Totaal aantal pageviews

zondag 27 januari 2013

L’EXCEPTION FRANÇAISE



DE VLUCHT VOOR DE FISCUS
Om in Frankrijk belasting te “mogen” betalen moet je er minstens 183 dagen per jaar wonen… Maar in de praktijk is dat een erg lastig te checken criterium; zeker voor iemand die erg veel reist… Dus de rechter doet nog wel eens verrassend in deze kwesties die meestal gaan over waar belasting betalen etc. ! In elk geval moet je een huis hebben in het buitenland en daar als resident zijn aangemeld om ook daar je belasting te “mogen” betalen. En in de EU is dubbele belasting verboden…  U weet dat een Amerikaan die in het buitenland woont en die minder belasting daar betaalt dan hij zou moeten in de VS het verschil moet afdragen aan Washington. Dan kom je dus terecht in een soort mondiale manier van belasting betalen. Een Nederlander die ook een rijkspensioen geniet is als Frans resident in beide landen verplicht een deel belasting te betalen.

In 2010 verlieten ruim 700 Fransen het land om fiscale redenen; sommigen van hen om 85% (totale) belasting te ontlopen… In Zwitserland vind je 43 Fransen bij de 300 rijkste inwoners met een gemiddeld fortuin van 965 miljoen. En in Rusland betaal je als buitenlander een flat-tax van 13%... weet nu Depardieu. In Gstaad (waar Johnny Halliday woont), is de waarde van je huis of de hoogte van de betaalde huur het criterium om je te belasten en dus niet je inkomen! Hoe gek kun je het maken? En hoe dol kan ook een regering worden? Madame Parisot (chef van de werkgeversclub in Frankrijk) zie het op haar manier: “In Frankrijk is er nu een soort oorlogs-klimaat op belastinggebied dat doet denken aan 1789, als je kijkt naar wat zich afspeelde rond het vertrek van Depardieu…”. Intussen is de 75% heffing (boven 1 miljoen inkomen) afgeketst op de Grondwetsraad en moeten Hollande c.s. iets anders verzinnen… Dat lijkt iets te gaan worden van een supertarief boven x (= enkele honderdduizenden) euro’s , maar wel lager dan die 75%. Echter niet voor twee maar voor 5 jaren…We gaan het nog horen. Net zoals de uitkomst van een préjudiciair onderzoek naar de geheime rekening van minister Cahuzac in Zwitserland. Andere tijden, moeilijk voor arm en zelfs ook voor superrijk!
Veel grote bedrijven hebben intussen vestigingen voor hun top in het buitenland geopend, vaak in Londen. Als basis om hun opperhoofden zowel in Parijs als in andere steden te kunnen laten wonen/werken… Want het aantrekken van hoge boys met wereldtalent zal een groot probleem worden voor veel bedrijven in La France. Veel mensen zien dat niet als gunstig voor hun mondiale ondernemingen, die Frankrijk echt ook heeft!
     
LA SÉCU KOOS VOOR DE STOK

In 2012 ging het ziekteverzuim terug met 1,6%; de kosten van verzuim zijn namelijk ook voor rekening van de Securité Sociale in Frankrijk. Het aantal meldingen viel terug van 108.000 naar 107.000 terwijl het tot voor kort,  gestaag steeg. In 2006 was het “maar” 100.000! Vorig jaar controleerde men alle verzuim boven de 45 dagen en dat was eerder boven de 60… Die van > 60 waren maar 5% van het totaal, maar wel 40% van de kosten. De 2200 controle-artsen deden het dus wat anders en het bleek goed te werken. Er werd liefst 400 miljoen bespaard. Ook zijn de werknemers kennelijk wat meer “oplettend”, heet het. Het systeem werd ook wat aangepast: minder vergoeding voor hen die meer dan 2500 euro verdienen en ook een “carensdag” minder voor de ambtenaren. Er bleek ook dat zij die al eens waren ontslagen minder vaak en lang verzuimen. Men is blij met het resultaat en ziet heil in de hardere aanpak, heet het. Er is nog zat te doen: het ziekteverzuim kost 6 miljard per jaar  in Frankrijk. Zo’n 5300 personen zijn er bezig in de organisatie; en dat enkel met ziekteverzuim… Nu is er ook opgevallen dat er een hoog verzuim is in het ziekenhuis: bij artsen en paramedici. Men spreekt over 20%... Dus nu wil men weten hoe ziek ze zijn die van het ziekenhuis!


MOEILIJKE TIJDEN VOOR: LES RESIDENCES SECONDAIRES

In Frankrijk vind je wel 3 miljoen “tweede huizen = Residences secondaires” en dat is de grootste dichtheid ter wereld. Het is ook ca 10% van de hele omvang aan huizen in het land! De crisis van 2008 veroorzaakte in deze sector al de nodige schade en nu wordt die met de laatste fiscale maatregelen nog groter…  Het begon met de wat “verder afgelegen huizen”: daar staat de verkoop praktisch helemaal stil nu. In de hele sector is er een terugval van 30 à 50% in de transacties in vijf jaar. En bij de nog lopende transacties zijn de prijzen in vrije val en moet er op zeker 25% minder worden gerekend… Ook -50% in de prijzen komt al voor nu. . Het aandeel van de buitenlanders in deze handel, dat lang 40% was in veel gebieden, is nu terug gevallen naar iets van 25%. Voor kopers is het nu wel dé tijd dus! Al moet u oppassen voor de fiscaliteit die is gewijzigd: de belasting op de winst (overwaarde bij verkoop) is nu pas nul na 30 jaren; dat was 15 tot voor kort. De overheid wil dan graag 32,5% van uw winst hebben en mogelijk komen er nog meer maatregelen (voor hoge overwaarden). Verder let de overheid nu fermer op het aangeven van het verdiende met verhuren van uw 2e huis. Vele deden dat niet terwijl alle verdiensten van eenieder die in Frankrijk zijn verdiend, ook altijd moeten worden opgegeven aan de Franse fiscus…
Welaan: de luxe wordt aangepakt in Frankrijk zowel voor de Fransen en ook etrangers… Wij verkochten drie jaar geleden ons mooie Le Brilhas voor de Mont Ventoux en incasseerden bij de notaris op de dag van de beurskrach onze centjes… Veel vrienden verklaarden ons voor gek, die crisis zou wel overgaan… immers?  Helaas kregen wij (pessimisten?) gelijk. Tja we leven in zware tijden waarin dingen gebeuren die eerder onmogelijk leken. Zoals ferme kortingen op pensioenen (wij rekenden op 20% in 10 jaar) … en helaas het lijkt er op dat ook dit gaat gebeuren. Let wel: leven op 7 hoog met fraai uitzicht in het centrum van het (nieuwe) Marseille is echt geen straf. Gelukkig voor ons. En zonder auto en met openbaar vervoer in de stad en met Ryanair onder handbereik komen we best ook nog de deur uit! Wij mogen niet klagen dus. Dus zijn wij blij dat we het tijdig zo “zwart” zagen. En gelukkig is het hier nog niet Griekenland, Spanje, Portugal of Ierland of zelfs Italië…  Wij hebben echt geleerd dat het lezen van enkele grote economen en uit diverse windstreken na verloop van tijd een redelijk betrouwbare visie op de komende trends opleveren kan. Waarbij je dan met de timing wat moet gokken… Dat blijft eigen feeling net als op de beurs… Looking at the world’s route can pay off, sure!

COMMODORE TAPIE

Hij zit er zelf zelden op, en ik bedoel nu zijn superboot, de Reborn gedoopt. Die in Italiaanse havens ligt maar mogelijk straks weer in de haven van Toulon. Omdat hij niet past in de Vieux Port van Marseille…want hij is té groot!.  Maar vooral ook omdat de commodore naar Marseille komt; hij kocht hier een handje vol kranten namelijk. Tot grote schrik van lokale politici die ooit tegen hem waren. De boot wordt verhuurd voor 750.000 dollar per … week. Met alles erop en eraan dus: ook eten en slapen en feessies dus. Als Tapie “Reborn” is wordt het echt oppassen, hij heeft een goed geheugen nadat hij zelf fors door anderen werd aangepakt. Hij won zijn proces en kreeg veel geld van de staat omdat hij de kwestie na tien jaar procederen, regelde. Reborn dus en ruim voor hij doodging… Want hij is al 70 moet u weten! We gaan dus nog wat  lachen hier: er komen in 2014 verkiezingen voor het burgemeestersambt van Marseille!   

HAD CAHUZAC EEN ZWITSERSE UBS-REKENING?
Hij is de minister van de Begroting en ook de fraudebestrijding en nu beweert een politicus uit zijn verleden (hij was toen burgemeester in de Lot-et-Garonne), dat hij het bewijs heeft dat C. zo’n rekening bezat! Er werd een bandje ingeleverd bij justitie waarop C. spreekt met iemand over zo’n rekening… Het gesprek is “per ongeluk en via technische foute boel” op het antwoordapparaat van een “vroegere vijand” terecht gekomen. Het is ene Gonelle , tegenstander ooit bij de burgemeestersverkiezingen van Villeneuve-sur-Lot; C. was toen al deputé overigens. Tja dit lijkt op die (later valse!) computerprint waarop een rekening voorkwam van ene Sarkozy in Luxemburg… Waar toen ook die grote rel Sarkozy-de Villepin over uitbrak. En die de V. de kop kostte…
L’Express verkreeg het bandje en liet het beoordelen door een technisch expert… Deze verklaarde dat er zeker niet zomaar kan worden vastgesteld dat het hier een brutale valse leugen betreft, maar evenmin  is het zomaar duidelijk dat het wel een serieus bewijsstuk is… C. beweert bij hoog en laag, bij dag en bij nacht, dat hij nooit een rekening had en laat staan dat daar iets zou hebben opgestaan! Maar nu startte Justitie toch maar een “préliminair onderzoek”… wat nog niets betekent enkel een taxatie van de serieusheid van de beschuldiging. C. en zijn politieke bazen (die hem “geloven”) vinden dit onderzoek prima. Want dat zal belemmeringen in het functioneren als “vervolger van fraudeurs”  helemaal weg nemen… We wachten af. Na de werkelijk lacherige affaire Depardieu, de rel over de koop van zuid-Franse kranten door Tapie (die werd aangetrokken door Menucci, kandidaat voor het burgemeesterschap van Marseille). Die vreest concurrentie en dit  is weer iets wat de bedrukte Hollande niks goed uitkomt.. Met een dalende populariteit, nu weer herrie over het homohuwelijk en ook de constatering dat werkgevers en vakbonden en overheid niet er in slagen het echt eens te worden over “flexibilisering van de arbeidsmarkt”. Nu moét Hollande zelf een keuze maken dus.. Ce n’est pas evident!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten