Totaal aantal pageviews

zaterdag 4 maart 2017

LIET FRANKRIJK IN BRUSSEL STEEKJES VALLEN?


 
LIEP FRANRIJK “DE KANTJES ERAF”
                     IN BRUSSEL?


OVERDREVEN PRENT:  MAAR LA FRANCE IS STERK IN VERBEELDING!
La France heette vroeger: “La fille de l’eglise de Rome”. Vóór het (ook religieus) vrede sloot met het protestante Duitsland. En daarna met dat land tot “de motor van Europa” werd. De christelijke waarden en cultuur verbonden hun. Het bleek helaas moeilijk te zijn: hun sociaal-economische visies 
verschilden sterk. Maar, komt daar sinds kort tekent zich een ommekeer af.. 
Europa is een idee van: 20 eeuwen oud! De historie toont tientallen pogingen “om meer Europa te bakken”.

OUDE EUROPESE WORTELS
Vallen, opstaan en weer proberen, was het kenmerk van de europese toenadering. Op de lange weg naar vrede en het uitbannen van oorlogen. De feiten van “dit gevecht om Europa” zijn echt indrukwek-kend!  Zie die welvaartsgroei na WO II! Vooral door de EU steeg onze regio naar een wereldwijd voorbeeld. Tot de crisis van 2008 hard toesloeg, die nu, na bijna 10 jaar, wijkt..  

Frankrijk deed decennia "weinig in en aan de EU”. Mede omdat Parijs het stabiliteitspact bleef schenden en Brussel zo tot de “politie-agent voor Parijs” werd.  Onder “toezicht van het strenge Duitsland”: het braafste kind van de EU-familie. Berlijn heeft vele ambtenaren in Brussel; vele meer dan Parijs. La France vervreemde zo van Brussel. Al profiteerde men flink van de financiële Euro-paraplu, die door Duitsland waterdicht werd..
Frankrijk speelde vooral op het zuiden, zowel in als buiten de EU.
AFRIKA: 100% EUROPEES

Logisch door zijn vroegere koloniale relaties en het nam daar ook “de EU-honneurs” waar. Uit eigenbelang, maar ook als EU-lid.  Duitsland en andere EU-landen zien dat belang nu pas: ná die golven van immigranten. En nog indringender, nu het populisme ultra-rechts sterk maakt en onze democratiën bedreigt. 
 
LINK VERWARREND DUO
EUROPEES BREED ULTRA-RECHTS!





De "verwijdering" met de oostelijke EU-landen, die woeste Poetin en de haatzaaiende Erdogan, de Brexit en het aantreden van “wild  Donald Trump” overtuigden nog meer Europeanen..   

Parijs moet nu eerst “une grande menage thuis“ uitvoeren. Vóór de "motor FR+DU” het beter kan doen.
Wat vooral Fillon scherp ziet. Zonder een gezonder Frankrijk is de EU niet te redden. Dat snappen Trump,  Poetin en Erdogan ook heel goed. 


Meer coördinatie in de EU moet dus: met name in het economische, de veiligheid en de buitengrenzen. Maar eigenlijk nog meer wat betreft: “de onderlinge verbindende waarden”. De EU moet terug naar de essenties en de ambtelijke peanuts laten vallen. Welvaart, veiligheid en cohesie zijn keihard vereist. De buitenwereld wordt steeds “bozer” en dwingt harder dan ooit. Toenadering Parijs-Berlijn is een topprioriteit, en het “mal francais" mag niet tot een "mal europeen” leiden.  

Brexit toont hard waarom dat moet en Poetin toont dat het snel moet. Ook omdat Trump geen “europeaan blijkt te zijn ”.  Europa is ons aller enige kans op vrede en welvaart voor morgen. De verantwoordelijkheid van Parijs daarvoor is groot.
2017:  JAAR VAN DE WAARHEID OVER DE EU
Helaas: het gaat nu om een move die haaks staat op “dass gesunde Volksemp-finden” ! Niks gemakkelijk dus..

Op nu naar “Europeer verbindet  Euch”  en niet naar “populisten van alle landen verenigt u”. 

Nederland doet de éérste verkiezing, al snel. De score van PVV/WILDERS en de regeringsvorming zijn (psychologisch) "van europese betekenis”. Geert zakte iets in de peilingen, wat opviel. Het franse FN+ Marine en Frauke van de duitse AfD (en andere ultra’s), kijken gespannen toe. Ook hoe Poetin en Lavrov “zich bij onze inwerken” voor de twee giga-verkiezingen (Fr en Du) die volgen. Terwijl Trump het eigen land en de wereld in een geopolitieke chaos stort. Een verbijsterend geheel, wat niemand zich, 3 jaar geleden, zelfs maar kon voorstellen!  
EUROPA 2017: EEN  KARIKATUREN WEDSTRIJD? 
LEON DE MARSEILLE, 5 MAART 2017      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten