Totaal aantal pageviews

zaterdag 27 april 2013

MARSEILLE ZIJN PLANNEN EN ZIJN BUDGET



De conseil municipal (gemeenteraad) vergadert altijd op de
Gaudin
maandag; en eind maart werd het een hete zitting! Omdat de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 niet ver meer zijn maar ook omdat het over centen ging.. En dus zowel mooie dingen, rare dingen en onze belastingen op de agenda stonden. In totaal: 300 onderwerpen!
Om met het totaal te beginnen: het budget van 1,47 miljard stijgt met 1,37% dat is minder dan de inflatie dus en… daarom hoeven de belastingen niet omhoog zei de adjoint (wethouder)  van Financiën. Is dat even goed nieuws zeker als we ook horen dat “de schuld stabiel blijft”? Omdat de notatie van de stad AA- blijft, denkt men ook dat de
leningsrente niet zal stijgen: wat zeker goed nieuws was.
Nu even de opbouw van het budget; dat zal elke zeker ook Nederlandse politici en bestuurders (en gewone burgers) onder de lezers best wat verrassen!
Het totaal is 1.472 miljoen euro’tjes, dat is dat! Dus zoiets van bijna 1500 euro per inwoner. Herkenbaar als je zelf een taxe foncière (OG-belasting) van ca 1300 euro betaalt en nog eens zoveel als taxe d’habitation (alle gem. diensten en heffingen samen).
Nu de opbouw in posten
-171 miljoen (!) is voor cultuur….
-166 is voor onderwijs..
-143 is voor de veiligheid
-127 voor sociale zaken
- 97 is voor economische steun etc.
- 80 voor het milieu
- 76 voor jeugd en sport
Dus 12% is cultuur, dat is de grootste post en dan komt 11% voor (secondair/tertiair) onderwijs (elementair onderwijs is staatsbudget!). Dan komt 10% voor veiligheid en 7% voor economische steun,en ca  6% voor milieu en idem voor jeugd/sport.
Melkkoe
In het “operationele budget werd ca 3% (ca 45 miljoen) voor MP2013 begroot… En er wordt ook voor de 306 miljoen ingeruimd (46 m. voor het oppoetsen van het stadion, 59 milj. voor opknappen van Palais du Pharo en omgeving, het historische museum, de tour de Friche, het Mucem (qua omgeving!) en het Le Silo-theater).
Het budget werd, diep in de nacht, met ca 10% méerderheid in stemmen aangenomen. Jean-Claude Gaudin, 73 jaar, UMP = rechts, katholiek en ongehuwd kon tevreden zijn. En wie weet is hij in 2014 weer kandidaat voor een derde termijn. Links heeft dan ca 5 kandidaten, die via een primary één kandidaat gaan kiezen. Mede daarom is de PS hier recent onder curatele van de PS Parijs gesteld: want die primaire mag echt geen puinhoop worden. Wat gezien de grote schandalen in de lokale PS niet denkbeeldig is… Rechts heeft twee kandidaten en twee vraagtekens: Gaudin
zelf én de man die zegt niet te willen meedoen (vooralsnog?) en die Bernard Tapie heet. Vroeger grote ondernemer, en PS-man, eigenaar van OM en Adidas, die werd gepakt toen hij erg machtig werd. Hij moest ook even achter de tralies en na 10 jaar (!) juridisch gedonder trof hij een regeling met de regering Sarkozy (en de bank LCL die vroeger staatsbank was). Daar waren (en zijn nóg!) veel mensen boos over, want het ging om ruim 200 miljoen of zo. Maar het was maar een klein deel van het betwiste schadebedrag dat Tapie eigenlijk wilde. Zijn advocatenrekening liep ook al in de tientallen miljoenen.. Tapie zat ook even vast: zelfs in Les Baumettes, de zeer beruchte gevangenis van Marseille!
Zo nu weet u hoe het met de centjes in Marseille zit en waar ze heengaan. Ook krijgt u zo een eerste idee van de verkiezingen voor de burgervader van de 2e stad van Frankrijk in 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten