Totaal aantal pageviews

dinsdag 11 juni 2019

MILJOENEN JAREN VECHTEN TEGEN DE NATUUR

   Ja, de natuur is mooi maar ook.. gevaarlijk voor ons aardbewoners! Die moeten vechten om haar de baas te blijven..
   Ook al is onze levensverwachting sinds 1918 met liefst 30 jaar verbeterd, tot nu gemiddeld 71 jaren. Dat kwam vooral door: brillen, zeep, verwarming, vaccins, medicamenten en toiletten.  Zo beheersten we kanker, TBC,  AIDS, hepatitus, tetanus etc. .  Ooit deed de zwarte pest een op de drie Europeanen sterven in korte tijd: 1720 was een vreselijk rampjaar in Marseille.
   Voor de moderne landbouw kwam stierven er 2000 fransen per jaar rond 1900 aan de honger. De spaanse griep kilde er 50 miljoen rond 1918! Mazelen waren de oorzaak van  6 miljoen doden per jaar en dan waren er nog polio en TBC.
   Nu neemt de ecologie de vroegere plek in van de religies.  Na de Verlichting met zijn ratio,  kennistoename en vooruitgang, zien we in de 21e eeuw weer wantrouwen groeien tegen de wetenschappelijke vooruitgang. De mensheid voelt zich weer schuldig aan misbruiken van de natuur en ziet een nieuwe apocalyps komen. 
  De ecologie kreeg anti-humanistische trekjes  en werd wat totalitair van karakter: Stop met de groei want de mens vernietigt de aarde! Er zijn al bewegingen die de mens tot vrijwillige sterilisatie aanzetten en we nog meer "rampologen" komen. 
   Enkel de technologie kan ons redden en voorkomen dat we weer terecht komen in hongersnoden. Wij zijn de baas van de natuur en dat moeten we tonen. Maar niet door terug te verlangen naar de Middeleeuwen. Groeivermindering uit naam van ideologie en religie is een verwende reactie van blasé geworden Europeanen. Besef dat onze voorouders, daar al 1000 jaar geleden mee begonnen..
(Bronnen: mede artikel van Laurent Alexandre).

Leon de Marsilho, juni 2019

.

1 opmerking:

  1. Mijn (lange) reactie floepte
    .. weg . Kon hem/haar niet terughalen. Kan natuurlijk aan mijn cellphone liggen .. Denk dat ik niet niet nog es n 2e keer dat risico ga lopen ..

    BeantwoordenVerwijderen