Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 februari 2014

DE SAOUDI’S, DE (VOOR)OORDELEN EN “WITTE-NIE”..



De borreltafel is het walhalla van de vooroordelen en de twijfelachtige beweringen.
Met een borreltje op loopt dat al snel op hoge toeren. Ach, het is ook maar borrelen en een kniesoor die het echt stoort. Toch is het is best ontluisterend (voor jezelf), als je plotseling en ongevraagd een “andere waarheid” ontdekt. En zeker over een onderwerp waarvan je een ferm en duidelijk beeld had. Dat maakt de meeste dan voorzichtig en doet afvragen hoe dat toch kon gebeuren…  Andere zijn maar al te blij “weer eens een simpele waarheid of een stoere veroordeling” te horen. Zeker als die past in het hun eigen repertoire: Wilders (en ook andere) zijn daar grootgrutters in! Maar bij hun is het niet zelden gewoon opzet omdat beelden die niet “goed uitkomen” liever worden weggemoffeld of verdraaid. Daarop hebben ze helaas ook niet het alleenrecht.
Dus test uw “positie” aan het onderstaande verhaal over een land, dat steeds vaker te vinden is in de actualiteit. En dat zeer vooraanstaand en actief is in de wereld van de islam. Deze grote kameraad van nogal wat westerse landen, waarover steeds meer verhalen de ronde doen, verdient een wat nadere bezichtiging. Dus: follow me.
 

HET WONDERLIJKE SAOEDI-ARABIË
Het land van zand, olie en boerka's
Saoedi-Arabië lijkt ons vooral “dat stinkend
rijke, zwarte kousenland van het islamitische MO “! Dit (bijna) geboorteland van de islam, met Mekka is ook het aloude centrum van het oerconservatieve wahabisme. Een soort van eiland zoals in Nederland de GPV/SGP-achtigen en Giethoorn of de Biblebelt, dat ook zijn. Geen vrouwen- en homorechten, de sharia als juridisch systeem en men is er niks gediend van enige scheiding van Kerk en Staat. Het vertegenwoordigd ook, -en nogal fanatiek denken wij-, een grote stroming in de islam. De soennieten zien het wereldwijd als dé grote tegenstander van de sjiitische islam, waarvoor Iran de leider speelt. Daarom financieren diverse rijken uit dit land ook de radicale islam, dus ook de terroristen. Zo lijkt het tenminste vaak voor ons.
Hier heeft men officieel ook, groot bezwaar
tegen de te moderne actieve soennieten van Aljazeera uit Qatar en uit de Emiraten. Men is ook dik bevriend met het regiem in Bahrein waar een grote meerderheid van sjiieten onder de knoet leeft van een paar soennitische heren. Een soort van “half-Syrische aangelegenheid”. Hier ook  dus.
Die langdurige vriendschap met de VS en ook hun massale wapenleveringen verwarren ons, tenzij je weet dat deze exporteurs van olie vóór alles “stabiliteit beogen en tot in de OPEC toe”. Dat maakt die kongsi met de amerikanen al veel duidelijker.
Wel: dit zou best eens “het doorsnee-imago kunnen zijn, wat u herkent”. In elk geval is het wat ook ik lang dacht van dit land. Zo ja, lees dan hierna hoe moeilijk de nabije toekomst er voor dit land uitziet én dat veel narigheid zeer dichtbij is gekomen..

Het andere beeld: een land in enorme (nog stille) transitie 
SA is het meest “gesloten land ter wereld”, zegt men vaak. Het land gaat nu economisch “nog beter dan goed”, zeggen experts. En dat is ook overal te zien. Maar men is en was men hier behoorlijk ongerust over die Arabische revoluties.
De SA-overheid stopte liefst 120 miljard extra in subsidies (nu al 20% van het BBP): een soort van kalmeringsmiddel voor de regio. Men deed ook van alles om de armen en werkelozen (24% hier!) snel meer toe te stoppen: om hen vooral rustig te houden. Maar ja nú, moet er natuurlijk ook weer gewoon verder gewerkt gaan worden.

Een land van razendsnelle veranderingen
Er komen hier jaarlijks 300.000 jongeren op de arbeidsmarkt erbij; hier is 60% (!) van de bevolking jonger dan 25 jaar(!). En, ai: nu zijn ook 85% van de banen bezet door buitenlanders, nu ongeveer 8 à 10 miljoen! Hoe moeten die, -nu nog niet zo hoog opgeleide Saoudi’s-, straks de moeilijkere jobs overnemen? En wie wil de kleine eenvoudige jobs, die nu vooral voor de geïmmigreerde Aziaten zijn. Maar die straks ook de eigen mensen moeten gaan doen!  
Men moét dus, -en helaas in een versneld tempo-, af van die bestaande, veel te smalle “olie-economie”! Over 20 jaar is de olie grotendeels op; met het gas is het nu bijna voorbij. Ook al is in zijn zuiden en langs de grenzen met Oman en Jemen gelukkig ook nog schalie-olie en –gas te vinden: het roer moet desondanks echt óm.
Die giga-oliereserves voor 700 miljard dollars, zijn duidelijk eindig. Ook door die sterke bevolkingsgroei van 2,9%, die ook de eigen energiebehoefte snel doet groeien. Van de nu geproduceerde 9 à 10 miljoen barrel per dag, worden er al 3 miljoen intern opgebruikt. Ze moeten van de overheid nu ook nog voor de spotprijs van 5 dollar per vat (door Aramco) worden verkocht. Ook aan de elektriciteits-
producent SEC, om goedkope stroom te kunnen leveren. En dat levert een enorm verlies op, bij een exportprijs van 100 dollar per vat. Zeker zo’n 80 à 100 miljard per jaar.
De groei zit nu op magere 4%; die daalde vanaf een niveau van 5,2% een jaar eerder; mede door de lagere olieprijs. De begroting heeft ook een tekort: de uitgaven overtreffen de inkomsten met ca 7%. In dit landje met nu 28-30 miljoen inwoners, dat 4 keer Frankrijk is qua oppervlak.

Het roer moet dus echt 180 graden óm!
Er moet veel gaan veranderen aan de gewoonten en aan de cijfers: 90% van de export is nu olie en dat is ook het aandeel van de olie in de staatsinkomsten! Het handelsoverschot is 23% van het BBP; bij ca 75 dollar per vat olie zal dat nog net in evenwicht blijven.
Gelukkig is de olieprijs is sinds 2006 verdubbeld!
Maar hoe dat nu moet met de eigen energievoorziening, straks? Wel, allereerst groeit men toe naar meer zonne- en windenergie (samen op naar 54 gigawatt). En zeker ook kernenergie (16 gigawatt) in aanbouw. Dat zijn de targets voor 2032.
Er bestaat hier nu een gigahonger naar alle technologie/apparatuur om dit scenario waar te maken. De Chinezen, de Z-Koreanen en de Amerikanen staan daarom hier in de rij om te leveren: de Russen en de Jappen nóg niet.. De Fransen met hun Areva en EDF, zijn hier nu ook zeer present. Omdat hier ook een nieuwe kerncentrale van het EPR-type moet worden gebouwd. De Zuid-Koreanen wonnen hier de andere kerncentrale contracten: goedkoper, maar ook minder veilig…  
Hoe ga je nu deze enorme bocht nemen, temeer omdat men hier “enorm verwend is en ook lui”, zeggen experts. Een land waar de olie voor elektriciteit 5 dollar per vat kost. Waar iedereen in een grote slurpende 4X4 rijdt. Waar elektriciteit, water, reizen, basisvoeding en huren extreem goedkoop zijn? De ziekenhuizen gratis zijn en ook de scholen. Waar men geen btw en geen inkomstenbelasting kent. Enkel de “zakat” (= de armenbelasting op basis van de Koran), bestaat hier als belasting op de bedrijfswinsten. Zo’n magere 2,5% voor de saoudi’s en 16,5% voor de buitenlanders!
Dus begon men nú al met het uit het land zetten van immigranten van het clandestiene soort en overal wordt er nu intensief gecontroleerd. Sinds maart 2013 zouden er liefst al 900.000 immigranten het land zijn uitgezet! Wat ook hier en daar forse rellen opleverde, die men waar mogelijk, uit de pers
hield. Daarbij vielen zelfs doden…Veel clandestiene kwamen overigens via de pelgrimsroute naar Mekka.

Een land dat van activiteit overloopt..
In Ryad met zijn 6 miljoen inwoners, is het verkeer een enorme chaos. Er is geen enkel openbaar vervoer; men vindt er enkel minibusjes gereden door de vele gastarbeiders ( meestal uit Zuid-Azië), die hier verrassend goed de weg weten. Maar er komen nu ook bussen en een metro. De laatste wordt 170 km lang in totaal en krijgt 87
stations. Om die 3,6 miljoen passagiers per dag te kunnen vervoeren. Ook Mekka en Djedda krijgen hun metro’s en Medina denkt er ook over.
Het land is dan ook een enorme bouwput! Er komen nieuwe steden in de woestijn, ook voor buitenlanders. Zoals King Abdullah Eco-city (Kaec) aan de Rode Zee met zijn haven. Total, Mars, Pfizer en Sanofi komen er ook fabrieken (= werkgelegenheid) neer zetten.
Het gaat hier nog meer dan goed, mede dank zij de oude Koning Abdullah nu al 90 jaar oud.  Hij bleef een veranderaar: nu is zelfs het weekeinde op de vrijdag en de zaterdag gezet. En niet meer op donderdag en vrijdag. En dat gebeurde ondanks grote tegenstand van de “gelovigen”.
Zo’n 50% van het zoete (drink)water is nu al ontzilt zeewater. Er komt nog een giga-fabriek  bij in Jubail, waar men per dag 800.000 m3 drinkwater gaat maken. Een arabier gebruikt hier 280 liter water per dag. Daarmee zit die 91% (!) boven het wereldgemiddelde!
De Spanjaarden gaan hier de TGV leveren: voor 9 miljard dollar. Van Mekka naar Medina, dus 2400 km lang. Het grootste spoorwegcontract ter wereld ooit! Ook komt er de Landbridge tussen Dammam en Djedda (trein) en ook de lijn Koeweit en Oman (2000 km).
Er zijn nu ook fosfaat en aluminium fabrieken hier: projecten van 20 miljard dollar. En men werkt ook aan de idee om (nog) een toren te bouwen. Nu van 1 km hoog en in Djedda; ook om de Burj Khalifa van Dubai (828 meter) te overtreffen.
Zelfs de positie van de vrouw verandert in dit
land, waar de koning 18 vrouwen heeft en 32 kinderen. In 2015 mogen de dames stemmen voor de gemeenteraden en 30 van hen mogen nu ook parlementslid zijn (op een totaal van 150 leden). Ook vrouwelijke advocaten mogen nu procederen en er mogen ook vrouwen bij de banken werken. Ze zijn ook al aan de kassa’s
te zien, én ze mogen ook verkoopster zijn…. Maar nu in lingeriewinkels. Eerder mochten ze enkel werken in kunst, onderwijs en geneeskunde…
Officieel moeten vrouwen en mannen nog gescheiden werken; daarop ziet de zedenpolitie toe. Autorijden, mag ook nog steeds niet, ondanks de diverse protestacties op het internet. Op vragen van journalisten aan een sjeik daarover volgde het antwoord: “Wel, de vrouwen hebben hier allemaal een eigen chauffeur”! Op vrouwelijke ontrouw en homo-seksualiteit, staat ook hier ook nog de doodstraf en stelen betekent nog “handje-er-af”.
Maar, het hele land is intussen ook voorzien van scholen en ziekenhuizen en in 20 jaar kwamen er ook 20 universiteiten bij. Er bestaan studiebeurzen en er studeren al 150.000 saoudi’s in het buitenland. Er is ook
een vrouwen-universiteit voor 50.000 studenten. Naast de al gereputeerde Kaust, een universiteit voor techniek en wetenschap aan de Rode Zee.
Aramco de grote (staats)-olieboer kan 12 miljoen barrel per dag produceren en heeft nog wat  reserves (23% van de wereldreserves). Ze heeft de grootste on-shore en off-shore productieplants ter wereld. De nieuwe superraffinaderij van Jubail, die samen met Total gerund gaat worden, zal 12 miljard kosten. Aramco is een ware staat in de staat: met zijn eigen ziekenhuizen, een universiteit, scholen, voetbalvelden, golfterreinen, paardensport, restaurants, en winkels… 
Als je even rondkijkt in Aramco-city in Dharan, dan zie je alle vrouwen autorijden en ook bioscopen met Amerikaanse films. En eigen muziekstudio's en ook FM-radiostations. Dit in het land waar muziek en film officieel als slecht te boek staan. Hier vindt je alles: van rock tot blues en country. Ook omdat er veel amerikanen, Venezuelanen, Zuid-Afrikanen en andere hier wonen en werken. Want Aramco moet nu echt die 180 miljard omzet blijven draaien!

Een “soort China”, maar dan anders
Je kunt het land qua geslotenheid best met China vergelijken: hier denkt men namelijk ook “dat de wereld zich aan hun moet aanpassen”. De arme clandestienen zitten hier ook in getto’s. Ze zijn ook in de handen van werkgevers die hun paspoorten innamen. De gefortuneerde leven in hun compounds met alles wat ze willen. Het is dus in vele opzichten een schizofreen land. Dat in de toekomst veel dus problemen wacht…
En die Defensie: wel die is nu ook al 40 miljard dollar. Obama tekende recent weer zo’n giga-contract met deze “stabiliteits-partner” in het woelige MO.  

Het ware Saoedi-Arabië
Het echte imago is dus dat van een land dat is begonnen aan een enorme economische, demografische en ook culturele (religieuze) transitie. Met een adembenemend veranderings-tempo. En dat alles midden in een zeer woelige omgeving, met veel bedreigingen van binnenuit én van buitenaf. Een masterjob voor bestuurders die weten dat ze nu moéten moderniseren om op z’n chinees “het volk rustig en coöperatief te houden”. Hier moet men  zelf aan het werk, het is uit met het mooie leventje en het wordt vechten voor de boterham. Eigenlijk een schatrijk land maar een  ontwikkelingsland wat de maatschappij en de cultuur betreft. Waarbij dat wahabisme steeds meer haaks komt te staan op dat zich opdringende modernisme. Dus met die vrouwenrechten komt dat op den duur wel goed…?
Het is echt te hopen dat deze stabilisator van formaat niet zelf in de chaos gaat. Want nu ook stabilisator Egypte nog niet retour in positie is, lijkt dit land in het MO nog een beetje de enige. Daarom hoort u de VS zelden kritisch over hen en hun rare capriolen en zelfs Israël doet het rustig aan.

Is dit niet een heel ander beeld? Veel complexer, veel “zieliger en kwetsbaarder ook”, dan de meeste denken. Dat samen met Egypte een stabilisatorrol speelt in het woelige MO.
Dus nu heeft u hele andere koek uit te venten aan de borreltafel! Hopelijk lusten de toehoorders wat u hen vertellen gaat…

Maar,
zag de zon ook de raket die De Lange Mars-3B heette, voorbij stuiven op zijn weg naar de maan om daar zijn eerste rover merk China neer te zetten? Hij gaat vooral de “maanregio Regenboog” verkennen daar. Peking verhaalt over zijn ruimtewensen met nogal poëtische teksten, waarachter evenwel een ferme wil schuilt om echt vooraan te komen. Ook in de ruimte race. Nu zijn ze dus land drie, na de VS en Rusland, wat over de maan gaat rijden. Het Jade Konijn zo heet ie, en het is een dikke van 120 kilo, die hellingen van 30 graden kan beklimmen en wel 200 meter per uur kan onderzoeken met zijn vele technische snufjes. Hij bestuurt zich overigens zelf wel, dit geheel automatische Konijn. China zoekt, we weten het alle, ook naar zeldzame materialen om zijn industrie te voorzien. En daarvan zit het nodige daarboven. Dat weten we ook allemaal. Dus nu pas naar de maan: dat is echt niet achterlijk!

Maar voor nu: hup, naar buiten in die lage zonnestralen. Want de zon toont zich nog steeds kort gedurende de dag. We wensen u korte, maar o zo sterk bruinende zonneschijn toe… Ook prima voor u vitamine D aanvulling en voor die kleine verjongingskuur.
Ze beschermt echter niemand tegen een overmaat aan vooroordelen. Daar moet u zelf aan werken. Bedenk dus,- met de zon op de huid-, wat ook u kunt doen om een wat correcter beeld van de wereld op te doen. Dat staat u ook veel beter: dat maakt dat u de wijsheid toont die volgens het hardnekkige vooroordeel vooral bij oudere voor zou komen…


22 februari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten