Totaal aantal pageviews

donderdag 18 augustus 2016

DE "JUNGLE VAN CALAIS", EINDPUNT OF NIEUW BEGIN?


IS DE “JUNGLE” VAN CALAIS, EINDPUNT OF BEGIN?
 

« Le jungle de Calais, c`est la defaite », kopte een franse krant. Calais werd  HET symbool van het echec van de aanpak van de explosief groeiende immigrantenstroom.  In  franse politie-kringen heet Calais ook:  ”De dode hoek van het  franse nationale veiligheidsbeleid”.

In augustus 2016 telde men in Calais-Noord  weer 9000 (!) immigranten  (officieel  4500..). In erbarmelijke omstandigheden, zoals vele malen eerder. Onder hen: 865 minderjarigen, en 676 zonder begeleiding.  Allen willen “kostte het wat het kostte”, naar het engelse paradijs.  Want Frankrijk wil hen niet, ze moeten dus 
snel het kanaal over.  Helaas trapt de nieuwe  PM Miss May daar nu, midden in de Brexit, hard op de rem.

Begin 2016 sloot Calais-Zuid: en bloeide Calais-Noord dus weer op. Met illegale winkeltjes, onderlinge gevechten (40 gewonden) en onder bewaking van wanhopige politiemannen van CRS en Police Nationale. De rechter veroordeelde de franse staat: “Voor te hard 
optreden bij de sloop van winkeltjes”: de staat ging in beroep.. De overvallen op vrachtauto`s naar Engeland, krijgen intussen “een militair karakter”.

Het verdeelplan van Cazeneuve  (2500 in provinciale opvang) liep, -mede door Nice-, te grote vertraging op. In Calais vond men personen met “fiche S” (= terrorisme verdachte)en men vreest voor IS-ers.  Een lokale politicus eist een avondklok voor de Jungle: om de doodsbange omwonenden te beschermen. 

De overheersende emotie werd: een totale machteloosheid. Men wacht enkel nog op “persoonlijke ingreep van de president”. De stemming is, bij alle betrokkenen,  meer dan explosief na de vele mislukkingen..
Calais werd DE thermometer voor het mislukte franse en europese  immigrantenbeleid.. En elders in de EU ontstaan dozijnen nieuwe “ jungle`s” ..         
 
Wat “Frankrijk en de EU met Afrika te maken hebben”,  zal nu iedereen duidelijk zijn!  De media bulken van de berichten over “gespannen situaties”.   Afrika werd nu de grote leverancier van immigranten.  Van “echte” asielzoekers  (Eritrea, Soedan en Ethiopië?) en van nog meer "economische". Uit andere afrikaanse landen, m.n.  in Noord- en West-Afrika.  En de Syrische oorlog blijft de bron voor de asielzoekers.
Sinds Erdogan aan de kraan zit, blijven ze (nog) in Turkije. Maar vele duizenden wachten in Griekenland al maanden op terugreis naar Turkije. Wat maar 800 keer lukte..! De grieken komen (ondanks EU-hulp) niet verder..  Ook daar groeien nu de spanningen, waarschuwen kenners..

 In juni 2016 bleek de (vnl. afrikaanse) stroom uit Libië naar Italië, even groot als die uit Turkije in juni 2015: 23.000! Vele mensen verdrinken op de linke zeeroute:  3%, en het stijgt. Omdat de “passeurs” nu 100% vooruit-betaling eisen (was 50+50%). Daarom stapt men ook in gevaarlijke boten: omdat het moet lukken. Na  vertrek is er immers... geen cent meer over. Dus is verdrinken niet  zo erg meer...  

De vluchtelingenbalans half 2016: 3 miljoen vluchtelingen in Turkije en 1 miljoen in Griekenland + Italië.  Samen dus ca 4 miljoen wachtende, in Turkije + Z-Europa.  Waarvan nu nog ca 70% (= 2,8 milj.) echte asielzoekers zijn uit MO-oorlogen   

 
Landen van de  EU: wat nu ?

In de EU wijzen politici naar de “Nauro-oplossing”  van  Australië. Alle boten op zee afvangen en uitladen in de arme republiek Nauro, een eiland, dat ze tegen betaling "opneemt". De AfD-partij in Duitsland beveelt nu ook “een eiland buiten Europa aan”. Oostenrijkse politici willen dat ook en rechts Vlaanderen wil ook de 1600 migranten uit opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen “snel ergens heen sturen”. Zei daar een NVA-politicus; tegen betaling natuurlijk..

De omstandigheden op Nauro zijn afgrijselijk: het misbruik is enorm. Australië moet van de eigen Hoge Raad, de opvang (sinds 2001 al!) in Papoea Nieuw Guinea sluiten en die 800 gaan nu ook naar Nauro.. In Turkije gebeurt hetzelfde:  syriers werden daar de goedkope arbeidskrachten met minieme voorzieningen. De rijke Golfstaten namen Stil honderdduizenden syriers op: zonder status en dus.. zonder rechten. Ook voor goedkope arbeid.. 
Vluchtende zijn al jaren overal de moderne slaven.
     

Maar bestaat er een “Nauro”  rond/in de Mare Nostrum? Na het gewelddadige, “racistische” Sisko-incident in Noord-Corsica, met 5 gewonden en een burkini-verbod,  gaat het dat zeker niet worden. Wordt het “de nieuwe business” voor Libië?. Waar IS zwaar wordt belaagd door het libische leger, zwaar gepusht door de VS en…  de fransen. Middels een recent ongeval, ontdekte de fransen “hun 
geheime dodelijke commando-operaties” daar. De IS-basis Syrte is bijna heroverd, de stad moet worden geleegd.

Steekt bij sommige hier de verleidelijke idee achter voor:  “een magrhebiens/regionaal Nauro”?  Als betere oplossing in vergelijk 
met dat linke Turkije en het onbeheersbare EU-land Griekenland? 

Wordt Libië, -chaotisch, failliet en Afrika`s  grootste olieland-,  nu “tot DE opvang in de Afrikaanse regio”? Liefst met steun van de VN en de Afrikaanse Unie en geld van de EU..?

Gaan we naar twee reservoirs: Turkije voor syrische asielzoekers en Libië als mega-plek van afrikaanse, economische vluchtelingen? Waarbij een  afgrendeling van de Middellandse Zee-grens van de EU DE voorwaarde is? Dus: een afgrendeling van:  Spanje+Italië; Griekenland+Cyprus+Malta (de zuidelijke poort  van het  europese paradijs). Tegen vluchtende afrikanen en MO-ers.

Wordt dit ook: “het  jongeren-reservoir” voor de grote correctie  van de dramatische demografische scheefgroei in de EU? 

 
Na Spanje,  nu  ook andere EU-landen?
Iedereen weet  dat Spanje, -eerder en stilletjes-, een miljoen Afrikanen toeliet. Tijdens hun booming onroerend-goed periode, net voor de crisis van 2008. Supergoedkope arbeid en echte peper voor economische groei.  Berlusconi van Italië bediende zich ook  jarenlang van deze truc… En nu blijken  de firma`s van  Trump in de VS, de truc ook toe te passen. Tijdens de crisis stroomden deze  “toen werkeloos geworden illegalen” uit Spanje en Italië naar het noorden. Zie nu Calais: een wachtkamer overvol  met “wachtende voor.. het UK”!

Bij de frans-italiaanse grens (o.a. Menton-Ventimiglia), dreigen “meer Calais-kampen” te ontstaan, door een beschamend ping-pongspel met vluchtelingen.  Al weken komen daar immigranten over de grens  (en stilletjes ook elders) Frankrijk binnen.  De actiegroep “No Borders” zet enkele in voor hun publiciteit... de  tientallen (internationale) activisten  werden met ca 250 immigranten met geweld terug naar Italië gestuurd. Maar in treinen en met ander vervoer komt men uit Italië La France gewoon binnen. In Marseille ziet men de eersten:  bij het station Saint-Charles. Vandaar brengen bussen uit Z-O-Franrijk, iedereen voor enkele euro`s  verder naar het noorden van de EU.  De ping-pong-chaos bij Menton, -waar ook honger en dorst heerst-, belast intussen stevig de relatie: Rome--Parijs. Terwijl: Poetin en Erdogan om het hardst roepen over: “vermorzeling van de hoogstaande europese  waarden”.   
    

De “herstelde” as:  Ankara-Moskou
 Erdogan ging, -na de giga-demonstratie van 1 miljoen turken-, op bezoek bij ex-aartsvijand Poetin.  Naast het energie-item (gas-pipeline Turkish Stream + kerncentrale van Rosatom) , het herstel van de russische toeristenstroom naar Turkije (die gedecimeerd was) en herstel van de agrarische export uit Turkije, was er nog wat te bespreken. Wat niet uitvoerig aan de pers werd genoemd. Te weten: de kwestie Syrië/Assad, de immigrantenstromen (uit Afrika en MO) naar de EU en evt. wapenleveranties aan Erdogan uit Rusland (omdat de VS afremt).
Geen dag gaat voorbij zonder dat de regering in Ankara, wijst op “de vernederingen op visumgebied” en  het "krakende   vluchtelingen verdrag met de EU..  Turkije richt zich intussen (economische en geopolitiek) sterk op Afrika. Het begrijpt zijn belangen daar zeer goed. En beseft dat het Europa daar veelvuldig zal tegenkomen, in de 21e eeuw.
 

De relaties Afrika—Frankrijk---EU, zijn voor morgen:  vitaal!
Om de snel wassende vluchtelingenstroom naar de EU, beter te begrijpen, is info en inzicht nodig. Naast bewustwording over de verzwakking van de EU-samenwerking, die we nu echt niet er bij kunnen hebben.  En meer info en inzicht in het sterk opkomende Afrika, is nu ook geen luxe...

Frankrijk is DE grote EU-buurman van Afrika. Parijs bleef er altijd aanwezig:  economisch, politiek/diplomatiek, cultureel  en zelfs met de franse taal. Ook zonder de actuele vluchtelingen problematiek, is de relatie Frankrijk-Afrika van groeiend belang.
DE KOLONIALE GESCHIEDENIS VAN AFRIKA EN EUROPA

 
Bent u:  tegen, verbaasd, geschrokken of vooral "meer  geïnteresseerd", dan reageer en ga ook in discussie.

U vindt meer over Afrika, in de eerdere blog op deze site: 

                     Afrika worstelt en komt zeker boven!


 
LEON DE MARSEILLE 18 augustus 2016
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten