Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 juli 2011

EEN BEETJE BLOGGEN OP EEN MOOIE, RUSTIGE ZONDAG


In de vroegte, zie ik mooie blauwe luchten en een glinsterende Mare Nostrum en geniet van de zondagse stilte in Marseille. Een mooie dag, om wat te bloggen, om  te luisteren naar het filosofisch kwartet op de (ned.)  TV , om wat te lezen en  nog wat te fietsen.  Maar als ik achter mijn laptop zit om “even” mijn blogje te dichten, rolt  een  steeds extremere en radicaliserend politiek-maatschappelijk tafereel  aan me voorbij…  Ik vraag me af wat er met eigenlijk met ons gebeurt.. en kan geen “goed” blog-onderwerp kiezen... 

De Noorse “christen-radicaal” Breivik, ging over  tot extreem terrorisme. Hij werkte jaren aan een politiek manifest over de Vrijheidsstrijd van Europa en bereidde, als een echte “lone wulf”, een kille moordpartij voor, uitgevoerd met militaire perfectie. Een kruisvaarder, die alle –ismen van de moderne wereld is gaan verafschuwen, daartoe geïnspireerd door de extreem rechts-radicale scène in Europa en die 9/11 mee maakte. Die wereld waarin ene Wilders en Nederland  voor hem held en voorganger zijn en waarin het past om de Nobelprijs voor de Vrede  aan Hirsi Ali te geven.  Hij vindt zijn daad afschuwelijk verklaart hij, zonder enige emotie, maar die was nodig, het kon niet meer anders… Hij neemt, namens “ons”,  wraak op linkse politici en media met een megabom à la Oklahoma in 1995 in het regerings- en mediacentrum van Oslo. En executeert, vol toewijding,  bijna 100 jongeren verwond nog eens 100  jeugdige socialisten , waaronder vele allochtonen,  in een 90 minuten durende executie. Zo roei je de gevaarlijke islam en het verwerpelijke socialisme in een klap uit, met een bom en met speciale kogels, die grote interne wonden veroorzaken.  Het is voor hem  opmaat voor een Europese oorlog, die in 2083 uitbreekt, weet hij, en waarin links en de gevaarlijke islam moeten worden uitgeroeid om weer de eigen Europese wortels terug te vinden. Maar eerst moet alles wat fout is, stuk en kapot…
Hij wacht nu in zijn cel enkel op het moment om zijn boodschap van waarheid en alarmering aan ons allen te verkondigen, ook tijdens zijn proces. Hij toont zich als een  kruising van een nieuwe Hitler en Bin Laden, die de wereld (opnieuw)  moet redden. Nu tegen rooie politiek, multi-cultiralisme, feminisme en die verfoeilijke moslimreligie..  Een soort “Mein Kampf”en een soort “Fitna” en een high-tech Sturmgewehr, ontbreken dan ook niet in zijn aanpak… Breivik  is een kind van gescheiden, socialistische ouders… en zijn biologische vader woont met pensioen in de Aude.

De Amerikaanse republikein Boehner en de zijnen, met de uiterst radicale Tea-party als boegbeeld, voeren een onverbiddelijke strijd tegen het democratische potverteren en de belastingterreur. Ze lijken vast van plan om de president van hun land en diens “linkse” aanhang, politiek de nek te breken, met een ideologisch radicalisme  zonder weerga. Zelfs een faillissement van de geldverslindende federale staat  en een nieuwe crisis van wereldformaat lijken hij en zijn achterban daarbij niet te schuwen. Intussen straalt de wanhoop en radeloosheid  af van de gezichten van Obama, Geithner en Clinton die niet meer weten waaraan ze toe zijn…. 2 augustus is niet ver meer en natuurlijk zal Obama er  iets op vinden…?

De Franse econoom Bavarez, die eerder op visionaire wijze, net als Nourbini,  de crisis van 2008 exact voorspelde,  schrijft een, wanhopig en bedroevend,  artikel over de nieuwste politiek/financiële crisis in Europa en van de euro. Hij geeft niet de schuld aan speculanten en de ratingburo’s, maar wijst op het gebrek aan daadkracht en de kakofonie van de Europese leiders en politici. Met de kracht van de wanhoop probeert hij een uitweg te schetsen uit een scenario dat lijkt te leiden tot een diepe EU-brede crisis, die zal volgen op de aanstormende euro-crisis. Daarbij krimpt de eurozone  in tot “Duitsland en omgeving” en de rest van de EU-landen keert terug naar eigen gedevalueerde valuta. De opmaat voor een “nieuw Europa” , niet solidair, vol egoïsme, met groeiende tegenstellingen en fricties, vertoont zich. Een Europa, dat wij, naïef genoeg,  ver achter ons waanden.. De door ons gekozen politici, die met steeds meer opportuun populisme hun “versleten” politieke ideologieën en partijen trachtten te redden zijn radicaal, radeloos en reddeloos en verbergen dat met machogedrag en verbale kunstjes.
       
We voelen het allemaal: er nadert , steeds nadrukkelijker voelbaar, een soort van “ommekeer” na een ontknoping , een ontlading. De symptomen zijn onmiskenbaar en wat we zien is wat meer dan een paar gevaarlijke gekken… Beelden van de 30-er jaren dringen zich op en we weten het allemaal:  uit die periode is Europa herrezen, als nooit tevoren, maar ná een clash van formaat, die de spanningen op extreme wijze bekoelde en  die ons dwong tot uithuilen, het opruimen van de brokstukken op en opnieuw beginnen aan een betere wereld. Het lijkt het onontkoombare lot van ons mensen tezamen, enkel zó kunnen we vooruit komen en  overleven. Nieuwe hoop gloort enkel, na diepe wanhoop en vertwijfeling en de aanloop was steeds toenemend geweld, -gevoed door radicalisering en extreme ideologieën-, die onze wereld weer “eenvoudig maken”  alvorens opnieuw de complexiteit van het verschijnsel mens te kunnen accepteren en te kunnen hanteren.
U twijfelt? Wel  probeert u zich zelf maar  eens te verzetten,- en geweldloos dat spreekt-, tegen die sluipende neergang, die alom voelbaar is. In de natuur ligt overleven bij urgentie, maar op enkele millimetertjes van het gebruik van geweld.   

De witte zeilscheepjes varen de Vieux Port uit, voor een dagje ontspanning, ver van de woelige politieke baren, geweld en oorlog. Wij mensen kunnen wel tegen extremiteiten, het is deel van onze habitus , onze  natuur. Dat zal ook niet veranderen en het verzekert uiteindelijk ook onze vooruitgang,  onze verdere evolutie als bewoners van deze zo mooie en soms ook zo wrede aarde.  
En, oh ja, ook nog even dit: sommigen willen de Koran doen verbieden, omdat die tot geweld aan zou zetten.  Breivik leert ons nu, dat ook de Bijbel er aan zal moeten geloven .. en wie Israël beziet, zou ook aan vreedzaamheid van de Torah kunnen twijfelen. Dat ruimt dus lekker op..    
Ik wens u goed weertje!        

 Leon de Marseille
eind juli 2011

2 opmerkingen:

 1. 'n Blog van hoog, professioneel gehalte. Grote meerwaarde.
  Mooie mix van rationaliteit en gevoel.

  (Ik wou dat ik wist hoe ik deze blog kan loszingen van de site; om hem vervolgens aan mijn beide dochters door te mailen.)

  Dus: dank voor deze blog !

  Met vriendelijke groet, frits

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Frits, je kunt de adresregel kopiëren op het moment dat je in deze blog bent. Dus http://leon-de-marseille.blogspot.com
  Dan kunne de dames meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen