Totaal aantal pageviews

maandag 25 januari 2016

DE ARABIEREN ZIJN WEER HELEMAAL IN!




ARABISCHE BIJDRAGE AAN DE BESCHAVINGEN EN DE WETENSCHAP

  DE GELEERDEN VAN 1000 EN 1 NACHT...




INHOUD:
-Geen tijd/zin: lees 1, 2 en 9
-Wilt u meer lezen? Kies uit 3 t/m 8 + BIJLAGE
 
1.INTRO
2.DE GROTE ARABISCHE GELEERDEN
3.DE ARABISCHE WERELD IN 2015
4.DE POSITIE VAN DE VROUW
5.DE SELF-MADE IMAMS
6.DJIHADI’S ZIJN KAPITALISTEN
7.IS DRAAIT OP OLIE EN…. OUDHEDEN
8.ASSAD: DE HUMANITAIRE SCHANDE
9.EPILOOG

+BIJLAGE:
KLEIN OVERZICHT VAN DE ARABISCHE GESCHIEDENIS




VECHTEN TEGEN DE INDRINGER NAPOLEON IN EGYPTE

NAPOLEON VULDE OOK HET LOUVRE






INTRO
Geschiedenis wordt nogal eens vervalst om politieke redenen. Of ook verzwegen of zelfs  “verdonkere-maand”.
1000 JAAR CHRISTENEN BUITEN EUROPA
Hele beschavingen kunnen zo in vergetelheid “raken”. Soms met opzet om “onze beschaving niet teveel in de schaduw van een andere te plaatsen”.

Zo verging en vergaat het ook “die grote Arabische beschaving”… De actualiteit is nu dus gediend met wat “opgravingen rond die periode”. En ook te zien dat wij er een essentieel deel van uit maken. Sterker nog, dat daar belangrijke wortels liggen van ònze beschaving. Maar, dat nu erkennen, met IS in actie, ligt bepaalt niet eenvoudig..
EGYPTE BEZET DOOR OTTOMANEN

VECHTENDE EUROPEANEN IN HET MO






Napoleon vertrok in 1798 van Toulon naar Egypte en omgeving. Met 300 schepen en 30.000 soldaten en.. 177 geleerden. De ambities waren groot: de Verlichting brengen daar, de ottomanen een lesje leren en natuurlijk ook greep krijgen op dat gebied. Bij aankomst hield generaal Bonaparte een speech. Hij zei:
“ Egyptenaren, men wil u wijsmaken dat wij komen om uw religie te vernietigen. Dat is een leugen, geloof hen niet. Geef als antwoord dat ik kom om uw uitzuigers (de ottomanen) te verjagen en u uw rechten kom terug geven. En dat ik jullie veel meer hoogacht dan die mameloeken (een ottomaans volk) doen. Ook waar het uw God, uw profeet en ook die glorieuze Koran betreft”..
NAPOLEONS TOCHT IN EGYPTE
Hij dacht ongetwijfeld ook aan die tien christelijke Kruistochten van vijf eeuwen geleden.

Toen het fout liep, -want men kwam in opstand-, ging hij met zijn soldaten een moskee te paard binnen en liet alle gelovigen vermoorden. De Verlichting aan het werk..

VOOR KONING EN PATRIE
Het franse verhaal duurde drie jaar. Na de moord op zijn achtergebleven generaal en flink wat gevechten was het over.

UIT HET LOUVRE (afd. Egypte)

Uiteraard puilden daarna wel de musea in Parijs uit van mooie dingen uit het oosten..




 
OPSLAGPLAATS VAN MOOIE EGYPTISCHE CULTUUR
Toch werd hierdoor deze beschaving best ook wakker geschud. Er waren later betogingen om meer vrijheid; zelfs van groepen vrouwen. Maar alles werd even later weer gesmoord, toen Frankrijk c.s. als kolonialen terug kwamen...
 
MO BEZET DOOR DE MAMELUKKEN
Soms maken grote geleerden ook rare vergissingen, zoals Hegel deed in zijn boek begin 19e eeuw. Waarin hij de bijdrage aan de filosofie tijdens 1000 jaar Middeleeuwen met heel weinig woorden afdeed. Als een “wat suf tijdperk”, tussen de Oudheid en de Moderne tijd. Hem ontging totaal wat geleerden als de joodse Maïmonide (1138-1204) en de Arabische collega’s Averroés en Al-Farbi deden, in het kalifaat in Cordoba Al-Andaluz (Spanje) van 929-1236.
SULTANS EN CHRISTENEN
DE ISLAM OP CHRISTELIJK GEBIED




Spinoza uit Rijswijk (jood zoals Maïmonide) kende echter alles in de 17e eeuw over. Pas in de 2e helft 19e eeuw herontdekken de filosofen Munk en Strauss dit alles opnieuw.
Er waren eerder al conflicten ontstaan tussen de Goddelijke Wetten (Tora, Bijbel en Koran) en “de Reden”. Dat speelde al sterk in de Middeleeuwen. Alle drie geleerden werden in hun leven regelmatig vervolgd en moesten soms ook vluchten voor boze overheden en orthodoxe clerus.
POETSEN VAN  ARABISCHE  INVLOED
Want ze trachtten de schijn tegenstelling tussen de heilige Geschriften en het Antieke (goddeloze) denken te verzoenen. Het was dus als “de Verlichting”, maar dan die uit de Middeleeuwen. Zij verdedigden toen al de klassieken tegenover die goddelijke wetten… En Maïmonide was daarbij zeer direct en niets verhullend
 in zijn “Gids voor de perplexen"                                                                         

 
EEN GROOT MOSLIMRIJK
IS dwingt eist nu voortdurend aandacht en ook om na te denken over het Midden-Oosten en de Maghreb. En nit-wit G. Trump Wilders en co trachten ons een afgrijselijke indruk te geven over alles en allen die daar nu acteren .Want dat is die verfoeilijke, achterlijke, agressieve islam. Daarbij wordt zorgvuldig gemeden onze intensieve bemoeienis daar te verzwijgen en zeker het feit dat wij de laatste barbaarse generatie van IS zelf “produ-ceerden” in ons zo verlichte westen.. Duizenden zeer jonge ontspoorde mensen, geboren en getogen in West-Europa… Hoog tijd voor wat er echt aan de hand is en wat meer weten over de adembenemende beschaving daar voordat wij ons er mee bemoeiden. Erger nog onze beschavingswortels werden zorgvuldig daar bewaard en gecultiveerd toen wij nog in berenvellen gekleed elkaar wreed vermoordden..

Dus: hoe kwam vroeger al die kennis ooit in Europa?
 
Daarover wordt nu nog ruzie gemaakt. In 2008 veroorzaakt Sylvain de Gougenheim (Aristote au Mont St. Michel) veel geraas. Want hij bestrijdt dat het de Arabieren waren die intermediair speelden in de transmissie van de griekse cultuur naar ons.
DE "ANTI-ARABISCHE" TEKSTEN
Hij beweerde dat die via Constantinopel kwam en dat er dus weinig kwam langs de route: grieks- arabisch-latijn..  Want op Mont St. Michel (Fr) bestond er een centrum dat direct vanuit grieks naar latijn vertaalde..  Ene John Tolan is het daar niet mee eens (L’Europe et L’Íslam; 15 siecles d’histoire) en wijst op het werk tijdens de eerste kalifaten in Bagdad (8e en 9e eeuw). Het atelier van Gerard van Cremona in Toledo vertaalde veel teksten op geneeskundig gebied. Zowel via handelaren als in de 13e eeuw via grote centra in Europa kwam veel tot ons. Thomas van Aquino ontwikkelde een denkmodel dat een synthese was langs Augustines, Genesis en de filosoof Averoës. Over keramiek, architectuur, leer, parfumerie, geografie, wiskunde en schaken.. 
LE BON (Fr) WERD ER BEDROEFD VAN
En het humanisme later verwierp dit alles.. Gustave Le Bon ( psycholoog en reiziger) schreef: “Wat de beschaving aangaat zijn er weiige de Arabieren voorbij gegaan (1884)”. Vooral de spaanse Arabieren die het westen “uit zijn barbaarse tijd” haalden en het op weg brachten naar de Renaissance.
 
INFO OVER ARABISCHE GELEERDEN:  UIT ONVERDACHTE HOEK
 


 
DE GROTE ARABISCHE GELEERDEN
 

INFO VOOR DE "EXPERTS" 










Van 780-850 leefde in Bagdad ene Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi die de algebra uitvond, waar wij ook het woord “algoritme” aan danken. In zijn werk heeft hij het over “x de onbekende” onder de namen “de wortel”, het ding en hij gebruikte de meetkunde om vergelijkingen op te lossen en niet het rekenen. Hij moderniseert ook de Arabische cijfers (die overigens uit India stammen) en zo kwam ook het decimale systeem in  Europa. Hij was lid van het “Huis der wijzen” in Bagdad en deed ook aan astrologie en geografie.

Ibn an-Nafis leefde er van 1210-1288 en deze dokter ontdekte de bloedsomloop, de longen en de hartkleppen en het systeem der aderen. Hij kwam uit Damascus en ging naar Caïro en schreef later (in Damascus) zijn boek:  Commentaren op de anatomie, dat in de 16e eeuw in Venetië werd vertaald.En zie An-Nafis die schreef over oogkunde en gezonde voeding..

Ene Abu al-Iz ibn al-Razzaz al-Jazari (pffff..) leefde in de 12e eeuw aan de Eufraat en werkt voor de familie Arturk daar. Hij schreef veel over techniek en zijn werk werd door vele na hem uitgebreid.

ARABISCHE TECHNOLOGIE: "ver vòòr Europa".
Horloges, muziek-auto-maten, rekenmachines, hydraulische pompen, etc. waren zijn onderwerpen. Zijn boek over mecha-nica hielp de europeanen in de 16e eeuw om de stoom-machine te ontwikkelen. Averoës die leefde in Cordoba en Marakkech (1126-1198)  was van een adellijke familie en werd goed opgeleid. Hij werd een kei in recht, theologie, filosofie, geneeskunde, natuurkunde, astronomie en wiskunde..  Hij was magistraat en arts van diverse Marokkaanse kaliefen. Zijn werk is in Europa van grote invloed en zijn op de Sorbonne te vinden vanaf 1240.  Hij deed ons de griekse filosofen herontdekken. Hij gaf commentaren op geschriften van Aristoteles en paste dat in de islam en de Koran in.  Zijn gefilosofeer leverde hem veel beschuldigingen van “godslastering” op. Enkel de schepping is niet uitlegbaar zegt hij. Thomas van Aquino was zijn grote bevechter..
 
UITVINDERS VAN DE ALGEBRA ETC.
Ibn Khaldoun werd in Tunis geboren (1332-1406) en studeerde geschiedenis, de koran en filosofie. Hij dat je een gebeurtenis moest bezien in de sociale context.. “Je moet elke gebeurtenis op werkelijkheidswaarde beoordelen. Dus op de geldende appreciatie van het “mogelijke en het absurde” van zijn tijd”. Hij deed veel aan politiek en werd van het hof weg gejaagd naar Algerije waar hij een werk schreef van 8000 bladzijden.
 
400 JAAR ARABISCHE WETENSCHAP
Daarin mengt hij de geschiedenis en de maatschappij en werd zo de eerste socioloog..

 



 

DE ARABISCHE WERELD VAN 2015
 
DE LANGE ARABISCHE GESCHIEDENIS



Die telt 18 landen inclusief Israël. De grote zijn Egypte met 83 miljoen, Algerije met 40 miljoen, Irak met 35 en Marokko met 34 miljoen.  Syrië (22 miljoen) en Saoudi-Arabië (29 miljoen) zijn wat kleiner. Jemen is 28 miljoen en de Arabische Emiraten zijn 9 miljoen. Dan komen er een tiental kleinere van enkele miljoenen tot ca 10 miljoen.

DE ARABIEREN EN HUN LIGA
-Overwegend soen-nieten: de sjiieten zitten vooral in Bah-rein (76%), Irak (66%),  Libanon (61%) en in Qatar (35%), Oman (27%), Koeweit (22%) en in Syrie (17%).

-Landen met meer dan 30% jongeren (< 15 jaar) zijn: Palestina, Jemen en Irak (40%), Syrie (35), Egypte (31) en Jordanië (34). De rest zit op Qatar en de Emiraten (rond 15%), allemaal tussen 15 en 30% in.

-Rijk en arm: vergelijk Frankrijk 45.000 dollar/kop. Rijk zijn: Qatar (94.000), Koeweit en de Emiraten (43.000 dollar/kop), Israël (37.000), Bahrein (28.000), Saoudi-Arabië (24.000) en Libanon (11.000).  De overige 12 landen zitten tot ver onder de 10.000 dollar. De armste: Jemen, Syrië, Egypte..

-Defensie-uitgaven Frankrijk 964 dollar/kop. Zie: Israël (2040), Saoudi-Arabië (2750), Emiraten en Oman (2400)en  Koeweit (1700). De rest zit onder de 500.

-Christenen: Egypte 4 miljoen, Libanon 1,5, Saoudi-Arabië 1,2, Syrië en Emiraten 1, Koeweit 0,4..

Totaal 10 miljoen op  320 miljoen ( ca 3%).


DE SPREIDING VAN DE ISLAM LANG GELEDEN
MACHTIGE MOSLIM
DE ISLAM IN DE WERELD VAN NU


  







 
DE POSITIE VAN DE VROUW
DAT WILLEN SOMMIGE MOSLIMS
In 1920 werd er in Tunis al gedemonstreerd tegen de hoofddoek … door vrouwen. En Bourguiba had in 1956 direct na de onafhankelijkheid een Code de statut personel uitgevaardigd revolutionair in de Arabische wereld, dat gelijkheid van man en vrouw regelde! En in 2013 demon-streerden vrouwen blootshoofds voor het parlement en riepen: “Tunesië is vrij weg met de Moslim Broederschap.. Tunesie is een moslimland, maar geen salafistisch land”.
VOOR HEN DE PRECIEZEN ONDER ONS
Er zijn best nog vrouwen met hoofddoek maar dat is nu niets politieks meer maar enkel religieus. En dat mag. Zeker na de nieuwe Grondwet van januari 2014 (200 voor, 12 tegen en 4 onthoudingen). Dit land is een grote uitzondering in de Arabische wereld. Marokko volgt met zijn Grondwet van 2011 waarin gelijkheid van man en vrouw staat. Maar de koning weet dat er nog best tegenstand is bij ouderen.. En in Algerije werd de Code de la Famille recent herzien geïnspireerd op de charia..
 
EEN BOERKA EN TOCH HAPPY?
Een studente die op examen kwam met een rok boven de knieën werd toegang geweigerd. Op internet was het protest zeer luid en honderden vrouwen lieten foto’s van hun knieën zien..

Het andere uiterste is Saoudi-Arabië waar vrouwen enkel in een paar beroepen mogen werken, niet alleen mogen reizen en geen bankrekening kunnen openen, zonder een mannelijke toezichthouder te noemen. Wat in Frankrijk ook was.....en tot… 1959!
KLEDING VAN DE GELOVIGE MOSLIMVROUWEN
In Tunesië zijn bij hen die het BAC halen, 60% vrouw. En ze zijn ook op de universiteit in de meerderheid. Vele vrouwen met hoge banen steunen vele bewegingen voor nog verdere rechten.
Als op gratis abortus, adoptie en wie weet polygamie. De laatste werd 60 jaar geleden verboden. 

DE MOSLIMA-VECHTSTER DIE NEDERLAND VERLIET
Twee landen op  18 arabische dat is niet best, nog 90% bleef achter. Maar de druk om te veranderen neemt toe door grotere openheid, betere opleidingen en het internet..

 


DE SELF-MADE IMAMS

EEN MODERNE IMAM



In Wenen is er een aparte imam in een gebouw in de zakenwijk is zijn moskee. Cheikh (= wijze) Adnan is meer filosoof dan imam en zijn preken bevatten alles. Dubbel spel van de Golfstaten, de duistere praktijken van de politieke islam, sex voor het huwelijk et.  Hij schuwt niets. Hij zegt “dat er inderdaad teksten zijn die de dood voor iemand vragen die de profeet beledigde. Maar die gelden nooit buiten moslimlanden. En in de koran is vergeving ook vaak te vinden”.

EEN IMAM MET MOSLIM-VROUWEN
Hij zegt dat er veel te veel “geestelijken zijn” en dat vele “hun eigen religie in elkaar prutsen”..  Hij komt uit Gaza (geb. 1966) en vluchtte naar Joegoslavië en ging na de oorlog daar naar Wenen. Hij werd arts en studeerde theologie in Libanon. Darwin en de evolutie staan niet haaks op de islam voor hem .. Maar hij sprak lang geleden toch een fatwa uit tegen religieus gemengde huwelijken.  Daar heeft hij nu spijt van: toen zag hij er te vele mislukken.
VERNIEUWERS IN DE ISLAM
Hij is intussen met de dood bedreigd en mag Gaza niet meer in. Zijn preken worden door 35000 moslims gevolgd.

Intussen is het probleem van die vele “self-made imams” enorm geworden. In Frankrijk waar het zeer ongewoon is dat de staat zich met religies bemoeit (scheiding van Kerk en Staat is  hier historisch heilig!), werd te lang geaarzeld toch iets te ondernemen. Sarkozy trachtte er iets aan te doen toen hij minister was, en richtte diverse overleggremia op binnen de franse moslimwereld en tussen overheid en die wereld. Wat enigszins hielp maar wat nu onvoldoende blijkt te zijn.
IMAMS EN HUN SCHOLING
In 2015 werden er steeds meer imams uitgezet in meerdere EU-landen. Nu is totaal helder hoe dom het was om niet eerder iets essentieels te veranderen aan die situatie van die loslopende predikers.. Die een enorme invloed kregen ook al spraken ze enkel arabisch..  Elk geloof heeft eisen geformuleerd voor zijn clerus en ook opleidingsinstituten opgericht. Natuurlijk zijn er die ook (en al eeuwen) op arabische universiteiten maar daarnaast zijn er vele imams zonder de geringste opleiding door een “erkend instituut” bij gekomen.
 
DE SOUFIS=  DE FILOSOFISCHE ISLAM
Het lijkt op die schare evange-lische predikers in de VS met zijn rijke TV-dominee`s. Elk zijn eigen uitleg van God`s woord en wil..


LERAAR EN LEERLINGEN

De koning van Marokko, die ook een regionale moslimautoriteit is, richtte intussen in Rabat een moderne imamopleiding op om een impuls te geven aan een nieuwe theologische opleiding.


MOSLIM WISDOM




Marokko kende eeuwenlang (o.m. in Fez) een wereldberoemde Universiteit met ook een theologische afdeling. Het besef dat hier een omissie is ontstaan groeit..

 
VROUWENRECHTEN MODERNERE ISLAM
VAN MOSLIMS:  VOOR DE CHEF VAN IS...












 AL-JAZEERA EN AL-ARABIYA

ALJAZEERA IN DOHA
Uw blogger kijkt dagelijks Aljazeera in het engels: prima tegenwicht tegen de andere int. nieuws-zenders!


Aljazzera is uit Qatar de tweede uit Saoudi-Arabië  en het zijn grote tegenstanders.

De eerste is uit 1996, heeft 400 personeels-leden en 20 miljoen kijkers.
AL-ARABIYA CONCURRENT VAN ALJJAZEERA
De tweede is van 2003, heeft 21 vestigingen op de wereld en ca 35 miljoen kijkers. Men mijdt onderwerpen als ongelijkheid, corruptie, positie van de vrouw… En men zegt: “we doen aan meningen en de tegenovergestelde”. Ook heeft men journalisten uit de hele wereld. Vele kwamen van CNN en BBC. Qatar wilde de ruimte niet aan de saoudi’s laten en een modern alternatief zijn voor de westerse media. Vaak lijkt wat ze doen ook dubbelspel. Hillary Clinton verdegigde hun vaker al. Ze ziet hen als veranderaars..

Al-Arabya is openlijk pro-amerikaans. Al Jazeera was openlijk voor de Arabische revoluties Al Arabiya liet enkel beide kanten aan bod komen. Dat verklaart waarom er Al Jazeera journalisten nu nog vast zitten in Egypte. Maar ze waren ook openlijk voor de Moslimbroeders en Morsi..  Al-Arabiya is pro-Sissi, de strijd is keihard tussen beide.

 
 
DJIHADI’S ZIJN KAPITALISTEN
DAT STAAT ER IN DE VS...
In de VS zijn er ook kapitalistische religies als de Sciencekerk. En protestanten gaan ook vaak door voor kapitalistisch denkend in het westen. Vele van de franse protestanten gingen ooit naar de VS natuurlijk vooral vanwege de godsdienstoorlogen van toen.
NOG EENS VOOR ONGELOVE LEZERS
Ene Zakya Dahoud bestu-eerde de Arabische revoluties en schreef er een boek over. Zij acht IS de reïncarnatie te zijn van de Arabische wanhoop..  Is wil ons terug-pakken want wij hebben de Arabieren het leven zuur gemaakt. Zegt ze. Zij willen ook in Irak en Syrië (en dat zie je nu) de verdragen over de grenzen daar van Sykes-Picot uit 1916 wegvagen. Zij hebben gekozen voor de terreur van het ressentiment. Maar ze weten dat Arabische eenheid nooit lukte het bleef een illusie.

ARABISCHE VERNIEUWER UIT DE NAHDA
Nasser probeerde het en zei dat ook dit “in het belang was van de mas-sa’s “. Maar hij onder-hield ook dictatoriale systemen waarin 40% van het BBP in het leger zat. Dat in 1967 in enkele uren het loodje legde in de Zesdaagse Oorlog. Daarmee waren al die dromen weggevaagd..

De Nahda (Arabische Re-naissance 19e eeuw) werd heel even een nieuwe beweging onder aanvoering van Djemal ad-Din al-Afghani en Mohamed Abduh die zich lieten inspireren door de franse revolutie. Ze wilden diepe hervormingen door terug te gaan naar de pure religieuze wortels naar de koran en de soenna (de gemeenschap der gelo-vigen). En de populaire islam en de Arabische beschaving weg vegen. Ze bereikten er nog geen 10% der mensen mee..

ARABISCHE REVOLUTIE VAN LANG GELEDEN...

De Arabische cultuur is diepgaand religieus: familie, religie en traditie zijn de pijlers. Pas in de 70-er jaren was er die politieke islam die door de dictatoren werd omarmd om tegen de linkse ideeën van het westen te strijden.  Daarom hielpen de VS ook de saoudi’s met hun wahabitisme..  die deze 9ideeën verspreiden via moskeeën en TV-kanalen. En daarmee ontstonden vele crises in de islam tot nu zelfs het diepe conflict soennieten en sjiieten.
RELIGIES IN HET MO
Toch bestaat er geen moslim die ook maar iets heeft tegen dat westers kapitalisme. Het djihadisme en de Moslim-broederschap zijn zelfs opgekomen om tegen links te strijden en tot op vandaag is er ook geen enkele linkse partij in het MO. Het ingrijpen in Irak versterkte dat nog.. Saddam die ook heel veel verkeerd deed was wel bijna de enige die een redelijk moderne staat schiep..

Dit verklaart waarom andere maatschappelijke ideeën behalve dat kapitalisme dus, geen voet aan de grond kregen.
DE POLITIEK-IDEOLOGISCHE KAART
En ook waarom nog steeds de oude waarden vanuit de religie de boventoon voeren. Het kapitalistische anti-communistische westen bemoeide zich fel met linkse tendenties. In de tijd van de Koude Oorlog. Want in het MO moest het stabiel blijven vanwege die olie: het bloed van de westerse economie! En dat is ze gelukt tot op vandaag maar belemmerde ook een vrijere eigen ontwikkeling. En van deze wanhopige situatie is IS een der vruchten..
DE ISLAM IS NOGAL KAPITALISTISCH

"DE EIGENDOM" IN DE ISLAM
ONDERNEMEN VOLGENS CONFORM DE ISLAM
Wij waren de grote storingsfactor en daarvoor zullen we nu alsnog boeten met bloed en tranen.

 



EEN MODERNE ARABIER VAN KLASSE
NOG EEN BOEK (VOOR DE DIEHARDS)





LANDEN MET "SOCIALISTISCHE TREKKEN"
RODE OF ROZE LANDEN...


 


IS DRAAIT OP OLIE EN…. OUD-HEDEN




DE IS HANDELSWAAR VAN NU... 






De olie is 2/3 van het RS-inkomen maar nu is ook al 1/3 de handel in oudheidkundige zaken. Dat IS het niet-transporteerbare vernielt moet niet verhullen dat het veel clandestien verkoopt..

EN ZIJ GOOIEN VEEL MOOIS STUK MET BOMMEN
En er is zelfs nu een belasting op de exploitatie van oudheid-kundige zaken: die zijn eigendom van de IS-groep lokaal.. En IS-centraal heft belasting op de omzet.. En er wordt nu veel opgegraven en… verkocht. Hele beroemde gebieden zitten vol graafgaten dat ziet men nu op satellietbeelden. Men schuwt daarbij niet de inzet van graafmachines met 2/3 meter graafdiepte.
ENT-ARTETTE KUNST VLGS IS 
Veel wat er zit gaat dus stuk. Veel wat nog nooit werd onderzocht gaat er nu aan..  Want oorlogen deden vaker de opgra-vingen hier stoppen. Op duizenden plekken vol met zeer waardevolle zaken.

De ICOM (Int. Counsel Musea) maakte al een rode lijst voor de douanes op de wereld, want er werd en wordt veel gestolen.
SLA  OUDE BESCHAVINGEN KAPOT... ZEGT IS
Al door de VS-GI’s in Irak indertijd! En men vreest ook dat veel wat nu wordt gevonden wordt herbe-graven voor… latere verkoop. De verkoop loopt vooral via Libanon en Turkije en ook via de vluchtelingenkampen daar.. Officiële opgravingen zijn er nog enkele in Koerdistan en Irak maar Syrië is geheel stil gelegd.. 
WE HOEPEN DAT DIT "HEEL" BLIJFT
MOOI MAAR "FOUT"  VOLGENS IS








De centrale Musea-directie in Syrië tracht alles te fotograferen nu van wat er is, wat verdwijnt en wat kan worden beschadigd. De grootste opgraving ooit in Aleppo is geheel vernietigd: een archeologische ramp. Er voltrekt zich nu dus ook een ramp op dit erfgoed van de mensen..




EEN WARE SLOOP-IDEOLOGIE




 
ASSAD: DE HUMANITAIRE SCHAN-DE
DE BROERS ASSAD...
Met Hitler werd na zijn wandaden niet meer gepraat: hij en de zijnen werden vernietigd.. Maar Stalin was onze bondgenoot tegen die-zelfde Hitler. Saddam werd preventief opgeruimd en Kim Jong-Il wordt nu door China “beschermd”..
BLOED AAN ZIJN HANDEN: 300.000 DODEN

BLOEDBROEDERS...



In Syrië zien we nu dé humanitaire schande van de hele wereld. Zelfs een schok voor militairen en de diplomaten. Maar niet voor ene Poetin…

Het veroveren van Palmyre en Ramadi toont de grote leegte die er heerst rond “de beheersing” van het meest schandelijke barbaarse optreden sinds jaren. Denk aan Pol Pot c.s. .. Die Assad doet nu niet minder.
 
MAAR ASSAD IS NIET ÈCHT ONMISBAAR!
IS neemt nu een groot symbool van ons aller beschaving als object,  dat overigens ook een  grote martelplek van vader Assad was. Daarvan weten de moslimradicalen ook alles. Palmyre, stad van 70.000 inwoners, is ook een superstrategische plek van waaruit de grote woestijn in het centrum kan worden gecontroleerd tot aan de grenzen van Irak. IS heeft nu de helft van Syrië én Irak onder de trekker. Deir ez-Zor in het oosten, Raqqa in het noorden en ook al Aleppo en Hama zijn er bij. Assad is nu nog maar de baas over 20-25% van Syrië en IS zit ook in alle grensposten naar Irak. Damascus en Homs liggen onder bereik.

Assad moet nu echt om zijn regiem vrezen ook al krijgt hij nog steeds wapens uit Rusland, vechten ook duizenden sjiietische milities voor zijn behoud en zelfs troepen van Hezbollah uit Libanon. Zijn soldaten deserteren massaal en zijn zeer gedemotiveerd terwijl IS triomfeert. Met zijn vele West-Europese aanhangers en ook vele Tjsetjenen..  Er is nu al een sterk soennietisch overwinningsgevoel dat veel verder reikt dan de dimensies van IS. De verwarring wordt steeds groter..
DE ASSADS: OOK VADER ASSAD MOORDDE VEEL
De VS en de EU willen nu met Assad praten, het leek geen goed idee maar nu is het eigenlijk ook al te laat. Moskou en het westen is het niet gelukt om een wending te forceren: niet bij Assad en niet bij IS. Toch kan enkel een politieke oplossing de regio nog redden..

Intussen schoof Frankrijk op onder Russische “druk” en is eigenlijk enkel Duitsland nog categorisch tegen elke coöperatie met de Assads om de kwestie te regelen.. De filosofen buitelen ook al over elkaar heen om duidelijk te krijgen wat het westen nu wel of niet moet doen. Dat gaat van “vasthouden aan onze waarden onder alle omstandigheden” tot aan “geopolitiek meebuigen in de stormen”..  En de meer historisch geöriënteerde vinden zelfs dat “het westen” er zich verre van moet houden: laat die Arabieren het daar nu vooral zelf uitvechten… Maar doordat we nu al tienduizenden westerse djihadi`s hebben die ook bij ons willen moorden en omdat er al 1 miljoen vluchtelingen zijn gekomen (en er nog meer zullen komen) lijkt “wegkijken” nu geen optie meer. Wij zijn nu ook “deel van dat probleem” geworden. Ontsnappen kan niet meer....

 

 

EPILOOG



TYPISCHE AFBEELDING VAN DE MOSLIM
Beschavingen kwamen en verdwenen. Soms na enkele en eeuwen en soms na meer dan tien eeuwen. Zo waren er de chinezen, de egyptenaren, daarna de grieken en de romeinen. En daarna de arabieren en de ottomanen... Later ook de spanjaarden, de portu-gezen, de fransen de engelsen en de Nederlanders: allen grote kolonialen. Die zich over grote delen van de wereld "ontfermden". Waarbij ze niet veel begrip toonden voor de beschaving die ze veroverden: zie Multatuli over Indonesië. Later vielen vele geheel terug in apathie en armoede. Sommige ontkwamen gelukkig aan dat laatste, zie bijvoorbeeld Nederland en Duitsland...

Elke beschaving kent zijn grote prestaties, ook op weten-schappelijk gebied. En die kennis werd  door ieder "opgepikt" uit vroegere beschavingen en soms ook verder ontwikkeld. Dat laatste deden ook de arabieren uit Bagdad volop en later deden ze het ook in El Andaluz. Het spaanse zuiden dat nu Andaluzië heet.
OOK ZIJ WAREN "KOLONIALEN"
Daar gebeurde een waar wonder: de christenen, de joden en de arabische bezetters  leefden er redelijk vreedzaam samen. In bijna 800 (!) jaar vergaarden ze ook samen "de bestaande wereldwijsheid" en ontwikkelde die verder. En ze gaven die door aan de rest van Europa. Vooral via europese kerken en kloosters. 

Daarom is het niet noemen van "onze arabische wortels" en wel die van christelijke en joodse soort op zijn minst "vergeet-achtig". Zij die in een klap willen worden overtuigd van de  echtheid van dit gebeuren, moeten, als ook ik vroeger al deed, even bij de Universiteit van Montpellier langs gaan om even haar historie lezen en te zien. Daar kwam met al die "El Andaluz-kennis" en de joodse immigranten dè medische wetenschap tot grote bloei. Want Europa bleek ook via zijn kerken en kloosters, zeer goed in staat de wetenschap op te pikken en verder te ontwikkelen.
 
Europa streefde naar progressie, maar het vergde vele eeuwen op weg naar vervolmaking. Zo "raakten we  voorop in de kennis-race", terwijl de andere (ook de arabieren)  afhaakten. Dit is de historie van de westerse wetenschap en technologie in Europa: in 15 regels tekst..

GEERT TRUMP WILDERS LEEST HET NOOIT!




EEN SOORT VAN ARABISCHE TOM-TOM
Zo achterlijk waren dus die moslims in die dagen van 800 tot 1400 na JC bepaald (nog) niet. Wij waren eigenlijk toen de "nit-wits". Daarna volgde de westerse koloniale periode waarbij de arabieren stevig werden gekoloniseerd en later vond men in vele landen olie en gas. Toen werd "stabiliteit" het grote toverwoord wat òòk betekende dictaturen en stilstand bij alles behalve de oliewinning. De grote vloek van de olie... 

Die olie-periode sluiten we nu, -stap voor stap-,  af. De VS vonden hun eigen olie en gas, de chinezen koloniseren niet "direct" bij hun olie-import en Afrika laat zich dat nu veelal ook niet meer aan doen. De tijden van de lucratieve en zeer wrede slavenhandel door arabieren samen met Hollanders in zwart Afrika werden berucht. De VS weet er ook alles van tot op vandaag. Maar nu komt de Arabische wereld meer dan ooit en zeer fors in beweging: de Arabische revoluties zijn daar slechts een klein begin van. Vele experts vrezen dat een grote oorlog binnen de Arabische beschaving nabij is.
Ze wijzen daarbij ook op de vele bloedige europese oorlogen van de vorige twee eeuwen: Its their turn now...

EUROPESE MUSEUMS VOL ARABISCHE KUNST
Mogelijk weet u ook van de brede romantische verering van "het oosten van 1000 en 1 nacht" door alle europese intellectuelen vooral in de 19e en 20e eeuw. Een grote revival van die oude Arabische cultuur: Churchill had zich rond zijn 30e, op een haartje na, zelfs bekeerd tot moslim! Lees zijn memoires. Wij hebben nog vele resten van die Arabische glorie in onze wetenschappen. Onze cijfers zijn arabisch en algebra is arabisch en ook daar uitgevonden. Hierboven zag u nog veel meer voorbeelden..
OOK EEN INDRUKWEKKENDE HISTORIE
Dus als IS zich afzet tegen "de westerse beschaving" dan bedoelen ze dat wij hun erfenis te sterk hebben vervormd. Ze zullen dat in hun magazine Raqqa echter niet toegeven. Zoals wij van deze relatie liever ook niets horen. Vraag het maar aan G. Trump Wilders, die gruwt van deze veel te  genuanceerde historie..

Als het gaat om de sociale, culturele en religieuze ontwikkeling in de huidige Arabische regio, kan ook onmogelijk worden vergeten, wat er in Europa enkele eeuwen geleden gebeurde.

DE IMAM MET "ONZE IDEE": MOEDIG!
Vooral rond die bloedige eeuwenlange godsdienstoorlogen. Waarbij de katholieke kerk en haar inquisitie dingen deden en leerden, die in een aantal opzichten zijn te zien bij het wahabitische soennietendeel. Met zij vrouwen-behandeling, die wrede doodvonnissen en die vreselijke verminkingen als straffen..
Als we dan nog eerlijker zijn en denken aan de groteske afslachtingen in WOI (100 jaar geleden), de Jodenvervolging en uitmoording in WOII (60 jaar geleden) en die afschuwelijke joegoslavische oorlog en de gevolgen als Sebrenica, dan moeten we wat stil worden. En dan heb ik het nog niet over de miljoenen doden van Stalin en Mao, ook "pas" 50 danwel 100 jaar geleden.
Dus wij kunnen als de beste voorspellen wat er nog gaat volgen in het MO en de Arabische regio. Met IS is het eigenlijk pas echt begonnen: dat is namelijk fascisme van het zuiverste soort. Nu opgehangen aan een religie terwijl "wij" dat deden aan een politieke ideologie (nazisme, italiaans en spaans fascisme).

 

DE VERNIEWERS ZIJN ER OOK
DE SOEFIS ZIJN DE MODERNEN






Kortom: laten we onze eigen recente historie even nalezen om beter te kunnen begrijpen wat nu in het MO en de Arabische regio is begonnen. Dat gaat ook twee eeuwen duren is te vrezen. Zo lang duurt het "ontsnappen aan wat Wilders de islamitische achterlijkheid" noemt. 
We zien dus "gewoon" dezelfde geschiedenis van alle zich ontwikkelende mensen, die graag vergeten wat ze ooit zelf doormaakten. Niemand vraagt ons dus om minder trots te zijn op de eigen westerse beschaving. Maar wel voor wat meer begrip van de buren, die nog niet zo ver kwamen.


WESTERSE MODERNITEIT
Nu zijn er zelfs wester-lingen die vrezen dat wij zelf "in de achteruit zijn gaan staan".. Met dat nieuwe europese fascisme in vele EU-landen... Hoe kan zoiets nou toch weer gebeuren? Wel, wij kunnen het weten, en ook veel beter dan die moslims eigenlijk.. Ervaringsdeskundigheid dus.  

 

BIJLAGE:
BEKNOPT OVERZICHT
VAN
DE ARABISCHE         GESCHIEDENIS
 
-WAAR KOMT “ARABISCH” VANDAAN?

Een grote kenner van de Arabische historie is Henri Laurens van het College de France en Bernard Lewis, auteur van het handboek “Islam”, is ook een bekende.

Strikt genomen zijn Arabieren enkel zij die uit het Arabische schiereiland komen. Hun genealogie komt uit de bijbel.  Ismaël, Abrahams zoon is de vader van de Arabieren en Mohammed maakte veel later, van de meeste ook moslims. Dat gebeurde vooral in de 7e en 8e eeuw maar eerder waren er al op vele plekken de handelaren de bedouinen. Vroeger werden dan ook alle Arabieren zo genoemd. In hun eerste eeuwen waren ze de opponenten van de perzen. Tijdens de kruistochten heten ze Saracenen een romeinse benaming voor de bedoeinen in de woestijn en het komt van Saracena.

Het arabisch werd groot via de koran en ging van Maghreb tot de Indus. Daarom kan een Indonesische moslim ook praten met een Marokkaan. Van de “lingua franc” de taal van de handelaren rondom de Mare Nostrum is weinig over gebleven.  De christelijke Arabieren en de romeinen deed de maronieten opkomen: libanese christenen die uitzwierven en die de Arabische cultuur uitdroegen.. Zij waren leraren arabisch in 1650 op het College de France. Verder speelt ook het katholicisme hier een grote rol: Zuid-Europa dus in constant contact met de Arabieren..

In de 17e en 18e eeuw ontstaat veel algemene geschiedenis en dan worden beschavingen ook “vergeleken”.  De Germaanse invasies kilden de beschaving die uit Rome, Athene en Egypte was gekomen. In het zuiden werden deze bewaard door de Arabieren die later werden overvleugeld door de Mameloeken. Eerst in Egypte en later via de Ottomanen die het hele gebied van de Mare Nostrum en de Balkan bezetten..  De Arabische beschaving verdween uit Europa en daar kwam de efficiente en dreigende beschaving van de Ottomanen voor in de plaats.



-EN DAAR IS WEER NAPOLEON

Eigenlijk deed Napoleon de Arabische krachten herleven tijdens zijn veldtocht in Egypte waardoor ook een rebellie tegen de Ottomanen ontstond. Maar pas na de ineenstorting rond 1820 komt er ruimte en moderniseren ook de turken. Om te kunnen overleven. Zo ontstonden er moderne minder hierarchische samenlevingen en uitwisselingen van diverse ideeën. De ottomanen misten de boekdrukkunst. En delen als Tunesië en Egypte werden bijna autonoom.  In 1880 zien we de beweging: Egypte voor de Egyptenaren.. En van 1820 tot 1880 gebeurt er een grote omslag. De ontdekking van de hiëroglyfen (1820) en het assyrische (1840) en dan nog het sumerische in 1880 zijn mijlpalen. Men ontdekt Baalbek, Palmyre en er komt een grote groep europese oriëntalisten. Gustave Le Bon wordt een van hun leiders: zeker ook van de nationalistische Arabische franssprekende intellectuelen.  Dan komt de islam in een grote crisis omdat de Arabieren voelen dat ze “minder zijn”.. En ze ontdekken einde 19e het protestantisme (!) als summum van moderniteit. En net zoals de protestanten naar de zuivere wortels van het christelijke oorspronkelijke terug gingen, doen het ook de Arabieren.. Met hun koran: zo ontstaat  de basis van het salfisme!



-EN ZIE DE JONGE TURKEN

De Jonge Turken in 1908 waren ook belangrijk. Zij droomden zelfs van een Turks-arabisch imperium. Zoals ook dat Oostenrijks-Hongaarse Rijk…  In WOI worden vele volken wakker.  De duitsers trachten de Algerijnen en de marokkanen los te doen komen.  Frankrijk en Engeland doen dat met de Arabieren en de ottomanen (ook om de duitsers te plagen). Lawrence of Arabië komt en ook die wil een groot-arabisch rijk..  Alle volken mochten vrij worden, als ze maar niet tot christelijke wereld behoorden. In Mekka hoort men Cherif Hussein die in opstand komt. Eerst als salafist, maar de fransen en engelsen maken er daarna liever iets arabisch-nationalistisch van.. De revolte bereikt Damascus in 1918 en Emir Faycal wordt baas in Irak. Hij richt zich op de moslims én de christenen daar.  Zo groeit er een “Arabische identiteit…  De Arabische natie bestaat uit vele volken: Egyptenaren, syriers en irakezen.. en palestijnen.

In 1920 werpt Egypte zich op als Arabische voorvechter. Dat gaat na hun onafhankelijkheid in 1922 verder en verder: en daaruit ontstaat ook de Moslim broederschap. Noord-Afrika volgt in einde 1930. De intellectuelen, zeker in Algerije, worden steeds sterker arabisch gekleurd.

De top is er dan in 1950: “Van de Golf tot aan de Oceaan” heet het.  In 1945 ontstaat de Arabische Liga en wordt de motor van de onafhankelijkheid tot in 1962 met Algerije. Er zijn twee grote “vrijheidspolen”: Algerije en Palestina.



-DE GROTE ROL VAN DE OLIE

Men wil de grenzen anders maar.. de olielanden willen hun schatten niet delen. En er ontstaan vele autoritaire regiems die lang blijven. Welvaart en democratie krijgen geen kansen. En Nasser scheidde het Arabische en het moslimse..

Zie: de sjah van Perzië, Ataturk in Turkije, Nasser in Egypte, de Baasspartij in Irak en Syrië,   Sommige gaan in de richting van de Oost-Europese volksrepublieken. Nasser zei tegen Neru: “Die parlementen zitten vol met buitenlandse agenten en krijgen ook buitenlands geld.. Denk ook aan de olie-rijkdom: daarmee kopen de dictatoren het volk en de sociale rust..



-DE RELIGIE, FAMILIE EN DE STAM

De nationalisten bleven zeer voorzichtig met de religie. Zelfs als ze het volk wilde alfabetiseren beseften ze de grote betekenis van de islam voor het zeer gelovige weinig ontwikkelde volk. Want wat ze losmaakten was voor de grote ongeschoolde, landelijke bevolking een ware schok. Het was een stap van drie eeuwen in de tijd.

Men vroeg deze bevolking om hun leefwijze in stammen en familieverbanden die al eeuwen hét bindmiddel waren op te geven. Hetzelfde overkwam de Arabieren die naar het westen kwamen later en die “even geïntegreerd” moesten worden. De europeanen deden er zelf eerder drie eeuwen over  om uit hun obscure leefwijze te komen…



-MOSLIMBROEDERSCHAP EN SALAFISME

Bij de sjiieten is de clerus zeer goed gevormd en opgeleid voor ze mogen optreden; de imams bij de soennieten zijn dat nauwelijks. De regiems zijn autoritair dus is het geloof het enige “vrije terrein”.  Dus wordt via het geloof de politiek bedreven en daarin speelt de wet van god voor de salafisten (de echte volgelingen) een grote rol. Het is een verheerlijking van de eerste jaren van de islam. Dat wordt hun model dat het foute politieke moet vervangen..

De plaats van de vrouw en de sociale problemen belemmeren vaak dat jonge mensen kunnen trouwen.  En sex buiten het huwelijk mag niet.. Dus de frustratie is enorm  temeer omdat de jongeren ook die westerse beelden zien. Naast het avontuurlijke en de afkeer van het westerse  is die djihad ook een sexuele revolutie. Dat zie je heel precies in de werving van IS die ook jonge bruiden werft en de jonge mannen doet huwen..


-IS DE DJIHAD OVERHEERSEND?

Dat is niet meer zo, zeker sinds Aljazeera en Al-Arabia er kwamen. En daarbij kwamen nog de blogs en de sociale media. Voor de 90-er jaren was het onmogelijk iets anders te horen dan het “officiële van de overheid”. Het debat was er ook nauwelijks en de media waren volgend: elke ontwikkeling bij de jeugd werd gefrustreerd. Nu kan ieder zien wat er in Syrië gebeurt en onafhankelijk van de officiële media. Nu kan er ook een collectieve opinie ontstaan in de Arabische wereld; daar gebeurt nu veel. Ook zijn er steeds meer jongeren die god afwijzen en die religieuze eisen en de tradities. In Egypte en Tunesië zijn er vele die niet meer de religie als lijn willen. Het Arabische indidualisme komt er aan.

 
Leon de Marseille, 23 januari 2016

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten