INHOUD
-DE EU MET ZIJN MANKE MOTOR EN DE WERELD
-EUROPA WERD TOT PROOI
-EINDE EU IS NU ECHT BESPREEKBAAR
-HET DUITSE OVERSCHOT
-DE KOUDE OORLOG IS ER WEER
-WE MOETEN RUSLAND BETER SNAPPEN.
-EUROPA SLAAPT OOK IN DE RUIMTE
-LONDEN ZOEKT NIEUWE HANDEL
-DE ZUID-ZUID MIGRATIES
-ONS LOT IS MEDITERRAAN

 
DE EU EN DE WERELD, MET ZIJN MANKE MOTOR
SUBINHOUD:
-EU-MOTOR: 2-CYLINDER PLUS
-GUL LINKS IS IN FR. WEER TERUG!
-DE WERELD VOLGENS JOSCHKA FISHER
-DE CONFLICTEN EN TRUMP EN DE ZIJNEN
-CHINA WON DE VS-VERKIEZINGEN
 
EU-MOTOR: 2-CYLINDER PLUS
Fillon is nu de rechtse grote bezuiniger en wordt stevig aangepakt. Maar hij weet dat half werk niet gaat helpen. Natuurlijk is hij beducht op schrik en afwijzing van zijn aanpak.  Het moet minder fors denken vele..
Maar Duitsland gaf het voorbeeld en Merkel profiteert al lang van Schröders moed. Die pakte ook de arbeidsmarkt aan en kreeg zo de ww onder controle. Die was toen 11,2% (hoger dan in Frankrijk nl 8,9%) ook door de hereniging. Nu is ze de helft van de franse ww.  In 10 jaar schiep men 4 miljoen banen en in Frankrijk geen en hun ww-kas had een plus van 5 miljard (Fr. – 4,3 miljard). En de ww-organisatie ontsloeg 5000 personen. Nu kan men daar de salarissen verhogen  voor 4 miljoen mensen in de metaal (+4,8%) en ook de ambtenaren krijgen +4.75% en dat twee jaren. De smic gaat er nu ook +4% omhoog. En hun armen zijn beperkt en hun kassen hebben geen gaten. De ziektekosten-verzekering in Du heeft al jaren 10 miljard over terwijl de franse op 100 miljard tekort zit. Duitse staatsschuld ging 10% omlaag sinds 2010 en de franse +15% de andere kant op. Hun handelsoverschot is 250 miljard en Parijs ziet een tekort van 50 miljard.. Duitsland wordt werkend rijker en Frankrijk wordt werkeloos armer.. Het BBP/inwoner (2015) liep voor Berlijn naar 34.696 dollar en zat iets onder dat in Frankrijk (34.879). 10 jaar later: Du 41.313 en Fr. 36.205… Melenchon zegt dat in Duitsland een armoedehel is ontstaan, ellendige arbeiders zonder eten. En Merkel liet intussen 1 miljoen vluchtelingen binnen en ging niet zelf aan het potverteren. En dan zeggen sommige presidentskandidaten op links nu dat ze als ze winnen meteen naar Berlijn zullen gaan om Merkel de levieten te lezen! En Fillon zegt dat hij van Frankrijk in 10 jaar “ de eerste economische macht wil maken”. Maar hij mag blij zijn als het lukt om een beetje van de achterstand goed te maken, de ww wat te drukken en ook de schulden te verminderen. En de export wat op te schroeven..   

Gezondheid is in de EU bij toenemende vergrijzing zowel voor direct betrokkenen en hen die voornamelijk bijdragen nogal belangrijk. Ook voor de sociale vrede: zie de “rellen over de zorg”. Hier en daar lijkt een grens bereikt of in zicht…  maar de levensverwachting is stijgend en de kindersterfte is dalende. Frankrijk zit goed:  86 en 78 jaar (V+M) resp. 10 dode op 100.000 geboorten. Italië Spanje en Zweden zitten met het laatste op 50% en Duitsland op 67%!  Maar de toegankelijkheid is op het franse platteland niet best… En qua preventie zit Parijs niet hoog: 1,9% van de totale uitgaven. De EU zit gem. op 3%. En  het aantal artsen zal in Fr. Met 25% dalen in 20 jaar van nu. Wetenschappelijk is er ook zorgelijks:  26%  minder medische wetenschappelijke publicaties in 10 jaar. Veel R&D gaat naar de VS.  En Parijs ziet hoge schulden 160 miljard nu wat akelig afsteekt tegen de +30 miljard van Berlijn. En het franse tekort groeit nog..

Frankrijk is op weg naar 26% 65+-ers in 2070 (bev.: 76 miljoen) en dus ook navenant hogere ouderdomsziekten. Maar de high-tech opent kansen op meer preventieve, automatische en geïndividualiseerde zorg. Hard nodig om vastlopen te voorkomen.  Duitsland levert een betere kwaliteit tegen minder kosten, een limiet voor de bijdragen en met een vergoeding per arts. Die ook met de ziekenhuizen in onderlinge concurrentie zijn geplaatst.  2080 ziekenhuizen voor 82 miljoen inwoners in Du en 2800 voor 66 miljoen in Fr. Ook Zweden pakte de reorganisatie ferm aan  met 1000 centra voor primaire zorg,  65 gespecialiseerde z-huizen en  en 6 regios met elk een of twee z-huizen voor intensieve zorg. Totaal blijft onder 9% van het BBP. De kwaliteit is ok en de bijdrage zijn begrensd. Zo ziet het in Fr. niet uit: daar wordt te weinig geherstructureerd en 5 zaken eisen aanpassing.

1.De budgettaire begrenzing die het gebruik van nieuwe medicamenten beperkt en de aantrekkelijkheid voor nieuw voor industriëlen en onderzoekers moet worden bevorderd.

2.Risico’s moeten actiever worden bestreden door systematischer aanpak. De gegevens moeten daartoe vrijer ter beschikking staan en er moet meer een cultuur voor risico komen.

3.Meer innovatie. Rond meer ambulante zorg ,robotoperaties en biotechno-onderzoek.

4.De financiering moet anders. Niet via kwantiteit maar per soort behandeling en prestaties. Ook moeten patienten meer weten over kosten van de zorg.

5.Betere regulering van zorg en gelijkheid van toegang. De staat moet dat voral doen en niet de uitvoering. Eerste lijnszorg vooral ook thuis, zelfstandiger z-huizen en meer concurrentie.

Als de uitgaven zoals nu 2 a 4% per jaar blijven stijgen bij een groei van 1,2% loopt het vast. En daarmee moet niet langer worden gewacht.

GUL LINKS IS IN FR. WEER TERUG!
Dat tonen de programma’s van de linkse primaire-kandidaten van de PS en de groenen. De lijn Hollande, meer pro-business, is voorbij. De fransen willen meer koopkracht en vinden meer o0verheids-uitgaven niet erg. Dat laten polls weer zien en de eerste discussieronde van de primaire-kandidaten was daar ook duidelijk in. Zelfs Valls “bekeerde zich” door het geweld om hem heen. Klassiek links is vol terug!  Hogere minima, en bijstand, lagere CSG voor lage inkomens en belasting vermindering op overuren (was Sarkozy). Ook op rechts en zeker bij de FN is men voor hogere bijstand (smic): 53 resp. 74% zelfs. Montebourg komt met een herlanceringsplan dat + 24 miljard staatsuitgaven betekent, Hamon komt met zijn “universele basis uitkering die 344 miljard gaat kosten. Maar deze neo-keynesiaanse ideeën zijn in een Frankrijk met nu al 65% v. h BBP aan staatsuitgaven gewoon teveel.  Maar slechts 40% wil nog meer ambtenaren wat alle kandidaten wel willen. Maar 47% van de PS-kiezers wil nog meer ambtenaren zelfs. De fransen tonen weinig vertrouwen in de programma’s van de 7 kandidaten in de primaire. Daardoor maakt Macron een goede kans met zijn mooie sociaal-liberale programma. Maar het blijkt weer: de fransen en inzicht in economie dat is niet echt verbeterd! De franse Nobelprijswinnaar Tirole uit Toulouse moet zich bij het kijken naar de discussieronde 1 van de linkse primaires de haren uit het hoofd hebben getrokken!   Hij beseft dat het liberalisme te ver doorschoot en vele teleur stelde maar dat is een ontwikkeling die Frankrijk totaal voorbij ging. Daar bleef politiek links nog steeds stilstaan en blijkt vast te zijn geroest in een maatschappijvisie die bijna niemand buiten la France nog zelfs maar begrijpt. Dit land leeft economisch nu al bijna een eeuw los van de inzichten van alle andere EU-landen en zelfs daarbuiten. De EU kan enkel door een sterker duo Frankrijk-Duitsland worden gered maar dat lijkt als je de franse politiek nu hoort, nog steeds een onmogelijkheid. Helaas.

Maar: het aantal baby-boomers dat met pensioen gaat stijgt snel en die laten lege plekken achter ook bij de “cadres” . Nu de groei van 1,2% lijkt te blijven worden  in deze sector steeds meer mensen gezocht ter vervanging.  + 122.000 in een jaar is bere-kend en dat stijgt nu nog hoger. De vervangingsgraad liep op van 50 tot 80%. In kaderfuncties is nu de ww nog maar 4%. Zo helpt nu ook in Frankrijk de toenemende vergrijzing door pensionering de ww dalen. De demografische wetmatigheid is nu ook hier (net als al eerder in Duitsland) een grote pusher om de ww te temmen. Ergo: het moeten opdraaien van de immigratie zal ook niet lang op zich laten wachten. De EU wordt gered door de demografische historie, maar dat duurt niet eeuwig. Al snel zal ook de andere kant ervan blijken. Maar voorlopig is het “goed nieuws”! 

DE WERELD VOLGENS JOSCHKA FISHER
Hij was 7 jaar de duitse minister van Buiza en is nu baas van een politiek adviesburo.  Hij ziet dat China gaat profiteren van de nieuwe wereldorde. Want Rusland lijkt economisch op een W-Afrikaans land en China gaat goed. Peking moderniseert en Moskou politiekt. Wat gaat China met zijn power doen? Samenwerken of confronteren? China kan de rol van de VS overnemen wat het ook op Cop21 al deed. Terwijl het enkel de eigen vervuiling op wilde lossen! Nu Trump zich meer wil afsluiten krijgt China nog meer kansen en voor de EU is de uitdaging groot.. In de wereldhistorie stond nog nooit een machtig land zijn rol zomaar af en de gevolgen voor het hele westen zouden enorm zijn. Rusland zal in dat gat springen!  Trump denkt dat een rijke VS zijn rol ruim kan blijven spelen wat fout is. Maar zijn terugtrekking zal enorm veel conflict in de wereld oproepen die ook hen zal beïnvloeden en hun geallieerden. Maar eerst gaan we zien hoe de russen zich ook in de europese verkiezingen van 2017 gaan mengen.. Daar moet Europa zich op voorbereiden.
De twee oprichtingslanden van Nato (VS en UK) trekken zich terug en dat ziet er niks goed uit. Want daar zit het hart van onze veiligheid en de VS zijn de enige die echt wereldwijd geloofwaardig een grote rol kunnen spelen. Maar er moet dan naast capaciteit ook de wil aanwezig zijn! De twijfel die T. zaait is al schadelijk!

Nu moet Europa zelf wat gaan doen en dan zijn dat allereerst Frankrijk en Duitsland. De wereld gaat enorm veranderen: zie China, India en die grote chaos in het MO. En ook de vluchtelingencrisis die druk zal blijven geven. De beide motorlanden zijn van elkaar afhankelijk. Polen is de zekering van Duitsland en Duitsland is die van Frankrijk, dat zie je op de kaarten.
Nu kan niemand van buiten het MO daar de zaak oplossen. Er zijn daar teveel conflicten: religueze, sociale en nationale. En die oppositie van Iran tegen SA. Men zal daar zelf veel moeten gaan doen.. Die akkoorden Picot-Sykes zijn uitgewerkt en ze werkten nooit goed. En de VS verstoorde het beetje rust dat ze brachten totaal. Dus Europa moet zich er tegen beschermen en wapenen, vooral tegen dat terrorisme.
Zeker nu ook Turkije zijn stabiliserende rol niet meer speelt, wat zowel in de Middellandse Zee als in de Egeïsche Zee zal blijken. Sarkozy en Merkel deden niet goed toen ze Turkije uitsloten!
De EU moet , met Frankrijk en Duitsland voorop, sterke initiatieven nemen na de verkiezingen. Hopen we dus dat niet Le Pen wint!De nationalismen winnen terrein en ze zijn nu gevaarlijker dan ooit. De digitalisering, de klimaatproblemen, de veiligheidsrisico’s zullen onze planeet van straks 9 miljard echt niet helpen. De duits-franse motor moet het gaan doen..

Twee prio’s: de eurozone en de veiligheid. Meer integratie zal moeten om de eurozone te behouden en een breuk is catastrofaal. Wat veiligheid betreft is een groot verbond denkbaar: daarin is Parijs de meest ervarene. In economische zaken is dat Berlijn. Maar sommige zeggen dat nu net op deze twee terreinen  de culturele verschillen erg groot zijn. Dat moet anders en Fischer denkt dat het kan.. De druk van Poetin en de Brexit en de komst van Trump maken de kans van slagen groter..
Duitsland, nu als dé liberale in de EU voorop? Tja dat zal moeten. De beide carolingische naties moeten nu opnieuw Europa redden.

DE CONFLICTEN EN TRUMP EN DE ZIJNEN
Daarbij zijn er twee concentratiepunten. Allereerst die situatie rond die 4 groepen eilandjes in de chinese Zee. Paracel en Scarborugh al bezet door China, Spratley –betwist door diverse buren- en Senkaku, -onbewoond, van niemand waarover Japan nu “heerst”. China wil zijn territoriale wateren uitbreiden en er zit olie en gas in die contreien. N-Korea speelt daar ook nog een rol van vredesverstoorder met nukken. In de regio scoort China al meer aanhang: Maleisië en de Philippijnen luisteren meer naar Peking. Maar Japan, Z-Korea, Cambodja en Thailand én de Philippijnen (!) hebben VS-bases. En Trump begint zijn spel daar ook via Taiwan..
Daarnaast is er dat MO dat “lijkt te fusioneren”. Het is nu HET kruitvat van de wereld. Met oorlogen in Syrië, Irak en Yemen. De twee aartsrivalen: Iran en Saoudi-Arabië zijn er, ook door religie, in conflict. Ook in de  de oorlogen in Irak, Syrië en Yemen, waar de sjiieten rebelse rollen spelen. Beide landen zijn ook “buiten eigen land actief” en hebben grote ambities. Waar Turkije, ook met veel ambitie, bij kwam. Dat vooral tegen de koerden vecht (het heeft zelf 30% koerden). Daarbij kwam dit soennitische land via/met Poetin (en het gehate sjiietische Iran en anti-Assad)  in een rare spagaat terecht. En: Turkije is… Natolid!
Trump is nog een onzekere factor zeker nu we de door hem gekozen  “7 diplomaten” zien. Handel Robert Lighthizer (ant-China), Rex Tillerson (ExxonMobil, Poetinvriend en Secr. of State =topdiplomaat), James Mattis (ex-generaal en tegenstander van Iran, maar gematigd), David Friedman (pro-Israél, familie van T. en pro-kolonies en anti-palestina en VS-ambassadeur),  Mike Pompeo (CIA-topper, noemde  VS-beulen helden, is sterk tegen Iran), Nikki Haley (wordt VS-ambassadeur bij de VN)en Michael Flynn (Ex-generaal, zeer ant-IS en veiligheids-adviseur). Zij dragen samen de buitenlandse politiek, maar zijn het bepaald niet overal eens met T. . Deze groep lijkt totaal afwijkend van hun voorgangers en zijn zonder ervaring. Maar wel alle hard-liners: Mattis iets minder?

En dan die “pro-russen” zoals Michael Flynn die ook voor RT werkt! Op hun galafeest ontmoette hij ook Poetin. En Tillerson kent Vladimir van de arctische olie en de sancties tegen zijn projecten in Rusland. Hij heeft de russische vriendschapsorde… Hij werd hier gepusht door Gates en Rice (ex-Bush).  Robert Lighthizer op Handel was al tegen China onder Reagan toen hij de staalimporten uit China bestreed. Ze kennen elkaar niet allemaal, denken verschillend en hun ervaringen zijn divers. Dus dat kan spannend en verassend worden..

CHINA WON DE VS-VERKIEZINGEN
China is best blij met die Trump, die isolationist en protectionist! En zeker over zijn diplomatieke stommiteiten: China-Taiwan, India-Pakistan en UK-Washington..
Het gaat zien hoe de economische en monetaire confrontatie Trump zal bevallen, waar 45% van de VS-export heen gaat. Sinds 2001 ging het handelsoverschot van China met de VS van 50 naar 365 miljard en China dumpte ook met de yuan (weer -10% in aug.) en houdt zo zijn positie van: de fabriek van de wereld”. Mede door delocatie van amerikaanse fabrieken en een echt conflict zou de VS 5 miljoen banen kunnen kosten.  En die infrastructuurplannen van T. kunnen het begrotingstekort naar 6,2% brengen: China is de grootste houder van de VS staatsschuld! Dus hier wat dreigen en rommelen kan een stevige recessie opleveren!

Het afzeggen van TTIP zal de commerciele VS-positie verzwakken en China sterker isoleren en hen dwingen hun exportmodel te herzien. Na die fout in Syrië die bij bondgenoten vrees opriep krijgen de geallieerden weer een knauw. Abe van Japan steunde TTIP en hij zit nu plat. En T. wil nog harder dan Obama weg van  Irak en Afghanistan. En wil  de allianties met Europa en in Azië ook herzien. Maleisië en de Philippijnen bogen al wat naar Peking..De VS sloten zich af van 1787 tot einde 19e eeuw, na die vreselijke burgeroorlog. Zoekend naar een andere rol werd het uiterst predominant na WOII. T. trekt zich terug op het moment dat democraturen zich opblazen om meer power. Zij willen meer voor hun volken tegen elke prijs. T. doet volop aan de  “ontwestering van de wereld”. 

China lijkt dus in vele opzichten de echte winnaar van de VS-verkiezingen.. wordt sterker als leider in Azië en sneller tot een wereldmacht. Peking gaat in de versnelling met zijn vrije handelszones waar Singapoer,  Vietnam en Maleisië best oren naar hebben.  De nieuwe zijderoute van 890 miljard, met 900 projecten in 64 landen met 4,4 miljard inwoners zijn een nog betere kans voor China. Die ontwikkelingsbanken  China met 50 miljard, BRICS met 10 miljard drukken andere internationale instituties weg. Jinping de onbetwiste leider in China krijgt nu ook ongetwijfeld een derde mandaat. En hij zal Rusland nog dichterbij trekken en idem Turkije!

“America first” dreigt vooral “China first” te worden en de 21e eeuw wordt weer multipolair. En China zal daarin de VS overvleugelen. Europa en Japan moeten hier hun conclusies uit trekken strategisch en economisch. Zou Enlai zei: “Als twee olifanten de liefde bedrijven zal het gras onder hen beschadigd worden”, en China is op weg een der olifanten te worden. Europa moet snel zorgen niet tot de deken te verworden. 

EUROPA WERD TOT PROOI
Dat beweert Attali en de franse columnist Makarian doet er nog een schepje op. En de amerikaanse expert Eliot Cohen, ziet de vriendschap T, met Poetin als eindig.  Waar Dana R. wat anders tegenaan kijkt.  Koffiedik kijken met de experts dus.. Attali eerst.
Trump is geen universalist en dat zal hij 4 jaar tonen ook in zijn strategie. Hij wil dat Europa zelf zijn verdediging regelt en de amerikaanse fabrieken terug halen naar de VS ook uit Europa. En wat de dollarkoers betreft: die zal ook vooral dienen om Amerika beter te maken. Punt. Dit betekent voor Europa dat er een totaal nieuwe geopolitique situatie is ontstaan: het staat tegenover drie grote landen met een duidelijke strategie, gericht tegen Europa. En dat mag ook geen  lid van de club zijn!  Behalve de VS met Trump zal ook Rusland zijn grootheid terug pakken en er voor zorgen dat Europa hun niet meer kan hinderen: niet politiek en niet militair.  China zal met allen verdragen sluiten en zich zo verzekeren van grondstoffen en afzet en andere allianties trachten te verzwakken. Voor “de drie” is Europa geen partner meer het werd tot een prooi… Die zal worden verzwakt.  En de europeanen liggen dit jaar door verkiezingen stil, zijn motor draait zachtjes en er zijn intern explosieve krachten. In Nederland en Centraal Europa. Dus is nu het jaar van de aanval gekomen… Wat enkel in Europa zijn er mensen die ook geloven dat het met hun voorbij is die heel provinciaal willen worden.  En zeker niet de strijd met de rivalen willen aangaan.  Want of men het wel of niet eens is, de grootste landen zullen de machtigste, rijkste en meest vrije zijn.  De kleintjes kunnen enkel “bij blijven” als ze handig zijn en mooie allianties sluiten. Zie Japan, het UK, Israël en Singapoer. Er komen nog meer voorbeelden..

Dat wordt 2017 voor Europa: overleven tegenover “vijanden” die weinig consideratie hebben en niks dienstbaar willen zijn aan andere.  Dus moet Europa zeer snel zijn defensie oppakken anders krijgen we snel nog meer problemen.. (dat is de ernstige boodschap van humanist Attali aan ons.

En nu Makarian die aanvult.
Die zegt ons dat het Verdrag van Rome 60 jaar werd. En dat de VS sinds 1957 geen president hadden die niet met ons bevriend wilde zijn.  En die de europese eenheid liever niet ziet. Dat maakt een een klap onze wereld anders en zet onze waarden in de wind. Trump gaat ons echt aanpakken: openlijk en stiekem.
T. pakt eerst de EU aan en wil niet weten dat dit onze vredesgarantie is en was. Met het atlantische verbond. Hij wil niks weten van artikel 5 daarin dat gaat over “helpen als een partner wordt aangevallen”. Hij wil niet meer 70% van de Nato betalen en eist 2% bbp bijdrage van elk land. Maar zegt ook: de Nato is een versleten iets.. En die verdedigt niet tegen het terrorisme.. Ook zal hij werken aan het bij elkaar brengen van de europese populisten net zoals Poetin wil en doet. T. ontving als eerste Farage! En wilde dat hij UK’s ambassadeur in de VS zou worden! Dat was schrikken.  Marine ging zelf naar Trump Tower maar zag T. niet. T. zet openlijk Merkel te kijk met haar “foute” humanitaire vluchtelingenpolitiek. Dat hadden de Golfstaten moeten doen, zei hij. En hij voegde toe: “zie Duitsland, dat de EU dirigeert en daarom heeft het UK gelijk met haar Brexit”! T. zal met andere nu goed opletten bij die drie verkiezingen 2017.  Nederland, dan Frankrijk en dan Duitsland.. stel je voor dat de winnaars Trump gaan opzoeken!

Nu een T. tegenstander: Eliot CohenCohen, vooraanstaande amerikaanse militaire en strategische expert, acht T. gevaarlijk. Hij zegt dat die grote hoeveelheid miljonairs in T’s kabinet eigenlijk gewoon zijn, maar dat we beter moeten letten op die generaals in de Witte Huis club! Zoals die Flynn als nationale veiligheidsadviseur. Een radicaal en islamhater zonder nuance. Die ook voor de Poetin-zender RT werkte. Die man is gevaarlijk naast een impulsieve Trump.

Hij zit naast James Mattis, “mad dog” geheten. Die het tegenovergestelde is van wat zijn bijnaam aangeeft. Hij is zeer nadenkend en prudent en die het belang snapt van militaire verbondenheid. Hij is hard maar geen idioot. Prima dat hij het Pentagon doet. En hij zal het goed kunnen vinden met Rex Tillerson, ex-ExxonMobil, die ervaren zakenman. Een prima duo.

Trump Organization kan internationaal ook schaden.  Het “gouden merk Trump” roept veel agressie op internationaal. Verder zijn er mogelijke financiële banden en belangen in het buitenland.  Hoeveel geld van Poetin zit in de Trumpse business? Vele vermoeden iets maar niemand kon iets bewijzen.

De GOP is ook helemaal niet op de Trumpse “Poetin lijn”. Zie John McCain als voortrekker tegen deze “vriendschap”.  Die wil dat Nato blijft en versterkt. T. zal nog wel even Europa willen doen schrikken maar op een dag zal hij zien dat Poetin hem inhaalt.  En dan zal hij boos op hem worden. En hem verder als “bad guy” zien.

Cohen is tegen werken voor deze equipe in het Witte Huis want van “binnenuit” bereik je bij Trump weinig. Net als bij andere presidenten zal ook hij leading zijn voor de andere IN het Witte huis. Andersom dus..         

En (mbt Poetin) nu de visie van Dana R.
Dana Rohrabacher (speechschrijver Reagan) is het wat Poetin betreft eens met Trump.
Poetin is nu T’s vriend omdat hij de enige is die tegen de twee zelfde gevaren vecht: het moslimterrorisme en China. Want amerikaanse bedrijven zijn pro-China waar ze vermogens verdienen. En China werd zeer arrogant in de Chinese Zee..  En ze zijn tegen opponenten even hard als Poetin dat is. We moeten denken aan Nixon in 1970 e.v. die een deal sloot met Mao Zedong, tegen Rusland, tijdens de Koude Oorlog. Rusland wil nu ook niet dat China te machtig wordt!

Rex Tillerson is internationaal zeer ervaren en weet hoe complex het is om met 50 landen in relatie om te gaan. Die is een positieve factor.

Reagan zou hetzelfde hebben gedaan als Trump nu want hij moest de Kouide Oorlog winnen. En dat Poetin landen binnenvalt is zeker voor de VS die (big stick) vele landen binnenvielen, ook geen slechte partner. Ze verdedigen hun interesses net zoals de VS.

Dana weet dat niet vele in de GOP haar steunen maar kent ook de power van een VS-president. Zij deed Reagan kiezen voor haar slogan: Neer met de Berlijnse muur in 1987, bij zijn speech in Berlijn. Alle andere rieden hem dat af maar het gebeurde toch. En Trump zal dat ook zo doen.

 
EINDE EU IS NU ECHT BESPREEKBAAR
60 jaar na Rome is dat nu een feit. Juncker opende met zijn 5 scenarios dit macabere bal. Ze waren:
1.Gewoon doorgaan. 2.De EU beperken tot de gem. markt (goederen OK, maar voor personen niet positief). 3.Een Europa van twee snelheden (wat al bestaat zie Eurozone en Schengen; hiermee verder gaan). 4.Concentreren op enkele sectoren (bv op contra-terrorisme). 5.Doorspringen naar Federaal Europa (zeer lastig nu).
Eerst maar eens de verkiezingen van 2017: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Bulgarije, Tsjechië. Maar helpt dat echt?

Het geraas over Junckers ideeën kwam meteen. In Versailles kropen Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bijeen met instemming van de Benelux. Maar niemand geloofde nog echt in “die harde kern die doorgaat” dus de hoge snelheid.. Men riep over “een nieuw IJzeren Gordijn” tussen oost en west. Ook al bestaat er nu al de eurzone en Schengen..

Vedrine zegt: de europese volken willen het EU-project veel minder. Al zijn die groepen nu nog een minderheid. Dus moeten we eerst de ontevredenen, de alergische aan boord trekken en naar ze luisteren. Want ze willen: soevereiniteit, identiteit en veiligheid. Herstel eerst de basis: Europa en het brede volk. Dat moet eerst…

Maar pessimisten (als MacroGeo) voorspellen het uiteenvallen en verdwijnen van de eurozone. Ook al winnen nu nog niet de populisten maar dat komt wel in 2021-2022. Bij de nieuwe verkiezingsgolf.. over 4/5 jaar. Enkele instituties overleven nog maar zakken daarna ook af. Sten zullen failliet gaan, klimaatchoc, russisch nationalisme, etc. ..  Maar vele zien ook “een nieuwe geo-economische kern rond Duitsland” opkomen. Plus Nederland, Polen, Tsjechië, Slowakije en een stuk van Scandinavië. En mogelijk ook Noord-Italië.

Tot voor kort waren dit de rampscenario’s van ultra-rechts: FN, UKIP, % Sterren.. Nu, in 2017, is dit scenario alleszins bespreekbaar.
Maar dit speelt ook op wereldniveau: in vele hoofdsteden al wereldwijd. Terug naar eigen identiteit en tegen de supernationale instituties die na WOII opkwamen.  De VN, het IMF , de Wereldbank,  en toen in 50-er jaren ook de europese instituties. Dat is eigenlijk de nieuwe en gevaarlijke wind die opsteekt.. En die waait veel verder dan Europa..
(Mede naar L’Express  maart 2017)
 

HET DUITSE OVERSCHOT
Zie de duitse handel: export 1207 miljard en import 900. Het overschot groeit nu nog.. Dat begint de partners in en buiten Europa te ergeren. Ze scoren in Berlijn 270 miljard primair overschot wat meer is dan China doet! De VS zit op een tekort.. Trump roept dus dat Berlijn de VS “exploiteert”. De euro is dus zwak tov de dollar,  maar niet lager dan andere valuta. De lage belastingen en de infrastructuuruitgaven in de VS zijn vooral de oorzaak! Trumps eigen politiek. Al 10 jaar zit Duitsland in deze positie ondanks veel protesten.. Dus moesten die salarisen omhoog en dat was het laatste jaar +2,3%. Verder is Duitsland oud en spaart dus veel  en consumeren weinig.  Maar men investeert ook te weinig: wel 100 miljard zeggen experts. Dat gaat Martin Schulz veranderen als hij wint..  toch investeert Duitsland zelfs iets meer dan andere EU-landen dus dat valt niet mee.  Dus zou de BTW omlaag moeten en de belasting op salarissen omhoog, maar dat ligt politiek niet goed. Of meer uitgeven door de regering en een tekort maken..  Sigmar Gabriel riep dus tegen Trump: het is je eigen schuld, maak jij maar betere auto’s! Maar wacht even als er nog meer oude duitsers komen gaat dat overschot omslaan en daarop zal men moeten wachten..

Heel anders zit het in Athene. Daar denkt men over verlaten van de eurozone.  Het IMF aarzelt om te blijven lenen: van de 298 miljard heeft het nu 13 miljard en de EU is er voor 234 miljard in met nog 51 miljard andere. De grieken kregen: 73 miljard in 2010, 153 miljard van 2012-2015 en 86 miljard voor 2015 tot 2018. IMF denkt er over om te stoppen als die schulden niet omlaag gaan en dat moet de EU doen. Athene beleeft al 7 jaar de jaren 30-ig van de vorige eeuw… Men verloor bijna 40% aan koopkracht.  En nu moet de BTW naar 23%.  Er leven 15% grieken in grote armoede ze kunnen zelfs hun gezondheid niet meer betalen. Hun minimumsalaris ging al 10 jaar niet omhoog. Dus gaat men rommelen in het zwarte.. En Athene moet terug naar 1,5% tekort om zijn lening te krijgen. Nu denkt 53% van de grieken dat in de euro gaan geen goed idee was. 42% acht de drachme nu beter. Tsipras en de zijnen willen blijven maar in de syriza-fractie in het het parlement verandert de houding. En wat gebeurt er met de EU bij Grexit? De EU lijkt het te kunnen hebben maar Athene niet… De grieken houden nog steeds hun oude 1000 en 5000 drachmebiljetten vast..  Mogelijk gaat dat hun redden.  En Schauble is nu mordicus voor een Grexit..

DE KOUDE OORLOG IS ER WEER
Na de russische bemoeienis met de VS-verkiezingen is het nu al raak in Frankrijk. De russen pirateerden al de site van Macron die nu beter is beveiligd. En er waren weer russische zware bommenwerpers (Tu-160) in de lucht die hun transponders uit zetten. Ze vliegen langs de kusten van Noorwegen tot Portugal.. Franse vliegers onderschepten er twee op 9 februari bij Bretagne en dat was al een tweede intimidatie. Idem met onderzeeërs die nu te vinden zijn in de Golf van Gascogne. Frankrijk gaat ondanks deze spanningen economisch verder met de russen behalve dan die sancties. Net akls Trump met Flynn beleefde zijn er ook nogal wat fransen met russische contacten.  En het aantal russische agenten in Parijs nam toe alsook de acties van de franse contra-spionnage.. Geuren van Koude Oorlog..

Rusland wil de EU verzwakken en verdelen en heeft banden met Marine, Fillon en Melenchon… De weigering van de verkoop van die twee fregatten was een dieptepunt in de relaties maar ze bleven er. Thierry Mariani (LR) is pro-russisch en betreurt dat Frankrijk TGV-contracten verloor aan.. de chinezen. Toch: Parijs investeert 1,6 miljard in Rusland (2015) meer dan Duitsland met 1,4 miljard.. , het UK met 1 miljard en de chinezen met 57 miljoen. Alle franse bedrijven bleven in Rusland.. Dus ondanks de koude Parijs-Moskou zijn er nog vele warme relaties. En midden in de diplomatieke crisis in 2016 gingen alle businesstoppers naar Moskou (Total, Thales, Auchan, Danone, Pernod, Soc. Generale en Saint-Gobain). Total blijft hier vooraan met 12% in de russische olie.  En met 20% investering in Yamalgasproject. Wel 27 miljard dus. Dat wat de business betreft, nu de media.

Brussel bemerkte dat Rusland veel investeerde in “desinformeren en  propaganda” via de staat en via bedrijven. RT is er een van en zie ook Sputnik (multimedia) dat flink meedoet. De laatste doet nu ook alles in het frans en werkte aan een “gay lobby” gericht op Macron. Hij zou een amerikaanse bankagent zijn! RT dat ook een franse site heeft gaat nu ook een franse zender opzetten (eind 2017). Drie franse leden van ethische commissie zijn: Thierry Mariani, Helene Carriere en de econoom Jacques Sapir, alle drie russofiel. Brussel verzet zich met task force: East Stratcom met 10 man die de russische desinformatie moeten opsporen. Zo’n 400 mensen uit de media zijn ook ingeschakeld. Elke donderdag is er een rapportage. De franse media doen tegenzetten onder coordinatie van Google News Lab. AFP, Le Monde, Liberation, Echos.. Men lanceert nu een Crosscheck gespitst op de russen.
Maar de russen een hak zetten zal niet meevallen. RT in het engels is er al 10 jaar en werd al diverse keren door Ofcom gepakt. Voor partijdigheid en onjuiste berichtgeving.

Maar RT en Sputnik lijden er nauwelijks onder..  Hoe meer men ons aanpakt hoe meer reclame we maken. Zegt hoofdredactrice Margarita Simonyan. Zij is zeker van de invloed op de franse verkiezingen van de “soft power” uit Moskou.   

Namen uit het pro-russiche politieke circuit: Marion Marechal-Le Pen (FN), JP Chevenement (Res Publica), J. Sapir (HESS Parijs), Thierry Mariani (LR) en N. Dhuicq (LR). De oude relaties Rusland-Frankrijk zijn nooit uitgestorven. Ze volgden de trends: vroeger vooral de franse en russische communisten en nu vooral de (meer religieuze katholieke) rechtsen met de russisch orthodoxen.

WE MOETEN RUSLAND BETER SNAPPEN.
Dus moet U Catherina Merridale lezen: Rusland experte. Die wijst er op dat de revolutie daar nu een eeuw geleden is en dat die Europa en meer sterk veranderde.  Rusland is een essentieel land in de europese historie maar heeft zeer specifieke kanten. Zoals zijn taaie landbouw met weinig opbrengst en zijn grote aanhankelijkheid aan de godsdienst. Dat niet “bij Rome horen” maakte dit land ook zeer afwijkend. Dat wordt te vaak onderschat. Er heerst sinds altijd een cultuur van de sterke leider, een tsaar en Poetin werd er ook een. Dan is er ook die aparte geografie, al is de historie bepalender dat dit aspect. Het land is enorm uitgestrekt en mede daarom werd er hier zo keihard geregeerd. Ook het verre volk moet de leider voelen. En het land werd vaak van buiten aangevallen en geplunderd. Wat nu nog dat gevoel van gevaar oplevert.  Rusland was ook deels “de wal van Europa”! Daar wordt natuurlijk ook politiek op gespeeld en het vaderland staat hoog aangeschreven. Patriottisme is vereist hier. En hier krront de Kerk de “tsaar” dat is gebleven.

Het land was altijd diep xenofoob van “buitenlanders” is weinig goeds te verwachten. Men was hier ook lang massaal analfabeet heel anders dan in W-Europa en de kerk was altijd tegen modern en nieuw.  Bij de inlijving van Oekraïne (17e eeuw) kwam er een moderner land binnen  met westelijke trekjes. En de russische elite ging daar van houden wat een kleine interne revolutie werd. Zelfs al voor de modernere tsaar Peter de Grote. Dit duizendjarige geheel ging in 1917 op de schop  en dat kostte 1,8 miljoen levens. Het begon met een vrouwendemonstratie dat was de burgerlijke fase van de revolutie hier.  De tsaar werd in een week afgezet en Lenin kwam daarna uit zijn asiel in Zwitserland. Hij moest langs rare wegen inreizen omdat vele zijn arrestatie wilden. Hij reisde door Duitsland met een zweeds paspoort en speelde “doofstomme”. Maar de britten lieten hem oppakken aan de zweeds-finse grens, maar die kreeg geen antwoord uit Moskou omdat het Pasen was…  En dus mocht Lenin verder reizen. Lenin drukte daarna een onuitwisbaar stempel op het land. Na zeven maanden lukte hem al “zijn revolutie” terwijl hij in Finland zat. De bolsjewieken waren onschuldig aan de oorlogen en deden zich als de redders voor. En hij overtuigde de russen en bracht hun relatieve rust en dat werd de basis voor de volgende bijna 100 jaren. Tot de Muur viel..na de peristroika.

Zie hoe het land “groeide” van 1689 tot 1900: in het Z-westen en z-oosten en in het westen (Polen en Finland) Tegen de buren Iran en de ottomanen en de chinezen. Met japan in het oosten. Een lengte van meer dan 10.000 km en breedte van meer dan 5000 km. Immens.  70% bestaat al lang voor 1689 daarna groeit het land van 500.000 km2 met nog  honderdduizenden km2.  

EUROPA SLAAPT OOK IN DE RUIMTE
Ariane krabbelde weer op met 76 geslaagde lanceringen na een sof, maar men moets wel snel reageren op de aanvallen van de grote uit Californië. ESA en CNES moesten hun organisaties bijstellen nu Musk de kilo’s voor de helft van de prijs de ruimte in schiet! Space X is een winner gebleken en Musk neemt risico’s, gaat snel commercieel met mensen de ruinte in en hij doet dromen.. Ook Bezos van Amazon mikt daarop met zijn Blue Origin en kreeg een contract bij Eutelsat. Nasa zit intussen vol met start-ups en schrok van Musk die twee mensen in 2018 naar de maan wil sturen.  Europa lijkt op Gosplan onder Bresjnev nu en de amerikaanse concurrentie doet even wat zijn in 40 jaar bouwden in enkele maanden! De privaten gaan de ruimte pakken en Musk wordt eigenaar van Mars? Larry Page van Google-Alphabet liet weten dat hij en vrienden het beter snappen dan “de politici”. Dus Europa mag wel oppassen en nu ook “in de ruimte”. 

-LONDEN ZOEKT NIEUWE HANDEL
De regering riep op om op de wereld nieuwe handel te zoeken.  Men wil voor 2019 (Brexit startjaar) nieuwe handel naast andere met de EU en ook meer met de VS. Men begint bij landen die al met de EU handelen nu om bilateraaltjes te doen later.  Maar Indonesië dat bijna een akkoord rond heeft met de EU deed niet mee. Want “Londen staat zwakker na Brexit”, zegt men daar. De EU-landbouw is sterk beschermd dus zal Londen zijn toeslagen aanbieden na vertrek uit de EU ook aan Australië en Nieuw-Zeeland, grote agrarische landen. Maar genetisch veranderde producten zouden bij import de britten boos kunnen maken. Maar Londen kan landen goed helpen met bankservices en administraties. Maar ook hier zit veel lokale bescherming: zeker ook in de EU nu. Ook in India zal het aanbieden van markttoegang voor agrarische producten niet hard lopen omdat het UK kleine klant is in deze. Het zal niet meevallen: zowel het nu voorbereiden van contracten met landen na vertrek uit de EU als met hen contracten uitvoeren met de EU als concurrent.. Want Londen zal vaak te weinig tegen-aanbod bij zichzelf vinden dat andere landen graag willen zien..
BREXIT IN CIJFERS (EINDE FEBRUARI 2017)
Er moeten ca 21.000 wetten en regels worden aangepast.
In het UK zijn nu 125.000 studenten uit het buitenland en 15.000 britse studenten zijn in Europa.
Er wonen 3,3 miljoen EU-ers in het UK en 1,2 miljoen UK-ers wonen in de andere EU-landen. Hun statuten moeten worden herzien..
In Brussel zijn er 73 britse parlementariers, en 3800 britse ambtenaren (inclusief gepensioneerden!). Wat gaat er met hen en hun inkomen gebeuren? Het gaat hier om liefst… 7 miljard!
En de britten reisden per jaar 42 miljoen keren naar de rest van de EU.

DE ZUID-ZUID MIGRATIES
Wereldwijd gezien is de stroom: ontwikkelingslanden-geind. landen 120 miljoen groot en omgekeerd 6,9 milj. Maar de stroom ontwikkel. Landen onderling is ook 79,5 miljoen en die geïnd. Landen onderling is 41 miljoen. Dus pas op; zuid-zuid is 55% van de stroom zuid-noord! Vele migranten missen het geld om naar het noorden te komen en zoeken beter leven bij de zuid-buren.  Zoals burkinezen in Ivoorkust doen met 1,5 miljoen. En zo heeft Ivoorkust %-eel (tov 23 milj. Inw.) immigranten dan het UK heeft van de indiers, Duitsland van de turken en de VS van de Mexicanen!  Daarom ook komen de malinezen eerder naar Nigeria dan ze naar Europa gaan. Dichterbij huis ook..

In Azië zien we dat ook: mensen uit Bangladesh leven  met 20 miljoen in India en dat geeft daar niet weinig problemen. Hindoes vrezen hen vooral en er kwam in 1980 een opstand in Assam daarover. Modi is er ook niet gek op nu. En er stroomde 4,5 miljard van India naar Bangladesh: een der dikste stromen ter wereld. De komende jaren zullen er ook steeds meer gaan van landen met vergrijzing vanuit landen met hoge bevolkingscijfers. Zoals vanuit latijns amerika naar de VS. Wat Trump niet zint.  In 2050 hebben China, India en Latijns Amerika ook teruglopende bevolking. Enkel Subsahara Afrika explodeert en die zullen Europa (afn. Bevolking) bezoeken.  De Middell. Zee wordt dus een grote Rio Grande.
Europa weet dat de stroom zal verdubbelen tot 3 x zo groot.  Dus zullen ze ook naar het MO en Azië willen uit Afrika: want Europa remt. China en Z-Korea remmen nu ook al behalve jonge goedkope werkers. Dus ook de zuid-zuid migratie gaat komende tijden sterk in de plus.

ONS LOT IS MEDITERRAAN
Dat lees je in “Mes independances”(Actes Sud) waarover Le point (9-2-2017) berichtte.
De koning van Marokko was in Addis Abeba om weer lid te worden van de Afrikaanse Unie. Daar stapte zijn vader 33 jaar geleden uit na een conflict. De koning zei ook dat Marokko de productie en de verkoop van de burka (integrale voile) gaat verbieden. En dat hij zo ook “wilde bijdragen aan het komende afrikaanse leadership”.
Algerije sluit zich op en zakt met de lage olieprijs af. Archeo-socialistisch, autocra-tisch en onbewegelijk is het land.
Tunesie doet alles om de toeristen terug te  halen, maar krijgt ook de duizenden djihadi’s uit Syrië/Irak terug. Het staat nogal alleen en is fragiel.
Kamet Daoud schrijft: “zij die vrijere, gelukkigere en meer democratische arabische landen willen hebben maar weinig echte vrienden. De salafisten/islamisten zijn hun vijanden en de djihadi’s doden hun. De dictaturen vervolgen hen en het volk begrijpt het vaak niet. Het westen wil ze enkel tot vrienden om zich te beschermen tegen radicalisme of foute regimes.
In Tunis en Rabat wordt het lot van ons ook bepaalt. Niet minder dan in Washington en Berlijn. Maar wie van het westen kijken naar dit zuiden? We lijken daarvoor geheel blind. Maar we zijn alle kinderen van de Mare Nostrum wat ene Albert Camus al lang geleden wist.

 LEON DE MARSEILLE 2 JULI 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten