Totaal aantal pageviews

zaterdag 14 november 2015

COP21 2015 (DEEL I): KAN MEN DIT DURE CIRCUS SERIEUS NEMEN?


COP21 2015 (DEEL I):
 
  KUN JE DIT DURE CIRCUS SERIEUS NEMEN?
 
IN HET UK EN DE VS:  NIET ALLEEN OVER DIE 35 UUR MAAR OOK OVER COP21.. 

Voor alle duidelijkheid:
Wie dat dumpen van al die soorten troep in onze natuur niet afkeurt, is natuurlijk niet goed bij zijn hoofd. Dat moet liever vandaag dan morgen ophouden. Dat vindt ook elke klimaat-scepticus. Maar de COP c.s.  kozen enkel voor CO2, als dé boosdoener. En zetten daar álles op in..

LAATSTE NIEUWS:
Komt er nu ook een "anti-klimaat-epidemie"? Laurent Cabrol en Philippe Verdier van de  Service Meteo van France Televisions zijn het eens: die wetenschappers van de VN-GIEC zijn charlatans. In mei 2015 publiceerde Verdier een open brief in Le Point aan Hollande. Waarin hij "het politieke gedoe rond die klimaatverandering" hekelde. Nu is er zijn boek dat "Climat Investigation" heet. Wat zo vlak voor het begin van COP21, zéér slecht viel. 
 



IN BETERE DAGEN
Zeker toen men daarin ook las over... de pluspunten van de opwarming voor Frankrijk..!
Fabius, de aanvoerder van deze conferentie, lunchte met de TV2-mensen. Hij 
stelde hun voor om niet meer die wat "slappe term opwarming" te bezigen op TV, maar te kiezen voor "klimaatchaos". Prompt stond hij op de voorpagina van Paris Magazine ... als Meteo-lezer! Intussen is Verdier  ontslagen; na een opwindend gesprek met zijn directeur... Desgevraagd werd verklaard: "dat Verdier twijfel zaaide, omdat hij een persoonlijke mening mengde met de officiële opvattingen van Meteo France Televisions". Ook verklaarde de directie dat er "hele-maal geen sprake was van een affaire".
AI: FOUTJE VAN AL GORE
In de journalistieke kring gaf dit alles echter een schok. De kwestie Vierdier lijkt hét sym-bool te gaan worden voor "de onmogelijke wijze waarop in La France met klimaat-sceptici wordt omgesprongen"..  Dit gaat veel verder dan "een beetje jaloezie de metier", want dit alles ruikt echt "affairistisch"..

En er kwam nog véél meer. Want het regent nu hooggeleerde boeken van eerdere klimaatsceptici. Die tot nu te bang waren om dat te doen. Want dan heet je in La France al gauw "criminel" of "marchand de doutes"..  De opponenten zijn ook niet mis: "zelo-ten", "klimaatcomedianten", "chauffisten" en veel erger. Het rijtje franse en belgische publicerende hooggeleerde is opmerkelijk te noemen. Ze zijn hier wat later dan in andere landen.. 
Lees: "La faillite du climatisme", "Les marchands de doute" of "L'ideologie du réchauffe-ment". De strijd tegen een "ferme overmaat aan ideologie"  is begonnen en het aanpakken van de te simplistische modellisten van de Giec is op gang gekomen. Veel voer voor vele gelovigen die wel eens een degelijke "geloofs-check" durven te ondernemen. Voor 20 euro bent u al flink in de war! Wordt COP21  ook "het uur van de waarheid"? Er heerst nu een voorgevoel dat waarschuwt. Zeker nu ook Kerry, -politiek best eerlijk overigens-, Hollande liet weten dat de VS zich "niet echt konden binden aan hun voornemens"...
 
DIT DEED HEM DE DAS OM
Ziehier wat er gebeurde toen men een poging deed om de vele bewe-ringen en de fratsen van de al vaker bekri-tiseerde VN-club GIEC beter in de kijker te krijgen. U bent gewaarschuwd (net als uw blogger).

U kunt alles nu zelf lezen bij enkele er-kende experts die nu openlijk en kei-hard in de contra-mine gaan...


In 1693 en 1694 was er hongersnood In Frankrijk door de zware regenval en de mislukte oogsten.  Er stierven 1,3 miljoen inwoners van de toen 22 miljoen. Louis XIV regeerde toen. 
 
NIKS TE ETEN DOOR ROTWEER!
Daarna kwam nog de strenge winter in 1709, de kleine ijstijd, en er gingen nog eens 630.000 fransen dood. Allemaal: “Fame perit”, de honger-dood,  in latijn. Door zeer slecht weer veroorzaakt. De overlijdensregistratie van de kerken liepen vol…. Daarna kwam nog de 80-jarige oorlog tegen Spanje. En zo viel er dus meer dan een eeuw weinig te lachen..
 
HONGERSNOOD EN KLIMAAT
Louis kreeg later verweten daaraan te weinig te hebben gedaan, behalve dan aan die oorlog.. Dit wil nu Francois Hollande nu tot elke prijs voorkomen met dat klimaat....

Nov/dec 2015 is de COP21 in Parijs. Hollande wil het tot zijn prestige-project maken. Dus moest ook de Academie des Sciences zijn licht erover laten schijnen. Wat natuurlijk de aloude diepe tegenstel-lingen bij de franse wetenschappers over “de schuld van de mensheid” aan de opwarming van de aarde opnieuw fors deed opwellen.  

Le Monde van 22 mei 2015 deed verslag.. Vincent Courtillot Geomagneticus en Sebastien Balibar de fysicus zijn de aanvoerders van de vijandige fracties en het gaat er al jaren hard aan toe. Wat bij dit zeer belangrijke onderwerp ook best mag en nodig is.
 
HIJ OOK AL? 
Omdat het direct gaat om de vraag of het vermin-deren van CO2 uitstoot wel echt effectief is in deze..  Een werkgroep van 10 leden moest een concept opstellen: maar dat werd einde 2014 een ware veldslag. Pijnlijk ook omdat de regels zijn dat in geval van dat bij onenigheid ook een minderheidsadvies aan dat van de meerderheid moet worden toegevoegd!  
GEVELDE CLAUDE ALLEGRE (PS)

Als dat zou gebeuren zou het “een betreurenswaardig feit zijn”, zei Edouard Brézin een ex-president van deze Academie. En: “Het zou dan beter zijn van een advies af te zien…”.

In de werkgroep werd de zon als “schuldige” sterk naar voren gebracht: de hele opwarming zou dus gewoon “passen in de natuurlijke variaties van het klimaat”.  In mei liep de meeting ook niet lekker en men besloot later een algemene vergadering te organiseren waar wordt gestemd..  Niemand weet precies hoeveel leden “anti” zijn.. In het blad Recherche van 21 mei schrijft Catherine Brechignac (eeuwig secretaris!) : “De wereldwijde temperaturen zijn al 17 jaar weer op rust” en “De gemiddelde temperatuur van de aarde is niet de maat voor de thermodynamisch temperatuur”. 

In 2010 liep het conflict uit op een “zachte concensus” . De externe deskundige Eric Guilardi (Reading Univer-sity UK) zei na afloop te zijn geschokt door het geob-serveerde debat. En beweerde dat de franse Aca-demie op de wereld de enige zou die “de menselijke mede-verantwoordelijkheid afwijst”.  Hij had het over een botsing waarin ethiek en wetenschap door elkaar liepen..  U ziet wetenschappelijk Frankrijk is geen clubje GIEC-applausmachine..
 
BEV. GROEI MET +60%!
De wereldbevolking gaat rond 2100 naar 4 miljard MEER mensen en miljarden krijgen het ook economisch veel beter. Dat leidt tot een flinke toename van de consumptie en bijgevolg CO2 uitstoot. Liefst 50 tot 100% meer dan nu. De dappere pogingen van het westen om “wat te minderen” wegen in genen dele op tegen deze mega-plus. Wat GIEC hiermee wil doen weet niemand. Hun agenda lijkt een beetje dub-bel-blind voor deze realiteit!

EEN HEEL ANDERE RAMP
Intussen staat ook het MO in de fik en vluchtelingen overstromen de EU. Grote chaos en onrust alom, waarin die COP21 ook dreigt te verdrinken. Want wie wil er nú aan einde 21e eeuw denken. Nu is er heel wat anders aan de hand dan dat CO2 gedoe.. en die opwarming denken vele...

Klimaatverandering en klimaatrampen zijn zo oud als de mensheid. En vroeger werden ze als straffen voor de mensheid bedacht door goden of die ene god. Nu weten we dat het de Natuur is. Zoals Spinoza ook , maar wat heimelijk, in zijn dagen al ventileerde. Maar de GIEC denkt dat ze “het klimaatmodel met een com-putermodel” de baas is geworden wat wetenschap-pelijk kort en goed niet waar is en nogal lijkt op volks-verlakkerij.
 
KLEINE RAADSELTJES.. ZONDER ANTWOORD
Niemand kan tegen vermindering van vervui-ling zijn en ook niet tegen CO2-vermindering. Maar doen alsof dat DE oorzaak is van de opwarming en de GIEC dat effe gaat regelen , dát is helemaal niet waar.
 
EEN ZEER GRILLIG KLIMAAT SINS EVER

Daarom is COP21 gedoemd een duur, impotent en nogal arrogant circus te worden in een rij van eerdere stukken cabaret..

 

INHOUD (DEEL I)

1.INTRODUCTIE
2.DE HUIDIGE WERELD ROND DE COP21
3.IS DIE COP21 WEL ECHT SERIEUS?
4.HOE ZIT DAT MET DIE KRITIEK OP DE GIEC?
5.OP DE VALREEP
6.EPILOOG
-MAAR,

 

DE HUIDIGE WERELD ROND DE COP21

OVERAL SMEULEN DIE GOEDKOPE KOLEN..
 
EEN RONDREIZEND CIRCUS?
 -In West-Europa staan 280 kolencentrales waarvan ca 100 in het oosten. Du,  Nederland, Belg, Spanje, Portugal UK en de skandinavische landen. Ook Frankrijk waar nu de subsidie daarvoor is opgeheven.
 
-Hollande maakte van de COP een eigen politiek speerpunt en kreeg dus ook veel kritiek bij zijn bezoek aan Alberta in Canada (bitumineuze zand) en zijn vele bezoeken aan kernenergie activiteiten. Als het er op aankomt poetst Hollande beide aan de kant..

-Bij de ministerslunch in Parijs werd veel komedie gespeeld, maar ook openlijk gevochten.. Minister van energiezaken Segolène Royal voert een complete guerilla. Zij bereisde  Afrika en elders als COP-corifee zonder daarover met minister Fabius af te stemmen.. 
 
SEGOLENE WERD NR. 2 VOOR COP21, AI!
Zij pakt dus  “de arme landen” showt ze en laat aan Fabius het meer “pluche-deel”.  Ze kritiseert ook hardop de VN die te weinig doet. Het klimaat is dus nu ook al politieke speelbal binnen de franse regering..

-De COP21 flinke tekorten. De kosten van 170 miljoen voor de COP21 van einde november moeten voor 20% van sponsors komen. Zo plande Fabius. Dus La Poste zet al overal buureautjes neer, Renault-Nissan stelt 200 e-auto’s ter beschikking, Ikea levert meubeltjes, Derichebourg doet het afval verdwijnen, Engie geeft 650.000 euro in gaslevering, Puma schoeit de hostesses, Philips doet de defilibrators en 3M het tapijt..
Reclame maken mag niet. Enkel je naam op de lijst van de COP21 sponsors zetten kan.  Arcelor, Lafarge en Mittal mochten niet meedoen na Warschau.. (Cop19). Men is… op 10% van het budget nu.  Axa bijna niets (100.000), BNPParibas niets dus dat levert ook een gat op..

-Een COP21 tussenbalans in oktober 2015 van auteur/econoom Bavarez  toonde het volgende: “Cop21 dat is allereerst de vervuiling van de geesten. Op 80 dagen van de opening in Parijs waren er maar 70 landen die echte becijferde doelen opgaven op… de 195 landen totaal. En van de 100 miljard beloofd door de ontwikkelde landen is nog weinig gehoord..  Het mislukken lijkt nu al onafwendbaar en is op zich ook geen drama. Want alles is nogal verkeerd opgezet, vinden vele”. 

Het protocol van Kyoto van 1997 stortte in met de weigering van de VS om te ratificeren, en het uitstappen van Rusland, Japan, Nieuw-Zeeland en Canada. De conferentie van Kopenhagen in 2009 en die van Cuncan en Durban bleven in impasses steken.  En de energetische transitie in Europa werd ook niks. Zo gingen prijzen omhoog, vertrokken fabrieken vanwege milieukosten, ontstond er een subsidie zeepbel in het duurzame en stapte Duitsland uit het nucleaire en terug in.. de kolen.. De COP21 trok daaruit geen enkele echte les omdat ze redeneren uit angst, malthusianismen en niks nieuws verzonnen.

Hun credo bleef: 1.Vechten tegen de klimaatveran-dering is dure plicht tegenover volgende generaties. 2.de ontwikkelde landen zijn schuldigen en de andere slachtoffers. 3.De groei moet weg in de ontwikkelde noord-landen en omhoog bij de andere zuid-landen. 4.De strijd wordt gedragen door de staten, de burgers en de bedrijven. 5.de instrumenten zijn belastingen, regels, en 100 miljard in de pot..

-En zie deze zeer recente uitsmijter! 
Zie wat de bekende franse wetenschapper en publicist prof. Raoult eind oktober schreef over dit alles.

PROF. RAOULT IS ZEER BEZORGD..
In Science van mei 2015 stond dat slechts 20% van het publiek echt gelooft in de ernst van het klimaat-probleem. Niet zo vreemd omdat "de gewone man" niet echt veel merkt van 0,8 graad opwarming in de laatste 50 jaar. De foto's van afkalvend ijs aan de pool zijn schokkend.. Maar in de pers staat dat de Noordpool 1,5 miljoen km2 ijsoppervlak verloor en de Zuid-pool met 2 miljoen km2 aan-groeide! Experts weten dat er per saldo wel een ver-mindering was van het ijsvolume, maar toch is dit verwarrend. Ook hoort niemand een verklaring waarom er nu al 10 jaar een stilstand in die tempera-tuurstijging zit : dat is zeer verwarrend. 

HIJ VERGAT DE ZUIDPOOL..
Al Gore kreeg de Nobel-prijs en zei bij de uitreiking dat "het ijs van de polen in 2013 al zou zijn verdwe-nen". Ai! Dus het stikt van de tegenstrijdigheden zeker voor "normale mensen". Die verloren al hun geloof in de politici en dreigen dat nu ook te gaan doen rond de "klimaat-experts". Dat deed ook Todd Pittinsky schrikken en hij hield in Science een betoog om daar iets aan te doen. Zoals het integraal publiceren van alle basisdata van het hele Giec-onderzoek. Ook de gebruikte methodes moeten worden gepubliceerd én ook die verdachte e-mails van dat engelse instituut. Wat al eerder 
"climatgate" ging heten. Ook daar werden critici "onder de tafel gewerkt".
Men moet zich ook veel respectvoller opstellen naar de "anti's". Ze zijn niet hypocriet en ook niet "omgekocht".. Ze wijzen enkel en terecht op "die enorme complexiteit van het klimaat"..  wat de experts veel bescheidener en voorzichtiger zou moeten maken. Wie weet nog van die "drijfgassenpaniek uit de 70-er jaren"? Die de aarde snel zou doen.. afkoelen? Niets van dit alles gebeurde.. 
TODD PITTINSKY IS ACTIEF

De klimaatkwestie zal in de toekomst tot hét voor-beeld worden van een linke chaos. Die werd geschapen door een ongebreidelde opzweperij via een mix van snelle wetenschappers, pers en ook politici. 



NA DIE LUNCH WAS HET DIT..
"Climatgate" lijkt dus pas aan zijn begin te zijn..
Zelfs de zeer groene Noel Mamere van de EELV, zei op 1 november op TV (in: C'est Politique op 5), dat hij "die hele Cop21 maar een groot cabaret vond", dat tot niets zou leiden.

 


 
IS DIE COP21 WEL ECHT SERIEUS?
Parijs organiseert COP21 in november 2015. En Hollande wil er een topper van maken. Maar zijn eigen adviseur , de groene miljonair Hulot,  sprak zelf van “een pokerspel”.
 
HIJ DOET NOG EENS EEN GOOI
Hij heeft zijn Fondation Hulot en engageert zich sterk. Maar hij is ook… een realist..

Hij noemt de COP 21 “een partij poker” en hij werkt samen met Fabius (Buiza) en Segolene Royal en de coördinator ene Laurance Tubiana. Men kijkt ook naar de mislukte conferentie van 2009 in Kopenhagen. Daar kwam de hoge politiek te laat in het spel en ging het verkeerd.. Hulot zegt: “Het klimaatprobleem komt boven op Andre grote problemen zoals de groeiende ongelijkheid en de toenemende ongerechtigheid. En ook het gevecht tegen de belastingvlucht moet gevoerd worden”…
 
N.Hulot: “We kunnen enkel iets doen als we onze leefstijl grondig aanpakken. Want de rampen werden qua omvang wel 200 keer groter in 40 jaar. Plus 2 graden zal een volksverhuizing van 250 à 500 miljoen personen veroorzaken na 2050. En dat is ook niet vredesbevorderend en vergroot nog eens de ongelijkheid. Ook kan het de agrarische productie en de waterbeschikbaarheid negatief beïnvloeden. Ook dat trekt conflicten aan. En er is ook nog die “eindigende” energie-voorraad en dat smeltende ijs. Kortom vele aanleidingen ook tot conflicten en oorlogen”.

DAT IS FORSE TEGENWIND
Maar de 195 landen komen met nogal verschillende belangen naar Parijs. En willen elk “zo weinig mogelijk toegeven”…  De VS wijzen nu China aan als de grootste vervuiler maar die wijzen op de VS waar per kop veruit de meeste rommel wordt geproduceerd… De VS zit nu op “4x de hoeveelheid” van India!  India en Afrika eisen hun recht tot ontwikkeling op en willen ook meer welvaart net als wij deden. Zij willen wel meedoen als het westen hun de technologie geeft en ook genoeg financiële steun… Gelukkig beweegt het toch nog. De VS en China doen weinig en ook India, Brazilië, Rusland en Afrika dreigen niet al teveel te gaan doen. Dus dit is dat potje poker! In Kopenhagen liet China het afweten maar nu heeft men daar zelf last. De VS telt de vele dollars die de natuurrampen daar kosten..  Mogelijk wil Obama ook nog stunten? Hollande en Merkel willen hier wel samenwerken maar veel hangt af van geopolitieke verassingen..

Hulot denkt dat vechten tegen klimaat-verandering niet strijdig is aan economische groei want we kunnen technisch bijna zonder niet-duurzame energie. Door recycling, isolatie, electrische auto’s etc.  Dus het kan hand in hand gaan. En ook werk en stabiliteit opleveren.. En ook vrede. In Davos was een zekere stemming van optimisme hier over..

Het gaat vooral om de "regeneratie van ons gebruik van aarde en natuur".
 
HOLLANDE LUBDE HULOT
Drie zaken zijn essentieel om te slagen:

-duidelijke doelstellingen over de opwarming met een tijdschema

-realistische plannen die men echt wil nastreven

-en genoeg financiële middelen
HULOT NEEMT GEEN BLAD VOOR DE MOND

Als er niets lukt zullen vele daarvoor moeten betalen en we zullen moeten concluderen dat de huidige instituties ons niet meer kunnen redden. En dat zou een zware domper zijn..

 




HOE ZIT DAT MET DIE KRITIEK OP DE GIEC?
 
JOUZEL DE VOORZICHTIGE
Dat vroeg L’Express aan Jean Jouzel, vice-president van de wetenschappelijke groep van GIEC. Sinds 1970 in dit veld werkzaam en de GIEC (Groupe intergouvernemental experts for climatchange) bestaat sinds 1988. Die ijscylinders die op CO2 werden onderzocht uit zeer vroege tijden, gaven in 1987 de doorbraak..  Bush sr en Thatcher waren toen de eersten die schrokken van die aardopwarming.

Hij weet goed dat GIEC ook controversieel is. Maar vindt dat het heeft zijn alarmwerk goed heeft gedaan. Veel politici weten nu ook dat er klimaatverandering is en dat die ook grote gevolgen heeft. Maar er werkelijk iets aan doen, dat is, -zeker in de VS en China-, nog maar mondjesmaat het geval. Hij ziet zijn rol als voorlichter en niet als politiek geëngageerde. Toch steunde hij een linkse partij (Nouvelle Donne) omdat ze 1000 miljard wilde doen inzetten via de energetische transitie tegen de opwarming. Al wist hij ook dat deze miljarden er niet zomaar zouden komen..

Hij acht het goed dat het brede publiek nu weet van het probleem en dat er ook meer politici bijgevolg naar kijken. Zelfs in de PS die van nature daar niet echt op gericht is, kijkt is er nu grotere belangstelling.
 
OOK ATLAN WAARSCHUWT..
Hij geeft echter ook Henri Atlan gelijk (bioloog en filosoof). Deze waar-schuwt dat we er geen religie van moeten maken. Atlan zegt nog steeds: er zijn geen keiharde bewijzen.. Maar er gebeurt nu iets wat nog nooit eerder gebeurde, dat is zeker. En hij is er voor 95% zeker van dat dit door gasemissie komt en ook dat de mens er iets mee te maken heeft.
 
 
DAT WAS NIET IN DE WINTER
Hij betreurt het zeer dat die stomme fout over dat snel smeltende Himalaya-ijs, dat na 2035 een ramp zou veroorzaken-, in dat rapport is gekomen. Maar de bewering dat GIEC wilde manipuleren is voor hem zeker onjuist.

Dat baas Pachauri nu voor sexsuele geweld is afgezet heeft ook niets met GIEC van doen.

En dan nog wat over de werkwijze van Giec:

Elke GIEC werkgroep wordt aangestuurd door een bureau van 8 personen. Dat mede bepaalt wie de auteurs worden. Het let daarbij op voldoende evenwicht ook internationaal. Omdat er een grote diversiteit aan opinies bestaat  wat ook tot fel debat leidt.

Elk hoofdstuk wordt daarna geredigeerd door een dozijn auteurs en daarna uitvoerig becommentarieerd. Voor groep 1 waren er zelfs 55.000 commentaren.. 

Daarna komt er een synthese in een rapport van 150 pagina’s, dat weer leidt tot een samenvatting van 30 bladzijden. Die zijn bedoeld voor de “decisionmakers”  en regeringen. En die moeten het in unanimiteit eens worden..
FERME KRITIEK OP DAT MODELLEREN!
Ook al acht Claude Allegre dat ernstig fout, hij vindt dat terecht. Tenslotte moeten zij ook tot uitvoering overgaan. Maar: de regeringen mogen niets laten veranderen in de wetenschappelijke teksten!
 
EEN IDEE VAN DE COMPLEXITEIT
Is er nog tijd genoeg om te handelen?

Hij denkt van ja als je kijkt naar de energetische transitie en de economische opbrengst er van. Maar politiek ligt het best anders. Ook al weten ze dat een temp. stijging van 4/5 graden een catastrofe betekent. En dus hongersnoden, honderden miljoenen vluchtelingen, hoge zeespiegels en grote gezondheidsrisico’s zal oproepen. Met veel onrust en ook geweld als gevolg.
 
DIT ZIJN ZE DE NU BEKRITISEERDE
Hij acht die 4 graden dus niet het einde van de wereld. Maar daardoor zullen wel het aantal plekken waar mensen goed kunnen leven sterk gereduceerd worden. Het beperken van de opwarming tot 2 graden maakt het mogelijk ons nog aan te passen.. Overigens: het opraken van de grondstoffen dwingt ons toch ook tot essentiële veranderingen.

 
ECHT NIET OM TE LACHEN
Niemand kan dus achter-blijven en wij klimatologen moeten druk blijven zetten om het leed te beperken en verkeerde oorlogen te voorkomen. Deze uitdaging is immens groot…

 

OP DE VALREEP
 
RAMPEN DOOR EXTREEM WEER
 

DIE ZIT! 
Er wordt voor-vergaderd ook over het ophoesten van 44.000 miljard ( 22 x de franse staatsschuld) want dat zou “op tafel moeten” om de veranderingen die nodig zijn om de CO2 uitstoot  zodanig te beperken dat de opwarming op 2 graden blijft “steken”. Want dat kunnen we nog net “slikken”..
 
DODEN DOOR KLIMAATGEWELD
En er was weinig animo zeker in deze halve crisis en de groeirem in China nu.. En hoe moet je je voorstellen dat landen in ontwikkeling die nog maar op 15% of zo zitten van ONS welvaartsnivo de rem er op gooien?
 
Dat doet geen hond: China vreest al sociale problemen als de groei onder de 7% komt… Dus is het vooral een westerse factuur, en dat zit nu in bezuinigingstijden, ook niks lekker.

44000 miljard dat is 7 jaar 6000 miljard en dan zijn we in 2022 want er is “haast bij”.  Zeggen de groenen..   OECD dat is 10% van het wereld BBP en La France is daarbinnen 12%: dus 250 miljard in totaal voor Parijs.. Duitsland stookt intussen kolen en sloot zijn kerncentrales en vervuilt enorm..  Polen idem. Want die kolen uit de VS zijn zeer goedkoop. En de olie/gasprijs zit diep onderin. En er is steeds meer gas gevonden… Dus alternatieve energie nu ontwikkelen dat is investeren met negatief rendement! Schaliegas en olie zijn minder vervuilend maar dat mag niet in La France.. Het land van de EPR (die weer later gereed komt..) en van  het openhouden van het oude Fessenheim.
 
ALLEGRE WAS EEN DER EERSTEN
Overal verplicht zonnecellen op de daken? En wat s’nachts? Er is meer belangstelling om ook in schone energie te investeren en er is wereldwijd op zich geld zat… Maar vooralsnog wijst een commerciële investeerder naar zijn voorhoofd als je hem dat nú vraagt… Dus de COP21 gaat het zeer moeilijk krijgen: die 195 landen die er wel zijn! En plannen en beloften zijn niet zomaar realiteiten. Want om die massa aan projecten: hogere dijken, electrisch transport, andere verwarming+isolatie, vele zonnevelden en bossen met windturbines, etc. even neer te zetten. Dat doe je ook niet “over het weekend”. Dat is de stand 80 dagen voor de COP 21 begint.. En die groenen dat zijn bepaald niet de grote vrienden geweest en geworden van de “kapitalisten”. De grote en de kleine (zoals de boeren) dus dat zal ook niet bepaald uitnodigend werken. Een ander soort groene politiek is dus ook hard nodig. En dat is nu in de EELV al begonnen: de scheiding van links en groen..    
 
DAT IS HELDERE TAAL..

 

EPILOOG
Dan toch maar even die Ark van Noë? Die ging weer varen in 2014 in India.

DE MAN VAN ARK II
Ene Irving Finkel (1951) moest in 1985 een expertise opstellen over een kleitablet van 1750 voor JC. Van iemand die de antiquiteiten-verzameling van zijn vader erfde. Hij was gespecialiseerd in de oude Babylonische taal en bij het ontcijferen van de eerste regel schrok hij enorm.. Dat was de beginregel van een speech waarin de Goden aan Atrahasis (hun Noë) vragen om “een boot te bouwen om de aarde te redden”..
 
FRAAIE VERRASSENDE ARK!
De man vertrok met zijn tablet en Finkel kwam het per toeval veel later weer tegen.. 24 jaren later. De wereld, dus de mensen en de dieren, moesten per stel gered worden werd in deze speech gezegd door een ronde boot te bouwen. Zoals de coracles in het MO ook waren die tot in de 20e eeuw te vinden waren. En alle afmetingen en materialen staan er in. Ongetwijfeld om de zeelieden en vissers in het gehoor te plezieren. Finkel zag “zijn ark”in 2013 in India te water gaan en drijven.. Hij was kleiner dan die op het tablet. Want die was 3600 m2 dus een half voetbalveld. En om de boot waterdicht te maken waren 242 m3 bitumen nodig.. Dat alles stond op die kleitablet van 11,5 bij 6 cm die lijkt op een mobieltje.
 
PRACHTIG TOCH?
De Deluge kent wel 300 versies in vele culturen en daar ligt dus ook de bron voor het bijbelse verhaal dat veel later werd opgeschreven. In oude versies waren er vele goden en in de bijbel was het nog maar één god die de mensheid wilde straffen.. En laten redden door een held.. Finkel kent ook de oudste kaart ooit en trachtt zo ook de plek te vinden waar de ark was gebouwd. Volgens de bijbel is dat de berg Ararat in nu Turkije.. Daar zoekt men al jaren overal naar resten, ook van de ark. Maar Finkel denkt aan een andere plek… Daarbij wijzend op de methoden van Sherlock Holms waarin ook het toeval een grote rol speelt..

WAS IE DAN NIET ZO?
En er valt nog veel te ontdekken: in het British Museum zijn 130.000 fragmenten van tabletten uit Mesopotamië opgeslagen.  De catalogisering en vertaling daarvan duurt nog wel enkele eeuwen zegt hij.

En in de aarde van het huidige Irak zit nog eens oneindig veel onbekends,
(Zie ook: De ark van Noë, Irving Finkel in het Frans vertaald door Olivier Leblue. Uirg. Lattès).

 

 
MAAR,

DAT KRIJG JE MET DIE EVOLUTIE!

Eindelijk duidelijke tekenen van de buitenaardse! Het moest ooit gebeuren en zie daar: De ster KIC8462852 op 1481 lichtjaren van ons doet erg raar. De lichtintensiteit verandert op vreemde wijze heel anders dan alles wat men tot nu toe zag. 

De Universiteit van Penn State deed er niet flauw over: “De buitenaardse zijn altijd het laatste waaraan wij weten-schappers denken maar wat we  nu zien doet sterk denken aan wat een buitenaardse beschaving zou kunnen veroorzaken”. Nu barst natuurlijk de grootste heelalstorm los die we ooit meemaakten.. Stelt u zich voor!
OPVALLENDE VERSCHIJNSELEN DIE VRAGEN OPROEPEN
 Onderwijl zoeken geleerden in Kroatië naar details uit het leven van de Neanderthaler mens in de opgravingen van Kaprina. Amerikaanse archeologen (Universiteit van Kansas o.m. David Frayer), vonden er 8 klauwen van de pyrarge adelaar die een vleugelslag hadden van 2.40 meter. Deze klauwen van 30.000 jaar geleden waren bewerkt, vooral gepolijst, tot een waar fraai sieraad.

DAVID EN ZIJN COLLECTIE
Dat duidt er op dat deze mens ook graag mooi en moedig wilde zijn en mogelijk dus minder boers of barbaars was dan we wel eens denken…

Maar de equipe van de franse Sonja Harmand (n werkzaam op de Uni van Stonebrooks NY) deed zelfs het blad “Nature” onrustig worden. Zij vond bewerkte stenen in Kenya die even 700.000 jaar ouder zijn dan de tot nu toe gevonden werktuigen. 

SONJA HARMAND OOK
VINDPLAATS..








Die waren  2,6 miljoen jaren oud en gevonden in Ethiopië..  Tot grote verbazing van de experts zijn deze zeer oude “werktuigen” bewerkt door wezens die zeer handig waren. De stenen gevonden op de plek gecodeerd Lomekwi 3, zijn ook nogal groot; rond de 30 cm zelfs terwijl de eerder gevonden stenen zo’n 10-15 cm waren. Nu is het raadsel dus: wie waren hun makers/gebruikers, die van zo’n 500.000 jaar vóór de waarneming van de Homo zijn? Australopitheken?
 
STENEN DIE VEEL VERBAZING OPLEVEREN
Of heeft het iets van doe met de “kenyantrope”? Want 10 jaar geleden werd  op 1 km van de vindplaats van de grote stenen een schedel gevonden die nogal een plat gezicht had. Die werd ook gedateerd op 3,2 à 3,5 miljoen jaren en vooralsnog als “toeval” geclassificeerd. Betreft het hier dus voorgangers van de mens?  En ene Stout zegt: “ De bonobos hebben een te kleine duim om deze stenen te hanteren”. Weer een nieuw vraagstuk over onze afstamming.. .  

Zo wordt ons plaatje van deze voorouder steeds complexer en ook completer. En de zon ziet met genoegen dat wij positiever worden over deze verre voorouders.

Leon de Marseille, 14 nov. 2015

 

 

2 opmerkingen:

  1. Leon.
    Al je bespiegelingen ten spijt. Je gaat aan de actualiteit voorbij. Dat is bijzonder jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is dan wat je mist? Dit is nou net wel de laatste actualiteit van drie maanden/ Zeg wat je bedoelt dan kunnen we zinvol verder. OK?
    dank en leg uit dus
    Leon Speetjens

    BeantwoordenVerwijderen