Totaal aantal pageviews

dinsdag 10 maart 2015

MARSEILLE: "LES BELLES AFRICAINES" ONZE MOOISTE MINDERHEID....

MARSEILLE KENT VIJF
                                             "GROTE MINDERHEDEN" 
EN WEET  WAT 
                             "VREDIG SAMEN WONEN"  VRAAGT. 

            EEN MODEL VOOR ANDERE STEDEN?  
ZIJN ZE NIET WONDERMOOI?


NOG EEN EXTRA-MOOIE! 

 

Marseille is een opwindende mix van mensen, van her en der. Iets wat tegenwoordig steeds meer mensen, soms vol afschuw:  “multi-culti” noemen. Maar ja wat wil je, in deze 2600 jaar oude stad: gesticht door de phoeniciërs, die zich vermengden met de hier rondspringende liguren?    
 
LACYDON: DE ECHTE VIEUX PORT, HET BEGIN
PHOENICIËRSBOOT


 
 
 
 
 
 
Na hen kwamen ook hier de diverse “barbaren” voorbij; de gothen, de noormannen , de bourgondiërs “and what did we have”? U weet natuurlijk ook dat “barbaros” gewoon “vreemdeling” betekent, en dat Noord-Afrika vroeger op zijn Frans  “la barbarie” heette. 
 
LIGUREN MUNTEN.......

 Na de woeste noorderlingen kwamen er heel veel italianen en corsicanen: zij implanteerden hier ook de katholieke maffia. U weet wel die van:  ”effe naar de drieheren-hoogmis en dan even die verrekte Pilatoli  neerknallen”. 

DE BARBAREN KWAMEN VAN ALLE KANTEN....
 Daarna kwamen ook de ottomanen (zeg maar turken) langs en nog heel wat armeniërs. Die overbleven, nadat de “jonge moslim-turken” ruim 1 miljoen Armeniërs over de kling joegen. In 1915 dus nu een eeuw geleden. Toen was Duitsland nogal bevriend met die turken: men trainde ook het (moslim)leger aldaar.
 

GENNOCIDEN: TURKEN CONTRA ARMENIËRS
ST. VICTOR: EERSTE CHRISTENEN...

 

De Armeniërs  vonden in de fransen goede vrienden. Wat ook iets van doen had met die Turks-duitse vriendschap natuurlijk.. Frankrijk probeerde zelfs even een soort van “nieuw land à la Israël” voor hen te vinden. Ook geïn-spireerd door de idee van de zionist Hertzl; zo’n 15 jaar eerder.. En de katholieke spaanse veroveraars, lieten zich hier af en toe ook zien. Net als in de zuidelijke Nederlanden. Daardoor hangt de havenketting van de Vieux Port ook nu nog in… de kathedraal van Valencia!  

HIER HANGT ONZE HAVEN-KETTING......
 Lang daarna, kreeg Marseille de grote maghrebiaanse (vooral algerijnse) invasie te verwerken. Met name toen Algerije een gewoon depar-tement van La France was. Een unicum in de koloniale wereld… Nog later zien we de west- en oost-afrikanen arriveren, en de ook subsahara  “zwarten”: uit de vele oud-kolonieën daar, bestuurd door Parijs..

TRANSPORTEN ALGERIJE-FRANKRIJK 
UIT KOLONIALE TIJDEN

 
Ik vergat er nog vele, zoals de libanezen en nog wat andere volkeren vooral uit het Midden-Oosten. Beiroet heette niet voor niets lang “het Parijs van het Midden-oosten”. En dan zijn er ook nog de moslims uit de Commoren, dat nu nog deels frans is, niet ver van Madagaskar..

 
Dus als je de historie een beetje kent en haar (huidige, meestal nogal vredige) neerslag ook dagelijks meemaakt, dan wacht je wel even, om domme dingen te zeggen over de medemensen van die verre plekken op onze aardkloot. Immers, ik ben zelf ook 1200 kilometer verdwaald , maar dan in zuidelijke richting.

MODERNE KOLONIALEN
En zie dagelijks ook een paar honderd “nordiques” zoals ik, hier rondbanjeren: engelsen, duitsers etc.  Sommige ook op hun cruise-stop, zoals recent, die blonde, hollandse parketboer met zijn gezin (uit Lisse) op het terras van La Samaritaine. Die hier zijn eerste cruise-stop beleefde na vertrek uit Barcelona voor een tour door de Mare Nostrum. Marseille ontvangt nu bijna 1,5 miljoen cruise-passagiers per jaar.. en wil naar 2,5 miljoen, meer dan Barcelona heeft nu.

 
BRUILOFT OP ZIJN AFRIKAANS 
A NEW OLD LOOK.... VITALITEIT!
 


 Maar de mooiste, uit onze collectie, dat zijn die langbenige, slanke afrikaanse dames. In hun super-elegante, lange, gekleurde jurken en met hun adembenemende hoofdtooien. Met ook een wat steviger derrière dan hun europese zusters. Een accessoire van Darwinistische aard: want zij zijn nog gebouwd op het krijgen van 5 tot 10 kinderen. Waarvan vroeger de helft jong stierf... Die waren ook voor dé pensioen- voorziening. Op zo'n nageslacht moet je dus ook gebouwd  zijn. They are “Ready for hard labour”, dus.

DE GLIMLACH VAN DE JEUGD: YES THEY CAN
ZE ZINGEN OOK PRACHTIG......

 


Ze hebben een nadrukkelijke gratie en een soort van natuurlijke trots. Die je echt voelt als ze in de tramway staan “op te vallen”. Niks van slaafse herin-neringen, nee: “Hier ben IK en ik zie er te gek uit”. Dat is de boodschap, en hun blanke zusters, met hun C&A-standaard-tje aan, staan er dan eigenlijk maar beteuterd bij. 
TRADITIE EN INNOVATIE..

MODERN TIMES EN TRADITIES
ZELFBEWUST AFRIKAANS STEL 


 
 
 Erg fraai zijn ook hun “kopvodden (wat een rotwoord!)”. Niet bedoeld om hun prachtige haar te verbergen, nee, nou net gekozen  om dat nog wat extra cachet te geven én de zon er weg te houden. Een veelkleurige "top" dus, vaak boven op wel 1.80 meter schoonheid. De fraaiste zijn de oost-afrikaan-se (uit Djibouti, Somalië, Ethiopië, etc)…


BLACK CAN BE SO BEAUTIFULL
HOEZO ISLAM? 


 

JUST PROUDLY MARRIED...

 
 Wij weten nu al vrij aardig het fysieke verschil tussen mensen uit west-, midden en oost-afrika. Hun gelaat/hoofd is wat arabisch van typologie met een vleugje zuid-aziatisch (soms indisch/madagasks). En wat  vooral opvalt zijn de wat minder volle lippen; die smallere mond. Plus die verslindende, vurige blikken… Tenminste dat lijkt zo voor ons, wat mat en pips poldervolkje. 

STERKE CULTUREN KLINKEN DOOR
BIG AFRICAN MAMA'S 
Mijn eega zoekt zich nu al enige tijd lam naar de plekken waar zij hun fraaie jurken met hoofddoeken vandaan toveren. Geen ene jurk lijkt op de ander, dus er moet hier een aardige industrie zijn om dat te regelen. Of doen ze dat gewoon zelf? Ook hun mannen, die je opvallend weinig ziet, zijn mooi te noemen. Ze dragen ook een jurk met zeer bloot bovenlijf,  waar twee blote armen uitsteken en met grote “decolleté’s en “achter inkijkjes”. 

UIT KONINKLIJKE KRING?
Vaak met een fraaie hoed van cowboy-architectuur. Ik zag ze ook al met een soort van rijzweepje/ maarschalksstafje onder hun oksels geklemd. Die was natuurlijk “van adel”!

Ook zij zijn zich zeer bewust van hun “different outlook” en je ziet dat ze gewoon WETEN, dat velen van ons wat jaloers zijn op hun verschijningen.  Bij hun is het echt waar: de kleren maken het individu. Terwijl wij zijn verdwaald geraakt, in het tonen van achter welke parijse, londense of milanese gek wij nu  weer aan rennen, conform de laatste modegril.
PRACHTIGE UNI-SEX


AFRIKA TOONT ZICH OOK OP DE PODIA


 

Kijk dus maar rustig en uitgebreid naar ze, daar kunnen ze heel goed tegen. Wat zeg ik, dat vinden ze, lijkt het, heel gewoon en echt “er bij horen”. Het hindert hun niet, het streelt eerder hun ego, dat kun je zien.

 
Het is u mogelijk ontgaan, maar ik spreek al enkele honderden woorden lang over moslims. Want Afrika zit er vol mee, natuurlijk. En ze doen ook denken aan de mooie Marokkaanse meiden die je in en rond Marakkech ziet: plaatjes gewoon. Vaak zijn het daar mixes van berbers (wat dus GEEN arabieren zijn: dus half noord-afrika is echt niet arabisch!) en arabieren ( die ooit uit Bagdad en omgeving kwamen aanrukken).

Dat nu wetenschappelijk onomstotelijk vaststaat, dat WIJ europeanen allemaal uit Oost-Afrika stammen, geeft mij nu een zekere hoop en ook wel wat trots. Dus zo zagen wij er dus oorspronkelijk uit? 

Te weinig zon en kokosmelk richtte dus, in de loop der eeuwen,  nogal wat vervormingen aan. En dat gebeurde mogelijk ook in onze vermoeide minds, denk ik wel eens.
OLD CONTINENT, OLD LOOKS


Het is toch een gerust-stellende gedachte, dat het DNA-technisch gezien, mogelijk is om “door verder te mengen”, eigenlijk moet ik zeggen “terug te mengen”, weer wat meer te kunnen lijken op de mensen uit onze bakermat?

Immers wij (europeanen)  sterven langzaam uit… en we zullen die afrikanen,-die in 35 jaar in aantal gaan VER-DUBBELEN-, nog flink nodig gaan hebben! Geen nood: Nigeria b.v. wordt snel groter dan de VS.. (!).
Niet alleen om onze produkten te kopen, maar ook om ons te helpen  nog een beetje leuk oud te worden. Zo houden wij en zij wat brood op onze planken. Afrika wordt namelijk snel onze grootste exportmarkt en heeft nu al een groei van 5% (waarop zelfs de VS jaloers is op vandaag).

COLOURS AND TASTS
VEEL FRUIT EN GROENTE 
 

GEVARIEERD ETEN... 


Ik ga wekelijks in Noailles, op de afrikaanse groentemarkt, kijken naar die merkwaardige veelkleurige groenten en fruit- , al die knollen en bollen. En ik eet en drink ook al stevig wat mango etc.  En hoop zo, omdat de aap (onze voorvader)  een echte groenvreter was, door wat “terug te ploegen”. En misschien wat langer gezond te mogen rondspringen tussen al die mooie mensen-exemplaren, die ik hier zie.

 
AFRIKA IN MARSEILLE: LA PLAINE
BELSUNCE: OUR AFRICAN HIGH-ROAD
Mijn dagelijkse tochtje over de Belsunce, vanouds de grote “immigrantencours” (het begon al toen hier begin 19e eeuw de diligences stopten die hier van en naar Aix; via de Porte d’Aix, in- en uitreden), is zoals u al snapte, ook een waar genoegen voor mij.

Daarover hoop ik u later eens te berichten. Ook om u zodoende, - waar mogelijk-,  wat geruster te stellen over, “die oprukkende islam en haar aanhangers”.  Waarbij ik die zieke fanaten, die voor een aanzienlijk deel in het westen werden geboren en opgroeiden, maar snel elders parkeer. Wraakzuchtige facisten moet je namelijk inschalen naast de RAF-aanhangers en de Rode Brigades en,- nog wat verder terug-, bij de nazi’s, met hun moorddadige Waffen-SS..
 
HEILIGE BOEKEN....

Het is misschien een wat vreemde religie voor ons, maar laat u vooral niet té veel wijsmaken. Lees bijvoorbeeld de Koran zelf eens, liefst parallel met de Bijbel en doe wat verassende ontdekkingen. Zoals Jezus die er als profeet in staat, zijn moeder Miriam ook en nog meer verrassends. Want “ons” christendom komt toch van oorsprong ook niet uit Amsterdam, ja toch?

JOODS-CHRISTELIJKE WORTELS..
  

Leon, 21 maart 2015.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten