Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 maart 2016

WAT IS WIJSHEID? BESTAAT "WIJS ZIJN" NOG WEL?



WAT IS WIJSHEID?
                   BESTAAT "WIJS" NU NOG?

 

IS DEZE WIJZE NU OOK WERKELOOS GEWORDEN?




INHOUD

-Geen zin in/tijd voor  veel lezen? Kies 1, 4 en MAAR
-Zin in meer? Kies uit: 2 t/m 4.


1.INTRO

2.VROEGER: WIJZE RAAD IN OVERVLOED

3.NIEUWE WIJSHEID: OVERLEVEN EN INKOMEN

4.EPILOOG

+ MAAR

 










INTRO

Wijze raad  haalde je vroeger bij wijze mensen: een ouder familielid, de dokter of de iemand uit de clerus. Vele mensen waren zwak geschoold en onwetend.

ALS JE WEET HOE TE LEVEN..DAN PAS KUN JE WIJS WORDEN
De vraag was echter uit welke bronnen die wijsheid werd geput en welke eigen bedoelingen de “toubib of de wijze” had.

In de tijd van internet en Big Data kan je de nodige “wijsheid” op een site zoeken na wat te hebben gegoogled. En gaat om raad of hulp bij een persoonlijk probleem of een keuze dan hadden we tot voor kort de goeroe, de waarzegger, de adviseur.
De GAFA`s uit Silicon Valley verdienen vermogens met "gestolen wijsheid". Dat wil zeggen met de (meta)-data die ze, zonder dat we het merken, van ons allen stelen. Daarmee vullen ze hun Big Data-servers en dan laten zeer er zware statische wiskundige guns er op schieten. Daarmee ontwaren zij zeer gedetailleerde marktgroepen en vooral ook marktrends. Die wijsheid wordt voor veel geld aan de commerciële bedrijven verkocht. Die er dol op zijn en daarmee enorm kunnen scoren. Zodoende krijgt u ook die schoenenreclame op uw scherm nadat u wat over "schoenen" googelde of die net kocht.. Zij zijn eigenlijk "de nieuwe wijzen" van onze internettijd.

DEZE IS WIJS, DAT ZIE JE!
En recenter ook de personal coach. Naast de mensen uit je omgeving.

Dus wat wijsheid vinden was nog nooit zo eenvoudig. En die goede raad is ook goed verifieerbaar. Googelen wordt ook gebruikt als “second opinion” of “check your advices”.

Maar als de wereld razendsnel blijft veranderen liggen vele wijzen er al gauw uit: veel van hun ervaring en weten is achterhaald of ze snappen zelfs het probleem niet...

Nu leren de kleinkinderen hun grootouders hoe de digitale wereld in elkaar zit en niet andersom.  

ZE WORDEN NU AL WIJS GEBOREN
DAT IS ECHTE WIJSHEID! GEDULD..








En voor vele zaken zijn er “adviseurs”: voor de hypotheek, de aankoop van iets of de keuze van een partner. En er zijn organisaties als consumentenbonden, etc.

WIJS IS SYNONIEM MET VOORZICHTIG


Kortom je hoeft voor de meeste zaken niet zonder advies te blijven zitten. Ondernemers kunnen de Kamer van Koophandel aanspreken, hun bank en accountant of fiscalist vragen  of een van de vele consultancy`s/adviesbureau`s inschakelen.

Toch lijkt moeilijker te zijn geworden dan vroeger. Omdat de ervaring die je zoekt gewoon niet bestaat: die moet jezelf maar opdoen. Er is namelijk een gebrek aan advies gebaseerd op ervaring! Dingen veranderen zo snel en er is zoveel nieuw dat advies nauwelijks is te vinden. Het risico werd dus groter dan ooit, eigenlijk.

OUDEREN KUNNEN OOK STOM BLIJVEN..
Dat kunnen we zien om ons heen. Zie die mensen met die schuldenbergen: die hebben toch iets niet goed begrepen. En als je de hoeveelheid uitgegleden jongeren ziet, moet er ook schreeuwend tekort zijn geweest aan “ weten hoe je op vandaag moet opvoeden”. Ook iemand over een baan of beroep adviseren is zeer moeilijk geworden: vele vertrouwde banen verdwenen of zijn totaal veranderd.

We moeten concluderen dat wijze raad zeer schaars is geworden. Omdat er nog geen “adekwate wijsheid” is opgebouwd. Het leven is dus in vele opzichten veel riskanter en complexer dan vroeger. Je blijkt een soort van ontdekkingsreiziger te zijn geworden. Je moet het allemaal maar zelf ervaren en leren.

Wat iedereen nu eigenlijk zoekt is advies over: hoe om te gaan met snelle veranderingen, grote onzekerheden en met gebrek aan ervaring. Hoe moet een avonturier of ontdekkingsreiziger zich op stellen bij zijn avontuur?  

HIER WORDT JE STRUIKELEND WIJZER
Daaraan lijkt veruit het meeste behoefte aan in onze dagen. Oplossingen daarvoor blijken er weinig te bestaan.. En dat heeft veel gevolgen die we dagelijks kunnen zien. Mensen die volkomen vastlopen, die nare dingen overkomen door onwetendheid en die zelfs geheel aan lager wal raken… Ook omdat oplichters hun kansen grepen en dat bleken soms partijen te zijn die vroeger betrouwbaar waren. Zie banken, verzekeraars, autofabrikanten en zelfs voedselproducenten.. Onze wereld werd een stuk riskanter.


DAT MOET JE MEENEMEN OM WIJS TE WORDEN
Of werd het eigenlijk eenvoudiger, òmdat er weinig leidraad is. En moet je enkel wat “basishandleidingen” raadplegen, zoals “survivalboekjes” met “trucs”. Die men  aan mensen geeft die zich vrijwillig in gevaarlijke situaties begeven: op bergen, in woestijnen, in conflicten, in afwijkende culturen, etc.  Het kan soms niet gek genoeg dus begon men hier en daar bij reddingsdiensten al met het sturen van de rekening bij reddingsoperaties! Ter ontmoediging van de waaghalzen, die in het dagelijkse leven postzegels verkopen of zoiets..

GEVONDEN! 
WIJSHEID IS ORANJE!























Mogelijk is  nu de opleiding tot culturele antropoloog aan te bevelen en wat verkennerservaring. Plus de EHBO en een nooduitrusting..  Om bij het “al doende leren” niet meteen dodelijk te verongelukken..

VERPLICHTE LECTUUR..
VOOR OP UW RUG,,






Risc-advisers en risico-coaching lijken een gat in de markt te zijn. Neem een cursus riscmanagement, ga een jaartje bij IS werken, wordt een paar maanden SDF, ga als backpacker een stuk wereld verkennen of als (clandestiene) immigrant een jaartje leven in de “economische onderwereld” van grote steden.
ETEN VOOR ONDERWEG

Waarbij Londen als een prima leerschool wordt aangemerkt. Daar tref je nieuwkomers aan en hen die al enkele jaartjes overleefden. Dat is nu de beste voorbereiding/coaching: een onderdompeling in de “andere” wereld die nog bijna niemand kent..

MODERN CITY-AVONTURIEREN
 

Maar voor we alles van vroeger nu dumpen, toch nog  even kijken hoe dat vroeger is gegaan. En even een mooie exercitie bekijken. Zoals dat nogal gewaagde idee: ”een  basisinkomen voor iedereen”. Dat volgens sommigen een oplossing is om op vandaag beter te overleven. En wat ook een groot avontuur is voor de hele samenleving, omdat niemand  weet hoe zoiets kan aflopen...

ENKELE MISLUKTE AVONTUREN










 

VROEGER: WIJZE RAAD IN OVERVLOED!

VERSTEENDE WIJSHEID

DE ECHTE AGORA
ALLEMAAL WIJZE GRIEKEN




Er zouden sinds 26 eeuwen wijzen op de wereld zijn. Omdat ze horen bij complexe maatschappijen met een zekere welvaart en verzadiging aan producten. Socrates liep in zijn dagen over de agora en dacht: “wat zie ik toch veel dingen die ik niet nodig heb..”. Dus zagen we in de 5e en 6e eeuw in die regio wijzen optreden die hun spiritualiteit ontwikkelden en verspreidden. 

GRIEKEN WAREN TOEN BEST WIJS
De grieken met zijn wijzen/natuurkun-digen, in Judea met zijn profeten die de joodse wijsheid stimuleerden, de unipashad in India, het jaïnisme en bouddhisme in India, en het taoïsme en confucianisme in China. Alle met vele namen van Lao-tseu tot Confucius via Pytagoras, Bouddha en Socrates. Zij zijn alle tijdgenoten! Maar uit gescheiden culturen die weinig raakten: en ze bleven ons intrigeren..

ROMEINSE WIJSHEID
DE VROUWEN ZIJN PAS ECHT WIJS
Want het ging om diepte, om de zin van het leven en ook de relaties tussen onszelf en de andere. Niet zozeer op de abstracte manier maar  diepgaand en ook praktisch en gestoeld op ervaring. Als je nu zo`n wijze werd dan blijf je dat ook en nu sta je ook onder druk van vele invloeden. Menselijk verlangen en fantasieën. Het is geen bovenmenselijk mens, maar iemand die steeds beter werd ook omdat hij afstand hield van het dagelijkse en enkel het essentiële nastreefde. Dit beeld zien we bij alle wijzen uit alle regio`s.

 
BOEDDISTISCHE WIJSHEID AZIE

Ook hier speelde de evolutie een rol. In India en China was er sprake van een lange continuïteit. De lijnen werden eigenlijk nooit verbroken. In het westen daarentegen ging het anders en kwam al snel het rationele als belangrijk kenmerk op. Een intuitie of een trance was onvoldoende en zoals Boeddha het zei, was niet meer acceptabel.  Die sprak: “Zoek bij mij geen redenering en reflexie”!

De grieken introduceerden het rationele als eersten en bestudeerden het leven vanuit de ratio. Dat liep door tot in onze dagen in het westen.


EN VERGEET OOK DE WIJZE KERK NIET!
Na de grieken kwam er de grote invloed van het christendom waar de heilige werd uitgevonden. Die de wijze op de achtergrond zette..  In de Renaissance zagen we Montaigne en daarna  Spinoza. En daarna figuren die combinaties leken van heilige en wijze… En dat waren de wetenschappers. Zij deden hun werk als “beroep” en koppelden het los van hun persoonlijke leven. Wetenschappelijk werk is niet rechtstreeks verbonden met het morele.

Van de Oudheid tot de 20e eeuw globaliseerde het westen en vergat de oude wijzen.  Het werden de ingenieurs, de technici etc. en de wijze werd een museumfiguur..



DE MONDIALE WIJZEN OP RIJ
 Waarom komt dat “wijze” nu weer op de voorgrond?

Vanwege een complex van redenen: ontdekking van de aziatische doctrines, herontdekking van het existentiële bij de filosofen, ontdekking van de ontsporingen in de rationaliteit, de diepe ontdekkingen rond het fenomeen van het leven en het besef van de relaties tussen ons en de aarde. Dat alles drukt ons ook opnieuw naar het zoeken naar ons levensgeluk, wat ook die oude wijzen deden. En dat lijkt positief.

 

De huidige wedergeboorte vertoont kenmerken van onvolmaaktheid en overwaardering.  We hebben ook geen geduld meer willen instant oplossingen en beschouwen wijsheid ook als te consumeren product. En we willen snel even “gelukkig worden als die wijzen” maar zien niet dat hun geluk een ander soort was. Die leefden heel anders en zochten geen perfectie. Het zo zien van die wijsheid wordt tot een val..

STAMBOOM DER WIJSHEID



Dus pas op met die “goeroe-tisering” van de “denkers”, die vaak ten onder gaan onder onze druk om snel DE oplossing te bieden. Het: “Toon me hoe u leeft en ik zeg u wie u bent” is de benadering. Dat accent op onze representatie van de wereld doet ons te vaak economische en sociale realiteiten vergeten. Zo wordt ook de politieke dimensie vergeten…

Maar deze revival heeft ook goede kanten.  Terug kijken naar de vroegere aanpak is een goede zaak. Zie ook Martin Luther King en de 14e Dalai Lama die spirituele politieke benadering voorstonden en –staan.

DAT LIJKT ME ACHTERHAALD?
De wijsheid van morgen is nog niet goed zichtbaar en moet zich concre-tiseren. Waarbij geen haast geboden is…

 

  
WIJZE IN ASIEL







IRAN HEEFT DEZE..
POTJE CHRITELIJKE WIJZEN



AMERIKAANSE WIJSHEID






















NIEUWE WIJSHEID OVER:  OVERLEVEN EN INKOMEN

Waarom nu niet gewoon een “algemeen basisinkomen”?


GEWOON KWESTIE VAN LOGICA?


TOEN AL EEN IDEE?

















WIJSHEID VAN OUDE WIJZE..










Het is nog best een taboe maar de idee is weer helemaal wakker.

Een gangbare definitie is: “De staat geeft iedereen een maandelijkse uitkering (bv van 500 tot 1200 euro) en zonder condities. Aan arm en rijk, kind en ouder, ondernemer of werkeloze of gepensioneerde. Wat u ook maar bent doet of wel of niet wilt doen of laten…


OOK HIJ ZAG HET ZO..


De discussie werd weer actueel omdat we midden in een grote revolutionaire omwenteling terecht kwamen.  Ook wel de ”derde industriële revolutie” genaamd door ene Rifkin. Numerieke revolutie, uberisering van de markten, mondialisering, ZZP-ers (auto-entrepreneurs), robotisering, massa-werkeloosheid, en steeds meer armen. Dat alles vraagt om nieuwe andere oplossingen.

 

Daarom komt de idee weer op, die overigens vrij oud is!  Thomas More opperde die in de 16e eeuw al en in de 18e eeuw was het Thomas Paine die deze uitwerkte. Hij opperde die in 1792 en riep luid in de franse Assemblee: “Geen enkele burger zonder inkomen!” Want dan  pas zou de maatschappij echt vrij kunnen functioneren, vond hij. Hij sprak ook over “het dividend van het burgerschap".


EEN IDEE UIT DE FRANSE REVOLUTIE
Charles Fourier verdedigde ze ook in de 19e eeuw en zie ook John Stuart Mills in de 20e eeuw. Idem de Nobelprijswinnaar Milton Friedman die er best indruk mee maakte. Economen van naam waren er dus van overtuigd. En daaraan moet je toevoegen Martin Luther King, Milton Friedman, Rifkin en Michel Foucault.  Men gaf ze vele namen: van “Universele uitkering”  tot “sociaal gegarandeerd inkomen”..


NU OOK IN CANADA..
 
OOK IN FRANKRIJK?












In de 70-er jaren werd het al gedaan in Canada in de stad Daphin met het programma Minincome. En ook in steden in India en Namibië. In Finland gaan ze dat dit jaar doen: 800 euro/maand vanaf november 2016 voor elke volwassene. In Zwitserland komt er dit jaar een referendum over: 2500 francs voor een volwassene en 625 francs voor elk kid.  En Parijs studeert er nu ook op..


EN OOK IN SILICON VALLEY?
Want in een sterk bewegende wereld, waarin straks iedereen ZZP-er of zoiets wordt en zaken voortdurend wijzigen is zo’n inkomen een nuttig sociaal vangnet. Om pieken en dalen te kunnen verdragen..  Ook in Silicon Valley is de idee zeer populair, ook omdat daar straks niemand meer een vast dienstverband heeft.

 

Veel Denktanks zijn er mee bezig en de overheid krijgt adviezen in deze richting. Zie rapport van de CNNum (Conseil National du Numerique). Het stopt ook die enorme bureaucratie en leidt tot een immense vereenvoudiging.


OOK IN FINLAND?
De staat geeft maandelijks iedereen hetzelfde en daarna is het “stop”.  Fraudechecks op zwartwerken met uitkering hoeven niet meer. Met Coluche kun je dan zeggen: “Werk is niet te vinden, dus laat het maar over aan hen die dat leuk vinden”.

 
EN IN NEDERLAND? 
WIJSHEID VAN LOESJE


















Wel,  de tegenstanders zeggen dat een staat wel voldoende geld moet kunnen beuren omdat te betalen. En er dus ook een economie moet blijven bestaan die dat kan voortbrengen. Wat zeker niet kan, als er te vele het bij die uitkering gaan laten. Of gaan bijklussen en daar niks van willen afstaan aan de overheid… 

Voorstanders zeggen dat zo`n idee tegen de natuur van de mens ingaat: die wil in het algemeen meer en meer en dus gaat die wel aan de slag. Om te slagen en te gloriëren. Of om macht en aanzien.  En er komt ook een einde aan die schande van werkeloosheid voelen. Je profiteur voelen en dat niet willen..


NIEUW-NEDERLAND OOK?
WIJSHEID OVER WERKEN...
De discussie is een botsing van mensbeelden.

Die van de ecologen en altermondialisten die vinden dat dit de wereld echt verbetert en ook de mens. Ontkoppeling van werk en inkomen in een tijd dat elk zijn bezigheid zelf maar moet uitvinden. En hij moet rondomen van diverse parallelle activiteiten. Baptiste Mylondo die schreef: Pour un revenu sans condition is dat het antwoord op het sociaal weer nuttig zijn. En dat is het idee tegenover dat van Sarkozy: travailler plus pour gagner plus.. Mylondo spreekt ook over die wegvallende jobs, waarvan MIT zegt, ca 50%..  Hij zegt ook dat veel welvaart ook niet commercieel is zoals iemand die nuttige programma`s maakt of iemand die zich nuttig maakt in de wijk.


ZONDER CONDITIES OF....

Maar zij die niet zo veel vertrouwen hebben in de mens is werken de enige remedie tegen de luiheid.

Het lijkt op een weddenschap op de interesse en de menselijke natuur zeker voor hen die denken dat de mens altijd meer zal willen hebben dan een ander en die daarom zullen blijven werken ook met een basisinkomen.



DE FRANSE IDEALIST...

ZELFS TE VINDEN IN LE MONDE?




  

De libertariers en “links van links| , zijn mordicus tegen dit inkomensidee. De libertariers zien hier de ,echte slappe verzorgingsstaat in zijn extremum  en de linkse van de linksen zien er het spook van de patroon die mensen “bij laat klussen voor een euro/uur of zo”.

Dit verklaart waarom veel landen en hun politici hier maar liever niet over nadenken..

FRANSE VISIES OP MORGEN..
 

De Thinktank Generation Libre in Frankrijk gaat er over debatteren openbaar. De oprichter Gaspard Koenig is er bij in de rue de la Boetie. En vele andere van Madelin tot Woerth en van Batho tot Goulard. We zullen er van horen..


JONG EN NIEUW DENKEND FRANKRIJK
ALS ARMOEDE BESTRIJDING?
We zien het weer: de discussie heeft als essentie het mensbeeld dat we er op na houden. Zoals steeds ook in de economische wetenschap het geval is. Maar dat is ook een sociale wetenschap en geen wiskunde al wordt er ook veel in gerekend natuurlijk. Kortom: het is ook een WARE politieke discussie en dus.. kan deze idee bij de ene verkiezing komen en bij de volgende weer gaan. Al is dat best heel lastig..

 

Dus het wordt weer de wet van het behoud van ellende… Maar dat is bij de mensen heel gewoon en het hoort er essentieel bij. EEN PROCESSIE VAN Echternach: twee stappen vooruit en dan een achteruit… Zo zou Darwin dat ook herkennen als een evolutionair proces met zware terug-vallers.

 
SPOTTEN MAG NATUURLIJK..
EEN FLEMMARD?
Maar HOE moet dat dan georganiseerd worden?  Want het barste van de technische varianten,  vele zijn ook gebaseerd op wat Frankrijk al doet. Zoals de RSA etc.

Òf pak het hele pakket van de sociale uitgaven en deel dat door de inwoners. Dat geeft 800 euro/maand nu.  En daaraan ,- een typisch frans idee-, moet je dan nog een tax toevoegen die de operators van GAFA betalen moeten. Als vergoeding voor het gratis gebruik van onze data op hert internet nu.

 

En de invoering levert enorm overheidsbanenverlies op en een moordend gevecht over de hoogte van het maandbedrag. Dus de ex-ambtenaren zijn de eersten die er van gaan profiteren omdat ze hun baan kwijtraakten.. Met andere woorden deze optie zal in Frankrijk worden plat gestaakt dat is eigenlijk logisch..


DE FRANSE LUILAKKEN AAN HET WOORD..
 

Het gonst van de vragen en ideeën. Gaan de “bosseurs” nu betalen voor de “flemmards”?  Kan een land alleen zo iets ongestraft doen? Gaat dit de groei helpen? Moeten ook rijken die krijgen? Dat lijkt het debat nu, maar daar is nog enkel de kop van af.


 





 

EPILOOG

WAREN ZE ECHT ZO GOED OF..?

De vaste paden van vroegere tijden zijn verdwenen of moet je zeggen dat we terugkeren naar een “jungle society” van veel vroegere tijden?


JONG KOMT EN OUD GAAT
Waarin weinig was geregeld en het gevaarlijk was en velen ten onder gingen? Kijk naar meer dan de helft van de huidige onontwikkelde wereld en u begrijpt meteen wat bedoeld wordt. Daar was het nog nooit beter.. Dus ligt daar nu veel nuttige ervaring voor mensen die in de westerse wereld van nu “in de startblokken staan”.


DE NIEUWE ECONOMIE
OOK ECONOMISCH DURVEN..














Beveel jongeren daar een stage aan. Dat vond ook een huisarts die werkte bij Artsen zonder Grenzen. Prima voorbereiding op leven in een oververwende maatschappij die wat afbrokkelt, dacht hij.


Of stort u in de jeugd- of verslavingszorg en zie hoe mensen leven die hun orientatie geheel kwijt raakten. Van de ene dag in de andere en midden tussen de gevaren.

Als u daar bent geweest wordt het leven met de grote veranderingen gemakkelijker. U bent minder gehecht geraakt aan de zaken die daar nu verdwijnen en weet ook dat een mens zonder kan. Prima ervaring toch?


DE WESTERSE PIONIERS..
ALLEEN OPNIEUW BEGINNEN









En wat overleven en inkomen betreft: denk terug aan de tijd dat ook in het westen iedereen “zelfstandig was”. Dus niet bij een baas of bedrijf werkte maar thuis iets produceerde of zijn werkkracht per dag verhuurde.  Dat is nu nog grotendeels zo in ¾ van de wereld en het was tot de industriële revolutie ook “bij ons” millenia zo.
ALLEMAAL ZZP-ERS..
START-UP MET SUCCES! 
Dus dat “ruig en met gevaar leven” zit nog stevig in onze genen. Dat nieuwe is niet veel meer dan de laatste vernislaag. Er zijn er ook die dat graag kozen op vandaag: alle vrije beroepsbeoefenaars doen dat eigenlijk. Een flink deel van middenstand en “bovenlaag” dus.. Besef dat dat riskanter en onzekerder leven om u heen dus “dagelijks kost” is.

Als u er zo een bent, was of werd dan weet u wat wordt bedoeld. Die zullen zich ook veelal afvragen wat dat nou weer moet met zo`n basisinkomen. Terwijl zij dat nou net het beste kunnen aanvoelen en daar ook nu mee beter zijn geholpen… Of is dat verkeerd gedacht en zullen de meeste van hen dat nou net niet zo zien. Omdat zij houden van dat risico, dat gevoel dat elke dag een zeker risico is?




NIET SCHRIKKEN DIT IS OOK MORGEN






 Moeten wij mensen ook wat dit aangaat in twee categoriën worden verdeeld? Nu niet de “have`s and the have-not`s” maar de “dare`s and the dare-not`s”. Zie de nieuwe mini-pioniers in hun start-ups, de immigranten die zich wagen aan “een eigen zaakje”. In Duitsland zijn alle nieuwe traditionele zaakjes bijna allemaal van buitenlanders: geen duitser die er aan beginnen wil.

Is de reden ook dat immigranten komen uit landen waar iedereen “zzp-er” was en bleef? De grote souks in het MO zijn er fraaie demonstraties van.. Gaan westerse jongeren “aan de start-up” omdat ze geen job vonden en het pijnlijk vinden hun hand op te houden?


KIJK VOORUIT EN DURF
Is onze verzorgingsmaatschappij ontaardt in een “pappen en nathouden maatschappij”? Waarbij je niet hoeft te bedoelen dat er geen solidariteit zou moeten blijven voor hen die het leven niet gewoon kunnen leven door gebreken?

 

Is zo gezien dat “basisinkomen voor iedereen” eigenlijk niet een prima manier om de transitie van nu goed door te komen? Omdat die nu een noodzakelijke verzekering is voor “vallen opstaan” en “om te kunnen oefenen” zonder alles kwijt te raken bij een storm of stommiteit? Is het niet het medicijn om een wenselijke mentale verandering “beschaafd en humaan”te bewerkstelligen?  Moet je het “zonder enige conditie en voor eenieder bieden” of moet er toch een conditie bij of een begrenzing?


Ajouter une légende
Het is een uitdagend idee waarbij we ook van een ander groot probleem afkomen. Die enorm complexe subsidie-machine met zijn duizenden hoeders en knutselaars en de duizenden “uitvoerders”. Die ook die peperdure staat  met zijn vele overheidsdienaren werkeloos maakt, zegt u? Dat hoeft niet als je het geleidelijk invoeren zou en het “natuurlijke verloop gewoon niet zou aanvullen.”En wie weet zijn “die ambtenaren zelf en voor een aanzienlijk deel” de eersten die met een basisinkomen + overgangsregeling verder zouden willen? 


EEN WERELD VOL ZZP-ERS..
VERLOREN GENERATIES



Natuurlijk hangt het oordeel vooral af van hoe mensen denken over de toekomstige trend. Er zijn er nog veel die denken dat de oude dagen zullen herleven. Maar er komen er steeds meer die lessen trekken uit de grote opkomst van miljarden mensen die hun welvaart willen verhogen. En die ook de demografische onbalans in het westen (behalve de VS!) zien en het grote probleem van de zorg en het pensioen. Die zullen dat idee van het basisinkomen eerder positief achten.




UITHUILEN EN OPNIEUW BEGINNEN..
EEUWIG IDEAAL...

















Want dat kan een prima zet geven om een koersverandering op te roepen die kan voorkomen dat het europese westen als een groot bejaardenhuis gaat wegkwijnen. En bedenk hierbij dat in de VS al de helft zzp-er is en het schiet omhoog…

NADENKEN OVER "SOCIALE VERNIEUWING"
En ook dat nu al 65% van de mensheid leeft in grote steden en dat het snel doorloopt tot ruim 80%. Ook dat staten snel verzwakken en steden+agglomeraties de nieuwe sociaal-economische polen worden. Het merendeel van de giga-steden ligt nu al buiten het westen en groeit snel.. Een andere wereld bestaat al en gaat over ons komen..

Wat denkt u er van?

  

 




MAAR,




GIGA-BOTSING AARDE EN MAAN





HOE HET GEBEURDE..


Nu nog wat "ruimte-wijsheid". Die hand over hand toeneemt en waardoor veel wat onaantastbaar leek ook werd  gelogen-straft.


Toen ooit de aarde botste met een planeet vloog er een stuk af dat nu de maan is. Men ging altijd uit van een botsing onder een hoek van 45 graden.


SPATTEND GRUIS
Dat is nu niet meer houdbaar want Edward Young van UCLA vond in rotsstukjes meegenomen van de maanreis dezelfde portie zuurstofisotopen als op aarde.


RUIMTEGRUIS NA DE KLAP..
Dus was het eerder een frontale klapper waarbij aarde en zon eigenlijk vermengd raakten en daarna scheidden..
















Leon de Marseille, 5 maart 2016

 

 

 

1 opmerking: