Totaal aantal pageviews

zondag 16 december 2018

MARSEILLE EN MACRON OVERLEEFDEN ACTE V VAN DE GELEN


De laatste woorden van deze blog werden getikt aan het einde van de nacht van "ACTE V",  waarin Parijs een volgende vernieling bespaard bleef. De opluchting was groot...


FRANKRIJK WAS ALTIJD AL:  UNE EXCEPTION!
Ook als het om revoluties gaat waarvan zij "de uitvinders" zijn en waarbij een koning zijn hoofd verloor. Zover kwam het nu (nog) niet, maar Macron moet , -na 18 maanden als president-, diep door het vele stof..

NA 18 MAANDEN, ZIJN POPULARITEIT ZAKTE OP 23%

Vele weten niet dat in La France na WOII dus sinds De Gaulle aantrad , zowel ALLE hervormingsplannen die de regering wilde, na flinke straatoproeren, moesten worden ingetrokken! Van De Gaulle tot Mitterand en van Sarkozy tot Jospin.. Niet tijdens Hollande want die probeerde niks.. Denk maar aan mei 1968 toen het ook op de uni's van Nijmegen en vooral Tilburg (!) flink roerig werd! Ik was wetenschappelijk medwerker inTHE en daar riep ene  Joop Doorman, ( ja, zoon van Karel..), filosoof bij Bedrijfskunde, ons ook op, -gekleed in vuurrood pak-, op te gaan naar de franse revolutie in Parijs!
Wij hadden daar geen zin in en Joop ging niet alleen..  En ik weet nog dat ik tijdens mijn college-aandeel ook moest uitleggen aan opstandige studenten.. "wat de maatschappelijke relevantie was van het onderwerp  Statische kwaliteitsbeheersing in productie-processen". Wat niet echt meeviel. Mijn prof. (organisatiekunde)was er toen doodsbang van!
Dus verbaas u er niet over dat nu ook president Macron AL zijn hervormingen introk! Er is in bijna 70 jaar dus niets veranderd..  Wat de meeste fransen ook goed vinden dus... hij moet wel! Kortom in La France geldt weer: WEINIG NIEUWS ONDER DE POLITIEKE ZON!


PARIJS ACTE IV
PARIJS ACTE IV

 
We zagen in Parijs (maar ook in Bordeaux, Nice, Toulouse en Marseille en elders, groot gedonder in de straten. Op 8 december j.l. was er al de ACT IV van dit drama. De 4e zaterdag dat Parijs etc. met enorme politie-troepen de zaak moesten temmen. Wat niet zo simpel bleek door die vele Gele hesjes maar vooral ook door die jeugdige a-politieke (!) reljongeren. Die niets vrezen: ze slaan alles kapot, beroven winkels, steken auto's en gebouwen in de hens, en vernielen staatssymbolen als de Arc de Triomphe..  Op 15 december volgde Acte V , die de ommekeer inluidde.

ACTE IV: liefst 90.000 agenten waren in het land op 8 dec. op de been om 120.000 woeste betogers in toom te houden.  Wat pas bij de 4e keer een beetje lukte.. Nogmaals: dat is exact het beeld van mei 1968 toen De Gaulle zelfs uit het land vluchte naar een franse kazerne in Duitsland! Echt waar!
Macron peilde alle politieke partijen net voor de 4e zaterdag, waarbij hem sommigen adviseerden om de staat van beleg "voor even in te stellen". Vele adviseerden om snel zijn plannen in te trekken.. zoals al 60 jaar in het land was gebeurs: zie boven!
Wat we ook zagen was dat de gekozen parlementaire meerderheid van Macron weinig indruk meer maakte: de straat-meerderheid die niet politiek maar "geel is" is eigenlijk de meerderheid met de macht nu. De straat regeert even.. De parlementaire democratie is ingezakt.. De verkiezingen zijn niet meer de basis.. Maar PM Philippe overleefde ruim een linkse motie van wantrouwen..

PARIJS ACTE IV
PARIJS ACTE IV..

 
ACTES IV EN V VAN DE GELE OPSTAND.

ACTE IV, "zwarte zaterdag" volgde met 89.000 agenten en 135.000 gelen in de straten, waaronder ook valse gelen van radicale huize, die hier "casseurs" heten. In Parijs waren 8000 agenten actief tegen 35.000 opstandigen. De politie trad veel sneller op en hield meer dan 1700 mensen in het land aan (meer dan 1000 in Parijs), waarvan het grootste deel werd vastgezet. Het aantal gewonden liep ook op: het gevecht was duidelijk harder verlopen: ruim 100 in totaal waaronder 30 agenten. De agenten waren veel flexibeler van inzet om op de vele wisselende hotspots in Parijs te kunnen reageren. Maar het aantal aanvallen op Parijse winkels nam drastisch toe en de materiele schade bleek enorm. Ontelbare ruiten kapot, interieur stukgeslagen en vaak werden winkels gewoon beroofd! De psychologische schade was mogelijk nog groter en het aanzien van het land in het buitenland leed fors.  

SELFIE ZATERDAG 8 dec.IN MARSEILLE VOOR DE CRS-MUUR

Macron vluchtte niet en speechte ferm op 10 december: liefst 23 miljoen mensen luisterden, hoe hij bakzeil moest halen. Minimumloon 100 euro/maand omhoog, eindejaar-premie onbelast, vrijstelling van sociale premies voor gepensioneerden (met minder dan 2000 euro). Hij leek echt op de sociale kerstman. En hij had eerder al die brandstoftax opgeheven en nog meer.. De gele hesjes luisterden gespannen in het hele land, maar waren eerst nogal.. ontevreden (!). Maar een dag later begon de schifting die langzaam naar naar 50/50 neigde. Enkele radicale oppositiepolitici wilden dat ACTE V op de volgende zaterdag in Parijs gewoon moest doorgaan.. Toenemende verwarring bij het begin en ongeveer de helft van de gelen wilden dat het kalmer zou verlopen. Het bleef onzeker dus toch maar 70.000 agenten op straat, waaronder de weer 8000 in Parijs.  De zwarte zaterdag 15 december begon met wat onrust en confrontaties al om 9.00 uur, maar bij het begin van de avond (met ijskoude regen) gingen de meesten in Parijs huiswaarts. En de casseurs deden niets: de politie was 4 keer zo sterk dan het aantal gelen in Parijs: 1 agent op 4 gelen. De uitgebreide maatregelen bleken deels on-nodig en de afgrijselijke beelden van verwoesting en plundering bleven Frankrijk bespaard. Het aantal aanhoudingen en arrestaties ging naar de helft en het aantal gewonden bleef beperkt tot xxxx waaronder xx agenten. De onrust was het grootst in Bordeaux, Toulouse en Amiens, Montpellier en ook Marseille hielden het nogal rustig. De balans in de ochtend werd niet nog een keer een drama! 
De hele dag was opgeroepen tot het "nationale debat" ook door de president van de Assemblee en de regering showde haar vastberadenheid tegen de casseurs voor de nacht..


PARIJS ACTE V (15 dec)

IS DIT WEER TYPISCH FRANKRIJK?
Is Frankrijk met zijn massieve sociale onrust wel een echte uitzondering? Die vraag gingen meerdere regeringen in de EU zich stellen, ook in Nederland.
Zie ook Obama en Hillary Clinton die het verloren van ene Trump! Die ook de stemmen pakte van de "vergeten ontevredenen".. zei het met 2% meer dan Clinton. Platteland tegen de modernen van de stad, intello's tegen volksmenners, kosmopolieten en monialisten tegen anti-immigranten voorstanders.. Kortom: de achtergeblevenen, zij die uitstapten en het niet meer snapten, zij die de veranderingen niet meer aankonden zij kwamen overeind. Bij Trump via de stembus en bij Macron via de gelen op de straat..
We zien het ook al in België en ook in Nederland en Duitsland zitten die breuken in de (grijze) bevolkingen. Denk ook aan de verkiezing van Erdogan die het conservatieve religieuze platteland achter zich kreeg TEGEN die moderne goddeloze stadsbewoners! Idem Poetin gevierd op het plaateland (van vadertje Stalin) en niks gepruimd bij jongere stedelingen..
Dit zijn ook breuklijnen, net als die in het westen: de maatschappij breekt in twee! Zelfs binnen  relaties en in gezinnen is soms de breuklijn spannend..

De klap voor de franse economie is niet gering: natuurlijk door de grote materiele schade die moet worden betaald, het omzetverlies van winkels en musea en de Eiffeltoren maar nog erger is de imago-schade. Frankrijk verliest zijn aantrekkelijkheid voor investeerders. dat zal de groei remmen en dus de staatsinkomsten en due moeten.. óf de uitgaven omlaag óf de belastingen weer omhoog!


PARIJS ACTE V 15 DEC.
Het was pijnlijk (of komisch ?) om Erdogan en Trump te horen, die Macron kapittelen over "slap bestuur"!
Nu op naar 22 dec en met een Acte VI? Dat ziet er NU niet naar uit gelukkig. Macron e.a. roepen op tot kalmte, rust en vreedzaam debat..

Leon de Marsilho, 16 dec. 2018


 
BIJLAGE: CONFRONTATIES IV EN V VAN GILETS JAUNES IN CIJFERS


ACTEURS
Acte IV: De Gelen: Frankrijk 171.000, Parijs 5500 en Champs Elysees 3000. Acte V: Frankrijk 66.000 gelen, Parijs 2000 (Begin ACTE I: 300.000!). .

Acte IV: Casseurs Parijs: 1500, Acte V: quasi nul.
Politie: 89.000  en Parijs 8000. Acte V: 70.000 en Parijs weer 8000. 

CIJFERS CONFRONTATIES PARIJS
Acte IV: start zaterd. 10.30 uur, einde 5 uur zondagmorgen. Acte V: start 9.00 uur einde 21.00 uur. Ruim 18 uur resp. 12 uur.

Acte IV: 2 waterkannonen, 2 panservoertuigen, bereden politie en duizenden traangasgranaten. Acte V: 4 waterguns, 8 pantservoertuigen en flexibeler optreden politie.

Acte IV: Honderden barricades (gebouwd van straatmeubilair en bouwsteigers). Acte V : een enkele barricade..
 
Acte IV: 280 aanhoudingen, 300 in arrest en 110 gewonden (waaronder 20 agenten). Acte V: 114 aanhoud en 6 gewonden.

Acte IV: Honderden auto’s in brand, honderden winkels, banken, kantoren  kapot,  soms beroofd; Acte V: geen vernielingen gemeld.

 
CONFRONTATIES ELDERS FRANKRIJK
Acte IV: Bordeaux, Nice, Toulouse, en Marseille in reuring. Marseille:korte confrontatie na vreedzame betoging. Geringe schade. Soms: ook gebouwenschades: prefecturen, mairies, etc.. Acte V:  reuring in Bordeaux, Toulouse en minder in: Amiens, Nantes en Marseille.


 
Leon de Marsilho, 16 dec. 2018








Geen opmerkingen:

Een reactie posten