Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 november 2016

DE MODERNE MENS, IS NIKS BANG!


 
DE MODERNE MENS,
                                 IS NIKS BANG!  
                          
 



BLOG +
INFOBLOKKEN.

-OVER ONZE LAATSTE DAGEN
-BETER BENUTTEN VAN DE HERSENS KAN.
-WE LEVEN MET DUIZENDEN ALGORITMES
-DE BIOTECHNOLOGIE GAAT ER VAN DOOR!
-SUPERMERGER IN DE AGRI-CHEMIE?
-WAAR GAAT DE “NIEUWE MENS 2.0” NAAR TOE?

 
Het boek: ”La Fin de Vie", van twee franse specialisten in “paillatieve zorg”, is onthul-lend.





 Het vertelt wat medici weten, wat wezelf kunnen doen en hoe we ons kunnen voor-bereiden op ons einde. Hun motto: “Filosoferen, is leren om te sterven” (Montaigne) en “Leren sterven is ook leren leven”..                                             

Ze schrijven open over de manier waarop mensen sterven. De meesten gaan geleidelijk naar het einde, de organen worden moe en traag en dan stopt er een. Ook omdat bij verzwakking, de hersens voorrang krijgen (ij glucose-voorziening en zuurstof) tot de ademhaling of het hart stoppen..

We sterven voor 60% aan een gestaag voortschrijdende ziekte en voor 30% aan dementie. En maar voor 5% door een aanval of ongeluk. 58% sterft in het ziekenhuis, 27% thuis en 11% op de paillatieve zorgafdeling.

Oudere mensen raken vaak onder-voed: het lichaam gebruikt meer energie dan het nog kan opslaan. Ook al eet je hypercalorisch. Gewichtsverlies bestrijdt je door frekwent  kleinere hoeveelheden te eten.

Er komt een moment in de doodsstrijd dat je niets meer weet van honger en dorst. En bij goede pijnbestrijding leef je langer en kun je ook rustiger sterven. Een boek vol informatie en raad. En wie wil niet weten hoe zijn laatste momenten  kunnen zijn?

 

Maar we leven nu in de tijd van “de transhumane mens” en sommigen denken zelfs aan eeuwig leven.

De razende vooruitgang in (ook de medische) technologie zal in elk geval ons leven aanzienlijk verlengen: die stijgende trend is er al jaren. Daarom wordt er veel nagedacht over “de mens 2.0” en over “de technologische uitgebreide mens”.

DE ONGEREMDE IDRISS
Want: ons reservoir aan kunnen, kan  enorm worden vergroot, zeker wat de nog plooibare menselijke hersens betreft.



Zie wat de franse expert Idriss Aberkane daarvan weet. 
Zijn motto? "Onze gezondheid verbeterden we door meer hygiëne etc. en nu is verbeteren van ons mentale kapitaal  zeer geboden".

ABERKANE OP TED-EX
Hinderlijke blokkades en automa-tismen , in ons hoofd, kunnen we afbouwen, zo schrijft hij in zijn boek: “Liberez votre cerveau”. Deze prof-onderzoeker (Fr. , Polytechnique), toont ons dat het spel van onze neuronen veel beter kan functioneren.
NEURO-GPS
BEVRIJDT U VAN DE KETENS 
Hij is specialist in de neuro-ergonomie en ziet een “Re-naissance 3.0” komen. Neuro-economie is een nieuw vak, naast neuro-educatie en neuro-psycho-logie. Hun nut  bewijst hij vooral met: ”pedagogische spelletjes”. Vele geestver-wanten, zoals Frans de Waal (de primaten expert), zijn met hem daarvan overtuigd.



“Als de politici onze samenleving niet beter kunnen maken, moeten we dat zelf doen. Door ontwikkeling van onze hersens”! Zo kunnen we veel nog beter doen. Via bevrijding “van de neuronen". Wat past bij wat Goethe zei: “Behandel uw hersens zoals het moet en doe ze zo goed worden als maar kan”. Want: we bleven zitten met onvermogen dat ons werd aangeleerd.

Ook  William James zegt: We kunnen veel meer presteren met onze hersens!

De neurowetenschap levert bewijzen dat het stemmetje, “dat kan je niet”, kan worden overwonnen. De mens is superieur aan alles wat hij schiep en moet zich niet aanpassen aan wat er is. Want het kan altijd beter.

BIJ INTROVERTEN WERKT HET ANDERS...





De grote stad lijkt ook op een “hersenachtig bouwsel”. Met zijn gestapelde hersenlagen (= mensen in gebouwen), die zijn verbonden via internet. De functies van ons mentale bestaan zijn enigszins als een smartphone, ook  samen-gesteld via elementen. Zoals een land, octrooien, ontwerpen etc. kent die zijn "geassembleerd". En zie hoe ons lezen functioneert als een soort van logistieke keten. In 2016 is de “geografie van de hersens” weer verder bekend.


GLASER:COMPUTER MET REGIO 
Zie ook de computer ontworpen door Mathew Glaser, met zijn 180 zones, die je kunt zien als de wereldlanden. Stel u voor hoe deze kaart er uit zou zien in 1500 en 1950.. En in termen van resolutie en beeldkwaliteit sprongen we intussen ook van 1500 naar 1950..


 
Als we onze hersens beter zouden kennen, konden we ook ons gedrag, specifiek voor onze identiteit en vrije wil, beter snappen. En ook de “animale begrenzingen” die de evolutie achter liet.
DE NEURONEN COMMUNICATIE


Begrijp dus, dat u begrensd bent door uw hersenfuncties en vooroordelen: dat condi-tioneert u. Leer ze dus kennen en overwinnen. Ook vóór andere zich er van bedienen: ook u aan de lijn te houden. Onze hersens zijn er niet om ons “ te remmen” maar om “tegen te spreken”. En te vergeten. Het tegenovergestelde wat u op school werd geleerd. De school is de kanker van de neuro-ergonomie, omdat die werd bedacht in een tijd dat men niets van onze hersens snapte. Ze veranderde dus te weinig, terwijl de wereld enorm verandert.

 

Video-spelletjes zijn veel beter dan de school: we moeten leren wat ze voor ons kunnen doen ook bij de opvoeding.






HERSENLOOS OF NET NIET?
Onze school is uit de tijd van industriele revolutie en leert ons zwakke hersens behou-den: die goed zijn in te zetten in de industrie. Als meesters van de Renaissance ons zouden zien, zouden ze zich schamen.

 
Dat bouwen van de piramiden of een raket afvuren een collectief zou vereisen, is onzin. In het echte leven is de autoriteit tegen spreken verboden. Dus zien we de echt goede leerlingen gedijen buiten de scholen. Arthur Rimian-drisola die op 11 jaar zijn “bac” haalde was nooit op school; Grace Bush die twee licenties had met 16 jaar leerde zich alles zelf en Taylor Wilson deed een kernfusie in de garage thuis, met 16 jaar. Hij mocht recent met Obama in discussie over de energie van morgen..


VIRTUEEL HEEFT DE TOEKOMST!
Spelen is de natuurlijke manier om te leren.  Alle dieren worden zo volwassen en dieren die meer spelen zijn ook slimmer.  Zie de raaf en de papagaai en de mensaap. In de natuur is niet genoeg of niet snel genoeg leren dodelijk. De evolutie werkte ook zo…

 
Dat heeft ook van doen met “de info-obesitas” van ons. De school kiept ons vol en laat geen ruimte tot echte ontwik-keling. Daar wordt onze kennis verviervoudigd wat iets heel anders is dan “wijsheid”. We worden dus niet meer echt “onderwezen”.


Scholen kiepen ons ook vol met concepten: vaak zonder enige praktijk. De hersens zijn als spieren, maar hersengym is wat anders. Dat is vooral: steeds meer variëren in associaties. Zo kunnen we veel verder komen. 

Voeding speelt ook een rol omdat bij hersenontwikkeling omega-3 belangrijk bleek. Vetzuren zijn goed: “Round ass, smart baby”,  zeggen geleerden in Oxford.        

We worden intoleranter: hoe zit dat in onze hersens?  Amerikaanse indianen zeiden: “”O, grote geest, sta me niet toe te oordelen voor ik 20 maten heb afgelegd op mijn mocassins”.  Doe zoals John Howard: die in de huid van een zwarte mens kroop. Wat je nu ook kunt doen met die virtual reality. In Oxford zeggen wijzen, dat racisme een verkeerde associatie is tussen diverse signalen en de angst. Niets blijkt eenvoudiger dan angst aan een ras te knopen..
Zijn er ook mogelijkheden voor de-radicalisering? Radicaliseren moet je voorkomen: als het is gebeurd is het moeilijk te veranderen. Onze diplomaten schijnen dat niet te weten.

 
Is AI (kunstmatige intelligentie) typisch iets voor mensen? Toen er bij de eerste film (in Le Ciotat, Fr.) op het doek een trein binnenreed in het station van het dorp, rende allen de zaal uit.
De AI zal nieuwe emoties oproepen, ook nieuwe waandenk-beelden: omdat we nog een smal inzicht hebben in onszelf..  De US Air Force werkt veel met videobeelden. Een van hun helmen kost 400.000 dollar en daarmee kun je piloten veel effectiever maken.

De grootste geesten werden eerst verkeerd opgeleid: Einstein, Musk, Nobel, Archimedes, Leonard. Maar Frankrijk is ook anders gaan werken: in Paris VIII, iLumens, Paris Descartes, Hybrid in Rennes, en bij Supaero. Maar hun vindingen zullen te gauw naar het buitenland verdwijnen met de mensen.




De wetenschap gaat steeds verder open en zal winnen: we moeten dus doorvechten. Het verwijt van vulgarisering is onterecht. Zie de Voyager zo ver weg uit ons zonnestelsel… Met "popular science" is dus niks mis!

.
Kunnen ook oudere mensen hun hersens bevrijden?  De soefis zeggen dat je alle “psychatrices” kunt helen, tot de laatste dag van de mens. Op vandaag kan iemand zonder armen en benen surfen en zwemmen en een ander een topper zijn in schrijven (Zie: Nick Vujicic en Jessica Cox en Anaya Ellick). De mens kan oneindig veel met zijn hersens die nooit verouderen..

(Zie beneden -NB 1-, met meer over Idriss Aberkane)

 

 Algoritmes: we zien of voelen ze niet, maar ze zijn met duizenden om ons heen. 
-Die oude foto uit de Vietnamoorlog met dat naakte meisje met napalmverbrandingen) werd door een Facebook-algoritme geweigerd. Kinderporno..
-In Parijs werd de toelating van leerlingen in de colleges gedaan door het algoritme Affelnet. Het wees een college  83% leerlingen met een beurs toe: sociaal zeer ongewenst!
-In Le Point (sept 2016) stond dat  90% van de infos voor het grote publiek, in 2025 door algoritmes zullen worden gefabriceerd ( (Narrative Science, Kris Hammond).
-Google liet in 2012 al 30.000 miljard documenten te hebben “ingepikt”. Na veel ophef, publiceerde men deze cijfers nooit meer.
-Financiële mensen weten al lang dat 40 à 70% van de opdrachten via algoritmen lopen in de financiële wereld van nu.
-Kathine Viner (hoofredacteur van The Guardian) beweert dat de Google-algoritmen de oorzaak waren van de Brexit!  Niet bewezen, maar het gaf vele zorgen omdat het kan. 
-Class Business School in Londen deed weten in juli 2016, dat het een algoritme maakte dat mails met leugens kon selecteren. Nu kan een bedrijf foute klanten van serieuze scheiden..  De  taalkronkels uit foute mails en hun opzet maken dit mogelijk..

We zijn al verder gevorderd met die algoritmes die ons leven sturen. Maar en algoritme is gewoon een “methode”, een wijze van werken, die mensen vroeger ook gebruikten: als werk instructies. U tikt ook volgens regeltjes, en ook al jaren, op uw calculator en smartphone en uw PC. Ja toch?

De Babyloniers (derde eeuw) hadden er al, ontdekte men op gevonden zuiltjes. Pas in de 9e eeuw vonden de perzen de algebra uit (Al-Kharezmi: Abrege du calcul par restauration et la comparaison). Averroes (12e eeuw) sprak ook over deze methoden en ook Descartes was er mee bezig. Hij  zat ook al op de weg van “het programmeren”.

Sinds Alain Türing (1936) kwamen er rekenmachines, die volgens regeltjes braaf en supersnel hun werk uitvoerden. Daarna kwamen de grote computers, etc.. Die de mens op dit punt totaal versloegen. Toen die via Internet met elkaar communiceren was het hek van de dam. De big data technologie kwam daar nu bij. Dus iedereen die met PC etc. zijn werk doet of hobby`t, werkt voortdurend met algoritmen. Ook onze info verkregen we via algoritmen. Ze bepalen ons dagelijkse leven al in hoge mate.

De agenda, de inkopen, de routes, den recepten: alles is al vergaand “ver-algoritmiseerd”. Ook de Staat en zijn dienaren werken massaal zo (politie,arbeidsbureau, onderwijs, etc. ). En ook de dokters: met hun MRI-scans + diagnoses en labo-computers doen er volop aan. Er is ook al een omvangrijke “Mediagezondheidszorg”.


WORDEN WE TE BANG?
Moeten we hier zorgen over hebben? Verliezen we de beheersing over alles via deze golf? Ook omdat vele bedrijven “hun slimme algoritmes” voor zich houden; ze blijven  “black boxes” voor andere.
Let wel: dit zijn voor 90% “algoritmische vertalingen van wat over “gecontroleerde mensen” werd geconcludeerd. Zelfs al uw profiel gemaakt uit uw “big data” wordt gebruikt om u te antwoorden op basis van  een vertaling van uw gewoonten..

Onze vrije wil, wordt “meer en meer gestuurd”. Dat kun je een soort radicale gedragssturing noemen. Onze data weerspiegelen onze keuzes, maar niet onze diepere intenties. Die interesseren  Amazon en Netflix niet echt.

Van elk van ons bestaat er eigenlijk al “een algoritmisch spiegelbeeld”, dat machines gebruiken als we met hen  “communiceren”. Idriss Aberkane zegt: “De technologie is neutraal. Zij wordt dat wat wij er zelf van maakten”.

 
In 2020 leven we in een wereld met 21 miljard “aan het net verbonden apparaten”, die ook onze sporen bevatten.










Het werkaanbod algoritme van de site Meteojob, dat 3000 CV s op heeft geslagen, stuurt nu al dagelijks 7000 potentiele vacatures naar werkzoekenden. Regelmatig worden nu al "eenvoudige en slecht beschermde aange-sloten apparaten" gehackt. Ze worden als pionnen ingezet bij digitale website bombardementen, waardoor de site crasht. Dat kan voor miljoenen bedrijfsschade opleveren en pijnlijke image-schade. Een voorbeeld: via sites (met onbekende eigenaren), kan iedereen vele privé-stadscamera's in een dozijn franse steden inschakelen. Dus thuis meekijken. Linke soep, als er ook terroristen rondlopen, die gaarne wat zien... Brussel studeert op maatregelen: een safety-label voor kleine connected apparaten komt er aan. Maar een begin: er moet veel meer volgen.

Idriss zegt : “Die algoritmen zijn een bevrijding voor ons. We doen toch ook niets bewust aan onze ademhaling of hartslag (=autonoom zenuwstelsel: een soort ‘algoritme’). En hij voegt toe: “De beste blijven die algoritmen in onze geest, die van onszelf, de mensen dus”.
VRIJHEID EN GEEN NIEUWE SLAVERNIJ!



We worden door hen verregaand van routine-taken verlost. Zoals nu Tesla c.s. proberen te doen met het autorijden. Straks zeg je tegen je Tesla: "Tesla haal de kids op in school", en hij gaat uit de garage op weg. Op school checkt hij wie er instappen, en gaat terug. Tenzij er een onbekende instapte dan krijgt u een alarm.. Zo gaat dat steeds verder via de AIgo-golf die nu pas echt losbreekt.

 
Worden we te zeer  beperkt in onze keuzes? Nee, zeggen Aberkane en ene Pham Ti: de mens zal via andere goede algoritmes nu ook méér keuzes krijgen aangeboden dan voor de algoritmes bestond. Dat werd bij programmakeuzes van studenten die mochten kiezen, met behulp van een speciaal keuze-algoritme, aangetoond. Meer variatie en betere keuzes waren het gevolg. Dus ook hier: beide kanten zijn er.

Algoritmes zijn meer zelflerend en worden steeds beter:  al “lerend” uit ervaringen. Zoals Alphago, dat won van de beste Go-speler ter wereld, omdat het alle Go-spelletjes bevatte. Machine learning  betekent voortdurende algoritme ontwikkeling.
Staten houden hun algoritmes voor defensie en beveiliging geheim. Zie de VS met zijn dronekillers. Daarom hebben Musk en Hawking ook gepleit voor een moratorium op automatische wapens… Want een fout “werkend=begrijpend killer-algoritme” kan een ramp veroorzaken.

Algoritmes zijn oud als de mensheid maar maken ons nu bang,... maar ook gelukkiger. Wijzelf worden er geen andere mensen van: laat staan slechtere mensen.. Zelfrijdende auto’s zorgen voor aanzienlijk minder ongelukken. Maar ook die auto’s maken een enkele keer zelf een ongeluk! En dat is per saldo dus: een zegen.
 

 


De biotechnologie roept toenemend weerstand op. Zeker door die verwarrende OGM, waar nu de PGM (P=planten) nog bijkomt. Deze voorzien o.m. in bestrijding met insecticiden waarbij  die geen schade wordt gedaan aan ander nuttig groen. Het borrelt enorm de wereld van OGM en PGM. Bayer kocht Monsanto en werd wereldleider en dat geeft het geheel een impuls van formaat. Men heeft ook het Broad Institute (Harvard/MIT) en de geniale CRISP-licentie te pakken. Waarmee "een kind de DNA-was kan doen" !


Men kan nu, -van bacterie via planten tot bij mensen-,  snel en precies aan hun DNA werken. En daarin veranderingen aanbrengen: snel en goedkoop.
Een onderzoeker (Pensyvania State University) maakte een Champignon de Paris: die niet verkleurd door oxidatie… De VS-agency of Agriculture noemde zich niet competent om dit nieuwe genre te “beoordelen”, en gaf groen licht aan deze champignon-aanpassing.



DE OGM LABEL WERELD KAART
Dat werd een ferm signaal over de onmacht van de regulerende instanties, wat de innovaties zal doen versnellen. OGM werkt anders: daar worden genen geïntegreerd. Dat was bij die champignon aanpassing niet het geval…  Onduidelijk bleef of de bestaande reglemen-tering voor deze innovatie nog voldoet. Dit debat komt ook los ook in de Hoge Autoriteit voor de Biotechnologie in Frankrijk.

De belangen zijn enorm: want deze PGM komen razendsnel op.. De overheden zijn verward en onmachtig en de grote ondernemingen leiden de veldslag. Dus is niet punt één PGM een probleem, maar de trage overheid..

(Zie beneden -NB.2- , met meer over de sector chemie)

 

 

Wat denkt een filosoof van 95 jaar,
                                         over dit alles?

SPANNENDE MUTS VOOR DEZE EEUW
Edgar Morin is modern, filosoof en denkt veel over “waar de nieuwe mens 2.0 of de mens-++” heen gaat. Stamcellen maken het mogelijk langer op aarde te blijven. Samen met die kennis van prothesen en “hulp-machines” wordt dat nog langer. Dus denken sommige  dat we ooit eeuwig kunnen leven. Wat niet waar kan zijn. Omdat de bacteriën en virussen blijven bestaan, die voortdurend veranderen. En omdat er rampen en ongelukken en oorlogen blijven bestaan, die ons killen. De mens zal niet 100% aan de dood ontsnappen.

De mens wordt bij zijn ont-plooiing geholpen door technologie, maar wordt vooral gestuwd door zijn aspiraties. Die hij realiseren wil in onze gemeenschap. Waarbij vrijheid en autonomie horen die verstikken in een totalitaire wereld. Hij mag zijn vrienden en compagnons vrij kiezen, wat niet altijd was.

Zonder gemeenschap wordt hij egoïstisch en vervreemdt hij. Dat zien we nu rond de solidariteit van gisteren: die verdwijnt..

Hij weet dat die wat religieuze sfeer die rond high-tech hangt, niet nieuw is. En wijst op Condorcet in de 18e eeuw, die vooruitgang ook als een religie zag, een natuurwet. Maar Hiroshima leerde ons anders. En de nieuwe techno-elite kan dus ook rampen brengen, weten we.

We hoeven niet bang te worden van die knappe robots. Gotthard Gunther was dat al in 1957 zie: ”La conscience des machines”. Of robots ook een geweten kunnen krijgen weet niemand: ze hebben hightech hersens, maar geen gevoelens. Maar als we daarover geen zorgen hebben zullen we mogelijk door de robots worden “gedomesticeerd”.

Nu geloven mensen dat alles kan worden “uitgerekend en met algoritmes kan worden gedaan”. Maar het toeval blijft en ook die rampen. Onze gevoelens kunnen niet door algoritmes worden “beschreven”. 
Want de mens is geen “triviale machine”: onze inputs leiden niet altijd tot de “gecalculeerde outputs”. Zie mensen bij een brand: de moedige kunnen dan toch bang en laf zijn. De mens blijft altijd onvoorspelbare.  






 De wetenschap wordt machtiger en moet door onze geest worden beheerst. Wetenschap en technologie zijn machtig en neutraal: ze moeten door mensen worden “gestuurd”.  Kwantificering is blind voor “levenskwaliteit”. Zie Rita Levi Montalcini: “Laat uw dagen echt leven en denk niet enkel aan toevoegen van dagen aan uw leven”!  Enkel de mens kan met zijn “judgement” de wetenschap in toom houden.

Mensen moeten dus intellectueel en moreel reageren en zo voorkomen, dat we in die oude barbarij terug vallen. Waarin berekening en winstbejag ons af leiden en perverteren. Anders zullen we “sub-humaan” worden. Terwijl de “rijken en de techno-elite” zich terug trekt van de “creperende andere”.

We moeten de complexheid van de samenleving blijven beseffen en veel over onze toekomst en lot blijven nadenken. En voor alles ons avontuur menselijk houden..
(naar diverse bronnen en andere auteurs)
 

 


NB 1: MEER OVER IDRISS ABERKANE
Idriss leerde wiskunde met een videospel en hij beweert dat twee zaken essentieel zijn. De natuur en het videogame. Omdat de natuur dat is waarmee onze hersens interacteren en ze is multi-sensorieel wat onze hersens heel sterk aantrekt.  Daarom leer je ook piloten met een videospel beter vliegen en nu ook al bij chirurgen beter opereren. Aristoteles doceerde buiten en leerde zijn discipelen dus ook alle zintuigen in te zetten. De ouders van Idriss waren onderwijzers/ opvoeders en hij heeft drie diploma`s.  Hij zegt dat hij enorm veel tegenwerking voelde en via drie doctoraten enkel kon komen tot de neuro-ergonomie. Ook de Polytechnique moest hij later overtuigen. Steve Jobbs zei: “In Silicon Valley brengt men veel tijd door met mislukkingen meemaken”. Idriss richtte drie start-ups op en maakte veel fouten maar ze zijn er nog: niemand kon hem dat leren. Hij haat het typisch franse van : “Tu reste a ta place”. Hij zegt dat niet de school maar enkele excellente meesters hem vormden. Mentoren die per toeval op zijn weg kwamen en dat is erg. We hebben vooral behoefte aan goede en on-orthodoxe mentoren en op school zijn er die enkel per toeval. Zijn helden zijn: de christelijke neurobioloog Francesco Javier Varela, de onderzoeker Richard Francis Burton en de hippie Steve Jobs. Anti-conformisten en alleen dat doet je waarheden vinden. Steve Jobs zei: “Think different”.. en verwacht van enkel jezelf applaus. En wat nu in de wetenschap met comité na comité gebeurt is nutteloos. Het is het baden in conformiteit..
 Idriss was in het leger: waarom? Omdat hij geboeid is door geopolitiek en daarom promoveerde hij ook daarop in het leger. En ze waren daar zeer geïnteresseerd.
Als hij niet op zijn huidige gebied was gaan werken zou hij diplomaat of sociaal ondernemer of econoom kunnen zijn geworden. Maar hij wil steeds kunnen veranderen en denkt daarbij aan JS Elliot: “De tijd achter ons en die komt wijzen op iets wat komt dat er altijd was”.

NB2: MEER OVER FUSIES IN DE CHEMIE-SECTOR.
Bayer (Du) bracht een hoog bod uit op Monsanto (VS). De investeringswereld is sterk vóór, omdat het samenvoegen van zaden en pesticiden de toekomst is voor deze sector. Monsanto  begon met een bod op  Syngento, maar dat werd en opgekocht door ChemChina.
Kort geleden spraken ook Dow Chemical en DuPont over “samenwerking”. De zes groten (goed voor 2/3 vd wereldmarkt) kwamen dus allen in beweging.

Sommige in de VS willen “die nieuwe zaden niet hebben”, omdat ze vrezen voor een europese boycott. Ze denken daarbij aan de herrie rond Roudup. Waarin de WHO een rol speelde en Roundup met kanker verbond..

Monsanto  verloor 15% van de winst en moest 3600 mensen op straat zetten: 16% van zijn personeel! Het moest snel diversifieren met zijn te smalle pakket met veel risico`s.
Dus was zo’n fusie met een europeaan niet dom: en meer OGM produkt in een “leukere en groenere combinatie” zal moeten. 
Intussen is de publieke opinie gemobiliseerd in Europa : SumOfUs haalde al 200.000 handtekeningen op. Als zij winnen zijn de gevolgen voor boeren en de R+D in de agri-chemie enorm. De EU ging niet tegen zitten uit concurrentie-overwegingen en de aarzelingen in de VS lijken ook overwonnen.

Weer een razendsnelle ontwikkeling met zijn goed en kwaad: die vooral toont dat de staten achter liggen. Kun je de agri-chemie overlaten straks, aan drie conglomeraten? Let wel: er zijn landen in het oosten die zich niets gelen laten liggen aan angstige mensen en “achterhaalde overwegingen”. Dus het komt er zo toch van, ondanks eventuele verboden elders..
 
LEON DE MARSEILLE , 12 NOVEMBRE 2017
 
---------------------------------------------------------------------------------

 INFO-BLOKKEN BIJ DE BLOG:

DE MODERNE MENS, VAN NU EN MORGEN

 INHOUD:
-OVER ONZE LAATSTE DAGEN
-BETER BENUTTEN VAN DE HERSENS KAN.
-WE LEVEN TUSSEN DE  ALGORITMES
-DE BIOTECHNOLOGIE GAAT ER VAN DOOR!
-SUPERMERGER IN DE AGRI-CHEMIE?
-WAAR GAAT DE “NIEUWE MENS 2.0” NAAR TOE?

 

OVER ONZE LAATSTE DAGEN
Twee franse specialisten van de “paillatieve zorg” schreven een opmerkelijk boek. Geheten: ”La Fin de Vie, wat we weten en wat we kunnen doen en hoe kun je je voorbereiden”.  Ze citeren Montaigne die schreef: filosoferen is leren om te sterven.
                                                                                
En dus zeggen ze: “leren sterven is ook leren leven”!

Domenico Borasio en Regis Aubry  zijn opmerkelijk open en geven de lijst van de manieren waarop wij mensen doodgaan. En zeggen de meesten van ons gaan geleidelijk naar het einde. De organen worden moe en traag en dan gaat er een of meer stoppen..  Ook omdat bij verzwakking de hersens voorrang krijgen wat glucose-voorziening en zuurstof betreft. Tot de ademhaling of het hart stoppen..

Sterven doen we voor 60% aan een langzaam voortschrijdende ziekte, voor 30% aan een langzame dementie en maar 5% sterft aan een aanval of ongeluk. En 58% sterft in het ziekenhuis en 27% thuis en 11% ephad..
Ondervoeding is er ook vaak bij voor de zeer oude mensen.   Het lichaam gebruikt meer energie dan het nog kan opslaan. Ook al eet je hypercalorisch. Gewichtsverlies, en kleinere hoeveelheden eten maar zeer frequent kunnen het proces remmen. Er komt een moment dat je in de doodsstrijd niets meer weet van honger en dorst.  
Als de pijn goed kan worden bestreden duurt het leven ook langer. En zo kun je dus ook rustiger sterven.. een boek om tijdig te lezen..

BETER BENUTTEN VAN DE HERSENS KAN..
Dat houdt Idriss Aberkane ons voor in zijn boek. Ons gezondheidskapitaal verbeterden we al met meer hygiene en ons ons mentale kapitaal vermeerderen kan nu ook. Door hinderlijke blokkades en automatismen weg te nemen en dat staat in: “Liberez votre cerveau”. Deze prof-onderzoeker aan de Polytechnique wijst op onze neuronen en het spel om ze beter de doen functioneren.  Hij is specialist ook via Stanford en Cambridge in de neuro-ergonomie. En hij ziet een “Renaissance 2.0” komen. En ziet neuru-economie als nieuw vak komen en ook neuro-educatie en neuro-psychologie, deze startup schepper en spelontwerper van : ”pedagogische spelletjes”. Vele geestverwanten zijn al overtuigd en Frans de Waal de primaten expert doet ook mee. Als de politici onze samenleving niet beter kunnen maken moeten we dat zelf doen met onze hersens verder te ontwikkelen en zo de wereld beter te maken. Bevrijding door de neuronen en daarbij past Goethe`s: “Behandel uw hersens zoals het moet en zorg zo dat die zo goed worden als maar kan”. ..
Want we bleven zitten met onvermogen dat ons werd aangeleerd. We kunnen veel meer ook met onze hersens en dat zei  William James (VS) ook eerder al. De neurowetenschap levert ons ne de bewijzen dat dat stemmetje “dat kan je niet” kan worden overwonnen. De mens is superieur aan alles wat hij schiep en moet zich nooit aanpassen aan wat er al is: er kan altijd meer.  Zie de grote stad die een beetje op een “hersenachtig bouwsel” lijkt. Met zijn gestapelde hersenlagen (mensen in gebouwen) verbonden met internet. De functies van ons mentale bestaan zijn enigszins als een smartphone en samengesteld via: elementen als een land, octrooien, ontwerpen die zijn geassembleerd. Zie hoe ons lezen functioneert als een soort van logistieke keten.. In 2016 kwam de “geografie van de hersens” een stuk verder. Zie de computer ontworpen door Mathew Glaser met zijn 180 zones die je kunt zien als de wereldlanden. Stel u voor hoe deze kaart er uit zou zien in 1500 en 1950. In termen van resolutie en beeldkwaliteit sprongen we zeker van 1500 naar 1950..
Als u uw hersens beter zou kennen zou u ook uw gedrag, dat u specifiek acht voor uw identiteit en vrije wil, beter begrijpen. Als “| animale begrenzingen die de evolutie liet. Zie in dat u bent begrensd door uw hersenfunctie en uw vooroordelen, en dat conditioneert u. Of u leert ze kennen en overwinnen of andere bedienen zich er van om u aan de lijn te houden.  Onze hersens zijn er niet om ons “in te houden” maar om tegen te spreken en te vergeten, dus het tegenovergestelde wat u op school werd geleerd. De school is de kanker van de neuro-ergonomie omdat die is bedacht in een tijd dat men niets van onze hersens snapte. Ze veranderde weinig terwijl de wereld enorm veranderde. De video-spelen zijn gelukkig veel beter dan de school en we moeten gaan leren wat ze voor ons kunnen doen ook bij de opvoeding. Onze school is uit de industriele revolutie en leert ons zwakke hersens houden die goed zijn in te zetten in de industrie. De meesters van de Renaissance zouden ons nu zien en zich schamen. Dat het bouwen van de pyramides of een raket afvuren een collectief vereist is onzinnig. In het echte leven is autoriteit tegen spreken verboden en dus zien we de echte goede leerklingen gedijen buiten de scholen.  Arthur Rimiandrisola die op 11 jaar zijn bac haalde was nooit op school.  Grace Bush die twee licenties had met 16 jaar leerde zich alles zelf en Taylor Wilson deed een kernfusie in de garage thuis met 16 jaar. En hij mocht met Obama discussieren over de energie van morgen..
Spelen is de natuurlijke manier om te leren.  Alle dieren worden zo volwassen en dieren die meer spelen zijn ook slimmer.  Zie de raaf en de papagaai en de mensaap. In de natuur is niet genoeg of niet snel genoeg leren dodelijk. De evolutie werkte ook zo…
Idriss leerde wiskunde met een videospel en hij beweert dat twee zaken essentieel zijn. De natuur en het videogame. Omdat de natuur dat is waarmee onze hersens interacteren en ze is multi-sensorieel wat onze hersens heel sterk aantrekt.  Daarom leer je ook piloten met een videospel beter vliegen en nu ook al bij chirurgen beter opereren. Aristoteles doceerde buiten en leerde zijn discipelen dus ook alle zintuigen in te zetten.
De ouders van Idriss waren onderwijzers/ opvoeders en hij heeft drie diploma`s.  Hij zegt dat hij enorm veel tegenwerking voelde en via drie doctoraten enkel kon komen tot de neuro-ergonomie. Ook de Polytechnique moest hij later overtuigen. Steve Jobbs zei: “In Silicon Valley brengt men veel tijd door met mislukkingen meemaken”. Idriss richtte drie start-ups op en maakte veel fouten maar ze zijn er nog: niemand kon hem dat leren. Hij haat het typisch franse van : “Tu reste a ta place”. Hij zegt dat niet de school maar enkele excellente meesters hem vormden. Mentoren die per toeval op zijn weg kwamen en dat is erg. We hebben vooral behoefte aan goede en on-orthodoxe mentoren en op school zijn er die enkel per toeval.
Zijn helden zijn: de christelijke neurobioloog Francesco Javier Varela, de onderzoeker Richard Francis Burton en de hippie Steve Jobs. Anti-conformisten en alleen dat doet je waarheden vinden. Steve Jobs zei: “Think different”.. en verwacht van enkel jezelf applaus. En wat nu in de wetenschap met comité na comité gebeurt is nutteloos. Het is het baden in conformiteit..
Heeft dat ook van doen met “de infobesitas”van nu? Ook de school kiept ons vol en laat ons geen ruimte tot ontwikkeling. Op school wordt bonze kennis verviervoudigd maar dat is iets heel anders dan “wijsheid”. We worden dus niet meer echt “onderwezen”.  Op het Lyceum kiept men ons vol met concepten zonder enige praktijk.
De hersens zijn als spieren maar de hersengym is anders. Dat is vooral steeds mer varieren in associaties.En zo kunnen we veel verder komen.
Voeding speelt ook een rol omdat bij hersenontwikkeling omega-3 van belang bleek te zijn. Dus vetzuren zijn goed: Round ass, smart baby zeggen geleerden in Oxford.       

We worden meer en meer intolerant en hoe zit dat met onze hersens?  Amerikaanse indianen zeiden: “”O grote geest, sta me niet toe te oordelen voor ik 20 maten heb afgelegd op mijn mocassins”.  Doe zoals John Howard die in de huid van een zwarte kroop wat je nu kunt doen met die virtual reality. In Oxford zeggen wijzen dat racisme een verkeerde associatie is tussen diverse signalen en de angst. En niets is eenvoudiger dan angst aan een ras te knopen..
Zijn er ook centrale punten voor deradicalisatie? Radicaliseren moet je vooral voorkomen als het is gebeurd is het moeilijk te veranderen. En onze diplomaten schijnen dat nog niet te weten.
Is de AI iets typisch voor mensen? Toen bij de eerste film in Le Ciotat er op het doek een trein binnenreed in het station van het dorp rende alle de zaal uit. De AI zal dus ook nieuwe emoties oproepen, ook nieuwe waandenkbeelden omdat we nog steeds een zeer smal inzicht hebben in onszelf nu.

US Air Force werkt veel met videobeelden. Een van hun helmen kost 400.000 dollar en daarmee kun je piloten veel effectiever maken. De grootste geesten werden eerst verkeerd geleid: Einstein, Tesla, Nobel, Archimedes, Leonard. Frankrijk is ook begonnen in Paris VIII, iLumens op Paris Descartes, Hybrid in Rennes, en Supaero. Maar hun vindingen zullen gauw naar het buitenland verdwijnen met de mensen.
In het programma “Les extra-ordinaires” van Endemol waarnaar 5 miljoen mensen keken kwamen zaken op die Idriss veel kritiek opleverde. Maar de wetenschap gaat steeds meer open en zal het winnen.. We moeten nog even doorvechten. Het verwijt van vulgarisering legt hij naast zich neer. Want de Voyager is ver weg uit ons zonnestelsel…  En met popular science is niks mis.
Idriss was in het leger waarom? Omdat hij geboeid is door geopolitiek en daarom promoveerde hij ook daarop in het leger. En ze waren geïnteresseerd.
Als hij niet dit gebied was gaan doen zou hij diplomaat of sociaal ondernemer of econoom kunnen zijn geworden. Maar ik wil steeds kunnen veranderen en denk dan aan JS Elliot: “De tijd achter ons en die komt wijzen op iets wat komt dat er altijd was”.
Kunnen ook oude mensen hun hersens bevrijden?  Soefis zeggen dat je alle “psycatrices” kunt helen tot de laatste dag van een mens. Op vandaag kan iemand zonder armen en benen surfen en zwemmen en een ander topper zijn in schrijven (Zie: Nick Vujicic en Jessica Cox en Anaya Ellick). De mens kan oneindig veel met zijn hersens die nooit verouderen..

WE LEVEN TUSSEN DE  ALGORITMES
We zien of voelen ze niet maar ze zijn er al met duizenden in ons dagelijks leven. Recent werd die oude foto uit de Vietnamoorlog *naakt meisje met napalmverbrandingen) geweigerd door Facebook: te naakt! En in Parijs werd vernomen dat de toelating van leerlingen in de colleges daar werd gedaan door een algoritme Affelnet geheten. Het wees een college daar 83% leerlingen met een beurs toe: een sociaal ongewenste toewijzing.. En dan lees je in Le Point (sept 2016) dat 90% van de infos voor het grote publiek in 2025 door algoritmes zullen worden gefabriceerd (Narrative Science, Kris Hammond). Google liet in 2012 weten dat het 30.000 miljard documenten “inpikte”. Na enige ophef werden de cijfers nooit meer gepubliceerd..  En de financiele mensen weten het al lang: 40 à 70% van de opdrachten lopen via algoritmen in de financiele wereld van nu.
En Kathine Viner hoofredacteur van The Guardian beweert dat de Google-algoritmen de oorzaak waren van de Brexit!  Niet bewezen maar het gaf vele zorgen omdat het kan.  Class Business School in Londen liet in juli 2016 weten dat het een algoritme maakte dat mails met leugens kon selecteren. Zo kan een bedrijf foute klanten van serieuze onderscheiden..  Want de taalkronkels uit  foute mails en hun opzet maken deze selectie mogelijk.. Wel we zijn dus al verder gevorderd met algoritmes die ons leven sturen. Maar een algoritme is gewoon een “methode” een wijze van werken die mensen vroer ook gebruikten: als werk instructies. U tikt ook volgens regeltjes, en ook al jaren, op uw calculator en smartphone en PC toch?
De Babyloniers uit de derde eeuw hadden er al volgens gevonden steles. Maar pas in de 9e eeuw vonden perzen de algebra uit (zie Al-Kharezmi: Abrege du calcul par restauration et la comparaison). Averroes in de 12e eeuw sprak ook over deze methoden. En ook Descartes was er mee bezig: hij zat ook al op de weg van “het programmeren”.

Maar met Alain Türing 1936 zag men zijn rekenmachines die volgens regeltjes braaf en supersnel hun werk uitvoerden. En toen kwamen de grote computers etc.. Die de mens op dit punt totaal versloegen. En nu die via Internet met elkaar communiceren is het hek van de dam. De big data technologie kwam daar nu nog bij en ieder die met PC etc. zijn werk doet of hobby`t werkt voortdurend met algoritmen. En zijn info verkregen via algoritmen, bepaalt zijn dagelijkse leven al in hoge mate. Zijn agenda, zijn inkopen, zijn routes, zijn recepten alles is al vergaand “veralgoritmiseerd”.   
De staten en hun mensen werken ook massaal zo (politie,arbeidsburo, onderwijs, etc. ). Maar ook de dokters: met hun MRI-scans + diagnoses en labo-computers doen volop aan Mediagezondheidszorg (zie ook Cardiologs, Genepred van Yann Fleureau en Pierre Dessein). 

Moeten we er zorgen over hebben? Verliezen we de beheersing over deze golf? Ook omdat vele bedrijven “hun slimme algoritmes” voor zich houden dat zijn “black boxes” voor de andere. Maar let wel: het zijn voor 90% vertalingen van wat door “gecontroleerde mensen” werd besloten. Zelfs al uw profiel gemaakt uit uw “big data” wordt gebruikt om u te antwoorden, dan is het nog steeds een vertaling van uw gewoonten..  Maar die vrije wil, die wordt “meer en meer ook gestuurd”. Dat kun je natuurlijk ook een soort radicale gedragssturing noemen. Maar die data weerspiegelen onze keuzes maar niet onze diepere intenties wat Amazon en Netflix niet echt bezorgd maakt. Van elk van ons bestaat er eigenlijk al “een algoritmisch spiegelbeeld” dat machines gebruiken als we met ze “communiceren”. De franse onderzoeker Idriss Aberkane zegt: De technologie is neutraal. Zij wordt ook dat wat wij er zelf van maken.
In 2020 leven we in een wereld met 21 miljard “aan het net verbonden apparaten” die ook onze sporen bevatten. En het werkaanbod algoritme van de site Meteojob dat 3000 CV s op heeft geslagen stuurt nu al dagelijks 7000 potentiele vacatures naar werkzoekenden..

Idriss Aberkane zegt: “Die algoritmen zijn een bevrijding voor ons. We doen ook niets bewust aan onze ademhaling of hartslag toch (=autonoom zenuwstelsel ook een soort ‘algoritme’). En voegt toe: “De beste blijven die in ons, in onze geest van onszelf, wij de mensen”.
We worden dus nog verdergaand van routinetaken verlost net zoals nu Tesla c.s. proberen te doen met autorijden. Straks zeg je tegen je Tesla: Tesla haal de kids op in school, en hij gaat uit de garage op weg. Op school checkt hij wie er instappen, en gaat terug. Tenzij er een onbekende instapte dan krijgt u alarm.. Tja en zo gaat dat steeds maar door via de AI-golf die nu losbreekt.

Maar worden we zo niet beperkt in onze keuzes? Nee zeggen Aberkane en ene Pham Ti de mens zal via andere goede algoritmes nu ook meer keuzes krijgen aangeboden dan voor dat algoritme beston. Dat is bij programmakeuzes van studenten die mochten kiezen met behulp van een speciaal keuze-algoritme al aangetoond. Meer variatie en betere keuzes waren het gevolg. Dus ook hier: beide kanten zijn er. En : die algoritmes zijn vaak al zelflerend en worden dus steeds beter al “lerend” uit ervaringen. Zie Alphago dat won van de beste go speler ter wereld omdat het alle go-spelletjes bevatte.  Machine learning  betekent voortdurende algoritme ontwikkeling. En de staten houden hun algoritmes voor defensie en beveiliging geheim. Zie de VS met zijn dronekillers. Daarom hebben Musk en Hawking gepleit voor een moratorium op automatische wapens…  Want een fout “begrijpend killings-algoritme” kan een ramp veroorzaken.
(mede naar LP sept 2016).

DE BIOTECHNOLOGIE GAAT ER VAN DOOR!
Dit gebied roept weerstand op vanwege die verwarrende OGM.  En nu komen de PGM (P=planten) al op die insectiden kunnen leveren die geen schade toebrengen aan ander nuttig groen. Het borrelt nu des te meer in de wereld van OGM en PGM.
Bayer kocht Monsanto en werd wereldleider en geeft het geheel een impuls van formaat. Men heeft nu ook het Broad Institute (Harvard/MIT) en de de CRISP-licentie te pakken. Nu kan met van bacterie via planten tot bij mensen snel en precies aan het DNA werken. En veranderingen aanbrengen: snel en goedkoop.
Een onderzoeker van Pensyvania State University maakte zo een Champignon de Paris die niet verkleurd door oxidatie… De VS-agency of Agriculture noemde zich niet competent om dit nieuwe nieuwe genre te “beoordelen” en gaf groen licht aan de champignon aanpassing. Dat is een ferm signaal over de onmacht van de regulerende instanties wat de innovaties zal doen versnellen. OGM is heel anders: daar worden genen geïntegreerd maar dat is bij die champignon aanpassing niet het geval…  Niet duidelijk is of de bestaande reglementering voor deze innovatie nog voldoet. Het debat komt los ook in de Hoge Autoriteit voor de Biotechnologie in Frankrijk. De belangen zijn enorm want deze PGM komen razendsnel op.. De overheden zijn verward en onmachtig en de grote ondernemingen leiden de veldslag..

SUPERMERGER IN DE AGRI-CHEMIE?
Bayer (Du) bracht een bod uit op Monsanto (VS) die dat vooralsnog open liet.. Maar de investeringswereld is er zeer voor omdat het samenvoegen van zaden en pesticiden de toekomst heeft in deze sector. Monsanto was zelf begonnen met zijn bod op  Syngento dat niks werd en dat werd opgekocht door ChemChina. En kort geleden spraken ook Dow Chemical en DuPont over “samenwerking”. De zes groten (goed voor 2/3 vd wereldmarkt) kwamen dus alle in beweging nu. En Bayer lijkt wel te handelen uit het defensief.. Bang voor Monsanto en een andere gigant die HUN zouden kunnen pakken. Maar het gaat door de lage prijzen niet goed in de sector en ook niet met Monsanto. In Argentinië en India heeft men het moeilijk met het innen van zijn royalties. En sommige in de VS willen nieuwe zaden niet hebben omdat ze vrezen voor een europese boycott en denken daarbij aan de herrie rond Roudup. Waarin de WHO een rol speelde en Roundup met kanker verbond.. Nu is er in Brussel ruzie over. Monsanto  verloor 15% van de winst en moest 3600 mensen op straat zetten: 16% van zijn personeel! Dus Monsanto moet snel diversifieren het heeft nu een te smal pakket met veel risico`s. En dus is zo’n fusie met een europeaan niet dom: maar Syngenta werd chinees..  En het kan dan de EU binnen met meer OGM produkt in een “leukere en groenere combinatie”. Ook al zit Bayer ook niet lekker met zijn pesticide Gaucho de “Roundup” van Monsanto. Maar de prijs van 64 miljard die wordt gevraagd voor Monsanto dat nu 48 waard is doet aarzelen. En ook BASF toont interessse nu.
Intussen is de publieke opinie stevig gemobiliseerd in Europa : SumOfUs haalde al 200.000 handtekeningen op. Als men wint zijn de gevolgen voor boeren en de R+D in de agri-chemie enorm. De EU gaat niet tegen zitten uit concurrentie-overwegingen denkt Bayer maar in de VS is er nog veel aarzeling.
Want: kun je de agri-chemie wel overlaten straks aan drie conglomeraten?

WAAR GAAT DE “NIEUWE MENS 2.0” NAAR TOE?
Edgar Morin is 95 en filosoof en hij denkt na over “waar de nieuwe mens 2.0 of de mens ++” heen gaat. De stamcellen maken het ons mogelijk lang op aarde te blijven. En samen met die kennis van prothesen en machines wordt dat nog langer. Dus denken sommige van ons dat we eeuwig kunnen leven. Wat niet waar is omdat er bacterién en virussen blijven bestaan die voortdurend veranderen. En omdat er rampen en ongelukken en oorlogen blijven bestaan die ons killen. De mens zal nooit 100% aan de dood ontsnappen. De mens wordt in zijn ontplooiing geholpen door technologie maar wordt vooral gestuwd door zijn aspiraties en realiseert die in een gemeenschap.  Daarbij horen vrijheid en autonomie en stikt in een totalitaire wereld. Hij mag nu ook zijn vrienden en compagnons vrij kiezen wat vroeger niet zo was. En zonder gemeenschap wordt hij egoistisch en sordide. Wat we nu zien nu de solidaritet van gisteren verdwijnt..
Hij zegt dat die bijna religieuze sfeer die rond high-tech hangt niet nieuw is en wijst op Condorcet in de 18e eeuw. Die ook de vooruitgang als een religie zag en een natuurwet.  Maar Hiroshima leerde ons dat af…: de nieuwe techno-elite kan ons dus ook rampen brengen, weten we.
We hoeven niet zomaar bang te worden van die knappe robots. Gotthard Gunther was al in 1957 daar bang voor, zie zijn: ”La conscience des machines”. Of robots ook een geweten kunnen krijgen weet niemand> ze hebben hightech hersens maar geen gevoelens.. Als we ons daarover geen zorgen zouden maken zullen we echter door de robots worden “gedomesticeerd”. Nu geeloven mensen dat alles kan worden “uitgerekend en met algoritmes kan worden gedaan. Maar het toeval blijft en ook de rampen. En onze gevoelens kunnen niet door algoritmes worden “gemaakt”.  De mens is geen “triviale machine” onze imputs leiden niet altijd tot de “gecalculeerde outputs”. Zie mensen bij een brand: moedigen kunnen dan bang en laf blijken te zijn. Er blijven altijd onvoorspelbare zaken over bij mensen.  

De wetenschap wordt steeds machtiger maar moeten met onze geest worden beheerst. Anders leidt die tot rampzaligheden. Dus wetenschap en technologie zijn zeer machtig en neutraal: maar moeten door mensen worden gestuurd.  Kwantificering is blind wat levenskwaliteit betreft. Rita Levi Montalcini: “Laat uw dagen echt leven en denk niet teveel aan toevoegen van dagen aan uw leven”!  Enkel de mens kan met zijn judgement de wetenschap in toom houden.
Mensen moeten intellectueel en moreel reageren om te voorkomen dat we in die oude barbarij terug vallen.  Waarin ook berekening en winstbejag ons trachten af te leiden en ons perverteren. Zo riskeren we te belanden in wat je “onder-humaan” zou kunnen noemen. Waarbij de rijken en de techno-elite zich terugtrekt van de creperende rest. Laten we de complexheid van de samenleving blijven beseffen en goed op onze toekomst en lot blijven nadenken. En ons avontuur menselijk houden..

LEON DE MARSEILLE, 12 november 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten