Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 april 2019

TEKENEN VAN ONVREDE IN LA FRANCE

   De Gele Hesjes zijn al 21 weekends actief en botsen soms fors met de politie. Omdat ze op verboden terrein liepen of omdat ze winkels belaagden. Sommigen zeggen dat de "black blocks" , - een groep anarchisten die het kapitalisme willen kapot slaan-, de daders waren.
   Ze waren in het begin met vele tienduizenden in de straten; nu zijn het er nog 30 à 40-duizend in heel Frankrijk (waarvan ca 40% zich in Parijs toont).
   Ze willen zich organiseren en aan de EU-parlementsverkiezingen meedoen. Maar gaat dat echt gebeuren?
   Macron en de zijnen trachten te begrijpen wat ze willen en nemen aan dat het gaat over "meer koopkracht" en "het referendum op initiatief van burgers, het zogenoemde RIC".
   Ervaren franse politici roepen de regering op deze signalen zeer serieus te nemen: Giscard D'Estaing zei dat recent met nadruk.
   Is het een begrijpelijke onrust in La France en moet je het in verband brengen met een werkeloosheid, die hier al meer dan 50 jaar boven de 8% ligt?
   De Gelen hebben veel invloed op het politieke klimaat en zowel ultra-links als ultra-rechts vissen in deze vijver vol onrust.
   Blijven ze actief en groeit hun aanhang of is die alweer aan het verdampen? Zoals dat eerder gebeurde in de sociale geschiedenis van het complexe Frankrijk?
   De toekomst moet het ons leren...

Leon de Marsilho, april 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten