Totaal aantal pageviews

vrijdag 23 januari 2015

EVEN BIJPRATEN OVER ENERGIE…


ENERGIE:

       EEN CHAOTISCH GEHEEL VAN “EXCEPTIES”?
 
DE ENERGIEKE  "OVERDAG -KAMPIOEN"
 
 
ALTIJD GOED: BIJ DAG EN NACHT!

CONTINU POWER




WARM EN OOK NOG OH ZO MOOI..

ON EN OFF-SHORE
UNDER WATER POWER..

 

EEUWIGE ENERGIE: EN NIET OP TE KRIJGEN..
AARDWARMTE:  DEEP UNDER

 
 


 
 2015: EVEN BIJPRATEN OVER ENERGIE…
 


DE VN: ER IS VEEL MEER DAN "TEGEN CO2....." STRIJDEN.



EIGENWIJS MOMENT!
Frankrijk was al sinds De Gaulle uitzonderlijk in zijn energiebeleid en in zijn Defensie : met zijn eigen “Force de frappe”. Die intussen niet meer bestaat, nu het land weer politiek en militair Nato-lid is. Parijs ging dus flink nucleair en ging militair én civiel op eigen benen staan. Nu rest enkel nog de civiele kant. Al heeft men ook een Charles de Gaulle en diverse onderzeeërs die op kernenergie varen. Zo kwam het land dus aan zijn 58 kerncentrales, die nu 80% van de stroom leveren.
 
EEN VISIONAIR..
Mede daardoor, -zeggen sommige-, ging Parijs ook achterlopen op het gebied van duurzame energie. Waar Nederland, een gasland, overigens ook achter bleef...

Duitsland ging faliekant de andere weg, en sloot een bosje kerncentrales én wilde er nog veel meer sluiten. Het ging dan ook in hoog tempo over naar “duurzaam”. Maar zo snel, dat men daar de beheersing van die decentrale productie technisch (even) niet meer aan kon. Ze remden dus het tempo af en.... gingen maar wat meer kolen en bruinkool stoken.. En importeerden franse kernstroom!

De VS gingen breed op de schalietoer en zo snel, dat ze nu al volledig energieonafhankelijk zijn. De VS hebben de goedkoopste energie van de wereld en gaan straks zelfs méér exporteren dan de saoudi’s!
 
HET SCALIEWONDER







Japan sloot, -dodelijk geschrok-ken van die tsunami-ramp met Fukushima-, een reeks kerncentrales en ging olie importeren… Maar intussen blijkt dat economisch erg pijnlijk en gaan die kerncentrales toch weer open. 
 
ER IS VEEL TEGEN, MAAR...
Overigens: er zijn in de wereld nu ruim 400 kerncentrales en over 10 jaar is dat aantal… zeker verdubbeld! China, India en enkele Arabische landen zijn de grote aanjagers..
   

Het franse nucleaire apparaat is oud en zeer sterk aan vernieuwing toe. Terwijl de nieuwe centrale EPR ook vertraagd is en… steeds maar duurder wordt. Via allerlei extra-onderhoud wordt nu het afschakelen van oude centrales uitgesteld… Maar: de huidige regering wil toch ook tegelijk, een heel oude centrale op korte termijn sluiten en ook....terúg naar 50% nucleaire stroom.. over 10 jaar. Wat zeer lastig te rijmen is met de realiteit en.. vele bestaande inzichten.

EUROPE ZIT VOL MET KERNCENTRALES
 Frankrijk importeert ook olie en gas, en dat laatste voor 25% uit Rusland; Duitsland doet dat met 40% nog veel meer..

Uranium, de kernbrandstof,  komt voornamelijk uit Niger. Onder meer via het franse Areva aldaar, dat nu goed door het franse leger wordt bewaakt.... Ongeveer ¼ van de franse huishoudens verwarmt ook op… elektriciteit, vooral in het zuiden.

De afhankelijkheid van energielevering uit het buitenland is voor Parijs relatief minder sterk dan voor Berlijn, maar zonder import zal het echt niet lukken.

Nu Poetin ons liet zien dat hij niet aarzelt ook de gaskraan politiek te bedienen, wordt het in Parijs en elders in de EU duidelijk dat er echt iets fout ging en nog meer kán gaan. Want gas en olie is een basisgrondstof voor de industrie en transport. Maar intussen werd flink met Azerbeidjan aangepapt, waar het vol zit met uranium, olie en gas.. De dictator daar is er al 25 jaar, maar lijkt redelijker. Ook al is hij "goed" met Poetin, die hij nu wat minder ziet zitten. De westerse vrienden en adviseurs botsen nu tegen elkaar in Azerbeidjan, het betere alternatief... 
Maar, de electrische auto komt nu echt uit de  kinderschoenen: en ook in Frankrijk… De eerste waterstof-auto van Toyota is in 2015 ook al te koop! Want het is nog niet top met die batterijen.. 
PRODUCENTEN  EN KLANTEN
Een Brussels gecoördineerde europese energievoorziening is totaal achterwege gebleven. Een enorme strategische omissie, blijkt nu.  Ook zeer gevaarlijk en niet bestand tegen één stoute Russische beer. Het nieuwste energieplan van de nieuwe franse minister Segolène Royal kwam er net, ook totaal los van enige europese aanpak. Terwijl de recessie en nu al de deflatie ons tonen hoe enorm belangrijk goedkope energie is… tot de zaak weer aantrekt! Ai..
 
TOEN KONDEN WE NOG LACHEN..
 Die verontrustende deflatie deed, einde 2014 en ook in een flits, de olieprijs onder de 55 dollar per barrel duiken. En dat ontwrichtte weer de economieën van vooral Rusland, Venezuela en ook Iran… Gekker kan het nu eigenlijk niet meer worden op energiegebied!

Over CO2-vervuiling en “de klimaat verandering afremmen”, hoeven we het eigenlijk niet te hebben, eerst eten en dan de moraal, toch?. Er zijn enkel nog wat onnozele politieke stuiptrekkingen zichtbaar: de facto lijkt het voor jaren een verloren zaak te zijn geworden…    
 
ZWAKKE EN EGO-ACHTIGE CLUB

Wilt u meer achtergrond kennen van deze vitale kwesties die op korte termijn al tot grote problemen kunnen leiden, dan lees verder. In de vorm van een aantal beschrijvingen van enkele vitale ontwikkelingen en gebeurtenissen, ontstaat een beeld van “deze exceptionele energiecrisis”! 

 

DE RECENTE OLIE-REALITEIT:
Intussen viel de barrelprijs tot onder de 50 dollar: de zwakke wereldeconomie én het hoge nieuwe schalie-aanbod van de VS zette de markt op de kop! Een spectaculaire klapper in de oliebusiness! De saoudi's wilden in de laatste OPEC-meeting hun productie niet ver minderen...en Obama pompt ook door. Die arme Poetin, die sterk op olie drijft, kreeg na de sancties nóg een optater: zijn inkomsten gaan zwaar omlaag, de roebel maakt een diepe val en het kapitaal vlucht uit Rusland..
Nu zeggen de geopolitieke experts: Die VS en de saoudi's pakken nu hun vijanden via hun oliepolitiek. Poetin en Iran, maar ook het linkse Venezuela en... ook IS!
Want zelfs het moorden in Syrië en Irak loopt op oliesmering..  Dus het werd stiller in Moskou en Teheran. En Poetin voelt nu het volk steeds bozer worden... Want dat wordt geconfronteerd met enorme prijsstijgingen voor voedsel. Dit moet grotendeels worden geïmporteerd en worden betaald in dure dollars.. En: met slappe roebels!  
De stagnerende economie in de EU veert nu ook wat op met super goedkope olie en ook nog een lagere euro! Pep dus voor de verdwenen groei....   Opnieuw blijkt het enorme belang van die olie, die letterlijk de moderne economieën smeert. Omdat zonder energie niet kan worden geproduceerd. Want machines moeten stroom etc. hebben en olie is ook een zeer belangrijke grondstof voor de chemische industrie. Uw auto loopt op olie en is voor een groot deel gemaakt uit olie..
Die olieprijs even lekker laag is een zegen voor hen die groei kwijt raakten... Maar op langere termijn een grote verstoring van de investeringen: Schlumberger de grote olie-zoeker gaat nu al duizenden mensen ontslaan.. Die oliewinning uit de diepe zeeën, wordt nu een grote brok verlies onder de 60 dollar per barrel. Zelfs Obama krijgt op den duur last... Dus het blijft spannend met die olie!.



INHOUD:

-PRELUDE Zie boven)

-ENERGIE BLIJFT EEN GEVAARLIJK (TWIST)PUNT..

-DE DOLLE ENERGETISCHE EN GEOPOLITIEKE POOLRACE

-DE VERBIJSTERENDE DUITSE ENERGIE-POLITIEK

-DE OLIEPRIJS VERDEELT DE WERELD

-HET RUSSISCHE GAS EN HET BLINDE WESTEN

-WAT MOETEN WE ER NU VAN DENKEN?

-MAAR,

 

  

ENERGIE BLIJFT EEN GEVAARLIJK (TWIST)PUNT..

Mijn generatie, is die van het Rapport van Rome. En van die olie-crisis uit 1973 met zijn autoloze zondag en zijn brandstofbonnen.. Het moest toen "anders" want er zou “binnenkort” niet veel meer fossiel te vinden zijn.. Dus geen energie genoeg,en met hele dure energie is het economisch zwaar kersen eten. De moderne wereld was olie verslaafd… en die raakte op. We moesten snel veranderen en aan “groene energie” gaan werken 
UIT DE HEILIGE STAD

Maar sommige zwoeren bij (“bijna-schone”) kernenergie: dat moest het worden. En zo zouden we dan later aankomen bij die kernfusie-energie: en die liep op “overal aanwezige gassen als enige brandstof”.. Dus geen schaartse meer en ook geen afvalprobleem…
En eindelijk vrede op het energiefront, dat al een kleine eeuw veel oorlog en geweld veroorzaakte. Irak onder Bush werd een ware ramp..
50  JAREN GELEDEN..

 
 
Maar in die kern-fusiereactor wordt het wel heet als op de zon. Dus daar zit best een “dik maartje”. Binnen een paar jaar gaat echter in het franse Caderache de tweede experimentele fusiereactor uitgetest worden.. De eerste deed het al:  maar wel slechts een miljardste van een seconde. Ik zag hem trots staan in Caderache bij een bezoek einde 90-er jaren.. De vraag is nu: gaat die nanotechno ons helpen met die hoognodige nieuwe, zeer hittebestendige materialen? Daar zit de bottle-neck.
 
SUPERHEET GAS IN EEN MAGNETISCH VELD

DE WONDERMACHINE..

 
 
 

 
 
 
 





Intussen gebeurde er van alles wat niemand eerder wist… Duitsland ontdekte de problemen van die decentraal geproduceerde groene energie via zon en wind.. Moeilijk te “beheersen” want tegelijk een variërend energie-verbruik en ook variërende groene energie productie: dat viel niet mee als je het netjes moest “regelen”. We hadden ook die Tsjernobil-ramp, maar dat was “Russische oude technologie”.. Helaas kwam er ook nog die forse tsunami, die de Fukusjima-ramp veroorzaakte. En daar bleken die centrales niet tegen te kunnen.
ENERGIE-BESCHIKBAARHEID, ONTWIKKELING VAN ECONOMIE EN VAN DE BEVOLKING

 
Dus paniek alom: kerncentrales dicht in Duitsland en Japan en kolen raakten weer zeer in.. Want ze waren zo verdomd goedkoop! Zeker nadat de VS met zijn schalie-olie en –gas kwam en het niveau van Saoudi-Arabië bereikte als producent.. Want in de VS was men niet zo bang van die “defractionering” in de bodem.. Vele anderen wel. Frankrijk verbood zelfs proef-nemingen op dit gebied! Nadat er ook al fraaie technologie was gekomen om op zee tot meer dan 5000 meter diep olie te winnen..
De BP-ramp in de Golf van Mexico was de volgende angstige dreun.. Maar er was intussen ook die full-electric en hybride-auto waar men van ontdekte dat stroom in een batterij doen heel wat minder opbracht dan een tank vol benzine. Als je in dat omzette in gereden kilometers..
 
DUUR FOUTJE VAN BP...
Kortom hét kernprobleem werd: opslag van energie…die duurzaam of anders was gemaakt… Dus zou je kunnen zeggen dat de technologie ons nu echt moet helpen! Bij batterijen maken (of andere opslagalternatieven als water oppompen..) én bij die supermaterialen die zonnehitte verdragen…

Gelukkig zakte de wereldeconomie in waardoor we wat respijt kregen, en dus ook in energieverbruik. Al gaf dat weer gedonder door heel lage olie-prijzen..
 

VAN OLIE NAAR STROOM = MINDER FOSSIEL?

 
Dus lijkt in elk gval één ding zeker waar: we moeten regionaal of nog breder komen tot één strategie en taakverdeling op energiegebied. Gezamenlijk dus en in goede harmonie natuurlijk. Maar ja, niets is met mensen en naties moeilijker dan dat…

En zo kwam het dat de EU “nu pas” ontdekte dat het zelf niet veel energie in de bodem had (met name: geen olie en ook weinig gas) maar dat er bij de oostelijke buren bijna alles gewoon in overvloed was. Tot ene Poetin de pest in kreeg die, -en dat had niemand dus echt door gehad-, dé grote leverancier van olie en gas wilde worden en blijven: maar ook veel groter wilde groeien. Naar Groot-Rusland.... Dus die EU verknalde zijn relatie met olie-buurman Poetin.
Daarbij stevig geholpen door schalie-Bush en die latere schalie-Obama. Zo liep een herrie makende EU super-onnozel in een  grote energieval…. Ondanks Brussel, EU-commissies etc. en vooral ook omdat de twee grote EU-motoren te lang niet samen iets konden/wilden bedenken. Nu rennen ze om het hardst naar Azerbeidjan: snoepland vol uranium, olie en gas! En (ook) mét een gematigde tiran..
Een crisis uit de VS legde in 2009 onze grote economische problemen bloot… Waardoor er forse hervormingen veel sneller nodig bleken en die enorme schulden enorm opbraken.. Daarover werd het zo’n grote herrie, tot op vandaag, dat nu zelfs veel mensen van die EU af willen.
Hoe stom kunnen 28 landen en 500 miljoen goed opgeleide mensen zijn..!
 
AI:  POETIN DRAAIT UW VERWARMING UIT..
Voor wie het nu wel genoeg vindt: denk eens goed na over hoe het kon gebeuren en hoe het nou moet… En voor hen die het nog preciezer willen overzien: zie hier beneden het verhaal  over dat Russisch gas en het blinde westen..

 

 
 


DE DOLLE ENERGETISCHE EN GEOPOLITIEKE POOL-RACE
Voor de Zuidpool is er een internationale overeenkomst die haar “internationaal bewaart” tot 2048. Voor de Noordpool is het nu al een grote hoop gerommel. Binnen de poolcirkel praat je over 5,3 miljoen km2 en er wonen 4 miljoen mensen..
ER IS EEN MOOIE CONVENTIE..
 
Daar zitten echter energiegrond-stoffen, visgronden en ook nog “korte zeeroutes”! De 8 landen van de Arctische Raad bestaat uit 5 die echt aan de pool grenzen… Rusland, Canada, Noorwegen, Denemarken (via Groenland).
 
POOL VRIENDEN
LANDJE PIK OP DE POOL


 
 Die noordelijke zeeroute was tot voor kort enkel een jongensavontuur, maar nu gaat het er anders aan toe!  Gorbatchov trachtte dit nog te voorkomen in 1987: maar nu weigert Moskou al franse studenten op de Universiteit van Moermansk. Ook versterkt het zijn oude militaire installaties daar... Maar ook Canada maakt spatjes. Dat wil die die “doorgang Alaska-Groenland” tot een nationale zee laten verklaren… . En prompt voer de VS er doorheen met onderzeeërs: om hun geheugen te verfrissen. Elke buurman wil nu exact zijn grenzen daar weten.
En dat gaat via de Conventie van Montego Bay (1982) over het zeerecht: die de VS (alweer!) niet tekenden. Wat hun het recht geeft de nautische soevereine zone verder te leggen, dan die 200 zeemijlen, vinden ze. Noorwegen kreeg ook al voor elkaar dat het de archipel van Svalbard kon inpalmen. Canada en Denemarken vragen nu om hun grenzen ook te laten reiken tot aan de Noordpool… Daar is het water superdiep (4261 m.) en Rusland zette al met een mini-onderzeeër een russische vlag van titaan op de zeebodem. Het circus is dus pas begonnen..!

Die noordroute van de zomer, blijft vooralsnog link: slechts twee schepen probeerden die in de zomer van 2014. Die van Noord-Oost, langs de kust van Siberië, belooft het meest.. Een chinese containerboot voer die al: van Dilan naar Rotterdam en dat in 35 dagen. Via Suez zou dat er 48 zijn geweest..  Het voorkomt ook, -voor de oostelijke landen-, de weg via het Panamakanaal, als ze naar Oost-Amerika varen. En voor de europeanen hoeft men niet via het Suezkanaal te varen.
Korter dus: 40% voor de weg China-Europa en 60% als je Kaap de Goede Hoop vermijdt. 
 
BARENDS WAS EEN HOLLANDER
BERGEN GAS DAAR: MAAR OOK ZEER KOUD!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De russen en de noren stimuleren, dat want dat is goed voor hun noordelijke havens. China is het meest actief hierbij en denkt nu ook aan Groenland waar lood, zink en koper zitten..  Ook is IJsland best interessant als containerhub… Afwachtend denkt men ook aan ijzer van Kirkenes, het nikkel van Norilsk en aan de olie uit de Barendszee.  En morgen ook aan vloeibaar gas van Yamal, van de onderneming waar samenwerken  Novatek ®, Total en CPPC (China).. Daarvoor zijn gasschepen nodig die tegelijk ook ijsbrekers zijn.. En daarin zijn de russen de kampioen met wel 20 grote ijsbrekers..  waar er nu nog drie (nucleaire) bijkomen. Ze zijn 173 meter lang en breken 3 meter dik  ijs..
 
EFFE BAANTJE TREKKEN...

 
De Noord-Oost route had al vaker klanten: 34 in 2011, 46 in 2012 en 71 in 2013. Door de spanningen dit jaar 2014… maar 28. Vergelijk: Suez met 17.000 en Panama met 14.000. Maar je moet er dubbele wanden voor hebben en een speciale bemanning. Dus kijkt men ook graag naar dat smeltende ijs dat die Noordroute mogelijk maakt.

 

PANAMA KANAAL WERD BREDER

PASSEN EN METEN

 
 
 

 
 
 
 
 
 



Wat zijn de ecologische problemen? De Barendszee is een ware visvijver met wel 150 en nu al 5% van de wereldvisvangst. Maar de Beringzee is nog beter … Maar blijft dat zo als het ijs verder verdwijnt? Of als die verder naar het noorden trekken waar bijna geen regels zijn zoals we nu wel kennen.
 
DETAILS PANAMA-KANAAL

Maar er zit 13% van de olievoorraad en 30% van die van het gas. En Rusland lijkt de meeste te scoren: op 60 boringen waren er 43 russisch..  Het linke is hier een ongeluk a la “Deep Horizon”: hier is het milieu veel kwetsbaarder weet men. En schoonmaken is hier een schier onmogelijke klus. In een zomer kom je hier niet ver bij zo’n reparatie-actie..

Total deed iedereen verbazen toen het er mee stopte: vanwege te grote eco-risico’s en schade aan hun reputatie. Shell moest stoppen na een echec van zijn investering van  4 miljard. Maar Gazprom gaat door.. met zijn platform van Kara dat Greenpeace wilde bezetten in september 2013.. . En het Russische Rosneft samen met Exxon en Eni (It) zoeken samen verder in de Zee van Kara. Moskou is zeker niet te stoppen..
 
NIET NOG EENS HE!
Maar dan het gas aldaar. Total wil daar niet mee stoppen want de risico’s zijn van een andere orde.. Total is gelieerd met Statoil in de Barendszee. En deed niet mee met Chtokman: het grootste gasproject ooit. Slechts 350 meter  diep maar 500 km van de kust..  Te ver voor heli’s en erg link voor zo’n pipeline door zee. Dat kost iets van 30 miljard dus dat is enorm.. . En dat is een tikje in die gasprijs want zie nu: de VS met zijn goedkoop schaliegas en ook dat gekluns in Oekraïne waar de pipelines door lopen..

Het “eldorado van Antarctica” is dus wat minder sprookjesachtig dan vele dachten in de jaren.



DE VERBIJSTERENDE DUITSE ENERGIE-POLITIEK

EON de grote duitse energieleverancier heeft besloten het bedrijf te splitsen in een deel: Duurzame energie en het deel conventioneel… (gas, kolen en hydraulisch). Tot grote verbazing van vele..  
 
IN TWEEËN GEHAKT...
POWERPLANTS

ZONNE-BOER


EON heeft 60.000 mensen in dienst en doet dit gezien de ontwikkelingen van de laatste paar jaar. De productie van "duurzaam" steeg nl met 47% naar 70 gigawatt (= 10x La France) in 2010-2013. Die  kolen met +23% , terwijl die met gas gingen naar -23% en het nucleaire zelfs naar:  -43 %.(!). De totale electriciteitsafname zakt in Europa… wat de prijs zwaar onder druk zet. Nu moet er dus stroom worden verkocht tegen afbraakprijzen, ook door EON.. 


VERLOREN TEGEN CHINA...
De groep Margritte moest al 51 Gwatt "stoppen" en conserveren = de productie van 51 kerncentrales.  EON sloot zelf al 13 Gwatt.. Nu is hun beurswaarde gelijk aan… hun schulden! Boven op dit alles komen nog de kosten van de Energiewende: dus van alle kerncentrales dicht voor 2022! 


OOK ENERGIE: WERELDKILOMETRAGE IN MIJOENEN KM's
 

VOLLE STEDEN VEEL ENERGIE SLORPERS, MAAR..
Dat kost 1200 miljard en de duitse fabrikanten van zonne energie producten (Solon, Q-Cells en Solar Millenium moesten al sluiten: weggedrukt door China. EON, RWE, EnBW en Vattenfall elimineerden zelfs al 25000 banen en RWE ging voor het eerst op verlies: in 60 jaar! Er zijn in Duitsland twee energiewerelden: die van de grote conventionele centrales met nu vluchtige prijzen en die van de duurzame energie met gesubsidieerde vaste prijzen.   Ook het franse GDF-SUEZ waardeerde af met 15 miljard in Frankrijk.. Baas Teyssen van EON zegt dat splitsen moet: om te kunnen overleven..  Het "nieuwe" deel gaat verder met 40.000 mensen en het oude blijft achter met 20.000 . Het "nieuwe" overtuigd de investeerders nog niet want het moet 14 miljard bijdragen aan... de sluiting van kerncentrales… De concurrenten RWE, EnBW en Vattenfall reageerden vooralsnog niet op de EON-split-up…
 
NOG EENS HET KILOMETRAGE (via de weg)
 Vattenfall uit Zweden wil af van zijn “vuile bruinkool-winning” ook al draaien die nu nog prima. Men verkreeg zelfs vergunning om in het oosten enkele lege dorpen af te breken om meer bruinkool te gaan winnen. Want in afwachting van voldoende duurzame energie-productie en samen met de nucleaire afbouw moeten er kolen en bruinkool worden gestookt.. Aan de grens met Polen kun je zien waarom Vattenberg er af wil: daar wordt dagelijks 63.000 ton bruinkool in electra omgezet..

 
PROP VOOR ZEEWIND-STROOM 




 
En het fijne stof ligt overal.. 1000 ton per dag nu. Het geheel dateert nog uit Oost-duitse tijden. De grote monsters in de groeve verslinden per uur 12000 m3 en de transportinstallatie weegt 28.000 ton en is de grootste ter wereld in zijn soort…  Wat hier wordt gewonnen is "slechte steenkool" waar 3 x meer van moet worden verstookt voor eenzelfde resultaat met goede steenkool.  Groen Duitsland doet dit als tussenoplossing en daarom wil Vattenfalll er echt van af..



DE OLIEPRIJS VERDEELT DE WERELD
 
GRAPJE: DIT IS KERNAFVAL

Die dalende olieprijs is een zegen voor de consumenten en importlanden maar een ramp voor de producenten! Het vat zakte 25% naar nu onder 85 dollar.. Saoudi/Arabiè slikt. Dit betekent 1000 miljard minder omzet.. dat is voor Venezuela, Rusland en Iran niet zo best.. 


 


OPEC OLIE FLOWS WORLDWIDE

IN WENEN THUIS..







THE GRAPHICS OF THE BIG GAME
 




















Maar voorspellen is hier link: zie die libische chaos en de saoudi´s deden de prijs down ook om de VS wat te plagen. Zelfs de investeringen in Antarctica worden nu onzekerder..  Ook Irak en Nigeria zijn wat onrustig nu. Maar een hoofdoorzaak is die crisis en die is morgen niet voorbij. En dat lagere brandstofverbruik van auto´s ook niet -25% in 10 jaar! Verder verwachten sommige ook een CAR PEAK dus een hoogste top in de autoverkopen.....  Marktverzadiging..



GEKKE BOEL: DIE OLIEDANS
 


En die fracturatie gaat ook steeds beter, de VS gingen van 3 miljoen naar nu 8,5 miljoen barrel per dag. Maar nu rommelt het echt in landen als Rusland en Venezuela, die zwaar op de olie-inkomsten steunen.  


De Opec én de niet-Opeclanden spraken einde november 2014 hun zorgen over de te lage prijs expliciet uit.. Weer ruzie over olie nu? En nu omdat er tevéél wordt opgepompt? Olie dat is het grootste casino ter wereld..

 

 
  
HET RUSSISCHE GAS EN HET BLINDE WESTEN

Geopolitiek was die Poetin best al lang knap bezig. Die inlijving van de Krim was een meesterzet maar hij verkeek zich op wat er economisch nodig is voor een echt  nieuw Groot-Rusland.

Die EU doet erg raar met zijn energiepolitiek en riskeerde zo ook die grote klap die er kon ontstaan, als ze dat russische gas niet meer zouden krijgen op redelijke voorwaarden! De nieuwe euro-commissaris Oettinger lijkt daarbij ook nog wat te naïef over die nieuwe gasdeal… Die niet verder reikt dan maart 2015. Maar de roebelcrisis kwam iedereen te hulp... 
 
NORTH STREAM NAAR DUITSLAND..
Gas is echt een mooie energiebron voor lange termijn die enkel wat lastig te transporteren is. Dat moet met pipelines of door het vloeibaar te maken en dan te vervoeren, en het daarna weer tot gas laten transformeren.. Dat laatste is nogal duur: 10 miljard voor de fabriek en 300 miljoen voor een gastanker.. Dus moet je zicht hebben op lange termijn contracten voor een soliede financiering.


 
OEKRAÏNE: EEN  PIJPEN BOEL..

 
We kenden recent al drie energie-revoluties:

-Het schaliegas van de VS waar men nu ook leverancier van vloeibaar gas wil worden.

-Die catastrofe van Fukushima en dat stoppen van 54 japanse kerncentrales wat de prijs omhoog deed vliegen in Azië (naar 15 BTU daar, Europa 9 en de VS 4).

-Die ruzie van de EU met Rusland, die met 20% de grootste gasproducent ter wereld is. En die herrie over Oekraïne met zijn Maidanrevolutie en later die bemoeienis van P. met Oost-Oekraïne. Gevolgd door de sancties van het westen en de represailles van het Kremlin.
 
SOUTHSTREAM: OPGEZEGD DOOR MOSKAU
De VS heeft weinig direct met Rusland van doen maar de EU moet 30% van zijn energievoorziening daar halen!  Van de 450 miljard m3 per jaar levert Gazprom er 125 miljard waarvan 75 miljard via Oekraïne komt.. De rest komt via Northstream (van Duitsland via de baltiek via Yamal (20%) en dan naar Polen gaat (ook 20%). En dan is nog Bluestream dat voor 10% via Turkije verloopt.
Als dus Rusland dus stopt zit de EU vast: er zijn echt niet genoeg vloeibaar gas alternatieven. Zelfs dus in zachte winters zal de EU in de problemen komen: vooral ook Italië, Griekenland, Turkije en de Balkan..  Dan moet de EU naar de vloeibaar gas-boys die ca de helft van dat Russische gas kan vervangen. Maar wel met een prijs van +xxxx%!

Dus het blokkeren van de gasleveringen via Oekraïne ligt meer voor de hand. Dat zou vereisen:

-meer gas via Nordstream (door Gazprom)

-meer uit opslag doen en onderlinge hulp (bij koude-vlagen). Maar dat vereist meer N-Z verbindingen.

-Aankoop van vloeibaar gas en op tijd om redelijke prijzen te krijgen binnen de totale omvang van 30 à 70 miljard die er is.

-Diplomatieke effort om een goed contract te maken tussen Rusland en Oekraine..
PIJPEN WAAR JE OOK KIJKT..
Slecht een voorwaarde is nu vervulbaar: 90% van de opslag is er nu, nl 81 miljard m3. Dat verdrag Oekraïne-Rusland kende een begin in Milaan. Waar de betaling van 3 miljard vis IMF-lening en levering tegen de prijs van 385 dollar per 1000 m3 werden overeen gekomen.

Het is dus verbijsterend dat de europese Raad  nieuwe afpraken ging maken voor CO2 uitstoot tot -40% en meer duurzame energie (27%) in 2030. Maar zonder een woord over die Engpassen in de nationale gasleidingen . (twee ervan liggen in het Rhonedal).



GROTE OPSLAGEN...
Niemand had het daar over: die rampzalige energiepolitiek, die beperkingen in de logistieke structuur, de explosie in de consumentenprijzen, de handicap voor de EU-industrie. Die dan naar de VS moet vertrekken, door de te grote afhankelijkheid van de import en die ramp van meer Amerikaanse steenkool gebruiken, meer kernenergie en meer gas..

De zweedse minister Persson zei ooit: "Je moet niet vergeten goed gebruik te maken van een crisis"!  En dat moet Brussel zich ter harte nemen nu er zo’n viertal opduiken!

-het deflatierisico.. en die hoge schulden dat is één

-die dreiging van een euro-implosie is twee

-die energievoorziening is drie… Beklemd tussen het Amerikaanse schaliegedoe en onze afhankelijkheid van Rusland..

-die Russische Groot-Rusland politiek is vier..

 
De EU moet dus snel zijn met een veel betere energiepolitiek en afrekenen met het daarbij vergeten van de enorme veiligheidsrisico’s! Nadruk dus op efficiency van de bronnen en verbruik, high-tech oplossingen en ophouden met die subsidie-aanpak bij de duurzame energie.. Die de staten ook ruineert!

Dus op naar dat europese investerings-program van 300 miljard ook voor de energievoorziening en de reductie van onze afhankelijkheid! En die imperialistische koers van Poetin moet worden ingedamd…. Er moet dus een veel beter programma komen, want de kosten voor de EU van een energieconflict  zijn hoog.

De EU moet zich snel voorzien van een geopolitiek plan à la Rusland! Dat is helemaal niet strijdig met het voortzetten van de dialoog. Ook moet er daarbij gepraat worden over het terrorisme en het komen tot een strategisch pact tussen… de EU én Rusland!

 
UIT ALGERIJE OF QATAR OF DE VS?
  
 
 

WAT MOETEN WE ER VAN DENKEN?

Energie is essentieel voor ons dagelijks leven, voor onze industrie en ons transport. En olie/gas zijn ook essentiële grondstoffen voor honderden materialen voor onze vele producten.. Kortom energie en olie zijn cruciaal voor onze welvaart en dus ook voor evenwicht en.. vrede.
 
ALS HET FOUT GAAT..
FUKUSHIMA...

 
 
 

 
 
 
 
 

De economische crisis kraakte samenwerking en goede relaties tussen nogal wat landen.

Dus zien we een ware race ontstaan en ook een mozaïek van diverse oplossingsrichtingen. Omdat er verschil was in tempo van “naar duurzaam gaan” en zeker omdat er nu vaak geen geld meer is om “ferm op groener” te gaan. Ook omdat er die zeer gehaaste ontwikkelings- en opkomende landen zijn met vaak sterk stijgende bevolkingen. En welvaart vergroten vereist ook veel energie…
De plaat van de “leveranciers van energie” wijzigt ook: het MO verliest zijn unieke positie. Olie is er nu zowat over de hele wereld al is die vaak moeilijker te produceren. Dus verschuiven de oliedollars ook naar andere landen…
Duitsland blijft sterk op " groen" zetten en wil van nucleair weg... Terwijl het wat zieltogende oude Japan nu weer zijn "goedkope" kerncentrales herstart! Frankrijk wilde naar 50% kernstroom maar nu al weer niet meer: men spreekt  daar over nieuw kerncentrales en.. het uitstellen van sluiting van de oude reactor in Fessenheim... Allemaal illustraties van de grote onzekerheid en de zwabberende niet gecoördineerde energiepolitiek... 
 
DAT HEEFT P. GEMERKT..
MAIDAN REVOLTE

 
 
 

 
 
 
 
 
 

Het mondiale energieplaatje werd en wordt dus weer een enorm ratjetoe… Op zich niet zo verbazend , omdat we op weg naar andere echte oplossingen, van vele soorten van energie zullen moeten blijven profiteren onderweg “naar anders”. Want die olie raakt ooit op...
 
NIET TE BANG WORDEN... MEER AAIEN
 
Zo zien we de mondiale plaat snel veranderen door verschuivingen in de energieproductie en –consumptie. En waar de oplossing ligt is niet zeer duidelijk: de ene ziet duurzaam gecombineerd met “zuinig gebruik”, de ander denkt “ik heb voor mezelf nog lang genoeg”, weer een ander zegt de technologie gaat ons weer helpen (en denkt ook aan kernfusie) en weer een ander heeft geen idee of niet genoeg geld…
 
IN POETIN'S DROMEN...
De ingrediënten voor veel conflict liggen tons-gewijs opgestapeld. Eigenlijk zou er nu voral moeten worden samengewerkt… Maar dat is de menselijke natuur niet als er sprake is van onzekerheid, angst en onrust. Dan trekt eenieder zich terug binnen zijn “veilige muren” en.. sluit de poorten naar buiten.


 
WE ZIJN BUREN!
En nu beleven we dat begin van die: WWER = “World Wide Energy Ratrace”. Terwijl er van “coördinatie en coöperatie” bitter weinig is te zien.
 
 
DE RATJES...

 
 
 
NOG MEER: OVERAL RATJES


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Die klimaatsamenwerking van de VN zou razendsnel moeten worden veranderd in een “energiesamenwerking”. Want nu is niet de kunst om samen TEGEN iets te vechten maar meer voor een gezamenlijke oplossing voor een verruwende wereld. De oorlog tussen beschavingen en religies kennen we al… Komen  daar nu nog de energie-oorlogen bij? Welnee, die zijn dus al stevig aan de gang!
 
DE NABIJE TOEKOMST IN R'DAM?
OOK OVERSLAAN KAN OP ZEE..

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Dus: isoleer uw woning, zet een zonnepaneeltje neer naast een privé-windmolentje en koop extra dekens en warme kleding. Zie de eskimo’s en de grotbewoners of vlucht naar een land waar het steeds warm is, de grond vruchtbaar is en genoeg water te vinden is… Wie weet: op Mars?
 
DE STEDEN KAART...

Ik weet die plekjes te vinden, maar ga u dat niet verklappen..

Of: reken gewoon op het menselijke vernuft! En koop alvast uw eigen 3D-printer met grondstoffen en… wees zeer zuinig op uw internetverbinding… Want zo kunt u straks voor elk probleem een oplossing "3d-printen…" Werk ook samen met uw naaste en en deel met de anderen.. Zoek vast uw collectiefje voor groente en fruitverbouwing… In de steden: want daar wonen nu al 60% van de mensen. Wist dat: in de EU nu ook al 40% van de inwoners woont op… minder dan 5 km van een grote stad.. aan de zee? U ziet het: de mens verloor zijn animale intuïtie nooit! 

 
ETEN UIT HET BOS KAN OOK..
ZONNEKASSEN OP DE DAKEN..


DAKGROENTEN.....
BINNENPLAATS TUINEN


 



 

MAAR,
De zon weet dat er veel meer schepselen op aarde zijn dan wij mensen weten: veel meer zelfs! Nu denken we vaak dat het er 7,2 miljard zijn maar er zijn er nog… miljarden keer miljarden meer! Het franse Natuurhistorische Museum publiceerde dat we nu op Frans gebied 153.576 specimen van leven tellen. Maar het is het topje van de ijsberg… 

 
MUSEUM IN PARIJS...
OVERAL NATUUR...
 

Enkel in Frankrijk moet er nog 20% echt worden “gekend” en “buiten in de DOM-TOM” zijn er dat liefst nog 90%! Dat gaat samen dan meer dan 1 miljard worden.. Zonder al die bacterieën en virussen mee te tellen.. Dat is enorm belangrijk want: elk wezen(tje) kan een nuttig molecuul bevatten… Voor onze genezing en ook voor de technologie… Het probleem is nu dat er steeds minder onderzoekers over blijven. Want het geld mankeert ons.
 
 
OUDE NATUUR...
OVERAL BEESSIES


EEN VREEMDE VOGEL?

JAARLIJKSE NIEUWE NATUUR.... ENORM!
 
U begrijpt de tragiek: de natuur interesseert ons meer en meer en nu gaan we aan de studie ervan toch minder uitgeven. Ook korte termijn denken dus… Maar ja: wat wil je!

Denk er maar over op uw favoriete zonneplekje…

 
 
 
 


Leon de Marseille, 24 januari 2015

2 opmerkingen:

  1. De vraag is : als er een 3e WO uitbreekt, is dat vanwege :
    * slaapwandelen .... !?
    * fundamentalisme met n godsdienstige achtergrond ? Criminelen in Irak / Syrie
    * Palestina vs Israel ?
    * de laatste liter aardolie ? Of de laatse kilo Uranium ?
    * niet leveren van beloofd Siberische gas ?
    * de belangen op de bodem van de Chinese Zee cq de Stille Zuidzee .... ?
    Benieuwd naar het antwoord van onze Blogger,

    en met vr. groet, frits

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Frits,
      je vergat er mogelijk nog een dozijn!
      Er is bij zoiets het kruitvat (daar deed je een goede voorzet) en de lot die het ontsteekt. Sinds Oekraine en de arabiscge revoluties weten we hoe verstopt die lontjes kunnen liggen..
      Het algemene klimaat is er een van breed groeiende spanningen verergerd door de wereldwijde "recessie". Dat is helaas het goede decor voor het stuk....
      En het MO maakt een goede kans op de lont, al is het kalifaat nu al een oorlog met nogal wat partijen (lijkt al werelds maar nu nog ingetogen -no boots on the ground ofwel...)
      De plek waar de spanningen nu nog het hoogst zijn is het MO waar men onderling + het westen al aardig vecht. Israël aanvallen zou het meteen doen: Gaza 5 dus met naverbranding.. De nieuwe armen vanwege de lage olieprijs (Rusland, Iran vooral) dat zijn ook kanshebbers.. Of een europlof die ook zeer ontwrichtend zou werken: financieel en psychologisch! Vandaag doen de grieken daar een gooi..
      Dus moet ik het precieze antwoord schuldig blijven. De kans dat hij er komt heeft een hoge kans, er zijn vele internat) lonten en daarna is vooral de vraag wat de groten doen: China en India zeker ook. Die staan tot nu toe wat aan de kant. Mar India heeft een nieuwe man met vrij fanatieke trekjes zegt men. China heeft so far enkel zijn regioprobleem: iedereen is er bang van.
      Dus wachten is het op ONS nieuwe Serajewo!
      Slaapwandelen is een hele originele: maar dat deden wij al. Daardoor zitten we nu met die kwaaie Poetin en dat verwrongen Rusland. En zie ook ons optreden net voor de Arabische revoluties... En bij het slopen van onze defensie...

      Nu ik het opschreef wordt het nog enger! Een prima vraag dus. Voor we echt terecht komen in de volgende na WOIII over energie? Als.. xyz

      Groer en blijf vrolijk!

      Leon Speetjens (die er zich mee heeft verzoend helaas. Maar meer nadenkt over "wat daarna en hoe lang duurt WO no III). Denk ook aan WO I gevolgd door WO II als model..
      Bad times coming..

      Verwijderen