Totaal aantal pageviews

woensdag 1 november 2017

DE MIDDENKLASSE ZIT ECHT KLEM!



MIDDLE CLASS VROEGER AL DE SPIL VAN DE LIBERALE ECONOMIE..



HET ENE KOMT, EN HET ANDERE GAAT


IS HET WESTERSE
                  LIBERALISME "VERSLETEN"?
 
VS: OOIT VLUCHTTEN EUROPEANEN NAAR VRIJHEID


 
   EN IS NU DE MIDDENKLASSE DE KLOS?

Luce, is columnist bij Financial Times en schreef: “The Retreat of Western Liberalism”. Na vele andere publicaties over; val van de muur, de multipolaire wereld, etc. .

DE LAATSTE DOODGRAVER VAN HET LIBERALE?
En nu dus meer over: "dat wat Poetin en Erdogan c.s. niet van ons willen over-nemen", zo zegt hij en kijkt terug op de Koude Oorlog: "We moeten weer zorgen, dat we niet van binnenuit worden verscheurd”.
THE LORDS OF COLD WAR
NOW:HIS MISTAKES ARE CLEAR
LORD A A LIBEARATION WAR?



Wel: al 25 democratieën gingen in de soep, van Rusland via Turkije tot Venezuela. De oorlog in Irak gaf een forse tik en Bush en Blair maakten een vitale fout.
Dan volgt de crisis van 2008 en daarna zien we China e.a. met hun groei met dubbele cijfers. En de atlantische wereld zakt af naar magere 2%.
ZIE WAAR NU DE GROEI IS!
Het chinese autoritaire model komt in en zie hoe China zijn invloed vestigt in Afrika en latijns Amerika. Xi is tot onze verbazing nu de echte liberaal, terwijl Trump de VS 
afsluit. China moet wel en Trump roept om “America First” met zijn vreemde impulsen.
We zwoeren bij de noodzaak van creativiteit en vrijheid van het woord, belangrijke voorwaarde voor liberalisme. Maar nu produceren de semi-democratieën de echte groei..

NA HERSTEL DE STAGNATIE 


Sinds 1970 verdubbelden de inkomens in Afrika, ze vervier-voudigden die in Azië en het westen stagneerde.. De middenklassen verloren bij ons hun betere plek.
De middenklasse, dat is de grote groep "tussen de armen en de rijken in". Die het meest produceert en consumeert en dus de spil is van elke liberale economie!
Zie de econoom Robert H. Frank met zijn "labour index". In 1950 moest je 45 uur werken om de gemiddelde huur te betalen in amerikaanse steden; dat is nu 110 uur. De westerse middenklassen raakten in een structurele en duurzame ontwikkeling naar beneden..
OVERHEID KOOPT, BURGER WACHT AF..

De high-tech (NBIC + AI) treft de jobs uit de middenklasse: en nu van de lagere tot de betere jobs!  Zowel de "simpele administratieve job" als die van advocaat of zelfs chirurg wordt nu bedreigd. Dat is nieuw: eerder waren enkel de zwakker opgeleiden de klos. AI veranderde dat drastisch, nu overleeft de huisarts beter dan de opererende specialist (die door robots wordt geëlimineerd"). De verschillen "arm rijk" nemen verder toe. Hoog opgeleid, slim en handig geeft goede kans op miljardair worden en dat is vooralsnog een selecte groep. 
Wie laaggeschoold is trekt het niet meer. En als hij niet ook andere vaardigheden heeft is hij verdoemd tot een armer leven. 
Dus er moet een Marshallplan voor de middenklassen komen: die van nu en morgen dus. Zie nu de politiek van D66 in Nederland en Macron in Frankrijk. De middengroep moet snel nieuwe competenties krijgen. Er moet op een omvangrijke omscholing worden ingezet, Denemarken werd daar goed in. Omscholing en onderwijl een hoge WW-uitkering.. Ons te sociale protectie-systeem moet op de schop in de “gig-economy” en die van: "les petits boulots”.
 De populisten roepen: Weg met die mondialisering en eisen bescherming van jobs.

DE ECHTE LAKMOESTEST! 
VRIJHEID IS LASTIG TE BEHOUDEN


Maar zij weten niets tegen tegen die automatisering, die AI, de echte oorzaak. Die veel linker wordt dan de mondiali-sering! De fiscale progressie bereikt ook de limiet: zeker in het fiscaal dolgedraaide Frankrijk. 


LIBERALISME: OOK EEN VONST UIT WHALES!
Zie ook de kwestie van de “identiteit”! Als je begint met etnisch onderscheid te maken, scheidt je groepen en verbindt niets en niemand. De triomf van links, waarbij eerder de niet-blanken steeds meer plek wonnen bij verkiezingen drukt die blanken (zeker de conservatieve) nu fors in de verdediging. Minderheden wisselen van visie: zie het echec van Clinton waar vele hispanos nu niét vóór hen stemden. Zij stemden laatste keer “vooral blank”!  Het bleek dat alle middenklassers (en van elke kleur) in de verdrukking zaten in die nieuwe economie. Dat hadden de democraten echt niet gezien, maar Trump c.s. wel.
OOK POPULISME BLIJKT FRAGIEL!
OUDE ENHANCED LIBERAL!



Het racisme is dus niet reden nr.1 voor het populisme: maar het uitblijven van de groei! Het vertrouwen in het oude systeem breekt en dus pakten de demagogen hun kansen, overal.

Hoe meer de dure verzorgingsstaat zich terugtrekt, hoe sterker de populisten worden. De mensen zien de sociale zekerheid verdwijnen. Je kunt het prachtig vinden dat Duitsland en Zweden zoveel asielzoekers ontvingen: het westen op z’n best. Maar het werd te pover gecommuniceerd en de integratie-problemen werden onderschat. En vele werden bang "over hun aandeel in de verzorgingsstaat".
 

DE VERGRIJSDE CONSUMENT
POPULISTISCHE BELOFTE



Je moet de volgers van de populisten dus niet verdoemen. Het was nogal eens de hypocrisie die heerste. Obama en Clinton waren eerst voor het homohuwelijk, maar Clinton niet meer na 2013.. Men liet zich te veel leiden door de publieke opinie en nu moeten we de massa niet toeroepen dat zij “de foute kant van de geschiedenis kiezen”. Want dat levert “fuck you” op. Obama maakte die genderregel over de toiletten in scholen, en die zette Trump meteen op winst!

DE LAATSTE VERSIE, BEVALT MAAR MATIG..
Hij was er zeer gelukkig mee.  Want dat “toonde dat gender-punten belangrijker waren geworden dan de echte grote problemen van de midden-klasse”..


Moeten politici dus niet betere pedagogen worden en tonen dat vele andere uit diepe armoede ontsnapten? Maar dat enerveert hen die achteruit gaan nog meer. Iemand zij recent dat: de miljardairs van begin 19e eeuw armer waren dan de huidige middenklasse. Wat natuurlijk fout werd opgepakt.. 
Er is nu veel meer dan enkel economie van belang! Ook je plek in het geheel telt en als je tot een nietsnut voelt worden  raak je zeer gefrustreerd.




DE LES VAN TRUMP THE TWEETER










De elites hadden beter moeten weten. Slacktivisme (heet ook wel lui activisme) was een handige "hide-out" voor de elite. Die willen steeds beter en dat ook voor hun kids. Maar kan dat doorgaan: is dat sociale kapitaal doorgeven nog wel mogelijk?
Nee: die mooie existenties in Londen en Parijs zijn nu aan hun taks, door wat zich buiten de liberale eilandjes afspeelt.

Is Luce te somber? Is het niet gewoon en tijd van transitie waarin we ons aanpassen aan mondialisering en numerieke revolutie? Luce zegt: ik ben blij met wat ik bij Merkel en nu Macron zie. 
PRESSFOTO OF THE YEAR!
M EN M:  NEW EUROPEAN  SWEETS?


Die herstart van de frans-duitse motor die ook de EU oppept. Hij is ook optimist omdat pessimisme zeker niet helpt.  Maar als hij die vreselijke afgang ziet van de VS nu, waar men zich onderling afslacht terwijl de chinezen opkomen, wordt hij droevig.  Macron gaat mogelijk helpen, maar we moeten het effect niet overschatten en niet teveel verwachten. Als hij kraakt, gaan Melenchon en Le Pen hem neersabelen. Dus het glas is: of halfvol of halfleeg...
What will to-morrow bring? Is 2017 echt een jumping-year, op weg naar een andere wereldprent? Minder natiestaat en meer "regionaal etatisme"? Zie nu Catalonië..


LEES ER OVER: HET IS MORGEN
DE HANZE WAS OOK EEN "REGIO STAAT". 


Wie zullen de "echte agents of change" blijken te zijn? Waar zijn de andere nieuwe Macrons? Zie Oostenrijk en Ierland?

DE MEGAPOLEN WORDEN DE CHANGE-AGENTS




Wat ik bedoel kunt u ook zien in de volgende plaatjes. Wat gaat er met de huidige 230 natiestaten gebeuren?
De EU Werdegang is een voorbeeld, na die van de VS en ook Duitsland was er een. Op dus naar iets dat lijkt op de oude regio-hanze, gebaseerd op big cities?
 




NEW IDEAS ABOUT OUR WORLD: THEY EXIST!


EN HIER IS DE KRITIEK AL WEER..
 

NU NOG ZO'N JUMP NAAR 2018?






Léon de Marsilho,
      4 november  2017 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten