Totaal aantal pageviews

dinsdag 2 augustus 2016

AFRIKA WORSTELT EN KOMT ZEKER BOVEN..


AFRIKA WORSTELT... EN KOMT  ZEKER BOVEN. 
AFRIKA DAT IS VOORAL: JEUGD!
INHOUD:
BLOG+
INFOBLOKKEN BLOG: AFRIKA WORSTELT EN KOMT ZEKER BOVEN.
-DE HEKSEN IN ROEMENIË
-PLUS en MIN:  GROEI EN ANTI-DEMOCRATISCHE CAPRIOLEN
-DE RUN OP AFRIKA VERSTERKT ZICH
-HOERA VOOR FRANCOFOON AFRIKA
-DE RISKANTE ANTI-KOLONIALE AFRIKAPOLITIEK
--DE RADICALE ISLAM VERSPREIDT ZICH
-GEVAARLIJK SUBSAHARA-AFRIKA
-BOKO HARAM IS ONTEMBAAR
 
DE BLOG
AFRIKA`S imago is nogal negatief en chaotisch, zeker gemeten naar  de "arrogante" westerse meetlat. Afrika-bashers zijn er overal en met diverse motieven, de nodige daarvan zijn weinig "geruststellend en zelfs verontrustend". En te eenzijdig bemeten naar "hoogstaande westerse waarden", die nog maar kort "bestaan en nu al weer kraken. Afrika lijkt gewoon  sterk op het West-Europa van enkele eeuwen geleden . Van voor onze koloniale escapades daar. 
De europese 8 koningshuizen leveren ook  eeuwenlang  staatshoofden via erfafstamming: echte Afrikaanse "stam-achtige toestanden". En Europeanen vergeten ook dat bij hun , maar 100 en 60 jaar geleden, nog  enorme bloedbaden waren. En:  remember Sebrenica. Let ook op die "wat achterlijke" EU-landen in Oost-Europa: bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije, Griekenland maar ook Polen en Hongarije... onze eigen Afrikaanse achtertuin in vele opzichten...


Neem bijvoorbeeld:  Roemenië met zijn bloeiende hekserij.
DE SCHATRIJKE OPPERHEKS  UIT BOEKAREST
 Waar een oude dame een bezem in de fik zet, om daarmee een rivale van een klant te vervloeken? En vervolgens:  een libelle in een potje suiker opsluit. Als die sterft gaat die rivale er ook aan. Een oude man met epilepsie krijgt advies om dagelijks 9 peper-korrels met kruidenblaadjes te slikken en een duivenhart rauw te eten bij volle maan. Zoiets gebeurt dagelijks in Roemenië. 4 van de 10 personen (uit alle kringen), consulteren regelmatig heksen. Ook via Facebook (Zie: Sorcieres Inc.).
Een TV-ster betaalde 200.000 euro aan de heks die een rivale moest stoppen. Het hielp niet, dus begon er een proces tegen die heks, dat de krant haalde. Wat ook de fiscus wakker maakte... Heksen vallen hier fiscaal onder: persoonlijke dienstverlening, zijn erkend.. en, werden recent van belasting vrijgesteld.
Intello`s erkennen het beschaamd: hun staat erkent hekserij en er is bijgelovigheid bij de vleet. Zie een recent heksenconcours in Kiev: 270 deelnemers met 12 finalisten, uit Zimbabwe, Azerbeidjan en  Rusland. Dictator Ceausescu`s vrouw had haar heks;  com-munisten hadden er niets tegen.
Schatrijke heksen bewonen villa`s buiten Boekerest, maar vragen enkel een vrijwillige bijdrage en werken met God`s steun. In dorpen zijn heksenrites in kerk-diensten verweven: orthodoxe priesters vinden dat ok. In de Carpaten zijn oude priesters "waarzeggers met de bijbel". Die de klant openslaat: want daar staat het vertrekpunt.
Hoe kon dit blijven bestaan en gedijen?
HIJ KENT GOD EN DE DUIVEL
De orthodoxe kerk is belast met financiële schandalen, de bevolking vindt geen hulp meer bij priesters. De kathedraal van 100 miljoen in Boekarest, zette ook kwaad bloed. Vroeger jaagde de inquisitie de heksen en die nemen nu revanche op de kerk... Wel daarin is Afrika ook sterk: veranderen valt ook hier niet mee.En nu gauw  naar:  ONCOMING  Afrika..NATUURLIJK PARADIJS
 
54 LANDEN , BIJNA 2 MILJARD INWONERS
 
DE AFRIKAANSE EU-BUREN
Over dit enorm, zeer divers continent schrij-ven, is riskant. Het is verre van homogeen. De 54 landen (onge-veer de VS!) hebben een eigen historie met eigen koloniale perio-de. Europa was eeu-wen oppermachtig en alles is nog echt geen “oude koek”. Dat geloven, is ook typisch westerse verdringing.


Er zijn bijna 2 miljard Afrikanen en dat gaat verdubbelen. Hier is het continent van de jeugd een enorm contrast met het vergrijsde Europa.
Zie de hoge en geva-riëerde geboortecijfers, die de komende bevolkingsexplosie bewijzen. Zie die noordelijke en zuidelijke uitzonderingen: Magrheb en Z-Afrika En let op de  urbanisatiegraad: nu 472 miljoen in de steden en dat was in 1995 nog 237 miljoen.  In 2020: 560 en in 2035: meer dan 1 miljard. Twee keer de hele EU.. Die deed 110 jaar over dit  verdubbe-lingstraject: Afrika nam er 60 jaar voor. Dat toont de dynamiek van dit superjonge continent..


LANDEN + STEDEN + VRUCHTBAARHEID 

AFRIKA EN DE WERELD
AFRIKA WORDT HET GROOTSTE CONTINENT AFRIKA WORDT 40% VAN DE WERELD
DE MEESTE ZIJN MINDER DAN 4 JAAR!
Afrika was altijd bezet: door romeinen, arabieren en otto-manen, vòòr Europa kwam. Frankrijk is het europese land dat nu nog zeer actief is. Geen wonder: het is buurland en ..men spreekt vaak nog frans. Merkwaardig is dat 
Italië, Spanje en Portugal nauwelijks te waren. Die pakten Z-Amerika. Angola,-ooit portugees en nu vol olie-, is een uitzondering. Duitsland was hier sporadisch, maar Engeland deed volop mee, vooral in Zuid- en Oost-Afrika.    Afrika-bashers suggereren dat “veruit de meeste vluchtelingen naar de EU uit Afrika komen. De meeste vluchten echter “binnen de regio”: Niger, Mali en Libië. Miljoe- nen jongeren in desolate omstan-digheden. Cijfers over vluchtende naar de EU tonen: 41 miljoen vluchtten voor oorlogen: 50% komt uit Syrië, Jemen en Irak. Het cijfer steeg na IS komst (IS-ers zijn voor 20% “europese emigranten!”), en de arabische lentes deden ook mensen gaan. De andere helft komt (in volgorde van aantal) uit: Aghanistan (ook westerse oorlog), CAR, Colombia (drugsoorlog), Kongo, Nigeria (=Boko Haram), Z-Soedan (burgeroorlog na scheiding) en… uit Oekraïne (=oorlog van Poetin). Dus slechts 5 afrikaanse landen (!), 10% van de 54 totaal “leveren” vluchtende aan de EU. 

Wat de EU zag aan oorlogs-vluchtende, waren 5-8% van die 41 miljoen. Op de europese bevolking is dat :0,5%. Duitsland verliest in 40 jaar 10 miljoen inwoners…en de EU in totaal, meer dan het dubbele..

Afrika is etnisch gezien een lappendeken en de landsgrenzen staan haaks op etnische indelingen. Slimme koloniale trucs om "verdeel en heers-bestuur" te faciliteren. Zie de kaartjes hierna... Daarna en tot op vandaag is dit bron voor conflict. Moord en genocide zijn dan niet ver.  Wie de europese historie kent met zijn kastelen en primitieve boerenregio die pas met de franse revolutie anders verder ging, weet dat wijzelf even geleden ook in stammen samenwoonden. Frankrijk bestond goed 100 jaar geleden voor 90% uit boertjes...     
LANDSGRENZEN EN ETNISCHE GRENZEN..
DE WESTERSE CONFLICTEN
Corruptie is ook een plaag: Afrika omvat 54 van de ruim 150 ontwikkelende landen, die alle tegen corruptie strijden. En we moeten beseffen dat er vele buitenlandse investeerders strijden om de business en dan hangt er gauw wat aan de strijkstok. Voor u Afrika te fout inschat kijk even op de wereld- corruptie-index en ontdek hoe het echt zit..   


We vergeten gaarne de westerse etnische conflicten vele eeuwen lang en die lange godsdienstoorlogen.. En let op: Afrika koloniseerde (nog) nooit Europa.De armoede daalde van 50 naar 31%, sinds 1990 en ook het analfabetisme halveerde in een eeuw. De middenklasse is even groot als in de EU: 300 miljoen mensen.
STERKE VARIATIES  IN MAANDINKOMEN 
De groei zit op 4,4% terwijl de mondiale op 2,9% staat en 2017 belooft 4,8%. Ethiopië doet 10,4%, staat boven Ivoorkust, Mozambique Ruanda en Tanzania met elk 7%.. Daar zitten weinig gevaren, maar er zijn helaas vier andere met bedreigingen.
DAGELIJKSE OLIEPROD. 2002
De islamradicalisering loopt van Somalië tot Zuid-Soedan, via Mali, Centraal Afrika en Libië. De risicozone loopt van Libië tot Congo en van Mauretanië tot Somalië. Wat ca 8 van de 54 landen betreft.
In Zuid-Afrika (Zuma) en bij andere autocraten, trachten de heersers hun regeerperiode uit te breiden. Met alle middelen, ook via corruptie. In deze categorie zijn een goed dozijn landen te plaatsen… Niet zelden is ook hier de olie een boosdoener, die smeert goed en het westen en China hebben haast...
OVERAL OLIE EN GAS..

Het continent kent een tragisch dilemma: stabiliteit en rechtmatigheid komen zo onder druk. Omdat investeringen stabiliteit, perspectief en goed bestuur vereisen. Naast het beheersen van de schulden: die nu op ca 44% van het BBP staan, 10% hoger in 10 jaar (lager dan de EU..).
Buitenlandse investeringen groeiden met 60 miljard in 2015 en het spaartegoed uit de diaspora ook. De sociale stabiliteit is een zorgpunt, als er 27 miljoen jongeren jaarlijks op de arbeidsmarkt verschijnen.
De 54 afrikaanse staten hebben vele kansen:  naarmate stabiliteit in economisch, juridisch en sociaal opzicht er ook zullen zijn. Het continent overleefde slavernij, kolonisering en het kwaad van de inertie; alles stilstand van de ontwikkeling.  Nu moet het vooral corruptie bestrijden, demagogie en ook de autocraten. Maar dat lijkt ook een probleem van de ontwikkelde wereld na Panama, Fifa, NSA, sex- en misbruikschandalen en hackers en massale corruptie in Rusland en China.BODEMSCHAATEN VAN AFRIKA: ENORM
De grondstoffen waren lang de enige economische motor, dat worden nu de middenklasse en de digitale revolutie. Zo`n 50% van de 10 maxi-groei-landen zijn afrikaans.
MET HANDEN EN VOETEN...
Subsahara-Afrika kent groei-cijfers van 4 à 5%. Ivoorkust, Dem. Republiek Kongo, Ethiopië en Mozambique doen ca 7%. 
MAGRHEB KERNDATA
Buitenlandse investeringen groeien, ook in de diensten-sector. Het digitale en de duurzame energie geven Afrika, als laatste, relatief een voor-sprong. Zie: zonne-panelen en windmolens (ipv centrales+ stroom-netten), mobieltjes ipv draden en (grote) drones (last +10 kilo, actieradius 10 km).
Ethiopië lijkt op Zuid-China 25 jaar geleden: goedkope arbeid in het achterland. Dus zien de chinese bedrijven nu hier.  Het BBP p. inwoner ging van 1000 dollar (1960) naar 1500 en wordt in 2030 ca 3000. De helft is relatief nog arm, wat de radicale islam helpt. Rijkdom komt (ook hier) meer in enkele handen: corruptie is er volop als in China, Brazilië en Rusland En de Fifa..).

OPLEIDINGEN STATISTIEK GISTEREN + MORGEN

Werk voor jongeren vereist (2030) +30 miljoen arbeidsplaat-sen. Beter opgeleide in Europa gaan vaker naar hun land terug. Op de Kaap was een Afrikaan-se Davos: er waren 1000 experts en businessmensen van overal. Wallmart en Carrefour zijn actief en de franse bank Soc. General werkt in 18 landen, net als Axa. Je ziet meer advocaten en accountants komen en de Club Afic (risc-capital) met 200 partners bestaat ook. Afrika betekent ook: 54 benaderingen, fransen zeggen “laat uw arrogantie thuis”!
KOLONIAAL AFRIKA: GEHEUGENSTEUNTJE
Het economische zwaartepunt gaat: west à oost. Frankrijk lag hier voorop maar de anglo-saxen komen er aan. Afrika heeft weinig voorkeuren: de hele wereld mag meedoen. Ook turken, op zoek naar vrienden en business en invloed, zijn ook actief..
Frankrijk was lang als enige actief in de afrikaanse politieke en culturele ruimte.Na WII kwam anti-koloniaal Rusland met zijn sovjet-ideologie.
KOUDE OORLOGSKLEUR
ROOD AFRIKA EN MO


Met uitwisselingen op  kunst-, onderwijs- en literatuur-gebied.
Een UK-Commonwealth (economisch) ontbrak. De top van Dakar in 2014 werd een begin: economie en handel werden daar topic. 
FRANSSPREKEND AFRIKAFrans sprekende zijn er wereldwijd: 230 miljoen mensen (8,5% van het wereldbbp en 11% van de wereldhandel). In 2050: 800 miljoen; waarvan 85% in Afrika (dat is dan 2,4 miljard). Het vormt een mooi labo voor ontwikkeling, omdat hier de groei blijft terwijl die wereldwijd daalt. Ook is het een reservoir aan mankracht, zeker voor vergrijzend Europa. Diversificatie en verminderde afhankelijkheid van grondstoffen is begonnen; goed voor verdere ontwikkeling. De middenklasse is al 300 miljoen en armoede vermindert (van 50 naar 31% sinds 1990).

Afrika: dat is vooral private economie ("ZZP-ers"), met 90% van de jobs en 2/3 van de investeringen. De digitalisering maakt Afrika tot tweede op telecomgebied, na Azië. Het is hèt gebied voor de groei van het Internet. Hier zie je:  betalen per telefoon en biomedische toepassingen.
Aandachtsgebieden zijn: onderwijs en arbeid: 45% jonger dan 15 jaar en jaarlijks komen 25 miljoen in de markt. De scholingsgraad (lager onderwijs): 91%, voortgezet 37% en dat eist vele onderwijsinstellingen extra.
Afrika bruist: is vitaal en dynamisch, maar de infrastructuur is nog gebrekkig. Bestaand electravoorziening en transport belemmeren handel en industrie. Er zijn nog teveel niet-schone woonplekken en  sanitaire risico’s. Investeringen moeten omhoog: van nu 18% naar 25% (vh het bbp). Bankieren moet sneller groeien (ook via spaartegoed van de diaspora) en er is meer privaat-publiek partnership nodig.
De 24e Top van Afrika (2016 Addis Abeba) zette regionale uitwisseling hoog op de agenda. Het Verdrag van Charm-el-Cheikh (2016) schiep een vrijhandelszone voor 26 Oost-Afrikaanse anden..
SAMENWERKING 26 OOST-AFRIKAANSE LANDEN

Want er is een West-Afrikaanse “grote markt” nodig (via CFA-zone en Nigeria) en een Magrhebmarkt moet er ook komen. Er is nog teveel versnippering.
De “rechtsstaat” moet prioriteit krijgen samen met vrede, stabiele justitie en moderne fiscaliteit. Dus vechten tegen terrorisme en fanatisme.
Een “francofoon statuut” kan daarbij helpen: Frankrijk, Afrika, Quebec en de franse Antillen. Zo kan meer bereikt worden, naar voorbeeld dat in het engelse taalgebied.  

 
De franse neo-koloniale politiek bleek vaker nogal onhandig: zie Sarkozy en Hollande, beide uit de  koloniale generatie. Hollande deed in 1978 een “cursus in Algiers”: over het franse kolonialisme aldaar. En had via de Socialistische Internationale contacten. “Le president Africain” is in Parijs een eretitel!
Goed balanceren tussen “gelijkwaardigheid en autonomie” en “franse economische belangen en veiligheidspolitiek” blijkt lastig. Zie het manoeuvreren in Mali, de Centraal Afrikaanse Republiek en bij  veiligheidszaken rond Aqmi/IS/Boko Haram.. Vriend Le Drian opereert nu in het gat dat Fabius in Afrika liet. Het militaire kreeg overwicht en stuit ook op “abjecte leiders”. Parijs concurreert met VS, China en Rusland en raakte volop verzeild in pragmatische reaalpolitiek. 
DE MOSLIMS IN AFRIKA


De radicale islam spreidt uit in Afrika. Zie de verrassing in Ivoorkust waar Aqmi toonde dat het tot de westkust reikte. Nadat het via Mali zuidelijk ging, in Bamako een hotel pakte en ook een in Burkina Fasso en Senegal. Het toerisme en de economie worden aangepakt: een bekend recept uit Tunesië, Marokko en Egypte. Je verjaagt de westerse toeristen met hun foute ideologie en economie. De franse operaties konden dit niet verhinderen.
RADICALE ISLAM LANDEN 2015
Frankrijk heeft business en franse mensen hier actief. De 40.000 van vroeger zijn voorbij maar nu telt men toch 13.000 (het westen). Franse bedrijven zijn hier een important deel van het BBP.
W en N-Afrika, ook ons zuidelijk buurland, groeit in bevolking en economie en wordt van eminent belang voor de EU, en andersom. Dat de relatie zich ontwikkelt, wil Aqmi c.s. verhinderen.
WERELDLANDEN: INKOMEN EN AANTAL KINDEREN

Subsahara AFRIKA kent een bevolkingsexplosie: die lijkt op die in Afghanistan bij de taliban. Serge Michailof (Fr) deed, via opdrachten van Wereldbank en Iris (Inst. Int. Relaties Frankrijk), tot het doen van onderzoek en zijn boek Africanistan (uitg. Fayard).

 
Deze regio zal spectaculair groeien, nog zeker 30 jaar. Men zal hier nooit kunnen voldoen aan vraag naar werk en opleiding . De regio van 4 landen gaat (nu tot 2035) naar 130 miljoen, in 2050 naar 190 miljoen. Dat is dus “x 3!”. Als eerder Afghanistan: met 3,5% bev.groei. Jongeren kunnen enkel bij rebellen aansluiten of in de drugs etc. business gaan “werken”. Gebeurde exact in Afghanistan. Waarvan nu ook vele naar de EU komen. En ze zijn snel overrijp voor het radicale, waar we nu iets van gaan snappen.
Frankrijk ligt in de eerste schootlinies. Mali is al een linke plek, zie hoe het de fransen daar (met Nederland!) vergaat. Er groeit een immense dreiging in deze afrikaanse regio, die een veelvoud lijkt te worden van die in het MO nu..     

BUITENLANDS GELD NAAR AFRIKA
              
KILLINGRATES OP DE WERELD: 
In Nigeria werd Buhari president, hij beloofde Boko Haram te stoppen. Wat niet lukte ondanks de arrestatie van kopstukken. De groep heet nu: “De islamitische staat in West-Afrika” en is  zeer actief. Tsjaad moest helpen plus een multinationale interventie-macht (MNJTF), met 8700 man in NO-Nigeria. Boko Haram heeft 15.000 doden op zijn geweten en 1,5 miljoen vluchtelingen.  Frankrijk vecht er ook tegen met Nederland, Duitsland en de VS. En in de boorlanden vooral als Mali...
 
MAAR, de paleontologen ontdekten nu, dat de neanderthaler gemakkelijk vuur kon maken, omdat hij mangaandioxyde 
IK MAAK HET AAN MET MANGAAN
gebruikte. Waarmee je een houtvuurtje snel aan krijgt. Nederlanders vonden die stof op vele oude kampplaatsen en ze wisten dat deze oxyde de ontbrandingstemperatuur van hout flink verlaagt! Technologen avant la lettre!
En: raven, eksters en soortgenoten zijn ook al even slim als de grote apen.  Terwijl hun hersens 100 keer kleiner zijn. Onur Güntürkün  van Bochum zag dat deze vogels nogal “logisch” leerden.

SMART BIRDS
Ze herkennen zich ook in een spiegel en tonen empathische gevoelens. (Zie Trends in Cognitive Science).
Natuur en technologie deden ons steeds weer overleven en ook morgen. Zeker weten..
WIJ HEBBEN HET NIET VAN VREEMDEN

LEON DE MARSEILLE,
9 augustus 2016

  
 
 
 

INFOBLOKKEN BIJ BLOG:
        AFRIKA WORSTELT EN KOMT ZEKER BOVEN.
 INHOUD:
-DE HEKSEN VAN ROEMENIË
-PLUS en MIN:  GROEI EN ANTI-DEMOCRATISCHE CAPRIOLEN
-DE RUN OP AFRIKA VERSTERKT
-HOERA VOOR FRANCOFOON AFRIKA
-DE RISKANTE ANTI-KOLONIALE AFRIKAPOLITIEK
-DE RADICALE ISLAM VERSPREIDT ZICH
-GEVAARLIJK SUBSAHARA-AFRIKA
-BOKO HARAM IS ONTEMBAAR
 
DE HEKSEN VAN ROEMENIË
Wat dacht u van een bezem in de fik gezet door een oude dame in Boekarest? Daarmee vervloekt ze de rivale van een vrouw die haar hulp inriep tegen haar ontrouwe man. Daarna vangt de oude een libelle die in een potje suiker wordt opgesloten en sterft: dat is ook die rivale.. En een oude man met epilepsie schrijft ze voor om dagelijks 9 peperkorrels te eten met wat cerfeuilblaadjes en nog een duivenhart rauw te eten bij volle maan. Dit gebeurt nog volop in het EU-land Roemenië.. waar 4 van de 10 mensen regelmatig heksen consulteren. Dit cijfer werd hoger met de economische crisis en toegenomen onveiligheid. En het zijn ook de rijkere die dit doen..
De advertenties staan volop op Facebook met tarieven: Sorcieres Inc. bijvoorbeeld. Het gerucht gaat dat een TV-ster 200.000 euro betaalde aan een heks om haar rivale weg te krijgen. Ze begon een proces tegen de heks toen het niet hielp en haalde de kranten en maakte de fiscus wakker. Maar ze vallen onder een statuut: persoonlijke dienstverlening zijn dus erkend en sinds 2012 van belasting vrijgesteld. De intello`s erkennen het beschaamd: de staat erkent hekserij. Bijgelovigheid bij de vleet: Huilen s`nachts brengt ongeluk behalve als je een rode broek draagt…  Stopt een klok na middernacht dan gaat er snel iemand sterven. Een beetje rozemarijn onder het kussen en mevrouw ziet in haar dromen haar toekomstige man.  Op Sint Jan moet je niet afwassen want dat roept het “boze oog” op.  Deze “deochi” is hier een ware terreur en een hoge politicus beklaagde zich omdat hij vele “negatieve energie aanvallen” kreeg tijdens een TV-debat met zijn rivaal. Voor 35 euro helpt heks Gheorge u er van af. Zij was op het heksenconcours in Kiev met nog 270 andere met 12 finalisten. Uit Zimbabwe, Azerbeidjan en Rusland. Haar moeder was de persoonlijke heks van de vrouw van dictator Ceausescu. De heksengave komt niet via boeken maar via dromen en zelfs de vroegere communisten hadden niets tegen heksen. De rijke heks die dit verteld woont in een mooie villa buiten Boekerest. Ze vertelt met haar mond vol gouden tanden dat ze dokters niet goed vindt. Ze laten zich betalen voor is aangetoond dat ze de patient hielpen. Zij wil pas geld als het probleem is opgelost.. Alles wat men haar geeft is ook vrijwillig. En ze werkt met God`s steun.
Een priester is daarover boos en wijst er op dat de Kerk hekserij verbiedt. God wordt door hen gebruikt om geld te verdienen. Toch telt het land meer kerken dan scholen en de Kerk sprekkt zelden dat verbod hardop uit. In de dorpen worden zelfs heksenrites in de kerkdienst verweven zonder dat worden de orthodoxe priesters weg gejaagd. Als een baby ziek is wordt een rite toegepast: het zieke kind wordt drie keer door een opening bewogen, en wordt de voornaam van het kind veranderd. Zo verliest het kwaad de weg..  Ouders vragen de priester dat raan thuis te zegenen…  In de Carpaten is het bijgeloof nog sterker en hier zijn het niet de roms of de gitanes die het beoefenen. Oude priesters hier doen ook aan waarzeggerij en gebruiken de bijbel er bij. Die moet de klant willekeurig openslaan en wat daar staat is basis voor de uitspraken.
Hoe kan dit blijven bestaan? Uitgever Garbaciu denkt het te weten. De orthodoxe kerk hier is beladen met financiële schandalen en de bevolking vindt geen compassie bij de priesters. De gigantische kathedraal in aanbouw in Boekarest kost meer dan 100 miljoen euro. Dat zet hier kwaad bloed. En vroeger jaagde de inquisitie hier de heksen en verbrandde ze. De heksen van nu nemen hun revanche op die kerk... 
 
PLUS EN MIN: GROEI EN ANTI-DEMOCRATISCHE CAPRIOLEN 
De armoede daalde hier van 50 naar 31%, sinds 1990. De middenklasse is er al even groot als in de EU: 300 miljoen mensen. De groei zit nu op 4,4% terwijl de mondiale op 2,9% staat en 2-17 belooft 4,8%. Ethiopië doet 10,4% en staat boven Ivoorkust met zijn 7% samen met Mozambique, Ruanda en Tanzania. Daar zitten nu weinig gevaren maar er zijn helaas zo`n vier andere dreigingen.  De islamradicalisering van Somalië tot Zuid-Soedan via Mali Centraal Afrika en Libië. En met die corruptie van Zuid-Afrika (Zuma) en de vele autocraten die hun regeerperiode blijven uitbreiden met vele middelen.
Denis Sassou bleef nog eens na al 32 jaar en deed de Grondwet aanpassen om nog even te blijven. Mahamadou Issoufou in Niger pakte 92% van de stemmen met de oppositieleider in het gevang. Patrice Talon in Benin won ook weer en Yoweri Museveni won de 5e keer in Oeganda. Idriss Deby in Tsjaad, Ali Bongo in  Gabon, Paul Kagame in Ruanda en Kabila in Kongo allemaal dezelfde aanpak. Wel met verkiezingen maar de oppositie belemmerend en hun clan uitbouwend. Ook door veel macht op te bouwen in de instituties.  Burundi verloor zelfs de EU-steun toen Nkurunziza weer won. Nigeria en Senegal zijn uitzonderingen. De democratie vordert, maar langzaam..
 Zo geraakt het continent in een tragisch dilemma waarin stabiliteit en rechtmatigheid onder druk komen. Want investeringen vereisen stabiliteit en perspectief en goed bestuur. Ook beheersen van de schulden die nu op ca 44% van het BBP staan : 10% hoger in 10 jaar. De buitenlandse investeringen groeiden met 60 miljard in 2015 en idem het spaartegoed vanuit de diaspora. De sociale stabiliteit met 27 miljoen jongeren die jaarlijks op de arbeidsmarkt verschijnen is ook een zorg.  De 54 afrikaanse staten hebben vele kansen nu maar dat vereist stabiele situaties economisch, juridisch en sociaal. Het continent overleefde de slavernij, de kolonisatie en het kwaad van de inertie en stilstand van de ontwikkeling.  Nu moet het de corruptie bestrijden, de demagogie en de autocratie.

DE RUN OP AFRIKA VERSTERKT ZICH
Het waren eerst de grondstoffen die de economische motor waren. Nu worden  dat de middenklasse en de digitale revolutie.
De helft van de 10 landen op de wereld met hogere groei zijn afrikaanse landen nu. Vooral in subsahara-Afrika loopt het goed met groeicijfers van 4% tot 5%. En Ivoorkust, Democr. Republiek Kongo, Ethiopië en Mozambique doen nog hoger ca 7%.  De buitenlandse investeringen nu vooral in de dienstensector lopen op. En het digitale en de duurzame energie geven Afrika, dat de laatste is, nu een voorsprong. Zonnepanelen en windmolens in plaats van grote centrales en hun stroomnetten en nu ook grotere drones om lasten van 10 kilo te vervoeren met actieradius 10 km. Ethiopië lijkt nu op het zuiden van China 25 jaar geleden. Goedkope arbeid van het achterland en nu komen de chinese bedrijven al naar hier..
Het BBP per inwoner steeg van 1000 dollar in 1960 naar 1500 nu en zal in 2030 ca 3000 zijn. Nu is nog de helft arm wat ook het succes van de radicale islam verklaart. Er is steeds meer rijkdom maar die is in enkele handen: de corruptie is ook hier hoog net als in China en Brazilië en Rusland. Om de jongeren werk te geven moeten er voor 2030 30 miljoen arbeidsplaatsen bij..  Steeds meer beter opgeleide in Europa komen nu naar hun landen terug.  En op de Kaap was recent het afrikaanse Davos waar 1000 experts en businessmensen samen kwamen. Wallmart, en Carrefour zijn er zeer actief en Soc. General is er al in 18 landen en ook Axa breidt uit. En er zijn steeds meer advocatenkantoren en accountants werkzaam  en nu zelfs de Club Afic, een risc-capital gezelschap met 200 leden.
Afrika dat is ook 54 verschillende benaderingen en de fransen zeggen er: laat uw arrogantie maar thuis!
Intussen verplaatst zich het economische zwaartepunt van west naar oost. En Frankrijk had een voorsprong al komen nu ook de anglo-saxen er aan. En afrika heeft weinig voorkeuren dus de hele wereld mag er meedoen. Nu zijn ook de turken er zeer actief..
 HOERA VOOR FRANCOFOON AFRIKA
Lang was dit een politieke en culturele ruimte en Rusland was er ook ooit zeer actief met zijn sovjet-ideologie. En het was een uitwisseling op  kunst-, onderwijs- en litteratuurgebied. Maar nooit een Commonwealth zoals het UK die had op economisch gebied. De top van Dakar in 2014 maakte daar een ommekeer: toen was economie en handel de topic. Want het franse hier dat zijn nu 230 miljoen mensen en het is 8,5% van het wereldbbp en 11% van de wereldhandel ook. In 2050 zijn het 800 miljoen mensen, 85% van hen in Afrika dat dan zelf 2,4 miljard groot is. Nu is het een mooi labo voor ontwikkeling ook omdat hier de groei steek houdt terwijl die wereldwijd daalt. Het is een reservoir aan mankracht voor vergrijzend Europa. Zijn diversificatie en het verminderde afhankelijk zijn van hun grondstoffen is gaande. Een originele ontwikkelingsmanier en een middenklasse van 300 miljoen en verminderde armoede (van 50 naar 31% sinds 1990). Het is ook vooral een land van private economie waar 90% van de jobs zitten en 2/3 van de investeringen. De digitalisering maakt Afrika nu al tot werelds tweede op telecomgebied na Azië. Het is het gebied voor de universalsation van het Internet ook en druk met betalen per telefoon en ook biometrische toepassingen. Er zijn 5 aandachtsgebieden: Onderwijs en arbeid als eerste: 45% is jonger dan 15 jaar en er komen jaarlijks 25 miljoen jongeren op de markt. Die moeten worden geïntegreerd en op 100% gebracht. Nu is de scholingsgraad voor lager onderwijs 91% en voortgezet 37%. Dus moeten er vele onderwijsinstellingen bij komen. Afrika is vitaal en dynamisch maar de infrastructuur is gebrekkig. Electyra-aansluitingen bleef met wegentoegang nog op 43% wat handel en industrie blokkeert. Er zijn teveel niet-schone woonplekken en dus sanitaire risico’s.  Dus moeten de investeringen omhoog om van nu 18% naar 25% van het bbp te komen. Het bankwezen moet ook sneller groeien, het spaartegoed van de diaspora moet worden ingezet en er moeten meer private-publieke partenariaten komen. De 24e top van Afrika in januari in Addis Abeba heeft regionale uitwisseling hoog op de agenda staan. Het Verdrag van Charm-el-Cheikh van juni schept een vrijhandelszone tussen 26 landen van Oost-Afrika. Ook de West-Afrikaanse grote markt moet er komen rond de CFA-zone en Nigeria. En die Magrhebmarkt moet er ook komen daar is het teveel verknipt nu.
Er moet aan rechtsstaten worden gewerkt. Met vrede en een stabile justitie en een moderne fiscaliteit. De francofonie moet ook vechten tegen terrorisme en fanatisme. Normen, regulering moeten er komen. En een francofoon statuut zou kunnen werken. Frankrijk, Afrika, Quebec en de franse Antillen kunnen samen veel bereiken net als dat in het engelse taalgebied kan en kon.  
DE RISKANTE NEO-KOLONIALE AFRIKAPOLITIEK
Sarkozy bleef er wat onhandig ook in steken en nu gaat ook Hollande in de min. Beide zijn van een generatie met veel koloniale saus. Hollande deede in 1978 een “cursus in Algiers” over het franse kolonialisme alodar. Via de ENA en ook om de opvoeding van zijn ultra-rechtse vader (OAS-adept!) weg te spoelen. Ook wilde hij toen meedoen om het naar het communisme afglijdende Ethiopië (christelijk, keizer Haile Selassie!) te redden. Op bijeenkomsten van de Socialistische Internationale maakte Hollande kennis met Condè uit Guinee en de nigeriaanse Issoufou. In Brest (1997)  leerde hij Keita van Mali kennen. Als PS-chef maakte hij een fout rond Ghagbo (Cote d`Ivoire) en kreeg in de PS veel op zijn kop daarover. Hollande l`Africdain is de eretitel die alle presidenten voor hem ook droegen behalve Pompidou.   Maar het netjes balanceren tussen “gelijkwaardigheid en autonomie” en anderzijds “franse economische belangen en veiligheidspolitiek” valt ook hem nu niks mee. Zie hem manoeuvreren in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek, in veiligheidszaken rond Alaqmi/IS.. En zie hoe hij zijn vriend Le Drian laat gaan in het grote gat dat Fabius in Afrika “open laat”. Daar kreeg het militaire nu het overwicht. Elders zit ook hij vaak in de knoop met wat “abjecte leiders”. Zoals met Biya in Kameroen en die  Issoufou in Niger. En in Djibouti waar Frankrijk een complete legerbasis heeft moet hiuj samenwerken met Omar Guelleh die volop profiteert van zijn strategische positie zowel in Parijs als bij de VS, China en Rusland. Parijs is volop verzeild in het pragmatime van de realpolitiek. Maar Ondiba van Gabon wordt toch als fout beleefd alsook Sassou-Nguesso van Congo-Brazzaville. En ook met het andere Congo waar Kabila baasw is liggen de zaken lastig over mensenrechten etc. . Ook het gerommel van Compaore in Burkino Faso werd in Parijs niet geapprecieerd en in Guinee is men verbaast over de franse steun aan Condè…
Hollande wordt gezegd dat hij 18 maanden heeft om in deze relaties nog wat “op te ruimen”.  Vooral in Mali en in Ivoorkust. Voor meer zie: Hollande l`Africain van Christophe Boisbouvier (La Decouverte).  
 
DE RADICALE ISLAM VERSPREIDT ZICH
Ivoorkust was een verrassing en Aqmi toonde dat het tot de westkust reiken kon. Nadat het in Mali zuidelijk ging en in Bamako een hotel pakte en daarna ook een in Burkina Fasso en in Senegal. Het toerisme en de economie worden aangepakt een bekend recept uit Tunesië, Marokko en Egypte.. Je verjaagt de westerse toeristen en hun foute ideologie en economie.. De franse operaties vooral in Mali konden dit natuurlijk niet verhinderen. En Frankrijk heeft hier steeds meer business en ook franse mensen actief. De 40.000 van vroeger zijn het niet meer maar nu telt men toch 13.000 in het westen. En franse bedrijven zijn hier een important deel van het BBP. Belmokthar is de grote intelligente Aqmi-leider die zeer goed weet te recruteren in alle landen met jeugd zonder genoeg perspectief. Nu denkt iedereen aan de volgende klapper in… Dakar. Want hier zijn alle grenzen lek.. W en N-Afrika ons zuidelijk buurland dat in bevolking en economie groeit is van eminent belang voor de EU. En andersom, en dat deze relatie zich verder ontwikkelt wil Aqmi c.s. nou precies verhinderen.
 
GEVAARLIJK SUBSAHARA-AFRIKA
Daar is een bevolkingsexplosie gaande à la die ooit in Afghanistan bij de taliban. Zo kwam ene Serge Michailof (Fr) via opdrachten van Wereldbank en Iris (Inst. Int. Relaties Frankrijk) tot het doen van onderzoek en schrijven van zijn boek Africanistan (uitg. Fayard). Deze regio die spectaculair zal groeien nog zeker 30 jaar lang zal nooit kunnen voldoen aan de vraag naar werk en opleiding… Deze regio van 4 landen gaat van nu tot 2035 naar 130 miljoen, in 2050 naar 190 miljoen en dat is dus “maal drie!”. Net als eerder Afghanistan ook met 3,5% bev. Groei jaarlijks. Dus in 20 jaar verdubbeling van de bevolking..  De jongeren kunnen enkel zich bij rebelen aansluiten of ook in de drugs etc. business gaan “werken”. Exact zoals gebeurde in Afghanistan. En ook vandaar vluchten er nu vele naar de EU. En ze zijn snel overrijp voor het radicale zie Boko Haram en elders.. En daar beginnen we nu iets van te snappen. Zeker als we die zwakke staat in Afghanistan zien waar we vertrokken.. 
Als dat ook hier gebeurt is Frankrijk in de eerste schootslinies. Mali is nu al een linke plek en zie hoe het de fransen daar (=Nederland!) vergaat. En hoe rijp men zo zal worden voor de radicale islam is nu wel duidelijk.  En de aarzeling van de huidige president Touré doet denken aan de werkwijze van ene Karzaï in Afghanistan. Er groeit een immense dreiging in deze afrikaanse regio die een veelvoud lijkt van die in het MO nu..
                                  
-BOKO HARAM IS ONTEMBAAR
Buhari werd president omdat hij beloofde deze groep te stoppen maar dat lukt niet ondanks de arrestatie van vele kopstukken. Er werden wel diverse incidenten tijdig ontdekt in Lagos. Maar de groep die nu heet: “De islamitische staat in West-Afrika” blijkt zeer actief. Tsjaad moest te hulp komen in nu gaat ook de multinationale interventiemacht (MNJTF) aan het werk met 8700 man in NO-Nigeria. Boko Haram heeft al 15.000 doden op zijn geweten en 1,5 miljoen vluchtelingen.  De 500 dagen van de 219 verdwenen meisjes zijn ook al voorbij
 Leon de Marseille 9 aug. 2016
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten