Totaal aantal pageviews

zaterdag 12 maart 2016

SPIEKT ERDOGAN GRAAG WAT BIJ POETIN?





 IS DE EU ,
           NU EEN NIEUWKOMER 
                    OP DE HOGESCHOOL VAN DE GEOPOLITIEK?









POETIN EN KYRILL : DE STAAT IS CLOSE MET DE KERK


Als het over de EU gaat spiekt Erdogan met zekerheid ook even bij Poetin.
Weet Erdogan van het bestaan (al sinds 1944), van die machtige diplomatenschool in Moskou? Met zijn 6700 leerlingen uit vele landen. Gefinancierd door Poetin en geleid door minister Lavrov; die er zelf studeerde. Hij leerde daar zijn 5 talen + de bijbehorende culturen, die hij koos uit dat pakket van 54 in totaal! Dè hoge-school van de geopolitiek, waar men in Brussel weinig van lijkt te weten..  

HET ECHTPAAR ERDOGAN  PERFECT DRESSING
En, P.(Poetin) zit aan “onze” gas-kraan, terwijl E.(Erdogan) onze zuiderpoort “bewaakt”.
Beide zijn religieus: P. is orthodox-christen en E. moslim. Beide lijken daarbij verslaafd aan autoritair optreden en ze schuwen breideling van de pers  niet. Ze overtreden voortdurend “westerse en humanitaire waarden" en bemoeien zich volop met geopolitieke zaken. Zeker waar het de EU betreft, want beide voelen zich door "Brussel c.s." onheus bejegend. 

Maar, ze zijn ook… elkaars aartsvijanden! Al sinds de tijden van "Rusland contra het Ottomaanse rijk", zeggen historici.

TURKIJE, RUSLAND  EN  HUN BUREN

P. kan het prima vinden met de iraanse en syrische sjiieten, hij is religieus gezien dus niet eenkennig.  Dit tot afgrijzen van E., die fan is van de soennitische moslimbroederschap. Deze werd door Egypte (en andere) tot “terroristisch" verklaard en.. verboden! De religieuze chaos en de wrijving in “de” moslimwereld speelt ook een grote rol. Die islam is dus helemaal geen monolithisch blok; en was dat ook nooit. Ook al willen Le Pen, Wilders, Trump en andere ons dat heel graag wijsmaken...
DE RAAD VAN DE 28  IN BRUSSEL
Poetin en Erdogan  werden (te) lang weinig serieus genomen door Europa en dat verbindt hen nu enigszins. E. mocht (nog) niet aan-sluiten bij de EU en aan P. keek het westen lang totaal voorbij. P. mocht niets met de Navo, en werd echt woest, toen het westen “ideologisch binnendrong” in “zijn” westelijke achtertuin.  Beide zullen dus niets nalaten, om die super-arrogante EU te pesten. Ze leven zich uit in dwarsliggen, chantage en bedreiging.. 

HET EUROPESE PARLEMENT
Er zijn ook saillante verschillen tussen hun landen. Rusland is een energie-rijk, in bevol-king krimpend, land met een achterlijke economie. Turkije is een jong land met een dynamische economie en kent een stevige bevolkingsgroei. E. heeft geen druppeltje olie, maar zit aan de “energie-highway” van Rusland naar Europa. Turkije gaat Frankrijk qua bevolking verslaan en is dan groter dan elk land van de EU.


Beiden zijn “bijna buren” en zeer betrokken bij het grote MO-conflict. Rusland wil graag zijn oude militaire plekjes daar behouden en Turkije wil vooral het opkomende koerdische gevaar elimineren. Omdat ook zo`n 25% van de turken koerdisch zijn en er met hen in O-Turkije een bloedige burgeroorlog woedt.

E. is nu ook “de huisbaas” van MO-vluchtelingenkamp (al bijna 3 miljoen!) en "bewaakt" ook die (illegale) zee-vluchtweg naar de EU via Griekenland. Met dit land (zie o.a. Cyprus) bestaat ook een langdurig conflict.  En ook met buurman Iran, de sjiietische regionale aartsvijand van alle soennieten, is Turkije niet op goede voet.

CYPRUS,  TURKIJE EN SYRISCH LATTAKIA (Haven + vliegveld RUSLAND)











In deze complexe wir-war moet EU-Brussel zijn belangen veilig te stellen, ook met deze beide heren en hun buren.. Die mooie EU-euforie ging , -de economische crisis 2008 was de lont-,  over en de grieken bleken… bijna failliet te zijn. De machtige EU moest haar euro redden, ging zo nog dieper in de schulden en de 28 schrokken ontzet helemaal wakker.





IS OOK IN DE EU;  DE AANSLAGEN VAN PARIJS
En ze waren nog meer ontdaan, toen dat IS-kalifaat zich ontplooide vanuit in de Iraakse puinhopen van Bush c.s..  






IS-HUURLEGER VAN 25.000 MAN: MET VELE UIT EU.
Het vond zijn fanate huur-lingen ook met gemak, bij de “duizenden have-nots en want-nots” uit de achter-buurten van de rijke EU-landen. En ontstond er een moordende burgeroorlog in Syrië, en ook een serie van terreur-aanslagen in de EU. Enkele EU-landen  zonden soldaten en wapens en zij moest, -in een coalitie met de VS en een halfdozijn moslimlanden (!)-, daar gaan meevechten. Zeker ook om ook haar grootste bedreiging sinds WOII te bezweren. Want dat kon niet meer ontkend worden..  


KOELBLOEDIGE  MOORDENAARS
Het schokkende failliet van een over-optimistische halve eeuw Europa toonde zich met veel scherpte. Het “brengen van de democratie” en dat "luide wereld beleren met hoge morele maatstaven” verloor snel vele alle decibels aan geluid. Allen ervoeren nu ook het grote gevaar van “veel te lang op de pof leven” en men (her)ontdekten, dat geopolitiek (die leek te zijn opgeborgen), onontbeerlijk was in een tot levensgevaarlijk geworden wereld...

Maar na dit alles bestormden ons ook nog duizenden vluchtelingen uit die MO-oorlogen. Met in hun kielzog geknechte Eritreers en vergezeld door duizenden afghanen, pakistani en ook noord- en west-afrikanen. Die als “economische vluchtelingen” bij ons, zochten naar een waardiger leven. Immers, de hele wereld wist dat goed en veilig leven, vooral te vinden was in die grote europese honingpot, de EU geheten.


GELAND, TONEN ZIJ HUN VICTORIE! ONTSNAPT AAN MOORD EN ANDER GEWELD?





DEZE NAMEN EEN VERSE NIEUWE GRENS..
EN DEZE WORDEN "DOORGEVOERD" 
Deze menselijke tsunami riep reacties van angst en afkeer op in de EU. De interne politiek van EU-landen ontwrichtte snel door een snel opbloeiend populisme en radicalisme. De EU-landen ontdekten dat ze, fundamenteel, en veel dieper onderling verschilden dan iemand eerder ermoedde.
Na Grexit hoorden we nu ook over Brexit praten, ook Schotland en Catalonië werden onrustig en de anti-EU stemming groeide snel dank zij veel populistische aandrijving. 
In een periode van maanden werd de EU, -onder zware druk geplaatst-, als een emmer vol met kikkers. En toen donderde ook nog de olieprijs in. Een douceurtje voor de importerende landen, maar een financieel en sociaal desaster voor de exporteurs. Daaronder ook weer Iran dat zich “bevrijdde van zijn westerse sancties”.  Iran zag zijn politieke bemoeienis  in het MO beloond en wist goed dat Poetin daarbij slim had geholpen. Maar die nog verder zuchten moest onder westerse sancties. Opgelopen in de Krim en Oost-Oekraïne.  

DE BASIS-IDEE ACHTER DE GEOPOLITIEK
Poetin en Erdogan zagen dit alles met stille vreugde.  En gingen over tot de volgende fase van hun, -nu pas echt door anderen ook begrepen-, succesvolle strategieën..    

 







Europa bleef grote last houden van dat ontwrichtende IS. Dat zich verplaatst vanwege die bommenregen in het MO. Vooral naar Tunesië en Libië die op 150 km van Europa liggen. Daar wacht IS nu ongeduldig op de collaps van een zeer instabiel Algerije (tgv: olieprijs en een zieke Bouteflika).  Een N-afrikaans kruitvat van formaat groeit in de Magrheb en daar omheen lopen vele gekken met hun lonten..  Die Magrheb wordt van de Sahel-zuidzijde, al langer stevig bedreigd door het terrorisme van Boko Haram, Sjebab en andere...      
GENEGENHEID EN VERTROUWEN
De EU raakt zeer verdeeld en verward en vindt nog nauwelijks duidelijke antwoorden.  Het wordt zonder rust-pauzes steeds weer tot ferme reacties gepresst.
Zoals die stromen mensen die noord-waarts  trekt. Die ook grote angst oproept en tot toenemende wrijvingen in de politiek en de bevolkingen van diverse EU-landen.
Dit alles drijft de EU-familie uiteen.  Sommige EU-inwoners verergeren de toestand, door anti-Brusselse moves. Vele lijken zich niet bewust van het immense gevaar dat alles samen vormt voor de toekomst van de EU. Maar ook van het eigen land! 
Het deels naïeve europese volk leeft met veel blinde onder-schatting, onbegrip over wat dreigt en wil als reactie "het sluiten van de landsgrenzen". Weg met al dat "vrije verkeer", dat echter de basis vormt van de welvaart in de EU.    
DE DIVERSITEIT IS IN DE MAGRHEB OOK GROOT
De grote EU-afzet-markt in het zuiden (=Afrika en MO) wordt essentieel voor het behoud van de europese welvaart  van (over)morgen. Die markt dreigt nu ook in een chaos te duiken. Waardoor ook de toe-gang tot het sub-Saharadeel van opkomend Afrika wordt belemmerd. De groeiende terreur-gordel, van Afghanistan tot Nigeria, snijdt veel gebied af van Noord-Afrika.
We zien overigens E. ook in Afrika zeer actief zijn zaken bepleiten. En daar vele contacten leggen en vele contracten afsluiten.
 Want E.  heeft erg weinig vrienden in de regio over gehouden wat hem ook naar Afrika drijft.  

TUSK EN JUNCKER IN GROTE PROBLEMEN
Het ziet er voor de EU en haar landen niet geruststellend uit. Niet enkel door “dreigingen van buiten”, -Europa is tijdens zijn bestaan best veel gewend-, maar vooral door het grote gevaar dat "van binnenuit" komt. 



Aan deze linke mix van “ruzie met je buren èn onder elkaar” gingen in de historie vaker andere machtige “rijken” ten gronde. Zie het de griekse, romeinse, Egyptische rijken en ook dat machtige Ottomaanse rijk. Europa kende ook tientallen konings- en keizerrijken. Daarvan zijn we de namen al vergeten.
   

Hoe gaan we zo door: oud+ontgroend+vermoeid, inert+navelstarend, bijziend+ arrogant…  Is dat niet “een beetje (te) dom”? Waarom beseffen we niet, dat er een bijl ligt aan de wortels van onze welvarende en vredige gemeenschap. Mogelijk is zelfs onze beschaving in het geding? Met zijn zwaar bevochten waarden: humanisme, tolerantie, “ons aller” mensenrechten. Al die fraaie revolutionaire idealen, samengevat in: Liberte, Fraternite en Egalite?  
ELEMENTEN VAN GEOPOLITIEK DENKEN EN HANDELEN
Gaan we nog beseffen, dat “onze energie+ grond-stoffen” (voor een eeuw) volop in Oost-Europese bodem zitten? En ook dat onze toekomst en het behoud van welvaart, -met die vergrijzende bevolking die geld via export moet verdienen-, voor een aanzienlijk deel in Afrika en het MO ligt?
Dat we dus niet voorbij kunnen kijken aan wat zich daar afspeelt?
 

We mogen hopen dat dit beter doordringt bij hen die de EU willen slopen en die het liefst een grote muur willen bouwen om fort Europa. Zullen ook meer mensen gaan begrijpen, waarom (vooral) Merkel c.s. , zo moedig bezig blijft met het redden van “onze europese ziel”.. Ook al maakte ze daarbij ook fouten?




OORLOG OF VREDE? WELVAART OF ARMOEDE? DE KEUZE IS AAN ONS..











LEON DE MARSEILLE, 12 maart  2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten