Totaal aantal pageviews

zondag 16 maart 2014

WIJ GAAN DE RATTEN ACHTERNA!



Wie is er nog bang voor de dood? Nou: nogal wat medemensen, mogen we aannemen! Ik ken er zelfs die er over denken om vrijwillig uit te stappen omdat de wereld hen niet (meer) bevalt. Wat in het algemeen gesproken best wat vreemd is als je ziet hoeveel aangenamer leven tegenwoordig is, vergeleken bij vroeger! Maar wat goed is te vatten als je nu naar Syrië, Zuid-Soedan en Oekraïne c.s. kijkt.
Die moderne biologen lijken wel echte ingenieurs geworden: ze knutselen heel wat af.  In hun lab’s werd mede via proeven op ratten enorme vooruitgang gemaakt. Ratten lijken nu eenmaal genetisch sterk op ons, de mensen. En dus ook wat de verlenging van hun levensverwachting aangaat. Binnen een of twee dozijn jaren gaat dat veel lager leven ook met de mensen lukken. Wat die ratten kunnen, kunnen wij ook!  In de toekomst gaan wij ook veel langer mee in die “ratrace”!  Zit U nog in deze race, dan maakt u dus een reële kans op een heel lang leven. Laat u verrassen door wat de mens nog kan worden omdat  de ratten ons, weer eens, voorgingen… 


De levensverwachting in Europa
In de Middeleeuwen ging een mens zo’n 64 jaar eerder dood dan nu! Toen stierf je dus
gemiddeld op…. 14 jaar!  In 1830, -dus nog geen 200 jaar geleden-, werd dat al 37 jaar. Bijna drie keer zo lang leven dus! In 1930 waren er al regelmatig Abraham-imitatoren met hun gemiddeld 52 jaar en nu draaien we onze hand niet om voor een gemiddelde van 78 jaren. Dus wij leven nu effe 64 jaar langer dan in de Middeleeuwen: een ware topprestatie!
“Waar moet dat heen”, zei mijn grootmoeder en keek bijna 50 jaar geleden ongelovig naar
de amerikanen op de maan… En wij kijken nu zorgelijk naar die Internetgekte en naar die spionagecapriolen van NSA cum suis. Onze zon ziet altijd weer hetzelfde: verandering, vernieuwing en uitvinden. Voor haar is dit alles dus iets gewoons!

Alles draait om: die programmering van onze cellen
Ziekte en veroudering zijn (re)programmeerbare processen. Onze cellen delen zich tot ca 50 maal vanzelf , en dan stopt het. En worden we ziek en ouder….  Daarin zit dus het geheim van ons eindige leven als mens. Dus moet je die cellen “gewoon” regenereren. Wat nu ook kan via injecties met stamcellen. Of door oude cellen
weg te halen óf er “zelfmoord-genen” in stoppen, waardoor ze afsterven. Dat gaat echt lukken, zeggen echt té vele uit het vak, om ze als “doordravende” optimisten af te doen. Dus bereidt u zich maar langzaam voor op honderden jaren langer leven…
Wij kennen nu vaak al vijf generaties uit eigen waarneming: van onze grootouders tot en met onze kleinkinderen. Mogelijk haal ik zelf nipt nog de zes generaties. Dat betekent dus het mogen beleven van generaties die samen een periode van bijna 200 jaar bestrijken! Dus maakt u zich maar gereed om heel wat generaties te zien. Leuk toch? Natuurlijk moet u dan wel kinderen hebben gekregen, wat voor een toenemend aantal mensen in onze tijd niet meer het geval is. Wij kennen er de nodige om ons heen… 

Nu dus op naar honderden of duizend jaar leven?
Hitler droomde van zijn “duizendjarige Rijk”. En wist niet dat hij dit, -als hij later zou zijn geboren-, zelf nog had kunnen meemaken! Ai!  Onze medici zien kansen van boven de 50%, om al die ziekte- en verouderingsprocessen te gaan snappen en te gaan beheersen. Om zo dus de ziekten uit te bannen. Cellen kan je nu al beschermen tegen hoog-toxische stoffen,  door er een enzym of een eiwit in te injecteren, wat je in een bacterie kunt vinden. De cel reageert daarna chemisch anders en blijft zo intact.
Oudere mensen jonger maken, kan dus straks ook. Dus gewoon even volhouden en u kunt de weg terug vinden naar uw jeugd en op hoge leeftijd nog jeugdfoto’s toevoegen aan uw verzameling. De kosten van deze capriolen zouden ook wel eens veel lager kunnen zijn dan de som van de kosten om de huidige ziekten te bestrijden. Wat we nu dus doen. Stel het u voor: ook weg dus met die bezuinigingen op de zorg en de ziektekosten!
Dromen en fantasieën? In Montpellier heeft ene dokter Grey menselijke cellen verjongd door zes genen in het DNA van cellen van oudere mensen te introduceren. Waardoor deze tot superjonge stamcellen werden. En die oude cellen waren ook genomen van alle typen cellen: die uit het hart, uit de neuronen, de huid en ook uit de lever. Dat heet nu al “de regeneratieve geneeskunde”. De eerste
stappen naar het doen verdwijnen van de veroudering en zijn bijbehorende ziekten.

Maar ook daar vinden we wel weer iets tégen!
De mens zal ook best hier iets “tégen gaan vinden”. Immers, een stout volkje kun je dus ook eenvoudig “euthanaseren”: door simpelweg hun dokters gevangen te nemen. Die nieuwe oorlogen worden dus eenvoudiger: je zet gewoon de medische zorg stop. Zoals Assad c.s. nu ook al voedselvoorziening en ook medische zorg stopte. Hij blijkt zelfs genoeg gifgas te hebben om het halve Midden-Oosten uit te kunnen moorden. Dus: als door menselijk óf natuurgeweld, te veel mensen zou verdwijnen, moeten die bevolkingen wel via geboorten worden aangevuld. Tegen die tijd gaat dat zeer waarschijnlijk ook  zonder die 9-maandse zwangerschappen. Kinderen
krijgen gaat dan via laboratoria. En die nieuwe kindermensen die zullen dan ook allemaal perfect gezond zijn…. Voor hun eeuwige leven.

Wat zijn de hier toe vereiste condities?      
Om dit te realiseren moeten bepaalde condities worden vervuld. Dit alles vereist veel middelen en een verdere toename van kennis. Dus ook “niet te veel wereldoorlogen en rampen”? We moeten dus kunnen blijven voortgaan op ons hoge welvaartsniveau en ons dus ook “veel dure mensen” kunnen blijven permitteren.
Dus moeten we bezig blijven met exporteren van hoogwaardige producten, die niet iedereen gemakkelijk kan namaken. “High-tech-achtig en van hoge kwaliteit” en met hoge toegevoegde waarde. In zo’n sector is de prijs minder van belang en kun je ook dure, hoog opgeleiden salariëren. Maar die moet je dan ook in voldoende aantallen van je opleidingen zien komen… En daar wringt nu toch even de schoen: er zijn nu in het westen te weinig jongeren en ook teveel laag opgeleide. Ook zijn er teveel jongere zonder diploma.
De “oppepprogramma’s gericht op een `goede bevolkingssamenstelling”, zie Duitsland en Japan, hielpen weinig. Ook al is men in Duitsland zeer goed in het leerlingenstelsel, dat prima zorgt voor het goed aansluiten van praktijk en onderwijs. Mede daarom heeft Duitsland ook maar 4% echte jeugd-ww! Het opkrikken van het geboortecijfer blijft zeer lastig. Het duurt ook veel te lang voor je kunt “aanvullen langs deze weg”.  Het vereist veelal zeker twee generaties = meer dan 50 jaren! Daarom werd ook de arbeidsimmigratie weer vitaal en ook arbeidsmobiliteit en /flexibiliteit.

De macabere dans van de huidige werkeloosheidscijfers
Het is bekend: het noorden van de EU heeft ww-cijfers van 4,9% (in Duitsland, 6,6% in
Denemarken). Maar daarna komt Frankrijk met bijna 12% en volgen de zuiderlingen, met schrikbarende getallen. 16,5% in Portugal tot 16,9% in Cyprus en dan nog die nare toppers Spanje (26,2%) en de Grieken met 27,9!
En, in een klap lijkt de EU nu ook op de vroegere VS. Waar men vroeger bij werkeloosheid in zijn auto stapte om zijn heil in een andere State te gaan zoeken. In 2011 nog ging “permanente immigratie” met 2% jaarlijks omhoog in de OECD. Maar nu is het intra-europese arbeidsverkeer al opgelopen tot 15%. Eerder was dat vooral het studenten uitwisselingsprogramma Erasmus, maar nu zijn het de werkeloze jongeren.
Uit het zuiden kwamen er al liefst 45% meer naar het noorden; een forse stijging. In Spanje neemt zelfs de bevolking af… Sinds 1960 hebben we deze flux zuid-noord nooit meer gezien. Experts hebben het al over een ware exodus vanuit het zuiden naar het UK, Duitsland en ook Nederland. En in Frankrijk vinden nu elk jaar ruim 60% ook al geen job.
Fransen migreren weinig, maar nu zag men in 2012 15000 jongeren naar Duitsland vertrekken en bijna 12000 naar Zwitserland. En ook al 17000 naar het UK: 6000 meer dan in 2010. Veel goed gediplomeerden, maar vaak met beperkte taalkennis dus moeten ze vaak in lagere jobs starten zoals in de restauratie.. In Londen bestaat er ook een uitstekende sfeer onder deze immigranten en men helpt elkaar waar mogelijk.
De statistiek leert ons: uit het zuiden ca 32% naar het UK gaat, 28% naar Duitsland, 12% naar Zwitserland, 5% naar Nederland en ook 5% naar België. Dat zijn dus de Spanjaarden, Grieken, Portugezen, IJslanders en de Ieren. Frankrijk charmeerde niet velen en dus kwamen er weinigen. Maar toch is er ook een betere trek naar dit land.

Duitsland is nu de grote aan-zuiger
Dit land vreest 5 miljoen werkers te kort te gaan komen. Dus is Berlijn overal begonnen met werven: in 2012 al 530.000 in totaal.
Waaronder 30.000 spanjaarden, 42.000 italianen, 34.000 grieken en 12.600 portugezen. In een jaar zelfs +40%. Men werft hier vooral in de sectoren: gezondheidszorg, opleiding, ingenieurs en
vakmensen.  Hun programma Mobipro met een budget van 140 miljoen, draait hard. En richt zich op werkelozen van 18 tot 35 jaar die het een leerplaats wil bieden. Inclusief een cursus Duits!  Vele komen via dit program binnen van Spanje tot Hongarije. Men richtte zich niet echt op de fransen, maar die beginnen ook hun weg hierheen te vinden.
Bleef de europese migratie eerder zeer beperkt tot 3,1% der 15-64-jarigen, het loopt nu best op. Maar er zijn ook veel “spijtoptanten” twee op de drie Spanjaarden zijn vaak snel terug en de helft van de grieken en portugezen blijft minder dan een jaar. Nu komt er een electronische kaart waarop de
kwalificaties worden gezet die e.e.a. moet vergemakkelijken. De EU zet fors hierop in want deze mobiliteit is essentieel weet men voor de EU van morgen.

Dus eerst grote migraties en dan het eeuwige leven? 
Met te weinig jeugdig elan en energie zit er vooralsnog niets anders op dan een hoge migratiestroom te stimuleren. De europese jeugd moet nu dus naar het werk toe verhuizen… Vooralsnog is die stroom zeer onevenwichtig, door de enorme verschillen in de europese economieën.
De massale bevolkingsgroei in Afrika en het MO, -o zo dichtbij ons-, leidt vooralsnog tot veel clandestiene immigranten en ook laag opgeleide. Al is een deel daarvan eigenlijk zeer welkom blijkt telkens uit diverse analyses. Die arme onderklasse, die o zo goedkoop is, willen we graag hebben voor onze `kleine klussen van alledag´!
Frontex remt nu de stroom naar de EU wanhopig af. Maar die groeit gestaag; vooral ook door oorlogen als die in Syrië en de chaos in Somalië en de armoede in oost/Europa. Ieder weldenkend mens weet dat je dit fenomeen niet met wat hekken en bewakers regelen kan..

Wat geeft dit alles als totaalbeeld
Moet Europa zich vooralsnog in vele soorten bochten wringen om zich te redden? Tot onze levensverwachting zo sterk toeneemt dat we genoeg arbeidskracht behouden door een zeer lage sterfte? Is een moderne economie denkbaar van een “overmaat” aan “steeds fittere ouderen met een tweede carrière vanaf 75 jaar”? Dat willen sommige wetenschappers ons doen geloven… Al zijn er nog weinig economen die hier al genoeg meedenken. Straks moeten dus de 70+-ers ook nog aan de slag in een tweede of derde carriere!
Wie weet het nu al temidden van die vele veranderingen? Wie kan het geheel van deze grote tendenties nu al in een adekwate samenhang overzien?
Zijn we ook nog flexibel genoeg om de mood op te brengen om weer alle noodzakelijke bochten te maken? Zouden er ook “wereldrampen kunnen komen”, die het verloop sterk kunnen/zullen beïnvloeden. En die mogelijk ook tendenties fundamenteel kunnen doen wijzigen?

Zitten er in dit alles ook niet ´te veel denkfouten`. Zal het mogelijk zo nooit gaan,
maar weer helemaal anders. Zullen we niet gewoon en tegelijk de levensverwachting verhogen én de bevolkingsaangroei en de migratie reguleren.. Wat we ook al eeuwen deden.
Dus al die dingen doen, om zo de perfecte, gewenste bevolkingssamenstelling te kiezen en te realiseren. Niet alleen via ´migratie op contigenteringsbasis´, maar ook via draaien aan `de knoppen van de geboorten en de sterfte` om zo de gewenste bevolkingspyramide te  realiseren. Is dat niet eigenlijk het meer logische toekomstmodel..

Grote onzekerheid lijkt dus ons deel te blijven. Met tegelijk veel hoopvolle en ook de nodige angstige ontwikkelingen in zicht. Dus, komt er wel weer veel nieuws op ons af, maar is “de essentiële problematiek toch niet écht anders”. Blijft het niet au fond ´dat menselijke leven van altijd al´, maar wel  in een wat ander jasje en met een wat ander kleurtje?
Dus blijft het niet gewoon voortdurend moeten en kunnen kiezen, dat samenspel van komende en gaande krachten en ideeën. En dus die  ”voortdurende evolutie” met af en toe wat revoluties. Waarbij we steeds dreigen te vergeten dat de onze kennis evolutionaire processen toont dat ´de natuur nooit 100% zal worden beheerst door de mens´. Omdat steeds opnieuw blijkt dat de grenzen nog verder liggen… Zoals we dat nu ook beleven in dat steeds maar uitdijende heelal. Ligt daar niet ons eeuwige model.. Of doet uw blogger nu gewoon aan `veel te veel wishfull thinking` en moet hij meer vitamientjes tot zich nemen
 

Maar,
onze zon bemerkt ook dat de spanningen rond de planeet Mars steeds meer oplopen. Want Nasa vond via het karretje Opportunity dat er natte klei op Mars is. Dicht bij een krater werd die gevonden en er zit dus soort van drinkwater in. En waarom dan ook niet “een vorm van leven”? Het karretje Curiosity (dat ook nog rijdt!) had al eerder een soort van rivierbedding ontdekt. Zo leek het in 2004.
Maar het kwam nog verrassender toen twee foto’s werden vergeleken, die 12 dagen na elkaar waren gemaakt. Op de tweede stond een heuveltje dat op de eerste foto ontbrak! Had dus het Marsoppervlak bewogen? Men dacht namelijk zeker te weten dat elke geologische activiteit daar niet meer bestond! Of had Opportunity zelf een steen omgegooid bij zijn rit langs  een plekje dat nu al Pinnacle Island heet? En liet die nu zijn onderkant zien na miljarden jaren?
Natuurlijk ging de Mars-geruchtenmolen onmiddellijk stevig draaien. Nasa wordt er nu al van beschuldigd, belangrijke gevonden feiten over “leven etc. op Mars” stiekem achter te houden. Wat na dat NSA-gedoe etc., ook best zou kunnen… Mars warmt alles op wat belangstelling heeft voor “nieuw leven in het heelal”! En dat ook nog zo dichtbij?  
In 2025 kunt u er heen: maar wel enkele reis!
Dus zit maar weer neer in de late herfstzon en kom wat bij van de schrik. Denk na over de dwalingen die mensen kunnen overkomen en over religie, rijkdom, de dood en het leven… En de “ontaarding van hele beschavingen”..

 We wensen u dagelijks wat kwartiertjes zonnebad toe..

16 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten