Totaal aantal pageviews

zondag 4 augustus 2013

THE BIG BROTHERS: A WORLD FULL OF THEM!



Overleven is ons super-instinct. De ratrace zet ons ook aan tot alles willen (be)heersen en (koste het wat het kost) “(over)winnen’. Daarbij past ook concurreren en spioneren. De onderlinge samenwerking en “de vriendschap” wordt vaak begrensd door “(eigen) belang en ego-interesses”. Deze komen, lijkt het, vaker haaks te staan op onze “affectieve behoeften en noden”. We zoeken weer eens naar nieuwe grenzen, want de wereld verandert weer ingrijpend. Eeuwig geldt al : des mensen (goede) wil is sterk, maar het vlees blijft gewillig. Dat geldt zelfs  voor ons aller, hoge recht op “privacy”. Dat moet het nu afleggen tegen ons “recht op bescherming en op een veilig bestaan”. Ziehier hoe het er in de geopolitiek “onder vrienden” dagelijks aan toe gaat. Schrik niet, immers de vrienden van het moment zijn straks zomaar onze vijanden.. 

NSA investeerde in zijn site in Utah 2 miljard. Om op ca. 100.000 m2 oppervlakte vol computers zo’n 5 zetta-octets (dat zijn 5 000 000 000 000 000 000 000 octets= tekens=letters of cijfers) te kunnen opslaan. Genoeg capaciteit voor álle communicatie op de wereld voor ‘some years to go”. Het “gehuurd draaien” van het nu beruchte programma PRISM van NSA kost, daarentegen, “maar” 20 miljoen per jaar. Dat weet customer Merkel uit eigen ervaring….


PRIVACY: ZIE DE WERELD VAN DE ZIEKENHUIZEN
Een ziekenhuis mag een patiënt niet nóg zieker maken!
Nogal wat mensen lopen in ziekenhuizen infecties op: je gaat er voor een “kleinigheid” heen en sterft aan een gemene bacterie… In de VS berekende men dat dit 30 miljard dollar kost per jaar en dat dit eigenlijk alleen komt
omdat de dokters en verplegers niet voldoende hun handen wassen voor ze een patiënt aanraken… Sommige ziekenhuizen daar hebben nu camera’s geïnstalleerd die het personeel filmen om te zien of ze hun handen cleanen met alcohol. En deze leggen ook vast hoe láng dat handen wassen duurt…  Een ziekenhuis meldt nu dat men sinds deze camera’s zijn “bekend
gemaakt” er een enorme stijging van de hygiëne merkbaar is. De index daarvoor liep op van 10 naar 88. Slechte hygiëne staat in alle ontwikkelde landen in ziekenhuizen bij de eerste 10 overlijdensoorzaken... In Frankrijk zou dat 10.000 à 25.000 doden per jaar kunnen betekenen.. En het kan ook 4 miljard per jaar op voor dat akelige tekort van de ziektekostenverzekering opleveren hier.
Zo’n 60 à 80% van de infecties worden overgebracht via bloed- en urine-katheders die door de handen van het personeel besmet worden. Deze katheders zijn de tweede oorzaak voor septicemie in ziekenhuizen! Ook endoscopen blijken slecht te zijn gedesinfecteerd en zijn boosdoeners. De alcohol sprays bij de ingangen van de kamers of aan het bed worden te weinig benut: slechts 30% doet er iets mee…  De artsen wassen hun handen en armen vele minuten voor een operatie maar vergeten de hygiëne bij het ziekenbezoek!
In het Hopital Nord in Marseille in de afdeling infectieziekten heeft men een systeem geïnstalleerd dat het gebruik van alcohol detecteert. Op het bed van de patiënt, op de (alcohol) distributeur en op de schoenen van het personeel zitten sensors die een biepje produceren als er iets fout ging. Zo’n 80% van de helpers reageren er op…  Men wil hier nu nog verder gaan en zelfs de patiënten stimuleren om hun verzorgers te vragen zich te herinneren aan hun desinfectie plichten! Wat overigens in de VS al op ruime schaal gebeurt..

Het lijkt er dus op dat een niet-geringe ingreep in de privacy en dus ook een zekere dwang de zaak aanzienlijk kan verbeteren; net als bij die verkeersradars. Daar was een daling van 70% in de Europese verkeersdoden het enorme resultaat!  Dus zij die nu, kijkend naar de afluisterpraktijken, Big Brother schreeuwen, hebben vooralsnog té weinig overtuigende argumenten.. Dus dat dit nu wel gehoord wordt in het land van “protest tegen verkeersradars”  (la France) is op z’n minst opmerkelijk te noemen! Let wel: dit is geen pleidooi voor het napluizen van Facebook-accounts van werknemers door hun bazen; ook al een gewone praktijk in de VS…  Maar dit illustreert dat het verleggen van ons recht op privacy aan flinke corrosie onderhevig is.

DE PRIVACY: OUR FREEDOM, PRISM, ÉN STRIJDEN TEGEN HET TERRORISME
Eén simpel elementje uit de werkwijze van NSA/Prism
NSA-baas Inglis zei recent tegen VS-afgevaardigden, dat er voor elke verdachte soms vele miljoenen mensen worden “geanalyseerd”. Omdat men de “omgeving van de verdachte op de korrel mag nemen”. Dus elke “bekende” van een verdachte kan worden bespied en dus ook “de bekende van
bekende”, enz.. Kortom: allen die “met elkaar communiceren in de kring rond de verdachte”. Neem als voorbeeld een Facebook profiel: de doorsnee accounthouder kent ca 150 “vrienden” en een stap dieper in dit netwerkje kom je dan al gauw op 22.500 personen. Nóg een trapje dieper worden er dat 3.375.000 … En van elk van deze personen bekijkt men dan ook nog mails, chats, telefoongesprekken, etc. ! Een politieke blogger schreef dus dat, als je niet wil dat de regering je contacten bekijkt, je beter maar met niemand meer kunt communiceren!
Een jurist van de NSA zei naar aanleiding van de vraag “of er dan echt ook maar iemand bij NSA had geloofd dat dit alles geheim zou blijven”: “Nou ja, hoe dan ook, NSA heeft het toch geprobeerd!”

Hoe komen “ze” nu aan ónze communicaties?
De geheime diensten zoeken vooral naar wat er vanuit uw PC, tablet of I-phone vertrekt naar “een of meer andere” en ook naar wat die aan u antwoorden. Dat kan op twee manieren: óf ze vragen aan de “messenger-bedrijven” die uw
boodschappen ontvangen, versleutelen= crypting en doorsturen, of zij uw berichten, -stiekem natuurlijk-, aan hén willen afstaan. Dat mag alleen (officieel), dus met een geldige “warrant” van een rechter. Natuurlijk. Alleen dan “ontcijfert” (decryption) die “messenger” uw versleutelde berichten en geeft ze aan de overheid door in hun originele vorm. Nu is dus “uw messenger (= Google, Microsoft, Facebook, Amazon, etc.”) de medeplichtige van de overheid.  De overheid kan echter ook alleen een stapje verder gaan en uw PC, smartphone of tablet “hacken”. Met behulp van verkrijgbare software die berichten simuleren (dus vervalsen) van eerbare firma’s als Apple, Mozilla, i-Tunes of Microsoft. Zo dringen ze uw apparaten binnen met spy-software. En zo kan dan die stoute overheid duplicaten van uw berichten wegpakken die nog niet versleuteld zijn.  
Uiteraard is er nu een lucratieve wereld van softwarebedrijven ontstaan die u allerlei spy-software willen verkopen… Zoals het Italiaanse Hacking Team en het Duitse Gamma International. Natuurlijk weigeren zij elke vraag over hun “klanten” bij overheden of elders. Maar ze draaien zakelijk echt niet slecht, dat zien we in de boeken.
De overheid kan zich bij zijn spionage laten bijstaan door het bedrijf Eracom, dat ook de efficiency van telecombedrijven test. En dat ook wordt gesteund uit het FSI (Europees Strategisch Investeringsfonds). Overigens ontwikkelde dit bedrijf ook Cryptosmart om de berichten uit uw PC en Smartphone vertrekken te kunnen versleutelen. En “ons kent ons”:  Italië, Duitsland, Spanje en Nederland en recent ook Frankrijk zijn zeer goede klanten van Eracom..    

De visie van Frédéric B.
(Een interessante tekst van schrijver Frédéric B. Ook Nederlander en ook wonend in de Provence. Hij publiceert regelmatig zijn dagboeken (en ik citeer met zijn toestemming natuurlijk).
“De daders zijn nog niet gepakt, dat geldt ook voor de man die de wereld kond deed dat onder andere de Amerikaanse veiligheidsdiensten, ons scherp in de gaten houdt. Ons quasi-openbaar optreden kent ook al geen geheimen meer. Nou vermoedde ik dat al jaren. Zo gebeurde het in de 90er jaren dat wij het bezoek administreerden aan de internet sites die wij voor onze klanten in Dubai hadden gecreëerd en het ons opviel dat wij veel interesse uit de VS hadden. Om precies te zijn uit Langley, Virginia. Laat daar nou de CIA
haar hoofdkantoor hebben…
En enige jaren geleden waarschuwde een bevriende lezer van mijn Dagboeken me, dat ik ondanks de Nederlandse taal waarin mijn kritische kanttekeningen op het Franse leven zijn gesteld, ik niet verbaasd moest zijn als zij scherpe Franse reacties zouden uitlokken...Het kwam er niet van, toch gelooft slechts 8% van de Nice-Matin lezers dat de Franse Staat niet hier ook doet, wat de NSA globaal in Amerika doet. Geef me dan Dubai maar, waar de plaatselijke CIA zich opvallend onopvallend op de hoek van de straat opstelde om onze gangen haarscherp na te gaan. Wat niet voorkwam dat het moslimland overspoeld werd met, voor de lokale bewoners, prompte Russische prostituees, gevolgd door een zwerm minder prompte maffiosi uit dat land! Trouwens Nederland kan er ook wat van. In de 70er jaren was Kees van Kooten
mijn buurman en zo was ik getuige van het feit dat de belastingdienst dagenlang zijn boekhouding onderzocht, omdat hij met Wim de Bie, als Koot en Bie voor de VPRO gespeeld had hoe zij met de schamele opbrengst uit hun volkstuintje de belasting ontdoken…Leuker konden de ambtenaren het niet maken.
Nee, alle alarmbellen bij de NSA en collega agenturen gaan rinkelen als deze Dagboeken hun steekwoorden passeren. Dat verontrust mij niet. De Arabische opstanden (“Lente” klinkt te frivool), waren alleen mogelijk door de communicatie via Facebook en Twitter. Onze veiligheid is mij veel waard. En zo veilig als wij zijn, is nog nooit een generatie voor ons geweest. Geheime diensten, politie, leger, video camera’s, onbemande drones naar vijandelijke doelen (men is druk bezig aanvullende reglementen voor de moderne oorlogsvoering te maken), cyberaanvallen op vijandige projecten en unies als de Europese Unie zorgen daar dagelijks voor. Trouwens Denemarken, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië waren op de hoogte volgens een ex-NSA medewerker.
En ook interessant: de VS kent “trust levels”. Het land zelf vertrouwt zichzelf het meest, daarna komen Canada, Australië, Nieuw Zeeland en de UK en op drie volgen dan Duitsland en Frankrijk. Benieuwd op welke plaats Nederland staat, of doen we eigenlijk niet mee…Hoe dan ook onze democratische rechten worden met reuze laarzen getreden en we mogen wel verlangen dat onze controleurs, zelf danig worden gecontroleerd. Dertig jaar na Orwell’s “1984”, dat trouwens al in 1949 werd gepubliceerd, zijn we ons eindelijk duidelijk bewust, dat er op ons gelet wordt. Als u dat wilt beperken, moet u toezending van mijn Dagboeken stop zetten (één mail aan mij is voldoende). U mist dan veel, maar u bent gewaarschuwd”.    
En Frédéric vervolgt met enkele “opmerkelijke zaken” ...
“Met zoveel aandacht voor ons doen en laten is het wel aardig om te kijken wat The Economist ons te vertellen heeft over persvrijheid, democratie en laten we er ook maar corruptie bij pakken. Nou weinig nieuws: de Scandinavische landen staan boven aan, terwijl de VS, Frankrijk en Engeland niet in het rijtje van 15 meest democratische landen voorkomen. Nederland staat op 10, Duitsland op 14. En de slechtste democratieën kunt u zelf bedenken, Soedan sluit de rij. Dat sluit redelijk aan op de corruptie index: ook hier zijn de Scandinavische landen de winnaars, Nederland schuift op naar 7 en Duitsland en Japan sluiten de rij van 15 minst corrupte landen. Frankrijk, de VS en Engeland komen er niet in voor. Trouwens ook niet in het rijtje meest corrupte landen, dat u zelf weer mag samenstellen, waarbij u Libië vooral niet mag vergeten. Persvrijheid dan. Alweer de Scandinavische landen kampioen, hoewel Zweden terugvalt naar 12 en Nederland opklimt naar 3 samen met Estland. Bij de eerste 15 komt geen der grote naties voor, op 16 komt Duitsland, op 20 België, op 27 Engeland… En de landen met de minste persvrijheid kunt u zelf weer bedenken (Syrië, China, Cuba, Egypte, Saudi Arabië en Pakistan om er maar eens een paar te noemen).
In dat rijtje komt de Verenigde Arabische Emiraten niet voor, niet dat de belofte voor persvrijheid in 2000 van Sjeik
Mohamed van Dubai aan een zaal vol communicatie deskundigen veel heeft uitgemaakt: censuur werd ingeruild voor krampachtige zelfcensuur. Hoe dan ook U ziet dat Nederland goed scoort, Frankrijk zich moet schamen en dat geldt natuurlijk ook voor het Land of the Free: de VS”.  Tot zover de zeer gewaardeerde Frédéric…

Enkele citaten uit Der Spiegel zijn ook nooit weg.
In Duitsland sloegen de berichten over de activiteiten van SNA fors in en dat verleidde Der Spiegel tot de kop: “Amerikas Wahn” en de zinnen: “Die Bespitzelung der Welt zeigt, dass die USA manisch geworden sind, dass sie pathologisch handeln. Übergriffig; was sie tun steht in keinem Verhältniss zur Gefahr”..  Der Spiegel is zoals altijd nu ook een beetje overgekookt en schopt ook weer graag eens tegen Amerikaanse schenen, maar toch. Hier het vervolg,  samengevat:
Sinds 2005 kwamen in de VS per jaar gemiddeld “maar” 23 amerikanen om door terrorisme en dat is minder dan het
aantal doden door “uit het raam vallende TV-apparaten” en 15 keer minder  als “het aantal dat sterft door een val van een ladder”..(citaat uit The Times).
Sinds 2001 gaven de VS 8 miljard dollar uit aan Defensie en “landsbescherming”. Er sterven 30.000 Amerikanen per jaar door gebruik van handwapens waar de regering niets tegen kan ondernemen, vanwege de machtige wapenlobby. En het zeer beperkte meedoen aan maatregelen tegen de klimaatverandering is ook al opvallend bij een van de grootste veroorzakers. Maar nu gaat het over overtredingen van het Volkenrecht net zoals Washington dat doet in Guantanamo en ook met zijn inzet van drones. Let wel: daarvoor zet Obama elke keer apart zijn handtekening, voor opdracht tot vermoording van tegenstanders zonder enige rechtsgang.
Dus: er is inderdaad maar één Amerika. Dat wat almachtigheid uitstraalt, zich boven de rechtsstaat stelt in eigen land en ook daarbuiten. En wij moeten “gewoon geloven” dat dit alles vele doden door aanslagen voorkomt: want dat zeggen Obama maar ook Angela Merkel. Wij
moeten hun gewoon , zonder morren of vragen, gewoon gelóven…
Zijn Mandela en Luther King nog wel Obama’s voorbeelden? Is ook hij weggezakt in cynisme?
Der Spiegel vergelijkt het zelfs met de Stasi in Oost-Duitsland: zie de ingezette technologie, het onbeperkt schetsen van “beelden van vijanden”, de verzamelwoede voor bewijsmateriaal en het blinde geloof dat men aan de goede kant staat.
Ook al hoort eenieder te weten dat Realpolitik zeer vuil kan zijn en meestal een keiharde materiële afweging is, welk hoog recht rechtvaardigt deze duidelijke rechtsinbreuk van de VS en de hulp daaraan door Duitse geheime diensten?
Dit journalistieke hoogstandje van ene Brinkbäumer, valt op door zijn onverbloemdheid en ook door zijn nogal vijandige geluid naar “een geallieerde” en naar de bondskanselier!  En na dit te hebben geschreven lees ik zelf elders, -en dat maakt je best ook stil-, dat Duitsland al jaren zelf (en tegen betaling!) gebruik maakt van het beruchte systeem Keyscore. Een onderdeel van PRISM van NSA…

Wat zegt de voorzitter van Human Rights Watch?  
Hij is dit al vanaf 1978 en ook erevoorzitter van de  Open
Society Fondation (Van George Soros) , deze Aryeh Neier. Hij start met: “Ik ben geschokt door dat afluisteren, maar niét echt verrast!”   Van Snowden stelt hij, dat zijn vlucht zijn boodschap zeer verzwakte. “Immers, zo komt de zaak niet echt verder”... Zo: dat is dat.
Dan herinnert hij ons aan het Church Committee in de VS in 1970: dat ging over clandestien afluisteren door de FBI. En aan het Europese Parlement, dat ook al klaagde in 2001 over clandestien afluisteren op het europese continent: door de VS en het UK.
Maar nu gaat het niet gewoon alleen over terrorisme maar ook afluisteren om politieke en commerciële redenen. En de enorme omvang van de technologische power van de Amerikaanse afluistermachine, voert gemakkelijk tot dit soort uitwassen, zegt Neier waarschuwend.
De Amerikaanse Grondwet verbiedt natuurlijk het afluisteren van conversaties zonder rechterlijke “warrant”. Nu gebeurt dat vragen van die warrant tegenwoordig op z’n vroegst nádat men al is begonnen en meestal enkel omdat het te link wordt. Dat is nu dus al gewoonte geworden in de VS..
Al sinds het begin van de 20e eeuw, zeker na de oprichting van de FBI in 1908, werden er al burgers afgeluisterd. Eerst anarchisten na de moord op president McKinley. Na het instappen in WOI in 1917 kwam er de Espionage Act en burgers die tegen WOI waren werden in de gaten gehouden. Onder Woodrow Wilson liep het echt fout en werden er 1900 mensen veroordeeld die negatief waren over die oorlog. Sommige kregen tot 20 jaar gevang! Onder Coolidge in 1924  mocht de FBI niet meer zomaar afluisteren en werden er veroordeelden vrij gelaten. Maar toen  kwamen er andere politiediensten, die in vele steden hun “red-squads” hadden, die rooien in de gaten hielden. Die sociale oproerkraaiers. Deze dienst, die in NY BOSS heette, had na enkele decennia al dossiers over 1 miljoen mensen uit de stad.
Vanaf 1939 gaf Roosevelt aan Hoover, FBI-baas, grote volmachten. Zijn dossiers waren na de oorlog de basis voor de beruchte Joseph McCarthy in 1950. In 1970 kwam uit dat de militairen soldaten in burger die militanten bespioneerden. En dat werd rechterlijk geaccepteerd! Maar moest worden ingetrokken door de volkswoede die erna opkwam. Pas veel later kwamen er in de VS verenigingen ter verdediging van burgerlijke vrijheden.
De VS hebben soms iets van een politiestaat zeker als het gaat om het “afweren” van bedreigingen van “buiten”. Tijdens WOII werden Duitsers en Japanners in de VS vaak geïnterneerd, later werden immigranten beschuldigd van communistische sympathieën tijdens de Koude Oorlog (als Chaplin en de Rosenbergs). Tijdens de Vietnamdemo’s
werden betogers Vietcong aanhangers genoemd en nu ben je al gauw een Al-Qaida vriend als je iets tegen de regering hebt. Vaak wordt er daarna bakzeil gehaald en spijt betuigd.
Deze keer echter nog steeds niets van dit alles: Obama zei nog niet één keer, dat hij nu veel te ver is gegaan! Nog één Boston en de kritiek verstomt geheel in het land dat ook na de Koude Oorlog zijn misbruik niet wilde toegeven. Ook al ging het toen, met die kernwapens, zelfs over mogelijke  destructie van de planeet.
Wat er nu met het terrorisme gebeurt is eigenlijk veel minder gevaarlijk dan al die eerdere incidenten. En hoe smerig 9/11 ook was:  het waren toen niet meer dan 3000 doden. En dat steekt best schril af bij die tienduizenden doden in Irak, Afghanistan en Syrië bijvoorbeeld.
Snowden maakt in de VS niet echt veel los: men lijkt wel onverschillig geworden en “gewend” aan die enorme “data-transparantie”. En mede door de vele sociale sites is er nu ook sprake van een zeker fatalisme.
Het imago van de VS ligt weer eens te grabbel na Guantanamo, Abou-Ghraib en Snowden. Dit tot grote vreugde van Peking dat zich de verwijten herinnert over zijn rechtsschendingen..  Vroeger moest Human Rights Watch de regering vooral wijzen op foute zaken in hun invloedsgebied extern: denk aan de Apartheid en aan het Chili van Pinochet. Dat gaat bij deze NSA-kwesie niet op; dus moeten er veel meer middelen (voor Human Rights Watch c.s.) komen om deze kwestie onder de aandacht te kunnen hóuden. Men verwacht daar binnenkort veel geld te gaan ophalen omdat er steeds meer (ook rijkere) mensen zich nu echt zorgen maken.
Maar het zal zeker niet eenvoudiger worden. Tegenwoordig ontstaat de aanval op de burgerlijke vrijheden niet zozeer door ideologie maar veel vaker door gecorrumpeerde overheidsinstanties. Nu worden individuen en aanhangers van burgerrecht-bewegingen vaak ook zelf aangepakt. Een ander fenomeen is zeker het opkomend racisme en de discriminaties: denk ook aan die arme Roms in Europa!
Deze expert is overigens nogal terughoudend over de vele (rechts)zaken in Europa die gaan over “het aanzetten tot haat”. Hij acht deze aanklachten onwenselijk omdat enkel “echt fysiek geweld” in zijn ogen straf verdient. Hoogstens een lid van de regering zou er tegen kunnen optreden met vervolging. Echter nooit echter een privé-persoon, is zijn mening. Want: de prijs van de vrijheid van meningsuiting blijft namelijk altijd zeer hoog! U ziet hier weer zo’n typisch amerikaans soort van consequent en pragmatisch zijn!
Aryh Neier blijft in elk geval zeer nadrukkelijk ook consequent in zijn rol en zet sterk aan tot denken. En als zelfs híj ongerust wordt over de VS, dan is er echt iets om van wakker te liggen. 

Epiloog
Een stukje vrij “naar Frédéric”: Vrijheid heeft alles van doen met democratisch respect: voor de privacy en voor wat mensen denken. Er zijn altijd mensen die deze vrijheid bedreigen: vijanden van vrije gedachten en democratie.
Daar moet een vrije en open maatschappij natuurlijk iets tegen doen. Vandaar die steeds grotere geheime diensten in grote landen die vrijheid en veiligheid moeten helpen garanderen. Ook hierbij geen illusies: het bespioneren van overheden en bedrijven om hun plannen en know how te kennen (en te stelen) is al vele jaren usance. In geopolitiek en industriële concurrentie gaat het om enorme belangen: de ratraces om de macht schuwen geen enkel middel. Ze ontwikkelen zich tegelijk met de moderne technologie van communicatie en informatie.
De mogelijkheden van vrije gedachten uitwisseling via het internet gaf ook deze geheime diensten gigantische mogelijkheden. Vriend en vijand konden worden bespioneerd. Want je vriend van nu kan morgen een vijand worden…
Dus kwamen vele er met een schok, -en weer eens via een klokkenluider-, er achter dat het nu wel heel ver was gekomen daar in de VS. Zo dachten veel argeloze burgers die hun eigen  verontwaardigde overheid heel boos zagen reageren naar Washington! (tot zover á la Frédéric).

De geruchten waren er al heel lang over het “stelen van onze data” door Google, Apple etc., via hun sociale sites en de zoekmachines… Het betreft hier minstens (voor elke gebruiker van internet) het bijhouden van een anoniem
profiel op basis va het IP-adres (=computer-identificatie). Maar nu blijkt dat de relatie IP-adres en individu ook werden gepikt en verzameld. En daarmee is het dus: “Weg met onze privacy”.
Die verontwaardiging is ook nu voor een groot deel gewoon “het plengen van krokodillentranen ”. Al wist veel overheden langzamerhand zelf niet meer zo precies hoe vér “die machtige en eigengereide geheime diensten” intussen waren gegaan. Ze schrokken, -leek het-, nu eindelijk ook zelf eens echt van waar we intussen waren aangekomen!

Wie nog niet goed wist wat met “Big Brother” werd bedoeld of nog niet begreep dat het altijd al echt over hem-/haarzelf
ging, kan het nu van heel dichtbij ervaren. Wie dacht dat hij/zij te weinig interessant was omdat hij vooral gewoon en braaf was, weet nu dat dit ook niet klopt. Immers  van iedere gebruiker van digitale communicatiemiddelen worden data verzameld: dus we hebben het over 65% van de wereldbevolking of zo.

De aloude wapenwedloop leek afgebouwd: Obama wilde recent nog naar minder bommen. Maar hij zei wijselijk niets over de nieuwe “databommen-wedloop” die intussen al enorme vormen aannam.. De door ons “gekozen” overheid, onze toeverlaat en beschermer,  is eigenlijk alles tegelijk. Binnen haar Trias Politica voelt ze nu, -in haar eigen boezem-, die gigantische strijd tussen de tot een reus verworden uitvoerende macht en die twee krakende andere, (lemen?) reuzen.     

Men wil ons nu ook verleiden om “onze data de deur uit te doen” en ze “in the cloud” te plaatsen. Lekker safe en ommuurd op professionele wijze: zo goed lukt een eenling dat nooit, heet het. Natuurlijk klopt dat en zijn er ook vele voordelen. Maar voor u er instapt moet u even nadenken over aan WIE u uw data eigenlijk in bewaring geeft! Daarbij is het even terugdenken aan het gebruik van de duitse bezetter in de oorlog van onze perfecte burgerlijke stand niet overdreven… Dat kostte vele Nederlanders hun leven. Pas op: “data” en speciaal de data die ú beschrijven, dat is dé handel van de toekomst!  
Er is op de markt nu dus écht behoefte aan “die ene, nette en eerlijke cloud-aanbieder”! Die u niet op de blauwe ogen hoeft te geloven.
Waar die te vinden is? Wel, natuurlijk hoog in de hemelen, achter die “clouds” waar de engelen wonen en de sirenen die op hun harpjes spelen.
And what about that dear, sweet FREEDOM of ours? Well, that’s in the first place based on TRUST, stupid!    


Maar,
           De zon zag hoe ooit de mooie grote mammoet’s verdwenen die er vooral in noord-oost Rusland rondliepen zo’n 15.000 jaar geleden. In het ijs aldaar werden er al vele goed-geconserveerde mammoet’s gevonden. Nu weer een die ooit in een diep gat viel en omkwam: het was een vrouwtje… De medewerkers van de Universiteit van Lakoutsk onderzochten haar en konden zelfs nog vloeibaar bloed uit haar buik aftappen! Nu willen ze, in het kielzog van ene Grigoriev, ook een poging gaan doen om deze mammoet te klonen… Dat lukte Grogoriev eerder niet en je zou hopen dat ze er nu nog een klonen en liefst een mannetje… Dan hebben die twee het ook gezelliger.
Of maak je zo ook een biologisch ongeluk? Zo ja, dan eerst doorzoeken naar een bevroren mannetje. De zon, wij en die nieuwe mammoet’s mogen ook best eens onze pleziertjes hebben. In deze wereld vol met nostalgie… Want gisteren, dat was toch oh, zo mooi!

Wij wensen u allen, waar u ook moge verblijven, meer mooi weertje toe. Hier helpt MP2013 ons niet weinig de woelige wereld te vergeten… Marseille heeft het nu in zich om dwars tegen de crisis in zijn indrukwekkende herrijzenis ijzersterk voort te zetten. De openingen van MUCEM, Fort Saint-Jean, de Villa Mediterrané en ook de ongelofelijke Transhumance die de stad met duizenden beesten vulde trokken al maandenlang honderdduizenden mensen. Hier wordt voortdurend hét bewijs geleverd dat cultuur zeker in bange tijden de drager is van hoop en vernieuwing. Meer dan ooit is nu “dit tegendraadse” noodzakelijk en het is een voorrecht om het van dichtbij te mogen zien en te proeven.
Dus kom naar Marseille en zijn culturele jaar: de mistral garandeert ook u zon en wij zorgen voor het fraaie spektakel.
En in afwachting van uw komst wensen we u veel mooi weertje toe, waar u ook bent!

3 aug. 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten