Totaal aantal pageviews

maandag 7 december 2015

OVER MENSEN EN DIEREN


       OVER MENSEN EN DIEREN  
  
EEN MYSTERIEUS EXEMPLAAR
 
DAT IS NOG EENS DRESSUUR
 
HIJ IS BANG ALLEEN IN HET WATER
 
 
INHOUD:
-Maar even gelegenheid?  Lees: Intro, 1(ons IQ), 9 (epiloog) en MAAR
-Zin in meer? Kies uit: 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8

1.ONS IQ EN ONZE INTELLIGENTIE 
2.LICHAAMSGEWICHT EN ZWEET
3.ZWART WORDEN: GOED TEGEN RACISME
4.FREUD HOEFT NIET MEER?
5.EN: PAS OP UW GEHEUGEN!
6.LEREN GAAT OOK OP DE KOP!
6a. WAT MOETEN WE MET DIE CIJFERTJES?
7.DE NIEUWE SUPERGEZONDE INTERNETMENS
8.EEN CHIP ONDER DE HUID
9.EPILOOG 
           +MAAR


 
INTRO
Darwin zei rond 1850 dat de mens en de grotere apen eenzelfde voorvader hadden. "Maar",zei hij later, "denk niet dat die voorvader leek op de grote aap van nú of zelfs véél op hem zou lijken" !
Zijn wijsheid werd zeer verguisd: toen en nu nog. Zoals door die creationisten. Nu toont onze kennis van het DNA aan hoezeer hij gelijk had ...en heeft. Hij moet ook vaak aan Galileo en Copernicus hebben gedacht. De expo over Darwin in Parijs nu: dat is geen toeval. Dat ruikt naar IS-ontaarding en naar die 50%(!)  creationistische Amerikanen. 

De natuur zit overvol met dieren en mensen, al vergeet je dat gauw in de grote stad. Maar dan zijn er de EELV en de PVD om ons daaraan te herinneren.

AI, DIE ZIT! 
En ook dat malse stukje vlees op ons bordje.. Dagelijks worden er nieuwe wezens ontdekt op aarde en dagelijks ver-dwijnen er dozijnen voor eeuwig. Tenzij wij er een paar “redden” in onze zoo’s. Want wij mensen, jagen op dieren en fokken ze. Maar zijn ook vaak intens met hun bevriend. Wat ik pas echt bemerkte toen er een oude verwaarloosde kat bij ons onderdak zocht en kreeg. Deze Hitteke deed me 10 jaar later huilen bij haar dood.. En haar dochtertje Depke later ook.. Voor ons samen is er helaas geen gezamenlijk paradijs bekend.. 

DARWIN ZAH HETB TOEN AL!
 Wie denkt dat hij “de mens kent’ moet echt gaan oppassen. Want onze moderne tijd verandert ons.. En.. de wetenschap vindt steeds maar nieuwe zaken over ons.. Weer zijn we niet wat we eerder dachten..

Elk mens tracht ook een beetje te begrijpen hoe hij en zijn soort-genoten denken en voelen. En wil wel wat meer weten over hoe dit komt en hoe het werkt. En ook hoe je er iets aan zou kunnen veranderen of verbeteren. De neurowetenschappers  deden al meer dan een eeuw van allerlei onderzoeken. Met de nieuwe kennis over onze hersenen, ons DNA (erfelijkheid) ook met inzet van de nieuwste technologie (scanners, etc. ) en via vele onderzoeken/experimenten komen er weer verrassende en ook schokkende zaken over “ons” aan het licht.

HET GROOTSTE DIER IN HET MIDDEN..
Vandaar dit wat wilde tochtje langs van alles wat er de laatste jaren hier en daar verscheen. Dus neem dit als een lichte verken-ning en niet als een  waterdicht wetenschap-pelijk betoog.  
 
DE VERGELIJKIJNG
Een speciaal aspect is dat mensen “ongevraagd elk jaar iets langer blijven leven”. De dood wordt zo naar achteren gepusht.. Wat eigenlijk niemand een probleem vindt, tot zijn eigen ouderdom hem zelf echt belemmeren gaat.

LA BISE ANIMALE..
We weten veel over wat de mens al aankon aan veranderingen en eisen. Dus waarom zou dat nu een probleem worden? Wie kan bewijzen dat er een grens zal blijken te zijn? Maar, dat ook gewoon accepteren , is wel even wennen..


HIGH FIVE KAN BEST!
 








DE EVOLUTIE IS ALS EEN TUNNEL NAAR HET LICHT


 
MENSEN ZIJN ALS BEESTEN SOMS
LES PENSEURS...

 
 


VERSCHIL IN HOREN EN... LUISTEREN





 
ONS IQ EN ONZE INTELLIGENTIE 
 
DAT IS AL EEN MOOI BEGIN
Dat IQ is…. achterhaald. Dat beweerde in 1980 al ene Howard Garner en nu krijgt hij gelijk van de neurowetenschappers.. Zie het magazine Cerveau & psycho van maart 2015.  Howard sprak over 7 “intel-ligenties” en die vindt men nu in MRI-scans terug. De logisch-mathematische, de verbaal-linguistische, die visioneel-ruimtelijke, de inter-persoonlijke (sociale), de intrapersoonlijke (introspec-tie) en de muzikaal-motorieke (sensatie en bewe-ging)..  Als de cultuur, de opvoeding en de genen een of twee sterk “bevoordelen”  is nooit te laat om ook andere verder te ontwikkelen. De mens is nog wonderlijker als we al dachten.. No limits dus: de evolutie is pas begonnen.. 

HIER ZIT HET GROTE VERSCHIL.... SOMS
 
SLIMMER IS NIET ALLES?

Het “Flynn-effect” leert ons veel over de enorme toename van het intelligentie-quotient in de loop van de 20e eeuw. Dat is dus ook een aspect van de uitspraak: “Het is nu beter dan vroeger’, waar niet alle in geloven.


IQ VOORUITGANG BESTAAT DUS MAAR IS ONGELIJK
Flynn schreef al vele werken over dit onderwerp en aanverwante vanaf de 80-er jaren. En hij schuwt daarbij niets ….
WIJ HALEN DE NOREN WEL IN...

Hoe leefden mensen rond 1900? Wel ze waren druk bezig met de dagelijkse werkelijkheid. Alexander Louria ondervroeg russen op het platteland in de 70-er jaren. Hij hield hun voor dat beren wit zijn op plaatsen waar steeds sneeuw ligt. Daarna vroeg hij hen welke kleur de beren op de Noordpool zouden hebben. En ze antwoordden dan dat daar de beren bruin waren.. En: ”maar als een betrouwbaar iemand zou zeggen dat ze daar wit zijn zouden we het geloven”. Deze mensen waren niet gewend om vragen ontrent feitelijke zaken te bezien als abstracties die je logisch moest benaderen. Daarover gaat een IQ-test; daarbij moet je abstracte analyses maken over symbolen,  en alles is ver weg van de werkelijkheid.
 
TER ERE VAN DE BELGEN....wallons+flamands
Op vandaag is het niet zo nodig je veel te her-inneren, zoals wel in 1900 moest. Toen was het gewoon dat je ieder-een kon noemen van je familie: tot in de derde graad. Nu hebben mensen een grotere woordenschat, ze rijden in auto’s en kunnen meestal ook  goed kaart lezen. De vooruitgang in opleiding is hier natuurlijk ook sterk debet aan.

HOEZO ER IS GEEN VOORUITGANG?
Het Flynn-effect zegt niet dat de mensen in de tijd intelligenter worden: maar dat onze prioriteiten veran-derden. Onze hersens zijn bij de geboorte niet anders dan die van onze voor-ouders op hetzelfde mo-ment. Maar later ontstaan er verschillen, omdat wij andere delen leerden gebruiken. Onze voorouders waren voldoende intelligent om de uitdagingen van hun tijd aan te kunnen, maar zouden dat in onze dagen niet kunnen.

VOORUITGANG COMPUTING POWER..
Er zijn andere, zoals Charles Murray, die ook wijzen op verschillen in de genen. Dat zou “het verschil in IQ verklaren tussen de rassen”. … Maar dat is een ander vraagstuk..

In onze tijd zijn er ook culturele subgroepen waarbij de intellectuele uitdagingen zeer  verschillend zijn. Dat zwart en blank in de VS in dezelfde maatschappij leefden en toch verschillende IQ’s opleverden, zou kunnen bewijzen dat de genen verschilden van ras tot ras. Maar is de mate van moderniteit  wel altijd identiek?
 
MOEDIGE WETENSCHAPPERS?
Tot voor kort leefden ook westerse vrouwen  met nogal andere uitdagingen dan de mannen. Op vandaag zijn die verschillen er niet meer, volgens recente onderzoeken in het westen.

Idem voor zwarte amerikanen in de 80-er jaren. Elsie Moore bestudeerde zwarte kinderen die waren geadopteerd door blanken uit hogere milieu’s. Op 8-jarige leeftijd scoorden die kids 13 punten betere IQ’s vergeleken bij zwarte kids opgegroeid in zwarte milieu’s. Dat waren dus omgevingsverschillen. Moore ontdekte ook dat de blanke moeders hun zwarte kids vaak aanmoedigden en dat zwarte moeders hun kids vaak bekritiseerden en zeer ongeduldig waren..
 
DE INVLOED VAN ZIEKTEN
Dient een hoger IQ ergens voor? Wel dat zou het beter mogelijk moeten maken te antwoor-den op morele vragen. Vroeger was dat meer een geërfde manier van benaderen. Mensen leerden steeds beter logisch denken,  ook in het morele vlak. Jongeren debatteerden met hun ouders over stereo-type opvattingen van raciale aard. Als een jongere vroeg wat ze zouden denken als ze zwart morgen zouden zijn. Maar daarop antwoordde ze dat dit een stomme vraag was. Deze hypothetische vraag vond men onzinnig. Want welke blanke was ooit ontwaakt als een zwarte? Nu gebruiken we onze logische denkwijze om onze morele oordelen te beoordelen op algemene houdbaarheid. Daarin zijn we sterk vooruitgegaan.

IQ EN HUIDSKLEUR: LINK
IQ is niet gelijk aan intelligentie: elke samenleving brengt ons tot de intelligentie van haar tijd. Maar dat betekent niet dat we ook wijzer werden. Jongeren van universiteiten leerden mestal goed logisch discussiëren en redeneren,  maar hebben vaker veel minder gelezen dan vroeger. Dat is een nadeel van deze manier van opleiden..

Zo’n 30% van de beginnende  universitaire las nooit serieuze litteratuur. En bij hen die eruit kwamen was dat 50%. Ze hebben minder opgepakt van geschiedenis en zijn vaak nogal naïef.  Als mensen minder lezen  zijn ze verlamd als ze over hun omgeving moeten nadenken. De amerikanen die de soldaten naar Irak zonden wisten niets van de enorme culturele verschillen tussen de beide landen.

Dus ons IQ zou nog kunnen toenemen maar niet ook onze wijsheid? En het is zelfs de vraag of nu onze IQ’s nog gaan toenemen! We lijken via opleidingen nu een soort maximum te hebben bereikt. In Scandinavië meet men dat nu al.. Zijn de opleiders vastgelopen in hun systemen?
 
ZIT U DICHT BIJ HEM?
EVEN NUANCEREN








Zie ook de kids van een-oudergezinnen die een meer kinderlijke vocabulaire behouden. Die van twee-ouder gezinnen blijken een meer volwassen vocabulaire te tonen.. Dus er kunnen meerdere factoren bij meespelen..

 


LICHAAMSGEWICHT EN ZWEET
Een franse neuro-wetenschapper was te dik en bedacht iets om terug te komen op 75 kilo lichaamsgewicht. Hij moest daarvoor 50 kilo af bouwen. Hij deed dat door zijn “hersens te beïnvloeden” want daar zit ook alles dat het lichaamsgewicht aanstuurt. 

AFVALLEN MET JE HERSENS!
ZWEET MAAKT OOK ONDERSCHEID


 
Hij beschreef het in zijn boek: Anti-vermageringskuur” (fr.: Anti-regime, van Mickhel Desmurget). Dat zet uw huishouden op de kop! De basis is: 20% minder calorieën eten… En: alle lekkere dingen uit het zicht houden. Dus , als de kids snoepen: snel weg lopen, lekkere geuren moet je vermijden en ook beelden van heerlijkheden dien je te mijden als de pest.
Als je dat een tijd doet wordt het in het hoofd rustiger en gaat het lichaam dus ook vetvoorraad op souperen. Uw voorraad aan lipiden slopen dus.. Dus help uw hersens en stel die om met een keihard trainingsprogramma. Dat we daar niet eerder op gekomen zijn..

WE RUIKEN ALLEMAAL ANDERS DUS BEGIN BIJ DE NEUS
Er werd ontdekt dat net als bij de dieren ook het menselijk zweet veel ons ook veel over de mensen om ons heen vertelt. Bij insecten en ook zoogdieren speelt deze chemische signaalzender een grote rol, wisten de biologen al. Maar nu kwamen Noam Sobel en Idan Frumin van het Weizmann Institute of Sccience (Israël) met ontdekkingen uit spannende experimenten bij mensen. Zij ontdekten de belangrijke maar discrete rol van de menselijke handpalm..
 

DE VERSCHILLEN BINNEN ONZE APENFAMILIE


Ze brachten 271 mensen samen in een goed geventileerde ruimte, zonder hinderlijke geuren. Een deel werd ontvangen door een medewerker die aan zijn rechterhand een latex handschoen droeg. Deze schudde hen 20 seconden de hand vooraf gegaan en gevolgd door 80 seconden rust.. Via apparaten werden overgebrachte chemische reacties gemeten en de bewegingen werden op video vastgelegd. Ook de ademhaling werd geregistreerd…
 
EEN ZEER BELANGRIJK COMPLEX ORGAAN

 

EEN HANDJE GEVEN MAAKT AL VERSCHIL!
De bevindingen waren spectaculair..  Zij “onder-zochten” alle uitvoerig de hand die ze aanraakten maar als die van iemand van hetzelfde geslacht was werd intensiever geanalyseerd en ook langer..  Maar was het een hand van iemand van het andere geslacht dan werd ook met de andere vrije hand “gemeten”. Dus dat leverde een groot verschil in reacties op. Deze ontdekking leidde tot de conclusie dat de handdruk  een belangrijke rol speelt in de sociale regulatie..

SPIEREN I.P.V. VET......
Daarom schudden die wereldleiders zo uitvoerig elkaar de hand. Er wordt dan veel uitgewisseld langs chemische wegen tussen twee individuen..
Zoals ook bij de “handdruk van de meester” bij de vrijmetselaars waarbij de ongles van de vier vingers stevig op de carpe worden gedrukt. Deze broederlijke groet is al bekend als een rite uit de Oudheid als inwijdingsceremonieel.

JAMMER VOOR DE KLEUREN BLINDEN

  

ZWART WORDEN: GOED TEGEN RACISME
In 1961 deed een Amerikaan veel moeite om zwart te lijken. Hij nam de-pigmentatie medicamenten (voor een blankere huid, à la Michael Jackson), ging stevig op de zonnebank en schoor zijn hoofd kaal. En zo werd hij bijna een echte een Afro-amerikaan. Hij schreef zijn “integratie-ervaringen” op in het boek: “In de huid van een neger”.

BEETJE DIMMEN... GOED VOOR U!
In 2015 deed Lara Maister iets dergelijks, begeleidt door de equipe van Manos Tsakiris (Uni van Londen).  Zij deed dezelfde trucjes als Griffith voor haar uiterlijk maar ook nog een uitgebreide neurowetenschappelijke emotionele “veranderingstraining” om zo te ervaren hoe racisme aanvoelt.


Beide wilden vanuit de gedachte “Doe een ander niet aan wat u zelf ook niet wil meemaken”, beter begrijpen wat racisme is en wat het met een mens doet.. Dit Griffit-effect houdt in dat als je uiterlijk gaat lijken op een andere etnische groep en je ook emotioneel inleeft in hun denkwereld, dan ga je veel positiever denken over deze groep en neem je afstand van je vooroordelen.

U WEET NIET EENS WAT U ALLEMAAL DOET......!
Dat sluit aan bij andere experimenten over subliminaal waarnemen. Toon je mensen in een flitsprojectie eerst het woord “verpleegster” dan zal hij daarna uit en grote rij woorden het eerste het woord “dok-ter” kiezen. Racistische mensen lezen ook een woord  als “afro-ameri-kaans” veel sneller als je eerst het woord “geweld-dadig” aan hen liet “zien”. Deze reacties verminderen nadat je hebt “beleefd” hoe het is om tot een minder-heidsgroep te behoren. Deze resultaten tonen dat de cognitieve neurowetenschap een grote rol kan spelen in de menselijke ontwikkeling.

Juridisch moet je voorzichtig blijven met het oordelen over “bij iemand aangetroffen racistische vooroordelen” door  neuroweten-schappelijk onderzoek. Het behoort tot de “vrije psyche” van een mens. Je kunt het zien als een “ziekte van de ziel”. Pas als dit leidt tot aberrant gedrag wordt het een zaak van het recht. Iemand die vele vooroordelen heeft veroorzaakt daarmee ook bepaalde problemen in zijn leven..
(mede naar Aberkane, Le Point april 2015)
 

 

 
FREUD HOEFT NIET MEER?

ZAT HIJ EEN BEETJE TE ROMMELEN?
De therapeut van 92 jaar, Francois Roustang, ge-neest mensen snel en effectief. En zonder divan en Freud.
Hij praat zeer direct en niks gecompliceerd met zijn patienten, zie dit voorbeeld. Hij zegt: "U spreekt over suicide? Wel, dat heeft op vandaag geen goede reputatie meer. Maar soms is het een prima oplossing. Tenzij u toch graag verder wil leven"... Hij graaft nooit diep en zegt: "Het is vaak beter niets te doen".. en: "het is meestal onnodig om de oorzaken op te sporen". Hij praktiseert een vorm van hypnose en zijn succes is enorm.


ROUSTANG DOET HET HYPNOTISCH
 Vele patienten met jarenlange psycho-therapie waren bij hem al "genezen" na enkele be-zoeken. Beroemde mensen als de auteur Emmanuel Carrère schrijft er over in een van zijn boeken. Roustang geeft mensen zeer snel hun energie en levenswil terug. Iemand die over de vele narigheden in haar leven vertelde kreeg te horen: "Mevrouw u bent zeer vitaal. U heeft dat alles overleefd". En ze was er weer.. Er zijn intussen door Marc Benhaïm (ziekenhuis Ambroise-Paré, Parijs) die een medisch erkend hypnose diploma heeft, leidde intussen 20 mensen op. De "collega's" psychotherapeuten zijn uiterst kritisch hierover en ongerust over deze jezuïet en ex-psychotherapeut. In 1976 schreef hij al een vlammend boek over "die freudiaanse secte".

MAAKTE HIJ THEORIE OP MAAT?
VADER VAN EEN HELE INDUSTRIE..








Zijn geheim: niets voorstellen aan de patient en reageren op de klachten op een koele manier. En zo vindt de patient zelf een way-out. Soms al na een, anders na enkele korte gesprekken..
En hij zegt: "De patient geneest niet. Nee, hij kiest ervoor verder te leven. Met zijn problemen. Hij accepteert zijn situatie".












En de behandelaar helpt om de actie in te leiden die tot een verandering voert. De fransen willen te vaak eerst alles begrijpen en zoeken ingewikkelde wegen. En vaak is hun probleem als een ijsblokje: je moet het gewoon laten smelten. Zijn korte samenvatting is: "Bij elke angst, lijden en moeilijkheid, moet je gewoon niets daaraan doen"..
U gelooft het niet?

Dan lees zijn boek: "Jamais contre, d'abord"  (Odile Jacob). Dit is ook prima nieuws voor ziekteverzekeraars?


 

EN: PAS OP UW GEHEUGEN!
Men kan nu al iets inplanten in het geheugen van een muis en daar ook iets wegpoetsen.  

VOORUITGANG: MACHINE DIE ONS REDDEN KAN: 



DE NATUUR IN ONS HOOFD

Een prof bij MIT (VS) plaatste genetisch veranderde muizen in een aparte aangename kooi en liet ze daar iets moois meemaken. Door ze met licht te behandelen in hun hersens.. Daar werden enkele specifieke neuronen met een ingeplante glasvezelkabel belicht. Die werden gevoelig voor licht door die genetische manipulatie. Dat alles vooral in de hippocampe waar het associatieve geheugen huist. De experimenten gaven bijzondere resultaten!

MUIS MET EXTERN GEHEUGEN..
Nadat de muizen waren “belicht” werden ze in een ander box gezet waar men ze kleine electrische schokjes gaf en tegelijk ook licht op die neuronen dat hun eerder zo happy maakte eerder. Toen werden ze opnieuw verhuist naar de eerste box en kregen daar weer lichtflitsen.. 

GEHEUGENTRAINING BIJ MUIZEN..
En toen werden ze zeer angstig alsof ze weer die electrische schok-ken verwachten.. Deze uitgeveegde aangename herinnering aan “licht” werd voor maanden zo uit hun geheugen weggeveegd!

GEHEUGEN: MENS NAAST MUIS...
Dit en andere experi-menten doen vermoeden dat we herinneringen bij de muizen en dus waar-schijnlijk ook bij de men-sen, kunnen manipuleren, ooit. Om zo mensen te genezen bijvoorbeeld epilepsie patienten.

Maar ai: zo zitten we wel aan al die herinneringen  die ook de zwarte doos zijn van een mens  en zijn biografie. En dan bedenken sommige dat je naast goede dingen (epilepsie bestrijden etc.) er ook terroristen mee zou kunnen “maken”? Ook het omgekeerde?

DE IMPORTANTE BOUWSTEEN
Want onze hersens zijn een wonderlijke machine en het geheugen is het onderdeel dat we hebben meegemaakt vasthoudt. Dat betekent verwerven, consolideren en kunnen terugvinden van zaken. Wat via neuronen , training en stimuli verloopt. Dat geldt ook voor gevoelens en emoties dus. Daarin wordt nu gezocht en geëxperimenteerd mede via de krachtige IRM etc. technologie. En ook door het inbrengen van elektrodes in de neuronen waarbij het nog lastig is een precieze plek te vinden.
SOORTEN HERSEN-BOUWSTENEN

En nu vond men uit om dat via dunne glasvezels te gaan doen, wat veel preciezer is. Maar waarvoor ook nodig is dat de neuronen nu lichtgevoelig worden. En dus niet enkel met electrische pulsen zijn te manipuleren..

Een heel traject van vondsten, technologie en gebaseerd op veel verworven kennis..
 
HERKENT U MIJ AAN MIJN SCAN? 
U ziet het: er zijn nog geen grenzen in zicht.  De mens wordt wetenschappelijk geheel gefileerd als elk ander object of subject. Dat maakt ons huiverig en dat is menselijk. Maar we weten ook dat de moderne mens eigenlijk steeds deze dingen deed waardoor we kwamen waar we zijn. Met het goede en het kwade daarvan..

  

LEREN GAAT OOK OP DE KOP!
Er is veel mee mis en ook veel discussie over de scholen in het westen… Die af lijken te haken en vastlopen. Luister nu wat ene Laurent Alexander, chirurg en oprichter van Doctissimo (in 2000) die nu manager is van DNA-VISION dat zich bezig houdt met de genen. Op de conferentie TEDx einde 2014 in Parijs liet hij zijn visie horen.. Hij vertelde over het aanstaande “huwelijk” van neuronen en chips bij de mens.

DE DUIZENDJARIGE ZIJN AL ONDER ONS...
En voorspelde dat niet de kennis maar de hersens straks centraal zullen staan in de opleidingen.. Dus het “neuro-enhancement” het versterken van onze hersenwerking met technologie! Hij ging zover dat hij zelfs ouders die een foeutus “kregen” die ze maar laten aborteren nu, het perspectief bood dat hun “invalide” ongeboren kind zelfs beter zou kunnen functioneren met deze nieuwe “behandelmogelijkheden” dan de “normale kids! China is hier al mee aan het werk, weet hij.. NBIC, = Nanotech, Biotech, Informatica en Cognitieve wetenschappen dat is ook de toekomst van de … school?

GOOGLE WIL EEUWIG LEVEN EN DOEN LEVEN
Duizenden banen verdwijnen door robots en technologie dus moeten mensen nog slimmer worden dan machines, zegt hij.. De bedrijven van NBIC vooral aangevoerd door Google nu, werken aan KI van het nieuwste type..

Dit staat natuurlijk haaks op alle aanbevelingen van nu tegen “scholings mislukkingen”..  Maar toch zit hier de idee van de “school van (over)morgen” aan te komen.
 
KENT U HEM/HAAR?
En geen politicus of huidige school-expert kijkt er nog naar. Terwijl een hele industrie (vooral in de VS) zich hier volop in stort…

Het “blackboard” van morgen ziet er heel anders uit, zeggen zij. (mede naar Express maart 2015. Zie ook  www.tedxparis.com/nos-enfants-iront-ils-demain-dans-des-ecoles-eugenistes)

 

WAT MOETEN WE MET DIE CIJFERTJES?
We geven op scholen cijfertjes een oude gewoonte. Maar er blijkt steeds weer dat die vooral de competentie meten van het “ herhalen van competenties” en zeker niet van creativiteit, originaliteit en aanpassingsvermogen van de mens”.

KAN JE DIT VATTEN IN 0 -- 10??
Het gaat dus meer over “de vaardigheid van exploitatie van het geleerde” en niet over “exploratie van het onbekende”. Het is dus meer een cijfertje over het “aanpassingsvermogen”  en dat was reden voor MIT (VS) om via zijn McGovern Institute te studeren op “wat nu markers zijn voor academisch en intellectueel succes” .

MIT: BRAINS FOR BRAINS..



EEN SPANNEND KLASJE!
SENSATIES EN VERSTAND

 
 
Ze dachten daarbij ook aan Leonardo da Vinci die niks goed was in latijn en grieks en die niet op de universiteit mocht in zijn dagen..  Men weet nu na vele studies dat:  creativiteit, oplossingsvermogen van problemen, en ontdekken van nieuwe concepten  een zeer goede indicator zijn voor “academisch succes” later.
MEER PLAATS VOOR CREATIVITEIT MOET
En er blijkt dat het cijfertjessysteem daar niet veel over zegt..  Dus je kunt briljant zijn met zeer matige schoolcijfertjes!  De studies van Ken Robinson, een echte expert, tonen dat “de school van nu de creativiteit doodt”.  De neurologische wetenschap toont aan dat de school verkeerd meetmateriaal hanteert… en ook verkeerd “leert”..

CREATIEVE MASSA
Dus dat belooft nog wat voor de opzet van ons schoolsysteem en voor hen die er in werken. Op de kop moet het dus… en in zijn essenties!

  

 DE  NIEUWE SUPERGEZONDE INTERNETMENS
Een van hen heet Chris Dancy en hij noemt zich “de meest verbonden mens ter wereld”. Want hij draagt permanent een dozijn apparaatjes die zijn lichaam “meten”en in zijn huis en zijn auto zijn er nog zo’n 30 sensoren die hem volgen.

CHRIS ZIT HELEMAAL VOL...
Zo worden 24/24 wijze bijna alles van hem en zijn lichaamsomgeving vastgelegd. Hij is een grote inspirators van de beweging: “Quantified Self”  waar ook de journalisten Gary Wolf en Kevin Kelly van het blad Wire bijhoren. Zij zijn niet meer te vinden op de divan van de psych maar laten de technologie het werk doen. Dancy besteedt jaarlijks nu 35000 dollar aan zijn gemeet, maar hij is dan ook vooral een “lab” zegt hij. Hij draagt een Apple-horloge (ai voor de kenners!), twee techno-armbanden en  nog een om zijn linkse biceps.
GOOGLE HELPT CHTIS BIJ GOED OVERLEVEN..
Dat alles meet zijn pols, de kwaliteit van zijn slaap, de verbruikte caloriën etc. ..  Ook draagt hij op zijn shirt die minicamera die elke paar seconden een beeld vastlegt om om zijn taille heeft hij een band die zijn stress meet en zijn ademhaling. Natuurlijk draagt hij de Googlebril die hem via projectie in de glazen vele boodschappen en aanwijzingen geeft. Zoals “koop niet teveel” als hij inkopen doet..  En om een vinger heeft hij een electronische ring waarmee hij deuren open doet gaan en licht aan en uit doet. En twee keer per dag meet hij ook nog zijn temp, zijn bleddruk en zijn bloedsuiker.. 
METEN AAN DE MENSELIJKE MACHINE
Bij een interview toonde hij zijn hartslag: 50-60 dus nogal ontspannen..  En hij vroeg ”En die van u.. en deed de journalist meteen een electro-ring om zijn vinger. En die kreeg meteen nieuws over zijn lichaam. Het zat er bij hem (nu 46) al zeer jong in: dat observeren van zichzelf en in 2008 begon hij ook op internet ook alles aan mails en tweets te bewaren. Nu gaat alles wat hij doet in Google-agenda onder een dozijn rubrieken. Vrije tid, geld, internetacties etc. .. En Dancy leeft naar de conclusies die hij trekt uit deze enorme database. Hij ging langzamer eten,  nooit meer in een restaurant met neonverlichting, ging afvallen en wisselde ook van favoriete TV-serie. Hij nam uit twee de serie “House of cards” want dan at hij veel langzamer werd gemeten.. Dat en nog wat zaken deed hem 68 kilo afvallen. Als hij porno kijkt (!) let hij op zijn hartslag en hij ontdekte dat hij werd aangetrokken door latino’s (hij is gay). Wat hij niet eerder ontdekte.. Zijn huis is van buiten gewoon maar binnen stikt het van de camera’s en micro’s. Als “men” vindt dat hij moet ontspannen verspreidt een apparaat een speciaal geurtje en als hij te lang zit of ligt gaat er een signaal aan. In de kamer meet hij alles: temp., vochtigheid, licht en geluidsnivo..  Rood betekent dat er iets fout is in zijn omgeving..  En omdat hij dierenliefhebber is hebben ook zijn honden een electronische halsband om. 

NEW SELFIE: DE OPGEMETEN MENS
Natuurlijk zijn er mensen die deze “graad van zelf-kwantificering” afraden. In het British Medical Journal waarschuwde ene Des Spencer hier tegen. Dat zou extreme bedrukking en medische schade veroorzaken zei deze.  En een dame die dit ook doet liet weten dat ze zichzelf “geweld aan deed” “om goede cijfers te halen”..  en ze sprak van zelfkwelling. Die stroom aan boodschappen draaide haar dol..  En ja, hij constateert dat hij minder contacten heeft, dat zijn dokter gek van hem werd. En hij weet dat op zijn apparaatjes over enkele jaren waarschuwingsstickers zullen zitten..
 
VOOR EN TEGENSTANDERS..
Hijzelf vraagt van zijn medewerkers dat ook zij wat meedoen en hun data met hem delen. Hij weet dat zijn gegevens op het net staan en gehackt kunnen worden.  En dat “men” hem ongemerkt kan “volgen en analyseren”. De verkoop van deze gadgets stijgt gestaag maar boomt nog niet. Maar de industrie zet er vol op in. Intel werkt aan handschoenen die  de handbewegingen kunnen sturen om je zo piano te leren spelen.  En Dancy heeft ook al een soort pilletje dat je inslikt en dat vele waarden meet en naar je I-phone stuurt.. Maar zijn topper is en groot rond zwart kussen in de kamer waarop hij mediteert. Want ook hij moet af en toe afschakelen… Maar tijdens het mediteren wordt ook gemeten en hij is het ietsje vaker gaan doen..


Gewoon een halve gare? Iemand die oververhit raakte? Of een ontdekkingsreiziger in de frontlinie? U mag het zeggen in de wetenschap dat u straks al dit kunt doen met de nieuwste versie van uw I-phone..  Maar als u even ziek bent of uw leefwijze echt moet aanpassen of uw bloedsuiker moet meten en corrigeren, uw bloeddruk moet meten voor uw cardioloog. Of het nieuwe medicament moet testen op bijwerkingen bij u.. Of wilt worden gewaarschuwd als u te lang auto rijdt, teveel alcohol verslindt of teveel eet.. En u moet er iets aan doen, dan is het met enkel een I-phone op zak niet gek om zo wat te worden geholpen. En hoe lang zal het duren tot er huisartsen patiënten werven  die zo willen worden behandeld.
 
MILJARDEN AL OP ONZE WERELD..
Als je er rustig en ratio-neel over nadenkt en beseft dat het een keuze is dan is het gewoon weer een stapje verder op de weg naar morgen. Die onze levensverwachting al kon verdubbelen en die ook oud worden lang op prettige wijze mogelijk maakte. Dus Dancy overdrijft nu natuurlijk maar hij doet wat voor de research, die er toe zal leiden dat dit straks  als app bij uw pilletjes wordt aangeboden. Om de dosis en de bijwerkingen te volgen…

Of de status van uw foetus de laatste weken van uw zwangerschap… Of uw exacte waarden van uw hart voor uw hartchirurg die u gaat opereren… Of: nu weet u er ongetwijfeld zelf nog wel vijf. O ja: een app die u waarschuwt dat u pil a moet innemen nu en ook die van dosis x. Zodat u minder pillen slikt die niet nodig zijn en die ook geld kosten.. Etc.

METEN OM MOOI OUD TE WORDEN...
En wat dacht u van die miljoenen alzheimer-patienten, die verdwalen of vallen. Of waarvan de dokter wil weten wat ze vandaag wel en niet deden… En waarom ook niet uw kinderen die u opzoeken in het tehuis en willen weten wat u deed en wie er op bezoek kwam. Dat deed ooit iemand in een schriftje bij een oude dame die nooit meer wist te vertellen wat ze had beleefd.. En dat bleek een prachtige bron van goede conversatie te zijn. 
STRAKS WORDT U ZELF GEHACKT!

Dat alles straks voor de prijs van een I-phone van 10 euro met twee gratis apps? Wel dat lijkt mij bepaald geen nonsens...


 
EEN CHIP ONDER DE HUID

VOORUITGANG IS FEEST! FESTIVAL!
Op het Festival Futur en Seine gaat het om innovatie op alle terreinen. Er was een Ronde Tafel met experts van MIT, de denk-tank FoundationInternetnouvelle generation, de Russische firma Kaspersy (digit. Beveiliging) en Hannes Sjoblad die Singularity University vertegenwoordigde.

OOK OVER GEZONDHEID NATUURLIJK

ZONDER OPTIMISME LUKT NIET VEEL







Hij zei: “Zo’n onderhuidse chip maakt identiteitspapieren overbodig, diverse kaarten en ook access badges etc. Weer een pas op weg naar de mens+”. In de VS is er al iemand (Erik Sorto) met een chip in zijn hersens waarmee hij zijn bionische hand kan besturen en Paypal doet onderzoek naar een pil die je inslikt en die het intypen van codes overbodig maakt.

PC BETEKENT NU PERSONAL CHIP..
Deze markt van biochips zou in 2018 al 12 miljard kunnen zijn volgens Market watch.  Sjoblad is van een clubje die biochips promoot en zelf draagt. Op het Festival kon eenieder een biochip laten inzetten voor 80 euro: een piercingspecialist deed dat “comme il faut”.  Een buisje van 12 mm lang en doorsnee 2 mm  type ISO14443A zendt een signaal uit op 13,56 Megahertz en kan metDFID worden gelezen zonder draadje.  Het inbrengen in de onderarm doet 2 seconden wat pijn en je krijgt even een verbandje. Even checken na drie dagen en het is “done”.
 
BEZOEKER VAN VERRE 
MODEL VOOR HET AUTO- TRANSPORTEREN
Nu het verslag van een week van een chipdrager. De proefpersoon ontwaakt op dag 1 en vraagt zich af: kan ik er mee in het zwembad? Ja dus… Op dag 2 schrijft hij zich in bij de groep RFID Implantée die op Facebook al 778 leden kent. Op de puce worden nu data gezet naam, bloedgroep, en data van de persoon die bij urgentie moet worden gewaarschuwd. Op dag 3 is het jammer dat deze chip nog niet werkt met Apple Watch en zijn betaalsysteem zonder contact. Hackers vertellen dat ze recent een Arduino card hebben gehackt met een RFD-detector.. Als hij de ruimte in loopt gaat er een lichtje aan. Het zou ook muziek kunnen zijn of het starten van de airconditioning. Op dag 4 worden er met Android Tagwriter data ingebracht. Het is voldoende de smartphone 1 cm van de chip te houden om ze er in te laden. Elke deur die ik doorloop wordt bijgehouden..

U ZIET ER AL EEN BEETJE ZO UIT..
  Op dag 5 Twittert iemand dat deze chip betekent “666” het merk van de duivel. Een ander schrijft dat er binnenkort iemand mijn besturing overneemt of me zal vernietigen. Mensen noemen me cyborg  en hij krijgt zin om de chip te aaien..

TECHNOLOGIE EN PESSIMISME?
Een contact met een andere chipdrager levert op dat deze contact had met de Maurie van Parijs. Met de vraag: kan ik een Velibfiets krijgen met deze chip? Daar weet men nog geen antwoord op… Op Facebook vraagt iemand of dit ook de sex kan beïnvloeden..
DAT BENT U "IN EEN CHIPPIE" 

Op dag 7 ontvangt hij een mail met een Photo van een verloren sleutel: het is de zijne! Dat maakt hem ongerust? Is er iets geks aan de hand.
 
Na de week aarzelt de betrokkene om de chip te laten verwijderen..  De interne batterij houdt het 100 jaar uit..  En hij denkt aan de 250 werknemers van het zweedse bedrijf Epicenter  die er deuren mee openen, koffie pakken en copietjes mee maken.. Deze chip kan de Gezondheidsautoriteiten helpen maar ook een autoritair regiem dienen? Het debat zal beginnen zeker nu ook Zoltan Istvan, een transhumanist, ook presidentskandidaat is. Dan hoort betrokkene dat de chip een product is van het deense bedrijf Dangerous Things..


DE EGO-CHIP
DE ALTER EGO CHIP..
 

 









EPILOOG
Wat en hoe we zijn heeft dus alles met onze leefwijze te maken. Mensen die heel anders leven lijken ook andere mensen. Niet omdat we anders zijn, maar omdat we “andere zaken meer prioriteit gaven. Ja moesten geven om goede aangepast te leven.

LES PENITENTS??
Dus zegt me waar u leefde en ik weet wie/hoe u bent.. En bij verschillen meteen op de rassentour gaan is uiterst dubieus.. Jammer voor Ku-klux-clanners, FN-ers en Teaparty runners dus..

 
LINKE BROEDER...
Eigenlijk is dat de evolutie aanhalen die ons leert dat de natuur zich aanpast. Soms oppervlakkig dus voor “even” maar ook fundamenteel als het om overleven van de soort gaat. Daarom is de snelle paniek over “rampen die ons wachten omdat het klimaat (ook!) verandert” nogal primitief. Al is het natuurlijk gewoon slim en ook als je maatregelen neemt om ons tegen de gevaarlijke gevolgen te beschermen.

BIONIC CHICK?
UW BUURMAN MORGEN..








De bionische mens komt er aan en zelfs het “transhumane”. We kunnen tekortkomingen opheffen met “machinale kunstjes”, zelfs organen verbeteren of vervangen en ook het geheugen vergroten en versnellen, onze intelligentie oppeppen en zelfs onze zintuigen fnuiken. We kunnen straks kiezen in welke wereld we willen gaan puur om ons te vermaken.

DIT IS STRAKS UW HANDLEIDING
Waarom dus ook niet “talen leren hanteren” in de tijd van een knopje indrukken? Met robots communiceren die ons bereik nog veel meer kunnen vergroten? De mens ontsnapt zo aan de natuur en de evolutie? De mens kiest zijn “eigen evolutie” en zo nodig voor even? Is ook de multi-schizofrene mens al in aantocht?

LASTIG MOPJE..
Gaan we dat leren en dan doen? Wel, dat vereist heel veel vertrouwen in de medemens en de technologie. Maar ach wie stapt er niet met gemak in een auto en rijft ermee en stapt er straks in en die rijdt zelf..  We zitten al 15% van ons leven in transportmiddelen waar we ons overgeven aan medemens en technologie. Dus verdere sprongen zijn niet meer zo groot..

DE MULTI-MENS..
Worden zo de mensen gelijker of net omgekeerd? Kunnen we straks “ook onze (on)gelijkheid” kiezen?  Worden we vrijer? Eigenlijk wel als je limieten kunt wegnemen. Worden we ook “broederlijker” of net minder menselijk?
ZELFHAAT IS LINK...





We kunnen bang van ons af schreeuwen en roepen dat “we de natuur verkrachten”.  Maar dat ruikt naar echt ouderwets conservatisme toch? Dat is eigenlijk een angstreactie en moet ook als zodanig worden “behandeld”. Waar de mens al aan wende is gigantisch en er is geen enkel argument of moreel bezwaar om te veranderen. De moraal komt er aan te pas als we de nieuwe mogelijkheden inzetten om “onze omgeving, de medemens dus”  tegen zijn wil of weten gaan manipuleren. Maar dat is ook al een oude sport.

INTERRESSANTE ZIENSWIJZE
NIET BEST DUS GEWOON NUDIST WORDEN?



Zullen we gelukkiger kunnen worden? Best mogelijk voor hen die eerder ongewild belemmerd waren. De laatste vraag is die over “onze vrije wil”. Al weten we intussen dat de “natuur ons daar ook het nodige aan parten speelt”.
DE BEZIGE MENS KAN VERANDEREN

ONS KRINGETJE








Kortom: het is een vervolg op het evolutionaire pad dat we altijd al gingen. En dus gaan we ook alles wat we daar meemaakten weer zien. En opnieuw wordt het tempo hoger.. Tot we ooit jong en oud niet meer kennen en ook niet de dood naast het leven?
 
JA OOK BIJ MANNEN!
Het gezegde : Kleren maken de man” is natuurlijk “snel obsolete. En dat wordt: “mijn gadgets maken me wie ik nu wil zijn”.  We kunnen eeuwig leven en ook “meerdere levens parallel leven”.  En levensfasen kennen die niets van doen hebben met “oud en jong”..
 
NATUURLIJK GEWOON IN DE NATUUR
  
DENK ER AAN! 


 
ONZE EVENTS CYCLUS: VALLEN EN OPSTAAN
  

MAAR,
 
De australo-afrikaanse was de eerste “handvaardige mens” zegt Matthew Skinner die specialist is in heel oude tanden en botten.
MATTHEW AT WORK

BOTTEN VERTELLEN OVER ONS

Dat zag hij aan de 5 botten die de hand van dit specimen vormden: die leken helemaal niet op de “hand van de apen”. Die hun handen enkel gebruikten om zich aan takken vast te pakken, om te balanceren en om half rechtop te lopen… 

HAND VAN EEN VOOROUDER..
Daarmee kwam de eerdere conclusie dat de mens ca 2.6 miljoen jaren geleden begon met het hanteren van gereedschap op losse schroeven te staan. Dat getal kwam van datering van de oudste silexmesjes etc. en bewerkte botten van wild.  Dus de Uni van Kent komt de er toe te weten dat het handgereedschap er al 600.000 eerder was..  Want waar anders had die menselijke voorvader dan zijn zo “handige handen” nodig?
 
 

 











Leon de Marseille, 19 december 2015

 

1 opmerking:

  1. Hiv-ziekte voor de laatste 3 jaar en had pijn die moeilijk te eten was en hoest zijn nachtmerries, vooral het eerste jaar. In dit stadium is het immuunsysteem ernstig verzwakt en het risico van het oplopen van opportunistische infecties is veel groter. Niet iedereen met HIV zal echter doorgaan met het ontwikkelen van AIDS. Hoe eerder u wordt behandeld, hoe beter uw uitkomst zal zijn. Ik begon met ARV om vroegtijdige dood te voorkomen, maar ik geloofde in God dat ik ooit zou worden genezen. Als een Hiv-octrooi adviseren wij om antiretrovirale behandelingen te nemen om onze kans te verkleinen van het verzenden van het virus naar anderen, een paar weken geleden kwam ik op zoek op het internet als ik informatie over Hiv-behandeling met kruidengeneeskunde kon krijgen, op mijn zoektocht zag ik een getuigenis van iemand die is genezen van Hiv haar naam was Achima Abelard en ander Herpes Virus patent Tasha Moore gaf ook getuigenis over deze zelfde man, genaamd Dr. Itua Herbal Center. Ik was ontroerd door de getuigenis en ik nam contact met hem op via zijn Email.drituaherbalcenter@gmail.com We praatten en stuurde me een flesje kruiden Geneeskunde Ik dronk het zoals hij mij opdroeg. Na het te hebben gedronken, vroeg hij me om een ​​test uit te voeren dat ik mijn lijdensweg met het Hiv-octrooi heb beëindigd. Ik ben genezen en vrij van Arv Pills. Ik ben hem altijd dankbaar Drituaherbalcenter . Hier zijn contactnummer +234 8149277967 ... Hij verzekert mij dat hij de volgende ziekte kan genezen .. Haar, kanker, herpesvirus, ziekte van Lyme, epilepsie, blaaskanker, colorectale kanker, borstkanker, nierkanker, leukemie, longkanker, non-hodgkin lymfoom, huid Kanker, Lupus, Baarmoederkanker, Prostaatkanker, fibromyalgie, ALS, Hepatitis, Copd, ziekte van Parkinson. Genetische ziekte, Fibrodysplasia-ziekte, Fibrodysplasia Ossificans Progressiva, Fluoroquinolone-toxiciteitssyndroom, Lever / Nier Inflammatoire, onvruchtbaarheid, darmziekte, ziekte van Huntington, Diabetes, Fibroid...

    BeantwoordenVerwijderen