Totaal aantal pageviews

donderdag 28 juli 2011

HOOG TIJD VOOR WAT POSITIEFS!


Ik luisterde op, een frisse juli-avond, naar een Mahlerconcert in een openluchttheater aan de Mediterrannee. Een groot internationaal jeugdorkest voerde het perfect uit….  De symfonie Titan is prachtig en weer erg actueel: ze werd net vóór WO I geschreven en je hoort in de noten, de aankomende stormen. Wel 1500 mensen luisterden ademloos…  De avond was mede gericht “op aandacht voor de mensenrechten , harder nodig dan ooit”; zei een burgemeester. Die ook de eregast, de kleindochter van Mahler, hier introduceerde.
Daarna liep ik nog een stukje door het nachtelijke Marseille en zag “ons”  nieuwste Romakamp rond de Porte d’Aix: 200 armste Europese families sliepen er stilletjes onder wit plastic… Ze worden morgen of zo, opgepakt en, met elk 400 € ,uitgevlogen. En.. komen weer terug met de bus.. Dat is routine in  het Europa van nu. Wij zien daar meer van vanwege het zomerse weertje en de warmte hier… We zijn gewoon Europees vakantieland voor deze roma’s. Echt, zij vinden het iets positiefs en prettigs, dat moet u me geloven! Zo ziet dat er vanuit hún leven er gewoon uit.

Na zoiets moois is het echt tijd voor nog meer optimisme en positieve zaken, waar de wereld, (echt waar natuurlijk), vol mee zit. Ik bedoel nu dus die miljoenen geluksmomenten die de 7 miljard wereldburgers dagelijks beleven en die geen krant of TV halen. Maar er is , ook op andere vlakken, nog veel meer! Want wij zijn “maar” ruim 1 miljard (Europa + VS/Canada) van de 7 miljard op de wereld: peanuts eigenlijk, demografisch gesproken.
Dus ziehier mijn inventaris aan positiefs na stevig rondkijken:

Natuurlijk komt dat schuldplafond op tijd omhoog in Washington…die Boehner kijkt wel uit. Hij wint dit spelletje krachtvoetbal en buigt op het laatste moment, om Obama niet de”eer van de presidentiële  ingreep” te gunnen. De grote (inter)nationale schade aan de Amerikaanse maatschappij is in zijn optiek hier gerechtvaardigd.. Dus het schuldplafon gaat naar 15.000 miljard of zo… So don’t worry.

Khadaffi lijkt definitief verloren, er moet enkel een fraaie aftocht worden “geregeld”. Zelfs de Russen willen wel dat die oorlog stopt en dat K. (vooreerst in zijn bedouinentent) in  de Libische woestijn  blijft. Dus die behandeling van die aanklacht van het Internationale strafhof in de V-raad, wordt even wat “trager” afgewerkt…. De zoon van K. , Al-Islam ontsnapte op het nippertje aan een rebelse raket eergisteren… En Frankrijk en Engeland zijn het nu eens: K. mag eventueel, (maar wel stil terug getrokken!), in zijn land blijven… Die rebellen zullen dat moeten accepteren maar wat ze later dan doen? Tja dat blijft spannend.

België krijgt echt een 8 partijen regering als Di Rupio , doodvermoeid nu, wat is uitgerust! De koning dankt de Heer nu wel vijf keer per dag. Die Waalse socialisten moesten het werk doen… Al blijft het spannend, na meer dan 1 jaartje ruzie maken. Maar België gaat nu mogelijk ook ontsnappen aan een dreigende downgrading door Fitch en consorten! Bravo dus voor de zuider- , pardon noorderburen!

In de BRIC landen gaan de economieën voortreffelijk: grote groei, minder WW en elke dag is beter dan de vorige, De armoede in de wereld daalt daar erg snel… Let wel; ik heb het hier over iets van 50% (!) van de 7 miljard op onze aardkloot! Azië, Afrika, Zuid-Amerika zijn de gelukkigen, met hier en daar een ongelukje zoals die ellendige hongersnood in Oost-Afrika. China staat er demografisch op wat langere termijn niet echt lekker voor: het gaat Japan dan achterna (met zijn 220% staatschuld de hoogste ter wereld!). En ook Duitsland, kinderloos land,  dat in hoog tempo demografisch krimpt en zijn export met immigranten (bij voorkeur Oost-Europeanen, dat spreekt tot verdriet van de turken) op peil zal moeten houden.
Let wel: “wij” de Fransen, zijn de enige die qua bevolking stabiel blijven, een groot goed voor overmorgen en voor onze pensioenen!

De Turkse economie groei even hard als de Chinese en dat is voor het slap groeiende Europa een ware zegen. Westerwelle in Duitsland vindt nu ook dat de Turken in de EU mogen net als de paus en de VS en de (“westerse”) Arabieren. Het land is al een gerenommeerd Natolid zoals u ongetwijfeld weet en het heeft zeer goede contacten in het MO! Erg belangrijk nu niemand meer naar de VS luisteren wil in het grote MO-conflict.

Sarkozy schreef een persoonlijke brief aan elke Franse parlementariër om hem/haar op te roepen mee te doen aan het vastleggen in de Grondwet van een artikel dat het VERBIEDT (!) om een niet-sluitende begroting te maken. Zo hoopt hij de 2/3 meerderheid voor die wijziging te halen, al is er nu (uiteraard) eerst nog de grote verontwaardiging bij de PS en hun oppositievrienden. Natuurlijk is dit óók een verkiezingsstuntje van Sarko, maar pas op: Fitch c.s. kijken ook hier zeer strak mee het is geen grapje!

Er zijn grote voorraden zeldzame metalen op diverse zeebodems gevonden (door Japanners nu ook al)  en Peking liet al een nieuwe onderzeeër naar 5000 meter zakken  om te oefenen. Dus de schaarste die er nu is, vooral in de productie van hightech producten,  is zal dus worden opgelost. Al is het mogelijk niet zo leuk voor de vissen en zo.

Ook moet zeker nu niet worden vergeten dat de tegenstellingen bínnen de islam, dus met name tussen soennieten en sjiieten, sterk toenemen. Allereerst Iran tegen (vooral)  de Saoedi’s (die zich fors bewapenen via Obama’s fabrieken), maar ook in Bahrein en Syrië loopt deze interreligieuze spanning steeds hoger op. Dus is de kans dat ze het onderling fors aan de stok krijgen veel groter dan dat wij in Europa een “islamoorlog”  krijgen… Ook al denkt die zieke Breivik en zijn ultrarechtse vrienden daar  heel anders over. Hij voorspelt ONS een westerse oorlog tegen de moslimbezetting: die man kan niet tellen en is zijn kijk op het geheel op de aardkloot echt totaal kwijtgeraakt! Dus ook de idee van de PVV raakt “obsolete” , en gaat achterhaald worden dus; het verandert  snel tegenwoordig.

Tenslotte is de Amerikanen, met name de republikeinen (maar ook Obama’s club!), het lachen om het “oude versukkelende Europa” nu echt wel vergaan. Hun schulden per kop zijn nu hoger dan die in Griekenland!! En dat nu ook Frankrijk gedreigd wordt met een downgrading van haar rating (die tientallen jaren AAA was) … voelt die nu ook wat minder ernstig aan. Mogelijk weet u ook, dat het Chinese ratingoffice Dangong de VS al jaren op een lagere rating zette, dan “die oneerlijke Amerikaanse collega’s” (dat verklaarde hun directeur recent nog maar eens duidelijk!). China de grote financier van de VS (ze hebben ¼ van hun staatsschuld!) begint nu ook fors te remmen… Onderwijl vluchten nu de speculanten in het peperdure goud en de Zwitserse francs, omdat ze én de dollar én de euro niet meer vertrouwen. De VS-bond (staatsobligatie), die zo zeker was als wat, en heel vaak onderpand was voor vele transacties op de wereld… dreigt nu haar plek te verliezen: een revolutie is gaande.  Europa doet het dus echt niks slechter dan de VS: dat is dus effe andere koek!

U ziet het: als je er even voor gaat zitten is er heel wat positiefs te vinden en ik ben zeker nog wat vergeten. De voorwaarde is echter wel, dat je wereldwijd kijkt en ook met wat historisch besef. Mijn boodschap is dus eigenlijk: het hangt er vooral van af wáár je woont en leeft! Ruim de helft van de wereld ziet de toekomst optimistisch in! Dat is voorwaar geen negatieve boodschap, zeker niet, als je wat kosmopolitisch bent en de vele, zwoegende medemensen in andere landen , ook gunt wat wij al zo lang hebben. Dus mensen een beetje solidariteit en… en , hup, er tegen aan!

Ik wens u weer goed weertje toe!

Leon de Marseille (een der laatste julidagen van 2011)

1 opmerking:

 1. Jan van Adrichem29 juli 2011 om 12:27

  Leon,

  een machtig overzicht van de wereddgebeurtenissen. Het heeft iets weg van de vroegere radiorubriek van mr. GBJ Hilterman: 'de toestand in de wereld'. Hij einigde elk praatje met die woorden zoals jij eindigt met 'Ik wens u weer goed weertje toe'.

  Inhoudelijk trof mij het meest je opmerking in de laatste alinea: het hangt er vooral vanaf waar je woont en leeft! Je zal maar in Oost Afrika wonen met zijn hongersnood en een fundamentalistisch regime dat buitenlands hulp blokkeert. Ongewild leg ik een relatie met de gebeurtenissen in Oslo. Breivik lijkt een intellectuele dwaas die denkt dat een situatie zoals bv daar in Oost Afrika maatgevend is voor de islam en we daartegen dus een niets ontziende oorlog moeten voeren in eigen land tegen elke niet-nationalistische burger.

  Ik vind het terecht dat hier nu in Nederland, zij het een voorzichtige, beweging op gang komt om Wilders ter verantwoording te roepen. Zijn gedachtegoed (nou ja 'goed'?!), dat hij op een provocerende, kwetsende en beledigende wijze de wereld in spuit kan de voedingsbodem zijn voor radicale krachten in de samenleving. De strikte scheiding tussen doen en zeggen die Wilders aanhangt kan gevaarlijk zijn. Daarover moet Wilders diep gaan nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen