Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 september 2013

HOERA VOOR PETER HARTZ (IV): DE OVERLEVINGSCOACH VAN DUITSLAND



Merkel won in Duitsland met overmacht… Een wonder? Nee , het wonder was al eerder geschiedt. En wel door Peter Hartz,
ex-VW kopstuk en adviseur en door Kanzler Schröder (SPD) 10 jaar geleden. Hij werd nooit (meer) echt populair maar troostte zich met een topbaan bij Gasprom…
Hartz stelde, met “zijn” club van 15 anderen, in opdracht van de wanhopige regering, een gedurfd, ja zelfs zeer gewaagd plan op. In die dagen heette Duitsland in de EU echt “de zieke man van Europa”! Met zijn WW van 10%, dus met zo’n 4 miljoen werkelozen… Het plan hielp fenomenaal, want Duitsland heeft nu een WW van 5.5% en heeft een overschot in zijn sociale zekerheidskassen. En nu heeft de EU een gem. WW van 11% en een jeugd-WW op weg naar 25%... Hoog tijd dus om Peter’s aanpak en zijn ideeën nog eens onder de loep te nemen.
U weet ook dat zelfs Hollande recent in Duitsland, Schröders aanpak prees… Zonder Peter H. maar één keer te noemen. Maar ook zonder dit,  was zijn Franse PS-partij al zeer verbijsterd!

Velen vinden Hartz IV:  een staaltje economische toverij
Was Peter H. een wizard, een tovenaar?  Immers hij kwam op dat “knappe”  plan voor de socialist Schröder. Toen die, na vele pogingen, niet meer wist hoe Duitsland te redden. Maar hij had (gelukkig) wel van doen met een land waarin de vakbonden en werkgevers altijd al nauw samenwerkten. En had daarbij nog het ongelofelijke geluk dat die beide partners echt begrepen (en ook geloofden dus) wát er in de wereld stond te gebeuren! En zij hadden vervolgens de euvele (politieke) moed om niet wéér eens “de kool en de geit” te sparen. Door dit alles overleefde dus de Duitse geit.. Én hoe!

Het ongelofelijke plan Hartz IV-plan voor Schröder c.s.
Het plan van de groep Hartz voor Schröder c.s., werd uiteindelijk gegoten in 4 wetten en heet daarom nu nog Hartz “IV”. Ziehier die wetten:
Wet I eiste van de WW-er die een werk-aanbod weigerde een verklaring in detail. Daarzonder werd zijn WW-uitkering geweigerd…Wet II maakte mini-jobs mogelijk. Kleine baantjes zonder aftrek van sociale lasten, die geen opbouw van WW en pensioenrechten gaven. Wet III was een grondige hervorming van de Duitse arbeidsbureaus. En Wet IV drukte het WW-recht omlaag van 26 naar 12 maanden (18 voor 55+-ers). Daarna was er nog slechts recht op de minimumuitkering van 382 euro (voor een vrijgezel). Én: daarbij kwam de verplichting om “ein-euro-jobs” (=1 euro/uur) te doen. Klussen dus met maatschappelijk nut.

Dit betekende in het “sociaal verwende” land natuurlijk een ware aardverschuiving. Het was een echt “shockplan”, dat paste bij een echte noodsituatie. Het werd in een klap nauwelijks nog “interessant” om “gewoon” voor een WW-uitkering te kiezen!  De basisidee was: laat niemand meer in de WW komen en zorg dat hij/zij aan het werk blijft en dus een sociaal leven behoudt. Ook al kost dit enorme offers van alle betrokkenen. Men weet dus dat er weer een baan komt als men zich maar plooit/omschoolt én serieus naar werk zoekt! Iemand met drie mini-jobs was zo sociaal gewoon beter af dan een WW-er die thuis zat...
Veel “klein zwart werk” werd ook in een klap “gewit”, waardoor de onderontwikkelde Duitse dienstensector bijtrok en er kwam een grote economische souplesse. Natuurlijk paste men goed op dat bedrijven niet overgingen op opsplitsing van gewone jobs in meerdere mini-jobs..

Het verschil arm-rijk nam echter sterk toe
Let wel: de regering verzwaarde sommige zaken uit het plan zelfs nog: zoals het verlagen van het sociale minimum van de voorgestelde 500 euro naar 400… Hierdoor werd ook met een dreun een nogal grote kloof geschapen tussen “rijk en arm” en Duitsland. Men schoot naar 16% armen maar ook naar (nú dus) 5,5% WW! Vergelijk nu Frankrijk met 14% armen…. maar mét ook 11% ww! Die kloof kwam er overigens ook omdat men op hetzelfde moment de belastingen verlaagde voor de rijken. Want, zei Hartz, de investeringen moesten snel omhoog om banen te krijgen. Pas nú gaat er, -zo belooft de nieuw te kiezen Merkel nu in Duitsland-, een minimumsalaris komen van 7,50 euro/uur of een variant per sector...

Duitsland ging “om”, maar wel bij een (nog) hoge groei in de wereld 
Peter zegt het nú heel duidelijk: zo’n plan heeft wel een goed mondiaal economisch klimaat nodig om te kunnen slagen. En dat was er toen ook, om Duitsland heen. Het duurde wel tot 2006 voor de groei terugkwam in het eigen land. In de crisis die er voor iedereen volgde, bewees Duitsland welke grote voordelen die hervormingen gaven bij het herstel. Eén blik op de handelsbalans is erg overtuigend… meer dan 100 miljard beter dan in buurland Frankrijk. Een gigantisch verschil dus. Maar, er moet hiervoor óók voor voldoende innovatie en concurrentievermogen worden gezorgd. Want vooral daar moeten men het verschil maken met landen als Brazilië en China! In Duitsland zijn er bijvoorbeeld 250.000 middenbedrijven die exporteren.  Frankrijk heeft nog niet de helft daarvan en dat is al vele jaren zo. Daar zit dus ook een historisch verschil!

Moeten andere landen het dus ook zo doen?
Hartz is daar zelf zeer voorzichtig mee; natuurlijk ook om “tactische redenen”. En omdat hij weet dat er grote verschillen bestaan met andere landen én omdat er nu ook een brede recessie heerst… Natuurlijk is hij ook “positief” over grote broer Frankrijk, dat volgens hem de industrie en de know-how heeft om ook uit het dal te kruipen…”Áls de politieke wil daartoe er ook maar breed is”, zegt hij wel fijntjes. Daarbij dacht hij minstens aan de beroerde verhoudingen tussen werkgevers en syndics in dat buurland.
Maar hij zegt ook, klip en klaar: De Fransen weten pertinent dat hun sociale model niet houdbaar is in de veranderde wereld…  En voegt er aan toe dat ook hij een zeer sociale samenleving met veel voorzieningen ook liever zou zien. Maar die zijn enkel met geleend geld te betalen en dat wordt duur en ook politiek-economisch zeer gevaarlijk. De wakkere lezer, weet nu wel genoeg..

Zal een te lang aarzelend Frankrijk, de euro doen gaan kraken?
Het antwoord van Hartz is zeer politiek: Frankrijk zal zijn hervormingen “natuurlijk” ook gaan aanpakken… Én, zegt hij: intussen moeten beide landen voorop gaan in een Europese aanpak om de veel te grote jeugdwerkeloosheid te bestrijden. En ook: er is een groot Europees programma nodig wat ook de internationale arbeidsmobiliteit moet bevorderen. Er moet gerichte vorming komen, taalonderwijs en aandacht voor culturele verschillen, om de jongeren te bewegen om “in andere landen te gaan werken”. De landen waar “hun” wel jobs te vinden zijn. Dat moet worden gesteund met een groot Europees digitaal infosysteem, voor werk-aanbod, vacatures en mogelijkheden. Dat moet met alle huidige digitale mogelijkheden en met de “digitale handigheid” bij jongeren echt kunnen lukken.
Zeer pikant om dit uit de mond van een Duitse ex-industrieel te horen. Die ook alles weet over de gigantische vergrijzings- en ontgroeningsproblemen in Duitsland én de immigratie nu van honderdduizenden jongeren uit Z-Europa… Berlijn komt er nu al jaarlijks 500.000 ingenieurs te kort: wat gigantisch is!

En er moeten ook “Europese opleidingstitels” komen
Een opleidingstitel is een (een toekomstig) recht op opleidingshulp voor jongeren. Ze worden uitgegeven door fondsen en daarvoor staan de overheden garant. Zo’n titel zouden, (bijvoorbeeld zegt P.H.), ouderen dan voor hun (klein)kids kunnen kopen. Om zo opleiding en vorming van de jeugd te vergemakkelijken door het opgepotte geld goed in te zetten. Die titels moeten dus ook een “gewoon” financieel product worden. Dit alles om dat krediet los te krijgen voor noodzakelijke opleidingen voor jongeren…  met ook garanties voor de banken.
Een fraai plan dat beoogt het geld van de “rijkere” ouderen los te peuteren voor de opleiding en vorming van de broodnodige jeugd? Ongetwijfeld… Maar men moet in de EU overal ook overgaan op “partiële WW”, beveelt hij aan. Omdat dit bedrijven mogelijk maakt om soepel te reageren op de grote economische veranderingen.
Een wat verkapt betoog voor “arbeidsmarkt flexibiliteit” en “ruimere opleidings- en vormingsmogelijkheden”. Wat overigens nu ook te horen is in alle Europese landen.

Hartz bleef nogal stil na zijn stuntjaren
Peter H. bleef zeer op de achtergrond na zijn opzienbarend optreden in 2004 e.v.. Ook weet hij dat zijn naam gemengde gevoelens oproept. Want die werd vastgekit aan een ook nogal “omstreden” plan… Dat in Duitsland echter grote wonderen bewerkstelligde. Mede omdat daar het in de juiste politieke verhoudingen viel én ook in de veranderde, zeer zorgelijke, economische omstandigheden van die tijd.

Nee. Peter H. was een echte “change agent”, een ware “veranderingskundige”
Het verhaal is te knap en doet (te)veel denken aan : “das
Wirtschaftswunder” van het naoorlogse Duitsland en van de legendarische Ludwig Erhard! Toen was het “Wunder” een plat gebombardeerd en diep vernederd Duitsland… Pure zeer duidelijke overlevingsnoodzaak toen; dus toch nogal wat anders! Alle neuzen waren door grote ellende geforceerd in één richting gezet..
Peter H. was bij VW voorheen vooral succesvol in HRM (Human Resource Management): in de personeelssector dus. Hij was een rasechte veranderingsdeskundige en een agoog/agoloog van hoog niveau. Hij wist als geen ander dat: -economie een vooral sociaal systeem is waarin “menselijk gedrag” een toprol speelt én dat “verandering” van sociale systemen vol zitten met “trucjes” of, beter gezegd, incentives, motivatietechnieken. En zeker ook met “wijzen op de grote aanstormende bedreigingen” en op de overlevingsangst dus…
Daarnaast verzamelde hij veel macro-economische en geopolitieke kennis om zich heen en mensen met internationale industriële ervaring. Duitsland was al lang een groot exporteur van technologisch hoogwaardige producten/diensten via een groot aantal grote maar zeker ook vele middelgrote  exporterende bedrijven. Die zaten in wereldmarkten en zagen en voelden wat daar gebeurde met name in die “aanstormende landen”. 
Peter H. kreeg zo een zeer “degelijke en scherpe toekomstanalyse op tafel” en kon deze overtuigend voorleggen aan de “sociale partners en de politici”. Dus: de analyse van de situatie “nu en straks” klopte heel goed! En was overtuigend. “Iedereen” zag dus dezelfde “aanstormende dreiging”…

Hij verkreeg ook het juiste inzicht in de Duitse historie, de zich afspelende sociale “ontsporing” en hij had een feilloos gevoel voor de “typisch Duitse waarden”. Hij wist alles van het “christelijk-calvinistische denken” en van die “Gutbürgerliche Werten” en speelde ook daarop in.

Kortom Hartz IV was vooral en op de eerste plaats een plan gebaseerd op een “perfecte sociale veranderingsstrategie”. Das gute Volksempfinden werd veel eer aangedaan: arbeidsethos, anti-verspillingsethos en die afkeer van “schulden maken”. De herinnering aan de verschrikkingen WOII en en zeker ook “die Gehorsam”, moeten hier zeker nog aan worden toegevoegd.. Best ook veel “christelijk-sociale elementen” dus.
Daarbij kon natuurlijk ook niet worden voorbij gegaan aan de “stille Duitse idee van “eine grosze Nation te zijn”. Een land dat dus een “hoge plek in de rij der volkeren best waardeerde”.

Dat was de mix die Peter H. brouwde in zijn “commissie van 15 mensen uit alle sectoren van de samenleving”. De uiterst succesvolle veranderingen en de internationale hoogvliegerei in het VW-concern en de internationale glorie van “die Deutsche Maschinenbau” deden zeker ook mee. Duitsland was industrieel al lang een echt “veranderingsland” en “sterk internationaal gericht” en ook “ervaren over de hele industriële breedte”.

Voor dát Duitsland (dat toen in groot gevaar was) en met déze visie op zijn sterke en zwakke kanten en met zijn niet geringe ervaring, maakten Peter H. c.s. dus al hun “wonderplan”.  
Dat ook paste bij de stevige overlegtraditie tussen sociale partners en bij de politieke macht van het moment (SPD/Groenen). Want “rechts” kan zo’n ingrijpende sociale veranderingen niet gedaan krijgen: omdat de vakbonden en hun achterban “rechts” daarbij nooit voldoende zouden kunnen vertrouwen. Natuurlijk verloor Schröder de verkiezingen en moest hij ook uit de politiek naar het grote bedrijfsleven en.. in het buitenland.. En gelukkig kwam er ná hem een breed  CDU/CSU kabinet (met liberaal/groen randje), met ook een “handige moeder der natie” in de rol van Bundeskanzlerin Merkel.

Dit was dus het hele “Duitse geheim”!
Dit lijkt mij “het grote geheim” van het Duitse succes. Want het verkopen van “sterk verminderende sociale rechten” en “achteruitgang in koopkracht” en “wie niet werkt zal ook niet eten”: dat is geen kleinigheid en vereist een nationale topprestatie.
En daarbij heb je een verrekt slimme coach en een verrekt handige politicus van de juiste kleur nodig. Pikant is dat zowel Hartz en Schröder uit armere verhoudingen stammen en dat Merkel een Oost-Duitse dominees dochter is… Maar dit “voordeel” kan ik “wetenschappelijk”echt niet hard maken..

Overigens wordt er nu overal veel kritischer gesproken dan eerder het geval was. Omdat er steeds meer twijfel ontstond aan dat “bezuinigen bij een inflatie en een terugvallende groei”.. Veel economen van naam waarschuwen nu dus ook voor nú fors bezuinigen. Maar economen zijn geen politici in een verward Europa: want de Duitse politici hebben niks geen zin in weer een Z-Europa dat zegt: “Straks gaan we wel echt bezuinigen”…  Daarvoor hebben Schäubele en Merkel geen enkel begrip samen met een aardige meerderheid in de bevolking. Dus dat gaat niks worden, er is te veel wantrouwen. En net nu heeft ook Griekenland wéér nieuw geld nodig… En spreken vele over “schuldenkwijtschelding” aan Z-Europa. Mogelijk gaat Berlijn daar wel overstag ná de door de CDU/CSU gewonnen verkiezingen?

Deze hele analyse maakte mij wel duidelijk waarom Frankrijk zo’n moeite heeft om “zijn”  veranderingsweg te vinden. Hollande moet het dus anders voor elkaar krijgen maar ook met een soortgelijke analyse als basis… Zou hij nu ook zoeken naar “zijn” Peter H.? Even dachten vele dat de grote Louis Gallois het zou zijn: de ex-EADS, ex-EDF baas.. Maar hij lijkt zijn echte clubje (nog?) niet te hebben gevonden want  zijn “rapport” leeft kennelijk in stilte voort?
Hollande heeft nu in zijn aanpak, toch een echte ommezwaai gemaakt, lijkt het. En dat was niet lang nadat hij ene Schröder in Duitsland openlijk had geprezen…

Nu haalde die “Bundesmutter” haar verkiezingen eind
september met glans binnen: de absolute meerderheid (zij het krapjes).  Vele houden nu de adem in… voor wat er gaat volgen. In Duitsland, in Europa en… zeker ook in Frankrijk. Merkel bleef bij de Duitsers zeer populair en zelfs genoeg in haar eigen partij. En in Duitsland  kiest niet de president de Eerste minister maar is dat gewoon de leider van de grootste partij..  Omdat die waarschijnlijk nu toch een coalitiegenoot moet vinden en dat de SPD zou moeten zijn. Want de liberalen werden weggeblazen en tja, die Grüne…? Het zal dus niks gaan meevallen, maar die Bundesmutter zal het wel rooien.

Deze Duitse uitslag is van groot belang voor het EU-pad dat volgen zal. Want boven ons aller hoofd hangt nog steeds die grote dreiging, namelijk dat de euro gaat klappen… Het zal heel sterk af gaan hangen van wat Parijs klaar gaat maken… Daar zagen Hollande met Moscovici al weer “herstel” maar dat wel bij nog verdere uit de hand lopen van de staatsschulden! En dus lijkt het weer op gefinancierde groei die weer neigt naar “uitgesmeerde financiering”. Want dat is wat er gebeurt als de BCE straks ook veel Franse obligaties inkoopt boven op de bijna 100 miljard aan obligaties die deze ECB nu al heeft. Onze Europese ECB dus en niet die van een paar particuliere of buitenlandse investeerders die bij gebrek aan wat beters, “beleggen” in obligaties in de landen van de euro. Tegen een rente die de ECB vooralsnog laag hield en op onze gezamenlijke rekening.
Merkel de gids voor politieke leiders in Europa (en elders) gaat nu haar derde periode in… Wie snapt het en doet het haar na? En wie durft eerst de zelfmoordrol van Schröder te spelen die aan dat succes vooral zal moeten gaan. Want dat is wat het volk eigenlijk oproept in zijn nogal domme en egoïstische kijk op de huidige wereld. De aanpak van het populisme eist eerst en vooral: politieke “harakiristen” en martelaren

Maar,
           de zon was op vele plaatsen in Europa deze zomer een beetje aan het overdrijven, leek het. Meteorologen wezen echter ook op de warme luchtstromingen uit het zuiden, waar de zon altijd al minder voorzichtig was. Sommigen spreken van alweer een streek van Al-Qaida hier..
Een enkele keer zijn nu ook wij 's avonds even blij als de
zon vertrekt, in de roodachtige nevelen boven de Mare Nostrum. Wij moesten natuurlijk al onze toevlucht nemen tot de aloude siësta.. Fietsen moet nu ook om 6.30 uur vroeg en naar buiten moet je eigenlijk na 18.00 uur pas gaan. Uiteraard is dit typisch leuterig gepensioneerden-gepraat…
Maar: airco, ventilatoren en een slimme strategie met ramen, deuren luiken en zonneweringen zijn nu echt vereist. De zomer top was er weer van half juli tot half augustus. Maar wij zijn gehard door 15 jaren wonen vóór de Mont Ventoux… Daar is zoals u hoort te weten, Carpentras dichtbij: en dat is de stad met de hoogste temperaturen van Frankrijk (en in Februari vaak ook 's nachts, de laagste!). Maar toen waren we nog echt jong natuurlijk en daarom zijn we nu extra-blij met die 3 à 5 graden minder in Marseille bij de grote plas. Na bijna 18 jaren in de mediterrane zon weten we een beetje
van het goede en minder goede van die uitbundige zon…
Marseille was zelf ook even op vakantie, de stad was even bijna zuiver toeristisch. Ons restte hier enkel het horecapersoneel en zij die poetsen, opruimen en hulp verlenen. Er is was ook  veel minder verkeer en een stille vroege ochtend. Maar levendige terrassen tot laat op de avond, die bleven.
Ook MP2013 ging even twee tandjes lager draaien… Na een echt miljoenenrecord aan bezoekers! Het kon ook niet zonder wat rust op dat super tempo doorgaan. Natuurlijk bleef alles maar wat mooi en interessant en was (en is) er natuurlijk volop te doen voor U!
Dus heeft u behoefte aan “Cultuur à la Marseillaise”, stap dan in de “TGV Culture”, stap op Saint Charles over in de bus waarop staat “Transporteur de culture” (echt waar!) en kom naar de “capitale culturelle”.
In afwachting van uw komst wensen we u veel mooi weertje toe, waar u ook maar bent!

28 september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten