Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 januari 2016

DE RELIGIES EN "LES MEILLEURS VOEUX" (de beste wensen)..


-GELD MAAKT NIET ALTIJD GELUKKIG OOK AL WERD JE RIJK..

-MAAR ZONDER GENOEG VAN DAT "SLIJK", WORDT EEN MENS VAAK   ONGELUKKIG..


HET LEVEN IS VOORAL... RUILEN EN GELOVEN..

OOK HIER RUILEN: GELD WAS HIER NIETS WAARD

 
...SOMMIGE STOPTEN DAT HEEL SLIM WEG..
 

INHOUD:
-Geen tijd of zin om te lezen? Kies 1, 2 en 6..
-Zin in mèèr? Kies nog wat uit 3 t/m 5.. 

1.INTRO
2.RELIGIEUZE ETHIEK ROND GELD
3.DE BANKEN EN RELIGIES
4.DE PAUS EN HET GELD
5.GELD ROEPT ACHTERDOCHT OP
6.EPILOOG

 
INTRO
 
Geld maakt niet gelukkig. Maar geen geld brengt meestal ongeluk. De religies en hun goden wensen ons, -naast een godsvruchtig leven-, ook gezondheid, tevredenheid en geluk. 
Hoe staan zij eigenlijk tegenover dat "stoffelijke welzijn" van ons, de gelovigen? 

Geld is overal: sinds het ons algemene ruilmiddel werd. En we ruilen veel en graag. Ook omdat  we in onze wereld de taken gingen verdelen, waardoor niet iedereen zelf alles hoeft te "maken"  en elders kan "kopen" wat hij mist.

VEEL GESJOUW EN GEDOE..
In onze dagen wordt er weer gesproken over de "coöperatieve eco-nomie” waarin mensen ruilen zonder geld. Andere willen niet meer “afhangen” van het officiële geld en komen met “eigen geld”. Geld dat voor een beperkte groep of regio geldt en dat zich onttrekt aan de grote wereld van de speculatie. De Bitcoin is er maar een van de honderden geldsoorten die er nu al zijn. En ook daar hadden we al enkele schandalen.
HET ECONOMISCHE LEVEN IN EEN PLAATJE..

Geld is vooral ontstaan om het de mens gemakkelijk te maken: om een buidel munten te kunnen meenemen op reis en om niet, als een mars-kramer alle goe-deren op je rug te hoeven dragen.

MUNTEN MET EEN INTRINSIEKE WAARDE
Geld werd ook een teken van de macht van koningen en ook een onderstreping van hun macht en de eenheid van hun rijk. Zelfs IS wat het westen verguisd maakte ook al  zijn eigen dirhams. En geeft ook de wisselkoers op met de… dollar!
 
OOK NU BIJ "IS"..  DIT ZIJN ZE..
"IS", IS OOK KAPITALIST..





De waarde van het geld zat vroeger in de metaalwaarde van de munten goud en zilver gemengd met lagere metalen bepaalde de basiswaarde. De prijs van het zeldzame metaal verzekert dan de basiswaarde. Denk aan de Gouden Standaard.. Nog steeds hebben landen hun giga-goudvoorraden achter de hand..
 
HARD METAAL DE BASIS VAN VROEGERE MUNTEN
Soms moeten wij vluchten uit het geld, als dat zijn waarde verliest door eco-nomische rampen. De inflatie leidde ooit bankbiljetten met miljoenenwaarde.. De inflatie vereiste elke paar weken het drukken van nieuwe nog grotere biljetten..

BETALEN MET BANKPAPIER ALS GARANTIE  
BANKGARANTIES: VEEL VEILIGER OP REIS..


Het lichte papieren geld maakt het ons nog gemakkelijk en natuurlijk kon ook de creditcard niet uitblijven. Eigenlijk is die een “bewijs dat je goed bent voor je geld”. Zoals vroeger een reizende zakenman met brieven van bankiers op zak zijn kredietwaardigheid aantoonde. 

En het krediet kon ook niet uitblijven. Dat iemand je geld geeft waarbij je hem later en veelal in gedeelten, weer terugbetaalt. Met een vergoeding voor het “gelopen risico” wat we rente noemen. En vaak ook met een “vast onderpand” zoals grond of gebouwen.
 
OOK DÉ NORM IN LA FRANC CATHOLIQUE.


 Zo werd geld iets van “rendement en risico”. Geld leidde tot meer geld of tot minder als het fout ging. Dit ontaardde recent tot die “abstracte pakket-jes” waarbij knappe wiskundigen en economen waarde-pakketjes met diverse rendementen en risico bij elkaar klonten tot iets verkoopbaars...

COMPLEXE BELEGGINSPAKKETJE!
En die uiterst complexe packages werden dan verhandeld.. De ultieme abstractie van “de oude vertrouwde munt”. De top was bereikt want nu snapten zelfs nog maar weinig bankiers wat ze ons vrolijk aansmeerden.. En de mens kon de mens ook niet zijn als hij niet ook “zijn eigen leven”  tot geld maakte. Je kon je leven verzekeren of je gezondheid inzetten. De levensverzekering en de arbeids-ongeschiktheidsverzekering waren geboren. Zo kon je ongelukken of ziekten ook tot geld maken..
 
BITCOIN = DIGITAAL INTERNETGELD..
GRATIS WIJZE RAAD...







De creativiteit van de mens doet altijd alle grenzen verdwijnen ook bij geldzaken. Uiteindelijk telt nog maar een ding: het vertrouwen in “het geld of ding” dat we samen bedachten. Want als op een dag “het vertrouwen in geld etc. verdampt”, dan breekt paniek uit. En dan ploffen overal die zeepbellen in een grote speculatierun..

HONDERD MILJOEN DOLLAR IN PAPIER..
Zo werd geld ook een industrie en gingen er steeds meer van ons over tot het “maken van geld met (geleend of verdiend) geld.. Waarbij de werke-lijke wereld met zijn “hardere waarde” nau-welijks nog zichtbaar is. Het geld is dan tot een volledige abstractie geworden. Waarbij de ene fictie de basis is geworden van de andere. Windhandel, zeepbellen, fictieve waarden en computers die tegen elkaar speculeren.

BELEGGEN WERD PURE INFORMATIE BUSINESS
COMPLEX GEDOE MET DIE CENTEN



 
\


Waarbij degene wint die net een microseconde eerder de berekende trend zag veranderen en zo een duizendste-micro-seconde eerder dan alle andere computers kocht of verkocht..

ZO KUN JE OOK SCHATRIJK WORDEN NU
 De mens had nu zelfs “het geld maken” geauto-matiseerd. Wat eigenlijk geen enkel lucide mens kan verbazen..   

 

LEVEN MET INFLATIE: VENEZUELA, ZIMBABWE EN ARGENTINIË
Verwijdert het geld ons van god en het paradijs? Ver-deelt het ook de gelovige mensen? Hoe moeten we geld volgens “de hoogste” gebruiken? Allemaal kwesties over geld, gezien vanuit het geloof…  De drie grote religies met de ene God zeggen er veel over. Ze vinden alle dat geld een goed iets is, dat welvaart mag, maar ook dat we er voorzichtig mee moeten zijn. Want niet het geld maar god moet als hoogste vereerd worden. Je mag het ook niet misbruiken of het van andere afpakken. En een deel ervan moet naar de armen gaan…. Naar hen die het geld nooit kenden of die er ooit door werden verwoest..  

ZONDER "HEM" LOOPT NIETS 
ZIE OOK DE HEILIGE BOEKEN..




STOUTE PRENT!
 

MAX WEBER'S SCHEMA'S


 
RELIGIEUZE ETHIEK ROND GELD

ZO KAN HET VEEL BETER... JOIN THEM

 Max Weber had het over “de religieuze ethiek rond het handelen op onze wereld” en legde uit dat de visie op geld en rijkdom van de drie fundamenteel verschilt van de visies van de wijze oosterlingen.


DE BETRE BELEGGING IN EEUWIGHEID
 De wereld is niet eeuwig, niet onbeweeglijk en de mens moet er mee omgaan. Maar wel in de zin die de drie heilige boeken ons geven..  De geldlening tegen rente geeft hier een mooie illustratie.


RELIGIE EN GELD..
De joden vonden dat dit niet mocht onder de geloofsbroeders en dat vond de katholieke kerk ook langere tijd. En de islam tot op vandaag. Zo werden de joden dé bankiers… Zie ook Shylock van Shakespeare de joodse bankier zonder hart..  En de katholieken lieten rente toe maar spraken er niet echt hardop over.., door de achterdeur dus.

EEUWIG IMAGO VAN JODEN EN GELD
De moslims bleven volharden en kwamen in onze tijd zelfs tot “hallal banking”. Daar koopt de bank alles en verkoopt het weer aan de lener.. Dus de bank doet zelf mee als mede-eigenaar met risico..  


TIME IS.. MONEY OOK VOOR HEM
De katholieken verboden ook het graaien want “een dwaas kan met veel geld ook geen wijsheid kopen” (Profeten XVII vers 16). Maar de Torah zegt: “Zonder meel kun je geen brood bakken”. Men vindt dat de armoede het vertrouwen onder de mensen schaadt en dat tussen god en de mens. De Koran stelt de wet van God en de strijd om zijn zaak boven alles, ook boven het bezit (sourate 9,24).

NIET BEDELEN MAAR GEVEN
HALAL GELD GEDOE
Ook moet de rijke het geld doen circuleren en niet oppotten. Oppotten is zondig..  zegt de "sourate (hoofdstuk) du repentir" in de koran.
GOED BELEGGEN IS SIMPEL
Die ook zegt, dat de rijkdom van de rijken van god is. En dat een gelovige die dat vergeet rebelleert (sourate 96, 6-7). Mattheus schreef dat “de mens geen twee heren dienen kan , god en het geld”. De orthodoxen en katholieken geloven “Dat het gemakke-lijker is een kameel door het gat van de naald te halen dan een rijke in het paradijs te zien”. Enkel de kerk mag rijk zijn ter ere van God..  De strenge protestant keurt versieringen af maar mag welvaart zoeken.


DUS: GEWOON ZELLEF SCHULD! 
Die hij echter niet mag etaleren. Hij mag geld verdienen op de wereld en wordt daarvoor in het paradijs ook beloond. Hij mag de vruchten van zijn geld niet plukken..  en moet die herinvesteren. Daarom vond Max Weber dat de orthodoxe protestant de echte ethiek heeft van het kapitalisme. Zie de christelijke VS..   
 


 DE BANKEN EN DE RELIGIES
 
DUUR PANDJE MAAR DAN OOK VOOR GOD!

DEZE BESTAAT ECHT HOOR!
Banken zijn vaak joods, denken vele. Wat niet juist is maar in vroegere tijden was gel "lenen tegen rente" vanuit het christendom verboden. En de moslims namen dat over en vinden dat nog tot op vandaag.. Maar joden mochten dat zonder religieuze beletselen. Natuurlijk zijn de christenen daar sinds eeuwen vanaf gestapt. En voor dat gebeurde waren dus de joden al de bankiers van pausen en nobele.. Daarom denken vele bij banken nu nog vooral aan joden..
 
Pinatton de franse gereformeerde financiële man, vindt dat Wallstreet weg liep van zijn echte taak toen de traders het bankieren over namen. Zij dien niet de klanten maar zichzelf. Een protestant kan eigenlijk geen trader zijn..  De protestant ziet geld als middel om alles te verbeteren en geld moet dus in de wereld circuleren. Om meer geluk voor de mensen te brengen. God beloont hem voor de risico’s die hij nam bij dit goede werk.

BESCHEIDEN CLUB..
Het Leger des Heils is dan ook protestants qua financiering al 70 jaar en staat in de VS hoog aangeschreven.  De foundation John Bost in Frankrijk helpt de gehandicapten en Bill Gates geeft zijn halve fortuin weg: zeer protestant! Maar de protestant vindt ook: ” Help u zelve”. En verwacht veel minder van de staat dan katholieken. Frankrijk kent slechts 4% protestanten.. 
 
FOUTE BELEGGINGEN: STOM DIE KERK!
De hoge ontslagver-goedingen zouden enkel in aandelen moeten worden betaald en niet inclusief belastingen moeten zijn. En iemand die een bedrijf weer op poten krijgt zonder zichzelf te verrijken mag bij vertrek best beloond worden. Zei Pinatton en doelde op Michel Combes.. en andere.

 

DE PAUS EN HET GELD
Het Vaticaan stikt van het geld, dat is geen geheim. Maar daarover spreekt de leiding zelden..
DAAR IS HET GEBLEVEN UW GELD..

De paus maakt zijn reizen en laat dan af en toe een ook wat negatief geluid horen over “markt en onderneming”. Zie wat hij zei over Wallstreet en in het Amerikaanse Congress. Want vele katholieke amerikanen van latijnse komaf zijn hier de armen en zij groeien in aantal en betekenis. Zo speelt de religie hier ook een flinke wat stille rol in de a.s. verkiezingen.. En daarom zei ook senator Rick Santorum dat “de kerk zich al te vaak vergiste in haar oordeel over de wetenschappen”.. Wat niet valt te ontkennen. 

GELD EN MORAAL!
Rijke katho’s zijn geprikkeld en dreigden ook de pedofilie-schandalen op te rakelen.. Dus veel recht-se amerikanen vonden dat de paus buiten zijn rol ging met zijn kritieken op geld en markten. En dat vinden de franse patrons ook al zijn er ook die de laatste encycliek Laudato veel positiever zien.

DE MENS GEMAAKT NAAR GODS BEELD
Want die wil ook graag een moreel mooi gedrag binnen ondernemingen.. En daarbij speelt de enorme corruptie en armoede in zijn land Argentinië zeker ook een
rol.              Vele ameri-kanen zagen ook weer die kloof in economische visie tussen de protes-tanten en joden enerzijds en de katholieken anderzijds in de VS. Standard en Poor lanceerde ook de “Catholic values index” net voor de komst van de paus en die gaat vooral over islamfinance oftewel hallalbanking.

Na het wegebben van het Romeinse recht met de invasies van de barbaren ging paus Johannes XXII op een idee over van het “absolute eigendom”. Joden en moslims hangen de idee aan van de fructus (het vruchtbare) van het kapitaal=eigendom maar niet het “abusis” (=het misbruik). Zij waren tegen dat nieuwe absolute eigendomsidee. Wat een kind is van het christendom..

 
 
GELD ROEPT ACHTERDOCHT OP
 
TRUST THAT'S THE QUESTION!
Alle drie grotere religies koesteren achterdocht m.b.t. het geld: “de mooie dienaar maar ook die slechte meester”. De boeddhisten zijn wantrouwend over het geld en achten het een zegen van hun voorvaderen. Mohammed was zelf koopman en dus willen de moslims precieze regels voor geldgebruik. Immers Allah is de echte eigenaar van alles voor hen..  Daarom is ook de rente daar verboden, waar joden en katholieken niets kwaads in zien.

DAT IS EEN OPSCHEPPER!
LINKE DOLARS?










GELD EN GOUD VOOR DE EVENWICHTEN
De franse econoom Edouard Tétreau acht een nieuw soort van Bretton Woods nu weer nodig. Want, de staten moeten zich verzetten tegen fiscale paradijzen, kinderarbeid, te hoge beloningen en moeten arbeid belonen en die niet kraken door machines. Denk ook aan die een geza-menlijke ethische charta die ene Bernard Esambert voorstelde als lid van het Abraham Instituut.
AL VER VOOR DE G20..


Kortom: het debat over de religie en economie is een eeuwig debat..
 
OUD EN ARM:  DAT IS PAS LULLIG!
 

EPILOOG
 
BOEKJE OPEN.. VAN DE PAUS ZELF
Waarom is geld steeds onder-werp van dis-cussie? Het lijkt meer daarover te gaan dan over brood of rijst.
Laatst zag ik hoe een man de resten van een ontbijt
 ,die op een lege tafel op een terras stonden, netjes in zijn plastic zakje deed. Hier laten sommige restaurateurs die resten, ook om die reden nog even staan.. Dat dient vele goede doelen.. Deze man had zeker geen geldproblemen want hij was al een stadium verder: het kale overleven zonder geld..

KARTON ISOLEERT..  OVERDAG SLAPEN IS VEILIGER
BEDELEN VOOR DE KERK GAAT BETER
In onze grote stad zien we er het nodige van.
Weinigen beseffen dat zo'n beeld het minieme topje van een wereld-wijde ijsberg is. Terwijl ze hun voed-ame maaltje nuttigen en daarna onder de warme dekens uitrusten. 

Dan besef je dat die religies de rijken niet konden bekeren en ook de "niet-geïnteresseerden" niet konden mobiliseren om het leed van die miljarden medemensen te verzachten. Nee wij polemiseren liever wat over "de grote verheven problemen" en zien de wereld liever veel kleiner. Dat voorkomt wroeging..   

GEBLINDOEKT DOOR EEN RADICALO
UITGETELD: HET WAS DE BOOZZ
Het antwoord op alles ligt ín ons zelf. Ons geld dat is zekerheid en een leven met minder zorgen. De levens van mensen die ooit in een dreun rijk werden door spel, lotto of onverwachte erfenis zijn wat dit aangaat illustratief. Dat viel vaak niks mee dus. Zelfs mét leven is een kunst..
Maar weinigen weten echt verstandig met hun gouden geluk om te gaan.. Dus ook al viel het je in de schoot: dat is geen garantie op een beter leven tot het einde. Dus zij die het (nog) niet hebben kunnen daar al een eerste les uit trekken.. Troost?
B EN GEEN BB MAAR TENMINSTE DROOG
In Marseille en elders wor-den al vele mensen gewoon in natura in leven gehouden. Met gaarkeukens, nood-opvang, af en toe een douche en een bed en zeker geen geld. Want dat dreigt te worden besteed aan het kopen van verge-telheid. Het grote aantal drankflessen dat hier s'morgens leeg is te zien waarschuwt hen die geld geven nogal eens. De mensen die zich inzetten voor een gezondere hulp en ook voor het weer op de rails praten van medemensen zijn de echte gelovigen. Die niet zelden zonder geloof hun menselijkheid tonen.

DE 1 EURO, VAN DE ARMENMARKT
Er zijn hier vele varianten voor de vrijgevige, zoals ook het droog buiten zetten van afgedankte spullen. Waaraan niets mankeert: ze zijn enkel overbodig geworden.. Van kleding tot wat kleine spullen van ons consumptieve bestaan.
Die brengen namelijk op die vele hoek-marktjes op een deken wat euro's op. Een grote stad als Marseille en ook in alle andere steden kent dozijnen van deze plekken. Daar rondlopen een keer per week toont je hoe moeilijk het kan worden om "geïntegreerd" te leven in onze complexe wereld.
En wijst er ook op dat er aan de basis, dus de opvoeding en het onderwijs ook veel mankeert. Niet zelden ligt namelijk daar de oorzaak al bij jonge mensen..
ZOEKEN NAAR IETS EET- OF BRUIKBAARS..
Dus de armoede be-strijden in de rijke westelijke landen begint ook, -en niet een beetje-,  bij betere institu-ties die "moeten voorkomen moeten wat we later op straat zien". Ze tonen de vele tekort-komingen van medemensen die de "kantjes er af lopen" en hun werk niet goed doen. Eigenlijk is dat het allerergste van de oorzaken.. Kortom: er zijn duizen-den plekken waar imperfect wordt gewerkt. "Hun rapportcijfer" zie je dus hier op straat. Dat horen we ook in de media. Bijvoorbeeld  als weer eens wordt verteld dat de (jeugd)werkeloosheid maar vdoor blijft stijgen..
ANDERE KOEK OOK IN MARSEILLE
Dan zijn we bij de "ideo-logen" die blind werden voor de noodzakelijke veranderingen  in de organisatie van onze wereld.



ZIJ MOESTEN OOK HET GELD REGELEN..
Die hun stokpaardjes blijven berijden omdat ze niet bij machte zijn om wat ze belijden om te zetten in effectieve maatregelen.
Als je ook zo durft te denken er er een enorm breed falen aan de orde bij hen die niets te kort komen.. Dan zijn we op het terrein van de politiek en op dat van de ultra's, de populisten en de betweters die in die arme mensen niet écht  zijn geïnteresseerd..  

 Hele arme mensen geven eigenlijk niet (meer) om geld; ze zijn er aan voorbij en waren nooit gewend er mee om te gaan.
Zij die het kennen en weten hoe gemakkelijk het je leven kan maken leven naast hen die naar eigen idee niet genoeg er van wisten te vergaren. En die denken en spreken het meest over “geld, rijkdom en rijken”.
Hun verlangen naar meer en bijgevolg ook hun jaloezie werd ook het meeste gewekt.. Zij vertellen veel over “het slechte van geld en rijkdom” omdat het hun maar niet wil lukken dat zelf echt eens te ervaren. Hier geldt: “Als de vos de passie preekt boer pas op je kippen”..

 Dus het zijn niet zozeer de fiscale paradijzen die jaloezie opwekken maar de “would be rijken” die maar niet over die “lelijke rijken” raken uitgepraat. Alle kwalen van de wereld worden aan geld en rijke gemeten..  Als je de rijken hun geld afpakt dan wordt de wereld meteen beter, denken ze. Ook al laat het sommetje: “fortuin van een rijke stinkerd“ gedeeld door alle “behoeftige mensen” zien, dat het maar even helpt.. En dat die uitgeklede rijken even later toch weer in goeden doen zijn en die armen opnieuw arm werden. Maar ideologie is nu eenmaal blind.

Deze ideologisch zieken verknoeien hun tijd omdat ze met iets anders doen ook geen idee  hebben hoe ze rijker kunnen worden. Zij kozen een hobby die je een leven lang kunt beoefenen. Je hebt er enkel wat rijken voor nodig..

De religies komen hier eigenlijk ook niet zo heel ver. Ze roepen wat over "aalmoezen", denken aan de arme medemens en wat geld laten vallen in offerblokken.


EEN MUST VOOR GELOVIGE BELEGGERS
 
Hun gelovigen wijzen op hun dagelijkse tekort-komingen of laksheid in hun werk is zelden aan de orde. Ze lijken eigenlijk op EHBO-instellingen en Eerste Hulp Posten die de schade een beetje weten te beperken en die nauwelijks toekomen aan verdere analyse. En indringendere oproepen die verder gaan dan aalmoezen vragen.. Dus zou je mogen zeggen dat de kerken zwaar achter bleven en nog middeleeuws wat pleisters plakken en wat magen vullen. En de ongelukkigen leren bidden om hun lot wat beter te kunnen dragen. En aan hun God laten vragen om een beter leven... op deze aarde. Maar eigenlijk meer toegang tot dat mooie paradijs: waar perfectie heerst..
Religie is opium voor het volk, zei Marx en bedoelde exact dit.
De priesterarbeiders van half 20e eeuw waren uitzonderingen en werden vaak geen goede priesters genoemd. Want ze verwaarloosden het gebed en de eredienst..  Ook hier dus: vele religieuze ideologen die er weinig of niets van snappen. En dat maar prima vinden..

TJA, ZO KUN JE HET OOK ZIEN

En dan moeten we nog stilstaan bij de uitspattingen van die rijken die van gekkigheid niet meer weten hoe ze hun rijkdom zullen etaleren. De tokkies met de gevulde portemonnee die alle ellende van de "have-nots" gewoon nooit willen zien. En het soms zo bont maken dat zelfs armen en dodelijk ongelukkigen zich voor hen gaan schamen.. En die zelfs "no dime" nog over hebben voor een medemens in echte nood. Die hebben ze gewoon "weggedacht"..

DAT ZOU BEST KUNNEN!
TE WEINIG TIJD VOOR SPORT?
KLEIN MAAR PAS OP..






 
DE EENVOUDIGE WAARHEID!
TREFFENDE VISIE!..
DAT IS EEN RAKE..

 

JALOERSHEID IS EEN ZIEKTE..

 
 Leon de Marseille 2 januari 2016

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten