Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 februari 2017

NOW, IT'S ALL GEOPOLITICS, STUPID!


 “ECONOMICS” WERDEN “A MESS”,
                   "GEOPOLITICS" ZIJN NU DÉ PRIORITEIT. 

HET BESTAAT: WAAR IS DAT VAN DE EU?
Het “absolute primaat van de politiek”, - ook bóven econo-mie-, is er weer volop. Eigen waarden, cultuur en identiteit staan nu “on top”. “America first”, “Eigen volk eerst”, “Dit is ons land” en “The UK wants his identity back” werden dage-lijkse kost. Dit zeggen werd "minder pikant" en ook in humanitair, verlicht Europa!  
KRIM, O-OEKRAÏNE EN DE SPRATLEY'S..
Waar dat ook minder opvalt door ene Poetin: die weer “landje pik doet”. In navolging van Catherina de Grote, 
terwijl zijn land verarmt en wegkwijnt. Zie ook Erdo-gan dromen van het Otto-maanse Rijk. Daarvoor offert hij “die westerse scheiding van Kerk en Staat” graag op. En “Brexit”-May reisde via Trump naar Erdogan. En sloot met hem een handelscontract voor “samen ontwikkelen en bouwen van gevechtsvliegtuigen” af. 

Trump, Poetin en Erdogan scharen zich bij de Al-Baghdadi’s en de IS-ers: die ook “landje pik doen” en daarbij graag de taal van de Kruistochten spreken. 
Pascal Lamy (ex-baas van de Wereldhandelsclub), zag tot zijn verbijstering dat "de sterke economische verstrengeling van landen ons nauwelijks behoedt voor politieke avonturen". Deze "garantie voor een vredige wereld", blijkt er niet meer te zijn... Ook dacht hij nooit dat Venezuela hét voorbeeld zou worden. Chavez kilde met zijn dwaze ideologie zijn mooie, olierijke en goed ontwikkeld land. Waar nu honger en tekort aan alles heerst en chaos en moord het leven bepalen. Het  failliet is aanstaande: want China stopte met geld lenen..  
 

Napoleon vond “het primaat van de politiek” gewoon. Toen in Europa  faillisse-menten door (politieke) oorlogsvoering volgden op perioden van “grandeur”. Na Waterloo, deden financiële crises Frankrijk terugvallen tot de mindere van Engeland of Rusland. N. was protec-tionist, leende volop geld en ruziede. Ook met econoom Jean-Baptiste Say, die zijn “Traitement d’economie politique” niet wilde wijzigen. Waarvoor hij straf kreeg bij het Tribunat. 
Napoleon had een bloedhekel aan economie, die achtte hij  “subversief en gevaarlijk”. 
 
HAMON WON EN MACRON WINT EINDSPRINT?
Zo “zwaar” ligt het in Frankrijk
bij (links-linkse) Hamon (nog) niet. Hij won de linkse primaires van de “liberaal-linkse Valls” en riep daarna Melenchon (ultra-links) en de (links-groenen) Verts op “achter hem te gaan staan”. Om het tegen (rechts-liberale) Fillon, liberaal-sociale Macron (PS) en rechts-radicale Marine op te nemen: maar ze weigerden. Marine Le Pen zei expliciet dat: "De opmerkingen van economen over haar buitengewone verkiezingspro- gramma haar niets deden. Omdat haar  politiek het vader-land er snel bovenop zou helpen: zonder immigranten en euro..".  
Ook in Frankrijk proef je “het primaat van politiek en de ideologie”, die hier ook zijn verheven bóven de economie.
De franse verkiezingsteksten gaan bol staan van: solidarité, nation forte et libre, identité et culture en…  patrie. Maar “L’Europe”, gaan we weinig positief horen noemen. Enkel bij Fillon en daar “alleen rond de thema’s veiligheid en defensie en onze europese cultuur” .   

Besef dat: Trump’s “We put America first again”, in Europa begon, minder dan 50 jaar na Hitler. Zie het franse FN en de Vlaamse Volksunie. Hun gedachtengoed zien we in veel EU-landen: Visegrad-landen, UKIP, ÖFP, AfD, Grillo’s Five stars en de nederlandse PVV.
LAND OF: HOPE AND GLORY AND THE FREE
China blijkt (met Brussel!), dé supporter van mondialisering en tégenstander van protec-tionisme. Xi Linping (de libe-rale communist) waarschuw-de de zakenwereld in Davos, voor “afnemende wereld-welvaart”! Het was ook een gooi naar een “chinees wereldleiderschap”.   

Trump zag het aanrazende China en (groeiende) VS-handelstekorten. Met: China (481 exp.-117 imp.= -364 miljard), de EU (431-274= -157), Mexico (300-236= -64) en zelfs met Canada (300-280= -20). Hij trapte vol op “de politieke rem”. Met: nationalisme, anti-immigratie, islamofobie, importheffingen, muren en zelfs “inreisver-boden”!  De wereld schrok zich een hoedje, en hierbij valt zelfs “Minder marokkanen” van G.W in het niet. Maar de senatoren Mccain en Graham (GOP) wezen T. terecht: “Moslims zijn onze belangrijkste bondgenoten tegen IS”.

Nou is Trump, -leuk of niet-, door ca 50% der amerikanen, als hún president gekozen. Al krimpt dat nu naar 40%.
TRUMP WIKT EN STEVE BANNON BESCHIKT..
Zó kwamen we aan: “Die trumpetterende olifant in de diplo-matieke porceleinkasten van de wereld”. Die 1 miljoen britten die Trump’s bezoek niet willen, werden genegeerd.  
 



JA:  HET IS EVEN WENNEN! 

Merkel toonde “wisdom, sagesse”. Na haar telefoontje met T. zei ze: “Mr. Trump en ik zijn het eens over ferm bestrijden van het terrorisme en versterken van de NATO, ook via  hogere EU-bijdra-gen”. Maar, keurde ook meteen die inreisbeperking af. M. schakelt over naar “pure Realpolitik en afstand houden”, van een president, die (te?) vele verontrust. Want haar verkiezingen komen en ze moet  op die CSU-baas (Beieren) letten. Die bewondert Trump…

De VS toonde (na één week T.) beelden van straatprotesten, die aan de Vietnamtijden herinnerden. De VS blijken diep xenofoob en isolationistisch, zoals vóór Pearl Harbor. We zien ook, dat immigranten (Trump is duits-schots en zijn ega sloveens) niets willen weten van.. andere immigranten.




Dus “verlichte broeders en zusters”, besef dat het humani-taire licht verzwakt. We voelen het ook diep in onszelf doven. Door angst voor slechtere tijden, verlies van identiteit en cultuur. Voel hoe het patriottisch-nationalistische vuur in ons wordt aangewakkerd . En besef dat u daarom hoort: “Eigen land eerst”!  Herinner u wat Churchill zei: “Wie vrede wil, zal de oorlog niet kunnen schuwen”. En May weet dat...  

Tot besluit een rake omschrijving van de laatste weken (door VS-journalist):
“Now: up is down en down is up and nothing seems real”.   
 


LEON DE MARSEILLE,
          11 FEBRUARI 2017

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten