Totaal aantal pageviews

zondag 23 oktober 2016

CALAIS EN DE IMMIGRANTEN: SIGNALEN OVER WAT KOMT...



DE HUIDIGE IMMIGRATIE
                 TOONT WAT KOMEN GAAT
 

DE BLIJE IMMIGATIE BESTAAT OOK!

Frankrijk werd een land met nog grotere problemen. Zowel met terrorisme en immigranten als met een tanende economie en een stijgende werkeloosheid... We zien ook 
meer conflicten: tussen politici, maar ook tussen de overheden en hun ambtenaren. Zij zijn door te veel werk overbelast, er wordt te veel van hen geëist...  Bij dit alles moeten we ook de aankomende verkiezingen noemen. 
Frankrijk is niet zomaar een model voor andere landen, maar toont zeker signalen  waarvan we alle kunnen leren.. La France, werd zo ongewild ook tot een gidsland in moeilijke zaken: waaronder de worstelende, verzwakkende overheid.  Immigratie en terrorisme werden de grootste negatieve krachten.. Nu de ontruiming van de jungle in Calais begint, lijkt het moment aangebroken daar goed te kijken.... Waarnemers signaleren ook de groei van de zeer militante actiegroep "No Borders" rond Calais. Bange voortekenen voor de komende dagen. En ook voor de wereld waarheen we naar op weg zijn..
 

De "jungle van Calais" moest wel worden opgeruimd. De 10.000 daar wonende immigranten konden hier de winter niet doorkomen en moeten naar de verspreide "CAO`s"
 (=vluchtelingencentra) , van 50 a 100 personen. De operatie is humanitair en politiek uiterst riskant. 
Het vroegere Sangatte werd ook opgeruimd, maar was maar 2000 man groot. Dat is wat anders dan de jungle met 5 x zo veel...


ZO IS DE JUNGLE VAN CALAIS NU NOG...

 
DE AUTO-ROUTE MUUR IN AANBOUW..



In februari 2016 werd het al geprobeerd, maar de immigran-ten, -geholpen door militanten-, verhinderden dat en veel geweld. Intussen zijn er 5600 vrijwillig vertrokken naar 150 CAO`s.. Toch bleef de jungle sterk doorgroeien.. 
Het liep totaal uit de hand: s’nachts worden de vrachtauto’s op de autoroute aangepakt. Het gaf daar al diverse doden. De chauffeurs zijn doodsbang en de 2000 man politie kan te weinig uitrichten. Ook al vonden ze al 3500 vluchtelingen in vrachtauto’s..

Parijs gaat nu de jungle opruimen voor einde oktober luidt het. Op 19 okto-ber gaf de rechter (daartoe gevraagd door de militanten), zijn toestemming.  Men hield de datum stil om de militanten te verrassen, maar nu noemde Parijs: 24 oktober. Want op 1 november mag het wettelijk niet meer: de bekende "treve d’hiver".. die ook voor de jungle geldt verbiedt dan uitzetting en bij wet. Dat werd 
krap..
Men plant 45-60 bussen per dag en twee begeleiders per bus. En zocht 120 begeleiders bij "verenigingen: zoals bij "le groupe SOS et du Protection Civile".. Ook zocht men vertalers en opslepers: voor eventuele kapotte bussen. Want een stilstaande bus waaruit alle vluchten dat kan echt niet meer.. Vooraf worden 100 alleenstaande kids naar het UK gebracht voor gezinshereniging en 90 kwamen daar aan. Er zijn nog minstens 1300, die vooral buiten de jungle schuilen, helaas..
Bij een vorige “ontmanteling” raakte men er 128 kwijt. En vaak vallen die kids in 
verkeerde handen als  moderne slaafjes. Tot nu toe konden maar 80 kids naar hun familie in het UK. Voor 300 andere duurt de proce-dure veel te lang.
Er kwam een gebouw bij de uitgang van de jungle, dat onderdak geeft aan 150 op registratie wachtende, die gaan  vertrekken en vele wilden er ook een voor de kids.
Men wil de bussen vullen met mensen uit dezelfde regio 
nadat men is geregistreerd..
Men trachtte een bewonersinventaris op te maken: maar het overleg tussen de “associations” en de gemandateerden van "L'observatoire national de pauvreté et de l’exclusion sociale" en een ex-prefect liep vast. Dus zelfs de voortelling mislukte al..





Intussen werd al maanden naar 8200 plekken in CAO’s gezocht, maar half september was er nog niet de helft gevonden. De prefecten drukken nu door: maar het loopt zeer stroef. Wat er is voldoet lang niet altijd de normen: dus jaagt men ook op lege hotels en andere gebouwtjes. En op lege terreinen om er gebouwtjes op te zetten… Een moeilijke zaak. In de steden die "moeten gaan ontvangen', stijgt de spanning: een eerste incident (een brandende CAO) was er al. En ook manifs in Louveciennes en een referendum in Alex (Drome) etc. en er klonken zelfs schoten op CAO’s!

DE STRUGGLE FOR LIFE BIJ CALAIS..
De Figaro publiceerde alle steden op de lijst, tot grote woede van minister Cazeneuve. Want het lek kwam uit de kring der vertrouw-de hoge ambtena-ren die de voorberei-ding deden. Maar het kwaad geschiedde en zo kwamen er dus nog meer mini-Calais in het land
Extreem rechts ziet dit alles met genoegen aan: de verkiezingen zijn aanstaande. Er zijn half oktober 164 CAO’s geopend waarin 6000 mensen wonen: zij willen alle in Frankrijk asiel krijgen. 
De overheid zegt keer op keer dat waarschijnlijk 80% asiel zal aanvragen, maar wat met de 20% andere? Die moeten dus uitgezet worden: duizenden dus? Ook zijn er de z.g. “dubliners”: zij die elders de EU binnenkwamen en die dus DAAR asiel moeten aanvragen volgens de regels.  Enkel zij die asiel aanvragen kunnen in de CAO’s blijven.  Minister Cazeneuve zegt niets over hen die voor vertrek worden opgepakt: de aantallen nemen al toe. 

EEN ILLEGALE MINI-JUNGLE 
Velen verstopten zich
 al in de omgeving, zeggen mensen aldaar. Omliggende gemeenten zagen al 
mini-kampjes komen. Ook slapen er vele buiten in de bossen en in treinen, etc. .…  Ook de periode ná de sluiting wordt het zeer lastig: want ze komen in de jungle terug en er komen dagelijks nieuwe bij. .. Vele bestuurders willen daarvoor een deel van het kamp open houden. De minister van Huisvesting was daarin welwillend (Mme Cosse van EELV) maar minister Cazeneuve bleef sterk tegen..
De prefect van Pas de Calais moet nu een plan maken om  nieuwkomers "tegen te houden". Door controles "ver weg": Gare du Nord Parijs, Lille en ook in Calais zelf. Over bewaking van de reisroutes (ook de autowegen) wordt overlegd. Helaas wil ook die muur langs de autoroute maar niet vlotten.. 
Vele vrezen dat het nooit echt zal lukken.. Hollande komt naar Calais: als het echt gesloten is, zei hij. Hij zal ook de ontmanteling opeisen: tenzij dat een humanitaire ramp wordt.

Forse incidenten lijken onvermijdelijk. Een drama kondigt zich aan, met een immense uitstraling in de EU en de wereld. dus Calais en zijn jungle zullen onvergetelijk worden..  En intussen melden zich dagelijks 30 nieuwkomers bij de jungle.. En in België besloot men 1250 agenten extra in hun zuiden in te zetten: men voelt nu al waarheen die weggetrok-ken "jungle-bewoners" komen. De belgiche "mini-Calais" zijn dus in aantocht.. En Nederland heeft ook vrachtauto's die op schepen verder gaan.. 

Een oordeel over de franse problemen is gauw geveld, maar het is ongelofelijk moeilijk dit correct op te lossen. En zie ook wat er in andere EU-landen al gebeurde, ook Nederland.. Ook omdat vaak medewerking ontbreekt en omdat de rechtsstaat onderbreking eist. Om te voorkomen dat onrecht geschiedt. Onderwijl groeit het humane onrecht stevig verder, ook al willen dat vele niet..
Het “opruimen van de jungle kan leiden naar een zeer pijnlijke situatie, in humaan en politiek opzicht. Levensgevaarlijk zelfs: voor immigranten, agenten en.. politici..

De ontruiming van de jungle van Calais lijkt een wereldwijd symbool te gaan worden voor HET bijna onoplosbare vluchtelingenprobleem. Nu zeker ook voor Europa..  In Mossoel begint de grote apotheose van IS en de vluchtelingen gaan weer met duizenden komen. Ze vluchten vooral naar Syrië,..  en dan naar Turkije. Weer "echte asielzoekers" op komst dus, ook naar de EU..?  Wordt vervolgd, dat lijkt zeker...


DE EU IS BEPAALD NIET ALLEEN!
Migranten zijn er wereldwijd weer volop en hun aantal groeit snel aan. Dus Calais en Frankrijk zijn een klein puntje op de wereld vluchtelingenkaart. Vluchten gaat weer eens "van zuid naar noord".
MIGRATIE HOORT BIJ DE MENSHEID


Zoals lang geleden met de 400.000 hugenoten die uit Frankrijk naar noord-Europa ontkwamen (godsdienstoorlogen) en met de miljoen belgen die in WOI naar Nederland vluchtten voor de duitsers. Toen waren we gastvrij en ook humaan en het waren er toen procentueel enorm veel meer! Later ervoeren we, -dankbaar-, hun grote welvaartsbijdrage. Allen profiteerden dus..

DE IMMIGRANTEN: DEEL VAN DE BEVOLKING
Na WOII kwamen er ook miljoenen straatarme zuid-europeanen om te werken in onze opkomende industrie… En Frankrijk tapte vooral Algerije stevig af, tot 1962. Het verloren Duitsland kreeg na WOII ook miljoenen ex-duitsers uit Oost-Europa terug. Die meteen meehielpen het oorlogspuin te ruimen… Immigranten waren toen ook “lastig”,  maar ook toen al snel vooral: een zegen..

Nu kamperen honderdduizenden syriers en afrikanen in Griekenland, Italië en Calais c.s.. De winter komt en de alpenregio in Zuid-Europa zijn bezorgd. In Libyë willen er ook 800.000 snel naar het noorden. IS en Co zetten hen in wrakke bootjes en bellen de italiaanse kustwacht: die dagelijks duizenden opvist. Ook vele doden… 
DE MIGRATIE HIGH WAYS
De tientallen miljoenen palestijnen, die al 50 jaar in hun armzalige kampen in het MO (vooral Libanon en Jordanië) “wonen”,  krijgen dus nog vele lotgenoten. Nu in de EU..  Vluchten is weer helemaal IN en het is pas een begin!
Merkel tracht nu, -op haar vele bezoeken in Afrikaanse landen-,  de kraan daar dicht te doen draaien. En ze daar te bewegen om de  economische vluchtelingen van de EU terug te nemen. Merkel reist alleen: een veeg teken aan de zwijgende EU-wand? Of toch een begin van hoop op de echte oplossing?
Moet “moeder Merkel” nog veel en lang missioneren, alvorens de andere EU-landen haar echt gaan steunen? Sarkozy de kandidaat gaf M. steun in zijn speeches.
Of barst de EU eerst uit haar voegen, ook door vluchtelingenangst en xenofobie? De verkiezingen van 2017 worden tot HET uur van de waarheid. Dan wordt de toekomst van de “after-Brexit-EU” dus pas echt bepaald..
Let wel: wereldwijd zijn er 65 miljoen mensen op de vlucht: veruit de meeste in “hun regio”.  Wat de EU daarvan ziet op eigen terrein, is een paar procentjes. Maar dat zal zo niet blijven, zeker  als Merkel er niet in slaagt de EU om te turnen. Om een soort van Marshallplan voor Afrika op gang te krijgen. Europa werd daar 65 jaar geleden zelf door gered, en beleefde zo de meest welvarende en vredige periode uit zijn bestaan. Dank zij; buitenlandse, amerikaanse hulp..
KIJK WAAR ZE HEEN WILLEN!

Nu is het onze beurt om de zuiderburen en onze eigen groei  te helpen. En: WIN-WIN kan heel goed, maar dat gaat moeite kosten. En het zal meer empathie van ons “christelijken” vragen.
“Yes we can”, zei Obama en nu zegt Merkel weer: “Dass schaffen Wir schon”.. Terwijl AfD en Pegida etc. in Duitsland  vluchtelingen verguizen en afschilderen als dieven en verkrachters. ”Trumpers” zijn dus helaas ook onder ons.. In Frankrijk heten ze ook wel “trompeurs”: zij die de kluit belazeren en onze toekomst zwaar belasten.
De EU kan Marshall dat niet nadoen? Laat me niet lachen.. Natuurlijk kan dat en… het kan ook DE redding van het wegkwijnende europese bejaardentehuis worden. Duitsland's geboortecijfer steeg van 1,3 naar 1,5 kids/vrouw... Tot opluchting van Berlijn en daar weet men dat de immigranten veruit de grootste bijdrage daaraan leverden. Na 30 jaar teruggang en vele mislukte maatregelen! Let wel ook Nederland en nog meer dan 20 andere EU-landen hebben dit grote euvel..
Dus: YES, WE HAVE TO DO IT en  NOT TO WAIT ANY LONGER!

 

HET ZAL JE WERK MAAR ZIJN! 


De vermoeide mannen en vrouwen van de franse politie en gendarmerie denken, op 6 maanden voor de verkiezingen, massaal om in 2017 FN te gaan stemmen. Deze groep 
groeide van 51% in 2015 naar 57%..  Meer dan het franse gemiddelde.

MARINE LE PEN: HUN HOOP
De hoge politie-functio-narissen ontkennen dat en ze geloven het niet..  Ze zeggen: onze agenten zijn gewone fransen, dus… niets aan de hand.  De grote nogal linkse politiebonden zitten met een groot probleem. Die FN scoort hoger bij de vakbondsverkiezingen bij politie dan bij de militaire gendarmes, weet men daar. Enquetes Ifop tonen: in de eerste ronde zal Marine bij de politie, 17 a 27% hoger dan het franse gemiddelde scoren.
 



 

KALM BLIJVEN TOEKIJKEN....


Zij die wat meer weten van wat deze mensen meemaken in de vele acties verbaast dat niets en de “gewone fransman” heeft er te weinig voorstelling van. Zie de tientallen manifs, aanvallen en rellen: sinds jaren nu. Per maand zijn er nu al 500 gewonde agenten!
Sommige agenten die pas drie jaar dienen lijken er 20 jaar op te hebben zitten. Vele staan al voor de burnout en ze zijn diep teleur gesteld. Ze voelen zich gebruikt: zelfs misbruikt.. De hoge pieten trekken zich van ons niets aan, klinkt het. Onze training ontbreekt ook ontbreekt materieel en dat zet dubbel aan. Dus: die recente Autoloze Zondag in Parijs, deed bij hun de deur echt dicht.. want daarvoor moest het hun beloofde verlof worden opgeofferd! Intussen demonstreerden de agenten s'nachts in Parijs en elders en ontwrichtten ook het verkeer..  Ze deden dat nu al een week  in de nacht. De vakbonden gaan met de overheid spreken en de president ontvangt hen nu ook..  Het gaat over betere arbeidscondities, ruimere zelfverdedigings-mogelijkheden  en hardere justitiële maatregelen tegen raddraaiers.. Ministers en de president lieten steeds luider in de media horen "hun politie en gendarmes" volop te steunen... 
Zie ook die teruggetrokken militairen, die in Afrika moeten vechten. Ze zijn niet meer beschikbaar voor bewaking van hotspots in steden! Wat de politie extra belast dus.. Ook het boeven vangen gaat hier onder ook lijden.

De stemming is uiterst negatief in de korpsen, men spreekt al van een "echte fronde". Dus is het geen wonder dat er steeds meer  agenten “tegen het systeem stemmen willen”. De rechtsstemmers worden nu FN-stemmers : 57% straks. Hollande krijgt 17% en Sarkozy 21%.. Marine 57.. Sarko schrapte eerder 12.000 politiebanen. 

Duidelijk zat toch? Maar zeggen sommige: het aantal klachten tegen racisme en geweld neemt tegelijk ook af.  De strijd tegen het terrorisme komt er bovenop en de laksheid voor de hervorming van het strafrecht ergert zeer. Marine is vaak te horen met veel lof over de agenten en geeft de idee wel naar ze te luisteren. Haar 50 actiecomités in het land zijn dan ook sterk gericht op het veiligheidsprobleem. In deze comités zitten ook vele ex-politiekaders hoort men zeggen.

Vooralsnog hebben de linkse vakbonden in de politie nog 80% aan leden: in 1995 waren er twee rechtse bonden die toen maar 13% haalden en de Front National-Police scoorde maar 5%. Het is gewoon praktisch: de linkse bonden hebben door hun overmacht het meeste te eisen en te behalen. Ook wat de carrieres betreft. Maar: de volgende verkiezingen voor de bonden zijn in 2018. 

De politie in de VS lijkt steeds meer op een soort van Kukluxclan en dat is dus nog erger. En dat vele doodschieten is in Frankrijk ook niet. Het kan veel erger maar de koers is helaas ook een naar meer geweld in de franse maatschappij. En in Hongarije en hun buren is het op dit gebied ook niet zo fris.

We zijn op weg naar honderden "mini-Calais" in heel Europa al zal het noorden (behalve België?) dat sterk gaan  voor-komen. Zie echter ook de vele protesten tegen asielcentra in Duitsland, de UK en Nederland! In Italië, Griekenland en Spanje zijn er nu al volop: achter elke barriere of hindernis hopen vluchtende mensen zich op. Zie ook in Oost-Europa Allen onderweg naar het rijkere noorden..
De politie c.s. krijgen er steeds vaker mee van doen. Zowel met de controle op illegalen als de protesten tegen het geven van onderdak. Tot bij raadsvergaderingen toe..

IMMIGRATIE SINDS 1960; WEINIG VERANDERING?


In Frankrijk leidde de daar nog bij komende terroristen-aanslagen tot grote ontwrichtingen in de politie en tot stemmen op extreem rechts. Dit zijn de tekenen van de trend die die zich ontwikkelt..

Heel andere tijden dienen zich aan. Terwijl de mensen-stroom groeit, al zal de winter die even dempen.      

Dit zijn (weer) onver-wachte extra-uitgaven op een moment dat de vergrijzing en de conflictdreiging om nog meer zorg- en defensie-uitgaven vragen. Dus dat stabiliteitspact van de EU is nu al ten dode opgeschreven..
We bereiden ons nu eerst voor op een dramatische week of weken? Weer een maxi-test van de westerse waarden.. En de hele wereld kijkt toe: vrienden en vooral ook... onze vijanden die deels onze buren zijn. 

LEON DE MARSEILLE 24 OKTOBER 2016
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten