Totaal aantal pageviews

woensdag 20 maart 2013

ALLEDAAGS OVER MP2013



PALAIS CARLI, HET PALAIS DAT (NOG) NIET WERD GERESTAUREERD


Het had tot voor kort ook het museum Carli binnen zijn muren maar daarvoor kwam Regards de Provence in de plaats… Maar zijn oude functie, het conservatorium herbergen, bleef er voor  dit nu 150 jaar oude gebouw. Bedacht door architect Espandrieu, die vele gebouwen rond  1860 hier ontwierp. Zijn beeld staat dan ook op de fraaie binnenplaats waar in de zomer heel wat concerten plaatsvinden. Dit fraaie, enorme gebouw, dat hoognodig moet worden gerestaureerd hield pas geleden ook zijn “open dag”. Dus waren wij er want je kunt niet dagelijks in zo’n  gebouw rondstruinen. En ook omdat er vroeg in de avond een concert was van een violist , een ex-leerling en een professeur, de dame die hier piano doceert. Liszt, Brahms, Fauré en Schumann stonden die avond op het programma. Het werd een concert dat een geheel werd van twee technisch knap spelende artiesten en van een indrukwekkende wijze interpretatie. Xavier Chatillon de man met de violoncelle legde zijn hart en ziel in zijn vertolking en had bijna geen enkel moment zijn partituur nodig. Ook speelde hij met zijn hele fysiek, zonder overdrijving en de zaal was doodstil… Evelina Pitti, het kleine rappe vrouwtje, moest wel in haar partituur staren maar dat hinderde ook nauwelijks. Een gezamenlijke performance van niveau en hun applaus klaterde dan ook zeer luid na de laatste toon van de violoncello… De toegift werd een stukje van Fauré. Het publiek was echt onder de indruk en Xavier moest zijn zweet afvegen want dit vereist fysiek ook nogal wat..

Een perfect concert in de 150 jaar oude Henri Tomasi zaal. Vierkant met een fraai gedecoreerd houten plafond en ook de vloer is van hout. Twee marmeren beelden rechts opstijgend uit de muur tot aan het plafond en fraai en rustig gestileerde wanden, ook weer met veel hout. Palais Carli is immens, groot met zijn binnenplaats waar ook zomers veel wordt geconcerteerd. Rijk gedecoreerde hoge muren met veel ramen en grote deurpartijen met veel sculptuur. De zeer hoge  zaal van de laureaten (uitreiking van onderscheidingen) is ook prachtig. In veel hout met veel fresco’s uitgevoerd maar ze heeft veel geleden door daklekken. De hoge zaal met zijn loges met fraaie houten trappen en balustrades wacht op een grote restauratie. Er zijn twee exact identieke bibliotheken in dit palais waarin nu geen enkel boek meer staat. Maar wel een pianocollectie van een pianobouwer uit Marseille van de 19e eeuw. Het zijn twee geheel identieke zalen met alle wanden vol eikenhouten rekken met trappen en galerijen. Plaatjes die nu stil en verlaten zijn omdat de boeken naar moderne bibliotheekgebouwen verhuisden.. Ze worden nog af en toe als oefenruimten ingezet.

Het nogal grote bijgebouw voor de beeldende kunsten met zijn esplanade , zijn bronzen paard en zijn zuil met fraaie buste onder een oude boom is ook de moeite van bekijken waard. Van buiten en van binnen. Palais Carli is een juweeltje in het centrum dicht bij de Canebière, dat dagelijks is gevuld met muziek en veel studerende jeugd. Het ademt een rustige kunstzinnige sfeer. Overal zie je studenten zitten werken en hoor je groepen muzikanten oefenen of lessen. Wat echt indruk maakte is de metershoge marmeren David die in een gang staat met zijn bijna 4 meter lengte. Het is een kopie van de David die aan het strand staat met de rug naar de zee en uitkijkend in de stad via de Boulevard du Prado. David aan de plage riskeert regelmatig dat zijn blote geslacht wordt bijgekleurd of afgedekt met doeken en papier. Niet uit preutsheid zei men ons maar gewoon uit maffe, zattemans pret. Dat gebeurt zijn tweelingbroeder in Palais Carli echt niet.. Overigens kun je aan het wat iele geslacht van deze reus ook echt geen instrument ophangen ook al zou je dat willen.      
Als we over de parking lopen naar het grote smeedijzeren hek richting Cours Julien, onze echte artiestenwijk met zijn vele restaurants , theaters en kroegen, draaien we ons nog even om. Het palais ligt nog even in de ondergaande zon en dat maakt de wel recent schoongemaakte gevel  dubbel mooi.  Ja, het is crisis ook in Marseille, maar wat je als bezoeker toch graag zou willen is een restauratie en wat snel omdat er water binnendruppelt als het hier regent…

HET WONDER DAT PAVILJON M HEET

Het werd in ijltempo neergezet, als dé info-centrale voor MP2013, naast de Mairie in de Vieux Port. Het is een wonderlijk (tijdelijk) gebouw “geplant  boven op” een ander gebouw. Na zijn opening op 12 januari waren er al meer dan 200.000 mensen op bezoek: het bewijs van zijn nut en de juistheid van de conceptie, is nu al geleverd. Er is een grote hoeveelheid aan (permanente) info over stad en omgeving te vinden die op zeer fraaie, creatieve en moderne wijze wordt geëtaleerd. Met expo’s vol met interactieve beeldschermen over historie over de stad, zijn economie, zijn toerisme, zijn R&D-instituten en zijn Universiteit, zijn bewoners, zijn mooie omgeving (zee en calanques), etc. Kortom: na een bezoek aan het Paviljon weet u alles over deze stad!.
Geholpen door het Office de Tourisme, de gemeente-services en de vrijwilligers kunt u er ook alles te pakken krijgen over het programma van MP2013. Lieftallige dames vertellen u er alles over, delen stapels documentatie uit, maken u wijzer over transport-verblijf-restauratie, alles wat u maar wilt weten, wordt u uiterst vriendelijk verschaft. Desnoods loopt er iemand met u mee.
Een van de mooiste vondsten is de “etalage-functie”! Elke dag wordt er een reeks van korte “demo’s” georganiseerd van wat er aan cultureels te zien en te horen is in de komende weken. De artiesten van alle soort draven zelf op en doen een greep uit hun programma’s. Toneel en theater, muziek –klassiek en modern, circus, zang, conferences, stand-up comedians, het is een komen en gaan van “demonstrerende” artiesten de hele dag door. Het is er enorm druk want iedereen wil wel eens zien wat er in de stad op al die podia gebeurt! Er zijn ook kortdurende expo’s over hele grote expo’s of over conferenties etc. elders. Ook grepen uit en voorproefjes dus. Deze manier is een zeer goed idee gebleken;  een doorslaand succes. We genieten er enkele keren per week van en staan versteld van de getoonde diversiteit dat het MP2013 program biedt.
Het grote plein met zijn aparte groenversiering en het Paviljoen van de buitenkant nodigen ook honderden mensen uit om er te zitten, te pick-nicken, te discussiëren of te spelen (veel kids ook!) en ook te genieten van artiesten die soms met instrument of micro ook naar buiten lopen…
U zit bijna op de Vieux Port met zijn honderden terrasjes, bars, resto’s en winkeltjes en op loopafstand van andere fraaie zaken als Place de la Lenche tegen Le panier (het stokoude Marseille) aan, dichtbij de Canebiëre dé grote showstreet en ook niet ver van de Boulevard Du Littoral met zijn fraaie oude en nieuwe gebouwen en musea, oude forten en kerken.
Het advies is dus duidelijk: begin uw bezoek hier met een visite aan Paviljon M en u heeft alle basisbagage voor een nader bezoek aan stad en omgeving en aan het MP2013-programma. Wie ooit durft te zeggen dat hij niet wist hoe en waar heen te gaan of te beginnen heeft niet naar deze raad geluisterd. Marseille valt nooit te verwijten dat het niet alles deed om u te informeren!
Zie de foto’s, selectie Theo, hierbij en de sites om alvast vóór te genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten