Totaal aantal pageviews

zaterdag 3 november 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE



WEETJES
-Frankrijk heeft 34.500 industriële robots aan het werk nu en in Italië tellen we er 62.200… Duitsland heeft er liefst 157.000…

-Een Airbus A380 maakt in zijn vlucht 72 decibel lawaai. Een motor van 125 cc maakt 75 db!

-Een handbalprof krijgt in Frankrijk 6000 euro/maand salaris. Een basketbal-speler doet 9000, een rugbyspeler 13.500 en een voetballer 43.000. Allemaal balspelletjes dus, maar waar komen die verschillen nu vandaan? Wel van de toeschouwers natuurlijk!

LA FRANCE DES RIPOUS
In Frankrijk lijkt er, als je de media moet geloven, een golf van oplichters schandalen te zijn in de publieke dienst. We zagen in de Hauts-de-Seine de prefecture waar valse titres de sejour werden verstrekt en ook bij de carte grises was het foute boel. In Marseille waren belastingambtenaren het op een akkoordje aan het gooien met middenstanders over hun belastingen en ook op het ministerie in Parijs zat er ook eentje fiscaal flink te rommelen. In de Herault heeft een gevangenisbewaker een akkoordje gesloten met een gevangene om hen een mobieltje én hasj te geven tegen geld. In Toulon was de president van de universiteit begonnen met masterdiploma’s uit te reiken voor geld; een chinees betaalde hem liefst 100.000 euro. En u weet al van de politiebrigade in Marseille waar de agenten met zijn 30-en bezig waren drugs, geld en sieraden van drugsdealers af te pakken om die later zelf te verkopen… Eerder waren in Lyon een hotemetoot en discipelen bij de politie opgepakt met banden met de penoze en bleek dat er op Roissy douaneambtenaren bagages stalen voor de eigen verkoop..
Experts zeggen dat de doorzichtigheid in de overheidsdienst steeds slechter wordt mede door het ontbreken van centrale registraties die je kunt koppelen… en dat ook het toezicht verslapt.   

U BENT IEMAND ANDERS…ZONDER HET TE WETEN
Dat overkwam al meer dan 400.000 Fransen beweert de overheid: iemand stal hun identiteit en maakt vrolijk gebruik van uw naam om het zich goed te laten gaan…  Dat kwam mede omdat 1/3 van de Fransen die documenten kwijt raakten daar verder weinig aan deden… en ook omdat meer dan de helft van hen hun rekeningen van EDF en Telecom (en andere…) gewoon zonder verscheuren weggooien…  En pas op: het kan van 2 tot 20 jaar duren voor u er, tot uw grote schrik, achter komt!  Er bestaat een zwarte markt voor “identiteiten” in Frankrijk: een basispakket (identiteitskaart, carte vitale = ziekteverz. kaart) brengt 2000 euro op en een meer compleet pakket met ook rijbewijs, Ribs, huurkwitanties, salarisstroken doet 5000 euro’s!   Heel bekende persoonlijkheden waren ook al de klos: de vriendin van Holland Trierweiler, Luc Chatel oud-minister etc. zijn ook al fors bestolen. Hoe dat kan? Wel punt een is de burgerregistratie in Frankrijk niet geweldig betrouwbaar dat is één en verder zijn banken etc. nogal eens gemakkelijk met identiteits-checks bij het openen van rekeningen en het verlenen van leningen… etc. En last but not least zijn de Fransen nogal slordig met hun vuil weggooien zowel thuis als op kantoor… Het wordt hoog tijd voor betere identiteitspapieren zoals elders al bestaan: het biometrisch paspoort bijvoorbeeld…  En verlies ook uw bagage niet en vergeet verlies van papieren niet te melden bij de politie! Want als iemand namens u aan het kopen, lenen en feesten slaat dan bent u er niet zomaar klaar mee. Want U moet aantonen dat u dat NIET was… Er zijn Fransen die nu al jaren strijd voeren met bedrijven en hun deurwaarders over dit soort narigheden. Zo blijkt er iemand dat zij is gehuwd met een mijnheer die ze nooit zag: dat bleek haar toen ze bij toeval een geboorteakte nodig had! En er was ook al iemand die opgelucht was toen zijn “dubbelganger” was gepakt door de politie maar er bleek intussen een opvolger te zijn van deze persoon. Die deed van allerlei nare zaken uit een ver buitenland en de hele zaak ging verder… Dus wees voorzichtig: koop een shredder of knip geduldig alle papieren met gevoelige data er op in snippertjes!

EUTHANASIE IN FRANKRIJK
De nieuwe regering gaat dit controversiële onderwerp nu met nieuwe wetgeving aanpakken om ook een einde te maken aan het “euthanasietoerisme” naar Zwitserland. Daar is nu een complete industrie opgezet voor de Fransen die euthanasie willen wat in hun eigen land niet kan… Dus gaan er nogal wat Fransen ziek maar levend de grens over en komen in hun kist of urn terug naar het vaderland. Natuurlijk zijn er ook hier praktijken in ziekenhuizen etc. die niet euthanasie heten maar palliatieve zorg. Wat betekent dat men de zorg op een of andere manier stopt bijvoorbeeld de voeding van zwaar zieke baby’s met een gewicht onder de 800 gram. In de reanimatie voor kinderen sterft 40% aan “een stopzetting van de verzorging”. De wet van 2005 staat “laten sterven”  toe maar verbiedt actieve euthanasie. Dus “voeding” wordt in die gevallen als verzorging gezien… Die je mag stoppen. Deze praktijk is voor vele zwaar: voor familieleden maar ook voor artsen en verplegend personeel. Hollande zal zijn advies in december krijgen en daarna is er een gerede kans op een modernere wetgeving op dit gebied. Een toenemende meerderheid is voor het toestaan van actieve euthanasie onder condities. In een vergrijzend Europa met steeds knappere medische techniek is een ontwikkeling als deze nu echt gewenst. 

DE VISIE VAN EEN “GEVLUCHTE” FRANSE ZAKEMAN
Hij redde in de Gers met zijn in- en exportbedrijf, ooit het horlogemerk LIP, maar werd in 2000 aangeklaagd bij Justitie… De onderzoeksrechter moest al gauw stoppen toen bleek dat iemand uit justitiële kring vals speelde in de zaak tegen Jean-Claude Sensemat. Die werd uit zijn job gezet voor het leven en moest 4 jaar zitten. Dat was Sensemat teveel en hij vroeg (en kreeg) het verblijfsrecht in Canada voor bedrijf en familie en spreekt dus nu over zijn “vaderland” vanuit die positie. Over de jaloezie in Frankrijk voor mensen die slagen, succes hebben en welvarend worden. Over zijn land waar te vele het internationale spel niet begrijpen en ook onderschatten. Hij werd in Quebec met open armen ontvangen en door de overheid uitstekend geholpen. Heel anders dan in zijn vaderland waar te vele je dwarsbomen bij je plannen! Ondernemer zijn in La France vereist dat je een masochist bent want je wordt bijna gehaat daar… En dat terwijl Frankrijk nou net grote behoefte heeft aan ondernemers met zijn tanende industrie. Dat wijt hij ook deels aan de linkse politici: de franse ondernemer is een soort van gehandicapte en vaak zijn er na zeer goede, creatieve ideeën, geen mensen die het goed en snel in business om kunnen zetten. Ook de rol van de bankiers in Frankrijk ten opzichte van de ondernemer is in zijn ogen een te beperkte. De media zijn denkt hij, te vaak ook tegenstanders van de ondernemers.
Kortom: in zijn ogen is de ondernemer in Canada een gevierd persoon die door de media wordt gefêteerd en positief wordt neergezet. Hij eindigt met te stellen dat men in Frankrijk te vaak de betekenis van werken onderschat, niet nederig genoeg is ten opzichte van de andere landen en daardoor blind werd voor de kansen die er echt wel zijn…
Natuurlijk is deze man niet de meest objectieve om een opinie over zijn land te geven. Maar toch geeft La Font Presse nu een tijdschrift uit over “Enquêtes” (Onderzoeken, affaires”) en vroeg om een interview met Monsieur Sensemat…..

DSK SPRAK TOT DE PERS
Hij sprak in Z-Korea voor zakenlieden over euro en eurozone en hield zich nadrukkelijk ver van wat de Franse regering onderneemt. Hij begint weer te werken nu de processen, de een na de ander, worden geseponeerd. En laat horen dat hij stevig embarrased was door de grote aanval van media en andere hem niet goed gezinde. En claimt nu de normale privacy die iedereen mag eisen. De scheiding is ook een feit en hij verhuisde… En, omdat het grote geld, van de kant van Anne Sinclair kwam kan hij gewoon zeggen dat hij “niet rijk” is. Hij woont en leeft nu eenvoudiger en gaat ook veel op bezoek bij familie en vrienden vaak in het buitenland ook. En onderhoudt zijn vak, zijn professionele contacten en adviseert op aanvraag. Politici en management op diverse plaatsen want zijn adresboek is zeer divers. Hij accepteert de gevolgen van zijn riskante gedrag en wil weer verder leven want achter de gordijnen plaatsnemen dat ligt nog niet in zijn aard. Hij lijkt te beseffen dat hij vele Fransen enorm heeft geschokt want hij was een tijd lang de gedoodverfde president van La France… Een mens met twee extreem verschillende kanten en gezichten. En daar kwamen we achter doordat hij grenzen uit het oog verloor en omdat hij niet leek te zien hoe “waardevol” zijn escapades waren voor media en anderen die wraak wilden en ook wat verdienen… En dat maakte hij hen té gemakkelijk lijkt het..

DE AFFAIRE LAMBLIN
Ze is wethouder in een arrondissement van Parijs en werkt daar voor de groenen. En in haar appartement vond men… 400.000 euro in cash. Ze werd door de politie al een tijd gevolgd en direct na haar werden nog 8 notabelen (advocaten, architecten, etc.). En nu zegt de politie dat ze allen iets van doen hebben met een witwasnetwerkje van twee Marokkaanse broers. Een werkt er bij de HSBC-bank in Genève en de andere werkt in Frankrijk en is degene die geld van de drugshandel collecteert. Ze doen samen een “wit-wasmachine” draaien… Alle notabelen hebben namelijk zwart geld op Zwitserse rekeningen staan en nu biedt het Zwitserse Marokkaantje hen aan dat geld ongezien de grens over te halen voor hun. De Fransen krijgen een fictieve (Zwitserse) factuur die ze van hun HSBC-rekening betalen en tegelijk krijgen ze van broertje twee dat bedrag (min commissie) terug in Frankrijk in cash…  Zeer slim en effectief. De zaak is in onderzoek en intussen weigert mevr. Lamblin af te treden en de zaak verdeelt de groenen enorm… Tenslotte werd de druk massaal en Lamblin trad toch af en is nu verdachte geworden met het kleine dozijn andere Parisiens van “la bonne vie”… 

(Partijpolitieke actualiteiten)

MELENCHON VOERT DE OPPOSITIE AAN
Hij is erg ontevreden met de prestaties van de PS van Hollande en schreeuwt dat luid van de daken. Zijn koren staat te bloeien, zie Madrid en Lissabon na Athene! Hier een recente kwalificatie van hem aangaande de regering van nu: “Vandaag is het wat hier, morgen weer daar en overmorgen is het weer wat anders. Ik was beter voorbereid om te gaan regeren dan deze benden van de incompetentie”. Hollande bevindt zich al in de positie die ook voor de PvdA is weggelegd met de SP op de linkerflank. Valt niks mee….

AI, STOP AU CUMULARDS!
In de PS werd besloten dat dubbele mandaten dus bijvoorbeeld burgemeester én senator én lid van een conseil general of regional etc. vanaf begin oktober 2012 niet meer mogen! En nu blijkt uit een telling dat er liefst 259 parlementsleden in “overtreding” zijn op dit punt. Bij de députes zijn er 183 “dubbellaars” (= liefst 66%!) waarvan er 98 twee mandaten hebben, 66 drie en 19 zelfs vier! Bij de senatoren is dat ook rond de 60% (76 personen) waarvan er 55 twee mandaten hebben, 18 drie stuks en 3 zelfs vier… Onder hen zijn “grosses têtes” dus belangrijke personen in de partij die nu , de een na de ander,  redenen zien om die dubbele mandaten niet te gaan inleveren! Dat ruikt naar grote moeilijkheden dus… enkele namen zijn Rebsamen (burgemeester Dyon) en Collomb…Nu bestaat er al sinds 1992 een wet die de onkostenvergoedingen die bij mandaten horen begrensd: dat mag nooit méér worden dan 1,5 keer de vergoeding van hun parlementaire mandaat. Voor een deputé is dat 8231 euro en voor een senator 8272 euro’s. Maar hier is het nodige misbruik te signaleren: je stort wat je teveel krijgt aan een collega-gekozene en dat mag wel. Maar als dat bijvoorbeeld je vrouw is of je neefje of oom, wordt het toch wel wat merkwaardig. Want die kan dat weer in cash (geheel of gedeeltelijk) terug geven.
Hoe dan ook: dit regeltje gaat nog voor het nodige vuurwerk zorgen!

WAT GAAT AUBRY DOEN?
Aubry werd geen premier en zelfs geen minister onder Hollande en nu lijkt het er op dat ze haar functie als 1e secretaris van de PS ook gaat verlaten. Er zijn veel geruchten over een afscheid van de politiek maar ze staat bekend als grote besluitloze in persoonlijke zaken… Er zijn een aantal namen van potentiële kandidaten maar eerst maar eens zien wat de zomer-universiteit an de PS op gaat leveren. Dat werd langzaam duidelijk en ziehier enkele van haar punten: ze eist voor haar vertrek als baas van de PS niet weinig.  Ze wil dat het “niet-cumuleren van banen” gedeeltelijk wordt terug gedraaid en ook dat de benoemingen in de PS-federaties niet meer conform de resultaten op het congres zullen lopen. Zo zou zij haar handen vrij krijgen voor deze benoemingen… Ze wil daarmee de “oude PS” die van Hollande c.s. ondermijnen, fluistert men.
Aubry vertrok en droeg haar job over aan Harlem Desir… De wijze waarop dit gebeurde krijgt democratisch gezien geen medaille. Zeker niet na die zeer geprezen primaires voor de presidentskandidaat. Lille heeft zijn burgemeester weer volledig terug, maar ze zal best wel af en toe met Harlem bellen en ook goed kijken wat het jaar 2017 de PS gaat brengen; dan zijn er weer presidentsverkiezingen.

DE VRIENDSCHAP IN DE POLITIEK
Vriendschappen in de politiek zijn zeldzaam zeker in barre tijden ná goede tijden. Ziehier wat enkele vrienden van Sarkozy vóór en ná zijn verlies over hem zeiden:
Fillon eerst: “Men zal over deze 5 jaren ooit spreken als een moedige periode zoals die van de “Trente Glorieuses”  en recent zei hij: “Nicolas zei vaak tegen mij “Je bent te voorzichtig”. En ik zei dan: “ja soms wel, maar jij bent te gehaast”…
Nu Bertrand, ook UMP: “ Nicolas Sarkozy is de man die Frankrijk nu nodig heeft”. En recent zei hij: “Ik herken me niet in die te rechtse campagne die Nicolas voerde”.
En dan Estrosi: “Welke beslissing Sarkozy ook zal nemen ik zal aan zijn zijde blijven”… en voorheen: “Vergis u niet. Nicolas zal niet echt hervormen maar wat hier en daar aanpakken.. wat trucjes dus. En dan springt hij weer naar iets anders…”.
Le Maire sluit deze rij: “ Als Nicolas wil terugkomen zal ik alles doen om hem te helpen en ik zal hem zeker mijn plaats geven desgewenst”… en later zei hij: “Sarkozy spreekt steeds over “de tafel omgooien” maar ik wil niet terecht komen onder het tafelkleed”.
Such is political life…

KOMT LAGARDE NAAR PARIJS IN 2017?
Lagarde sluit voor haar toekomst niets uit, zegt ze. En dus vragen vele zich af wat ze gaat doen als haar IMF-mandaat in 2016 afloopt. Haar (zaken)man (in Marseille) kocht intussen al wat domeinnamen op Internet: Van het type: “Christine Lagarde2017”. Maar hij beweert dat het een “beveiliging” betreft dus om haar naam te beschermen “in alle gevallen”. Haar reputatie is zeer goed zowel tijdens haar ministerschap als tijdens de IMF-directie die ze nu voert. Enkel haar optreden in de affaire Tapie was een beetje arbitrair vonden vele. Gaat ze haar eigen politieke stroming oprichten? Vind ze haar plek terug in de UMP? Niemand weet het maar vele verlangen naar 2017 nu de regering Hollande steeds slechter scoort…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten